h1

Dumnezeu nu ţine seama de teologie? din „şi lucruri bune”

decembrie 5, 2007

Era comunism si il judecam pe fr. Olah cind predica. Ce prostie, sa fii post-milenist, auzi ce spune. Fr. Liviu ne punea sa ne rugam pentru vremea cind se va predica pe stadioane si-n sali de spectacol… Da, imi ziceam eu, cind „s-o scrie puricele pe perete”… Au trecut vre-o 8 ani si mi-am cerut iertare de la dinsul. Era in ’90 si se predica pe stadioane, sali de sport. Dumnezeu nu S-a intimidat ca eu eram pre-milenist… i-a pasat doar de credinta si dorinta fr. Olah!

Doru Radu

14 comentarii

 1. poate multi stiti despre Constantin Tudose, din Oastea Domnului , care a facut ani grei de inchisoare pentru credinta, dar pentru cei care nu stiti…..

  „În faţa mea se afla un om cu părul alb complet. Dar ce chip tânăr poate să aibă! În jurul său emana o linişte care ţi se transmite şi ţie imediat. Eşti încărcat tu însuţi în preajma acestei fiinţe cu o stare de echilibru pe care altfel, în singurătatea camerei tale, nu o poţi trăi. Categoric, acest om are o forţă interioară care se induce în sufletul celor din imediata sa apropiere.
  L-au arestat… dar tăria pe care Dumnezeu i-o pusese în suflet nu putea să fie cu nimic ştearsă din adâncurile personalităţii sale.
  Anchetat, purtat prin toate închisorile de exterminare din România: Gherla, Aiud, Colonia Salcia din Balta Brăilei, Canalul lui Dej, la Capul Midia, la Poarta Albă dar, aşa cum spune, „mâna bună a Lui Dumnezeu a fost mereu asupra capului meu. Acolo am descoperit cele mai subtile mijloace de a face cunoscut Cuvântul Lui Dumnezeu. Memorasem încă înainte de arestare aproape toate versetele Bibliei. Cu aceste cuvinte din Scriptură mă întăream pe mine însumi şi pe cei mai slabi. Rugăciunile şi versetele pe care le recitam pentru invocarea Numelui Lui Dumnezeu m-au ajutat să mă concentrez şi să cunosc forţa de eliberare pe care ţi-o dă energia de neînvins a Cuvântului Evangheliei‿.
  Încep să înţeleg că această fiinţă reprezintă o parte din suferinţa omenirii. ªi că datorită unor astfel de oameni Dumnezeu se mai îndură de noi şi i se face milă de creatura sa, OMUL.
  Fratele Tudose a depăşit vârsta de… 80 de ani. Dar tinereţea sa spirituală şi vioiciunea fizică sunt un dar de la Dumnezeu pentru cei care nu-şi pierd, nici în cea mai grea împrejurare, credinţa adevărată. Martirii creştini ai primelor veacuri nu puteau să aibă alt chip decât asemenea acestui frate de la Dunărea de Jos, unde au răsunat paşii Sfântului Andrei.

  profesor GHEORGHE LUPAŞCU, Cartea durerii,
  în „Reforma evanghelica‿, Anul 1, nr 1.

  azi a fost pe RVEI o marturie a acestuia.
  la adresa de mai jos puteti comanda si o carte daca va intereseaza:
  http://www.scriptum.ro/librarie/index.php?pag=carte&cid=76


 2. Mulţumim, Mircea!


 3. Dumnezeu a ingaduit ca multi din copiiii, Sai precum fr. Tudose, nu doar sa supravietuiasca Gullag-ului romanesc dar sa traiasca anii multi pt a fi marturie mai multor generatii. Tortionarii au disparut de mult… Biserica D-lui a ramas si va ramine!


 4. Nu ştiu cum, mă mir şi cu precum Cristi Bădiliţă, cum Dumnezeu le-a dat atîta viaţa acestor oameni care au suferit atît în închisori, toţi au ajuns la vîrste matusalmice, cu toate bolile adunate prin închisori,

  nu vi se pare şi asta o minune?


 5. pai in general bolile (de inima, vasculare, diabet) vin de la „traiul bun si nesimtirea”, deci exista si o explicatie logica/medicala.

  vezi si cazuri „politice” cu ani multi de temnita ajunsi dupa la varste destul de inaintate: nelson mandela (27 ani de inchisoare) , corneliu coposu (17 parca).


 6. Fratele Liviu a crezut ca un copil si Dumnezeu a lucrat ca un Tata.


 7. romoflorin
  Ce frumos ati putut formula! Mai important decit fromularea dvs. este faptul ca asta e raportarea corecta la Dzeu. Noi copii, el Tata! SI ce Tata! Unul desavirsit! Ba, si Atotputernic!


 8. problema e azi ca in ciuda predicarii pe stadioane si in locuri publice tot mai putini sunt cei care se predau in totalitate si cu dedicare, iar crestinismul pe care-l traim este atat de imbibat cu lume si nepocainta. Oare este mai bine acum decat atunci cand Evanghelia era propovaduita cu viata si trairea zilnica? Cred ca trebuie sa ne intoarcem la ceea ce spunea cineva: sa predicam mai intai cu viata noastra si daca trebuie sa folosim si cuvinte


 9. draga Zsoltanton, asta este pentru că nu ne mai rugăm ca atunci.

  trebuie să ne intoarcem din nou la orele de rugăciune de altă dată şi vom avea puterea de altă dată.


 10. Ca bine spui frate Marius, cu siguranta e nevoie de aceasta intoarcere, dar mai trebuie sa ne intoarcem si la dragostea de cal I (dintai).
  Pocaieste-te si intoarcete la dragostea dintai! este porunca Domnului pentru Biserica.


 11. Explicatia stiintifica a varstelor matusalemice ar putea fi selectia naturala, rezistand doar cei cu constitutie si vointa de fier.Daca ar fi sa optam strict pt aceasta rezolvare, ar trebui sa-mbratisam „un pic” si evolutionismul, cu aparitia unui val nou de martiri, dar pare-se ca e un vid…si aici o da in bara Darwin 🙂
  Eu cred in minunile felurite ale TATALUI Nostru!!!
  Din pacate, tortionarii n-au disparut ca „rasa”, ei colcaie prin subteranele realitatii (obisnuindu-se cu intunericul vesnic :)!)


 12. Draga Ciprian, mi-ar place să cred că cei care au trăit mult, generaţia închisorilor, şi eu am un unchi care are acum 88 de ani, au o binecuvîntare specială din partea ui Dumnezeu.

  Nu crezi că aici se împlineşte o scriptură care spune: „ca să trăieşti mulţi ani pe pămînt… „?


 13. apropo de Matusalem (despre care stim ca ar fi trait cel mai mult) nu e interesant ca a murit in acelasi an in care a venit potopul? oare a murit de moarte naturala?


 14. paul:
  Nu stiu care-a fost cauza mortii lui Metusala, dar stiu de ce a trait atit de multe zile pe Pamint: si-a cinstit parintii!
  De fapt cind parintii umbla cu D-zeu e mai usor sa fie cinstiti de copii!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: