h1

Cît de BIG se vede Congresul?

noiembrie 21, 2007

Iată că ecourile Congresului nu s-au stins.

L-am văzut în lumina Farului, au mai pus şi alţii lămpile pe el, lămpi de filatelişti sau entomologi, căutînd tot felul de „bugs” în el.

Acum Congresul se vede ca „cel mai spectaculos eveniment” al ultimului an. Şi nu de oriunde, din întreeeaaaaga lumeeeee evanghelică românească (oare penticostalii ştiu, creştinii după evanghelie ştiu?)

OK! Chestie de gusturi, viziune, poziţionare ideologică, exagerări, hiperbole, stil. Nu este prima dată cînd astfel de lucruri se întîmplă celui care este responsabil de comunicare legat de Metanoia.

Iată:

„The most spectacular event in our evangelical world in Romania, this year, was the election of a new President of the Baptist Union: a godly person who understands the times and welcomes diversity and changes in the denomination.

This shift has changed the status of Metanoia Church in Arad, led by Cristian Barbosu and facilitated a climate of learning and grown in grace within the Baptist denomination. This change will also have positive impact on BIG’s interdenominational ministry, as the president has already sought ways to partner with BIG in the ongoing leadership development endeavor and offered BIG an opportunity to accredit its program through the Baptist Seminary in Bucharest.”

Sursa? BIG.

Nu-i aşa că se vede BIG? Exagerare? Hiperbolă? Hmm!

Fiecare priveşte din curtea lui, dacă s-a rezolvat statutul Metanoia, atunci „this is the most spectacular event in our evangelical world in Romania.”

Ce va însemna asta pentru mişcarea evanghelică din România? Am o idee, dar nu vă spun chiar acum 🙂 . Aştept să diger cel mai mare eveniment că e prea mare ca să fie consumat prea repede.

***

Un băiat mi-a spus că e gata să se căsătorească, totul este aranjat.

L-am întrebat: „Ea ştie?”.

Mă întreb dr. Otniel Bunaciu ştie că i se pregăteşte un nou program la seminar. That’s gonna be BiiiiG!

Să trăiască, înflorească, biguiască!.

***

Cine a spus că în România te plictiseşti?

Iar veţi spune că n-am linişte şi că mi-am găsit pe altcineva de care să mă leg.

Dragi prieteni, vă rog să vă uitaţi că nu le caut eu. Vin singure.

13 comentarii

 1. Iata ce spune cel din spatele BIG-ului:

  Andy Stanley, senior pastor of North Point Ministries in Atlanta, suggested that churches should not focus solely on converting people, as has been the emphasis for generations.

  „If we were able to rewrite the script for the reputation of Christianity, I think we would put the emphasis on developing relationships with non-believers, serving them, loving them, and making them feel accepted,” he wrote.

  „Only then would we earn the right to share the gospel.”

  Sau un alt text de pe internet despre acelasi fel de pastor si fel de biserici: (Cei de la Willow Creek tocmai si-au cerut iertare recent pentru ce au facut pina acum!!!)

  See 1 Corinthians 14:23-25. Andy Stanley / Willow Creek / and Granger Community Church (Granger, IN) would say these verses are their primary purpose. Their primary goal is to inspire and intrigue seekers to come back and to say, „God is really among you!” In order to do that, they meticulously plan their worship services to praise God and tell about his truth but doing so in a way that the average non-Christian in their community would understand. They try to rid their services of extraneous theological jargon while still conveying accurately the truths about God. Some would say that this is putting the cart before the horse or having the tail wag the dog, „Why would you let non-Christians decide what Christian worship is? Worship is for Christians!” But the seeker driven people would respond, „But aren’t we supposed to be ‘the one organization that exists for non-members’ (William Temple)?

  In directia aceasta urmeaza sa mearga baptistii din Romania!


 2. Oricum ultimii doi invitati ai Conferintei Big Imapct pt pastori, au fost cei mai Bigest posibili.eu ii apreciez ca fiind printre cei mai Big pastori si predicatori contemporani.


 3. Marius, vreau sa te intreb ceva(nu vreau sa dau nastere la nu stiu ce alte discutii pe aici) eu nu stiu mare lucru despre BIG, dar am vazut cateva persoane in poze pe-acolo, pe care eu le stiu a fi oameni curati si cu inima pentru Dumnezeu si pentru care, personal, am apreciere si consideratie. E ceva ce nu stiu legat de acest BIG? Daca e o miscare de innoire si slujire in cadrul crestinilor din Romania, nu e ceva neaparat rau, nu? Cum zic, nu stiu de acest BIG, dar din ce stiu de unele persoane de acolo, nu exsita problema unei teologii cu probleme (vorbesc ca unul cu oarecare background de teologie conservatoare)Nu stiu, sincer, te intreb doar.

  Daca e vorba de un grup de pastori cu initiativa unei miscari de trezire si innoire intre crestini din Romania, cred ca asta dorim si noi, cei care vorbeam aci de fostii colaboratori, de purificare, innoire, ne dorim un suflu nou al Duhului in comunitatea crestina din Romania,nu? Pai si noi suntem BIG daca dorim asta, nu? 🙂 Numa sa se implineasca ce dorim 🙂 si sa nu fie in zadar si ce a scris Daniel si tanjetul nostru dupa trezire.
  Sau e altceva ce nu stiu, legat de toata treaba asta? Te intreb Marius, pentru ca, dupa cum zic, pe unii oamenii de acolo ii stiu (pe cei mai multi nu personal, ci ii stiu asa „in general”) ca oameni cu inima pentru Dumezeu. Frati ca Ovidiu Ghita – am avut ocazia sa il intalnesc si sa vorbim, un om si pastor deosebit in opinia mea, fratii Paul din Arad, Cristi Barbosu. Iar pe Rei Abrudan il stiu bine si stiu ce curatie de inima are si pasiune pentru Dumnezeu si noua generatie. E ceva ce imi scapa? Sau poate am inteles eu ceva gresit (mi se mai intampla 🙂 ) si de fapt nu e neaparat ceva negativ cu acest BIG?

  Cineva a scris mai sus de Stanley – fiul? nu stiu, dar din nou pe Charles Stanley il stiu ca un om al lui Dumnezeu si cu o teologie curata (l-am auzit nu o data vb impotriva teologiei liberale, teologia prosperitatii si alte povesti) Un pastor/teolog care pune un accent clar pe Scriptura (si infailibilitatea ei) si pe centralitatea lui Cristos, si vb de pocainta, mantuire, cum putini pastori/teologi mai sunt in America (si nu numai). Poate cu fiul sau (daca de el e vorba) e altfel, nu stiu.
  Dar te rog, lamureste-ma si pe mine, din ce stii si tu.
  Si daca e problema, din respect pentru oamenii amintiti, pentru care, pe cei care ii stiu, am consideratie si respect, putem vorbi pe e-mail daca vrei, nu stiu. Ce poti sa-mi spui deci? Multumesc Marius.


 4. Scuze pentru pleonasm („problema unei teologii cu probleme”) 🙂 Se mai intampla din pacate.


 5. Cruceru 1 – 0 Barbosu…

  hmm, oare aluzia aceasta subtila, dar mare (eng. BIG) va aduce un nou „meci” genul Cruceru-Tutac???

  Logik, Andy Stanley, dupa parerea mea, este unul din cei mai buni comunicatori (predicatori) pe care lumea evanghelica din America ii are la momentul de fata.


 6. Filip, multumesc de raspuns. Cat despre meciul de care vorbeai :), sper din toata inima sa nu existe unul, pentru ca eu cel putin, am consideratie si respect pentru amandoi. Si ar merita o colaborare intre doi oameni cu inima si pasiune pentru Dumnezeu si pentru tineri, si nu un meci. Desi, evident, stiu ca unora le plac genul asta de meciuri, desi ele sunt de sorginte pur fireasca. Numai asa ca sa satisfaca setea unora „de sange” si de breaking-news. Oricum, sper, din toata inima, sa nu fie cazul. As fi din nou profund dezamagit. Am fost destul dezamagiti si ravasiti de meciuri gen Negrut – Ton. Ajunge. Nu mai vrem, sa nu se perpetueze si la generatiile mai tineri de pastori, va rog.


 7. Mai sus ma refer la James MacDonald si Joe Stowell.


 8. draga Filip, nu este meci intre noi.

  Nu, sper sa nu fie o confruntare de genul celei cu fratele Tutac.
  Ceea ce am avut de clarificat cu fratele Cristian am clarificat intr-o discutie personala, asistati de un frate mai matur decit noi, un frate pe care il respectam amindoi deopotriva.

  Logik, una este Big-ul, alta este teologia si mentalitatea din spate, asupra carora voi reveni, alta sint persoanele pe care le-ai vazut in poze.

  Eu unul am foarte mare respect in mod special fata de Mircea Dudas.
  cu cel putin inca unul dintre cei din poze sint prieten.

  Sa nu amestecam lucrurile.
  Ce parere ati avea daca eu as trece programul FAbricii de barbati, care este foarte eficient si bun, sa il acreditez prin universitatea emanuel din oradea?

  Cam asta este discutia. Asistam la un mariaj care imi ridica destul de multe semne de intrebare. Stau si ma cuget.

  Nu este in intentia mea sa pornesc un astfel de meci cu persoane.

  Subliniez faptul ca acest spatiu există pentru a deveni, dacă nu este deja un loc pentru dezbaterea de idei, nu pentru birfe şi atacuri împotriva unor fraţi.

  Cînd am pomenit nume (Tutac, Ton) a fost pentru a discuta chestiuni legate de principii si nu pentru a-i ataca pe dinsii personal.

  Vă amintiti?
  Merită să facem pocainta referindu-ne in primul rind la altii?
  Poate un pastor sa faca politica, incalcind o hotarire a Congresului?

  nu era vorba in primul rind de fr. Ton si de fr. Tutac.


 9. Felicitari Patratosu,
  tonul si atitudinea ta s-au schimbat enorm. Nu m-am putut sa nu remarc lucrul acesta (chiar daca, poate, voi fi contrazis de altii de „orbul gainii”). Pe langa lupta pentru adevar, transparenta „vizibila”, curajul calculat, integritatea morala a mai fost adaugat un ingredient: intelepciunea plina de dragoste. Spiritul impaciuitor incepe sa fie la el acasa pe blogul patratosu.

  Frumoasa atmosfera.
  Fiind si eu chitarist stiu ca tonul face muzica, iar nu decibelii, intensitatea, taria.
  E placut la patratosu. Cafenea, discutii serioase, argumentari, reciprocitate, partasie, rugaciune.
  E clar, e de bine.


 10. Mulţumesc, Andrei, tocmai schimbarea tonului a vorbelor atitudinilor este specialitatea noastră, nu?
  tocmai de aia i-am dat drumul din nou şi lui Pety, PEtru etc, deşi sînt acuzat că îi încondeiez pe oameni pentru totdeauna şi îi fugăresc de aici „pe viaţă.” 🙂


 11. Multumesc de raspuns Marius,

  sper ca nu m-ai inteles gresit si nu te-ai suparat pe mine 😦 , eu am intrebat doar pentru ca, chiar nu stiam care e legatura dintre astea si eram curios. Si intr-adevar, poate ca am mai incurcat lucrurile, dar daca le-am vazut toate intr-un „oala” 🙂 , (site-ul ala BIg cu pozele alea, ce am mai auzit despre BIG asa din zbor pe-aici) m-am gandit ca o fi vreo legatura intre ele. Asta e, oricat de logik e omul 🙂 , le mai incurca, sau mai bine zis, mai este „hindus in eroare” din cand in cand. Eram doar nelamurit, nicidecum sa fac eu un caz de aici. Multumesc de raspuns, dar sper ca nu te-ai suparat pe Logik 🙂


 12. no problema, Logik!


 13. Danke ! 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: