h1

Cu „Busola de aur” prin „Narnia”

Decembrie 3, 2007

Da, sînt sigur că unii se vor rătăci, după ce vor vedea noul film.Iată un nou episod din înfruntarea dintre creştinism şi ateism.Vezi în Cristianity Today. Un articol excelent.poster1.jpgAşa se poate crea o dezbatere despre adevăr cu ajutorul lumilor fantastice, imaginate, cu ajutorul ficţiunii. Asta-i partea care mi se pare fascinantă în confruntarea dintre Lewis şi Pullman.Cu ficţiunea despre Adevăr şi cu ficţiunea împotriva Acestuia.Aşa cum Dawkins a avut succes, nu mă îndoiesc că şi textul lui Philip Pullman, unul dintre cei mai cunoscuţi, dacă nu cel mai feroce anti-lewisian, va avea succes.Ce să spun? Sînt curios.Filmul va fi lansat în 7 decembrie. Poate că în acea zi ar trebui să ne rugăm. Nu credeţi?Sînt curios, de asemenea, ce credeţi despre acest fel de înfruntare pe tărîmul literaturii.Merită să scriem romane, să facem filme, să creem ficţiune pentru a lupta pentru adevăr? Putem să utilizăm acest teren de bătălie? Cu ce folos?PS.din nou – nu fac reclamă filmului… să fie clar..

Anunțuri

12 comentarii

 1. Nu stiu daca producatorii sau regizorul s-au gandit la substratul crestin.Dimpotriva,cred eu, si ca dovada: in toate filmele comerciale se gasesc mesaje vadite sau subliminale anti-Hristos/anti-crestinism (o replica din Beowulf: ISUS, Dumnezeul crestin, a dus la stingerea vremurilor eroilor, aducand pe cea a martirilor cu lacrimi). Dar chiar si-asa, vorba apostolului Pavel, fie de voie, fie de nevoie, Isus trebuie sa fie propovaduit.
  Iar daca noi vom tacea, pietrele ( cele reale sau cele de pe ecran ) IL vor lauda!


 2. Spunea cineva ca dupa citirea unei carti bune ar trebui sa poti spune „am cunoscut un om”. Nu stiu daca s-ar putea spune acelasi lucru si in urma vizionarii unui film. S-ar putea. E de discutat…

  Fictiunea literara si cea cinematografica nu au valoare in sine, valoarea lor spirituala depinzand de spiritualitatea celor ce le puiaza.

  De alta parte, filmul ii provoaca la gandire pe cei care de obicei sunt antrenati sa discearna prin lectura, restul servesc gulguta servita gata coapta. Chiar filmul facut dupa C.S.Lewis nu a fost prea explicit pentru cei ce nu l-au urmarit cu ochelarii autorului. Evanghelici si neevanghelici vozioneaza filmul si raman satisfacuti ca au vizionat un film educativ cu AG.


 3. Da Da,
  am vazut si eu cateva secvente, nu am avut timp si nici chef sa ma uit la tot filmul.

  De Craciun ar trebui sa incurajam pe toti prietenii mai mici sa vada/revada Cronicile din Narnia, si sa inteleaga rolul si rostul Leului „puternic, dar bun” care a biruit lupta si care a platit pentru Edmond-ul din mine si din tine atrasi de „dulciurile” vrajitoarei.


 4. Ciprian S., da, asta este, noi nu trebuie să tacem, visez la o şcoală de artă care să răstoarne izvodirile minţii, un curent literar, un curent artistic, ceva de genul asta. Înţeleg ceva diferit prin „şcoală”, nu o „instituţie”

  Nickname, fiecare creaţie artistică are un mesaj, subliminal sau nu, artistul se „cuminică” nouă, transmite ceva din ceea ce gîndeşte, din progtramul sau ideologic etc.
  cine are urechi de auzit aude, cine are ochi de văzut vede şi … mai tragic este că şi atuci cînd credem că nu auzim şi nu vedem, mesajul intră în noi vrînd-nevrînd.

  Pentru asta este nevoie de critică literară făcută de creştini, de critică de film realizată de credincioşi etc. Să ne trezească simţurile şi să răsturnăm izvodirile acestei lumi.

  Draga Ionel, eu voi viziona filmul, dar cu toţi senzorii porniţi, cu „garda sus”.


 5. N-am nimic cu anumite „personagii”:, dar sunt unii care se „rotunjesc” si se-nvonlvureaza, formand, pare-se, un „curent” artistic pocaiesc, dar sunt fortati, artificiali, lasand in urma acel gust dulceag al „E”-urilor din alimente.
  Sper si cred ca ,daca e in VOIA LUI,draga Patratosu’, se va definitiva si un astfel de curent/scoala veritabila!!!


 6. Draga Ciprian, fiecare încearcă ce poate şi Domnul judecă şi răsplăteşte.
  Ca să faci o astfel de şcoală nu trebuie doar să ai darul taxonomilor şi statisticilor, trebuie ceva mai mult decît atît.

  A propos de critica de film.

  Ai văzut LEft Behind, filmuleţul acela depsre răpire?
  Ei, nu zic nu, unii s-au pocăit şi prin astfel de mijloace de speriere, dar nu cred că asta este esenţa Evangheliei.

  Filmul este prost jucat, prost scenariul, prost totul de la un capăt la altul, este un deserviciu imens făcut creştinismului şi teologiei creştine.

  Am dat peste un tip care ironizează, cel putţin în aparenţă, că este foarte trist cîntecul, acel filmuleţ şi oferă o soluţie simplă.

  cîntecul pune foarte multe probleme…

  Iată-l

  N-am îndrăznit să fac un post din asta că mi-ar fi sărit imediat în cap unii şi alţii care s-au poticnit de” gusturile ” mele artistice.

  Dacă îl mai las şi pe bonifield să facă băşcălie pe blogul meu de Sfîntul Left Behind ce mă fac 🙂


 7. Chiar vroiam sa-ti amintesc de Left behind – facil film.
  Dar mesajul era fain, de asta l-am si vizionat!
  stii de ce suferim noi, evanghelicii?
  Avem impresia ca (mai ales daca ne-am format un statul prin studii,lucrari,etc) avand un public care ne apreciaza, aproape volens-nolens, tot ceea ce cream este asezat pe culmile sublimului si aproape de infailibil!
  Ori, din cate apreciez eu, masa/turma nu are , de obicei, cele mai „curate” criterii de apreciere.

  Vrei sa initiezi o scoala artistica, un curent intre evanghelici?
  nu incerca sa convingi majoritatea!!! nu incerca sa fii trendy!!! nu te zbate sa fii acceptat!!!
  nu purta lupte intestine :)….sparge crusta de prejudecati din jurul nostru.


 8. ah, si avem inpresia ca daca inchinam LUI, DOMNULUI-DUMNEZEULUI CELUI VIU o „vaca schioapa”, faptul ca I-o inchinam LUI are rol de proteza si ca ortopedia „critica” a masei apreciatoare ne-ar putea salva „jertfa”.


 9. Filmul este prost jucat, prost scenariul, prost totul de la un capăt la altul, este un deserviciu imens făcut creştinismului şi teologiei creştine
  ****************************************************8***
  N-as merge chiar asa departe, intrucat doar o minoritate dintre cei se se socot crestini impartasesc bizareriile dispensationaliste:)


 10. draga Ciprian, nu zic că şi astfel de filme îşi au rolul lor pe piaţa, la fel ca al pietrelor care trebuie să vorbească dacă noi nu vorbim.
  E prost, dar măcar există, vorba aia „nu-i deşteaptă, dar măcar îi urîtă… ”

  eu continui să cred că „a face ca pentru Domnul” înseamnă să faci excelent, la superlativ… sau de ce sînt eu în stare mai bun.

  Eu lucrez la un curs de estetică literară creştină, îl predau de patru ani, acolo am un proiect program pentru o artă creştină… să vedem ce iese. Nu mă aştept la aplauze, Cirprian. Sînt obişnuit de la blog.

  CNI, am prins ironia, punct ochit, punct lovit, ai dreptate.
  Acum nici unele broşurele scrise de ceva călugăraşi moldoveni care sparie omu cu iadu nu cred că sînt mai reuşite.. Sorry, nu m-am putut abţine 🙂


 11. […] în jurul filmului “Busola de aur” nu se va încheia aşa de uşor. Am mai scris aici despre […]


 12. va rog sa ma iertati ca postez aiurea (mai mult sau mai putin)

  dar doar ce am vazut un film ..Das Leben der Anderen (2006 cred) si uite…de 10 minute stau traznit

  va multumesc..cu recunostinta 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: