h1

Clarificare solicitată în ceea ce priveşte Scrisoarea deschisă

noiembrie 22, 2007

Ceea ce urmează este o clarificare venită din partea autorlui Scrisorii deschise către Conferinţa Naţională, autor al cărţii Pigmei şi uriaşi.

„Frate Marius,

Ati avut dreptate, trebuia sa fiu mai cumpanit/chibzuit.
Mi se cere o clarificare pe care am promis ca o voi trimite peste tot
unde am trimis si scrisoarea.  Daca puteti sa puneti si continutul
care urmeaza.  Nu este un pas inapoi, ci cred ca este mai cumpanit
astfel 🙂
Va multumesc mult si Domnul sa se indure de noi toti.
Daniel

Clarificare solicitata

In scrisoarea deschisa am inclus o lista de nume ramasa deschisa cu
persoane propuse pentru invitare spre a ne impartasi din experienta
lor cu securitatea,   In aceasta lista se afla si fr. Viorel Iuga de
la care am primit un telefon prin care imi comunica ca este invinuit
de unii ca includerea sa ar insemna colaborarea cu securitatea.
Regret faptul ca s-a tras aceasta concluzie cu privire la dansul, insa
pentru includerea lui in lista un motiv a fost  o declaratie in presa
aradeana
(Nyugat Jelen http://www.observator.info/arhiva/2003/noiembrie/14%20noiembrie/ob9.html)
in care se spunea ca:
<<Pastorul Viorel Iuga s-a numarat printre cei a caror telefoane au
fost ascultate si a fost sicanat. „Imi aduc aminte ca aveau o tehnica
foarte proasta de inregistrat, incat imi dadeam seama imediat ca imi
asculta telefonul si le spuneam sa inregistreze ca se spun lucruri
importante. Au fost cazuri in care unii oameni care aveau informatii
despre ce mi se pregatea ma chemau in varf de munte pentru a ma
preveni, deoarece acolo nu ma puteau asculta.”  Iuga spune ca a fost
intrebat de nenumarate ori cat a avut de suferit si ca a fost chemat
sa dea „cu sub-semnatul„ nu o data, la partid pentru predicile pe care
le tinea. „Chiar daca am suferit mult, Dumnezeul nostru a fost mai
mare decat sistemul. Dumnezeu ne-a trecut prin suferinta, dar nu ne-a
lasat în suferinta.”>>

Nadajduiesc ca interpretarile tendentioase nu vor putea coplesi
spiritul si intentia scrisorii spre a face lumina in trecutul neguros
al Cultului.  Nu e usor sa incerci de unul singur sa faci lumina in
trecutul baptist si m-as bucura sa fie preluata aceasta initiativa
modesta si de altii, cu entuziasm, sinceritate si dorinta de
restaurare a adevarului.
Daniel Mitrofan”

51 comentarii

 1. Scuze ca-s offtopic … dar nu stiu unde sa scriu asta: A intrat la mine pe bLog un tip cu pseudonimul: ROMA_NIA si Pavel, si se tot plangea ca este cenzurat la tine pe blog, ca a atins anumite corzi sensibile legate de religie … Eu i-am zis sa-si vada de treaba lui ca stiam de la tine ca nu-ti place si nu vei cenzura pe nimeni (atata timp cat nu incalca normele acceptabile ale imbecilitatii) … si d’asta te intreb, il stii ? si daca DA, de ce l-ai cenzurat ? adica nu vreau sa stiu motivul real ci motivul tau.

  P.S. On-Topic: Nadajduiesti bine ca e greu sa faci lumina de unul singur. Insa Dumnezeu ne aduce impreuna, intr-un fel sau altul, pe cei care cauta si vor lumina.


 2. Sky-Hunter, la Şezătoarea pătrată e loc de scris off-topicuri 🙂


 3. Ar fi cazul cu aceste acuzatii destul de dure la adresa unor oameni ai lui Dumnezeu!
  Sa ne uitam fiecare in dreptul nostru si sa ne intrebam in duhul nostru, daca am fi fost oare noi atunci, oare cum am fi reactionat!


 4. draga Sky-Hunter, imi pare rau ca, prin ricoseu, te-a deranjat Romania,
  el trebie sa isi ceara scuze mai intii pentru citeva chestii pe care le stie foarte bine si apoi va fi admis din nou pe blog.

  Ioa, nu-i problema daca se da off-topic din cind in cind si pe aici.


 5. Ei, na, tocmai dumnealui s-a ofensat de includere. Am citit linkul unde m-a trimis Daniel M. si m-a frapat odata cu „datul cu subsemnatul” si infatuarea ce se degaja din vorbele transcrise de reporter.
  Cred ca Daniel a gresit ca l-a inclus pe lista, i-a facut publicitate. Nu merita.
  Am citit, pardon, am rasfoit cateva carti semnate V. Iuga. Se dadeau gratuit la o conferinta, ca scobitorile dupa o masa cu carne atoasa, care-ti infunda molarii. Miros a compilare din diverse surse, si sunt scrise ca de un contabil cu numerotari si paranumerotari.
  Apropo, Patratosule, nu s-ar putea pune numere la comment-urile de pe blog, ca nu mai stiu unde am ramas cu lectura aseara la postul cu scrisoarea deschisa si azi cand am intrat din nou erau descurajant de multe noi si nu mai stiu ce am citit si ce nu.


 6. Draga Cristi B. nu comentez (deocamdata) cartile de consiliere ale lui V. Iuga. Permiteti-mi sa ma abtin.

  da, exista alte formaturi in care se pot numerota comentariile.Poate ca voi schimba putin formatul blogului si atunci vom putea sa urmarim numerotarile


 7. Draga Dani Corbut, tocmai ti-am raspuns la comentariul tau intr-un alt comentariu la postul dinainte.


 8. Cat de usor este sa dispretuiesti pe fratii tai… Fr. Cristi B. dvs ce carti ati scris si cate? As vrea sa citesc sau sa rasfoiesc si eu una. Eu unul daca as fi in locul dvs macar mi-as permite sa tac. Daca nu stiu sa aduc zidire macar sa nu ma ating de reputatia cuiva. Chiar daca nu sunt in cladire de biserica caut sa fiu crestin si pe internet. Poate ca si Domnul mai citeste comentariile acestea…si inainte sa intindeti mana la Masa Domnului aduceti-va aminte de cuvintele aruncate pe blog la adresa altora.
  Nu stiu de ce dar am impresia ca unii oameni asemeni fr. Daniel Mitrofan doresc sa-si ridice statui pe mormintele pe care le pregatesc altora. Oare chiar ii pasa de cult? chiar vrea sa aduca lumina in trecutul intunecat sau acesta este doar un pretext pentru faima? Eu cred ca deja a ajuns foarte bine cunoscut! Uneori am impresia ca tinde sa ia locul Duhului Sfant in ce priveste puterea de convingere pentru pacat. Din metodele si spiritul ce razbate din demersurile fr. Mitrofan indraznesc sa cred ca intentiile dansului nu sunt nici pe departe curate ci motivate de slava desarta (slava oamenilor) si egoism. Imi vine sa zmabesc dar in acelasi timp ma intriga dragostea fatarnica ce razbate din indemnurile sale la pocainta „fostilor colaboratori cu securitatea.” Aceleasi metode foloseste si in Biserica? Tin sa va aduc aminte ca Duhul Sfant inca mai lucreaza si astazi pocainta. Si daca fratii amintiti de fr. Mitrofan nu s-au pocait inca, indemn pe fr. Mitrofan sa se mai roage pentru dansii si sa mai posteasca- este si asta o varianta, nu?.
  Cartea „Picmei si uriasi” ajung sa o cataloghez ca fiind o varianta baptista a revistelor de scandal din peisajul politic romanesc. Se castiga bine si din asta. O idee pentru studentii in ani terminali- mai sunt dosare si mai puteti scrie cateva volume de „Picmei si uriasi.” In cele din urma Domnul Dumnezeu va scoate El dosarele noastre si atunci vom vedea cine-au fost picmeii si cine uriasii.
  N-am vrut sa scriu comentariul acesta dar in ultima vreme unele mesaje dau impresia ca unii sunt desavarsiti intrucat incep sa dea cu pietre spre incantarea „publicului.” Daca n-ar exista public ei insa n-ar avea nici o valoare.
  Mihail Geabou


 9. Stimate „solideogloriablog”, n-am scris nici o carte, dar am citit suficiente ca sa-mi pot exprima o opinie despre cartile altora. Am vazut ca nr. de carti scrise este esential pentru multi pastori astazi si poate si pentru dumneavoastra. Dupa mine, ar trebui ca ei sa fie preocupati mai degraba de nr. de carti citite si asta nu pentru a le compila in ceva ce apoi sa le poarte numele pe coperta.
  Aveti dreptul la opinie si la exprimarea ei si in ceea ce priveste scopul pe care il presupuneti a fi in spatele scrisorii deschise. Eu, unul, nu cred ca aveti dreptate catusi de putin. Singurul lucru unde cred ca aveti dreptate este ca „Duhul Sfant inca mai lucreaza si astazi pocainta”. Dar nu forteaza omul, iar atunci cand este intristat, pleaca. Da, Doamne, ca nimeni sa nu ajunga aici, in aceasta situatie. Desi am impresia ca este nevoie de un miracol pentru spargerea constiintelor impietrite ale multora dintre cei vizati de scrisoare si de carte. Si apropo de carte, „pigmei” (nu „picmei”, cum ati scris) este un soi de oameni mici la statura.
  Cer scuze autorului scrisorii pentru ca-mi permit sa-i iau apararea, dar din ceea ce a scris, mie cel putin, nu-mi arata deloc ca s-ar crede desavarsit cumva. Dimpotriva.


 10. ”solideogloriablog”consider ca ”publicul”de care amintesti a fost mintit cu buna stiinta de la amvon, poate mai exista lupi in blana de oaie si nu vad de ce sa nu ii cunoastem si sa ne aparam.A incerca sa cintaresti personal cine sunt uriasii si cine pigmeii
  mi se pare ca intra in normalitate.
  Putini scriu, multi sint insa criticii.A scormoni prin praful dosarelor, a le aseza in ordine, a le arunca sau pune din nou pe masa nu cred ca este o treaba usoara si la indemina oricui. Cei ce citesc si scriu nu sunt”desavirsiti”, sunt oameni cu parerile
  lor, nu perfecti dar, interesati de trecut, prezent si viitor.Sunt ”adevaruri” care dor,cunoscindu-le ne putem verifica capacitatea de a ierta si de a ne elibera de resentimente.


 11. solideogloriablog
  Se pare ca nu ati inteles nimic,din cuvintele Scripturii,care ne spune sa ne mustram unii pe altii,la timp si nelatimp,
  ca sa invatam pe unii,smulgandu i din foc pe altii,
  ,sa nu fim fricosi,
  ne mai spune scriptura,cati curajosi ati vazut printre noi,in situatii atat de grele,
  daca faceti acuzatii de scandal,inseamna ca tot lumesc sunteti(daca ochiul tau este intunerec…)
  credeti ca e usor sa ti asumi niste lucruri grave in fata tuturor,dar mai ales in fata lui Dumnezeu?

  Dumnezeu da curaj doar celor,care isi auma orice riscuri,increzandu se mai presus de toate in EL
  prea intepi si intepi lumeste,
  nici:SOLID niciGLORIOS cum ti e numele


 12. poate PATRATOSULE o sa-mi lasi doar acesta lamurire

  nu sunt frate cu voi asa ca nu trebuie sa-mi cer scuze pt. ca am alte Convingeri = dogme = principii = Doctrine
  nu am ijurat niciodata pe Bloguri si nu am vorbit urat , numai lucruri , cuvinte si expresii folosite si in Biblie . Dzeu foloseste cuvinte ca : Curva , prost , prosti , dobitoace . Deci chiar mai dure decat mine .

  si atentie toate acestea au fost facute intr-un context bun si educativ , mustrator , cu bune intentii

  si inainte de toate a FOST CENZURA Doctrinara a Patratosului care a cauzat restul , tavalugul : prin urmare , el Cruceru ar trebui sa-si ceara scuze .

  daca insa ai vost confruntat si ofensat la tine acasa , asta este alta problema . De ce nu spui asa . In acest ultim caz imi cer scuze . Iarta~ ma ca te ~ am lovit la tine acasa . .. astept raspuns la cerea de iertare . si iertarea trebuie sa sti cum sa o ceri , ca evreii , care si cand pierd inving .

  ai uitat Patra ??? __ sunt un Luptator .

  inca odata , mai clar : imi pare rau daca ai luat-o ca pe o jicnire la adresa personala ( am ce am cu cultul , cu Dogmele ) , si imi pare sincer rau , chiar ma doare si imi cer scuze caci nu asta a fost intentia mea ( de a te jicnii , a te lovii poate foarte rau , intr-una din corzile tale sensibile .
  nu stiu inca , Domnul stie asta , dar daca nici comentul acesta nu-l lasi s-ar putea sa nu mai revin veci si sa-mi schimb inspre rau parerile despre voi . atentie : am zis poate , se poate orice . se poate chiar sa cresteti in ochii mei . Nu stiu , vom vedea .


 13. DECI: ar fi bine solideogloriablog,SA TE ROGI(si tu) SI SA POSTESTI,asa cum recomanzi,asta nu e rau ,dimpotriva, apoi sa vezi daca iti mai vine sa arunci si tu cu pietre in fr.Mitrofan.Domnul sa te ierte,ai putea sa ti ceri iertare ,eventual dupa post si rugacine??!!


 14. pt Mihail Geabou:
  Daca sunteti ruda cu fr. Geabou Pascu, aveti motive sa fiti suparat pe Mitrofan cel putin pt scrisoarea deschisa. Cu toate supararea, daca ignorati pecineginea pe care au constituit-o in comunism infrmatorii pt biserici porniti pe o pista gresita. Macar recunoasteti-o, inainte de-a suspiciona motivele tuturor (chiar daca motivatie absolut corecta nu exista la nimeni). O rugaminte: daca sunteti ruda cu pastorul Geabou Pascu, cereti-i, va rog, sa confirme/infirme includerea lui pe lista celor ce-au colaborat cu Securitatea!Nu trebuie sa dovedeasca; obligatia de-a deovedi e-acelor ce afirma (Mitrofan). Nu l-am cunoscut personal pe fr. Geabou („taica”), dar daca si un om de PRESTIGIUL LUI, a fost colaborator/informator si n-a marturisit 17 ani, atunci noi baptistii suntem saraci, tare saraci. Daca nu sunteti ruda cu el, iertati-ma! Multumesc!


 15. Nea’ Geabou,
  Cum poti sa scrii toate mizeriile alea despre Daniel? Ca e egoist, ca scrie pentru bani, ca documentarul lui e ca o revista de scandal: donule „in negru ca un car funebru”, dumneata nu esti comunistoid, esti stalinist sadea. Bine ca nu traim pe vremea Anei Pauker, ca faceai din el un nou Wurmbrandt. Cea mai sadica remarca e asta cu banii, chestie de securistu blocului: daca umbli dupa bani si faima si vinzi pe „frati”, nu esti ca Iuda? Deci, Mitrofan ce e, dupa capul tau?
  Daca nu cadea Logik in depresie dupa ce a citit delatiunea dumitale si nu ne invita sa o citim, te saream cumva.
  Doamne, parca aud un indemn de genul: „Manipulatori din toate tarile, uniti-va!”
  Roma_nia, fii pe pace, cand a impartit baiatu’ lui Eminovici oamenii intr-o poezie de-a lui, nu spui care, pe tine te-a trecut in prima categorie.
  Pentru ca domnul Geabou se semneaza, cu punct, virgula si apasat, cei 6 ani „de-acasa” cu Domnu ma obliga sa ma semnez in clar,
  Stoica Rasvan Cristian


 16. se poate sa nu fiu Cenzurat doctrinar ???


 17. Razvane, sa stii ca intr-adevar am cazut in depresie cand am citit ce a putut scrie Miahi Geabou. Ca unul care ii stiu bine inima lui Daniel, stiu prin ce a trecut, stiu curatia si sinceritatea lui, stiu familia lui, bine, si pe tatal lui care este un slujitor umil si rodnic al lui Dumnezeu si acum la adanci batraneti de pensie, care a suferit si el si a tinut piept securitatii si el si fratele lui pastor – unchiul lui Daniel, desi si ei aveau familii si copii, si sa vii sa zici asa ceva despre Daniel? Josnic.

  „sa-si ridice statui pe mormintele pe care le pregatesc altora. Oare chiar ii pasa de cult? chiar vrea sa aduca lumina in trecutul intunecat sau acesta este doar un pretext pentru faima?”

  Fereasca-ne Dumnezeu de asa faima. Deci il facem pe el vinovat acum, desi el sufera in dreptul lui pentru curajul care l-a avut. Si hai….sa zicem ca nu e important daca acuzele vin de la un tinerel (daca e intr-adevr Mihai, baiatul fratelui Geabou, baiat pe care il cunoscusem candva cat a fost student la Oradea si mi-a facut o impresie bun atunci; daca e el, su stiu, daca nu, fac si eu ca si Doru Radu, trebuie sa-mi cer scuze pentru aceasta confuzie) dar nici macar sa nu-l cunosti pe autor, sa-i nu-i cunosti viata si inima si anturajul cat de cat, si totusi sa vii sa arunci asa vorbe despre el. Asta e nescuzabil. Daniel, ca intr-o carte de istorie, doar a prezentat fapte in urma unor indelungi si grele cercetari si verificari, nici macar nu a jignit pe acei fosti colaboratori(pe care pe unii i-a iubit si respectat o viata) colaboratori din pricina carora au suferit multi oameni dragi lui si noua, si altii au murit, si cine stie cati multi altii care au murit si noi nici nu stim de ei ci doar lacrimile Tatalui ceresc stiu.
  Dar asa suntem noi oamenii, sau noi romanii, scoatem vinovat postasul, mesagerul, sau in cel mai bun caz mortul e vinovat.

  Poate ati auzit intamplarea asta (poate e doar gluma, dar e graitoare in sensul celor spuse mai sus, sper sa o redau cat mai exact):

  Un evreu, intr-o zi frumoasa de primavara, intr-un parc din Varsovia, s-a intalnit cu un neamt. Si intrand in vorba, dupa de s-au prezentat unul altuia, asa din senin evreul il loveste zdravan pe neamt. Acesta din urma, bulversat il intreaba: „Pentru ce ai facut asta!?” La care evreul raspunde: „Pentru ca din cauza voastra au murit multi oameni din poporul meu”. Dar neamtul replica: „Bine mai omule…dar asta s-a intamplat acu’ mai bine de 50 de ani in urma…” . La care evreul ii raspunde:
  „Da, dar eu abia acum am aflat”

  Cam asa fac oamenii, lovesc pe unii, pentru altii care au fost de fapt ticalosi.


 18. Poate unii stiti varianta mai exacta a intamplarii, sau cu alte detalii; eu am auzit-o doar si am redat-o cat de accurate mi-am amintit-o. Dar esenta si morala din ea e clara 🙂


 19. Adica lovim acum in Daniel, ca si evreul cu neamtul, doar pentru ca el (Daniel) a scos la lumina ticalosiile si tot ceea ce au facut altii de fapt. E ca si cum l-ai lua la bataie pe profu’ de istorie, pentru ca Decebal a pierdut razboiul cu Traian. Ridicol, nu?


 20. A pierdut Decebal razboiul cu Traian, nu? 🙂 Just kidding 🙂


 21. mi-am cerut scuze .

  de ce nu sunt admis ???


 22. Nu judecati ca sa nu fiti judecati.
  Daca altii ar arunca cu pietre, de ce ar trebui sa arunce si altii care „nu le urmeaza exemplul.”?
  Cu tot respectul pentru fiecare dintre frati.
  Indiferent care ar fi fost greseala unuia sau altuia, nu cred ca Domnul Isus ne invata sa ne batem joc unul de altul si cu atat mai mult sa aruncam cuvinte jignitoare.
  Daca fr. Daniel a gresit, atunci va raspunde in fata lui Dumnezeu, si cred ca intre timp nu ar trebui sa-I „pregatim” terenul prin acuzatii si judecati aruncate pe blog. Iarasi zic, daca fr. Mihail Geabou a gresit sa nu-l rastignim sau sa-l aruncam direct in iad; chiar nu cred ca este de datoria oamenilor, chiar daca ar fi cazul.
  Cat de limitati suntem, si totusi cat de „clar” vazatori credem ca suntem.
  Sa fim cumpatati si cu adevarat sa ne rugam si sa postim.


 23. Asa e Bogdan, dar tocmai asta e ca Mihai Geabou a jignit si judecat fara sa cunoasca, si totusi pe el nu l-a jignit si rastignit nimeni. Cat despre Daniel, e deja clar de mult, ca nu a gresit. Si asta o spunem oameni care cunoastem bine persoana si contextul. Vorbim de fapte si date clare, inregistrate in arhivele statului. Cu tot respectul, citeste cartea, incearca sa cunosti autorul si te vei convinge singur. Oricum, apreziez spiritul tau impaciuitor, la care (fara nici cea mai mica de umbra de lauda) semanam. 🙂


 24. Corectez, sorry: „(fara nici cea mai mica umbra de lauda)” Graba 🙂


 25. Precizari:
  De vreo trei zile ma tot perpelesc daca sa scriu sau
  nu ( va rog sa scuzati eventualele greseli dar la cum ma simt acum ssufleteste vorbind numai la gramatica limbii romane nu-mi sta capul )
  In primul rand ma gandesc la Daniel mitrofan si la curajul lui , la cat de mult se expune . Din toti care au scris aici cati cunosc unde lucra ( lucreaza ?) el si ce functie avea ; eu unul cred ca numai un om care vrea aflarea adevarului si nimic altceva ma rog bineinteles si corectarea celor in cauza , pocainta lor si curatenie in sanul bisericii , ar fi renuntat si riscat totodata atat de mult. Ma intreb cum s-o fi simtind tatal lui Gheorghe
  Mitrofan cati il suna poate si cate ii spun saracului om . Eu il vad pe tata si stiu ce-i in inima lui.
  Am crescut in familie de pastor si printre pastori ; la noi veneau mai tot timpul musafiri in special pastori mai din toata tara. Mi-e foarte greu sa citesc aceste lucruri si ma doare nu mai stiu la cine sa ma uit.
  Va rog sa ma iertati daca sunt incoerent sau daca fac greseli , dar tottul se invarte in capul meu si imi vin o sumedenie de cuvinte.
  Despre Dan ce sa va spun e un om al lui Dumnezeu un om cu o mare dragoste de oameni nu nvrea sa faca rau nimanui , dar TREBUIE facut ceea ce face el acum fratilor! Cineva dupa ” revolutie ” spunea ca fiecare
  popor trebuie sa-si cunoasca trecutul sa si-l accepte daca vrea sa mearga mai departe , daca vrea sa cladeasca ceva in viitor.
  Eu cred cu tarie ca toate cultele ar trebui sa faca acest lucru ca sa avem binecuvantare.
  Ma gandeam azi incine sa mai crezi la cine sa te mai uiti pe cine sa mai urmezi ? Veti spune ca pe Hristos si asa este dar noi trebuie sa fim exemple pt cei din jurul nostru trebuie sa facem ucenici trebuie saa-L reprezentam pe El , cerul etc. pe acest pamant altfel dupa ce ne nastem in familia lui Dumnezeu nu vad de ce ne-ar mai lasa pe acest pamant sa ne chiunuim sufletele si sa suferim .
  A fost un om care venea destul de des la noi in casa cand eram mic si intotdeauna ma punea pe genunchi sa ma rog si sa ma pocaiesc. Probabil ca mama ii spunea cam cate probleme are cu mine si ca nu stia ce sa mai faca ( am fost oaia negra a familiei )
  Acest om era dupa cum unii cred ca ati ghicit Marcu Nichifor. Om simplu dar totusi f. invatat fost profesor vorbea nu stiu cate limbi si ce mai nu ai fi spus dupa graiul pe care il avea ; un om deosebit un sfant dupa parerea mea.
  Nu cu mult inainte sa moara , am fost cu corul ” Deo gloria ” sper ca am scris corect , am fost la biserica din Iasi nr.1 de pe Sarariei : la un moment dat inainte sa inceapa biserica intra freatele Marcu Nichifor insotit de ceva tineri si de sotia dumnealui
  si vreau sa va spun ca atunci cand m-am uitat la fata lui am avut impresia ca vad un sfant care tocmai a venit din prezenta lui Dumnezeu ; fata lui radia de lumina si desi era foarte suferind era dus aproape pe sus de acei tineri era tot un zambet ( imi vine sa plang ) si parca atunci se ducea acasa sa-l vada pe Domnul pe Cel mai iuybit lui.
  Am crezut ca mi se pare ca vad eu aiurea cxa am eu un loc special in inima mea pt el dar Ovidiu Niculas dupa ce i-am impartasit aceea experienta a mea mi-a spus ca si lui i s-a intamplat acelasi lucru.
  A fost prima data cand mi s-a intamplat asa ceva.
  Eu spun ca oameni ca el sunt foarete putini din pacate.
  Citeodata cred ca sunt oameni care nu mai cred in venirea lui Isus sau in judecata de apoi altfel nu-mi dau seama cum pot trai , actiona si vorbi in felul care o fac.
  Eu vreau sa inchei sperand ca nu v-am inebunit prea tare si ca nu am suparat pe nimeni.
  O sa mai intervin daca nu deranjez , deoarece aveam f. multe sa scriu dar le-am cam pierdut sirul.
  Domnul sa fie cu voi cu toti.


 26. Imi cer iertare pentru greseala gramaticala legat de cuvantul „Pigmeu.” Ce inseamna, am stiut din scoala primara. Eram mic de statura si cand invatatoarea ne-a vorbit despre ei (cred la geografie) am crezut ca sunt si eu unul.

  Am inteles ca pe unii pastori ii criticati ca ar fi colaborat cu securitatea dar am vazut mai nou ca pe unii ii dispretuiti pentru calitatea cartilor scrise.Ce urmeaza?!? Vreau sa aduc o lamurire- sunt pastor de 5 ani de zile. Prin har am fost chemat la slujirea lui Hristos. Dumnezeu stie cum am slujit prin harul Sau. Inca de la varsta de 20 de ani am avut parte de amenintari cu tribunale, am fost calomniat, dispretuit, acuzat pe nedrept, …acuzat de lucruri murdare si asta din partea fratilor pe care i-am slujit din toata inima si cu lepadare de sine. Mi-am amintit in acest timp de vorba unui mare om al Domnului „Eu am grija de caracterul meu iar Dumnezeu se ocupa de reputatia mea.” Dragii mei am inceput sa experimentez ce inseamna sa umbli in mijlocul „fratilor mincinosi”, a oamenilor neinduplecati,..etc. Am vazut cat este de usor sa murdaresti reputatia cuiva… si fratii lui Iosif i-au luat HAINA, sotia lui Potifar ii pastreaza HAINA si cu siguranta multi au crezut ca Iosif este vinovat.
  Oameni buni- o reputatie se cladeste in timp…atat de mult timp si o poti distruge intr-o clipa. Vreau sa nu mai vorbesc de rau colegii si fratii. Voi cauta sa apreciez ce este bun iar daca n-am ce aprecia mai bine tac dupa ce le-am dezaprobat faptele si le-am facut de cunoscut atitudinea mea. Da, sunt frati care sunt in functii inalte si cu care nu sunt de acord in multe insa ii iubesc si-i respect. De aceea indiferent ca este vorba de Ton sau Talpos, Talos, Bunaciu, Negrut sau Cruceru. Pe toti ii respect pentru varsta, slujba iar in functie de caracterul lor ii apreciez, ii sustin si caut sa le urmez exemplul. Am simtit nevoia unui pastor care sa fie langa mine si sa ma ajute. Am inteles cat de pretios este un sprijin alaturi. Constiinta mea ma indeamna sa nu tac, nu pot suporta pe unii care murdaresc HAINE, reputatiile oamenilor lui Dumnezeu in ochii lumii intregi. Vreau sa va asigur ca acelasi lucru as face si daca dvs ati fi in cauza. Au fost situatii cand in biserici am avut de-a face cu astfel de duhuri calomniatoare. Le-am mirosit si pe acest blog cate odata. Cei denigrati din intelepciune nu raspund pe blog asa ca am ales sa spun eu ceva pentru ei.[Cred ca fr. Marius Cruceru intelege mult mai bine ce am vrut sa spun mai sus.]

  Ce a fost gresit in demersurile fr. Mitrofan? In Biblia mea cred ca scrie „mustra-l intre tine SI EL SINGUR” Nu scrie nimic de blog sau de internet. Interesant- sunt cazuri in bisericile noastre de oameni care „se roaga Domnului” dar de fapt vorbesc fratilor. Daca fr. Dan vrea pocainta dansilor si il apasa povara asta sa-si faca timp sa mearga pe la fratii respectivi si cred ca o astfel de cheltuiala arata cu adevarat dorinta sincera curata. Altfel am impresia ca repeta greseala celor amintiti anterior: pretinde ca se adreseaza „fostilor colaboratori” insa in realitate aflam noi si ne judeca lumea intreaga pentru ca noi nu suntem capabili, metodele nu sunt eficiente.
  Tot acolo mai spune ca daca nu vrea sa se pocaiasca, dupa ce il spui …cui? La mine scrie „Bisericii.” In eclesiologia invatata in trei institutii teologice din romania si din cunostintele acumulate- inca nu sunt convins ca pe internet se poate constitui o biserica. Nu cred in biserica virtuala. Eu cred „doi sau trei ADUNATI…” nu CONECTATI. Si mai spune apoi „sa fie pentru tine ca un pagan (NU PIGMEU) si vames.” Chestia cu altitudinea si inaltimea Dumnezeu o hotaraste. Au fost vremuri cand si eu am crezut ca pot induce pocainta cu forta in altii. M-am lasat de meseria asta. Duhul Sfant a spus ca se ocupa El si o face mai bine ca mine. 2Tim.2.24-26 (Citeste asta si vei intelege) Crede-ma ca da rezultate! Altfel cred ca mai rau ii grabesti spre iad cu intentii bune. Am o predica pe blog cu privire la pocainta. Pocainta nu se face pe blog si nici la conferinte sau congrese ci inaintea Domnului si a acelora care au fost pagubiti. Asa am predicat pana acum si cred ca nu e gresit. N-am inteles rolul publicului auxiliar in pocainta. Sper ca Hollywood-ul(?) sa nu ne fi schimbat teologia.

  Cat despre Pascu Geabou… este tata. Ma bucur de asta. Nu este perfect si stie ca stiu asta. Sunt mandru de el si-I multumesc Domnului ca a hotarat sa fie tatal meu. Stiu in ce conditii am trait, cat de mult a suferit si mai mult mama mea… Ma opresc aici convins fiind ca sunt suficienti oameni „fara dragoste fireasca, neinduplecati, obraznici…(2Tim.3)” pe blog care-si pot bate joc de lucruri sfinte.
  Desi nu am simtit nevoia de serviciile fr. Mitrofan, totusi daca dansul crede ca ne poate fi de folos il invit zilele-astea pe la noi. Am discutat cu tatal meu multe din trecut. Personal nu cred ca este cazul sa vina si fr. Mitrofan insa nu ne deranjeaza. Dati-mi va rog numarul dansului de telefon si-l voi contacta personal. Conexiunea de internet ne da impresia ca suntem asa de departe unii de altii si totusi asa de aproape.
  In legatura cu rudele mele (parinti, frati, sora, nepoti) vreau sa va mai linistesc putin spunandu-va ca ne rugam unii pentru altii si ne pasa unii de altii in ce priveste mantuirea sufletului. Poate sunt altii pentru care nu se roaga nimeni…haideti sa ne facem timp si pentru ei.
  Sper ca nu am jignit pe nimeni iar cu fr. Mitrofan voi lua legatura personal daca imi spuneti va rog un numar de telefon (pe orange- baptistii-s pe orange:)Prefer sa incheiem aici discutiile-astea. Prea multa „reclama” nu cred ca este buna la varsta mea. Prefer sa discutam idei si nu persoane. Multumesc de intelegere si-mi cer iertare pentru eventualele greseli.


 27. Domnule Mihai (Mihail) Geabou ma face-ti sa-mi dezvalui identitatea ( imi este greu sa numesc frate , pe cel care nu-si recunoaste fratii )
  Ma numesc Liviu Mitrofan si sunt din Suceava : nascut la data de 21. 04. 1965 in Suceava- Bucovina.
  Intrebati-l va rog pe tatal d-voastra despre omul Ggeorghe Mitrofan si va rog sa si-l suna-ti sa mai primiti ceva lamuri despre el.
  Eu sunt deplin convins ca Daniel a fost cat se poate de dur si impartial cu tatal sau cum am fost si eu de fapt si ca ar fi condamnat colaboratorii , chiar daca s-ar fi aflat si tatal sau printre ei
  Eu unul am avut nenumarate discutii cu tatal meu si sunt deocamdata convins ( din lipse de probe si alte comentarii ) ca nu a colaborat cu securitatea .
  Cineva spunea mai de mult ca : nu exista un mai mare judecator decat propriu-ti copil. Nimic mai adevarat ; bineinteles nu se aplica in cazul fratelui ( d-lui ) Mihail Geabou.
  Ca un bun pastor iti condamni fiul , fiica , tatal , mama , daca a gresit de dragul adevarului care e Isus si ei vor fi cercetati si eliberati si mai apoi mantuiti.
  Cat despre mustrare , am inteles ca nu se poate face pe blog sau internet , ca pe vremea D-lui Isus nu existau asa ca va rog deveniti amesi ( scuze dar nu stiu exact cum se scrie ” amesch ? ” scuze . )
  Eu unul nu te cunosc domnule draga , desi am fost in casa d-voastra si am avut o impresie deosebita despre tatal d-voastra , mai ales ca el a fost de nenumarate ori la noi in casa, dar mai ales ca avea o optica aparte despre pastori si alegerea lor la fiecare sedinta extraordinara din doi in doi ani.
  Raman la aceeasi parere , ca pastorul trebuie sa se supuna votului bisericii la fiecare sedineta extraordinara la fiecare doi ani.
  Fratele Pascu Geabou ne-a expus aceasta optica a domniei sale la una din sedintele care mi-a placut f. mult si culmea era pe vremea lui C.N.
  Mihai draga amandoi suntem fii de pastori si menirea , chemarea noastra nu e sa ne aparam tatii , ci sa aparam adevarul si sa mergem mai departe orice ar fi.
  Inainte de toate , noi suntem fii lui Dumnezeu , dati in ingrijirea unor parinti pamantesti pt. o vreme .
  Dumnezeu este Tatal nostru in primul rand si apoi cei care au fost alesi sa ne fie parinti trupesti pe acest pamant pt. o vreme.
  Ai grija te rog si nu fa confuzii in acste lucruri pt. ca trebuioe sa facem distinctie intre unele si celelalte .


 28. A adormit toata lumea ? La propriu sau la figurat ?


 29. Draga Mihai Geabou, doar cateva lucruri vreau sa spun si te rog sa asculti cu bagare de seama.

  In primul rand, ca sa ne lamurim, in scrisoarea lui Daniel unde zice spre final: „iar pentru favorizarea pocaintei in ceilalti sa fie invitati frati ca:….”, inafara de Ton si Husanu, nu cred ca se refera la ceilalti ca ar fi colaborat cu Securitatea, nici VIorel Iuga, poate nici tatal tau (doar daca tu stii altfel). Nu stiu, dar mie de acolo nu-mi reiese ca se refera la ei ca ar fi colaborat. Poate Daniel poate sa clarifice acolo. Dar s-a propus ca ei sa vina „pentru favorizarea pocaintei IN CEILALTI”.

  In al doilea rand, ce spui tu: „In Biblia mea cred ca scrie “mustra-l intre tine SI EL SINGUR”” este o interpretare falsa de-a ta, si ar trebui sa stii asta, ca unul care ai inceput institutul teologic la Oradea, si probabil le-ai terminat pe celelalte doua la Bucuresti, sau unde le-ai terminat. Si eu am studiat teologia – e drept ca eu am inceput-o intr-o singura scoala de teologie si am terminat-o tot acolo. Dar nu asta e important. Tot respectul pentru studiile si slujirea ta. Si nu ar fi rau daca asta a-i arata-o si fata de noi ceilalti „conectatii”.

  De ce este fals ce spui tu!? E foarte logiK. Daca citesti Biblia cum trebuie si nu impui tu textului interpretarea ta dupa cum iti da tie bine, acolo se vorbeste de situatia in care ai ceva cu fratele tau, un conflict personal cu cineva. Deci cele doua parti sunt : tu personal si fratele tau personal. Aplicat la situatia/conflictul discutat de noi aici, care sunt cele doua parti? Dar inainte de asta, doua precizari:
  1. Daniel Mitrofan nu are nimic PERSONAL / EL SINGUR cu UN FRATE / EL SINGUR sau cu ceilalti frati care au colaborat cu securitatea si care au vandut pe multi credinciosi spre tortura, inchisaore si moarte. Nu este un un conflict personal intre Daniel si vreunul din ei, sau ei toti la un loc. Nu.

  2. Cei care au colaborat, sau colaborarea fratilor/pastorilor cu securitatea, e problema tuturor bisericilor din Romania si nu numai, a tuturor baptistilor romani din lume. Pentru ca toata grozavia asta, nu a fost asa…o chestie intre Daniel si colaboratori(desi si familia lui a suferit pe de urma lor), e o problema a intregii Biserici si a intregii fratietati. In cazul colaboratorilor, problema e intre toti acestia si toata fratietatea. Si da, si aici se aplica versetul citat de tine. Dar astea sunt cele doua parti implicate in conflict draga Mihai. Pune fata in fata spre rezolvarea conflictului, dupa modelul Scripturii, cele doua parti daca vrei sa fii consecvent cu Scriptura pe care o citezi. Adica, aduna toti colaboratorii si toata fratietatea, toate Biserica care a suferit de pe urma lor. Dar oare nu la asa ceva chema Daniel, in scrisoarea lui? Deci pana una alta, la contextul dat, clarificand care sunt cele doua parti implicate in comflict, el chiar chema la implinirea Scripturii, pe cand tu intr-un mod stangaci incerci sa reduci conflictul ca ceva intre Daniel si colaboratori, sa unul anume dintre ei. Nu dragul meu, asta e o problema intre toti acei colaboratori si Biserica toata, toata fratietatea. Asta nu e un conflict intre colaboratori si Daniel, ci e unul intre ei si bisericile care au suferit, care au pierdut iubiti frati, surori, tati, mame, copii care au ramas fara parinti datorita lor (dau numai cazul Clipa care il cunosc personal, atatia copii care au ramas orfani de mici, fiindu-le aresta, inchis si toturat tatal intr-un mod inimaginabil in inchisorile securitatii, pentru ca frati de-al lui colaboratori l-au vandut ca ascundea Biblii si le ducea peste tot in Ucraina si Rusia). Si asta e numai un exemplu cutremurator, care daca-l citesti in detaliu, te zgudui in toate adancurile fiintei tale. Nu descriu mai mult din respect pentru copiii lui care probabil viziteaza si citesc acest blog.
  Dar cati multi altii au mai fost ca fratele Clipa. Multi poate necunoscuti de noi dar cunoscuti si plansi de multi alti frati si familii. Si cati copii au mai ramas orfani in bisericile noastre datorita fratilor colaboratori. Si unii dintre ei mai citesc si poate mai scriu pe aici cu ochii in lacrimi, asa ca nu vorbi usor tinere pastor. Nu vorbi usor, si nu incerca sa muti conflictul intre Daniel si colaboratori, pentru ca toti, toti am suferit din cauza lor, direct sau indirect. Toata fratietatea si toata Biserica lui Cristos a suferit. Asa ca macar pentru cei care poate ne-am pierdut parinti inchisi, batuti si chinuiti de securisti in urma „slujirii” fratilor nostri colaboratori, macar din respect pentru ei, nu incerca sa diminuezi grozavia monumentala a problemei, la ceva conflict minuscul dintre Daniel si un colaborator sau altul. Din respect pentru cei care sufera si au pierdut tati sau frati dragi, daca nu cunosti problema, ai decenta si nu mai zi nimic. Si paganii cred ca au respect pentru mortii si ranitii lor.

  Si in ultimul rand draga Mihai Geabou, te-am cunoscut putin pe la Oradea si imi facusei o impresie buna atunci, il stiu si pe tatal tau si-l respect. Se stia candva si cu tatal meu. Din respect pentru tatal tau, desi esti mai mic si mai ne-experimentat(si o zic fara umbra de jignire sau desconsiderare, ci ca pe un fapt al vietii) decat mine sau Daniel si altii care vorbesc pe aici, multi sunt slujitori de mai multa vreme; deci din respect pentru tatal tau, nu vreau sa inaintam in dicutia asta si ea sa escaladeze. Dar te rog, arata si tu atata mimin respect pentru fratii tai care au suferit cat tu si multe generatii nu au sa inteleaga vreodata, datorita pastorilor care au colaborat. Din respect pentru biserica lui Cristos, care a suferit mult datorita pastorilor colaboratori, din respect pentru multi pastori care au suferit datorita pastorilor colaboratoi, din respect pentru cei multi care au fost inchisi si torturati si multi au murit, din rescpect pentru toti acestia, nu mai vorbi asa usor si nu mai incerca sa diminuezi problema si sa calci in picioare dreptul nostru, a acelora care ne pasa ce s-a intamplat cu cei dragi ai nostri, dreptul nostru de a ne rezolva acest conflict imens, dreptul de a ne afla propria istorie si adevar despre cei dragi noua care au suferit.

  Asa „conectati” aci, cum ne zici tu, suntem toti parte a Bisericii lui Cristos si avem frati, surori, prieteni, cunoscuti, parinti, tati, mame care au suferit mult si unii au platit cu moartea datorita fratilor colaboratori. Asta este dimensiunea reala a problemei si te rog, te rugam, nu incerca sa o mai minimalizezi la doua persoane. Repet, aici e vorba de toata Biserica cu mortii si ranitii si orfanii ei de-o parte, si colaboratorii securitatii pe de alta parte. Astea sunt cele doua mari parti implicate. Si de aici de-abia, asa cum zici, cele doua parti trebuie aduse impreuna sa rezolve conflictul asa cum o cere Scriptura prin versetul pe care il citai. Asta doreste si cere si Daniel si asta dorim si cerem toti si toata fratietatea care a suferit mult.

  Daca nu putem ajuta si nu ne putem alatura strigatului Bisericii si fratilor care au suferit si copiilor lor, atunci din respect pentru ei, sa ramanem in continuare in cel mai rau caz specatori, dar nu sa acoperim pe cei responsabili si lovim din nou in ei, cei care au suferit si au dreptul la adevar si vindecare.


 30. Draga Livius, si eu, si cred ca toti de pe-aici de pe blog stim de fratele Marcu Nichifor si suntem de-acord cu tine. Ca el sunt/au fost putini frati si sfinti printre noi. Si vreau sa mai mentionez ceva, am toata pretuirea si respectul pentru unchiul tau pastorul Gheorghe Mitrofan – tatal lui Daniel, si pentru tatal tau, pastorul Mihai Mitrofan, doi oameni care dupa multi, multi ani de slujire, stiu ca si acum la batranete si la pensie slujesc Domnului si bisericilor „plini de suc si verzi”. El, Tatal ceresc sa-i binecuvinteze pe ei si pe alti pastori ca ei, care, desi nu le-a fost usor sa slujeasca sub comunism si cine stie la ce presiuni au fost supusi si ei, totusi nu au plecat capul sub sabia colaborationismului.


 31. Ce situatie: cand in Romania e zi, in US e noapte, iar cand in Romania e noapte, in US e zi. LogiK. 🙂 Si uite-asa, cand e pustiu pe-aci, cand nu mai stii ce post sa accesezi ca sa tii pasul cu commnent-urile.
  Acum, din pacate, e pustiu.


 32. Sunt uimit de ce citesc la ceea ce ati scris LOGIC si LIVIUS, DOMNUL sa va binecuvinteze. Vad si la ce ore a-ti scris si asta i-mi spune ca va intereseaza Biserica si starea ei. Aud despre oameni de care nu am mai auzit si asta i-mi place sa aud despre credinta lor, ma refer la casa MITROFAN.

  Eu locuiesc in USA si am vazut dea lungul anilor multi pastori din Romania care au vizitat America.
  Am ajuns la concluzia ca toti care au venit pe aici inainte de 89 au colaborat altfel nu puteau sa mearga pe afara.
  In cazul fratelui GEABOU pe care il cunosc cred ca MIHAIL,pecare l-am cunoscut trebuie sa aiba o stare de vorba cu tatal lui. Un lucru nu mi-a placut cind citeam pe Masa Rotunda , fratele Geabou avea un ton dur fata de cei care nu erau de acord cu I T. Asta mie i-mi spune ceva.
  Sa nu ne uitam la realizarile unora ci mai degraba sa privim la felul lor de partasie si legatura frateasca in biserica DOMNULUI. Asta au pierdut fratii colaboratori .Au mai pierdut si nevoia de a da socoteala fratilor sau bisericii pentru ca ei erau prea sus. E timpul sa vina jos asa la nivelul celor mai neinsemnati. Unii cred ca se vor pocaii dar ceilalti trebuie sa fie dati la o parte chiar daca au
  scris si au mai facut si lucruri bune.


 33. Livius, ai sintetizat foarte bine esenta problemei. Poate este cea mai buna lamurire data aici pe blog la chestiunea in discutie. Aici nu este vorba de rafuieli intre x si y, ci de rezolvarea unei atitudini/stari nepotrivite din bisericile noastre luate ca intreg. Oamenii care au acceptat benevol, constransi, santajati (nici nu are importanta in discutia asta acum) nu sunt oameni liberi. Pana nu se vor elibera, ei sunt urmariti de trecutul lor. De aceea sunt vadit partinitori in aceste discutii. Desigur, copiii nu poarta vina parintilor, dar nici nu trebuie sa incerce sa acopere adevarul.
  Cat despre autorii de carti, prin cartile pe care le scriu sau doar unii dintre ei doar le publica, ei se supun criticii, aprecierilor publicului pentru care se presupune ca scriu. Iar publicul are nu doar dreptul dar si datoria sa isi spuna punctul de vedere. O face mai intai implicit prin cumpararea cartilor. Insa in cazul celor date mokka, se sare peste acest prin stadiu al criticii. Asa ca, draga Mihail Geabou, da-mi voie sa-mi spun punctul de vedere asupra unora dintre cartile pe care le-am citit sau macar rasfoit. Iti marturisesc faptul ca uneori, rasfoind carti publicate recent, ma apuca un regret pentru copacii doborati si transformati in file. As fi preferat umbra si racoarea lor, maculaturii pe care o am in fata ochilor. Asta e.


 34. Sunt convins ca Daniel Mitrofan face un lucru bun continuand cartea sa de dezvaluiri, pentru ca arata in mod concret fapte, oameni si pacatul acela al lor, astfel incat cei care sunt descoperiti si prezentati
  acolo ca informatori sau colaboratori, sa inteleaga oportunitatea marturisirii, a pocaintei.

  Prin Daniel, Domnul intinde o mana celor care pana azi n-au avut curajul marturisirii.

  Cei care au colaborat trebuie macar sa stie ca si noi stim, ca ne uitam la ei, gandindu-ne ca, orice ar face, orice ar vorbi, primul gand pe care il avem in minte este: „Uite cine vorbeste, asta care a turnat”, asa incat orice slujire pe care doresc sa o aduca Domnului sa fie, de fapt, o pricina de poticnire pentru noi. Ce mare slujire ar fi marturisirea si pocainta lor si ce bucurie pentru aceia care de-abia asteapta sa ierte, poporul evanghelic!

  A nu marturisi este o risipa de timp, de energie, de viata, tacerea nu este de nici un folos.

  Mihai Geabou si altii ca el, sunt o categorie de oameni care nu vor sa cresca, vor sa ramana „pigmei”, un trib de altfel decent din Noua Guinee.


 35. Sa ne rugam Domnului sa ierte toate comentariile fara sare de pe aici. AMIN!


 36. S-au spus multe lucruri si cu sare (pt Calin) si fara sare. Din punctul meu d.v. erau suficiente 2-3 cuvinte din partea fr. Pascu. Stiu ca nu toti sunteti de-acord cu mine, dar eu NU astept detalii (chiar daca oamenii cu experienta-chiar negativa-cu Securitatea ne-ar putea invata multe si ar putea ajuta la vindecarea unor rani). Pt mine, sunt suficiente 2 cuvinte de regret! D-aia am acceptat si spovedania lui Tson si tot d-aia mi-am schimbat atitudinea fata de fr Tunea (desi marturia lui a fost insuficienta!!!). N-am cunoscut pe nimneni din familia Mitrofan si nu cred ca trebuie transformat totul intr-un meci Mitrofan -Geabou. Perfecti nu suntem nici unul. L-am admirat de la distanta pe Geabou Pascu si cred ca un om, cu frica de Dl., transant si intransigent ca dinsul va rezova dilema in scurt timp.Pe Mihail, il inteleg si ma doare pt el-nu fiti suparati pe el.La ce i-ar folosi tatalui dvs., ca dupa o viata de slujire, sa-si termine viata in coada de peste? Ca Pascu l-a aparat pe Tson, e irelevant (pt elev)- si eu l-am aparat si n-am fost securist/informator. Toti care-i citati pe Marcu si pe Wurmbrand trebuie sa stiti ca, din cite i-am cunoscut eu, dinsii n-ar fi tare de-acord nici cu noi cei care rascolim atita prin trecutul oamenilor. (Marcu ne-ar fi pus „pi ginunchi”, iar R.W. ne-ar fi spus -cum mi-a spus mie- „noi nu spunem lucruri rele despre altii”). Deci, noi sa n-avem pretentii exagerate, iar dinsii trebuie sa spuna decit doua cuvinte! „Doamne nu intra cu robul Tau la judecata ca nici un om viu nu-i fara prihana inaintea Ta…” Doru Radu


 37. S-a aminit aici de fr. Marcu Nichifor, un sfant de-al nostru, dar nu ma lasa inima sa mai amintesc cativa sfinti de-ai nostri. (Imi veti zice ca noi nu avem sfinti, dar stiti la ce ma refer). Acum cativa ani in urma cand am fost in tara, am avut ocazia sa il cunosc pe fratele Niculita Moldoveanu. Doamne cat a suferit si el si bogatie de comori duhovnicesti a lasat in urma lui. La fel si fratele Traina Dorz, dar pe care nu am avut ocazia sa-l intalnesc niciodata.

  Dar si aici in USA, am avut ocazia sa intalnesc un sfant, pe fratele Wurmbrand, si chiar zilele trecute am reascultat una din predicile lui. Avem si noi sfintii nostri si modele vrednice de urmat.


 38. Doru RADU ,vad ca iara te legi de mine pentru ca nu stii sa citesti. Mai citeste odata, eu nu am spus ca Pascu Geabou i-lapara pe IT. Cineva scria pe aici de unii care imoaie inima poporului,cu siguranta ca tu esti unul dintre aceeia.Te sfatuiesc decit sa-ti pierzi vremea contrazicind pemulti aici la patratosu sa-ti iei laptopul si sa mergi pe siteul lui IT.

  CIT despre cartile scrise ale acestori colaboratori imi pare ca in viitor nu osa le mai citeasca cei mai multi , maculatura buna pentru foc.Mi-a venit in minte o imagine a fratelui Marcu care intro iarna punea pe foc tot felul de carti ,si un frate a vrut sa-l opreasca crezind ca fratele nu stia ce face, la care fratele Marcu i-a spus ” cartile astea m-au incalzit de doua ori, odata cind le-am citit si acuma cind ard pe foc”. Cind a citit cineva in ultima vreme ceva scris de GAMALIEL? dar citim ceea ce ne-a scris sf. ap Pavel.


 39. Si inca un lucru pentru „DORU” care spune ca in cartea PIGMEI SI URIASI nu se scrie nimic care sa arate ca IT. ar fi colaborat dupa 68 cu securitatea.

  La pagina 145 paragraful 7 Dugulescu in nota informativa scrie urmatoarele „La afirmatiile mele in legatura cu cele spuse de Popescu Aurel cum ca TON este suspicionat de legaturi cu securitatea si ca F.B.I. ar fi intrebat daca este spion comunist,Ton n-a facut nici o referire expresa de aprobare s-au respingere a acestei afirmatii afirmin insa ca”PE POPESCU I-L CUNOSC SI NU INCERC SA-L SCHIMB, DAR EL NU VREA SA INTELEAGA CA NU PUTEM STA TOT TIMPUL PE POZITIE DE
  LUPTA SI CA ACUM A VENIT VREMEA NEGOCIERILOR”. 19.09.1980/ . E clar pentru multi cu cine a negociat.

  nu astept raspuns .


 40. Dragi prieteni,

  da ştiu că v-aţi aprins bine de tot.
  Ce mă surprinde, acum cînd văd cîteva zeci de comentarii în cascadă, este contaminarea atmosferei prin discutarea persoanei şi nu a principiilor, din nou s-a aajuns la epitete şi s-a renunţat la argumente.

  Îmi va lua o zi întreagă să recitesc ceea ce aţi scris, îmi voi lua libertatea de a şterge unele posturi care inflamează şi atacă doar de dragul polemicii.

  Mă tem că de discuţia a deviat şi a degenerat într-un tribunal informal în care inculpatul a ajuns fratele Ton de data asta.

  Nu cred ca asta era ideea postului de mai sus.

  N-am putea să ne întoarcem la ideea de responsabilitate a celor spuse în spaţiul public?

  Clarificarea aceasta arată ce înseamnă să trimiţi un text de o asemenea importanţă în grabă.

  Toţi am greşit aici. Şi eu am greşit aici. Am trimis de multe ori texte pe care ar fi trebuit să le cumpănesc mai mult, mai ales atunci cînd sînt implicate nume sau ar fi trebuit să nu le trimit deloc.

  Asta este problema discutată aici!


 41. Patratosu,
  eu unul tocmai de-aia n-am mai postat. S-au incins prea tare spiritele. Se cunoaste ca moderatorul n-a fost acasa.

  Pana la urma tot o sa-mi public rezultatele propriei „cercetari” privitoare la „agresivitatea unora dintre frati pe blogurile crestine”.

  Dar o sa ma mai gandesc daca e sau nu util.

  Apropos! A revenit ROMA__NIA pe undeva, dar…


 42. ROMA_NIA ESTE CRESTIN?


 43. pt elev:
  Va cer iertare ca v-am citat gresit, desi sensul este apropiat.
  Dvs ati spus (copy-de data asta):
  „Un lucru nu mi-a placut cind citeam pe Masa Rotunda , fratele Geabou avea un ton dur fata de cei care nu erau de acord cu I T. Asta mie i-mi spune ceva”
  Inca o data, iertati-ma pt graba (vorba lui „patratosu”) de a raspunde.


 44. @ crin alb~~ nici eu nu stiu daca sunt crestin , dar te pot asigura ca Fariseu si ” crestin de carton ” sigur nu sunt …. ganditiva la mine nu inca nu chiar ca si la Ioan Botezatorul , dar ca si la Ilie in copilarie cand nu stia multe sau ca si la Pavel inainte de a fi ” lovit ” ( am fost lovit lovit de multe chiar si de Domnul , dar mai am nevoie de o lovitura speciala ~ un semn intre mine si Domnul ) .

  Eu il pun inca la incercare cum chiar EL o spune . Aveti si voi curaj si puneti~ L la incercare si judecati-va cu el . Descoperiti-va total in fatza lui . El , Emanuel o spune .

  cititi si alta pareri :
  http://danspaniard.wordpress.com/


 45. @ crin alb~~ nici eu nu stiu daca sunt crestin , dar te pot asigura ca Fariseu si ” crestin de carton ” sigur nu sunt …. ganditiva la mine nu inca nu chiar ca si la Ioan Botezatorul , dar ca si la Ilie in copilarie cand nu stia multe sau ca si la Pavel inainte de a fi ” lovit ” ( am fost lovit lovit de multe chiar si de Domnul , dar mai am nevoie de o lovitura speciala ~ un semn intre mine si Domnul ) .

  Eu il pun inca la incercare cum chiar EL o spune . Aveti si voi curaj si puneti~ L la incercare si judecati-va cu el . Descoperiti-va total in fatza lui . El , Emanuel o spune .

  cititi si alta pareri :
  http://danspaniard.wordpress.com/


 46. Logik te rog sa ma scuzi ca am uitat de fratele Nicolae Moldeveanu , si de Traian Dorz despre acre am citit mult si chiar propria-i carte.
  Intradevar sau cam incins spiritele si uneori am impresia ca unii care cscriu pe acest blog , o fac din spirit de razbunare si din prea multa frustrare.


 47. Livius, cred ca Daniel face o treaba necesara dar cred si ca tu esti subiectiv. Astept o explicatie de le tine. (mmitrofan@yahoo.com)
  Cornel, scrie-mi si tu te rog pe adresa de mai sus.Pana atunci…nu cred ca-ti sta bine rolul lui Brutus. Lasa te rog pe altii. Domnul cu voi!


 48. Si cam ce lamurire astepti draga Marius ; astepti sa-ti dovedesc ca nu sunt subiectiv ? Imi pare rau dar n-am cum sa o fac.
  Puteam sa scriu sub un poseudonim dar am ales sa-mi dau numele , desi stiam ca voi fi acuzat de subiectivism doar prin faptul ca sunt Mitrofan.
  Si pe tine te cheama tot Mitrofan nu ?
  Stai linistit stiu ca nu esti neam cu noi am mai discutat cu tine problema aceasta.


 49. Livius,
  Asteptam doar adresa sau un e-mail de la tine.


 50. N-as fi vrut sa o fac publica din mai multe considerente dar daca vrei sa-mi scrii, uite ca ma las descoperit .
  liviu@revivalstyle.roLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: