h1

Excelenţa voastră, ucenicul meu…

noiembrie 14, 2007

Zilele trecute s-a deschis o  discuţie în comentarii vis-a-vis (na, ca să se vadă că am fost la Paris 🙂 ) de felul în care ar trebui să se comporte cadrele didactice faţă de elevi-studenţi, învăţătorii faţă de ucenici.

Greu subiect şi nu-i unul dintre noi care să nu fie cu musca pe căciulă!

Iată un fragment dintr-o carte AICI, este pe subiectul acesta.

29 comentarii

 1. oau, m-ati lasat fara cuvinte. 🙂


 2. Reverenţa voastră,

  felicitările noastre pentru fragmentul de carte pe care ni l-aţi prezentat şi, cu adevărat, e un bun început pentru relaţiile dintre noi şi, mai ales, pentru cumpătarea lingvistică şi retorică ce trebuie să ne caracterizeze.

  Se pare că textul mai are nevoie de unele mici corecturi [scăpări inerente], însă, în esenţă, e un text care ar fi trebuit să fie multiplicat în fiecare articol blogistic al dv.

  Însă, nu e timpul trecut!

  Citind cu atenţie textul dv. prezentat aici, ne-am dat seama, că avem multe în comun la nivel de scriitură, mai puţin de viziune teologică…dar că, împărtăşim un mod de a vedea lucrurile care ne face să fim tradiţionalişti, fiecare în sensul nostru…dar şi postmoderni în acelaşi timp.

  Îmbinăm noul cu vechi, lingvisticul cu experenţialul, teologia cu aspectul relaţional al textului…având atenţia la publicul din faţa noastră.

  Probabil, nu o să vă deranjeze că am elogiat demersul dv., cu regretul că nu v-aţi produs, în acest mod, în mod constant.

  Poate că ar trebui să reveniţi în faţa noastră cu adevăratul chip teologic al dv., excelenţa voastră, în care să se îmbine pastorul, profesorul, muzicianul,predicatorul, traducătorul, scriitorul, tatăl de familie, bărbatul cu o anume experienţă…în ceva original.

  Dacă am avut parte de aciditate deranjantă de multe ori de ce să nu învăţaţi pe ucenicii dv. şi exerciţiul eleganţei?

  Măcar o iniţiere sumară în eleganţă… care dă mai puţine palpitaţii şi mai mult progres teologic.

  Bineînţeles, ca şi astăzi, schimbarea de perspectivă, de fapt revenirea la dv. înşivă, vă aparţine…

  Sistemul online poate să suporte eleganţa…dacă a suportat degringolada terminologică şi falsa oratorie.


 3. On at Pr. Dorin Said:

  „Deci n-ai putut 20 de fraze!… Fie

  Titlul se citeşte aşa:

  “Acest tablou este unul “printre/dintre ultimele mele tablouri pe care l-am pictat””.

  Titlul este “controversat”, este non-inteligibil numai dacă nu gândeşti în logica limbii române.

  Nu am terminat de pictat cu acesta, adică acesta nu este ultimul tablou pictat de către mine în 1999.

  Ci este unul din ultimele pictate, printre ultimele pictate.

  Eu ştiu că eşti un baptist cârcotaş…plecat în Occident să te căpătuieşti.

  Dar dacă vrei să fii băgat în seamă, frate, priveşte şi tu mai bine, mai schimbă placa, că nu are rost să te bag la comentarii cu trei fandoseli de-ale tale.

  Cred că judeci şi tu puţin, cu capul, nu?!!

  Eu zic să fii şi tu măcar odată serios, dacă vrei să te mai vezi pe la noi.

  Aşa, că tu latri prin spatele scenei…nu mă asurzeşti deloc. Înţelegi?!

  Mai am câţiva oameni cu probleme…ca şi tine…care îmi scriu tot felul de calomnii şi drăcuituri de la uşa cortului.

  Fii şi tu odată cu capul pe umeri…că eşti om trecut de-a doua tinereţe.”

  încheiat citatul din comentariile lui Bastrix

  Nu stiu …cine m-a pus sa postez la Bastrix acum vreo 2 saptamani …nu s-au schimbat multe de atunci prin IQ-ul dansului…am primit banarea si raspunsul lui imediat !!
  Eleganta cameleonica …decenta deplorabila …aciditate rautacioasa…fatarnicie incomensurabila…firesc netransmisibil …maturitate jalnica daca nu indoielnica …sistemul online poate suporta anumite anomalii …dar ” spamurile ” si ” junkurile ” pregatite de dansul la o tema asa de importanta nu aduc nimic pozitiv si constructiv nici pentru invatatori nici pentru ucenici .Avem nevoie de informatii filtrate pentru ” marca Bastrix ” astfel incat adevarul sa nu fie amestecat cu legende , dezinformare ,zvonuri false , minciuni , barfe si nebunii …pericolul fiind supraincarcarea si dezorientarea simturilor si intelectului nostru .


 4. Ar trebui sa-l punem pe porţile catedralei launtrice a fiecărui frate(asemeni tezelor lui Luther).
  Dar se doreşte schimbarea cu adevărat? adică, cum am am postat pe-aici, frati cu doctorate, teologi cu greutate in cercul nostru, optează pt ironie, zeflemea, maliţiozitate mascată de intelectualism. Şi ei creează tipare de urmat.
  Paradoxal, în mediile academice laice am întâlnit mai multă nobleţe, aristocraţie, bonomie decat la „noi acasă”.

  Sunt curios, cine era cel care il muştruluia in mass-media pe student?


 5. Poate fi cineva părintele spiritual al unui eretic?Dacă da, până când? Şi nu este şi vina lui că s-a ajuns la erezie?


 6. Frate Marius, urmaresc de ceva timp blogul dvs… Sunt multe lucruri foarte interesante pe care le publicati pe blog, insa sunt si discutii care iti lasa un gust amar, de crestin calvinist, cu dogma corecta dar cu lipsa de dragoste.
  Ce ma uimeste este faptul ca fratele Iosif Ton, Excelenta sa, fratele nostru, apare pe blogul lui Bastrix, facut informator.
  Multe alte lucruri a citit Bastrix aici pe blog, spre rusinea dumneavoastra, as zice eu.
  Ati citit in ultimul timp versetul care spune ca „Dragostea acopera totul”? sau nu prea aveti timp sa cititi in Scriptura din cauza ca stati prea mult pe net?
  Domnul sa ne binecuvanteze, sa ne dea la toti intelepciune, si dragoste, ca sa ne iubim unii pe altii cu o dragoste fierbinte, asa cum ne cere El. Si ceea ce a acoperit Dumnezeu de mult omul sa nu descopere. E prea tarziu. Lucrarea fratelui Iosif Ton de atatia ani se vede. Mai ramane sa ajungeti si dvs. la varsta dansului, cu o lucrare ca a lui, si cu inimi schimbate prin mesaj, ca ale dansului, si nu printr-un blog ieftin


 7. Domnule Buni, e atata „dragoste fierbinte si intelepciune” in mesajul dumneavoastra incat chiar ca e nevoie sa le invocam cu ardoare pe ambele de la Dumnezeu. Patratosu zicea ca tinerii au in general simtul autenticitatii, sa cam asa ceva. Nu pretind ca il am mereu dar, cel putin intr-un mesaj ca al dumneavoastra, cred ca am dibuit si traducerea. De fapt, ati vrut sa-i spuneti, in dragoste bineinteles, cam asa:
  „frate Marius, poate or fi lucruri f.interesante in blogul dumneavoastra dar nu ma obosesc eu ca sa va incurajez frateste sau sa le subliniez ca mi-e sa nu cumva sa va mandriti si, dupa cumva vedeti, ma preocupa in mod special temperatura dumneavoastra spirituala. Ceea ca ma deranjeaza e important, si anume ca sunteti lipsit de dragoste si vreau sa stie toti asta.
  Desi as vrea sa intreb daca mai citit din Scriptura, ce rost are sa mai maschez o concluzie categorica intr-o intrebare zeflemitoare? Stiu, nu mai cititi si nici nu va rugati, asa cum fac eu in fiecare zi data de Domnul. Si, ah, era sa uit: desi sunt multe lucruri foarte interesante aici, aveti un blog de doi lei, din cauza caruia nu o sa fiti niciodata ca Ton sau, cu modestie spun, macar ca mine.”

  Recunosc, acest mesaj nu izvoraste din dragoste.


 8. Interesant, foarte interesant. Mai rad, mai zambesc, mai plang, ma mai cutremur. Mie imi place blogul asta. Toti cate un pic dreptate si vin si eu ca evreul care fiind parte la disputa dintre doi le zice: „Mai, si tu ai dreptate, si tu ai dreptate”. Asta asa num sa mai desdinf atmosfera putin 🙂 si sa mai aduc un zambet pe chipurile voastre, desi poate sunt off-topic, cum zicea cineva. Dra imi place si poate ca mai revin asa cu cate o chestie sa mai destind putin atmosfera, daca e ok, evident. 🙂
  Va salut pe toti, numa bine la tata lumea si sa va fie inima buna 🙂


 9. Buni, stiu ca e foarte tarziu dar la noi in judet m-am chinuit toata ziua cu clicknetu. Indiferent ce parere ai avea despre fr. Iosif Ton, sa stii ca daca admir ceva la blogul fr. Marius este sinceritatea, aerul tare, de munte, discutiile deschise, toate dupa ani de tacere mieroasa, prviri prefacute si barfa pe la colturi de biserica. Orice ai putea spune despre blogul asta, dar ieftin nu e. Daca nu esti obisnuit cu sarea, ascunde-ti capusorul in borcanul cu miere. Te iubesc in numele lui Cristos si fr. Cruceru poate sa confirme ca rugaciunile se implinesc, pentru ca sunt dupa voia Lui.


 10. Sunt insomniac. Dupa ce m-a trezit comentariul lui Buni – si fr. Marius stie de ce, am citit si fragmentul propus. Ce minune! Oare de ce atunci cand se posteaza ceva atat de frumos, fosgaie creaturile intunericului? Bastrix asta parca-i scos din Capriciile lui Goya, un personaj desprins din Ororile razboiului. Doamne, te rog sa ne aperi de cel rau! Noapte buna, Marius Cruceru!


 11. Imi cer iertare, fratilor! Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, cu atat mai putin pe fratele Marius. Am recitit ce am scris, si este adevarat, asa suna. Sunt anumite motive care il fac pe om sa gandeasca mai stupid.
  Va rog sa ma iertati, pentru ca sa ma impac si eu cu mine insumi cu privire la ce am scris.
  Domnul sa fie cu voi.


 12. Să nu mai vorbim de adresarea noastră către părinţi 😦


 13. Draga Buni, nu-i nici o problemă, nu ţi-am răspuns pentru că aveam intuiţia că îţi vei da seama că greşeşti atunci cînd judeci gîndurile ascunse ale omului şi motivaţiile.
  Numai Domnul ştie cît citesc din Biblie, cît mă rog şi cît stau pe net.
  Mai ştie cineva. Soţia, copiii.
  Ar mai fi undeva unde puteţi întreba: Biserica din Aleşd. 🙂


 14. Toata ziua am fost nelinistit. cred ca intr-adevar am judecat ca un prost. Va rog sa ma iertati. Stiu ca o veti face, pentru ca am citit comentariile dvs si la reactiile altora, tot acide


 15. Nu-i nici o problmea. Stai linistit, Esti binevenit aici, dar nu garantez ca nu vei mai avea parte de comentarii acide şi de ironii.

  Este foarte foarte multă ironie pe blogul ăasta, şi bună şi rea.
  am scris un post care va fi publicat mîine sau poimînine, „de ce sînt ironic”
  sper să folosească cuiva explicaţia.

  Eşti binevenit aici şi nu te teme, este acid, dar şi foarte multă dragoste pentru toţi.

  Pînă acum doar patru au ieşit dintre noi jpentru proastă creştere şi agresivitate nejustificată, în rest… te ascultă cu îngăduinţă circa 800 de oameni.

  numai bine, Buni şi

  fii BUN 🙂


 16. O sa fiu Bun. Mi/am schimbat numele. si atitudinea.
  Mai bine nu postez decat sa postez prostii. promit


 17. O sa fiu Bun. Mi-am schimbat si numele. si atitudinea.
  Mai bine nu postez decat sa postez prostii. promit


 18. Am o curiozitate. Cel ce a scris e fr Buni Cocaru?

  Ce vroiam sa zic, am auzit o vorba inteleapta candva care tare mi-a placut. O mama ar fi zis copiilor ei, cu privire la conflictele care apar printre oameni, si sfatuindu-i pentru viata cu privire la asta, printre altele le-a zis asa: „Dragii mei, daca in viata nu am cunoaste amaraciunea certurilor si a conflictelor, nu am avea niciodata sansa de a cunoaste frumuseaea si dulceata impacarii.”
  Simplu dar frumos, nu-i asa? 🙂

  Numa bine la tata (intentionat scriu asa: tata) lumea si buna sa va fie inima. 🙂


 19. Ok, Bun! 🙂
  Aşa a făcut şi Petru, s-a schimbat în Andrei, se pare că merge 🙂


 20. Pt.Patratosu, intrebari ridicate din textul postat de tine:
  „Poate fi cineva părintele spiritual al unui eretic?Dacă da, până când? Şi nu este şi vina lui că s-a ajuns la erezie?”

  by CiprianS November 14, 2007 at 3:19 pm


 21. and: „Sunt curios, cine era cel care il muştruluia in mass-media pe student?”

  by CiprianS November 14, 2007 at 3:17 pm


 22. Am vrut sa uit! 🙂

  Nu era „de-ai noştri”


 23. despre părinţia spirituală.
  Da, cred că este posibil să ai un ucenic care poate fi muşcat de erezie.
  Pînă cînd?
  pînă cînd ereticul se arată eretic.
  Din momentul acela Scriptura ne îndeamnă să nu avem altfel de legături cu ei decît cele de evanghelizare, dacă nu merge, atunci lăsat în plata Domnului.
  Da, purtăm o vină pentru eşecurile ucenicilor noştri, sigur, dar cît, cum?

  Ce vină a avut Isus pentru eşecul lui Iuda?
  L-a iubit pînă la capăt, şi lui i-a spălat picioarele … şi totuşi…


 24. ok


 25. Elisei si Ghehazi; imaginea „deschiderii ochilor”, a revelatiei, a iluminarii, si paradoxal urmeaza caderea(duhul plin de ravna, trupul plin de slabiciuni), dar si pedeapsa, izolarea.

  Cred ca ereziile sunt mult mai nuantate in zilele noastre. Cu atat este mai dificila supravegherea si vegherea.
  Pana cand? cred ca prin definitie, termenul/functia de parinte implica perioade care se suprapun vietii lui. Rupturs e dureroasa pt P.Sp.si intoarcerea e posibila.
  1Tim1:20 : Pavel ii da pe mana Satanei „ca sa invete…”


 26. Raspuns pentru AXIOMA. Nu sunt Buni Cocaru. Nici nu-l cunosc pe fratele, caci daca l-as fi cunoscut mi-as fi dat un alt nickname. Sunt un biet prostut, care am gresit. De fapt de multe ori am gasit lucruri interesante pe blogul fratelui Marius, dar am fost
  putin furios pe Bastrix – vede prea mule rele la noi, si dupa aceea poate sa-si dea ura pe fata. Asta a fost. Acum am citit cu atentie tot materialul si m-a fascinat de-a dreptul. Prima data doar am trecut in graba peste el. Frate Marius, ati ajutat prin acest articol un biet pacatos.
  Si va multumesc mult pentru felul in care mi-ati raspuns, frumos si delicat, si pentru faptul ca m-ati iertat. Si va multumesc si voua, tuturor, pentru intelegerea de care ati dat dovada.
  Mi-am schimbat numele. Promit sa nu mai postez prostii. Mai bine tac


 27. Draga Bun, nu te chirci prea tare, nu exagera in laude fata de altii si nu te subaprecia pe tine.
  Locul acesta nu este pentru tacere, este pentru vorbire.
  Daca spunem, asa putem sa ne corectam,
  si daca spunem prostii, scapam de ele, ne dezintoxicam.

  Toti sintem pacatosi, dar iertati.

  Oameni ca Bastrix ne stiu oricum, n-are rost sa ne ascundem dupa deget.
  Eu am ales de mai multa vreme sa fiu ceea ce sint fara ascunzisuri.

  Asa te vor respecta si cei mai aprigi adversari.
  In fata autenticitatii toata lumea cedeaza.


 28. Profesorul Pablo Casals in exercitiu:

  O combinatie faina: Bach, violoncel, Casals.


 29. Draga Ontzi, multumesc pentru link.

  Am văzut pe dash ca iar a reacţionat BAstrix că nu l-am băgat în seamă.
  Declaraţie: da, am citit ce a scris. Încă nu m-am hotărît să reaiau dialogul, pentru că intuiţia îmi merge din ce în ce mai bine.
  Am făcut bine că n-am răspuns nimic la „laudele” dînsului, pentru că, enervîndu-se că n-am răspuns, m-a „blogoslovit” iar.

  Îmi pare rau că am avut din nou dreptate.
  Nu voi suferi absolut deloc în lipsa laudele dînsului.

  Cînd oameni ca dînsul mă displac sînt foarte bucuros. Înseamnă că nu m-am stricat de tot.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: