h1

„Moscova pariază pe Vasile Ernu”

noiembrie 28, 2007

Iată ce am primit de la prieten de demult.

Bravo, Vasile!

Pe cînd în engleză. Nu cred că are farmec în engleză! Nu sensurile cuvintelor sînt lipsă, ci sensul vieţii noastre e diferit de al lor.
„Miercuri, 28 noiembrie, la ora 17.00, se lanseaza varianta in limba rusa a cartii lui Vasile Ernu, Nascut in URSS, aparuta la Polirom in 2006, in colectia „Ego-grafii”. Lansarea va avea loc in cadrul Tirgului International de carte de la Moscova, desfasurat in perioada 28 noiembrie-2 decembrie 2007. Cu aceasta ocazie este organizata o masa rotunda pe tema „Homo postsoveticus: actualizarea experientei sovietice”.

Intilnirea va fi moderata de filosoful Alexandr Ivanov, director al Editurii Ad Marginem. La eveniment vor participa: Vasile Ernu, autorul volumului Nascut in URSS, criticul de arta Ekaterina Degoti, redactorul revistei Moscow Art, Viktor Misiano, criticul literar Lev Danilkin si scriitorii Alexandr Prohanov, A. Zamostjanov si Mihail Elizarov.

Vasile Ernu
a debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom, 2006). Cartea a fost nominalizata la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observatorul cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al revistei Romania literara si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Controversata carte Nascut in URSS  a fost publicata de prestigioasa editura rusa Ad Marginem, in traducerea scriitorului rus Oleg Panfil, un fin cunoscator al limbii romane.
Editura Ad Marginem a editat unii dintre cei mai faimosi scriitori rusi de dupa ’90: Vladimir Sorokin, Iury Mamleev, Eduard Limonov, Baian Sireanov, Alexandr Prohorov. Tot Editura Ad Marginem este cea care a tradus in limba rusa ginditori precum J.Derrida, M.Foucault, G.Deleuze, S.Zizek.

E o carte excelenta despre comunism, despre acea epoca nebuna si falsa. Mie imi place acea epoca falsa pentru ca aceasta este epoca mea falsa si este epoca parintilor mei. E o epoca pe care trebuie sa ne-o asumam si pe care trebuie sa o intelegem, iar cartea nu trateaza o problema banala de nostalgie, ci este mult mai mult. Poate noi priviti de afara aratam monstruos,  insa va place sau nu va place, noi dispunem de o mare literatura si rezistam cu ajutorul ei, iar Vasile Ernu e unul de-al nostru asa ca trebuie sa fie prezent aici.
(Alexandr Ivanov directorul editurii Ad Mareginem si cunoscut filosof rus)

7 comentarii

 1. Am aflat despre aceasta carte si acest autor de la DanutM (cel cu blogg-ul!); n-am citit-o, dar din ce ne spunea el, este destul de subversiva. Dar cred ca nu va schimba nimic la nivel macro-social in RUSIA pt ca sunt aceeasi oameni.

  Am inteles de la DanutM ca Vasile Ernu face intr-un capitol al cartii referire la „celebra toaleta” sovietica…vi se pare ca s-a schimbat ceva in mentalitatea comunistilor post-89?
  Oriunde merg (afara de MARRIOTT, probabil) gasesc aceleasi closete muncitoresti!


 2. acesta Ernu nu scrie parca si in Romania libera .. Opinii ?


 3. Il stiu pe Vasile demult.
  Imi place omul, nu imi place cartea,
  am discutat cu el dsrepre carte pe direct.

  Vasile este foarte talentat… asta este sigur!
  O minte foarte creativa, un creier mare.
  sper sa scrie si altceva decit ceea ce ar putea fi interpretat ca o nostalgie dupa comunism.

  eu nu sint deloc incintat de socializarea de la cozile la zahar,
  vedeti de pe blogul lui multe recenztii, unele de bine, altele de rau.
  este bine sa cititi recenziile si apoi sa luati cartea cu prudenta si cu lingurita


 4. Luati exemplu de la clujeni, nu mai ingropati vestigiile. ‘Oameni de stiinta’ cumparati au zis ca cele descoperite la Iasi sub hala nu sunt de importanta istorica, ca sa poata sa faca deasupra mol, parcare si alte chestii. Nichita e inhaitat cu cei care construiesc astea peste vestigiile iesene, iar Oprea (noul nostru europalamentar PLD) a umplul univ Cuza de ‘istorici’ din astia de 2 bani, pe care-i cumperi la metru, dupa ce a dat afara oameni valorosi. – ati urmarit un COMENT de la articolul acesta :
  http://www.romanialibera.ro/a112418/napoca-orasul-bogatilor-din-dacia-romana.html


 5. interesanta carte. triste vremuri. a fost si la muzeul de istorie ceva de genul acesta. parca m-am intors in trecut.

  PS unii prefera sa ia cartea cu paharelul. Nu cu lingurita.

  🙂


 6. draga Ruben,

  da, însă cred ca Vasile a îmbrăcat în prea multă dulceaţă nostalgia. Şi eu m-am întors în trecut, dar nu am numai numai „algie”, adică durere la reîntoarcere.


 7. Dragilor,
  Daca tot sunt citat, m-am gindit sa intervin si eu – nu in legatura cu „toaletul” (dar fiindca tot veni vorba, am vizitat recent mausoleul lui Stalin de la Gori, Georgia – absolut penibil – si nu m-am putut abtine sa nu vad toaleta. Daca cineva mai are nostalgii comuniste, o mica vizita acolo este suficienta ca sa se vindece).
  In ce-l priveste pe Vasile, cred ca cei care se grabesc sa-l eticheteze drept „nostalgic” n-au priceput cartea si ar trebui sa mai incerce o data.
  Mie, spre deosebire de Marius, imi place cartea chiar foarte mult. Chestiune de gust. Nu neaparat mai bun, ci doar altfel.
  DanutLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: