h1

De ce nu dăruiesc bisericile?

noiembrie 20, 2007

Dau bisericile?

Da, sigur că dăruiesc, dar dacă dau, pentru ce dau?

Dacă nu dăruiesc atunci de ce nu?

Am avut surpriza plăcută să văd cum dau bisericile pentru misiunea externă, pentru misiunea din Oltenia, pentru diferite lucrări, orfelinate, case de bătrîni.

Avem o văduvă în biserică. Ajută în fiecare lună cu 50 de euro o familie. E uimitor cît de generoşi sînt enoriaşii.

Atunci de ce nu dau fix exact 3 lei, atit, 3 lei la comunitate şi 3 lei la Uniune.

Sînt mai multe cauze.

 1. pentru că nu li se aduce aminte. S-ar putea face o colectă specială, într-o duminică pentru uniune, în alta pentru Comunitate, în alta pentru seminarul din Bucureşti, în alta…pentru altă şcoală.
 2. pentru că sistemul este greoi. Trebuie trimişi în cont, trebuie făcute acte… etc. Imaginaţi-vă bisericile de la ţară care fac contabilitatea aşa cum o fac, cu greu.
 3. s-ar putea, şi aici mă tem să intru prea mult în analize, s-ar putea să nu dăruiască pentru că nu se simt slujite, nu se identifică cu aceste organisme decît atunci cînd au nevoie de ele, cine ştie.

S-ar putea lungi lista cauzelor.

Este o problemă de percepţie? Este o problemă de comunicare? N-au dat pînă acum din belşug, indiferent de mandate şi preşedinţi, nu cred că se vor grăbi nici acum.

E clar, bisericile dau cînd doresc, pentru ce doresc, pentru acele direcţii în care văd rezultate directe şi la vreme.

Deocamdată avem de înfruntat o realitate cruntă şi sînt destul de sceptic faţă de o schimbare radicală de atitudine, chiar dacă Congresul s-a văzut atît de BIG şi turnura atît de radicală.

Bon!

Dacă aşa stau lucrurile, atunci de ce la Congres s-a votat ca lumea să vină la liber, fără oprelişti. Nu mai putem întoarce timpul înapoi, deşi acum, cînd văd cum stă situaţia, unii dintre cei mai fervenţi susţinători de atunci ai prezenţei la Congrese independent de dărnicie sînt acum îngrijoraţi.

S-a votat, asta este. Plătim şi manipularea şi naivităţile şi mersul în iureş.

Dacă am ajuns la concluzia că vom avea oricum probleme de susţinere financiară din partea bisericilor, atunci de ce ne întindem mai mult decît ne este plapuma? Din credinţă?

Atunci de ce dorim „noi direcţii de slujire”, noi departamente? Acestea (să nu-mi spuneţi că nu-i aşa) vor consuma bani. Orice se mişcă în ţara asta, „rîul, ramul”, consumă bani.

Da, dar taberele de tineret ale Uniunii pentru tineretul ţării care nu ajunge la taberele organizate de alte organizaţii etc.

O, asta este altă problemă. Oferta de tabere este atît de lungă şi atît de largă încît numai taberele Uniunii ne mai lipsesc.

Veţi spune: „Da, dar ne trebuie nişte tabere în care să fie unitate de viziune”.

Da? Uite că nu mi-aş trimite tinerii într-o tabără condusă de cineva care spune de la amvon, în plină conferinţă de tineret, că un tînăr răzvrătit, care a fost certat de un presbiter pentru că avea ţinuta neglijentă este mai înţelept decît presbiterul cu pricina, pentru că tînărul, prin ţinuta sa, îşi arată identitatea şi nu este ipocrit.

Uite că pentru astfel de învăţături şi pentru batjocorirea la foc de tabără a cîntărilor fratelui Moldoveanu n-aş da banii. Trecutul unor astfel de iniţiative vorbeşte prea tare ca să mă prefac surd.

N-aş încuraja nici taberele în care tinerii se bat cu frişcă, cu spumă şi fac tot felul de jocuri şi concursuri care încurajează stupizenia unui comportament pe care îl vedem oricum pe holurile liceelor necreştine din România.

Dau pentru tabăra pe care o fac tinerii noştri cu cine ştiu eu, organizată de biserica noastră, sub autoritatea bisericii noastre, într-un sistem în care organizatorii pot da socoteală clar şi organizat, nu pentru jocuri şi concursuri penibile, parcă făcute pentru copii mentally challenged (na, că ei au chestia asta ca să o poată spune p-aia dreaptă, dar political correct)!

Despre asta, altă dată, probabil…

23 comentarii

 1. Eu cand am vazut ca se faceau tabere cu iz de „nepotism”, am dat banii in alta parte. Dau, dar unde stiu sigur ca se foloseste serios, cu responsabilitate.

  Si nu sunt pt zeciuiala ci pt darnicie. Conceptul zeciuielii e fortat introdus in Noul Testament. Dar darnicia are locul ei bine stabilit si nu e optionala. Ca doar e teste biblice care dezvolta suficient(sic).


 2. Erata:
  texte biblice in loc de teste biblice


 3. ufff, la cat de agresivi sunt oamenii in ziua de azi cand e vorba de bani/biserica … e greu sa dai alte atributiuni financiare bisericii


 4. Probabil nu mai dau, pentru ca enoriasii nu sunt darnici la randul lor. Poate-si cumpara tembelizoare pe bani…


 5. ps. oricum se batjocoresc cantarile fratelui Moldoveanu, nu numai in tabere. Cred ca si atunci cand le cantam aporape dansand si cu ritmul batut fin din picior pe sub banci. cantam despre jertfa Domnului razand, butonand mobilul, plini de o veselie stupida… uneori


 6. din experienta mea pot sa spun ca baptistul obisnuit nu stie prea multe despre uniune, comunitati etc. din cand in cand mai aude ca o sa fie o colecta speciala pentru comunitate, pentru uniune, pentru institutul teologic, pentru liceul baptiste, pentru rve, etc. Asa in treacat mai poate auzi si d efaptul ca biseriac plateste annual o cotizatie de 3 lei la comunitate si 3 lei la uniune. Da asta plateste biserica ca si institutie cultica cu drepturi si obligatii in cadrul cultului, dara fara sa-l implice in vreun fel pe membrul obisnuit. Ca pune le sau nu pune zeciuiala in plic, ca face sau nu face darnicie in colecta cei 6 lei tot se dau pentru el atata timp cat e scris in registru.

  Eu zic ca intr-un fel e bine ca pot toti sa voteze chiar si cei care nu-si mai platesc aceste contributii obligatorii. Ba mai mult eu as zice ca ar fi bine sa se renunte sa mai plateasca aceasta cota si cei care o faceau pana acum. In schimb, daca liderii nostrii au ales sa paseasca prin credinta in acest domeniu, ar putea ca in fiecare biserica sa puna o cutie de colecta in care membrii bisericilor sa puna atata cat considera ei ca vor sa daruiasca pentru institutiile cultice (uniune, comunitati, institu teologic, etc.). La sfarsit d eluna casierul si pastorul sa goleasca cutia sa inregistreze suma si sa o depuna in conturile uniunii respectiv ale comunitatii. 🙂 Pastorii sa-i informeze regulat pe membrii despre modul in care-i slujesc aceste institutii dar sa nu le mai spuna ce, cat, cum si cand sa dea. Atunci s-ar putea testa si cat sunt de eficiente instrumentele de comunicare gen “stiri baptiste”, pagina web, etc. Pas cu pas ar trebui imbunatatite daca veniturile colectate de la membrii sunt sub asteptari.

  MA intreb cum ar fi daca in loc de colecta cu “saculeti” si sistem de zeciuiala cu plicuri s-ar pune la intrare o cutie in care fiecare membru sa daruiasca la inceputul saptamanii ceea ce i-a pus Domnul pe inima sa dea. Aceasta cutie sa fie alta decat cea pentru uniune, comunitati, etc, etc si banii adunati sa fie folositi pentru a acoperi cheltuielile de lucrare pe care le are biserica, inclusiv pe cele administrative si pentru a plati salariul pastorului. Ati vazut vreo biserica bapista in care sa se faca colecta o singura data pe saptamana, duminica diminiata? Eu am vazut si nu mi-a venit sa cred. 🙂 Sa stiti ca e posibil. Daca e posibil asa de ce nu ar fi posibil si sa se adune darniciile fara sa mai existe niste evidente scriptice a cat o dat fiecare si cand, etc, etc. Oare ne-ar trebui credinta mai mare decat un graunte de mustar sa facem o astfel de reforma in domeniile acestea de natura financiara? 🙂

  Faptul ca baptistii nu dau bani pentru institutiile cultice cred ca este atat o problema de perceptie cat si de comunicare. Cauza vine tot de la “sistem”. 🙂 .


 7. “Luca 21:1 Isus Şi-a ridicat ochii, şi a văzut pe nişte bogaţi care îşi aruncau darurile în vistierie.
  2 A văzut şi pe o văduvă săracă, aruncând acolo doi bănuţi.
  3 Şi a zis: „Adevărat vă spun, că această văduvă săracă a aruncat mai mult decât toţi ceilalţi;
  4 căci toţi aceştia au aruncat la daruri din prisosul lor; dar ea a aruncat din sărăcia ei, tot ce avea ca să trăiască.””

  Luca 21:1-4


 8. Foarte bun subiectul. Sunt de acord cu Mircea legat de sistem, uniune etc. Oamenii nu mai dau pentru ca nu mai au incredere. E si normal intr-un fel sa nu aiba, daca vezi ce se intampla si problemel care sunt cu acoperirea si tinerea in pozitii „academice” a unor oameni foarte controversati – vezi scrisoarea lui Daniel Mitrofan. Deci oamenii nu mai au incredere ca ce se intampla cu banii lor este intr-adevar lucrarea Domnului si bani daruiti Domnului. Si atunci prefera sa personal sa dea pentru Domnul ajutand o familie nevoiasa, un frate care are de facut o operatie complexa, etc. Crede-ma, nu zic ca e bine si sa ma laud cu asta, dar si eu sunt incercat de aceesi retinere si scepticism si precautie de multe ori si prefer sa dau cu toata inima si adanc din buzunar pentru nevoi si lucrari si oameni specifici, fiindu-mi atenuata increderea in ce se intampla cu banii daruiti „institutiei” (biserica, uniune). Oamenii nu mai simt ca dau Domnului si Bisericii lui Cristos si nu mai cred ca banii lor ajung unde trebuie intotdeauna. Repet, nu cred ca asta e solutia, dar cred ca asta se intampla si asta e principalul motiv. Iarta-ma Marius ca aduc vorba si aici de asta, dar daca transformarea si purificarea si transparentizarea si autenticizarea si innoirea de care Daniel vorbeste in scrisoarea lui, s-ar intampla 100%, am vedea o innoire si in darnicia oamenilor. Sunt 100 % convins de asta.


 9. Logik, sînt şi eu convins că oamenii ar privi altfel lideri care sînt gata să recunoască atît falimentele proprii, cît şi falimentele instituţionale, dar mai ales oamenii care recunosc adevăratele nevoi, nu pe cele inventate de ei.

  Mircea, da, sistemul este de vină, poate fi îmbunătăţit? Cum? Uite că misiunile pe care le-am făcut în ultimii trei ani au fost realizate cu 95% daruri din ţară, dela bisericile noastre. Fiecare călătorie a costat între 3000 şi 5000 de euro, oamenii au dat.
  Şi cui? Unor studenţi de-ai noştri care au plecat în numele Domnului.

  Eu mă mir de ce nu dăruiesc această sumă ridicol de mică, ridicol, 3 lei pe an. Atît, nici cît un litru de motorină, nici cît un litru de cola.


 10. In Romania unele dintre Bisericile noastre se aseamana cu tara in care traiesc. Nu depasesc nivelul mediocru al neputintei. In unele cazuri cred ca bisericile nu daruiesc pentru ca nici pastorul nu prea este un model in darnicie.
  Exista tot felul de metode mai putin biblice prin care sunt constransi fratii sa daruiasca. Una pe care am intalnit-o personal intr-o biserica in care am fost doar membru (Ciprian S stie care este, de acolo ne sunt sotiile), se citeau listele cu fratii, care au daruit, la adunarea generala. La prima adunare generala, am luat atitudine fata de aceasta practica.
  Cred ca avem nevoie de motivatie, ca sa daruim. Sa intelegem doctrina si sa o aplicam.
  Marius
  Crezi ca zeciuala este tot una cu darnicia, sau sunt diferite ca practica? Este obligatoriu sa dam zeciuala? Sau putem gandi noi un procent din castig, pe care sa il dam?
  Mai revin diseara.


 11. Eu sunt pt unitate si pace launtrica!!!
  Daca in biserica in care sunt membru s-au expus argumentele zeciuelii si s-au acceptat,sunt bun de plata

  Darnicia o voi face benevol, ca individ/familie, eventual dirijat de Biserica.
  Dar pacea launtrica trebuie sa fie iar si iara, condtia sine qua non.
  Si cum as putea fi zbuciumat din cauza unor amarati de bani pe care tot datorita HARULUI SAU ii castig? nemaipomenind de vesnicie…

  Am cunoscut crestini f. bogati care dau zeciuiala, fac darnicie anonima (cineva a dat unui prieten pt operatia baietelului 25.000 EU),etc, dar daca stai aproape de ei, nu te molipsesti de dorul de cer (exista exceptii, sigur!) asa cum te-ai molipsi langa Pitt Popovici sau altii.

  Pana la urma: dati cezarului…si dati lui DUMNEZEU… este valabila oricand, in orice cantitate!


 12. Sigur ca da, darnicia in NT nu este nici 10% nici mai puţin sau mai mult, ci cît ai hotărît în inima ta.
  Dacă legea spunea 10%, atunci harul dă mai mult 🙂

  Nicu, nu cred ca zeciuiala este tot una cu darnicia,
  Darnicia include 10iuala.
  10iuala este numai pentru nevoile comunitatii mele, in care slujesc, traiesc, parohia, echivalentul templului,
  Darnicia este tot ce gasesc sa dau PESTE asta, daca dau 30-40%, asta este Darnicia, dar niciodata mai putin de 10%.

  Asta este incredintarea mea, dupa asta traiesc si niciodata n-am dus lipsa, dimpotriva, am facut concurs cu Dumnezeu, care da mai mult catre care, ghici cine a cîştigat? 🙂


 13. Pai cine sa castige, Marius? Ca doar „nu vinzi castraveti la gradinar” 🙂 Dar e foarte faina ideea.


 14. Pt Nicu: „Ciprian S stie care este, de acolo ne sunt sotiile)”: esti sigur ca nu ma confunzi?

  dar sunt de-acord cu ce-ai scris si citirea de liste mi se pare la fel de rea ca si coada pt aruncarea in visteria Templului.
  Ce perversi suntem, cum asteptam laurii care numai EL ii merita!(caci ce avem ce sa nu fi primit?)


 15. frate Marius,

  Ma bucur sa aud de experienta pe care ati avut-o in ultimii 3 ani in misiune. As intreba: inainte de 2004 nu era la fel? De ce? Ce s-a schimbat?

  Da, se poate imbunatati sistemul, daca cineva are viziune pentru aceasta si-i motiveaza si pe altii sa paseasca impreuna cu el prin credinta pe un drum poate nebunesc pentru cei care formeaza majoritatea. 🙂
  Cum?
  Din raportul financiar pentru perioada 2003-2007 inteleg ca doar 33.9% din biserici isi platesc contributia pentru membrii la uniune. Deasemenea se arata in raport ca doar 21.5% din cheltuielile uniunii, in conditii de reducere a acestora la minim, au fost acoperite din contributia membrilor. Si restul din ce surse s-a acoperit?

  In asemenea conditii, coroborat cu faptul ca s-a votat la congres sa nu mai existe obligativitatea achitarii acestei contributii, gasesc ca Uniunea nu ar avea numai de castigat daca ar schimba sistemul de colectare a acestor contributii.

  Sumele care vor fi directionate de bisericile locale catre Uniune sa nu mai reprezenta contributii ale bisericilor ca institutii cultice pentru numarul de membrii ci sa fie sume adunate din darnicia directa a fratilor din bisericile locale pentru nevoile pe care le au fratii care ii slujesc la uniune si la comunitati. 🙂

  Vreti sa va dau si un calendar de realizare cu pasi concreti? 🙂

  Asa cum ati spus si d-voastra oamenii sunt gata sa daruiasca mai mult chiar de cat si-ar imagina liderii. Este nevoie doar de 3 lucruri:
  1.Sa existe o lucrare cu viziune, coerenta, organizata, de care fratii sa se simta slujiti si sa inteleaga ca ei la randul lor slujesc daruind in aceasta lucrare
  2.Sa se prezinte nevoi reale, concrete, care sa-i motiveze pe frati sa daruiasca
  3.Sa se comunice transparent cu privire la modul in care sunt folosite resursele


 16. ” gasesc ca Uniunea ar ave numai d ecastigat”…. s-a strecurat o eroare in comentariul de mai sus, din cauza vitezei 🙂


 17. problema nu est evaloarea sumei ci faptul ca oamenii nu au „contact direct” cu Uniunea si comunitatile decat prin reprezentantul cultic (pastorul. la aceasta trebuie lucrat. in plus pentru baptistii mai vechi Uniunea e un fel de instrument al comunistilor, as aca……..iar noi astai mai noi nu prea stmc cu ce se mananca uniunea si comunitatiel ca nu ne spuennimeni……. 🙂


 18. Stai on line, ca iti spun eu diseara.
  Mi s-a pus pata pe Uniune 🙂

  Glumesc, dar in apropierea Conferintei nationale, am inspiratie.


 19. Si mie mi s-a pus „pata”. Am scris ceva la…Scrisoare deschisa…

  Mai scriu si aici: cum e cu Nelu Tutac?
  Mai e in politica?
  Cine e in spatele I.P.?

  Ca la romani…se ingroapa toate. TIMPUL le sterge pe toate. Uitammmmmmm


 20. da chiar asa, la conferinta se va lamuri cume cu „autosuspendarea? sunt sanse sa avem o pozitie oficaiala comunicat si baptistilor d erand? eu unul sunt cam in ceata cu povestea aia. 🙂


 21. DA, se va da comunicat, dar asa cum a inteles secretarul,
  am mai avut supriza ca una sa spun, alta sa fie consemnat in procesul verbal, alta sa aud ca am spus, alta sa fie in stirile baptiste etc.

  s-ar putea ca si acum, una sa se spuna, alta sa se voteze, alta sa apara in comunicat si alta sa intelegem noi.


 22. CiprianS vorbesc de Cugir, ca doar nu ii fi altul decat tu, adica Cipri de la Cluj. Adica vrei sa spui ca nu ma mai recunosti. Mare pacat frate!
  Multumesc frate Marius de lamuriri. E tare bine sa fii motivat cand daruiesti. E buna si provocatoare ideea ta, cu competitia.
  Sa ne ajute Cel de sus sa fim buni si la vorbe si la fapte. Glorie Domnului!


 23. Nicule, era o sicana a la „Cipri de la Cluj”!
  S-auzim de bine!!!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: