h1

Despre homeschooling

noiembrie 23, 2007

Copiii noştri au mare noroc. Învaţă într-o şcoală confesională.

Dacă n-ar fi fost oportunitatea asta, alternativa ar fi fost homeschooling-ul.

Nici acum nu-i tîrziu.

Ar merita să discutăm despre homeschooling.

Iată blogul unei entuziaste aici.

Grupul de discuţii are următoarea adresă:

http://groups.yahoo.com/group/educatielibera/

54 comentarii

 1. Eu imi fac planuri pentru educatia printesei mele de 1 anisor(pe care ea-l exprima ridicand indexul spre cer!).
  Cine s-ar ocupa de ea mai bine decat mine? Mai bine decat mine insemnand cu mai multa dragoste, patos …etc.

  Aici intervine discutia despre profesionalism, dar eu cred ca scoala elementara s-ar putea efectua si in sanul familiei, elementele de baza ale stiintelor si culturii putand fi asezate in intelectul unul copil si de parinti, care ar avea si ei, desigur, o pregatire cat de cat…de aia ii si spune scoala elementara,nu?

  O familie care si-a crescut pana acum copiii intr-un mod placut, evanghelic, ma intreba ce sa-i spuna baietelului de clasa I cand colegul lui il da cu capul de banca?Nefiind parinte la acea vreme, am dat mai mult din umeri decat sa dau un raspuns definitiv.

  Raspunsul definitiv mi l-a dat un celebru pastor de tineret din orasul meu care spunea ca baietelul trebuie invata sa dea inapoi, argumentand pe seama cruzitatii copiilor, care daca simt slabiciunea, ataca -imaginea copil-hiena?!

  Eu as prefera sa-mi pregatesc copilul acasa pt toate nazbatiile care se petrec in lume si sa-i dau drumul cand poate zbura cu adevarat.
  Deocamdata scolile noastre primare sunt piste de antrenament, unde se invata din mers.

  Nu mai avem timp, si asta si la nivel de societate, sa stam cu rabdare sa ne echipam copiii. Consideram ca o va face viata….
  Si asta e un lucru trist!!!


 2. Homeschoolingul nu creează totuşi un mediu artificial de educaţie?
  [ Eu mă rog ca şcoala creştină din Braşov să înceapă să funcţioneze până voi avea nevoie de una 😀 ]


 3. Dimpotriva, eu consider ca institutionalizarea este mai degraba artificiala. Va invit sa cititi studiile in aceasta privinta de pe http://educatielibera.blogspot.com/


 4. Exista Homeschooling in tara noastra? Te poti acredita in romania pentru homeschooling. Homeschooling-ul are si el parti negative. Depinde de interesul copiilor si la fel de mult de al parintilor. pentru aceasta unul din parinti trebuie sa stea acasa sau sa lucreze part-time, pentru a fi cu adevarat eficient. De asemenea noi suntem trimisi in „lume”… Oare cum va arata un copil ce a stat pana la varsta de 14 ani acasa fara a iesi prea mult in colectivitate, oare nu o sa il „lovesca cu capul de banca” lumea atunci. Cred ca intai de toate trebuie sa le dam educatia necesara copiilor nostri acasa inainte de a merge la scoala. Copiii de pocaiti nu mai arata ca niste copii de pocaiti. De ce? Parinti nu se ocupa de ei. Parinti nu se mai roaga cu ei. Sunt curios cati parinti (pariniti pocaiti) mai stau cel putin o seara pe sapt cu copiii lor in partasie (discutii) si in rugaciune.


 5. Domnule, eu nu stiu ce fac copiii de pocaiti si parintii lor deoarece nu fac parte din aceasta comunitate dar va pot spune cu siguranta ca in privinta ideii ca „un copil ce a stat pana la varsta de 14 ani acasa fara a iesi prea mult in colectivitate, oare nu o sa il “lovesca cu capul de banca” lumea atunci.” sunteti din pacate victima mai multor prejudecati.
  Da, exista HS in Romania.


 6. Deocamdata scolile noastre primare sunt piste de antrenament, unde se invata din mers.

  si unde, uneori, se mai taie si aripi


 7. poate ca voi fi putin ‘offtopic’ cu intrebarea asta, dar dupa parerea voastra, pana unde tre’ sa mearga ‘impunerea’ parintilor in viata copiilor? adica, pana cand trebuie sa i se dicteze copilului felul in care se imbraca, vorbeste etc?


 8. Personal nu cred in nici un fel de impuneri.

  ANUNT : Dintr-o regretabila eroare, optiunea de a comenta articolele pe http://educatielibera.blogspot.com/ nu era disponibila. Ea este disponibila de acum inainte, oricine poate face comentarii!


 9. raspuns pt mari: cel putin pana la 18 ani, sau atata timp cat este dependent de parinti


 10. homeschooling-ul e mai mult decat academice. e un stil de viata


 11. Ambele sisteme de invatzamant au avantaje si dezavantaje. Totusi este de remarcat ca sistemul de invatzamant acasa nu este accesibil oricui in zilele noastre si tendintza e ca in viitor sa fie aproape imposibil chiar si pentru clasa medie (un motiv = clasicul servici in care sunt angrenati ambii parteneri de viatza de la 9 la 6 – arhi raspandit in vest si arhi importat si la noi – in zilele noastre o rata lunara la banca pentru o locuintza de zeci de mii de euro pe 30 de ani nu se plateste usor.). Dupa ce am remarcat probabilitatea mare ca oamenii sa nu aiba timp trebuie sa observam probabilitatea destul de mare ca oamenii sa nu aiba pregatire si nici vocatie pedagogica. Pare simplu sa inveti un copil niste principii morale… dar nu e chiar asa de simplu sa il inveti sa citeasca, sa rationeze matematic, sa deprinda cunostinte despre natura etc. Sunt multe studii, tehnici si informatii pretioase despre transmiterea de informatii copiilor (cu dificultati sau fara) care sunt disponibile unor invatzatori de profesie si care nu sunt la indemana oricui. Evident ca fiecare parinte e predispus sa doreasca sa isi traumatizeze/abuzeze/neglijeze/dezinformeze personal copilul decat sa il traumatizeze/… un profesor strain intr-o institutie rece. Fiecare parinte are dreptul acesta si majoritatea uzeaza de el :). Riscul reinventarii rotii (pedagogice) pentru fiecare copil „homeschooled” e destul de mare zic eu ceea ce este inca un punct in minus pentru acest sistem.
  Probabil ca homeschooling-ul ideal este cel de care beneficiau copii aristocratiei din vremuri apuse – caz in care erau angajati invatzatori si profesori particulari (de obicei ff priceputi si recunoscuti in breasla) – solutie care azi este aplicabila doar celor cu venituri mari si ff mari.
  Oricum… ma bucura sincer sa vad dorintza vie de a segrega si indoctrina sistematic copii de la varste cat mai fragede (concluzionez asta din referirile la scoli confesionale, crestine, educatia „evanghelica” si „cel putin o seara pe sapt cu copiii lor in partasie (discutii) si in rugaciune”- rugaciune dumnezeului pe care il vor descoperi si experimenta abia la maturitate banuiesc) pentru ca „secolul nostru va fi religios… sau nu va fi deloc” nu-i asa ?


 12. Ambele sisteme de invatzamant au avantaje si dezavantaje. Totusi este de remarcat ca sistemul de invatzamant acasa nu este accesibil oricui in zilele noastre si tendintza e ca in viitor sa fie aproape imposibil chiar si pentru clasa medie (un motiv = clasicul servici in care sunt angrenati ambii parteneri de viatza de la 9 la 6 – arhi raspandit in vest si arhi importat si la noi – in zilele noastre o rata lunara la banca pentru o locuintza de zeci de mii de euro pe 30 de ani nu se plateste usor.). Dupa ce am remarcat probabilitatea mare ca oamenii sa nu aiba timp trebuie sa observam probabilitatea destul de mare ca oamenii sa nu aiba pregatire si nici vocatie pedagogica. Pare simplu sa inveti un copil niste principii morale… dar nu e chiar asa de simplu sa il inveti sa citeasca, sa rationeze matematic, sa deprinda cunostinte despre natura etc. Sunt multe studii, tehnici si informatii pretioase despre transmiterea de informatii copiilor (cu dificultati sau fara) care sunt disponibile unor invatzatori de profesie si care nu sunt la indemana oricui. Evident ca fiecare parinte e predispus sa doreasca sa isi traumatizeze/abuzeze/neglijeze/dezinformeze personal copilul decat sa il traumatizeze/… un profesor strain intr-o institutie rece. Fiecare parinte are dreptul acesta si majoritatea uzeaza de el :).


 13. Riscul reinventarii rotii (pedagogice) pentru fiecare copil „homeschooled” e destul de mare zic eu ceea ce este inca un punct in minus pentru acest sistem. Probabil ca homeschooling-ul ideal este cel de care beneficiau copii aristocratiei din vremuri apuse – caz in care erau angajati invatzatori si profesori particulari (de obicei ff priceputi si recunoscuti in breasla) – solutie care azi este aplicabila doar celor cu venituri mari si ff mari.
  Oricum… ma bucura sincer sa vad dorintza vie de a segrega si indoctrina sistematic copii de la varste cat mai fragede (concluzionez asta din referirile la scoli confesionale, crestine, educatia „evanghelica” si „cel putin o seara pe sapt cu copiii lor in partasie (discutii) si in rugaciune”- rugaciune dumnezeului pe care il vor descoperi si experimenta abia la maturitate banuiesc) pentru ca „secolul nostru va fi religios… sau nu va fi deloc” nu-i asa ?


 14. Tot farmecul copilariei se duce pe rapa prin homeschooled.De peste 30 de ani port in mine dorul dupa colegii din generala,pe unii i-am revazut in Casa Domnului fara a fi din familie de pocaiti.I-am dus noi cei din familii pt prima data. Cred ca se poate aplica cuvantul Domnului Isus din Ioan 17.15 si in acest caz :,,Nu te rog sa-i iei din lume,ci sa-i pazesti de cel rau „. Avand o educatie crestina solida de acasa nu s-a prins de mine nici teoria evolutionismului nici cele comuniste. Daca parintii isi fac partea lor si biserica a ei ,copiii vor fi adevarate lumini in scoala ( aproape toate premiile si mentiunile erau adjudecate de copii pocaitilor )!
  Nu le furati copilaria ci faceti-va partea cu rugaciune si post ,ducandu-i la biserica si nu-i lasati la tv mai mult de o ora pe zi ,la fel pe net.
  Investiti in copii mai mult ca-n orice si nu ve-ti regreta!


 15. exact cum scrie Ioana mai sus se vad foarte multe prejudecati. Prejudecata ca un copil care invata acasa este legat de masa si de scaun si nu are contact cu nimeni in afara de familia lui/ei. Imi pare bine sa va dezamagesc, pentru ca nu este asa. Multe studii indica, ca acei copii care invata acasa sunt mult mai bine integrati in societate. Sunt multe grupuri de copii care fac acasa scoala si se intalnesc tot timpul. Ce copilarie e aia cand urasti scoala, stai pana noaptea tarziu sa faci niste lectii fara rost (comentarii la Miorita??), sau sa studiezi ce-ti place, cum iti place, cu cine iti place?

  Nu cred ca exista profesor pe lumea asta, oricat de cate studii superioare are, sa cunoasca un copil asa de personal cum isi cunoaste o mama interesata, copiii.

  Invatamantul acasa este accesibil tuturor care vor sa-l faca. Totul depinde de prioritati. Daca este mai important sa am ultimul tip de masina, sau sa stau intr-o vila decat sa ma ocup de educatia copiilor mei, atunci da, nu este accesibil.

  Universitatile mari ca Harvard, Yale si altele de felul asta cauta dupa copii invatati acasa. De ce? Ca nu-s buni?


 16. „Multe studii indica, ca acei copii care invata acasa sunt mult mai bine integrati in societate. Sunt multe grupuri de copii care fac acasa scoala si se intalnesc tot timpul.”

  Cristina draga, impartaseste cu noi te rog macar cateva din aceste multe studii (niste link-uri ?) si eventual ajuta-ne sa ne dam seama despre ce fel de grupuri de copii vorbesti si unde s-au grupat ei (ne dai niste cazuri concrete daca se poate ?).

  Cat despre credintza ta personala ca „nici un profesor cu nici un fel de studii superioare” nu poate suplini o mama interesata, trebuie sa admitem ca ea (convingerea asta) este frecventa mai mult in randurile celor ce nu cunosc niciunul dintre studiile astea superioare.

  Oricum, dupa modul in care iti construiesti argumentatia, (cu generalizare usoare de genul „Invatamantul acasa este accesibil tuturor care vor sa-l faca” samd), convingerea mea personala e ca nu o sa iti vedem copii nici la Harvard si nici la Yale :).
  Succes


 17. Domnule Flexan, pentru o persoana atat de preocupata de corectitudiea constririi argumentelor altora, este foarte ciudat ca nu reusiti sa produceti personal nici un silogism corect ci doar sofisme elementare.
  Pot deconstrui pe fiecare dintre ele aratandu-va din punct de vedere logic unde sunt erorile daca o doriti, dar consider ca le puteti vedea si cu ochiul liber la o privire mai atenta, avand in vedere pretentiile dumneavostra.

  Cat despre studii, am sa va dau eu un link de inceput : http://educatielibera.blogspot.com/2007/11/socializarea.html

  Cu stima,
  Ioana Rosca


 18. Doamna Ioana, nu pot sa nu remarc faptul ca pareti pregatita in domeniul pe care il sustineti. Dar in acelasi timp in apararea mea doresc sa subliniez ca intre doua afirmatii relative/subiective, una poate sa fie mai acceptabila decat cealalta chiar daca nu e atat de riguroasa pentru a satisface exigentele dumneavoastra. Eu cred ca intre afirmatia „Exista o probabilitate mare ca oamenii sa nu aiba timp.” si „Invatamantul acasa este accesibil tuturor care vor sa-l faca.” este o diferentza perceptibila de credibilitate. Eu imi bazam afirmatia mea pe observatii proprii care stiu ca sunt subiective si in consecintza m-am ferit sa trag concluzii ferme si absolute bazate pe cifre si statistici oficiale (caz in care consider ca nu e nevoie de silogisme si rigurozitati academice pe un blog destul de popular si pragmatic in natura lui). Idem pentru „Exista o probabilitatea destul de mare ca oamenii sa nu aiba pregatire si nici vocatie pedagogica” versus „Nu cred ca exista profesor pe lumea asta, oricat de cate studii superioare are, sa cunoasca un copil asa de personal…”
  Cred ca atunci cand cutezam sa imi exprim indoiala ca sistemul de homeschooling poate fi pus in practica de un procent semnificativ al unei societati ma gandeam la societatea romaneasca in general si cea oradeana in special si ma gandeam in particular la categoriile sociale de la medie in jos (pentru ca eu „subiectiv” consider ca celelate categorii sociale reprezinta o minoritate in romania – nu am timp sa caut statistici ca sa imi ridic presupunerea la nivel de fapt cert). Din cate observ studiile citate la link-ul precedent sunt facute in statele unite ale americii ceea ce le atenueaza putin din semnificatia lor pentru societatea romaneasca contemporana. Gresesc (rau) ? As fi recunoscator daca ati incerca sa imi deconstruiti afirmatiile(probabilistice) si sa imi spuneti care sunt erorile comise.
  Multumesc


 19. Cunosc oameni importnati (cuv f subiectiv )care isi au copii in homescholling.E bine, e rau ?

  oare nu vor avae probleme cu socializarea ?


 20. Cred ca ati auzit de:

  G. WASHINGTON, T. JEFFERSON, T. Madison, J.Q. Adams, A. Jackson, W.H. Harrison, J. Tyler, ABRAHAM LINCOLN, A. Johnson, U.S. Grant, T. ROOSEVELT, F.D. Roosevelt.

  Toti au fost homeschooled. Sunt cativa din presedintii Americii. Credeti ca ei au avut probleme cu socializarea?


 21. si depinde despre ce socializare va referiti: socializare buna, sau socializare proasta.


 22. Ah, ce-mi place că s-a pornit dezbatrerea pe homeschooling.
  am ceva materiale audio despre asta, trebuie sa le caut prin computer…

  Sa gasesc un loc in care sa le pun on line


 23. cred eu ca hs e mana in mana cu (re)intoarcerea femeii in familie – si asta nu tine neaparat de finante, ci e vorba de o mentalitate feminista care a „contaminat” si mintea femeii crestine.


 24. Aurită-ţi fie gura, Irina, că multă dreptate ai.
  Soţia mea stă acasă şi sîntem foarte mîndri de asta.
  are cea mai nobilă profesie din lume: MAMĂ!


 25. sper ca in viitor sa pot sa fiu si eu SAHM :))


 26. Ihtys. Cred ca homeschooling e ceva de vis pentru copii daca iti permiti sa le oferi conditiile cele mai bune acasa pentru a se pregati pentru marea competitie care e viata.
  Cristina. La cat de ferventa sustinatoare esti ma intreb sincer de ce nu ne spui deja cazul copiilor tai si sa ne dai si niste date efective.. ceva de genu… am un copil care a facut homeschooling pana la varsta de… apoi a mers la universitatea x unde a obtinut o diploma de… si azi profeseaza voios (medicina, ingineria, dreptul… etc). Si dupa asta nu uita sa ne precizezi si care este pozitia ta sociala si venitul lunar aproximativ + timpul personal pe care l-ai alocat zilnic acestui experiment. Eu mi-as dori sincer sa pot oferi un homeschooling de calitate copiilor mei dar inca nu simt asa de accesibila treaba asta si nu sunt chiar plebea societatii.


 27. flexan uite aici un documentar despre copii scoliti acasa pana la nivel de facultate, si despre admiterea lor intr-o universitate care primeste doar copii HS.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-7630851222567912489


 28. ooo, nu ma fa sa incep. Mi-am tinut fata acasa dupa ce a terminat clasa a 5-a. A stiut sa scrie de nivelul clasei a 3-a. Halal scoala. Anul acesta e al 3-lea an de cand e acasa. E cu mult de-asupra copiilor de varsta ei. Si nu numai de academice vorbesc. Nu ii da nimeni cu capul de banca, nu-si bate joc nimeni de ea. Invata in ritmul ei, si a invatat sa iubeasca scoala. A primit pe Isus in inima cand am studiat imperiul Babilonian citind cartea lui Daniel. Ca parinte ce vreau mai mult? Nici nu vreau sa mearga la Harvard, a devenit o scoala cu conceptii proaste.

  Are multi prieteni, si dintre cei care fac scoala acasa, si din ceilalti. La prietenele ei le place sa se joace cu ea pentru ca desi are 14 ani, nu umbla dupa baieti, nu e geloasa pe alte fete, nu e rautacioasa cum stim ca multi sunt la varsta asta.

  Eu am diploma de asistenta medicala dar nu profesez, ca sa stau acasa si sa fac scoala cu fetele mele. Oh, fata cea mica, are doar 6 ani si mai un pic terminam programa de clasa a 2-a. Merg in ritmul ei, nu trebuie sa se plictiseasca in scoala. Sotul meu e strungar, cu scoala profesionala, nici macar liceu, asa ca nu poti sa zici ca avem posibilitate de un venit foarte mare.

  Ne-am adunat mai multi parinti si am platit un profesor universitar care vine si le preda chimie. Si un profesor universitar nu se compara cu unul de scoala generala. Unde nu stiu sa predau materia, sunt destule surse, mai bune decat ce ofera o scoala.

  Si as putea sa scriu pana maine, dar ma opresc aici.


 29. Foarte buna initiativa.. si crede-ma ca nu am mai auzit pana acuma niciodata despre o chestie asemanatoare in romania. Am impresia ca ai fost norocoasa ca ai gasit cativa parinti in apropiere, cu aceleasi conceptii ca si tine si eventual cu copii ceva mai bine crescuti.
  Despre partea cu ” A primit pe Isus in inima cand am studiat imperiul Babilonian citind cartea lui Daniel. Ca parinte ce vreau mai mult? Nici nu vreau sa mearga la Harvard, a devenit o scoala cu conceptii proaste.” cred ca avem conceptii diferite. Parerea mea e ca un COPIL nu are cum sa il primeasca in deplina cunostinta de cauza pe Isus in inima lui. Unul din atuurile doctrinei baptiste este botezul din proprie initiativa/convingere la maturitate.. atunci cand cunoaste mai bine si religia crestina si alte religii.. si poate sa faca si o alegere reala bazata pe comparatii intre credintele existente. In acelasi timp cred ca un parinte trebuie sa se intrebe la un moment dat si ce vrea mai mult copilul sau (in materie de viitorul lui), nu ?


 30. Pt Irina. Am vazut documentarul asta mai demult. L-am revazut dar cred ca noi vedem doua chestii diferite in el :). Tu cred ca vezi oameni atinsi de Isus care ajung sa faca ceva mare pentru Isus. Eu am vazut doar oameni badly brainwashed si manipulati, de ajutorul carora s-a folosit administratia Bush cand a inceput si continuat atrocitatile din Irak. Stiu ca ce spun acuma aici poate parea ff deplasat, dar pot sa iti dau si eu un documentar/doua care te-ar putea ajuta sa intelegi mai mult.
  Povestea pe scurt: The Other War: Iraq Veterans Speak Out – http://en.sevenload.com/videos/8QK7EK7/The-Other-War-Iraq-Veterans-Speak-Out#

  Povestea putin mai pe larg: Breaking The Silence – Truth and Lies in the War on Terror (HQ) by John Pilger – http://video.google.com/videoplay?docid=-210088912352527308&q=war+on+terror&total=15116&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=8


 31. Pt Irina. Am vazut documentarul asta mai demult. L-am revazut dar cred ca noi vedem doua chestii
  diferite in el :). Tu cred ca vezi oameni atinsi de Isus care ajung sa faca ceva mare pentru Isus. Eu am vazut doar oameni badly brainwashed si manipulati. De ajutorul si sustinerea lor oarba s-a folosit administratia Bush cand a inceput si continuat atrocitatile din Irak. Stiu ca ce spun acuma aici poate parea ff deplasat dar poti sa cercetezi daca vrei:
  Breaking The Silence – Truth and Lies in the War on Terror
  http://video.google.com/videoplay?docid=-210088912352527308


 32. Oh, am studiat celelalte religii. Am luat-o de la Adam si Eva. Literal. Apoi cronologic am mers pana am ajuns la hinduism, comparand cu crestinismul, apoi budismul, confucianismul, cam toate care au aparut in acea perioada. Si e uimitor cum se invart toate pe la 1500-1400 i.Hr. Acum am ajuns pe la 800 dupa Hristos si cum islamismul incearca sa intre in Europa. Studiind aceste religii comparate cu crestinismul, nici nu exista termen de comparatie sa arate cat e de logic sa crezi in Dumnezeul crestinilor ca fiind singurul Dumnezeu. Normal ca la 14 ani nu l-a primit pe Isus stiind totul despre El, dar cine Il cunoaste intru totul? Destul ca sa-si dea seama de maretia Lui si de nimicnicia ei.

  Si pentru viitor ne gandim, normal. Vreau sa faca o facultate, am zis de Harvard ca exemplu ca a fost buna dar a luat-o razna si se invata lucruri impotriva lui Dumnezeu. Ca parinte pentru care e mai important Dumnezeu, ce folos este daca are diploma de Harvard daca, captuseste fundul iadului, sa zic asa?????

  As vrea ca ai mei copii sa fie adulti care sa-si traiasca viata pe placul Domnului in primul rand. Avand fete, le invat ce inseamna datoria de mama, exact cum s-a spus mai sus (de Irina) nu sa fie indoctrinate de scoala cu mentalitatea feminista. O mama trebuie sa ingrijeasca de casa. Ala este „jobul” suprem. Goana dupa bani, si parinti cuprinsi de vina cumpara celulare la copiii de clasa intai, invatandu-i de mici sa fie rasfatati si de ce nu si obraznici, de nu mai stiu respectul fata de autoritati.

  Nu cred ca scrie niciunde ca trebuie sa fi adult ca sa te botezi.

  Harvardul e o scoala buna daca accepti doctrina lor. Daca, cumva, esti impotriva, atunci isi arata coltii.


 33. Cred ca in orasele mari cum ar fi Bucuresti , Timisoara, Oradea sau Iasi, si altele, normal, care au o biblioteca cat de cat dotata, nu ar fi asa greu sa se faca scoala acasa. Sau un muzeu bun. Sau un teatru, sau opera. Ar fi mai greu pentru cei care stau la sate si nu au biblioteci. Una din cheltuielile potrivite ar fi pentru un calculator si net, caci sunt multe de invatat si pe net, sunt multe carti scrise in totalitate, ca un fel de e-biblioteca.

  Normal ca sunt sacrificii, ca nu intotdeauna e usor, dar asta inseamna sa-ti pui prioritatile in ordine. Asta inseamna sa ai un sot care te sustine si lucreaza pentru a intretine familia, necontand cat de greu e.


 34. Despre socializare:

  Bine, deci tu mergi la lucru in fiecare zi, si fiecare coleg al tau are aceeasi varsta ca tine. Ceilalti angajati de varste diferite sunt pusi in alta parte a cladirii. Tu niciodata nu ai ocazia sa-ti dezvolti o relatie de prietenie cu cineva care nu e de aceeasi varsta ca tine.

  Este bine sa stii fiecare ce varsta are, ca daca, cumva esti vazut cu cineva mai mic decat tine, esti de rasul colegilor.

  Cand esti la pauza de masa, te intalnesti, inevitabil, cu acela care te obliga sa-i dai mancarea ta, sau banii pt. mancare. Daca indraznesti sa te opui, primesti o bataie buna.

  Fiind iluminat in metodele de socializare, cu recunostinta tu ii multumesti ca te-a invatat cum sa tratezi mai bine pe altii.

  O, da, si la fiecare 40-50 de minute, suna un clopotel insemnand ca tu trebuie sa-ti schimbi biroul cu ceilalti angajati, si orice proiect/ plan lucrai pana atunci este de asteptat sa-l lasi deoparte, pentru ca nimic nu este asa de important incat sa merite sa-l duci la bun sfarsit.

  Da, sunt asa de incantata ca expertii in educatie si in psihologie au figurat asta pentru noi. Pentru ca niciodata n-as fi vazut acea realitate in care ni se arata cum scoala obligatorie de guvern ne prepara pentru situatiile din viata adevarate.


 35. Pt Irina. Am vazut documentarul asta mai demult. L-am revazut dar cred ca noi vedem doua chestii
  diferite in el :). Tu cred ca vezi oameni atinsi de Isus care ajung sa faca ceva mare pentru Isus. Eu am vazut doar oameni badly brainwashed si manipulati. De ajutorul si sustinerea lor oarba s-a folosit administratia Bush cand a inceput si continuat atrocitatile din Irak.
  ….

  hi, hi, n-ai nimerit-o, nu mor de admiratie in fata administra Bush, si nici in fata oamenilor „atinsi de Isus” care vor sa schimbe lumea si sa salveze omenirea :).Ti-am dat linkul doar ca sa vezi ca se poate scolariza acasa 12 ani, si ca poti face o facultate dupa aceea, cu rezultate bune.
  referitor la oamenii spalati pe creier si folositi de Bush, vezi si „Jesus Camp”- sau poate l-ai vazut deja.
  Multumesc de link, o sa ma uit.


 36. Cristina ,budismul nu a aparut odata cu confucianismul pe la 1500-1400 i.Hr, ca Buddha nu era nascut. El a trait intre (560-480 ) i.Hr. spun cercetatorii.


 37. da, scuze ca am scris sa se inteleaga asa. Ce an am eu de nastere pt Buddha este 563 i.Hr. Am dat exemplu cum am luat-o cronologic de la Adam, pana la islamism. Intre astea doua sunt incluse celelalte religii de care am pomenit.


 38. am o intrebare. Cand e mai periculos sa se izbeasca copii de societate, cand devin majori sau cand au 7 ani?
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 39. Dar aspectul misionar si potentialul copiilor de a aduce la Domnul pe alti copii si chiar invatatori de ce nu il luati in calcul? Avem sute de marturii ! Copiii nostri sunt acolo nu numai pt a primi o educatie ! Sau nu ne mai intereseaza mantuirea altora !


 40. parerea mea e ca e mai periculos sa se izbeasca copii de societate cand au 7 ani, pentru ca inca nu au „sculele” necesare sa-i faca fata.


 41. a vazut cineva de mai sus copii care au fost invatati acasa si nu au facut fata in societate, sunt niste ratati, etc. etc?
  Sau sunt niste prejudecati?

  Daca ne uitam in SUA si vedem cum fiind un procentaj de doar 2%, totusi ei castiga concurs dupa concurs, Spelling Bee, Geography Bee. De ce? Din toti candidatii ar trebui sa fie reprezentati conform procentajului, nu sa fie tot printre primele 3 locuri, inaintea scolii publice sau private.

  Daca vedem ce bine merge homeschool acolo, de suntem indoielnici ca la noi in tara nu ar merge?


 42. Dar aspectul misionar si potentialul copiilor de a aduce la Domnul pe alti copii si chiar invatatori de ce nu il luati in calcul? Avem sute de marturii ! Copiii nostri sunt acolo nu numai pt a primi o educatie ! Sau nu ne mai intereseaza mantuirea altora !
  ….

  hm, cum aduc copiii vostri pe altii la Domnul, ei insisi nefiind „mantuiti”(cf. invataturii voastre)? ca asa am inteles din doctrina baptista, ca un copil nu poate crede in mod constient in Hristos, de aceea nici nu poate fi botezat- botezul e pentru adultii care au credinta constienta.

  daca gresesc, te rog sa ma corectezi.


 43. Daca vedem ce bine merge homeschool acolo, de suntem indoielnici ca la noi in tara nu ar merge?

  ….

  fiindca avem gandirea deformata de comunism,tre sa vina statul sa ne invete toate, singuri nu suntem in stare


 44. Statisticile, dragii mei, sînt cu totul de partea homeschoolerilor.

  Rata de integrare? Succes în viaţă? Succes economic? Da, depinde de ce criterii folosim…
  dar întrebările şi îndoielile scepticilor sînt demolate de cifre, cifre care nu aparţin numai organizaţiilor care promovează homeschoolingul.

  Googleliţi homeschooling si uitaţi-vă la statistici. Demolatoare!


 45. Pentru cei care ati crescut intr-o familie de pocaiti. De cate ori colegul vostru de banca a mers acasa cu versete memorate datorita voua?
  Cand copiii sunt trimisi la o scoala publica nu se face altceva decat ca sunt aruncati in gura „lupilor.”
  Fiti binecuvantati!!!
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 46. Intru pe fuga sa va dau doua links continand statistici si comparatii intre homeschooling si schooling, facute de organisme absolut independente:

  http://nces.ed.gov/pubsearch/pubsinfo.asp?pubid=2004115

  http://epaa.asu.edu/epaa/v7n8/

  Revin.


 47. Doua punte adaug:
  1. Numarul de 1.2 milioane de copii e de acum 4 ani. Numarul e in crestere din an in an.

  2. Sunt state unde nu se cere sa declari ca faci homeschool, deci aceia nu sunt numarati.

  Concluzia?

  Sunt mai multi de atat.

  Am inteles ca in Romania sunt cam 2 milioane elevi. Deci….


 48. cine este interesat de mai multe informatii despre universitatile care accepta copii homeschool, sau despre socializare, se poate merge pe adresa http://www.HSLDA.com

  De la Menu, se poate merge la Issues Library.


 49. In societatea noastra este presupus ca fiind important pentru copii sa petreaca timp cu cei de varsta lor ca sa fie adaptati cum se cuvine.

  Si totusi, in Scriptura vedem o perspectiva opusa. Proverbe 12:26 atentioneaza „Cel neprihanit arata prietenului sau calea cea buna, dar calea celor rai ii duce in ratacire”
  Proverbe 13:20 e si mai tare „Cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ii place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau”

  Pavel se pare ca a citat un proverb acceptat la acel timp cand a scris „Nu va inselati: Tovarasiile rele strica obiceiurile bune” 1Cor.15:13

  Nu este nici o indoiala ca Dumnezeu vrea ca, copiii nostri sa se bucure de prieteni. Totusi obiceiurile sociale pozitive, in general, nu se invata de la alti copii.

  Dumnezeu da la tati, nu la colegii de clasa, sa modeleze valorile copiilor si sa fie crescuti „in mustrarea si invatatura Domnului” Efeseni 6:4.
  Asta inseamna sa protejam copiii nostri de dominarea „grupului” (presiunea grupului) si sa structuram stilul nostru de viata ca sa facilitam o relatie intensa si intima intre copiii nostri si noi.


 50. Cristina, am citit ceea ce faci tu cu fetele tale. Pot sa te intreb unde locuiesti?


 51. Detroit, Michigan


 52. multumesc!


 53. Daily Transcript

  Jayme’s Story

  Volume 79, Program 16
  12/24/2007

  Homeschooling has changed the face of America. But how has homeschooling made a difference in the world? This week on Home School Heartbeat, Mike Farris talks about how homeschoolers are making a global impact for Christ.

  Mike Farris:
  My daughter Jayme spent a year in Romania working for a pastor named Paul Negrut and also with a small private orphanage. She is my guest today on Home School Heartbeat. Jayme, welcome to the program!

  Jayme:
  Thank you.

  Mike Farris:
  Jayme, as you think about the time you spent in western Romania, can you share your personal experience of how homeschooling gave you the practical preparation you needed for that experience?

  Jayme Metzgar:
  Well, as a homeschooler I had been given a good education but I had also done a lot of basic day-to-day service at home for my parents and all my siblings. And this came in handy in Romania because my day job, as you said, was working at a large Baptist college where I served as the liaison to the English-speaking world for the college president. So I was doing a lot of communicating with dignitaries, and businessmen, and religious leaders both from the U.S. and the United Kingdom. But then on the flipside, I was working at a private orphanage changing diapers and feeding toddlers their spinach and rocking babies to sleep. So there really was a wide variety of ministries that God gave me to do, and I’m really grateful that my years at home equipped me for all of them. But most importantly, Dad, it really was the solid, spiritual foundation that you and Mom laid for us that allowed me to do anything worthwhile so I’m very grateful to you for that.

  Mike:
  Well, Jayme, thank you so much. I’m Mike Farris.


 54. Mulţumim, Cristina, te rog să ne mai trimiţi success stories cu homeschooled children!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: