h1

Cafeneaua „La Pătrăţosu” – Starbooks

noiembrie 19, 2007

M-a întrebat cineva zilele trecute de ce sînt mai cald pe blog decît la cursuri?

Simplu, pentru că aici este alt spaţiu. Aici stau cu prietenii şi neprietenii la taclale. Relaxat, fără program. Aici sînt în vacanţă, aici e sfîrşit de săptămînă şi gust de weekend cu miros de pauză.

Sînt tot eu însumi, dar fiţi siguri că în pijamale mă comport diferit, aşa cum diferit mă comport la catedră, unde altul este protocolul, la amvon, unde altul este protocolul etc.

Acilea sînt nici la cravată, nici la sacou, nici la bussines casual, sînt la blugi si maletă, cămasă hawaii şi doc.

Aici? Aici este un fel de cafenea, aşa cum o visez eu!

O cafenea tixită pe toţi pereţii cu cărţi (citibile, nu de ornament), instrumente muzicale (funcţionabile, pe care să le poţi lua să cînţi cînd vrei), cu tot felul de antichităţi (utilizabile, spre exemplu, maşini de scris cu foaie in ele, gata pentru cei care au inspiraţie la scris), cu mese, cu scaune, cu rafturi luuuuungi, luuungi, luuuungi, cu ceaiuri şi tot felul de mode de cafea.

O cafenea în care să stau ca la pensie, să beau ceai şi tot felul de zmacuri cu fiecare dintre voi, la un „pahar de vorbă”.

Cam asta-i atmosfera de pe blogul meu! Relaxat, cu muzică în background, cu discuţii în grupuri mici sau tare. Cu cîte un poet care vrea să recite şi ne opreşte pe toţi cerşindu-ne atenţia, cu cîte un cîntăreţ care tocmai şi-a termint piesa şi vrea o primă audiţie.

Pare haos, dar toată lumea ştie regulile (Chiar şi la WC-u este curat!) Nu trebuie  să le scriu nicăieri, că se transmit de la generaţie la generaţie, de la prieten la prieten.

ESte un fel de cafenea literară, dar mai mult decît atît, un cenaclu de idei, în care se discută despre tot felul de chestii, depre maşini, despre ceaiuri, cafele, biserici, piaţă, plante. Este o salată de oameni, o mixtură de subiecte, o aglomeraţie de idei, o sumă de obiceiuri, o multitudine de accente.

Există şi o tablă pe care sînt cîteva fraze în limba greacă, conjunctivul aorist şi indicativul viitor I, cu asemănările şi diferenţele dintre ele.

Soţia mea este în spatele tejghelei şi eu ştiu că mă aude, îi place să mă asculte, şi mie îmi place că aude. Trag cu ochiul la ea şi ştiu, din priviri ştiu cînd am sărit calul. Îmi este admiratoare şi poliţai de gînduri şi rostiri deopotrivă. Nu pot vorbi fără ea de faţă, de aia sîntem împreună în cafenea. Acum stă în scaunul-balansoar pe care nimeni în afară de ea nu se aşează niciodată. Altă regulă nescrisă a casei.

Prietenii vin şi pleacă cînd vor. Plătesc cum pot şi cînd pot. Cea mai scumpă cafea (aşa a plătit-o respectivul, a fost de 3000 Euro). Cele mai ieftine sînt ale studenţilor, nu le plătesc niciodată. 🙂

Apă e destulă. Ceaiurile sînt aduse de vizitatori. Care cum vine din Africa, din America, din Australia, aduce ceaiuri. Asta-i o altă regulă a casei. Ceauri şi cafele de toate soiurile, cam tot ce se poate bea dintre rudeniile acestor licori.

Chelnerii, „gazdele”, „consilierii”, adică cei care sînt „tîlcuitori de serviciu”, sfătuitori de gardă? voluntari! Nimeni nu-i plătit.

Cineva mi-a spus că toată chestia asta este sortită să dea faliment. Aşa-i! Este contra oricărei reguli de marketing, piaţă etc. şi totuşi rezistă. Tot timpul e aglomeraţie.

Nu se fumează (asta e! cafenea pocăită, ce vreţi!), nu se serveşte alcool, numai ceai şi cafea şi prăjituri cu mere şi dovleac şi cu seminţe de floarea soarelui. Ba, se mai serveşte sushi! :). Natalia face plăcintele cu mere şi dovleac, eu fac sushi. Ştiu cum!

Unii citesc la lămpile acoperite cu hîrtie de orez, alţii stau într-un colţ şi ascultă, trag cu urechea, ba la muzică, ba la discuţiile noastre. Unul a luat o biblie şi mi-a spus că este pentru prima dată în viaţa lui cînd face asta.

O domnişoară a întrebat dacă avem prize pentru laptop, avem pe toţi pereţii, trebuie numai să le găsească. I-am spus că îi dau ceaiul pe gratis dacă îşi găseşte priza. Sînt ascunse sub capace de lemn pătrate 🙂 în lambriul de lemn de nuc. Ca să nu se vadă urît.

Un tinerel a rămas cocoţat pe scară cu o carte în mînă. A uitat de el, a uitat că este pe scară, la 3 metri înălţime şi a început să citească sprijinit de rafturile înalte. Stă acolo de vreo 20 de minute. Mă tem să nu cadă cînd „se va trezi” din beţia lecturii.  Chiar deasupra lui este un poster cu Mercedesul G, maşina poreclită „Pătrăţosu”.

Avem internet wireless, dar laptopurile sînt rare pe aici.

Miroase tare, cam ca la Starbucks. Aici este la Starbooks. 🙂  Asta-i porecla poreclei. Şi aşa Pătrăţosu este o poreclă, acu, din cauza cărţilor de pe ziduri şi din cauza mirosului, cineva i-a spus Starbooks. E bine!

Zidurile sînt din cărămidă, fără finisaje. Plafonul este inexistent. SE văd toate burlanele şi robinetele de la antiincendii, aer condiţionat, prize de căldură. Le-am vopsit pe toate în negru şi am agăţat de ele tot felul de chestii.

Un student rupt de sesiune moţăie pe unul dintre cele patru fotolii de piele din spate, acolo unde este cea mai puţină lumină. Are şireturile desfăcute la adidaşi. Colegii i le-au legat între ele. Îl aşteptăm să se trezească cu un ceai cald. Sper să îşi dea seama că l-au împiedicat. Să îl lege şi de scaun, dacă tot vor să îi facă glume.

Cafeneaua este un cub! Un perete întreg este din sticlă, perete culisabil, vara se şterge diferenţa dintre înăuntru şi afară.

Programul? Non-stop în timpul săptămînii. Duminica închis. Obloanele trase.

Cine vrea să vină în miezul nopţii să plîngă, să se roage, să spună unui prieten, dacă nu sînt eu, este altcineva, bufniţă de noapte, care stă de gardă pentru a sări în ajutor, cu un sfat, cu o rugă, cu ceva cuvinte de mîngîiere sau cu o înţepătură.

S-a întîmplat ieri noapte cu un compozitoraş , care venise în toiul nopţii să ne cînte ultima lui creaţie. Semăna foarte mult cu Chopin. Muzica lui, nu el, că pe Chopin nu l-am cunoscut personal.

Am luat unul dintre discurile de vinilin (da, sînt vreo trei pick-up-uri, două TEsla şi un Akai), i l-am pus la pick-up şi i-am spus „Vezi că muzica asta a mai fost compusă o dată. Du-te şi mai încearcă”. S-a supărat pe noi. A spus că nu mai vine la cafeneaua noastră, că sîntem prea răi.

Cam asta-i atmosfera la Starbooks.

***

E dimineaţă. M-am trezit! Mirosul e de la cafeaua proaspătă de dimineaţă. Cărţile sînt încă pe pereţii din biroul meu.

Mai e mult pînă departe.

Unii se retrag la pensie afară din oraş. Eu o să intru mai tare în viscerele urbei. Unii se retrag să scrie în linişte în casa de vacanţă de la ţară la bătrîneţe, eu o să mă bag şi mai tare între oameni şi nu o să mai scriu nimic, atunci o să stau „de vorbă”, „de cuvînt” o să stau.  O să stăm de „Cuvînt”!

Atunci nu voi mi scrie un rînd, dar voi sta de vorbă pentru toată viaţa cît n-am stat la taclale.

Asta-i „La Pătrăţosu.”

74 comentarii

 1. mi-am promis odata ca daca nu o sa apara o asemenea cafenea in Oradea pana ajung eu la o anumita varsta fac orice numai sa o ‘infiintez’…si continui sa imi promit asta de fiecare data cand ma intalnesc cu prieteni si nu avem o cafenea a noastra unde sa ne simtim ca ‘de-ai casei’


 2. Cică Florin Chilian şi-a scris pe cartea de vizită la profesie „musafir”.
  Eu o să scriu „gazdă!” 🙂


 3. Pacat ca nu serviti si „vinul care inima omului o veseleste” si interziceti fumatul. Ati avea atunci o clientela mai diversa.


 4. Si mie imi sunt cartile prin preajma cand ma trezesc, dar si bloggul tau. Si cafeaua e mai buna aici.
  …dar mai mult e mult pana departe!
  (se termina si „cafeaua cu blogg”!!!)
  Har si pace tuturor!


 5. Neapărat va trebui să aibă şemineu pentru iarnă şi pe un perete fotografii vechi, fotografii ale oaspeţilor etc.

  CNI, nu îmi trebuie clientelă diversă petnru că asta este un anti-bussines, La Patratosu este un spirit, pe care eu îl promovez.

  Fără băutură am mai puţine scandaluri.
  În aceeaşi bibblie spune să nu te uiţi la vin cînd face mărgăritare în pahar că te face să te uiţi după femeia altuia etc.


 6. Faina ideea cu cafeneaua.
  Vin si eu, dar tot imi iau laptopul. Nu de alta, dar nu merge HDD-ul la masina de scris.


 7. oau, ce viziune coerenta, detaliata, precisa! Cam tot ce si-ar doi un investitor sa aiba sub nas ca sa ceara un plan de afacere pentru a investi. e drept ca in acest caz ar trebui un „plan de antiafacere”. 🙂

  ce va lipseste sa porniti realizarea acestei „anti-afaceri”? carti am inteles ca aveti, chef de vorba deasemenea, credinta aveti, sotia gata sa va prijine; plante pentru ceaiuri sunt pe campuri. amatori de cafea si ceai pe gratis sunt garla … ce v-ati putea dori mai mult ca sa ii dati drumul? 🙂

  ar fi pacat ca totul sa ramana un „vis de blog”.

  am o singura rugaminte. nu o deschideti in curtea bisericii din Alesd, ar putea crede unii ca ati devenit „sensitive-seker” 🙂


 8. Andrei, n-ai idee ce frumos este sa scrii la maşina de scris. Este o experienţă extraordinară pentru cineva care este obişnuit cu tasta backspace, acolo nu mai ai nici o şansă, ai greşit… schimbi foaia şi iei totul de la capăt.

  Mircea, ştii ce îmi lipseşte? Timpul. Pentru a fi gazdă trebuie să ai timp.
  Cum să deschizi La pătrăţosu şi să pleci. Toată lumea va întreba unde-i?

  Mari, pina una alta … e blogul. 🙂


 9. da, dar u proiect din asta pana prinde viata si s e materializeaza necestita mult timp, pooate chiar 10-20 de ani. pana atunci probabil veti avea si timp. daca o sa va apucati de realizarea lui doar cand veti avea timp de stat la cafea cu „clientii” s-ar putea sa nu mai aveti timp sa-l construiti. si apoi v-ar putea tien locul sotia. 🙂 si in timpul care stati pe blog sa stati in cafenea sau in amandoua in acelasi timp 🙂

  la modul serios: v-ati gandit sa transpuneti visul acesta intr-un plan de afacere, asa „anti-afacere” cum e, si sa vedeti daca ar fi cineva interesat sa investeasca in implinirea lui?


 10. daca cineva vrea sa faca, Mircea, nici o problema, facem un parteneriat.
  Eu vin cu ideile, el să vină cu banii! 🙂


 11. Ce bună e dimineaţa asta în cafenea. Cu un ceai de afine şi cu multă zăpadă afară… Acum pot să mă apuc de lucru mai cu spor. Mulţumesc!


 12. Dragilor, ne intilnim pe 24, vedeti ca e la sfirsitul saptaminii asteia?

  dati-mi de stire pe privat david@emanuel.ro, daca este cineva interesat
  eu oricum vin


 13. Ioa, zapada pe-afara?ah cat te invidieeeez.Aici nici urma de fulgi :((


 14. Da, la Braşov a nins ca în poveşti toată noaptea…
  De-abia aştept 24 🙂


 15. eu cred ca am lipsit de cateva ori de la ‘La patratosu` asa ca sunt umpic pe langa subiect….ce-i cu 24? 🙂


 16. Stau in aceasta cafenea si citesc…citesc o Carte… citesc o Inima…citesc Biblia…citesc Inima lui Dumnezeu.O zi binecuvantata!


 17. …si apropo de cafenea, nu cred ca ar fi ‘anti-afacere’, pentru ca ‘publicul-tinta’ caruia i se adreseaza exista si ar fi mai mult decat bucuros de un asemenea loc. Poate la inceput ar fi umpic mai greu (ca la orice afacere) insa pe termen lung eu zic ca ar fi chiar de succes (cu conditia sa nu scada din standarde doar de dragu` unor clienti in plus)


 18. Mari, in 24 noiembrie ar urma sa fie o „intalnire aniversara” la un an de cand exista blogul „La patratosu”. A avut loc o discutie spontana la unul dintre posturi, prin septembrie cred, si s-a stabilit ca data 24 noiembrie in locul : „Pardisul Bloggerilor” din Paltinis. 🙂 pentru alte detalii, daca esti interesata s aparticipi, cred ca ar fi bine sa iei contact cu fratele Marius la adresa de email indicata.


 19. Eu mi-as dori ca acea Cafenea de care vb cu carti, instrumente, antichitati sa deviana reala, nu doar virtuala.

  Si v-as recomanda Cafele sanatoase Gano.Ca daca e vb de alte cafele sunt daunatoare trupului, si stim…


 20. apropo de Ganoderma,IHTYS, gazda noastra ar putea sa-ti spuna efectul ei asupra inimii de blogger.

  Dar ar putea Patratosu sa deschida un post(fara subiect) al carui unic tel sa fie sa ne permita sa trancanim in fiecare dimineata 10min(la o oara acceptata de toti), fiecare ca cafeaua in fata.
  Poate s-a naste mai multa intimitate intre noi, ne-am cunoaste mai bine!


 21. CiprianS şi eu mă gândeam unde pot să întreb ceva offtopic, ca să nu stric şirul de comentarii sau postul… Ar fi fain un post cât de cât liber. Dar sunt şi riscuri. Şi poate mai mult de moderat din partea gazdei.


 22. parere personala: cafenea cu GAMO nu e cafenea…e ceainarie…


 23. voiam sa zic cu GANO 🙂


 24. Gazda ar sta cu spamul deasupra capului nostru…e buna un pic de cenzurare. De exemplu, eu nu permit sa se fumeze la mine acasa-am dreptate,Patratosu?(nu ca m-ar fi rugat el sa-l las sa fumeze!)


 25. CprianS, niciodata nu te voi putea cunoaste virtualiceste ci doar tete a tete.si atunci doar partial
  iar cuvantul intim de care vb nu se potriveste(vezi dexul:)


 26. Mari,

  E sunt aunci Pro Ceainarii si Anticafenele:)

  Oicum 🙂 traiasa Gamo, scuze Gano:)


 27. Poate că tocmai aici, sub titlul „Cafeneaua “La Pătrăţosu” – Starbooks” ne putem bucura de discuţiile respective 🙂

  Pun şi eu întrebarea: Pătrăţosule, ce-i cu floricelele din desgin nou-apărute? 🙂


 28. vorbeam de taclale, nu de discutii academice…atunci , cunoasterea prin blogg e o cauza pierduta! ca multe altele, observ!


 29. eu Nu vb de discutii academice dar nici de taclale fara rost si fara reguli logice, eu as vrea taifasuri steinhardiene …


 30. poate vrei sa te uiti in DEX sa ne expui intelesul taclalei! se potriveste?


 31. never say never!


 32. ai dreptate,IOA!
  : cum e vremea pe la voi?


 33. Marius, ce frumos e la tine-n cap!


 34. Azi noapte am trecut cu trenul prin Sinaia, Busteni, Brasov…feeric!
  la mine in oras era o vreme ca „in the time of cholera”


 35. Mi-ar placea si mai mult cafeneaua daca ar fi si discutii de psihologie. Ceva de genul conflictul interior cauzat de „adevarul care ingroapa un prieten”, sau „minciuna care salveaza viata unor crestini”. Sau personalitatea domnului Isus.
  Etc., etc.


 36. Andrei, pai care ar fi rolul consilierilor alora voluntari. Dupa ce cistiga de se sparg pe canapelele din cabinetele lor private, sa vina sa dea o mina de ajutor la chestia asta.

  Ciprian, pai la sfirsitul saptaminii trec si eu pe acolo.

  Nu stiu ce spune DEX-ul, nu prea il consult, rar mi-a fost dat sa vad o creatie mai penibila, raportat fiind la pretentii. Eu il stiu din uz, in moldova taclaua este stat de vorba relaxat, cu prietenii, fara scop, ci de dragul relatiei, nu pentru complot, nu pentru politica, nu pentru sedinta.

  Taclaua ticlueste si ticluim taclale!
  Taclaua este nevasta legitima a TAifasului, bine ca ai adus vorba, Ihtys.

  Taclaua poate fi si academica, poate fi si prieteneasca, pot sa se strecoare glume. Ce nu trebuie sa ne paraseasca este acest spirit ludic, jucauş, pe care l-am consturit în cele 13 luni.

  Ioa, habar n-am cei cu floricelele, au modificat wordpress-ul designul, cred, nu-i vina mea, nu stiu cum sa scap de ele. Ma voi uita la Adamaica sa vad daca si la ea au aparut, pentru ca foloseste acelasi design.


 37. Pai, asta se va intimpla in vremea cind toti vom fi atit de satui de internet si de chat si de blogguri, (credeti-ma, si vremea lor va trece) incit ne vom cauta unii pe altii sa ne vedem fata catre fata.

  atunci vom porni o revolutie contra internetului, contra virtualizarii relatiilor, vom trai intr-o lume in care din ce in ce mai mult vom cauta sa iesim „din sticlă”, de pe ecranele de sticlă si com căuta cartile cu coperti, nu cele pe cd-uri, masinile de scris. etc.

  ceainicele la foc, nu electrice, ceaiurile din frunze. nu in pliculete.

  atunci, Andrei, te vei urca pe masa si incepi prelegerea, noi oprim muzica, daca merita si ne-ai facut o captatio benevolentiae ca la carte, te ascultam, daca nu, ne intoarcem cu spatele si te lasam sa termini.

  Inca o regula, toata lumea va avea voie sa scrijeleasca pe mese cu brigeagul „Gigi si Doina, 8 ianuarie 2012, logodna” etc.

  Draga Ihtys, eu sint foarte sceptic cu chestiile astea cu GAno, la fel cum sint cu „A lua averea” (în traducere liberă, Aloe Vera 🙂 ). toate sint numai mijloace de a construi sisteme piramidale de vinzare. Ai sa vezi cum anul viitor apare un alt panaceu universal, propolis cu extract de păpădie.

  Draga Ciprian S. in fiecare dimineata la 8, apare cite un post, puteti sa trancaniti cit vreti, chiar si off-topic, principiul este ca cine s-a inscris odata si a fost lasat, are permisiunea de a afisa, fara sa sa fie moderat.


 38. Mda! Numai ca nu „inghit” deloc psihoterapia si/sau consilierea psihologica seculara. A ajuns un amalgam de „metode” sincretice. Ba meditatii yoga, zen, ba accent pe inconstient ba NLP (programare neuro lingvistica)ba, ba bau.

  Uitati-va de exemplu la emisiunea psihiatrului Andrei de pe Antena1, emisiunea denumita 9595. Acolo te psihanalizeaza si cititorul in stele (maestrul cu zodiacul) si bioenergeticianul si filosoful si parapsihologul si preotul ortodox (preotul are totusi ziceri din Scriptura si e de bine). Pai unde se va ajunge?

  Da, sunt de acord cu latura descriptiva a psihologiei generale, psihologia sociala, latura stiintifica a psihologiei experimentale cu tot arsenalul instrumental al analizei statistice, e super. Imi place sa studiez psihopatologia, psihiatria si cu discernamant psihoterapia.

  Mi-ar placea sa discut cu pasionatii din cafenea versetele biblice in care sunt observate unele procese psihice. M-am apucat sa „completez” manualul de psihologie generala de liceu cu versete biblice care evidentiaza d.p.d.v. crestin fenomenul(-le). Evident, daca ar exista o cafenea, nu pe blog, pentru ca gazda stabileste tematica.

  Da, mi-ar placea o cafenea in care sa discut asa ceva. Si multa, multa, multa Biblie.


 39. promit ca vin cel putin de doua ori pe luna, din Timisoara, ca sa beau o cafea si sa rasfoiesc ce-apuc pe acolo.
  Iar daca-mi aratati ca nu-i gresit, bag si la Loto saptamana asta, ca e pot mare…si daca castig, finantez.:P Eu cu banii, restu’ cu inspiratia si transpiratia. 🙂 Si promit ca il iau pe Becali drept contra-exemplu. 😀


 40. mai de mult pe cand aparusera cafenelele prin marea britanie, denumirea lor neoficiala era penny universities. pentruca oamenii mergeau acolo, luau o cafea cu un penny si stateau la taclale cu prietenii, despre cate-n luna si-n stele. poate asta se intampla si la patratosu – o penny university


 41. Vei fi binevenit,Marius B. chiar si de la Timisoara 🙂

  da, un fel de anticariat, penny university, club literar, cenaclu, hyde park etc.


 42. …da un penny,nu 1 milion vechi pe luna pantru cafea „gano”..cineva face reclama….cafea pentru oameni bolnavi”GANO”


 43. Trebuie sa faci si un loc special destinat pentru fumatori. Macar pentru astia care-s fani Spurgeon.


 44. La Braşov ninge iarăşi ca în poveşti…
  Deci cum e cu florile din designul blog-ului?


 45. Patratosu: „puteti sa trancaniti cit vreti”: in DEX-ul meu mental, a trancani suna total diferit de taclala.
  Comentariul meu a fost inocent, dar trancaneala la care ne dai unda verde, aduce in alta zona! in zona vorbirii desantate,fara rost, fara cap si fara coada,etc.
  Nu-ti doresti asa ceva pe blogg, nu?
  numai ce-ai trecut la spam cativa trancanitori!!!


 46. Are u feeling alright, CiprianS ? 🙂


 47. daca gazda binevoieste sa-i primeasca si pe altii fie ca trancanesc sau taclalesc, fii binevoitor si tu 🙂


 48. Unii ar vrea numai discutii sterile intelectualiste, altii ar vrea si lucruri mai simple, unii poate doar sa vorbeasca si ei cu cineva, dar trebuie primiti si acceptati toti cu dragoste, mai ales daca gazda o face. Nu mi-o lua in nume de rau 🙂


 49. LOGIK, mai uita-te pe arhive!!!
  si mie mi se pare ca exista o mare discrepanta in definirea celui care sta la taclale(si unde ma pozitionam eu!) si a trancanitorului(unde m-a pozitionat PATRATOSU)!
  NO, I’m not alright!


 50. tu ai cerut să trăncăneşti, Ciprian, în tine am încredere, dacă trăncăneşti, trăncăneşti de bine 🙂


 51. logik, este loc penru toata lumea, si penru trancaneala 🙂 , si pentru taifas si tacla, si pentru sfat si vorba, si pentru cuvint si prelegere.
  Nu?
  Nu un evantai larg am deschis impreuna lunilea astea?

  Draga Cipri, nu trăncănitorii ai fost spamuiti pe blog!

  vezi mai sus, chiar tu ai cerut voie la „trancaneala” si eu ti-am dat TIE unda verde la asta.


 52. Nu sunt de-acord cu termenul de „trancaneala – trancanitor”. Perceptia care o am eu despre acesti termeni este de „rau”; deci, n-o folosi la adresa mea!
  Eu am cerut unde verde la taclale, impreuna cu IOA pt inceput, de aceea am deschis discutia despre vreme!
  Numai (de) bine!


 53. din DEX on-line, ca sa ma fac inteles:

  TACLÁLE s.f. pl. (Fam.) Conversaţie (despre lucruri mărunte), taifas; palavre

  TRĂNCĂNÍ, trăncănesc, vb. IV. Intranz. şi tranz. A vorbi mult şi fără rost, a îndruga vrute şi nevrute; a flecări, a sporovăi


 54. te citez, Ciprian,

  „apropo de Ganoderma,IHTYS, gazda noastra ar putea sa-ti spuna efectul ei asupra inimii de blogger.

  Dar ar putea Patratosu sa deschida un post(fara subiect) al carui unic tel sa fie sa ne permita sa trancanim in fiecare dimineata 10min(la o oara acceptata de toti), fiecare ca cafeaua in fata.
  Poate s-a naste mai multa intimitate intre noi, ne-am cunoaste mai bine!
  by CiprianS November 19, 2007 at 12:47 pm edit comment ”

  atunci să rămînă taclale, taifas, palavre, deşi palavra nu este departe de trăncăneală.

  Ai verde la „tacla” şi „ticluit”. 🙂


 55. Ai dreptate, sorry! eram concentrat pe altceva si am avut scaparea in acel comentariu.
  Dar imi mentin sustinerea intelesului diferit al termenilor.


 56. ok. Verde!!!


 57. Gata-i, Ciprian, de mîine aveţi la dispoziţie ŞEZĂTOAREA PĂTRATĂ, uitaţi-vă la pagini.
  acolo puteţi comenta off topic, puteţi posta voi gîndurile voastre şi deschide discuţii noi, în afară de gîndurile care îmi trec mie prin cap.

  https://patratosu.wordpress.com/sezatoarea-patrata/


 58. multumim!
  sper sa nu ocolesti „colturile”!


 59. tu de ce crezi că nu este „cercul de discuţii filozofico-filologico-literaro-etceterao”? E şezătoare, că se stă şi este pătrată, penturru că nu vom ocoli colţurile şi nu se va admite scutire de la medic 🙂 pentru ironie.


 60. Apropo saptamana aceasta am descoperit un ceai interesant, se numeste rooibos, inseamna tufa rosie in afrikaans, este un ceai sudafrican, arata ca ceaiul negru, dar nu contine cofeina poate fi servit cu lapte, contine antioxidanti, asa ca e f. bun pentru cei cu probleme arteriale si pentru cei care vor sa evite problemele arteriale, bucuros aduc si eu ceaiul acesta la Starbooks


 61. Da, ştiu ceaiul ăla, Mihai, e foarte bun, dar e mai bun fără lapte.

  Încearcă ceai alb. Ăla este bun cu lapte.


 62. eu va invit la „fratele” Tim Hortons, la o cafea, pe la noi are mare trecere, aici se bea cafea cu nemiluita
  imi pare rau Marius ca nu ti-am scris pe privat, dar am fost destul de ocupat si aseara colega mea de camera ma chemat la culcare, si acum sunt obosit ca am venit de la munca, dar o sa iti scriu, pentru cateva lamuriri


 63. […] Iată aici povestea lui. Poate urmează şi alţii.. .Sînt sigur că mărturiile voastre ar ajuta pe mulţi dintre cei care mai vin prin Cafeneaua Pătrăţosului. […]


 64. cafenea…
  aroma faina ar trebui sa fie
  aici
  da’ si tensiuni!


 65. Mado, se poate cafea fără nervi? Nu! 🙂


 66. Am citit cu multa placere articolul si comentariile de la „Cafeneaua Starbooks”. O minunatie! Si am simtit aievea gustul si aroma cafelei (chiar o sa ma duc sa fac una, macar ca e tarziu). Am cautat si niscaiva seminte. Ma uit cu drag la carti. Mi-am amintit de teancul mare de viniluri pe care nu mai am la ce sa le ascult (caut curea pt pick-up!) cu formatii vechi si minunatii de concerte simfonice, mi-am amintit si de masina de scris Omega care zace in mansarda cu o husa prafuita pe ea. Maine o voi aduce la masa mea, sa-i mai aud ţăcănitul vesel macar puţin.Prin podul casei sunt teancuri-teancuri de reviste, gazete, cartile si manualele copilariei, caiete. Tiii! Ia te uita la cate m-a trimis cu gandul cafeneaua lui Marius? Cred ca fiecare dintre cei care intram pe „aici” si-ar dori un astfel de loc minunat pe unde sa ne mai intalnim. Cine mai stie? Nu m-as mira ca Marius sa si ajunga sa faca un astfel de loc minunat! Din toate colturile tarii sau lumii, ar veni musafiri doritori sa revada o asa gazda primitoare si generoasa. Si fiecare ar aduce, precum magii de odinioara, daruri de-ale locurilor lor de bastina. Oare ce as aduce eu din Baraganul meu prafos si torid vara? Un zambet ars de soare, un snop de spice de grâu (doar aici e grânarul!)Si mai ales o pâine mare si aburindă. Pe care musai gazda noastră Marius, ar frânge-o si ar împărţi din ea tuturor, cu zambet larg pe chip,raspandind acel miros de paine calda doar scoasa de pe vatra cuptorului.. (In seara asta am luat de la o brutarie veche o lipie ce seamana cu acele pâinici ale evreilor de demult, rumenă, chiar puţin arsă pe deasupra, turtită dar atat de bună!).
  Imi inchipui ca la câţiva pasi de cafenea, ascunsa intre pomi, e casa ideală de care ne-a povestit Pătrăţosu, casa aceea taraneasca atat de linistita…
  E frumos tare aici la tine, Draga Marius! O sa mai venim negresit!
  Sa fim sanatosi!


 67. Mi-am facut un ceai negru si ronţăi biscuiti graham, cu tărâţe, foarte buni! Si ma gandesc la cafeneaua in care la aceasta ora inca este lume. La instrumentele lui Marius as vrea sa adaug si colectia mea de muzicuţe ( am vreo 5)la care nu am mai cantat cam de mult timp.La scoala generala aveam formatie de muzicute. Suna tare fain.
  Noapte buna la toti „mosafirii”, precum si gazdei noastre!


 68. ha, cînd se deschide ai să fii printre primii invitaţi, Alex.

  revin la comentariul tău de mai sus, m-a stîrnit…mi-a stîrnit o gramadă de amintiri..


 69. draga Alex, îţi spuneam că voi reveni,

  acum am terminat orele şi am un pic de timp. da, uite o idee, casa aia să fie înconjurată de o curte. cu pomi, cu mese la are să stai să scrii, să meditezi etc.

  lipia… ohhh.. îi simt gustul în cerul gurii. Nu există pînine mai bună ca cea făcută pe ţest oltenesc şi lipiile coapte pe sobă.

  mi-ai stîrnit foarte multe amintiri… dintre toate ceaiul negru earl grey original, cu aromă de bergamot, asta îmi este la îndemînă.


 70. Chiar ar fi fain o cafenea dinasta.Imi place ideea cu instrumentele.Cred ca as veni des pe acolo.


 71. oricind la dispoziţie, muzicuţe, chestii, de toate feliurile… cine vrea pune mîna şi cîntă, pe rînd, toţi odată sau jam-session 🙂


 72. O zeama de urzici..pentru curatire..
  si leurda pentru desintoxicare… 🙂

  in loc de cafeaua de la cafenea… 🙂


 73. Ha, ha, ha, d-na Elisa! In loc de cafenea…”urzicărie”!? Sa nu fugă „clienţii” de la aşa …marafeturi. Mi-ati adus aminte de leurdă, nu am mai mâncat de cam mult timp asa ceva, prin Băragan nu am gasit, desi pe aici cresc de toate. Asa ca…tot la urzici si ştevie (dragavei în Oltenia).
  Marius, am sa-ti trimit macar o poza cu o lipie de pe Bărăgan. Dar imi va parea rau ca vei saliva de pofta ei, si nu am cum sa ti-o trimit calda, caci rece nu are niciun chichirez. Asa ca….te astept printre sudişti!
  Am redescoperit placerea de a canta la muzicuta. Credeam ca am uitat, dar e ca si mersul pe bicicleta. Chiar daca nu mai am indemanarea din copilarie.
  Multa sanatate!


 74. Azi e post, dar mîine ne apucăm şi facem lipii că nu se mai poate, poate pînă trimiţi tu, îţi pun eu o lipie aici la fel ca şi prăjitura de 500.000 🙂

  Muzica este un lucru extraordinar, cred că aşa mă ţin sănătos la cap…. cît de cît 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: