h1

Catedrala dezbinării neamului

noiembrie 29, 2007

S-a întîmplat pînă la urmă! PF Daniel a intrat în joc.

A pus temelia megalomanicei ctitorii.

Declaraţiile de la acest eveniment au fost de o „dulceaţă” …. 🙂

„Cum trebuie să fie catedrala mare sau mică?”

„Nici prea mare nici prea mică…” răspunde patriarhul

„Nu e totuşi cam mare?”, întreabă reporterul

„Nu-i mare pentru posibilităţile noastre… asta …. dacă sîntem darnici.”

Ok, fiţi darnici, dar nu cu banii mei!

Eu mă întreb ce treabă are catedrala megalomaniei cu bugetul statului?

La buget contribuie şi evrei, adventişti, baptişti, mormoni, martori ai lui Iehova, chiar şi atei.

Pentru ce să sărăcim bugetul în favoarea unui cult, fie acesta majoritar?

de cît?

de 400 milioane de euro, că atîta costă creaţia.

Salvarea nu ajunge să salveze o bătrînă pe nu ştiu unde, numărul 112 este în criză că cică nu sînt bani, dar nouă ne arde de catedrala mîntuirii bugetului.

Aşa zic cei din Republica Moldova, s-a mîntuit, adică „a murit”.

Jalnic neam, de plîns patrie, credincios popor. Să le fie de bine catedrala tuturor conaţionalilor mei ortodocşi. N-am treabă, dar fiecare să-şi plătească orgoliile din banii proprii.

O să ziceţi: da, ce voi, baptiştii, n-aţi construit atîea clădiri megalomanice.

Da, dar nu pe banii de la buget, scumpi cumpatrioţi!

Propun să reacţionăm la chesiune! Este aceeaşi chestie cum a fost şi cu icoanele din şcoli.

125 comentarii

 1. http://www.romanialibera.ro/a112543/dihonie-in-sfantul-sinod.html

  ţara arde, biserica se fracturează, patriarhul devine întîiul zidar al ţării.


 2. Asa este… suma este imensa si un proiect cu cat este mai maret, cu atat este mai scump… si sunt 100% sigur ca va depasi cu mult suma alocata proiectului, intr-adevar… va „mantui” bugetul nostru.


 3. zice patriarhul ca o sa coste dublu. 🙂
  nu stiu dac toti vor veni de la bugetul de stat.

  „PF Daniel a dublat costurile megaconstructiei, care sint evaluate acum la 400 de milioane de euro. Acestei sume i se adauga valoarea terenului, peste 300 de milioane de euro, si alte cheltuieli.”

  vedeti aici tot articolul :http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15949&art=39567&cHash=f10625a42a


 4. http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15949&art=39567&cHash=f10625a42a


 5. „om de afaceri stralucit” 🙂
  „manager excelent” 🙂


 6. Imi pare foarte rău că trebuie să remarc (am postit îndeajuns, nu?) că iar ai luat-o razna, Pătrăţosule!

  Câtă bucurie în sufletul vostru să daţi cu bâta în creştinii ortodocşi! Nu v-am auzit luând poziţie despre risipirea banilor publici pe alte chestii, cu totul absurde (sumele fiind mult mai mari), dar dacă vine vorba de catedrala unui neam care de 2000 de ani crede in Bunul Dumnezeu, atungi trageti tare.
  Dezbinare e-n sufletul celor ce se pretind creştini dar aruncă cu noroi spreo lucrare ce se face, totuşi, întru preamărirea lui Dumnezeu.
  Ruşine!


 7. welcome back, delavad!

  unde este bîta? unde este sufletul?
  să dau cu bîta în nişte ziduri care nu vor folosi nimănui?

  faceţi, Delavad, faceţi, dar nu pe banii tuturor.
  Nu ţi se pare corect?

  să se consume numai 86% din buget pentru asta

  da, am luat poziţie şi pentru alta lucruri, dar ştii cum e, religia doare cel mai tare,

  dovada?
  uita-te, eşti înapoi cu noi! 🙂


 8. delavlad. da de unde si pana unde sunt romanii credinciosi? or fi ei scrisi in catastifele biseriesti dar pe la biserici dau numai la Paste si la Craciun. de ce se construieste catedrala? nu era loc destul pentru drepti credinciosi in celelalte biserici? fratilor predicati Evanghelia ca sa se pocaiasca „credinciosii” ca o catedrala nu o sa le dea salvarea din iad. daca enoriasii nu umbla in lumina pot face catedrale pe ficare strada ca tot degeaba.
  pai pe „Bunul Dumnezeu” nu il imbunam noi cu nimic (catedrale sau orice alte fapte bune). daca nu ne pocaim tot in iad ajungem.
  nu mai faceti afirmtii nefondate, ca romanii nu sunt credinciosi. aaa poate sunt credinciosi egoismului, buzunarului propriu, dar nu lui Dumnezeu. in inima romanului nu prea a mai ramas loc de Dumnzeu, ci numai pentru bani, faima si placeri lumesti.
  dar sigur vreti sail preamariti pe Dumnezeu pin catedrala asta? parca o sa vad ca la sfarsit o sa fie elogiati guvernantii si patriarhul care prin bunavointa lor au finalizat cladirea pe banii prostimii.
  si dupa ce o sa fie gata constructia o sa fie plina numai la inaugurare, ca dupa aceea romanul nostru are treburi de rezolvat si lasa in seama batranilor biserica.
  daca vreti cu aevarat sa faceti ceva folositor neamului romanesc traiti ca adevarati romani, ca adevarati credinciosi, nu doar cu numele ci si cu faptele, sa se poata spune in popor „fa ce face pop nu doar ce zice” si predicati Evanghelia, predicati-l pe Cristos!


 9. Reactionati , Domnilor!
  Momentan vorbesc procentele:86%.


 10. nu întotdeana majoritatea a deţinut adevărul, draga CNI, welcome back you too!

  dacă ar fi fost aşa, dacă am fi decis adevărul în funcţie de majoritate, pe vremea lui Atanasie, astăzi biserica ar fi fost ariană.

  Slavă Domnului că nu a fost aşa!

  Procentele sînt la fel ca topurile, înşelătoare! 🙂
  Dacă sînt de ceva vreme în top pe lîngă Gramo, în ciuda părintelui BAstrix, care iar a intrat în criză (a propos, m-a degradat conf. dr. nu lect. dr. BAstrix 🙂 ), dacă sînt în top asta nu înseamnă că Gramo deţne primul loc în privinţa adevărului şi eu al doilea, asta face statistica şi procentele. Nu credeţi?


 11. Mare adevar grait-a Gavril S. Intr-adevar, Romania are nevoie de mantuire, dar nu de un colos care sa usuce buzunarele poporului. Oare cum ar arata spitalele daca banii s-ar investi intr-acolo sau alte institutii?Da, Romania are nevoie de mantuire.
  Delavad, sa stiti ca nu este un sentiment malitios in ceea ce scriem.

  Cu multa dragoste,

  din dorinta de indreptare,
  pentru o tara care moare,
  intr-o lume in stricare,
  fara sansa de scapare,
  doar in sfanta Lui iertare.


 12. aha, este aproape de CAsa poporului,
  se potriveşte,
  şi la dimensiuni
  şi la concepţie,
  şi la utilitate

  aşa cum numai casă a poporului nu a fost aia, tot aşa numai catedrala a mîntuirii neamului meu nu va fi cealaltă


 13. Lasati, Domnilor, cind veti deveni majoritari in Romania, o veti transforma in „megachurch”:)


 14. Un fel de Willow Creek autohton.


 15. ferească Dumnezeu, ferească!

  teologia lui Willow Creek este falimentară, au recunoscut de curînd o parte din eşec.

  sînt cu totul împotriva unei astfel de viziuni.


 16. Am scris ieri un mesaj despre truda, n-am stiut ca-ncepe catedrala,…dar se nimereste, ca multa truda va fi la catedrala aia.
  Truda va justifica multa slava desarta. De fapt acesta este scopul…(am vrut sa scriu „final”), slava desarta.
  Oare inainte de a ridica piatra si de a scoate paie din ochii altora, nu ar trebui sa vedem la noi, noi ce „catedrale” ridicam? Si pe ce bani? Nu cumva din bugetul lui Adam, Intaiul?
  Raspundeti dupa ce cititi:
  http://frateledan.wordpress.com/2007/11/28/sa-nu-umblam-dupa-o-slava-desarta/
  cu consideratie
  fr. dan


 17. http://www.hotnews.ro/4room/Actualitate/articol_2035877/Top_7_motive_anti_catedrala.htm

  uitati-vă şi aici

  cred că se pot găsi mai mult de şapte motive


 18. ma tot minunez citindu-va comentariile…chiar nu aveti altceva mai bun de facut? credeti ca polemizand veti opri un lucru ” gata facut”…Si apoi nu cred ca-i treaba noastra a evanghelicilor ce catedrale ridica biserica otodoxa…si pe ce bani. Si noi ni le ridicam pe ale noastre …si nu ne intreaba nimeni de unde banii…Si luam si noi de la buget!Cat despre procente … am o rugaminte pentru cei ce sustin ca sunt 86% sa specifice ” declarati nu practicanti”.
  Incolo…doamen ajuta sa intelegem ca esenta crestinismului nu sunt catdralele, megabisericile, procentele …ci „Hristos in voi nadejdea slavei”!


 19. a se citi …” doamne ajuta sa intelegem”


 20. 400 milioane + 300 terenul + exproprierile, ptr. ca sunt o groaza de revendicari! Dar si dupa ce se va ridica…. sa vezi tu cum scade rata avorturilor si picam de pe primul loc din Europa, la fel consumul de alcool si atatea altele. Apostolul Andrei, cel care ne-a increstinat si de atunci ne tot nastem crestini, se bucura in ceruri!
  Daca s-ar construi din bani publici o biserica ptr baptisti, nu de 1 miliard, sa zicem de doar 10 milioane, ca sa pastram proportiile, oare ce reactii ar fi?
  Pariu ca bastrix ar face infarct, si ar scrie presa „ortodoxa” ca americanizam sfanta tara Romania, huoooooo!!!!


 21. cine-i opreste pe baptisti sa solicite fonduri pentru constructia de biserici din bugetele locale destinate cultelor religioase?


 22. Marius, Romania e halucinata si halucinanta, o generatie de tineri drogati, macinati de SIDA, de tuberculoza, de hepatita C, de alcool, de Halloween, de dragobete. Popi hartuiti de vicii, de nechemare, luxul alaturi cu mizeria, slujbe de inviere pe plaja si filme Misa turnate in naosul bisericilor, cu un brad inalt, cel mai inalt din Europa, cu doua milioane de beculete si o naroada care tipa le TV: „Veniti sa va pozati cu bradu!” Tu si bradu, intr-un racursi nebun.
  Marius, e trist: sarcofagul asta, asemanator cu cel de la Cernobil, va ingropa definitiv credinta in forma ei ortodoxa, dar umbra ei ne va cerni pe toti.


 23. Ei da, baptisti nu au alta treaba decât sa se dea cu umanisti,sectanti si dusmani biserici lui Hristos.


 24. Stie Domnul. pai frate nu pre ai idee ce vorbesti. daca vrei sa stii mi studiaza si tu, nu lua toat afirmatiile comuniste ca si cand ar fi bune.
  gamaliele ma gandesc ca baptistii vor sa depinda cat mai putin de stat in ceea ce priveste religia, de aceea nu solicita fonduri alocate de stat. ca Romania este stat democratic nu teocratic, si omul manipuleaza.


 25. să dau cu bîta în nişte ziduri care nu vor folosi nimănui?

  ei, poate nu va folosesc voua, baptistilor, dar noi, ortodocsii, avem nevoie de catedrala patriarhala.In plus, numai o parte din banii necesari sunt publici, restul provin din donatii.
  ce-ar fi sa-si vada baptistii et comp de curtea proprie- ca citesc pe-aici ca aveti o gramada de probleme, si nu e totul ca in rai, asa cum prezentati la „evanghelizari”.


 26. patrate, desi intentiile nu iti sunt rele (nu te banui de rautate a priori), greu vei gasi reactii macar neutre din partea ortodoxilor. e o reactie pana la urma normala, de aparare. multi au fost crescuti cu frica de catolici, batisti, protestanti, iehovisti etc.

  ortodox fiind (dar cu un grad mai mare de toleranta), nu sunt extrem de bucuros de magaoaia pe care vor sa o ridice. as fi preferat intai sa repare bisericile vechi si frumoase ce stau sa se darame peste tot prin tara, sa faca un pic de curatenie prin preotime, sa isi faca intr-adevar menirea sociala si abia apoi sa se gandeasca la ditai cladirea. dar asta e, si Biserica e prinsa de febra imobiliara ce a cuprins Romania.


 27. sectantii isi dau cu parerea despre Catedrala, asta e chiar tare!


 28. Manoland, nu duci bucuria la extrem („nu sunt extrem de bucuros de magaoaia pe care vor sa o ridice”), dar nici nu zici ca nu te bucuri. In mintea ta chiar nu te bucuri dar ti-e frica sa o spui pana la capat.
  Nu, ortodoxul a fost crescut cu frica de el insusi, de vecinul lui, de popa lui care poate sa-l afuriseasca, sa nu-l ingroape, sa-l scrie pe cruce, sa-l vorbeasca de rau.
  Nu frica s-a cultivat in voi, ci ura fata de evanghelici,de evrei… Suntem tapii ispasitori ai rusinii voastre, ai neputintei capeteniilor voastre.
  Slutenia care se va construi e Taj Mahalul vostru, un mormant de protectie ca sa nu va contaminati de Duhul Sfant.
  Sunteti sclavii unor popi paranoici si megalomani.
  Pe Nicu Steinhardt l-ati urmarit si la Rohia: de frica noastra?


 29. păi, acțiunea cea mai bună ar fi ca să ceară fiecare confesiune niște fonduri din buget proporționale cu ce li se dă ortodocșilor… Restul e doar vorbărie!Oricum, ar fi ceva să primești vreo 5 milioane de euro, nu?


 30. Draga Erik, suna „pofticios” ce spui tu (5 milioane de euro!!). Totusi, crezi ca Statul nu vrea nimic la schimb? Nici un troc? Hai sa fim seriosi!

  Sunt si eu curios cine ghiceste pretul platit de BOR!


 31. Draga sketis, „ortodocsii” isi dau cu parerea despre „sectanti” nu-i asa? De ce nu ar fi acceptabil si invers? Ar suferi „ortodocsii” de vreo imunitate si nu stiu „sectantii?”


 32. Manoland, nu duci bucuria la extrem (”nu sunt extrem de bucuros de magaoaia pe care vor sa o ridice”), dar nici nu zici ca nu te bucuri. In mintea ta chiar nu te bucuri dar ti-e frica sa o spui pana la capat.
  Nu, ortodoxul a fost crescut cu frica de el insusi, de vecinul lui, de popa lui care poate sa-l afuriseasca, sa nu-l ingroape, sa-l scrie pe cruce, sa-l vorbeasca de rau.
  Nu frica s-a cultivat in voi, ci ura fata de evanghelici,de evrei… Suntem tapii ispasitori ai rusinii voastre, ai neputintei capeteniilor voastre.
  Slutenia care se va construi e Taj Mahalul vostru, un mormant de protectie ca sa nu va contaminati de Duhul Sfant.
  Sunteti sclavii unor popi paranoici si megalomani.
  Pe Nicu Steinhardt l-ati urmarit si la Rohia: de frica noastra?
  by rasvan cristian November 30, 2007 at 11:20 am

  waw, cata dragoste si consideratie fata de ortodocsi emana mesajul asta!unde e batista sa-mi sterg lacrimile? 🙂


 33. catedrala mînuirii neamului. religia e o chestie privată. nu sînt de acord ca din taxele mele să se finanteze confortul spiritual al unui grup- fie el si majoritar. mi se pare strigător la cer.


 34. Cred ca baptistii(si eu) nu au nimic cu faptul ca BOR isi ridica un lacas de cult.
  Chiar o catedrala imensa. Este optiunea dansilor.
  Problema este atunci cand o parte din suma, sunt BANI PUBLICI.
  Cred ca la fel s-ar reactiona si daca BRC(catolicii)sau altii ar construi vreo catedrala pe banii tuturor.
  Deci, Irina, CNI,parinte de la Vad….etc…nu consider un atac impotriva ortodocsilor, ci impotriva unei astfel de metode de „strangere”de bani.

  In rest, care cult e perfect? Mantuitorul-Hristos a avut un demon ca si ucenic.Pe Iuda. Si asta s-a spanzurat. Primii crestini nu au avut probleme?
  Si era Dumnezeul-Fiul cu ei.

  Apropo, poate la evanghelizari nu se prezinta total mesajul lui Hristos.
  Dar noi nu chemam oamenii la …baptisti ci la HRISTOS.
  EL e MANTUITORUL. Hristos nu dezamageste nicioadata/
  Cine se increde in oameni va fi dezamagit.

  Va las cu EL si-n paza LUI !!!


 35. Irina, tu sigur esti vocea patriarhului Irina, zis patriarhul rosu. Stii de ce am zis ca e mausoleu si nu catedrala sau cum ii zice? Pentru ca acolo va fi loc sa puna sub chietre ba pe un „prea fericit”, ba pe un „preasfant”, ba pe un „sfant”, ca la stadion, fiecare dupa banii lui. Asa ca nu batista de ras ai nevoie, ci de plans. Am facut o greseala, nu pe cruce ii scrie popa, ci pe toaca!
  Sketis, cand or bate cloapetele la harabaia aia, ia si tu o batista, sa ai unde scuipa dintii de lapte de la diiitamai vibratiile.
  Copiii, e ca la Ierihon: lasa s-o faca si repetam figura!


 36. Gariele…vad ca nu ai inteles ce am spus eu. Bani de la bugetele locale pentru investitii in cladiri de ce sa nu ia si baptistii? Ce ei nu contribuie la realizarea acelor bugete? Sunt bani care se cuvin comunitatii evanghelice. Da sunt de acord ca nu e bine sa se ia bani de la buget spre exemplu pentru plata salariilor pastorilor. Asta e o alta chestiune. Si in fapt ce crezi ca cere statul pentru acesti bani. Din cate stiu un singur lucru…sa fie folositi exact pentru ceea ce au fost solictati. Si asta-i chiar bine pentru ca opreste ” tendinta” unora de a aseza pe factura respectiva si ceva ” usi sau geamuri” pentru casa lui.Am impresia ca inca traim cu spaima ca ” democratia originala din Romania” s-ar putea transforma intr-un nou stat de tip comunist…care sa vrea sa controleze si sufletele noastre. Cred ca trebuie sa facem distinctie intre conceptul de biserica si cel de cladire de biserica.


 37. celor care ne tot gratulati pe noi baptistii cu titlul de „sectanti”… cu respect va rog sa cititi legea cultelor si veti constata ca suntem si noi Cultul Baptist in aceias linie cu voi cei din Cultul Ortodox. Fiti mai ” molcomi” cu acest gen de aprecieri…ca nu se cuvine unui ” ortodox” sa vorbeasca chiar in halul acesta despre un frate ” intru Hristos”…incola sa auzim numai de bine si de unii si de altii …si uite asa amarata noastra tarisoara…poate va ajunge si ea ceva…


 38. Dragii mei ş-a lu’ bunelu’- există aşa o chestie care se numeşte: „religie tradiţională”, care are prioritate şi gata! Vedeţi cum este în Germania! Acolo luteranii sunt susţinuţi – iar alte confesiuni – nu. De ce? Pentru că voi veţi spune că poporul român nu a fost creştin niciodată, da măria sa America e creştină de se rupe, etc.

  Apropo, dintro totalitate de oameni religioşi, doar 13 % sunt activi cu adevărat, inclusiv protestanţii, aşa că fiţi serioşi…


 39. Irina, tu sigur esti vocea patriarhului Irina, zis patriarhul rosu. Stii de ce am zis ca e mausoleu si nu catedrala sau cum ii zice? Pentru ca acolo va fi loc sa puna sub chietre ba pe un “prea fericit”, ba pe un “preasfant”, ba pe un “sfant”, ca la stadion, fiecare dupa banii lui. Asa ca nu batista de ras ai nevoie, ci de plans. Am facut o greseala, nu pe cruce ii scrie popa, ci pe toaca!
  Sketis, cand or bate cloapetele la harabaia aia, ia si tu o batista, sa ai unde scuipa dintii de lapte de la diiitamai vibratiile.
  Copiii, e ca la Ierihon: lasa s-o faca si repetam figura!
  by rasvan cristian November 30, 2007 at 2:54 pm


  si daca ii pune acolo cu ce te deranjeaza pe tine?s-a stramtat lumea si nu mai incapi de patriarhii Romaniei?
  nu stiu la ce Ierihon visezi, dar mai bine ai grija de tinerii de la voi, ca am citit vreo doua postari mai incolo ca nu prea au nimic in comun cu Biblia si cu pocainta.Cred ca lor ar trebui sa le trambitezi neste lucruri, ok? 🙂


 40. de unde ai scos 13% crestini practicanti in Romania… si daca e asa cred ca trebuie sa facem distictie intre % crestinilor practicanti din biserica ortodoxa si cei din bisericile evanghelice. E diferenta mare. Daca in bisericile ortodoxe 15%-20% sunt practicanti in bisericile neoprotestante sunt 65-90%. E totusi o diferenta.!!


 41. Irina, eu nu de trambitat la biserica vie vorbeam ci la cea care se vede, vorba voastra, ca de unde te vei uita, pe ea o vei vedea. Am scapat de „Orizonturi rosii” si ma impiedic cu ciubotea de norul ala pietrificat.


 42. gamaliel, cum ai defini „practicant ortodox”, respectiv „practicant evanghelic”? 🙂


 43. interesant este faptul ca bisericile noastre se supun unui astfel de minister al cultelor, partinitor. nu-si are locul politica cu religia, si asta se va vedea mai devreme sau mai tarziu. cred ca ar trebu sa ne intoarcem si sa ne supunem doar Regelui regilor.


 44. pentru ortodocsi, bisericile neoprotestante vor fi mereu sectante. Nu are legatura cu marimea, ci cu credinta in Hristos. Dar e o alta discutie.
  Sincer, chestia asta cu banii de la buget NU este o problema a Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca BOR nu ia cu forta niste bani din bugetul public. Problema este la guvern si la cei care au dat acesti bani. asta e singura problema. si din cauza asta, nu aveti nici in clin nici in maneca cu ce face BOR cum nici BOR sau altcineva n-are cu ce faceti voi. Dar pt ca guvernul a hotarat ceva care nu e corect (eu vreau catedrala, dar nu vreau sa platesc din impozite, ci cat vreau eu) atunci trebuie sa cerem socoteala guvernului. Atat. Lasati ordocsii cu megalomaniile lor si cereti guvernului sa se comporte normal pentru ca asta e clar o chestie electorala. Doamne ajuta!


 45. off topic
  Patratosu e pe locul 88 in top blogs!


 46. … sau a fost!

  😉


 47. unde gasesti topurile astea, ontzi?


 48. sectantii isi dau cu parerea despre Catedrala, asta e chiar tare!
  by sketis November 30, 2007 at 10:54 am

  SKETIS: e catedrala neamului! mi se pare noral sa ne dam cu parerea, ca doar si noi cotizam la buget.
  Avand in vedere ca noi suntem mai putini decat ordodocsii (deci preotii vostrii sunt mai multi decat pastorii nostrii!) si cum exista o cota unica de imopozitare (indiferent de cult); rezulta logic ca probabilitatea ca din banii mei sa-si faca prescura un preot ordodox este mai mare decat viceversa, din partea ta!
  Sarbatori fericite !


 49. Istoria spune ca Stefan cel mare a fost unul din domnitorii cei mai reprezentativi ai poporului roman .Dupa fiecare victorie obtinuta impotriva dusmanului , obisnuia sa ridice un locas de inchinare sau o manastire ca multumire pentru ajutorul divin .Obiceiul s-a transformat putin in timp si ma intreb oare cine este cel care pierde , ( dusmanul ), si cine este cel care v-a castiga ceva din ridicarea acestui edificiu care …s-ar putea sa ajunga ca si cele lasate de Stefan …doar niste puncte importante de vizita pentru turistii care viziteaza tara noastra !!


 50. Acidutu, istoria spune ca dupa fiecare victorie Stefan voievod cel Mare facea o gramada de copiii din flori.


 51. „Manoland, nu duci bucuria la extrem (”nu sunt extrem de bucuros de magaoaia pe care vor sa o ridice”), dar nici nu zici ca nu te bucuri. In mintea ta chiar nu te bucuri dar ti-e frica sa o spui pana la capat.
  Nu, ortodoxul a fost crescut cu frica de el insusi, de vecinul lui, de popa lui care poate sa-l afuriseasca, sa nu-l ingroape, sa-l scrie pe cruce, sa-l vorbeasca de rau.
  Nu frica s-a cultivat in voi, ci ura fata de evanghelici,de evrei… Suntem tapii ispasitori ai rusinii voastre, ai neputintei capeteniilor voastre.
  Slutenia care se va construi e Taj Mahalul vostru, un mormant de protectie ca sa nu va contaminati de Duhul Sfant.
  Sunteti sclavii unor popi paranoici si megalomani.
  Pe Nicu Steinhardt l-ati urmarit si la Rohia: de frica noastra?
  by rasvan cristian November 30, 2007 at 11:20 am”

  @razvan cristian: am incercat sa fiu temperat, ceea ce iti urez si tie. bine ca sunt sclav, si mai bine ca incerci tu sa ma luminezi in privinta asta. e si mai crestin ce faci tu, sa arunci pe umerii mei acuzatiile pentru intreaga comunitate ortodoxa. m-am lamurit ce intelegi prin dialog. ma intreb ce mi-ai fi spus daca as fi avut si eu un mesaj defensiv si agresiv la adresa cultului tau.


 52. Rasvan turcii aveau o armata de trei ori mai mare ca a razesilor …trebuiau si ai nostri sa se refaca cumva …termalele , energizantele , fitnesul , masajul , acupunctura si altele au aparut mult mai tarziu …dar tot Mare ramane Stefan !!
  Preafericitul nu stiu…poate doar pentru unii .


 53. In fond va fi o cladire de prost gust, vecina cu alta (Palatul Parlam) care si ea se dorea la vremea ei tot un simbol al mandriei unora …prin 81-82 incepea rationalizarea painii, etc, dar noi in 84-85 construiam in avant revolutionar Casa Poporului.
  N-am invatat nimic din megalomania aia, si acum o repetam.
  Repetam megalomania, sper sa nu mai repetam si epoca …

  Cat despre ii a noastra, ii a voastra, dam bani , nu dam bani … nu ar trebui de aici sa ajungem la certuri confesionale.
  In fond multi intelegem ca e un simplu monument istoric, viitor muzeu la care mai cu voie mai fara voie ne aducem si noi contributia.

  Iar in final, cine stie, ca tot se vorbeste de reducerea numarului parlamentarilor, poate se muta parlamentul acolo (ca tot nu le-ar strica putin mers la Biserica multora) si ramane Casa Poporului pe post de Catedrala.
  Si asa am taiat orice alta natie la gradomanie !
  Adio San Pietro, San Giovanni Laterano, turn la Sf Sofia…

  Radem, glumim dar si pe mine ma doare sufletul cand ma gandesc cate ar fi de facut in tzara asta … si cat de mici sunt „marile proiecte” ale unora.


 54. Manoland, te rog sa spui mesajul ala „defensiv si agresiv la adresa cultului” meu si am sa rezist. Ai auzit undeva un ortodox batut de un baptist? La voi in galerie vocea dominanta sunt ultrasii, hooligans, care stau cu fundu la meci si dau cu bata in cap, injura si tipa ce au fost invatati de popa antranoru: sectantii, sectantii! Tu esti temperat cu mine dar as vrea sa te aud ce zici de baptistii casapiti dupa ’90 la Ruginoasa. Estetic, e normala aberatia lui Daniel Ciobotea- Zidacu?


 55. @Razvan Cristian: Din nou spun: de ce sunt eu tapul ispasitor pentru ce fac altii, doar pentru ca am fost botezati in aceeasi credinta? Tie ti-ar conveni ca tu sa fii pus sa decontezi toate greselile celor de acelasi rit cu tine?

  Cat despre mesajul agresiv, ai inteles cu totul pe dos. Asa vezi tu treburile: sa ne aruncam unul altuia invective si venin? Ca eu unul nu vad in asta comunicare si calea spre convietuire pasnica, din contra. Asa cum eu i-am raspuns patratosului personal si doar in numele meu, asa ar trebui sa faci si tu, cel putin in ceea ce ma priveste. M-am saturat sa vorbesc despre comunitati intregi de oameni doar prin prisma actiunilor unor persoane din acea comunitate. Oricum, e dreptul tau sa faci cum crezi, sa acuzi in stanga si in dreapta.

  Eu nu stiu despre ce vorbesti referitor la Ruginoasa, aveam mai putin de un deceniu de viata in ’89. Cat despre estetica patriarhala, cred ca am fost destul de „expresiv” folosind metafore gen „magaoaia”. Poate am fost prea subtil.

  In concluzie, daca vei continua sa fii atat de vehement cu cineva care nu cere interzicerea altor culte decat cel propriu, care nu interzice dreptul la opinie al nimanui si care vrea convietuire fireasca, atunci eu ma voi opri aici si nu voi mai raspunde la ceea ce scrii.


 56. In Alaska la sfarsitul secolulului al XIX-lea, inceputul sec. XX eresul presviterienilor prigonea cu mare ravna credinta pravoslavnica, pana acolo incat lua copii familiilor ortodoxe pentru a-i plasa in orfelinate conduse de presbiterieni/calvinisti.


 57. N-am cum să mă ţin cu atîtea comentarii după voi, mai ales că sănătatea nu mă lasă zilele astea în pace. M-a aşezat prizonier în casă.

  totuşi… cred că subiectul a născut cîteva idei care merită aprofundate şi dezbătute, dacă tot e 1 decembrie mîine şi la demonstraţia „de forţă” a armatei româneşti n-are rost să ne ducem 🙂

  Stiedomnul, cum ai ajuns la concluzia că solidarizăm cu acele categorii enumerate de tine acolo? Nu văd logica.

  Irina, de acord AVETI nevoie, atunci sa se faca din banii cui are nevoie, nu? Asta-i ideea.
  Tot Irinei, şi de ce mă rog baptişti n-ar avea dreptul să îşi dea cu părerea despre catedrală, chiar dacă avem propriile probleme? Aceeaşi întrebare şi pentru ceilalţi care ne contestă dreptul la opinie.

  Sketis! Da, ne dăm cu părerea despre catedrală. Tu ce zici? Tu ţi-ai dat cu părerea că noi ne dăm cu părerea şi cam atît, în rest … mai nimic.

  Erik, să ne dea de la buget? 5 milione, pentru ce? ca să îmi mărit biserica cu statul? Fiţi pe pace, fraţilor. Nu tocmai asta este specificitatea baptistă. Nu ne lăsăm înjugaţi de stat şi nici păcăliţi cu donaţii, dar nici nu dau banii pentru catedrală.

  Eu plătesc impozite la stat pentru poliţie, pentru pompoieri, salvare, ordine publică, investiţii în drumuri, poduri etc.
  Cîţi km de autostradă s-ar face cu banii din catedral? Vreo 400 nu? Cam atît.

  Pentru asta dau eu banii la buget. Bănuiesc că şi voi la fel, nu?


 58. Deplang tara asta daca unii se lauda cu procentele, iar ceilalti se razboiesc cu catedralele… In alta parte e lupta, fratilor! Am uitat oare ca suntem chemati sa binecuvantam pe cei ce ne blestema, sa facem bine celor ce ne urasc si sa ne rugam pentru cei care ne prigonesc? Si noi nu putem sa nu ii lovim pe cei care se inchina aceluiasi Domn, chiar daca o fac in mod diferit… In cazul acesta, sarea noastra s-a cam descompus, iar lumina noastra e cam pe sub obroc!


 59. Cu regret constat cât ignoranti sunt NP-isti, cu precadere baptisti. Spiritualitatea rudimentara isi spune cuvântul, sunt incapabili sa vada in perspectiva. Trist este ca îsi dau cu parerea,obliga a le acepta primitivismul gândiri lor,specific religiei americanilor si ei un popor de ignoranti, buni executanti si atât.

  Nu stiu daca un cult care nu depaseste 1,2%,intelg ca miscarea NP cu toate derivatiile ei insumeaza in jur de 3-4%, importata din USA merita luat in serios, sigur, dreptul dânsilor as manifesta convingerile, insa bunul simt impune respecta majoritatea. Abuzul minoritarilor sutinuti si de o legilsatie internationala debilizata vor avea si urmari pe masura când se va umple paharul, sa fie oare acesta scopul? Posibil.

  Daca luam România la pas, in toate orasele se ridica catedrale NP, imense sali de spectacol, numite si megabiserici, nimeni nu a protestat impotriva acestor constructi. In cazul care in locul Catedralei Neamului construiau NP_isti o megasala, cu siguranta nimeni nu comenta, in acest spatiu pe totii îi auzeam ca dau Slava Domnului.

  Crestini care stiu bine ca banul si materia nu valoreaza nimic, tocmai ei se limiteaza la ea. Ce insumeaza câteva milioane, nimic. Este oblgatia unui neam care se respecta sa construiasca un lacas de cult spre Slava lui Dumnezeu, iar in România acest deziderat azi când este in sfârsit pus in aplicare, asa-zisisi frati in Hristos sunt ceei mai impotrivitori, fac jocul dusmnior biserici lui Hristos. La fel sa întâmplat si cu icoanele, NPisti a trebuit face jocul lui Moise si acelor pseudoorganizati.
  Adevarat este ca dupa fapte îi veti cunoaste. Este inaceptabil ca un crestin sa fie lipist de intelgineta, de spirit profetic, capabil vedea in perspectiva, cântari bine toate aspectele. Dar ce sa mai cerem de la bieti enoriasi când ditamai pastori lor sutin asemena enormitati lipsite de intelepciune, excesiv de politizate.

  Trist rezultat, un pseudocrestin a mai dat si miscarile NP, care Slava Domnului nu au sanse prea mari in Europa ca altfel rezulta un dezsastru spiritual de proporti devastatoare. Atacul impotriva ortodocsilor desacralizati este extrem de rudimentar rezultat al igonrantei, situatia este cu mult mai critica in sânul miscarilor NP, care sa fim totusi seriosi sunt mari specialisti in demagogie si cinism ce intrece politiceni.

  In asemena conditi un dialog cu aceste miscari este inutil, trebuiesc lasate a se dizolva de la sine,ptr ca oricum nu au sanse a mai copta naivi in miscarile lor,iar ceei care mai cad in cursa , rapid vor renunta când vor constata demagogia si cinsimul acestor forme hibbird. Conform unui studiu de specilaitate minim 75% dintre ceei care se convertesc la aceste miscari nu rezista mai mult de 3-5 ani, putini revin in confesiunea lor, restul au un si mai dramatic traseu,infiorator rezultat de care nu cred ca Domnul este prea fericit. Se pare ca un procent de cca 30% dintre ortodocsi au trecut prin aceste culte fie si pasager, urmat de renuntare definitiva la credinta in urma traumelor suferite, asa ca ceeic are condamna ortodocsul desacralizat sa fie mai smerit ca cândva va ajunge si el la fel. Dealtfel ceei mai vehementi NP, sfârsesc descrestinati compelct. Majoritatea dusmanilor biserici provin din aceste miscari, au avut câdnva legatura, suferit o trauma datorat cinsimului si excesivei demagogi practicata de aceste forme hibrid de spiritualitate.

  In forma bisericilor traditionale finalul unui individ este net superior, vb procentual si chiar al autenticei converitri fiind de substanta si stabil.

  Asa ca ar trebui sa va vedeti bârna din ochii dvs si dupa aceia paiul din cel al B.O.R.

  Personal dau Slava Domnului pentru faptul ca se construieste Catedrala Neamului, o lucrare spre Slava lui Dumnezeu pe care orce crestin român este obligat sutine,macar moral daca material nu va fi dispus.


 60. Manoland, m-ai pus la colt.
  Te intreb suav sa-mi spui si mie ce ai vreu sa zici cu fraza asta:
  „In concluzie, daca vei continua sa fii atat de vehement cu cineva care nu cere interzicerea altor culte decat cel propriu…”
  Stii ce-am inteles eu? Ca ceri interzicerea „cultului” ortodox.
  Stiu ca sunt: veninos, invectiv, acuzator in stanga si in dreapta, inteleg totul pe dos, fac parte dintr-un „rit”- bine ca nu din rat, da sa stii, Manoland, ca ai dreptate cand zici despre tine:
  „Poate am fost prea subtil.”
  Ai fost, esti si daca insisti, vei ramane, voinicule!


 61. Mi-au intrat cristalele in ochi, dar tot as vrea sa citesc un ortodox destept in seara asta.
  Citez o fraza de la „stie Domnul”:
  „In asemena conditi un dialog cu aceste miscari este inutil, trebuiesc lasate a se dizolva de la sine, ptr ca oricum nu au sanse a mai copta naivi…”
  Intreb, in cheia logicii tale: daca am avea sanse sa coptam naivi, ne-ati dizolva?- pentru ca ne lasati doar datorita inutilitatii noastre.
  Te rog doar, daca nu merge treaba la catedrala, sa nu ne ziditi nevestele ca Mesteru Manole, bun om si harnic om, mesteru ala!


 62. „….ca altfel rezulta un dezsastru spiritual de proporti devastatoare”
  asta e cea mai tare !
  Ii ok Europa, ii f ok cum e acuma…si merge si spre mai bine …cred ca Franta de azi e cel mai bun exemplu.

  pe de alta parte, dar la fel de „ok”:
  noroc cu maica rusia care ne mai aduce din cand in cand aminte de dreapta credinta …ultima ora prin 45 parca …

  pe de alta parte cand ma uit peste ocean si vad ca toate noile sodome si gomore vin de acolo, parca
  tot europa asta rasariteana e inca mai buna, cel putin moral.
  sau la noi e presul mai mare, si incape mai mult sub el …

  pana la urma toata lumea zace sub puterea celui rau, si in loc sa identificam toti aici dusmanul se pare ca din pacate e mai usor e sa vedem dusmanii intre noi.


 63. inainte de toate baptistul este român sau baptist?

  strică să aibă şi ţara asta o catedrală mare, mare cu care să se mîndrească?

  catedralele Europei, marile moschei şi temple ale Asiei, toate au fost construite cu bani de la buget, chiar dacă prin acele vremuri bugetul era al împăratului, al regelui, al papei sau al dictatorului.

  asta e tot ce ramîne generaţiilor viitoare, fără a mai conta cît de buni, generoşi, imbecili sau dezinteresaţi am fost… motive să nu se facă ceva se vor găsi întotdeauna, motive mici şi mari. pe de altă parte nişte probabile sute de milioane de la buget (la care cu siguranţă se vor adăuga şi diverse sponsorizări) se întorc în circuitul privat, vor munci acolo dulgherii şi staţiile de betoane, zidarii şi fabricile de cărămizi, intră taxe la stat, la asigurări sociale, banul circulă, produce plusvaloare. La un moment dat cineva o să spună că cine ştie cine o să fure vreo sumă. banii ăia vor circula şi ei la rîndul lor. Orive investiţie e bună. din asta în plus ne vom alege cu ceva. banul nu ştie religie, îl poate încasa oricine. chiar şi un baptist. E de muncă, e bine.


 64. Pizma baptistilor fata de ortodocsii romani este vizibila; ce sa facem daca religia traditionala a poporului nostru s-a intamplat sa fie cea ortodoxa, nu cea baptista? Ne luam la harta cu istoria?
  Si ce procentaj ziceti ca au baptistii in Romania? Sub 1%? Penticostalii au mai mult.


 65. o fi 1%…dar ce bine ii sa te simti intr-o „turma mica” si pe drum spre o „poarta stramta” ….


 66. degeaba sunt 85 % daca societatea seamana cu Sodoma si Gomora.


 67. nu de catedrala era nevoie..ci de pocainta.Iasul o are pe „sfinta” .. betia si curvia..sunt la putere..!


 68. Betie si curvie exista si in Kentucky si in alte parti din „Baptistland” sau „Biblebelt” asa ca nu vad nici o solutie.


 69. Solutia este intoarcerea la Domnul..restul in..Iad
  Biblia este unica..!si suficienta..!nu are rost sa se cheltuie bani degeaba!catedrala si risipa se face la noi..!nu in Kentuky !


 70. Patratosule, sunt deacord sa luam atitudine as dorii sa ne sfatuim cum..si intr-un cadru cit mai oficial.. sunt convins ca aici este amprenta politicului la fel si cu inmormintarea patriarhului ! da sunt deacord ca era normal sa se implice toata biserica ortodoxa dar nu politicul !
  Ambrozie l-a confruntat pe imparatul de atunci cind Theodosiu nu a fost dupa voia lui Dumnezeu.banii si pozitia nu au contat.pe atunci 85 % nu ar fi fost Sodoma si Gomora.”Simfonia bizantina”a fost altfel cind un episcop nu era dupa voia imparatului Bizantului era pedepsit.in acest caz 85% poate fi Sodoma si Gomora


 71. Si cine va fi aici Sf. Ambrozie?
  (care nu era baptist, btw)


 72. Tot Sf. Ambrozie il sfatuia pe Sf. Imp. Teodosie sa nu cumva dea bani evreilor pentru a-si reconstrui o sinagoga daramata de catre niste crestini.
  Asta va place?


 73. CNI,de ce nu intelegi esenta, credinta care duce la mintuire.eu am fost botezat la ortodocsi am mers mai mult decit multi altii la BOR si cu siguranta daca nu ma pocaiam megeam in IAD, catedrala nu ma ducea in RAI, am si eu dreptul ca unul care am fost botezat de BOR sa spun ca aceasta catedrala nu ajuta la nimic, pocainta nu inseamna baptist..ce in Faptele Apostolilor erau baptisti sau ortodocsi, ‘ucenici” si „crestini” dar acolo nu erau dinastea care la pasti isi aprind tigarile de la luminari.Biblia o am in multe traducerii si ortodoxe si neoprotestantesi multe alte lucrarii toate vorbesc de pocainta si curatie fara de care nu poti vedea Imparatia lui Dumnezeu.


 74. Draga Ionel Condor, ai dreptate, va fi o cladire de prost gust, am vazut citeva schite de proiect.

  Debora, tocmai asta este sarea si lumina noastra, ca nu ne lasam prostiti. Intelegi? Aia-i!
  Nu pot binecuvinta ceea ce nu este de binecuvintat si nu pot spune binelui rau si raului bine.

  CNI, iar te legi de procente. am mai spus, dar nu cred că ai văzut comentariul. De-a lungul istoriei adevărul nu s-a măsurat cu procentul.

  draga CNI, ce era Ambrozie? 🙂


 75. Nea Cosmos, m-ai rupt 🙂

  Deci dacă nu sînt de acord cu catedrala neamului atunci nu sînt român, da? Corect?

  încă o chestie rupătoare: marile construcţii, „tajmahalalele” şi altea astea „cacasa poporului”, astea e mîndria ţării, podoaba naţiunii?

  Păi, domnu Cosmos, noi trebe să ne facem literatura şi poezia întîi, că nici de aia n-avem.
  De-aia n-avem nici catedrale ca Notre Dame sau altele, de-aia n-avem nici poduri spectaculoase peste Dîmboviţa, pentru că este o legătura între una şi alta.

  Noi n-avem cultura, nici cea arhitectonică nici cea literară, oricît ne-am da grozavi!

  Avem casa ţărănească, genială construcţie, pe care o admir din adîncul sufletului şi avem Mioriţa!

  Literatura română este ţeapănă! Vînătă la gură şi i se coace stomacul.
  Ştiinţa? Pe afară. S-a dus în ţări străine.
  Ce s-a mai scris de 20 de ani încoace?
  Iliescu, Roman şi cu Năstase şi-au publicat memoriile politice.
  HRP a scris Omul Recent şi Pleşu a visat îngeri.

  Iertaţi-mi simplificările didactice, dar cam aşa de simplu se refereşte şi domnul Cosmos.

  Conlluzia: să facem construcţii megalomanice, că este bine, vom avea de muncă!!

  Asta nu pot s-o crez!

  Ştiţi la cît s-a estimat amortizarea canalului Dunăre-Marea Neagră? La 50 de ani de folosinţă.

  Ştiţi în cît se amortizează în felul în care este folosit acum? în 630 de ani!!!!!
  Nu mă credeţi?
  Om trăi şi-om vedea! 🙂

  deci: să facem…


 76. domne stiti ca ma distrati, pe bune, de mult nu am mai râs de ignoranta unor oameni, bine ca dadusi de baptisti, situl vostru, cel putin sunteti sinceri si deschisi,nu ascundeti ce gânditi,ca fatarncia o detest si mai si.

  Cineva mai sus imi zicea sa bagam nevestele baptistilor in zidul catedralei precum Mesterul Manole , NU, ca nu facem nici o afacere, eu zic altfel;

  sa il bagam pe „pocaitul” Bush Jr, astfel atragem la Bucuresti turisti facem lovele, recuperam investitia rapid, plus ca si baptisti din toata lumea vor veni sa se inchine in Catedrala Ortodoxa a Neamului Românesc, care va fi spre Slava lui Dumnezeu
  Asa sa ne ajute Dumnezeu, ca tot crestinul ortodox sa o considere ca lauda pentru Dumnezeu


 77. Intr-o tara anormala nu mai conteaza ceva anormal…o injectie la un picior de lemn !!


 78. Mircea…pentru mine practicantul ortodox e acela care duminica de duminica este la biserica…chiar si atunci cand joaca Steaua spre exemplu. Unul care nu zice eu sunt unul din cei 80% ortodocsi…ci cu smerenenie duminica de duce la ” casa Domnului” pentru ca stie ca ziua aceia e a Domnului. Practicantul evanghelic e acela care traieste viata de credinta in Dumnezeu, duminica e la inchinare in biserica, in viata cotidiana incearca sa traiasca ce-L invata Scriptura.


 79. Daniel…am impresia ca habar nu ai despre evanghelici mare lucru… Ingaduie-mi sa te intreb ce cred orodocsi despre Isus Hristos… ce cred spre exemplu baptistii despre Isus Hristos? Acum pune credinta fiecaruia langa afirmatiile Sfintei Scripturi…si vezi care se potriveşte!Cum ti+ar pica tie daca ti-as spune ca ortodoxia e o pseudo-religie crestina?…fii mai ingaduitor…si mai ales atent cu aprecierile…e sugestie.


 80. ” stie domnul” ar fi interesant cand vorbesti de procente si studii de specialitate sa precizezi exact sursa…altfel e ca si cum as spune si eu… ce am auzit intr-o pauza publicitara de la un comentator de fotbal. Sa fim seriosi…se mai pierd pe cale unii din cei care se pocaiesc…dar ca sa te linistesc nici pe departe nu acela e procentul …sau numarul. Nu stiu de ce va place unora sa va dati mari cunoscatori a ce se intampla in ograda vecinului si nu va preocupa sa vedeti duminica dimineata la liturghia din bisericile ortodoxe din Romania 16 milioane de romani…adica o medie de 400 de mii in fiecare judet.


 81. „nenea cosmos”…e grav daca lasam generatiilor urmatoare numai ziduri care aduc dupa ele o groaza de cheltuieli. Ma ingrozesc ca intr-o zi…” nu va mai ramanea piatra pe piatra care sa nu fie daramata”…si ce le+am lasat atunci generatiilor viitoare ca mostenire? Sa nu uitam ca inaintea lui Dumnezeu nu vom merge nici cu constructiile gen ” mega biserici evanghelice” ori ” catedrala neamului” ci cu caracterul nostru.Poate ar fi mai interesant si mai benefic sa ne gandim la asta…si sa purcedem urgent la treaba!!!


 82. CNI …ar fi interesant sa ne spui cam cat la % erau ortodocsi inainte de primul razboi mondial si in perioada interbelica? Oare tot asa ai fi vorbit despre minoritate si majoritate si atunci? Cel putin in Transilvania zone intregi erau greoco-catolici …si nu au fost convertiti de ortodocsi la adevarata credinta. O nu…au avut gija mai marii politici ai vremii.Stim foarte bine istoria celor 80% derulata dupa 1900 incoace…


 83. Ce sa mai, am mai zis si la altii…este nesimtit si ridicol…ata. Ziduri…Cuvantul lui Dumnezeu e acelasi intre orice fel de ziduri si pe camp si in munti. Cu banii astia, nu are rost sa spun cate probleme ale semenilor nostri s-ar rezolva…Citez ce am scris is la Davidoff:Turnul eiffel, Stauia Libertatii: simboluri ale evolutiei umane, ale aspiratie catre niste idealuri. catedrala Neamului? Neamului Prost, cred…Religia, care domane iarta-ma o mia fi si ea, ca nu vreau sa se creada ca ma irit fii ndca nu-s de credinta crestin ortodoxa, trebuie sa fie sprijin pentru populatie. Pe vremuri unii preoti, chiar in tara noastra, traiu pentru a ajuta oamenii si predicau si intre doua barne c-o turla daramata. Cand sistemul legislativ a lasat in strada sute de batrani care au pierdut procesele cu case revendicate, cand copii invata in scoli inghetate si renunta la scoala din cauza asta, cand unii batrani au pensie de un milion, esti nebun coae? Catedrala Neamului? Sunt convinsa ca asta va insemna pentru cei enumerati mai sus caldura si un acoperis deasupra capului. Ptiu, zic. Sa se ia de mana cu fantana de 300 de milioane de euro. Welcome to Romania, the dark ages. Numai atunci oamenii traiau in cocioabe dar se trantea pe alocuri cate un dom, care, extraordinar, supravietiueste istoriei. ce ma bucur.


 84. please feel free to edit the bad words :(…m-am enervat 😦


 85. Eu sunt baptist (e adevarat ca nu traiesc in Romania si nu platesc impozite acolo) si nu as avea o mare problema ca impozitele mele sa mearga la aceasta catedrala (ele oricum merg si la platirea preotilor ortodocsi -nu?). Vorba lui Delavad – sau dus impozitele noastre la proiecte mult mai rele. Daca compatriotii nostri ortodocsi (si majoritari) doresc aceasta catedrala asa de mult, nu ma supar daca se ia si din impozitele mele (daca as trai acolo in Romania si as plati). Dar – nu sunt deloc convins ca aceasta catedrala este spre Slava Domnului. Sincer – as vrea sa citesc un argument frumos si bine pus la punct de un crestin ortodox care sa ne demonstreze ca aceasta catedrala este pentru Slava lui Dumnezeu si pentru mantuirea neamului. Stie cineva de un asfel de articol? As vrea sa citesc/cunosc perspective ortodoxa cu privire la asta. Va multumesc.

  Cu privire la Bush/americani etc (sunt intr-adevar cetatean American nascut in Romania) – e surprinzator cat de mult sunt criticati de oameni/tari care au realizat mult mult mai putin pe plan universal cam in TOATE domenile – si asta include filosofie, literatura, arhitectura, arta etc…Si totusi…la fotbal suntem mai buni :):) Hai Steaua! 🙂


 86. P.S. Despre Irod se spune ca avea un „edifice” complex…Adica – vroia sa construiasca si sa construiasca. Eu cred ca istoria arata ca majoritatea constructilor mari au fost construite de oameni fara substanta – care au vrut sa lase ceva vizibil in urma pentru ca le lipsea satisfactia adevarata interioara si caracterul etc. Sa nu uitam ca marile constructii apartin la persoane ca si (cateva exemple)Keops/Khufu (piramizile pe care Moise nici nu se sinchiseste sa la mentioneze in Biblie – multi au murit acolo), Irod, Ceausescu, Nero etc. Mai recent – sa nu uitam Dubai (care foloseste „sclavi” din Pakistan, India etc) care va avea in curand (sau are) cea mai inalta cladire din lume…Sunt sigur ca sunt si exemple mai pozitive – dar cei mai mari oameni din lume sunt cei care eu lasat in urma un exemplu vrednic de urmat: Apostolul Pavel, Domnul Isus (el ce a construit? o cladire din pietre?), Sf Ioan Gura de Aur, Atanasie etc


 87. P.S. E un nou „comment” al lui Mohler despre copii si electronice: http://www.roalmohler.wordpress.com


 88. aia a fost parerea mea si o sustin. si daca nu catedrala mintuirii neamului atunci altceva… pacat ca nu propune nimeni nimic

  poti sa interpretezi ca nu esti roman daca crezi ca asta e ce am vrut eu a spune. peste niste ani vom fi morti. „aceia care au facut revolutia ori tranzitia” nu va spune nimic generatiilor viitoare pentru ca nu ne spune nici noua. faptul ca vom repara in timp si invatamintul, si drumurile si cite si mai cite va parea ceva firesc asa cum si trebuie sa fie. ok. si ce ramine? nimic. nimic. daca nu catedrala atunci ce? zgirie nori? nimic deosebit. care este simbolul romaniei? casa poporului? multumiri eterne lui ceausescu, noroc cu el ca avem si noi un simbol.

  compari catedrala cu canalul… canalul ala are mai multe roluri, nu doar amortizarea prin navigatie. e prost facut deoarece a luat ceausescu niste decizii debile, ideea in sine nu este defecta.

  in ceea ce priveste cultura, exista si ea, conforma cu vremurile, caci o cultura doar conforma cu vremurile poate fi.

  400 milioane impartit la 20 milioane locuitori inseamna 20 euro de caciula. foarte mult. chiar se merita atita tam tam. se scot banii astia doar dintr-o crestere nesemnificativa a acizelor la alcool si tigari…

  discutia despre catedrala nu trebuie purtata de habotnici, de nici o parte a baricadei. citesc pe aici cu sodome, gomore si alte povesti. tot cu disperare s-a tratat si subiectul cathedral plaza versul catedrala sf iosif. cind vine vorba de biserici unii se blocheaza brusc. sint crescut vis a vis de biserica, unde stau acum am trei biserici la mai putin de un kilometru. ba nu, 5. credinta exista. oricare ar fi ea. credinta stie sa se si inmulteasca. nu se poate opune nimeni nici unei credinte cit timp este adevarata in sensul unei binefaceri asupra credinciosului. discutiile despre care are credinta mai „buna” sint un dezastru cit timp nu poarta aceste discutii doar teologii intre ei. oamenii se nasc cu credinta, in prezenta credintei, pentru credinta, mintea si sufletul omului sint pregatite sa absorba si sa doresca credinta. daca printr-o intimplare un procent foarte mare din tara asta sint ortodocsi atunci poate ca ei merita o catedrala. si cele mai corecte voci care sa se opuna trebuie sa vina din ortodoxie. si ele exista. eu nu m-as baga in locul vostru in discutia asta pentru ca orice interpretare eronata apare instataneu de ambele parti.


 89. Nenea Cosmos :
  Asta cu se nasc cu credinta …pentru ca apoi …sa absorbi si sa doresti credinta nu au nici o treaba !! Ori se nasc cu credinta …ori fara …
  Apoi statul langa biserica nu te face mai bun sau mai credincios , sau numarul de biserici , s-ar putea sa stai langa un bar fara sa ajungi un drojdier , s-au spital fara a fi un bolnav !!
  Si eu vin din ortodoxie dar nu apartin acesteia … vreo cateva milioane cred ca si tine ca apartin celor facute de mana omului si traditiei si se identifica doar cu acestea . Tii tare la religia ta …dar nu vad nimic de Isus Hristos prin argumentele tale …Pentru mine este de ajuns moartea si invierea fiului lui Dumnezeu , si mai de pret ca orice edificiu , asta sunt amintirile care sunt vii pentru noi si generatiile viitoare !


 90. as incerca oferi un raspuns la intrebarea de bun simt a contului evedyahu, numai ca imi este teama ca este inutil deoarce lumea nu este interesata dezbate ci as apara cu vehementa conceptul in care si-a format filozofia de viata, credinta in cazul nostru, credinta pe care nu o contest in esenta miscarea evenghelica, baptista are parti bune conforme si cu invataturile sfintilor parinti. Dar asa este in viata asta, lânga una buna trebuie sa fie adugat si câteva rele ca sa strice.

  Vorbeam in primul meu mesaj de faptul ca trebuie privit in perspectiva,un crestin este obligat rumega toate lucruile duhovniceste, fi capabil pricepe si in duh profetic, desigur nu in stilul penticostal sau altor aberati, unom care are puterea vedea in perspectiva, analiza duhovniceste detine si duhul profetic.

  Am sa simplfic putin problema, ptr ca nu vreau sa vorbesc de unul singur si inutil.

  In urma cu 500 de ani lumea nu stia citi, insa datortia picturilor, icoanelor vizual intelgea esenta Sfintei Evangheli, cu ce îi mai spunea popa, rezulta un crestin net superior zilelor noastre super cunoscatori ai scripturilor, ptr ca; aceei oamenii nu aveau o minte super întelepata ci o inima, diferenta foarte mare. Nu este asa ca este grea tema asta, stiu ca va cade greu.

  Actuala generatie includem si omul religios compelct desacralizata, trupurile noastre asa cum stim sunt Templu lui Dumnezeu, in care antichrsit si-a bagat foarte adânc picioarele inclusiv in cele a crestinilor practicanti, indiferent de confesiune, iarasi o tema si mai grea, asta va cade si mai greu. Sa nu se confunde cu Harul si mântuira lui Dumnezeu care este altceva, pe care o primeste tot omul care cauta pe Dumnezeu si acepta pe Hristos ca Domn si mântuitor, ca de-aia se Jertfi Domnul, corect ori ba? Booon,

  Daca actuala generatie este ajunsa in asemena hal de plâns, cum va fi ceea de peste 20 de ani? Mai rea si de plâns decât ceea de acum 500 de ani. Acest zombaliu va trece pe lânga o megabiserica baptista si o biserica traditional ortodoxa, catedrala neamului, intreb;

  Intr-un Oras plin de sticla si beton, constructi sper moderne, vizual ce cladire are forata al cerceta,ai vorbi tainic, obliga pune intrebari esentiale? Niciodata o megabiserica baptista pentru ca nu exista nici odoferenta, sacru este exclus, pe când una traditionala are toate sansele sa vorbeasca, astfel ca se va implini ce spune Domnul
  de voi veti tacea pietrele vor vorbi
  Da, in 20 de ani crestini vor amuti, au amutit ei si acum iar ceei care mai vorbesc pe aici pe colo se cearta si urasc intre ei. Vai de teologia care va fi provaduita peste 20 de ani, au inceput deja sa o stâlceasca rau de tot lupi in blana de oaie, ce dantuiesc in alatar sub privirile si in aplauzele crestinilor nostri.

  Pozitia super centrala va avea si ea ceva de spus, de fapt ideal ar fi fost sa fie construita in Parcul Carol din acest punct de vedere, numai ca draci atunci ca si azi au inceput sa tipe , la fel si cu icoanele si vai, si iarasi vai, asa-zisi întelepti, super sfinti, baptisti, NPisti se pun de-a curmezisul, iar daca incerci sa le spui ceva îti bleastama sfinti si biserica.

  Nu este asa ca este tema grea? Sunt curios a vedea câti vor fi gândit astfel si câti vor acepta aceasta perspectiva, simpla si la mintea cocosului daramite a unui om zis si crestin. Dar ce sa mai cer de la bieti enoriasi când ditamai pastori evanghelici tuna si fulgera la amvoane de se sperie si Domnul de ei, fuge Sfântul Duh cât il tin puterile.

  Nu, nu întâmplator se opune de atâtia ani vrajmasul, bisericile le-a bagat printre blocuri, in west cu exceptia vechilor vestigi tot ce se construieste numai sacru inspira , este asa ca nu ati avut ochi vedea? Este asa ca nu ati observat constructia noilor sate, este asa ca nu stiti cum se construia pe vremuri un sat? Pai mergeti va rog in sate vechi si rugati pe Dumnezeu sa va mai deschida ochii, ca mintea bag seama a luat o mult prea mult inainte, numa ca o minte nu se mântuie, finca exista maimutle feluri de inteligenta a minti iar ceea mai freceventa este de sorginte malefica, de unde si vorbele astea multe si tare rele.
  Ma tem ca mi-am batut degetele de pomana!


 91. nenea cosmos,in Iasi sunt citeva biserici ortodoxe incepute imediat dupa revolutie si nici acum nu sunt gata..! cum va explicati ca de aceste nimanui mu-i pasa..!pai o investitie pe .ascuns..nu face publicitate.Oare cite constructi ca aceste ar trebuii terminate ..si din cite stiu in ortodoxie fiecare oaie tine de [parohul ei..atunci ce este mai important.terminarea oricum a cladirilor din cartiere care sunt mult mai mari decit bisericile neoprotestante.dar daca ca individ apartin de biserica din parohie pentru cine se face catedrala neamului.si acum cu „catedrala neamului”care neam includem toate religiile ca am inteles ca in romania sunt vreo 17 culte.nu-i mai consideram romani pe ceilalti..? OARE CARE AR FI CRITERIUL PENTRU A FII ROMAN?..ORTODOXIA..atunci si rusii si ukrainienii ar fi romanii..oare cum ati reactiona daca musulmanii din Romania ar primii de la guvern ajutor sa construiasca o mare moschee numita „moscheia tuturor romanilor”


 92. ha, ce sa mai spunem de picturile noi, de noua scoala de pictura a celor care abia au terminat scoala de arta, liceul de arta si se transforma in pictori de biserici,
  stau picturile pe pereti cam 2 ani.

  uitati-va la noile biserici construite in ultimii 15 ani. ma infior. locasuri ale prostului gust,

  ce sa mai spun ca nici erminia nu o stiu nici pictorasii astia, dar nici preotii,
  cum sa pictezi icoana aia ruseasca a Sfintei Treimi in care Tatal este reprezentat?
  cum?

  singura reprezentare legitima a TReimii este cea de la Stejarul lui Mamre.

  Asta-i incultura care se monumentalizeaza, la fel ca la CAsa Prostului Gust a lui Ceasusescu, amestec de stiluri, de elemente arhitecturale care nu se potrivesc, si ott ansamblul arata ca o balega privita edintr-un anumit unghi.

  Genial spirit, inspirati arhitecti.

  Acum ne trebuie ceva care sa se armonizeze cu uritul?


 93. Datorita fie proniei dumnezeiesti, cum noi credem, fie unor accidente istoric, cum zic altii, acest neam s-a zamislit in sinul Bisericii Ortodoxe. Noi pana tarziu nici nu am avut o cultura laica propriu-zisa, ci doar una bisericeasca. Nu ma indoiesc ca unii vor vedea aici un semn al inapoierii, insa aceasta este realitatea. Baptismul-printre altii-iar nu BO, contribuie putin la dezbinasrea nationala, cei care i s-au alturat, dezbinandu-se de propriul neam, de propriile familii etc. Aceasta catedrala va fi, nadajduim, simbolul unitatii romanilor ramasi ortodocsi. Si poate pomenirea radacinilor si istoriei noastre ortodoxe ii vor aduce si pe fratii nostri suparati si dezbinati inapoi in casa parinteasca.


 94. nea cosmos, am propus – autostrada lunii, ca a soarelui avem,
  am propus, sa avem grija de batrinii nostri care se chinuie cu pensii de rusine,
  sa avem grija de copiii parasiti de parintii care isi pierd vietile prin strainataturi,
  propun asistenta sociala, grija pentru oameni, nu pentru ziduri, cam asta propun.

  credeti-ma ca am idei pe ce să cheltui 20 de euro!

  si mai este ceva, in tara nu mai sintem 20 de milioane, daca vom mai fi 18 in cinci ani este bine.

  evedyahu, ai dreptate, atunci cind nu ai nimic de zis, faci ziduri.


 95. Propunerile dvs. sint populiste, intrucat 400 de milioane de euro nu ar rezolva acele probleme oricum. Nici 1 miliard.
  Eu deocamdata nu observ decat invidie si atat, nu atata grija pentru pensionari, cat invidie si iritare ca lucrurile se misca cumva si in BOR.


 96. Este doar umila mea parere. Cer scuze popilor si arhimandritilor zelosi care nu vor gandi la fel ca subsemnatul. Casa Poporului care este imensa este la fel de inutila,proportional. Profita de aceasta doar parlamentarii corupti si tiganii cu banii care fac botezuri si nunti. Catedrala neamului cred ca va fi la fel. Atata doar ca va aduce mocirla, praf, tiganie, cersetorime, mafie popeasca cat cuprinde. Ar fi fost de preferat mai multe bisericute mici, de cartier, decat una mare si inutila. Isteria ortodoximului este inutila in conditiile in care Gigi Becali este omul zilei, salvatorul Romaniei si purtatorul de Cruce. Sa fim rezonabili,cu acesti bani se pot face alte lucruri pentu oamenii care traiesc in conditii mizere, pentru suflete ne vom ocupa cand vom ajunge RAI,CEI CARE MERITA SA AJUNGA ACOLO, EVIDENT…


 97. Doamne dai ca lucrurile sa se miste foarte bine in BOR, si sa fie preocupati de mantuirea sufletelor lor, a romanilor de pretutindeni, si a paganilor din lumea musulmana etc…Vorbesc sincer si ma rog ca lucrurile sa se miste. Dar este oare asta miscarea necesara – construirea unei catedrale? Nu sunt convins. In Europa de Vest majoritatea sunt goale, si multe sunt transformate in moschee sau in depozite…


 98. Asta inseamna ca se mişcă lucrurile în BOR? Ca se fac ziduri?
  Ok!

  Bun. Am inteles argumentul CNI! N-am contraargument pentru aceasta afirmatie 🙂

  Ai adus vorba de invidie, pentru ce, Doamne fereşte?
  Pentru bani, din partea unui cult care oricum n-ar primi bani de la stat?

  Argumentul meu nu este „de ce să ia ăia cînd putem să luaăm şi noi”, argumentul meu este „de ce să luăm bani de la stat pentru religie”?

  Statul nu are ce căuta în religie şi nici Biserica nu are ce aştepta de la Stat.


 99. Irina, de acord AVETI nevoie, atunci sa se faca din banii cui are nevoie, nu? Asta-i ideea.
  Tot Irinei, şi de ce mă rog baptişti n-ar avea dreptul să îşi dea cu părerea despre catedrală, chiar dacă avem propriile probleme? Aceeaşi întrebare şi pentru ceilalţi care ne contestă dreptul la opinie.
  by patratosu November 30, 2007 at 8:57 pm

  pai din banii cui are nevoie se face, majoritatea contribuabililor la buget fiind ortodocsi.Deci din aia 600 mil. de euro buget intreg, luam noi 400 si facem catedrala, ca e proportional cu nr. de contribuabili(e doar o ilustratie cu cifre ipotetice, dar sper ca se intelege ideea):).
  de ce n-au voie baptistii sa-si dea cu parerea despre catedrala(si altele ce tin de ortodoxie)?Fiindca nu va priveste.Noi nu ne dam cu parerea referitor la casele voastre de adunare,pastori si ce mai aveti pe acolo.Datul asta cu parerea seamana a mica barfa invidioasa(vorba lui CNI),si nu face cinste nimanui care-l practica- cred eu.


 100. da, Irina, sigur că da, sigur că vă daţi cu părerea, ba uite că unul ca bastrix nu dă, loveşte cu părerea 🙂

  şi da, ne priveşte, cum să nu ne privească, de cînd s-a pus embargou pe datul cu părerea asupra chestiunilor care ţin de viaţa publică.

  repet, eu nu îmi dau cu părerea despre BOR de data asta, deşi nu m-am abţinut nici cînd a fost vorba de patriarh şi alegeri etc.

  de data asta îmi dau cu părerea asupra unui lucru care ţine de viaţa publică comună, de polis, nu de ecclesia.

  Ce simplu ar fi să fie adevărat calculul tău, 600-5400 etc.

  Numai că în bugetul ăla mai intră şi alte lucruri.
  Ai uitat celelalte instituţiuni bugetare ale statului.

  bun, atunci pentru trei ani de ztile, dupa ce aţi luat 80% din buget îi plăţiţi pe toţi bugetarii, reparaţi drumurile, măcar prin Bucureşti, un pic aşa….

  credeam că discutăm serios nu la beşteleală…


 101. Irina ai zis:”Noi nu ne dam cu parerea referitor la casele voastre de adunare,pastori si ce mai aveti pe acolo”.

  E diferenta. Noi nu ne facem biserici din banii de la buget.Da totusi poti sa iti dai cu pararea.Cine te opreste?
  De ce gandim intr-un mod socialist?
  Nu exista si alte opinii?
  Sper sa nu ne caracterizeze o gandire dictoriala, sa cantam toti pe o voce ca corul „Madrigal”?

  Nici noi nu ne-am da cu pararea, daca nu ar fi si BANI DE LA BUGET.
  Macar atat sa facem:)SA NE DAM CU PARAREA. Ca tot degeaba.

  Totusi nu inteleg ce are BISERICA cu STATUL?
  „SIMFONIA BIZANTINA”.


 102. nu stiu daca par. Dorin a comentat daca trebuie sau nu sa fie lasati baptistii sa-si construiasca nu stiu ce casa de adunare, sau ca ar trebui sau n-ar trebui sa-l puneti pe cutarita pastor la conducere.Eu nu-mi amintesc.
  Normal ca nu s-a pus embargou pe datul cu parerea, eu ziceam cum arata chestia asta privita dinafara.
  Cand am spus „buget” m-am referit la bugetul alocat cultelor, ca de-acolo se iau o parte din banii pentru catedrala- deci nu de la drumuri, sanatate, etc. Iar restul de bani vor proveni din donatii particulare.


 103. E diferenta. Noi nu ne facem biserici din banii de la buget.Da totusi poti sa iti dai cu pararea.Cine te opreste?
  ..

  nu ma opreste nimic, dar pur si simplu nu ma priveste, nu-mi place sa ma amestec in treburile altora

  iar despre faptul ca nu va faceti biserici cu banii de la buget nu e relevant . Spre deosebire de BOR voi ati primit finantari puternice din afara si nu ati avut nevoie pana acum sa apelati la banii bugetului.Daca n-ar mai fi banii din strainatate ce v-ati face?Probabil ati apela si la buget, de unde, de altfel, inteleg ca sunt platiti si pastorii vostri.


 104. pastorii baptisti nu sunt platiti de la buget.
  vb de cei baptisti!!!
  Nu stiu ceilalti.

  Stiti ce am face : ne-am ruga la Dumnezeu !!!
  Tatal nostru din ceruri….nu din America sau UK!!:)


 105. pastorii baptisti nu sunt platiti de la buget

  daca nu ar fi bani de la „straini” ..sunt totusi fratii nostri….ne am ruga : Tatal nostru din CERURI…nu din America sau UK 🙂


 106. nu intelegi bine Irina, pastorii baptisti nu sunt platiti de la bugetul de stat.

  daca nu ar mai fi banii din strainatate cred ca am deveni mai responsabili cu modul in care administram ceea ce ne da Domnul.

  eu as bucuros ca intr-o zi bisericile baptiste sa slujeasca doar folosind bani castigati de romani. 🙂

  si fara sa ia bani de la buget, are Domnul destui, problema e la noi oamenii ca vrem sa folosim pentru noi ce e al lui Dumnezeu.


 107. de romani baptisti 🙂


 108. eu as bucuros ca intr-o zi bisericile baptiste sa slujeasca doar folosind bani castigati de romani. 🙂
  by mircea December 1, 2007 at 8:34 pm

  ma intreb de ce ziua asta de care zici n-a venit pana acum


 109. Irin, uitati-va la linkurile pe care le-am pus in comentariul „mantuirea neamuliui” si va veti lamuri.


 110. Şi dacă nu sînt bani cîştigaţi de români, care-i chestiunea? Acum, spre exemplu, români dau bani în Albania, Bulgaria etc. Care-i problema?

  Aş dori să ne aducem aminte că Biserica lui Cristos este universală, nu de neam şi nici de ţară…

  Ce bine ar fi să fie aşa cum spui, Irina „finanţări puternice din afară… „. 🙂


 111. Ce bine ar fi să fie aşa cum spui, Irina “finanţări puternice din afară… “. 🙂
  by patratosu December 1, 2007 at 10:22 pm

  probabil acum se mai zgarcesc si americanii, cred ca nu prea mai merge cu plantatu’ de biserici in Ro si isi indreapta fondurile in alta parte :)dar dupa ’89 cel putin finantarile au fost puternice


 112. Şi dacă nu sînt bani cîştigaţi de români, care-i chestiunea? Acum, spre exemplu, români dau bani în Albania, Bulgaria etc. Care-i problema?

  by patratosu December 1, 2007 at 10:22 pm

  chestiunea e ca intai ar trebui sa va intretineti adunarile si lucrarile sociale doar din contributii proprii,fara bani din afara si dupa aceea sa criticati BOR ca primeste bani de la ministerul cultelor


 113. Da, Irina, este adevărat, sîntem europeni deja. De ce să cerem bani ca şi cum am fi săraci? Sîntem cot la cot cu ei, nu asta am vrut?
  aşa ne şi tratează restul lumii, ca pe coegali.

  Ce bine ar fi să fie aşa….


 114. gmaliel, asta-i o chestie de timp… don’t worry, Elveţia tot se vrea evanghelică… Asta ca să nu mai aduc aminte de răul adus Bisericii de către comunism…


 115. draga Irina, asta şi facem, ne întreţinem adunările şi lucrările sociale din contribuţiile credincioşilor noştri, fie aceştie de aici sau de aiurea. Care-i problema?

  Ce-are coada vacii cu ştampila primăriei? 🙂


 116. patratosule, în Germania protestanţii au drepturi mai multe, iar ortodocşii – nu, e vorba de religia tradiţională şi punct.


 117. […] Dar Catedrala Dezbinării Neamului? […]


 118. […] în Catedrala Dezbinării Neamului Am mai abordat subiectul catedralei şi cu alte […]


 119. Stiti ce? Daca tot o tinem asa ca noi X si voi Y si o sa ne manance iadul pe toti… Chiar e atat de grea porunca Iubirii?!


 120. […] Nu mă pot abţine să nu mă întreb cui foloseşte această construcţie artificială, frankeiştănească, în care avem 20% de maică tereză şi 80% de cezar (neronian cîteodată)? De ce nu-şi face statul propria slujbă în asistarea socială, fără a înjuga Biserica pentru un preţ atît de mic drept sclavă la treburile împărăţiei terene? Cui foloseşte sforăitoarea lozincăraie despre ajutorarea nevoiaşilor cînd cheltuim sume imense pe Catedrala Dezbinării Neamului? […]


 121. […] Nu mă pot abţine să nu mă întreb cui foloseşte această construcţie artificială, frankeiştănească, în care avem 20% de maică tereză şi 80% de cezar (neronian cîteodată)? De ce nu-şi face statul propria slujbă în asistarea socială, fără a înjuga Biserica pentru un preţ atît de mic drept sclavă la treburile împărăţiei terene? Cui foloseşte sforăitoarea lozincăraie despre ajutorarea nevoiaşilor cînd cheltuim sume imense pe Catedrala Dezbinării Neamului? […]


 122. […] mai discutat subiectul AICI şi […]


 123. […] dorit să vîndă Biblia “corectă”, de obicei magazinele care îşi dau zeciuiala la Catedrala Dezbinării Neamului. Am evitat acest aspect în prima mea postare, aspectul “afacerii” cu Biblii, nu voi […]


 124. […] 2007 – Marius Cruceru: Catedrala dezbinării neamului […]


 125. […] 2007 – Marius Cruceru: Catedrala dezbinării neamului […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: