h1

Samoil Borlea din „şi lucruri bune”

decembrie 4, 2007

Un martir putin cunoscut:

Tinarul pastor Samoil Borlea, Bontesti – jud. Arad- a inceput o lucrare cu tinerii din bisericile de pe valea Crisului. Trezirea n-a scapat autoritatilor. Intr-o seara, cind venea pe jos din misiune, SB este atacat la pod de Seful postului de Militie si de ajutorul acestuia.

Batut cu patul pustii doar in cap, pastorul are leziuni craniene si e dus, prin interventia unei rude, la Spitalul de Neurochirurgie din Cluj. Pe masa de operatie, fratele cere permisiunea sa cinte cintarea; „Nu mergi de la mine, Isus”. Cind ajunge la strofa a patra („Esti izvor de bucurie, Orice vina stergi”) chirurgul sef izbucneste in lacrimi si striga: „Uitati-va la fata lui, n-am mai vazut un om cu o asa fata luminoasa”. Operatia nu l-a mai ajutat pe martirul Borlea si el a plecat bucuros la Domnul, izvorul bucuriei….lasind in urma o sotie credincioasa + 2 copii mici ( S. Serb din Bontesti)

Doru Radu

24 comentarii

 1. „- Datoria pastorului este sa moara împreuna cu turma sa. Eu stiu ca ei ma vor ucide, dar eu nu pot sa-mi abandonez fratii. Ma întorc la Iasi.” Câteva zile dupa întoarcerea sa, pe 28 iunie 1941, a început pogromul.
  Din articolul „Istoria mesianismului in Romania”
  (Articol preluat de pe site-ul Comunitatii „Mesia lui Israel”)


 2. Marturie de credinta, sau fervoare sectanta. Depinde de cine citeste.


 3. Tu cum citeşti, Flexan?

  Asta este un om care a murit pentru ceea ce a crezut.
  dacă Antonescu a fost „erou”, pentru că a fost judecat şi ucis pentru ce a crezut, atunci de ce acest sărman nu ar fi considerat un „mărturisitor”?


 4. Eu dupa observatiile mele de insider.. imi pare ca multe din marturiile unora despre marturiile altora, prind viata parca de unele singure si cel mai adesea cresc in semnificatie si in simbol de iti dau lacrimile in final cand vezi ce frumusete de mit iese dintr-o secventza normala de intimplari.
  Pe scurt.. eu sunt putin mai sceptic si cred ca unele din relatarile de genul asteia sunt putin umflate din entuziasm, exaltare (evlavie) sau din compasiune.


 5. Flexan:
  oamenii necredinciosi au privit si marturiile apostolilor ba chiar si pe cea a Mintuitorului cu necredinta. Dvs. nu faceti parte din categoria acestora, presupun. Da, marturiile noastre sunt subiective si credibilitatea lor depinde de credibilitatea noastra. De-aceea credinta crestina se bazeaza pe adevaruri absolute precum revelatia Sfintei Scripturi, istoricitatea D-lui Isus, Viata, Moartea si Invierea D-lui, etc. Marturiile noastre intaresc, confirma doar adevarurile generale.. Intimplarea cu acest martir mi-a fost povestita de mai multe ori de un batrin de 76 de ani care a fost ucenicul lui Borlea si care si dupa 50 de ani vorbeste de felul in care Dl a lucrat in viata lui prin acel tinar pastor… Exagerari pot sa existe. Am cunoscut insa crestini ce-au suferit (pierderea scolii, a unei slujbe bune) si care au trait ca niste frustrati persecutati politici (si erau persecutati) fara nimic din bucuria apostolica de „a fi invrednicit sa sufere pt Dl”. Ce diferenta de atitudine!!!… Apoi faptul ca DL este alaturi de cei ce trec prin valea umbrei mortii (si as putea da multe ex. din acestea) este o realitate.
  Mi-aduc aminte de declaratia unui comunist francez ateu (Roger Garaudy) care spunea: „De-un singur lucru imi pare rau ca noi, ateii, la moarte suntem cuprinsi de-o singuratte cosmica „… In schimb noi Crestinii, NU suntem cuprinsi de-o singuratate cosmica…


 6. Da, Flexanule, da, tu numeşti asta o secvenţă normală de întîmplări… să se ia poliţistul după tine, să te snopească în bătăi, să sară cu cizmele pe tine, să te bage în spital pentru că eşti diferit, doar pentru că ai îndrăznit să crezi altfel decît majoritatea? …

  Se poate ca astfel de întîmplări să fie dezvoltate… cum spui tu, asta se întîmplă cu toată literatura privitoare la martiraje şi totuşi…


 7. Doru Radu/Patratosule. Nu am de gand sa neg sau sa fac pe Giga Contra in materie de marturii. Totusi trebuie sa facem distinctie intre partea reala/rationala si cea emotionala a unei marturii. In acceptiunea clasica, marturiile se fac pentru a intari credinta oamenilor. Partea problematica e ca marturiile fac apel la emotii si oamenii nostri in dorinta de a intari si mai tare credinta fratilor au inceput sa modifice regulat partea reala a intimplarilor (poate nu e cazul marturiei de mai sus). Acum schimbam putin contextul si extindem ideea la intreaga marturie crestina. Biblia insasi este o colectie de marturii si dupa cum zicea Doru Radu mai sus… „marturiile noastre sunt subiective” si mai ales „credibilitatea lor depinde de credibilitatea noastra”.Intrebarea ce imi da mie bataie de cap e.. cum putem noi sa ridicam marturiile din Biblie la rangul de „adevaruri absolute” din moment ce acceptam ca „marturiile noastre (ale oamenilor in general) sunt subiective” si expuse pericolului de a fi mixate dupa gradul de rezistenta emotionala al interlocutorilor. Biblia in forma care o cunoastem noi azi este o colectie de marturii din diverse timpuri transmise pe diferite cai pana in timpurile noastre. Aceste marturii incearca de asemenea sa se faca credibile apeland de multe ori la emotiile oamenilor numai ca aici ne lovim de aceeasi problema. Emotiile nu sunt argumente. Faptul ca cineva moare pe cruce sau sfasiat de lei pentru o credintza asta nu inseamna ca credintza respectiva e valida. O a doua metoda controversata de a da credibilitate unei marturii este „marturia despre marturie”. Cei ce au scris biblia marturisesc des ca marturisirile lor sunt insuflate de Dumnezeu. Cu alte cuvinte credem Biblia pentru ca ea ne asigura ca e credibila si pentru ca cei ce au scris-o s-au asigurat sa mentioneze ca Dumnezeu e deacord si si-a pus semnatura pe ce au scris ei. Daca azi s-ar scrie o carte doar pe jumate de spectaculoasa precum Biblia si cineva ne-ar cere sa o credem pentru ca e „backed” by God i-am zice ca e nebun. Si totusi pentru ca Biblia a fost prima carte cutezatoare in acest sens si pentru ca a fost scrisa in vremuri mitice cand cica oamenii erau toti destepti, culti, cinstiti si mureau de obiectivitate azi consideram ridicoli pe cei ce nu o cred.
  Kind of a risky, don’t you think ?


 8. Inca o idee despre emotii.
  “De-un singur lucru imi pare rau ca noi, ateii, la moarte suntem cuprinsi de-o singuratate cosmica“.

  Senzatia de singuratate, de vinovatie, de frica de iadul etern, de foc, de moarte sau de durere nu sunt argumente solide in favoarea existentei unui Dumnezeu mare, complex asa cum este descris in tot felu de ipostaze in Biblie si personificat pana la penibil (vezi faza cand Moise il „traduce” efectiv pe Dumnezeu apeland la orgoliul sau de creator, ca sa ii mai ierte odata pe nazdravanii astia de israeliti care au comis-o din nou).
  Personal cred ca deoarece intreaga gandire si stare de constientza a unui om poate fi alterata pe baza chimica (de ex. alcoolul, drogurile, medicamentele sau halucinatiile, depresiile, dereglarile psihice) este o dovada ca perceptia si emotiile sunt dubios de legate de fiziologia creierului si organismului in care se formeaza, caz in care mi se pare cel putin curios de ce cred oamenii asa de sigur ca exista suferintza dupa moarte, sau ca exista o parte „spirituala” a omului ce transcende si este judecabila fiind in totalitate responsabila de ganduri si actiuni rele/bune in timpul cat era intr-un trup.


 9. Draga Flexan:
  Ridicati multe probleme importante carora nu le pot raspunde intr-un comment (las locul si altora). Incepind cu sfirsitul, marturia ateului am pus-o doar pt a contrasta cu a credinciosilor. Ca sanatatea creierului poate produce dereglari (de ex. schizofrenicii aud voci, etc.) e-adevarata. DAR SUFLETUL NU ESTE O FUNCTIE A CREIERULUI, cum spun ateii!!! El exista independent de creier si supravietuieste mortii trupului (creierului)… In ce priveste Biblia, ceea ce o face adevar absolut nu sunt experientele ci faptul ca e Revelatia lui Dumnezeu. Si exista tare multe argumente ca Bibia este credibila si este Cuvintul lui D-zeu… Puteti citi literatura de apologetica… Dar Dumnezeu poate fi cunoscut personal.. Prn mila lui D-zeu si eu am ajuns sa-L cunosc. Desi sunt un netrebnic, El mi s-a descoperit si mie. Si e gata sa se descopere oricui Il cauta cu toata inima; iar aceasta marturie personala e foarte importanta chiar daca unii oameni nu vot sa creada marturia mea, bunaoara… Exista o marturie interioara pe care copiii lui D-zeu o au (vezi Rom 16). Subiectul e foarte important dar cere mult mai mult spatiu… Dumnezeu sa va dea har sa ajungeti la (sau sa cresteti in) cunoasterea Lui. Cu prietenie, Doru Radu


 10. Stimate domnule Doru Radu… am cautat indelung pe Dumnezeu si cu multa sinceritate si nici azi nu am inchisa usa.. dar din pacate nimic. Vazand ca nu dau de Dumnezeu am zis ca macar sa gasesc adevarul atat cat se poate. Bizar e ca am ajuns la concluzii ff asemanatoare cu cei care cauta cu mintea si cam in conflict cu cei ghidati de inima. Oricum.. daca Dumnezeu era mare amator de relatii asa de „personale” precum se spune, cred ca gasea o modalitate mult mai inteligenta de a face fiecare om constient de existentza Sa si de salvarea pe care doreste sa o ofere din dragoste neconditionata. Mi se pare cam bizar ca salvarea mea sa depinda de evenimente petrecute acuma-s aproape 2000 de ani si de talmacirile si rastalmacirile pe care se chinuiesc unii si altii (unii cu mult mai imbecili decat altii) sa le dea unor texte de provenientza tare neclara.
  Numai bine.
  Flexan


 11. Draga Flexan,

  Eu te-as indemna sa continui sa insisti (nu te da batut). Domnul Isus spune in Matei 7:7:
  Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide…

  Cu privire la evenimente de acum 2000 de ani, inteleg ce vrei sa spui, DAR – daca cel care a venit acum 2000 de ani este Fiul lui Dumnezeu (Dumnezeu intrupat) asa cum cred toti crestinii biblici, cred ca poti intelege de ce aceste eveniment poate sa aiba un asa impact peste veacuri…Si Nietzsche a zis ca nu intelege de ce mai bat clopotele la biserici la 2000 de ani dupa ce un evreu a murit pe cruce… Noi credem ca bat pt ca, HRISTOS A INVIAT cu moartea pe moarte calcand…Daca nu, „suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii.” (Apostolul Pavel in 1 Cor 15:13-19)…Exista evidenta considerabila ca Domnul Isus Hristos a inviat, desi nu as spune ca pot sa „dovedesc” lucrul acesta. Fara indoiala ca este necesara CREDINTA…De acea te indemn sa continui sa insisti…cere, cauta, si bate! Blessings – cristi


 12. Flexan:
  mai intii o erata: am vrut sa spun Romani 8:16 (nu cred ca v-ati grabit sa- cititi) Oricum, scuze pt eroare.
  Am sa ma rog pt dvs.! Nu va cer marturisiri si sunt de-acord cu evedyahu. Totusi: l-ati cautat pe D-zeu in rugaciune.. spunindu-i ce framintari aveti? Sunteti gata sa primiti adevarul Lui, daca intelegeti voia Sa? Ati citit Scriptura fara prejudecati? Ati incercat sa citti impreuna cu un crestin sincer Ev. dupa Ioan? Credinta, zice Scriptura, vine in urma auzirii (citirii) mesajului… acestia sunt pasi care va apropie de D-zeu… Cit priveste inteligenta si cresinism… mi-a placut ce zicea un talentat pastor Crestin (Vladimir Pushtan) pe acest blog: „expresia crestin inteligent este un pleonasm”…Am gasit oameni fara educatie de o mare intelepciune si capabili sa patrunda adevaruri grele pt simplu fapt ca traiau si umblau cu D-zeu… Si chiar daca nu ar fi asa, n-ar fi pacat ca oameni cu un mediocru IQ si putina carte sa-L gaseasca pe D-zeu si inteligente mari sa sfirseasca in Iad, pt ca nu cred? D-zeu e drept!!! Chiar daca uneori Il cautam bijbiind, EL nu e departe de noi… de-acea S-a intrupat in istorie ca Sa se apropie de noi, de fapt S-a facut asemenea noua (asta inseamna Craciun)…ne trebuie insa credinta ca sa ne apropiem de El. Dumnezeu sa va dea credinta!


 13. test, salut, test


 14. draga Flexan, ei uite cu asta nu sint eu de acord deloc, colecţia de mărturii numită „vieţile sinţilor” e una, Biblia este alta.
  Eu cred că Biblia este adevărată în fiecare mărturie de acolo, fără putinţă de negociere.

  eu am ales demult să îmi asum acest risc, pentru că tot mă întrebi dacă nu riscant, am ales să „cred ca prostu” şi gata,

  Cred că apele s-au despărţit în două, cred că pe Iona l-a înghiţit peştele, cred că Isus a umblat pe ape şi a înmulţit pîinile.

  Dacă ar fi fost scrise toate astea în altă carte, ţi-aş fi rîs în nas, dar Biblia este singura carte pe care o cred „pe Cuvînt”, chestionîndu-mi raţiunea, fără a o chestiona cu raţiunea.


 15. Salut Athos,

  Por(tra)tos şi Aramis te salută!


 16. Multumesc ptr re la salut,doresc sa expun o parere personala tematici ridicate de „flexan”

  Religia nu este o stiinta exacta (vezi Istoria religiilor, tezele lui M.E), avem religi revelate si miscari pseduospirituale dervitate din acestea care mai mult sau mai putin pot duce subiectul spre convertirea autentica, fenomen aprope disparut din societatea de consum, care se bucura de confort sporit ce inevitabil conduce la agresiunea si moleseala spiritului.

  Pedalarea unor miscari pe starea emotionala este evidenta se datoreaza mediului brutal care exclude ca si in cazul dvs manifestarile spiritului, sufocat, emotiile pot fi si lacrima de durere a profanului in cautarea si regasirea paradisului pierdut.

  Un cercetator al religiei nu va da importanta miscarilor derivate ci rezultatul acestora daca sunt capabile conduce spre converitrea autentica, eliberarea spiritului coplesit ptr a putea manifesta plenar. Capodoperele literar-artistice a crestinismului s-au facut zorii sai care asa cum stim incep in asa-zisul sângeros ev-mediu, ca si patristica ptr orce cercetator onest al religiilor releva forta creatoare a spiritului ci nu al materiei nici al emotiilor vulgare. Prin urmare crestinismul are in spate proba timpului, rezista agresiunilor istorice, releva ca la baza sta forta spiritului, respectiv Sfântul Duh, fara Jertfa lui Hrisots ce va sfinti intreg pamântul Sfântul Duh nu se va putea manifesta plenar, pana la Hristos Dumnezeu este despartit de om, iar dupa Jertfa Sa insasi, Dumnezeu (Emanuel) este cu omul, se coboara la om,intra in legatura directa cu acesta, asa numita legatura personala cu Dumnezeu o gasim in istoria crestinismului dovedita prin forta spiritului ce invinge materia, agresiunile ei permanente, numit satana. Marturia din acest topic este o dovada a fortei spiritului, nu este un caz izolat in care Cain il agreseaza permanent si in final ucide pe Abel.

  Al cauta si gasi pe Dumnezeu, reintegra în El, nu poate fi atins fara procesul convertiri autentice,ce necesita socul detasari , eliberari, materia sufera o lovitura grea insuportabila,adesea o duce la disperare cu precadere in cazul celor care nu au putinta crede in Dumnezeu sau vointa, intelepciunea constientiza ca acel moment este pasul eliberari spiritului, convertiri autentice care il reintegreaza în Dumnezeu, prin Hirstos care despica perdeaua din Templu, se deschide calea de acees si profanilor,pâna la Hristos aces aveau doar initiati, avem destule date si in acest sens,in realitate cu ocazia cinezcimilor se deschide cerul ptr om, sau si ptr sclav-profan, ocazie cu care se desfinteaza si ritualul initierilor rezervat unei elite.

  Reticenta materiei fata de existenta (perceperea) lui Dumnezeu (cazul dvs) se justifica pâna in clipa socului decisiv, care din pacate in epoca moderna nu mai are forta conduce si spre marile converitri, de unde si penuria de modele. Insistenta cum ca Dumnezeu ar putea grabi si implica fasis (material) in proces, este o grava eroare a subiectilor, razvratire fatisa peste care Dumnezeu nu trece, criza de care vorbeam nu este agresiunea lui Dumnezeu, care niciodata nu agreseaza, ca sa simplificam; cererea acestor subiecti impietriti nu este altceva decât a inista ca Dumnezeu (Hristos) sa se rastigneasca a doua oara,proces incheiat urmat de lucrarea spiritului, Sfântului Duh, retragerea acestuia conduce si la sfârsitul lumi, schimbarea legilor lui Dumnezeu prin care s-a facut posibil Emanuel (Dumnezeu este cu noi) Daca ne adâncim in scripturii, vom intelge si ce vrea psalmistul sa zica ca la cautat in toate locurile inclusiv in cer pe Dumnezeu si nu la gasit, descoperind ca El Dumnezeu il inconjoara pe dinainte-si- inapoi.

  Exista multa confuzie, novici care inca nu l-au descoperit pe Dumnezeu il provaduiesc agresiv,motiv pentru care este imposibil de gasit Dumnezeu, putem spune ca aceste grupari (fenomen generalizat), si-au depasit atributiile, fara insa a si exclude sageata, singurul rol pe care il au de unde si ocrotirea lui Dumnezeu de care se bucura. NU putem spune ca sunt orbi ce duc pe altii in gropa, dar bebelusi de lapte sunt sigur, de unde rezulta atitudinile imature, astfel biserica crestina a intrat intr-o criza unica in istoria ei poate singura criza care va avea si consecinte devastatoare, ca sa simplificam; biserica a ajuns condusa de copii, vai de cetatea care ajunge condusa de copii. Cu toate acestea biserica trebuie tratata cu mai mare atentie si respect,iar asa cum nici in trecut Dumnezeu nu a fost de gasit in biserica de catre novici,imaturi ce nu au avut parte de socul de care vorbeam la inceputul mesajului, cu atât mai mult azi este greu de gasit/perceput, intelectual se pot intelge si provadui scripturile, dar acestea nu sunt o sigurnata a faptului ca subiectul la si gasit pe Dumnezeu,totusi, este un prim pas esential, ce netezeste calea si spre marea revelatie, reântregire in Dumnezeu, asa-numita intrare în Imparatia lui Dumnezeu care incepe aici pe pamânt, cu precizie in fiecare initiat asa cum si spune Hristos.

  Un cunoscator al scripturilor (bebelusi), are toate sansele converti autentic la timpul potrivit,pe când un profan care respinge brutal revelatia divina transpusa in cartile sfinte va sfârsi in disperare. Nu stim cu precizie si nici nu punem in discutie sfârsitul acestora, cert este ca iadul este o stare pe care o vor trai si in viata de dincolo, spiritul nu a fost slefuit. Daca ne adâncim in problematica vom intelge si necesitatea Jertfei lui Hristos, ce desfinteaza teza reâncarnari in absolvirea examenului, slefuiri spiritului.

  Scuze ptr lunimea mesajului!


 17. „Al cauta si gasi pe Dumnezeu, reintegra în El, nu poate fi atins fara procesul convertiri autentice,ce necesita socul detasari , eliberari, materia sufera o lovitura grea insuportabila,adesea o duce la disperare cu precadere in cazul celor care nu au putinta crede in Dumnezeu sau vointa”

  Says who ?
  No offense 🙂


 18. Draga Flexan:
  „Cine va crede si se va boteza va fi mintuit, dar cine nu va crede va fi condamnat” says the Lord of the lords, Jesus Christ


 19. Incerc sa subliniez anumite lucruri fara a ofensa.
  Isus a spus destul de putine lucruri in Biblie. De fapt Isus nu ne-a spus nimic direct. Ne-au spus evanghelistii ca a spus Isus cateceva. Despre autorii evangheliilor, lumea teologica + istoricii nu se pot decide in totalitate cine au fost ei si cand au trait.(se pare ca unii au trait cu cel putin cateva zeci de ani dupa Isus). Cu toate acestea… au venit unii(Pavel a contribuit cel mai mult imi pare) si au creat o doctrina pe baza acestor putine dar importante declaratii atribuite de catre evanghelisti lui Isus. Aceeasi evanghelisti misteriosi ne asigura ca totul este avizat si supravegheat de Duhul Sfant si Duhul Sfant pare sa ii aprobe tacit (nu ii dezaproba vizibil).

  Ma intorc in zilele noastre si remarc ca o multime de predicatori si teologi ce ne cer sa credem tot felul de interpretari si concluzii derivate pe cai logice dar mai ales simbolice din Biblie (atat din vechiul testament cat si din noul testament desi doar noul testament este baza logica a crestinismului) si toti acesti vestitori ai cuvantului isi impun mesajul folosind acelasi cec in alb semnat de (dupa evanghelistii necunoscuti) Isus cand a zis „Cine va crede si se va boteza va fi mintuit, dar cine nu va crede va fi condamnat” fara sa precizeze imediat ce anume trebuie crezut.In acelasi mod, toate aceste predici si mesaje sunt declarate ca fiind insuflate de catre Duhul Sfant si ca venind de la Dumnezeu fara a exista un mecanism real si OBIECTIV de verificare.
  („dupa fapte ii veti cunoaste” e ceva ff subiectiv… oamenii „buni” fac si bune si rele(si sunt si iertati) si la fel si cei „rai” – depinde de privitor la care fapte se uita cand evalueaza gradul de apartenentza la ceata Domnului a unei persoane)
  Ce este culmea e ca sunt des cazuri de predici si interpretari ale Bibliei contradictorii dar „insuflate de acelasi Duh Sfant” si provenind de la acelasi Dumnezeu.
  Exista o cale SIGURA si obiectiva de a verifica autencititatea mesajelor de la Dumnezeu prin Duhul Sfant ?
  E o intrebare sincera si pentru mine are mare relevantza pentru ca parintii mei sunt despartiti fizic de vreo 4 ani pentru ca ei CRED ce spune acelasi dumnezeu prin acelasi Duh Sfant dar prin oameni diferiti.
  Multumesc


 20. draga Flexan, la cursul de greacă azi tocmai despre astfel de chestiuni am discutat, nu stiu cum sa iti dau fisierul audio…
  m-ar scuti de multe cuvinte scrise,
  deja am trecut cu vreo 200 de 10.000 de comentarii pe blogul asta.


 21. Daca nu ocupa mai mult de 10 MB poti folosi mail-ul precizat la trimiterea oricarui comentariu al meu (ca admin cred ca ai access la el). Daca este mai mare de 10 MB pot sa il accesez doar daca il publici pe ceva site si ne dai un link.(9-10 MB e limita unui mail la yahoo.com)


 22. are mai mult de 10 M


 23. […] 26, 2008 in Marius Cruceru (De la Marius Cruceru) Un martir putin cunoscut:Tinarul pastor Samoil Borlea, Bontesti – jud. Arad- a inceput o lucrare […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: