h1

Cîte feluri se securişti există într-o instituţie?

Noiembrie 13, 2007

Mai întîi, cîţi securişti, apoi cîte feluri. Existau mulţi, unii spun, cei mai pesimişti, cam 5 din 10.

Dar tipologiile sînt foarte interesante. Aceştia mulţi, la rîndul lor se împart în mai multe categorii.

Existau (în titlu nu este o greşeală, menţin prezentul verbului) cam două tipuri, ba chiar trei.

Tipul 1. Genul inteligent, cultivat, carismatic, excelent la PR, bun vorbitor, elegant, curat, greu de bănuit, liber la gură, care te invita la o cafea şi scotea totul din tine fără să simţi nici un fel de ameninţare. Sarcinile lui (ei, dacă era femeie, chiar dacă nu era o frumuseţe, era genul „ademenitoarei”) erau foarte clare: relaţionalul. Cine, ce a spus, despre cine şi despre ce?

Tipul 2. Genul şters, dar atotprezent, discret, tăcut, cu priviri speriate, genul instalatorului, administratorului, femeie de servici. Sarcina lor era evenimenţialul. TRebuiau să raporteze ce se întîmplă, nu cine, ci ce. Ce s-a întîmplat în birou, în secţie, cu cutare, cu cutare etc.

Primul era recrutat cu avantaje, al doilea cu frică şi ameninţare. Sau şi, şi.

Primul putea fi şi angajat în structurile securităţii, al doilea era simplu informator.

Primul avea regim protocolar, era chemat la „instituţie” şi pus la cafea, al doilea primea instrucţiuni indirecte şi întîlnirile erau mai rare.

Dar mai este ceva.

Aici vine partea frumoasă.

3. Era şi un al treilea. Cel care îi supraveghea pe ceilalţi doi. El trebuia să raporteze în dublu, pentru a verifica dacă celelalte două „surse” au spus corect. Sarcina lui era verificarea şi confirmarea informaţiilor.

Structura era foarte simplă. Fiecare dintre informatori aveau cîte un dosar de urmărire şi cîte un dosar de reţea.

Un sistem perfect şi foarte puternic. Cei trei nu ştiau unul de altul.

Da, tipologia se poate amplifica atunci cînd vorbim de informatori voluntari (imaginaţi-vă că cineva precizează că el face acest lucru din propria voinţă, cu bunăvoinţă, pentru patria şi înflorirea poporului şi a României, nesilit de nimeni) şi de informatori recrutaţi prin forţă etc.

I-am întîlnit pe toţi trei. Fiţi siguri că şi voi aţi avut de-a face cu ei. (Îmi veţi zice: „Eşti paranoic, ai scenarită etc”. Eu vă spun: „Lasă că mai creşteţi voi, copii!”)

Sistemul a funcţionat foarte bine pentru că acum, citind documentele strigăm cu uimire: „Şi ăăălaaa? Dar am stat la masă cu el, am vorbit cu el, i-am spus atîtea lucruri… „. Da, dragul meu, şi ăla. Welcome in the real world!

Ce-o să faceţi acum? Vă păziţi de toată lumea?

Nuu! Nici gînd! Vom fi senini, vom fi boieri, în sensul în care vorbea Steinhardt de boierie!

Eu voi continua să fiu eu însumi, cu destul de multă grijă, dar le-am uşurat destul de mult treaba băieţilor acum cu blogul. Este mai ieftin aşa. Pentru patrie o fac, pentru că agenţii de pe urmele mele trebuie plătiţi din bugetul pe care îl constituim cu toţii. Blogul îi ajută să fie mai puţini.

Nu-i mai simplu să facem în aşa fel încît să economism banii la buget? Să fie un pic mai puţini, să nu se chinuie aşa de mult!

Salut „băieţi”!

„Servim patria!”

Seviţi-o, dar în porţii mai mici, vă rugăm, ca să mai rămînă şi generaţiilor viitoare! 🙂

19 comentarii

 1. nici pe bloguri nu stam foarte diferit. blogul lui ion iliescu a scos patratosu’ din top4. probabil doar temporar pana trece boom-ul mediatic.
  asadar comunistii sunt si printre noi, nu numai in institutii


 2. PARCA Dumnezeu le-a potrivit la fix , o stire de ULTIMA ORA din ROMANIA LIBERA :

  http://www.romanialibera.ro/a111281/liderul-comunistilor-rusi-principiile-socialiste-au-fost-proclamate-de-iisus.html

  Asta spune multe si arata la ce disperare au ajuns rusii si COMUNISTII din toata lumea .


 3. eu nu mai inteleg nimic. adica si acum exista astfel de informatori?
  bine, stiu ca SRI functioneaza, dar putem vorbi de „securisti in institutii”?

  care va sa zica la UEEO sunt informatori care ii urmaresc pe unii si pe altii? raporteaza cui?
  eu credeam ca e o gluma asta cu cu monitorizatul. inteleg ca poate cineva de la Bucuresti mai citeste din cand in cand ce se scrie pe aici, dar chiar sa fie vorba de securisti? 🙂


 4. Liderul comunistilor rusi: principiile socialiste au fost proclamate de Iisus

  Recentele incendii devastatoare si alte cataclisme naturale care au facut ravagii in tari din Europa Occidentala au fost generate, in parte, de calea capitalista de dezvoltare a acestor tari, a declarat marti, la Ekaterinburg, liderul comunistilor rusi Ghennadi Ziuganov, relateaza Rompres. Ziuganov a dat ca exemplu al modului ‘corect’ de dezvoltare China si Vietnamul si nu in ultimul rand Rusia – tara de ‘stanga’, in care vor invinge la sigur principiile socialiste proclamate de Iisus Hristos in Predica de pe Munte,
  transmite RIA Novosti, citata de Rompres.
  ‘Incendiile din zona Marii Mediterane si din cel mai opulent stat din SUA reprezinta o dovada in plus ca insasi natura se revolta impotriva capitalismului’, a afirmat Ziuganov, indicand ca, in acest timp, in China si Vietnam se construiesc fabrici, uzine si drumuri.

  Liderul comunistilor rusi a remarcat totodata o accentuare a discursului de stanga in Brazilia, Franta, Suedia si Venezuela. ‘Intreaga planeta devine rosie. Este o tendinta care se va reflecta numaidecat si asupra regiunii noastre. Toti avem nevoie de dreptate’, a exclamat Ziuganov, in aplauzele fidelilor comunisti.
  Deplangand moartea experimentului sovietic, Ziuganov a comparat ideologia PCUS cu Predica de pe Munte a lui Iisus. In finalul conferintei, a avut loc si o sesiune foto. Iar aici, Ziuganov nu s-a eschivat de principiile economiei de piata. Cei care au dorit sa-si faca o fotografie cu Ziuganov au platit ‘placerea’, si gratis s-au fotografiat alaturi de liderul comunistilor rusi doar persoanele imbracate in rosu, culoarea Partidului Comunist.

  scuze ca poate m-am repetat , dar merita
  am scris tot articolul din ROMANIA LIBERA pt. cei comozi si pentru ca nu se posteaza tot TITLUL daca ii mai lung .


 5. mie mi-a placut ce tot repeta prin predicile sale

  FRATELE Iosif Ton , in special pentru tineri care inca nu s-au izbit de viatza si nu cunosc cum stau lucrurile .
  Dupa ce se izbesc este cam tarziu si in general sunt deja legati prin prieteni , neveste = legaturi omenesti , copii , multe guri de hranit si o gramada de probleme .

  spune fratele Ton , asa cu un ton grav : Tinere nu te iluziona , nu exista LIBERTATE ( apropo de liberte on France , a Paris ) ori esti rob la unul ori la ALTUL .


 6. E bine sa stim cu o conditie: sa nu devina patologic. Altfel, se pierde bucuria cotidianului, bucuria lucrurilor mici, bucuria unui rasarit sau apus de soare. Cel preocupat eminamente de aceste lucruri nu sufera prima data de „scenarita”, ci de „iepurita”. Apoi obsesia. Apoi paranoia. Oamenii excesiv preocupati de urmaritori devin agasanti pentru toti cei din jurul lor. In toate lucrurile nu vad decat securitate, bubuli, mosad etc., etc. Nu mai au bucuria vietii.

  E bine sa sti, dar sa nu „aprofundezi”. Anxietatea iti va lua bucuria vietii de crestin. Nu te mai poti bucura de Biblie, de partasia frateasca, de rugaciune. Pentru ca angoasa te paralizeaza.

  Biblicul „nu va ingrijorati de nimic” are a face cu toate lucrurile, inclusiv cu acesta. La foarte putini oameni am intalnit bucuria atunci cand vorbeau (si vorbesc inca) de securitate, urmariri, filaj. Frica, angoasa ii caracterizeaza pe cei mai multi. Cel rau vrea sa ne ia bucuria inculcand/insufland frica si astfel sa nu vedem protectia lui Dumnezeu.

  Ma gandesc la cei multi care inca traiesc cu teama. Care au fost „infranti”. Cei mici si multi, nu neaparat liderii. As vrea sa poate vedea si ei ceea ce reveleaza urmatorul verset:
  2 Împăraţi 6:17 Elisei s-a rugat şi a zis: „Doamne, deschide-i ochii să vadă.” Şi Domnul a deschis ochii slujitorului, care a văzut muntele plin de cai şi de care de foc împrejurul lui Elisei.
  Erau inconjurati de „securisti”, dar cu cei ai Domnului erau mai multi. Indiferent de rezultat, mai multi sunt cu copiii Domnului.

  Concluzie:
  Pentru multi acest subiect naste trairi neplacute, dureroase si reactiveaza stari de vigilenta extrema. E bine sa-i avem si pe ei in vedere. Cum? Oricine este preocupat de aproapele sau sa ceara intelepciune de la Dumnezeu ca stie sa ridice cu vorba pe cel cazut, sa ofere siguranta, protectie divina. Sa fie in stare sa arate ca sunt mai multi cei ce apara pe copiii Domnului, indiferent de rezultat.
  Ar mai fi un aspect. Ar trebui sa ne pregatim pentru vremuri de progoana? Daca da, cum? Modelul ucenicilor imi pare calificat.

  E un subiect cu multe efecte in realitatea de langa noi. Cred ca e bine sa-l abordam, dar cu intelepciune si compasiune pentru cei din jur: ata pentru victime cat si pentru calai (pare cunoscuta abordarea 🙂 ).


 7. unii au nevoie de informatii, altii de bani. ce sa faci oamenii se ajuta reciproc :)dar se mai pot numi oameni cei care sunt informatori cu buna stiinta? nu prea cred. sunt cu treapta mai prejos de om.probabil fac parte din lantul lui Darwin :), seamana a oameni dar nu sunt.fac rasa umana de ras
  ca sunt securisti comunisti sau democrati sau oric alt fel, asta nu mai conteaza


 8. Andrei, suntem daja in vremuri de prigoana, orinde si tot timpul : telefoanele mobile ascultate, blogul ca economie de timp si bani pentru serviciile de informatii si psihanalisti, implantarea cipurilor, analiza ADN – intimitatea ta genetica pe termen lung, batalia impotriva celulele stem, pe care crestinii sunt pe cale sa o piarda si toate astea putand sa primeasca raspunsurile tale atat de adevarate, solutiile schitate de tine. Sora Sabina Wurmbrand spunea intr-o secventa de film ca multumeste Domnului ca El a ingaduit ca ea sa fie in tabara celor schingiuiti si nu a schingiuitorilor. Sa ne bucuram ca putem intelege cuvintele astea, ca dorim sa fim si noi la fel ca ea, ca Domnul.


 9. eu am spus doar atît „există” şi ei ştiu că noi ştim că ei ştiu că noi ştim…

  oricum va veni o vreme cînd toate lucrurile vor fi scoase la iveală.

  Mircea, nu este o glumă.
  Andrei, e foarte trist să discutăm astfel de lucruri, dar s-ar putea ca unii să îşi aducă aminte de ele atunci cînd vor avea cel mai mult nevoie de ele.

  „Băieţii buni” tot notează în profilul meu psihologic tot felul de chestii citind blogul. Zilele trecute, cînd m-am speriat că pierdusem tot, mi-am amintit ca cineva tot îmi salvează posturile.

  Da, îţi pierzi minţile dacă trăieşti sindromul persecutatului, nu se poate trece peste astfel de situaţii decît cu mult simţ al umorului.


 10. Am citit ceva mai mult pe http://www.romaniagri.wordpress.com
  Destul de documentat si consistent. Si se pare ca e doar inceputul. Merita citit!


 11. Cred că aţi auzit de serialul Prison break – care face furori. In el ideea de bază este cea a manipulării,inclusiv a preşedintelui SUA,de către COMPANIE-o adunătură a celor cu interese strict financiare.
  Şi in lumea reală e tot cam aşa(sau chiar AŞA): chiar dacă există o formă de libertate, tot li se pare NORMAL să ne verifice, să ne citească mail-urile, blogg-urile…şi pt astfel de servicii şi multe altele pe care nu le ştiu, au în continuare nevoie de informatorii/turnătorii cu ştate vechi.
  Şi fie vorba între noi: cine a avut caracter şi tupeu să facă aşa ceva înainte de 89, o va face şi acu.Mai ales pt că nu suntem concentraţi la a afla dacă e cineva turnător între noi, cum erau fraţii inainte de 89.
  Răzvane, SLAVĂ LUI pt ce suntem! dar cred că Sabina şi Richard W. ar fi schimbat tagma torţionarilor dacă viaţa i-ar fi prins printre ei.


 12. Eu cred ca exista fosti , actuali si viitori !!
  In 22 decembrie 1989, Departamentul Securitatii Statului (DSS), politia politica a regimului communist din Romania, avea un efectiv total de 15312 angajati, dintre care 10114 ofiteri, 791 maistri militari, 3179 subofiteri si 1228 personal civil. De asemenea, beneficiase de serviciile a peste 400.000 informatori, dintre care 136.000 au fost extrem de activi in zilele premergatoare evenimentelor din 1989, soldate cu fuga si apoi executarea familiei Ceausescu.Cati or mai fi astazi nu stiu …dar promit sa ma interesez…


 13. Preşedintele PNG, Gigi Becali a susţinut joi că a primit o “scrisoare de ameninţare cu moartea”, făcută de “serviciile comuniste, securiste”, care “umblă toată ziua pe globuri” (n.r.- bloguri), în care i se cere să se retragă din politică.

  “De cine pot să fie făcute ? Cine umblă toată ziua pe globurile (n.r. – bloguri) alea ?”, s-a întrebat Becali, care şi-a răspuns: “Numai ăştia, de pe la SRI, de pe la SIE…Vechi securişti, numai manevre fac, pe globuri, pe site-uri, numai ăia stau”.
  Trebuia sa las asta …


 14. Un coleg imi spunea odata ca era mai bine pe timpul comunistilor. Atunci stiai clar cine e dusmanul si de cine sa te feresti. In comparatie cu capitalismul, unde doar ti se da impresia de libertate, cand de fapt e un imens mecanism in care nu suntem decat simple rotite, manevrate dupa cultura si filosofia propovaduite prin media. Nu sti cine te urmareste, ce rapoarte se dau, cu cine sa lupti, etc.
  Avea oarece dreptate.
  Totusi, fiindca Imparatia Lui nu este din lumea aceasta, cetatenii cerului merg dupa alte directii.


 15. Multumim pentru sugestia de lectura Antin si bine ai venit aici.
  Ceea ce este relaxant, Ciprian, este tocmai faptul ca stiu ca pot fi urmarit foarte usor. de asta stau relaxat.
  I-am spus ceva sotiei azi dimineata si este ultima persoana din lume care ar fi bolnava de scenarita si totusi mi-a spus: „De ce vrei sa stie si altii astea dintre noi?” Clar, nu?

  Acidutu, da, e clar.
  Gigi a fost dulce ca intotdeauna. Pe o minte asa de simpla nici nu merita sa te superi.

  Don, nu, este mai simplu acum. N-as da libertatea pe comunism din nou. Stiu cum a fsot si atunci, stiu cum este si acum.
  Daca ar fi din nou ca atunci, salut bloguri 🙂


 16. normal Patratosu,

  Nici eu nu vreau comunismu-napoi. Dar, sunt de acord cu Tutea care spunea ca democratia nu are nici un criteriu de selectie a valorilor. Axiologia democratiei este la pamant.

  Oricum, crestinul ramane drept indiferent din ce directie bate vantul. Suntem in lume dar nu din lume. Asta inteleg din ce ai scris in acest post.


 17. Off, am scris cu vechiul nume (cu care postez pe celelalte bloguri serioase ca si acesta… 🙂 ) si am pierdut tot.

  Spuneam cam asa.
  Noi, crestinii ne-am facut bloguri (cei care ne-am facut). Blogurile noastre sunt jurnale personale online, in care emitem opinii, judecati de valoare, reflectii. Sau sunt bloguri mai cuprinzatoare, de asociatii, de misiune, in care prezentam viziunea grupului, planuri, activitati etc.
  Fara sa vrem poate, suntem informatorii de azi, neracolati, neinrolati, care servim „patria” nonsalant, naiv, mai mult sau mai putin inconstient.

  Astfel, dosarele personale sunt completate cu informatii pretioase facandu-se un profil psihologic al fiecaruia, cat mai complet.

  Fara sa vrem oferim date calendaristice, specificam activitati, dam nume de frati care colaboreaza intr-o anume misiune. Basca mai dam si imagini. Asa ca le usuram la maxim securistilor munca. Noi cu datul informatiei, ei cu intocmitul rapoartelor si incasarea salariuluii. Ca doar e munca, nu?
  Mai c-as inclina sa cred ca bloggul e inventia securistilor.

  Cu toate ca e doar o idee/parere, cat de cat argumentata, s-ar putea sa fie realitatea crunta.

  Dar, informatia poate fi folosita, Scriptural in 2 feluri: ori spre zidire, ori spre osanda.
  Asa ca fiecare isi stabileste finalul in functie de ce face, sau in ce scop utilizeaza informatiile.


 18. Don, Tutea avea dreptate. In democratie se poate orice. Uite, Iliescu are blog.

  Andrei, s-ar putea sa ai dreptate, si ce să facem.
  Soluţia mea: relaxare şi simţul umorului.
  Asta mi-a prins bine şi pe vremea lui Ceauşescu.

  Oricum nu sîntem priviţi din afară. SEcuriştii sînt ÎNTRE NOI.

  un prieten mi-a spus că tot ce se vorbea la comitetul bisericii era inregistrat si dat la securitate, pe vremea AIA!!!!

  Convorbirile telefonice cu sotia erau transcrise toate, la vremea AIA!

  Aşa că relaxează-te, Andrei!
  TRăieşte-ţi viaţa bine, în aşa fel încît dacă ţi s-ar citi dosarul în public să nu îţi fie ruşine de nimic.

  Eu ăsta sînt!

  Dacă am ceva de ascuns, vă anunţ public! 🙂


 19. […] “eroi” ai acestei mascarade, delatorii autentici. Eh, de aceia ne-am ocupat sistematic și cu patimă cu alte ocazii. Acesta este unul dintre motivele pentru care primul meu blog a fost […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: