h1

Liviu Olah aşa cum s-a văzut prin ochii securiştilor

decembrie 10, 2007

Pe blogul lui Daniel Mitrofan apare un alt material şocant.

Este despre Liviu Olah.

 liviu-olah-sursa-moga2.jpg

Dar este numai pentru cine are urechi de auzit şi ochi de văzut.

Cineva îmi spunea că românii în general şi baptiştii în special trec printr-o stare de anestezie morală incredibilă.

Orice s-ar întîmpla trece peste capetele lor.Oricine ar fi descoperit cu orice … nu mai contează.Este o stare de prostraţie generalizată.

Oare de ce? pentru că nu ne mai surprinde nimic la nimeni?

Cred că este o altă explicaţie.

Dumnezeu ne închide urechile şi ne astupă ochii ca să ne judece.

Iată ce spun Sfintele Scripturi:

Matei 13:12 Căci celui ce are, i se va da şi va avea de prisos; iar de la cel ce n-are, se va lua chiar şi ce are.

13 De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, cu toate că văd, nu văd şi cu toate că aud, nu aud, nici nu înţeleg.

14 Şi cu privire la ei se împlineşte prorocia lui Isaia, care zice: „Veţi auzi cu urechile voastre şi nu veţi înţelege; veţi privi cu ochii voştri şi nu veţi vedea.

15 Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, şi-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu şi să-i vindec.”

16 Dar ferice de ochii voştri că văd; şi de urechile voastre că aud!

17 Adevărat vă spun că, mulţi proroci şi oameni neprihăniţi au dorit să vadă lucrurile pe care le vedeţi voi şi nu le-au văzut; şi să audă lucrurile pe care le auziţi voi şi nu le-au auzit.

Nu îl invidiez pe Daniel acum pentru ce face!

Este în gura lupilor, dar şi în ruga fraţilor.

Nu vi se pare interesant că ruga şi gura au aceleaşi sunete, numai că inversate? Putem glosa pe chestia asta.

Atunci cînd îţi merge RUGA nu ţi mai merge GURA,
Cînd păcătuieşte GURA, nu mai are efect RUGA … etc.

Daniel este în GURA lupilor, dar şi în RUGA fraţilor…

50 comentarii

 1. Un scenariu desprins parca din alta lume. Cutremurator! Cine se mai roaga azi 2-4 ore si sa fie acuzat de schizofrenie? Bisericile sunt pline de s….. pentru ca nu se mai practica rugaciunea. Iertati-mi patosul!!!


 2. Fratele Liviu Olah a fost pastorul meu si conducatorul cu tineretul cand am ajuns si eu in State in 1986. A fost si ramane un exemplu excelent pt mine de rugaciune si pasiune pt misiune.

  Totusi – credeti ca fratele Tson (si altii) au gresit cand au sfatuit ascultarea de autoritati cu privire la botez (sau alte lucruri)? Adica – hai sa facem botezul in biserica si nu in Cris??? Nu e o aplicare corecta in cazul de fata a textului din Romani 13?

  Observatie 1: daca comunistii ziceau: NU FACETI BOTEZUL DELOC- supunerea la autoritati era gresita (era contrara poruncii Domnului Isus). Dar daca este: nu faceti botezul in Cris ci in biserica…este asa de gresit supunerea in cazul de fata?

  Observatie 2: In orice caz – sunt impotriva asocierii cu autoritatile impotriva unui frate din biserica (chiar daca acesta este gresit si considerat „mai rebel”).

  Voi ce ziceti? E f posibil ca sunt gresit. Nu ar fi de prima data :):)


 3. de necrezut !nu mai inteleg care au fost frati cu Liviu olah si si care cu securistii.sau care era diferenta intre securistii si informatorii !


 4. Imediat dupa 1989 o singura personalitate, din cate cunosc, a marturisit public ca a semnat un act de colaborare cu Securitatea, vestea a tulburat, dar a fost in final digerata bine. Actul marurisirii a facut ca Alexandru Paleologu sa fie privit si considerat incontiuare ca un boier, ca o eleganta pe scena publica (unii au inteles contextul, altii i-au inteles slabiciunile). Asadar se vede ca marturisirea imediata, repede, dupa caderea comunismului, inaintea deschiderii arivelor fostei securitati, a nasterii CNSAS, a fost dincolo de onorabila, tamaduitoare. Aici, din aceasta perspectiva, se vad o parte din problemele ce le are Iosif Ton astazi. In plus, in 1990, Paleologu putea privi in ochi pe Coposu, pe Elizabeta Rizea, pe Petre Tutea, asadar personaje ce dicolo de faptul ca nu au cedat torturilor si nenorocirior, puteau sa fie si instante morale. Aici, din aceasta perspectiva, se vede o alta parte din problemele ce le au azi cei „incriminati”. In plus, ce instanta morala, de ce calibru, il poate judeca pe Iosif Ton (sau pe altii de diverse „marimi”)? Lui Daniel Mitrofan i se poate spune repede si raspicat ca e un mucos… Ca desi e tanar, arata un tip obstinatie fata de lucruri care nu il privesc si nu le intelege. Din multe puncte de vedere lumea baptista nu e lumea lui Coposu si a lui Paleologu. Dar, tot Daniel Mitrofan poate fi apreciat si sustinut. Acestea cu agerime, sificiune si multa bagare de seama…


 5. (doar o paranteza, se vede ca nu e simplu sa lasi un comentariu pe wordpress, iti sunt mancate litere si stalcite cuvinte. Nu cunosc programul sau tehnica, dar cred ca e „mana” securitatii…)


 6. Edyyahoo draga, in privinta legalitatii botezului T.I. nu are dreptate si pe deasupra tu stii ca fr Olah stia legile mai bine. Botezuri in riuri sau mai facut pina atunci si aici se pune intrebarea SE CADE SA ASCULTAM DE OAMENI MAIMULT DECIT DE DUMNEZEU?. Intro alta ordine de idei Oradea nu era cimpul de lucru a lui I.T. , aduti aminte ca apostolii tineau sema de lucrul acesta Nu poti sa zici ca respecti o lege si altele legi sa le calci.
  MA gindesc la o alta scena care ar fi putut sa se intimple ,ce frumos ar fi fost ca I.T stiind ce se intimpla in spate ,sa-i fi spus lui fr Olah cam asa:
  Mai LIVIU, astia m-au trmis sa opresc botezul dar eu nu pot sa fac una ca asta si voi merge cu tine si daca va fi sa pierim sa pierim. Si mai apoi daca era luat la intrebari de securitate putea sa le dea exemlul lui Balaam . Din cite stiu eu Fr Olah ar fi fost gata sa moara si nu cred ca s-ar fi dat inapoi daca nu veneau acesti SFATUITORI sau SURSE ETC sa imoaie inima poporului. Si apoi ar fi o prostie sa credem ce spune Bunaciu ca Olah a incenat totul ca sa plece in America.


 7. Draga Cristi, în acele vremuri asta era una dintre direcţiile programatice pentru pocăiţi, restringerea activităţilor lor în timp şi spaţiu, în biserici, nu în stradă şi mai puţine programe.

  Fraţii de care vorbim ştiau foarte bine acest program. S-a discutat despre el deschis.

  Întrebarea care trebuie pusă întotdeauna în astfel de situaţii este: ce se pierde şi ce se cîştigă?

  Poate că s-ar fi lăsat cu persecuţie, cu miliţie, cu tot felul de complicaţii, poate că … cine ştie… lăsaţi-mă să visez şi eu…. poate că REbeliuţia era un pic mai devreme…. De data asta sînt naiv pentru că vreau.

  Da, Eduard, mărturisirea de gen Corneanu şi Paleolgu este cea mai demnă.

  De aceea lumea i-a respectat şi pe unul şi pe altul. De-ai noştri? Nici unul! Tăcerea mieilor!

  Da, pui o problemă foarte interesantă: cine îi poate judeca pe cei mari? Mari în ce? Mari la ce?

  Cred că asta l-a facut pe Paul Negruţ să reacţioneze: noi putem fi consideraţi nişte amărîţi care ne legăm de patriarhii noştri, dar aici nu mai este aceeaşi situaţie. Cei doi au lucrat împreună, se ştiu de mulţi ani şi … mai este un lucru… şi Paul Negruţ şi-a deschis dosarul şi, culmea, sînt documente şi din acea perioadă.

  Acelaşi lucru l-a făcut şi pe Pavel Nicolescu să reacţioneze şi pe alţii din generaţia dînşilor.

  Printre altele: Daniel nu este chiar aşa de tînăr pe cît pare.

  Elev: fiecare a fost pus de cineva. Olah a fost pus de Domnul. Văd că poţi trage concluzii singur asupra celor care i-au pus pe ceilalţi.


 8. Cum semnaleaza cineva pe blogul lui Daniel M., I. Bunaciu are o scurta relatare despre perioada Olah de la Oradea. Merita citita si pentru faptul ca este cam singura.
  Dar sa nu uit: Nu faceti nici o legatura intre numele meu si „porecla” sub care era urmarit pastorul Liviu Olah.
  Deci citind cele scrise de I.Bunaciu in paralel cu cele din materialul prezentat de Daniel Mitrofan, te intrebi: Cum se face ca ajunge la Oradea, sa-l „ajute” pe pastorul Olah tocmai Iosif Ton si tocmai de la Ploiesti? Tocmai cand biserica din Oradea isi dublase intr-un singur an numarul membrilor? Cand se botezau cateva sute de persoane o data? I-a mirosit cumva a glorie? Nu vreau sa fiu rautacios, dar prea mi-a sarit in ochi acest aspect.

  Pe de alta parte, cati „descurajatori” de atunci ai lui Olah nu se afla si azi in „slujire” in Oradea si imprejurimi. Daca au fost induplecati si ei de altii, si-au recunoscut greseala? Daca erau „instrumentele” regimului, si-au recunoscut colaborarea?

  Patratosu spune ca si pastorul Negrut are documente din acea perioada din propriul dosar. N-ar fi bine oare sa le faca publice? Poate chiar tot dosarul. Daca nu pe un blog, poate intr-un bestseller 🙂

  S-ar vinde mai ceva decat Pigmei si Uriasi, nu credeti?


 9. E dureros sa vezi acum paienjenisul tesut in acea vreme imprejurul slujitotilor lui Dumnezeu. E dureros sa constati ca au participat la aceasta alti lucratori. Personal cred ca Ton a facut afirmatiile respective si s-a bagat in problema respectiva nu din perspectiva securitatii ci din perspectiva lui. Probabil avea el un plan. Mi-ar face placere sa fie numai asa.


 10. Daniel nu este in gura lupilor, ci in groapa cu lei … Acolo este locul lui istoric si acolo trebuie sa stea.

  Vesnic sa traiesti, om scump si preaiubit!


 11. Cam putin ai de spus frate Brinzei. astept ca mai multi pstori din america si di Romania sa ia pozitie c desstul sa stat cu capul in nisip.


 12. Elev si Marius. Inteleg ce vreti sa spuneti si sunt in general de acord. Am citit f rapid documentele cu privire la fratele Liviu…asa ca sunt sigur ca „I missed some important info…” In orice caz – unele lucruri sunt f greu de discutat pe un blog, ar fi bine sa putem discuta fata in fata. Elev – nu sunt nici pe departe de acord cu ceea ce spune Bunaciu de fratele Liviu (de Cocar etc).

  Oricum – sunt cam ametit de atatea documente (poate daca as citi cu atentie ar fi mai clar) si sunt de acord cu Libiu:

  „de necrezut !nu mai inteleg care au fost frati cu Liviu olah si si care cu securistii.sau care era diferenta intre securistii si informatorii !”

  Blessings to all, Cristi


 13. P.S. Si eu apreciez f mult ceea ce face Daniel Mitrofan si-l incurajez sa continue.

  Cred personal – ca toti (sau majoritatea?) de aici de pe blog nu au chiar asa mare problema cu caderea „eroilor” nostri, ci mai mult cu lipsa de pocainta si de cerere de iertare fata de cine trebuia ceruta (si nu cred ca trebuia ceruta numai Domnului).


 14. DE acord Cristi asteptam sa vedem ce va iesii miine.


 15. Ce incurajator este ca dupa deschiderea dosarului fratelui Olah, dinsul a crescut in ochii nostri. Spre deosebire de altii care au scazut. Oricum l-as fi trecut in rindul uriasilor. Si chiar al prooocilor pt faptul ca a crezut si prevazut evanghelizarile pe stadioane! Cu atit mai mult dupa ce-am vazut dosaul de urmarile L.O. Multumim Domnului ca avem si exemple pozitive…mai mult chiar exemple de oameni sfinti (Liviu Olah).


 16. Intrebarea unui neavizat si a unuia care n-a crescut in „cultura” baptista: fr. Liviu O. mai traieste?
  cred ca ar mai avea multe de spus.


 17. mentin ce am scris acum cateva zile „pe nevazute”: „liviu Olah a fost un baptist care a crezut cu adevarat in Cristos”. Sunt sigur ca crede si acum. 🙂

  avem „eroi ai credintei”, sa nu ne pierdem nadejdea in Domnul nostru.

  da, CiprianS, am inteles de la Daniel Branzei ca mai traieste, dar e destul de bolnav.


 18. “Faptele Apostolilor 14:4 Mulţimea din cetate s-a desbinat: unii erau cu Iudeii, alţii cu apostolii.
  5 Neamurile şi Iudeii, în învoire cu mai marii lor, s-au pus în mişcare, că să-i batjocorească şi să-i ucidă cu pietre.
  6 Pavel şi Barnaba au înţeles lucrul acesta, şi au fugit în cetăţile Licaoniei: Listra şi Derbe, şi în ţinutul de primprejur.
  7 Şi au propovăduit Evanghelia acolo.”

  Faptele Apostolilor 14:4-7


 19. Draga Cristi Botezatu, dacă Negruţ şi-ar publica dosarul, cîteva cariere ar înceta în următorul moment.
  Este un act cavaleresc, de graţie, că le dă timp să facă singuri ce au de făcut.

  Aşa cum m-a aşteptat pe mine Dănut. Taal meu apare in dosarul lui. Are indicativul Barbu, de fapt a avut doua indicative.

  Deşi stiam de asta. Danut m-a aspteptat ca sa fac ce era de facut, desi tatal meu nu a mai fost in viata.

  Dragii mei, cine a fost de caracter atunci, a ramas si acum si invers. Nu-i greu de deconspirat şi fără mărturisiri.

  Da, Daniel, ai dreptate, Daniel este in groapa cu lei, de ar scăpa..

  Diferenţa dintre unii şi alţii, Cristi, citeşte încă o dată epistolele pauline. Nu degeaba lasă Domnul nume acolo…

  Oare de ce evangheliştii nu i-au salvat reputaţia lui Iuda l-au lăsat fiul pierzării, ce extraordinar genitiv…

  Doru Radu, vezi că sînt şi lucruri bune şi nu s-au terminat încă 🙂

  Ciprian, mai trăieşte, dar este foarte bolnav.


 20. multumesc pt promptitudinea raspunsurilor!

  auzeam in predicile unora despre el: „cand era fr.Olah la Oradea, eheeeii…”

  acum,Marius, daca ne mai gandim la „cine ar trebui sa aiba blogg” – remember? – el chiar ar trebui, nu? 😉


 21. esti sigur, patratosule ca ar inceta? 🙂
  nu uita ca totusi traim in Romania. 🙂


 22. Fratele Olah ar ptredica blogul 🙂


 23. Patratosule…de unde stii ca daca fratele Negrut si-ar publica dosarul ar cădea multe capete? Ai văzut cumva dosarul? Fie că l-ai văzut…fie că ti s-a spus despre asta direct de la sursă…îi faci un deserviciu în ceea ce tu numesti ” le dă timp să facă singuri ce au de făcut”. Dacă le dă timp înseamnă că numai el stie continutul dosarului. Dacă-l stiu si altii ( spre exemplu tu)inseamnă că nu le mai dă timp…si asta poate suna a altceva…Poate intelept ar fi să-i abordeze direct…barbăteşte…cavalereşte…dacă ei nu stiu..dacă nu sunt constienti…?


 24. Draga Patratosule, cand ai spus ca Negrut este cavaler si ii asteapta pe cei „consemnati” in dosarul dumnealui sa faca ce au de facut mi-a venit in minte indemnul Domnului Isus: „Prietene, ce ai de facut fa repede” adresat lui Iuda. Sunt cinic, sau nu, doar lucid 🙂


 25. „Ce ai de facut, fa repede” …. buna, mi-a placut 🙂


 26. daca nu am mai critica ce ar fi.


 27. L-am auzit doar o singura data pe Liviu Olah predicand „live”. Era venit in vizita la biserica „Emanuel” din Oradea. A criticat dur un aspect din doctrina penticostala. Un fel de paranoia de care sufera si Chiu din Chigago. Parerea mea este ca vremea lor a trecut. „Eroii” nostri baftisti nu se compara nici pe departe cu Dorz, Ioanid sau Wumbrand. Pastori luterani care au demonstrat clar ca religia nu inseamna absolut nimic. Noi adesea tinem la firma. Daca poarta eticheta de „baptist” este frate, daca nu, atunci in mintea noastra il etichetam altfel. Intrebarea se pune noi de fapt ce suntem in primul rand: crestini sau baptisti? Liviu Olah, Dumnezeu sa-l ierte, se pare ca a fost baptist.


 28. Tamara.mi se pare ca in acest moment,nu prea are importanta ce credem unii sau altii,
  stim cu totii ca nu religia ne mantuieste,ci Sangele Domnului Isus si tine de tainele Sale,cine va merge in Imparatia Lui,asta referitor la „religie”
  „daca facem Voia Sa suntem prietenii Sai”

  Nu trebuie sa ii ascoatem in evidenta pe baptisti,daca noi suntem baptisti,dar nici pe luterani,daca noi suntem sau ba,dintre acestia, nici sa ne suparam pe fr Olah,daca suntem penticostali..tocmai acuma..cred ca nu se cade.

  Fr Liviu ramane un om a lui Dumnezeu cu o marturie vie,ceea ce nu mai suntem azi multi dintre noi…cu durere trebuie sa recunoastem,
  un frate trecut prin incercari deosebite,pentru ca
  avea o statura deosebita.

  o baptista…


 29. Tamara:
  L-am auzit de multe ori pe fr. Olah vorbind. El era un om categoric care nu isi ascundea convingerile. Nici mie nu mi-a placut caracterul prea categoric al interpretarilor sale vis a vis de controversele baptisto-penticostale. Dar trebuie sa dam oamenilor dreptul sa spuna ceea ce cred. Nu vreau sa provoc o controversa, dar nu stiu daca l-ati auzit vre-odata vorbind pe T. Dorz; dinsul nu-si ascundea convingerile ortodoxe, ba si le expunea categoric fara sa-i pese ca noua baptistilor prezentsi nu ne convenea. Trebuia sa si le ascunda? Sa fie falas? Nu! La fel si Olah. Chiar daca nu ne place ce spune; ii respectam dreptul de-a fi sincer. … In ce-l priveste pe Wurmbrand, avetsi dreptate; el si-a permis sa spuna: cu baptistii ma botez, cu ortodoxii imi fac cruce, cu penticostalii vorbesc in limbi, etc… El a refuzat sa raspunda contradictiilor dintre diferitele confesiuni; ba le-a ironizat considerindu-le micimi. Cind pastorul meu l-a chemat pe RW sa se faca baptist (fusese pus pe linie moarta de luterani) RW a raspuns cu umoru-i caracteristic: ” e apa prea mica si pestele prea mare”… Iar Liviu Olah n-a fost un simplu „baftisit”, ci un mare om al lui Dumnezeu! Fara a fi perfect! Dupa cum nici RW n-a fost perfect!


 30. PACE VOUA!
  DE CE VREM NOI OAMENII ACESTIA MICII SA-I IMPROSCAM PE CEI MARI IN DUHUL DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS. LASATI LUCRAREA DE JUDECATA IN MANA JUDECATORULUI SUPREM SI SA PORNIM LA LUCRU IN VIA DOMNULUI CA NE ASTEAPTA UN SECERIS MARE SI LUCRATORI SUNT ASA PUTINI.
  DOMNUL SA FIE CU NOI. FRATELE OLAH A FOST PREA MARE PENTRU NOI ATAT DE MICI. LASATI DUHUL DOMNULUI NOSTRU SA LUCREZE IN NOI SA DEVENIM SI NOI LUCRATORI MARI IN GRADINA LUI


 31. Dragii de ei,asa mi+e de drag si frWurmbrand…el zicea:”nu are BO atatea icoane cate pot eu saruta…”
  cand a fost vorba sa cunune un ortodox…la urma urmei
  Domnul Isus ce confesiune a zis sa urmam?

  Exista o mare si sfanta confesiune,fara de care nu vom intra acolo Sus:dragostea!


 32. reinvie blogul :))


 33. Liviu Olah si cei “3 n”…nebun , naiv si neinfricat

  Omeneste vorbind,intre cele trei caracteristici intrupate intr-o singura persoana,la prima vedere nu exista nici o legatura.Cu toate acestea la o psihanaliza mai aprofundata s-ar putea sa fie.
  O exceptie fericita a constituit-o persoana si lucrarea fratelui Liviu,si iata in cel fel.
  Liviu O. a fost un nebun… ! Da ,un nebun pentru Christos ! Dupa plecarea in SUA a fratelui Petru P. in Timisoara finalului anilor ’60 a inceput sa se auda de el. Ascensiunea a continuat la Arad,daca nu ma insel in 1970,cu ocazia unei mormintari célèbre,la care a predicat impreuna cu cel ce avea sa-I fie “colaborator” (??) IT. Oradea a fost locul consacrarii si implinirii maxime,in plan spiritual. Nu intram in subtilitatile “plecarii” lui de la Oradea la Arad (Bujac) iar mai tirziu In America. Neinteles de unii (din Romania) si marginalizat de altii (din America),el a continuat sa creada cuvintele Domnului Isus cu o incapatinare demna de toata admiratia. La Oradea fiind la mijlocul anilor ’70,la “comasata “Biserica de pe Infratirii, il auzeam cum “tuna si fulgera” impotriva pacatului respectiv cum agoniza in rugaciune pentru cei nemintuiti.”Nebunia” lui in rugaciune pentru cei nemintuiti imbraca forme dintre cele mai variate: de la rugaciunea pentru individ la cea pentru oras si tara: de la rugaciunea pentru pocainta pocaitilor la cea pentru pocainta pastorilor si liderilor de/din Comunitatea si Uninea Baptista Romina; de la primarul de comuna si oras la rugaciunea pentru tara si lumea intreaga; de la rugaciunea pentru aparitia in Rominia acelor vremuri de restriste a ziarelor si revistelor crestine ,la aparitia radioului si televiziunii crestine; de la rugaciunea pentru libertatea de exprimare a Evangheliei la colt de strada,la libertatea de proclamare a Cuvintului pe stadioane si sali de sport. Multi au fost ,si nu stiu citi or mai fi ramas impregnati, de si cu aceasta “nebunie” pentru Christos. “Fata nevazuta” a miscarii de trezire din timpul vietii lui in Romania, rezida tocmai in aceasta.
  Dea Domnul ca fiecare generatie de credinciosi evanghelici sa aiba astfel de “nebuni” pentru Christos…
  Cu ceilati doi “n” ai lui Liviu O cit de curind…


 34. Liviu O si…naiviatea

  Aminteam in prcedentul mesaj ca Liviu O ,pe linga faptul ca a fost un nebun …pentru Christos a fost si un naiv. Un naiv in cel mai biblic sens al Cuvintului. Nu stia ce-s luptele de culise,nu facea politica cultica,”nu citea printre rinduri” spusele altora. Un defect al dinsului (daca acesta poate fi considerat un defect) era ca avea pe acel „ce-i in gusa si-n capusa”. Nu vorbea cu substrat,cu
  subinteles.
  Cind cineva-i spunea ca e mullt mai intelept sa nu se puna rau cu autoritatile pentru a cistiga mai mult in perpectiva lucrarii lui Dumnezeu (vezi cazul botezului de la Cris de la mijlocul anilor ’70),el il lua de bun acel sfat.Ca mai tirziu nu si-a putut ierta acea naivitate,e cu totul altceva.
  Un alt exemplu de naivitate de copil inocent,a fost relatia lui cu fostul „colaboator” in si de lucrare,cu ocazia unei evanghelzari care s-a derulat intr-o Biserica Baptista din Ardeal,la finalul anilor’70.
  In saptamina de evanghelizare din acea Biseica,erau repartizati sa vorbeasca mai multi predicatori,printre care si Liviu O.Cu o seara inaite vorbise unul cunoscut de fratietate. Normal era ca a seara urmatoare sa se intoarca la si in Biserica unde era pastor. Dar n-a fact-o ci in seara in care i-a venit rindul fratelui Olah sa predice a stat la amvon cu el,fapt ce nu se facea!De ce o fi stat acel „colaborator” in „coasta lui Olah”,nu stim dar banuim.
  Invitat fiind la noi sa gazduiaca,fratele Olah a ajuns sa sa declare ca regreta ca a venit in acea seara sa predice! „Daca stiam ca ramine aici fratele… nu veneam”.
  De alte „naivitati”,precum „credinta in necesitatea unei pregatiri teologie in America”,”necesitate” indusa de…,nu mai amintim.
  Nu stiu daca intr-o societate atit de plina de „artisti” (ca sa folosesc un eufemism),pina si printre pocaiti, mai e intelept sa fi naiv,in sensul declarat de Christos.
  Chiar daca in plan imediat nu se mai „poarta ” naivitatea „porumbelului”,ci mai degaba „siretlicul sarpelui”,in planul eternitatii se merita.

  In acest sens,Liviu O nu trebuie compatimit pentru naivitate,ci admirat.


 35. Dragă Viorel C.,
  Cunoşti foarte bine situaţia din anii aceia, iar concluziile tale sunt foarte pertinente…


 36. Cornel,cred si eu ca macar acum,cind fratele Olah sa dus acasa, ar fi timpul sa se arate fata adevarata a lucrurilor,mai ales cu privire la botezul anulat dela Cris. E clar ca in acele zile ” colaboratorul ” dinsului a colaborat cu altii, asa cum si reiese din fila 48 si 49 din ceea ce e postat la centrul de istorie ( LIVIU OLAH IN OBIECTIVUL SECURITATII).
  Sa urmarit eliminarea dinsului de la Oradea si mai apoi din Rominia. Multi stiu dar prefera sa taca ,sau si mai rau , sa vina cu tot felul de explicatii care mai mult seamana a dezinformare.Toti stiu cine i-a luat locul la Oradea si asa cum spune cel care la inlocuit la Oradea, in postarea de la BARZILAI EN DAN ” M-am dus la Oradea” si se pare ca nu prea a avut nevoie de aprobari din partea conducatorilor baptisti.
  Lucrarea fratelui Olah de la Oradea precum si lucrarea corului barbatesc de pe vremea aceea va ramine ceva foarte de pret pentru fratietatea baptista aici jos sicred si pentru vesnicia intreaga.


 37. M-a indurerat sa vad la Daniel Mitrofan,de ce fel de „frati” a fost inconjurat fratele Liviu,am simtit o durere pana la lacrimi,chiar daca toate s-au intampalt „de mult”
  Desi Domnul a avut in el ,un martor viu,sau tocmai de aceea,a a vut o viata f.grea cu „alesii”.
  S-au facut tot felul de jocuri,asa incat acum asistam la o diluare extrema a marturiei crestine,frati ca Liviu sunt rari..(din cei 7000,slava Domnului ca mai sunt)
  Astazi ii avem printre noi,pe”colaboratori”,care au sustinut cauza diavolului,pe de o parte,si sunt multi care nu au curajul venit dintr-o inima curata si un cuget curat,sa ia atitudine sfanta,
  ca sa ne curatam hainele,sa aratam lumii un Hristos adevarat,nu unul din staniol sclipitor
  Zboara in toate partile sclipiciul,mi-e teama sa nu
  aratam la sfarsit ca gainusele lipsite de pene,
  sa ne ajute Cel de Sus,sa-I dam slava cuvenita curatindu-ne Aria,nu citind mai mult,nu scriind mai
  mult,nu vi\orbind mai mult,sa ne dea Domnul puterea Duhului Sfant,ca asemeni fr Liviu,sa fim „naivi,nebuni si neinfricati”


 38. Si in fine…Liviu O. neinfricatul

  Ca jurist de formatie,obisnuit cu pledoariile,iar apoi ca marturisitor a lui Christos,nu i-a fost frica niciodata sa pledeze cauza Evangheliei.

  In acele vremuri cind unora li se „flutura sperietoarea” inscenarii unor accidente de circulatie,pentru a-i convinge sa colaboreze cu securitatea,Liviu Olah facea naveta Timisoara -Oradea,imperturbabil.

  Nu era tipul de „slujitor” care atunci cind e sunat la telefon de catre imputernicit sa sara instinctual de pe scaun sa zica :”Am inteles…sa traiti”.Nu ii era frica ca i se va lua carnetul de pastor (daca avea vre-unul).

  In ultima instanta nu frica a fost agumentul care „l-a convins” in noaptea de simbata spre duminica,de dinaintea celebrului de acum botez de la Cris sa renunte.

  Imi amintesc de discutia purtata cu dinsul in perioada „inchegarii” ALRC-ului,ca nu frica a fost cea care l-a facu sa nu se inscrie si el.

  Nu stiu sa-i fi fost frica ca,de pe „creasta gloriei” (de la Oradea),sa ia lucrurile „de la zero” (Arad- Bujac),asa cum multora le e frica.

  Avea „spatele” acoperit…in si de Domnul.

  Generatia lui a „trecut”…
  Ce facem cu si in generatia actuala?

  Oare nu cumva „precautia si echilibrul” au luat locul „nebuniei pentru Christos”?

  Oare nu cumva „siretlicul sarpelui” a inlocuit „naivitatea porumbelului”?

  Oare nu cumva frica de „huiduielile” lumii si „bunele intentii” ale unora dintre frati,ne determina uneori sa „cosmetizam ” Evanghelia?

  Fie ca Domnul sa ridice in fiecare generatie de cedinciosi,modele de urmat precum a fost Liviu Olah!

  Doamne ajuta!


 39. Va ramane pentru urmasi exemplul sanatos de curaj si neinfricare.
  Cand va veni Domnul,va mai gasi El credinta pe pamant?
  Cerem Celui de Sus puterea sa ne tinem de El,orice am patimi,
  iar „colaboratorii semeti” cu capul pe sus,mandri si plini de sfaturi duhovnicesti pentru altii,pe care le astern in tot felul de carti,pe care iau bani seriosi,dar”: traiesc saracii de ei,din pensie”,sa deie Domnul sa se pocaiasca,ca tare mult rau au mai facut.

  „Colaboratorul” principal nu moare de rusine?
  Ori inima nu are?


 40. elev:
  AM cautat filele 48 si 49 in dosarul de care vorbitsi si nu le-am vazut. Probabil n-am cautat tare bine. Ati putea spune ce scrie acolo?


 41. L-am cunoscut pe fr Olah .Inainte de a pleca din tara fr Rihard W s-au intilnit cu vreo zece pastori la mine acasa .Era intr-o duminica si locuind cu casa aproape de biserica la 5 minute si tatal meu fiind pastor i-am gazduit ,pina la serviciul de dupa amiaza .Imi amintesc ca au luat parte la discutii numai barbatii .
  Fr. Olah a avut o chemare din partea Domnului ,nu s-a lasat s-a masurat cu standarul lui Hristos ! S-a aplecat pe genunchiisi i-a cerut lui Dumnezeu sa-i modeleze viata si l-a adus la potentialul maxim,la originalul divin pe care l-a intentionat pentru el .Numai asa a cistigat batalia suprema .
  Dumnezeu sa trezeasca pe multi pastori ,secerisul e mare dar putini lucratori!


 42. Viorica:
  E fascinant ce scrieti. N-am stiut sa fi existat vre-data vre-o relatsie RW-Olah. Nu-mi aduc aminte sa-l fi auzit pe Liviu Olah spunind ceva despre Richard.
  Ne-ati putea da mai multe informatsii despre aceasta relatie?


 43. Fr Doru,apasati sus pt.Daniel Mitrofan acolo spre sfarsit dupa 161 este 44apoi 48 49..
  Viorica esti o fericita sa poti povesti de frati asa de minunati;faptul ca i-ai cunoscut.Fr Petrica Gaina spunea odata ca frLiviu avea o putere fascinanta in predicare,Domnul l-a folosit Slava e toata a Lui,ca un frate cu asa dar,a fost un exemplu de smerenie.
  A fost un vas de cinste.


 44. Fr.Radu poate ii intrebati pe fratii Chiu,Mara , a fost si fr.Cruceru nu stiu daca a fost programata intilnirea cu ocazia plecarea din tara a fr.Rihard dar stiu ca s-au intilnit .Daca AR FI TRAIT TATAL MEU L-ASI FI INTREBAT .asta s-a intimplat prin 63-65 .
  Imi amitesc cind fr,Olah predica in Constanta un grup de tinerii se rugau la subsolul bisericii.Fr Olah a inspirat Constanta la rugacinune si trezire spirituala .


 45. Multumesc Elisa si Viorica.


 46. Unde se poate vedea inmormantarea fr Liviu Olah?


 47. Nicaieri ,se pot vedea poze .Dupa cate stiu din cauza unor defectiuni tehnice nu sa putut filma direct .


 48. „defectiuni tehnice”? crezi ca in America aceea asa evoluata,nu se puteau remedia niste defectiuni?
  Ori si-a bagat coada colaborationismul?


 49. S-au strans bani pentru inmormantare?fratilor dragi pastori,care aveti mai mult decat e nevoie,ati auzit? fr olah a trait si a murit sarac in cele lumesti>Acum e invers,suntem bogati in lucruri materiale…pastorii nu mai vad nimic.
  Le vad insa pe ale lor..se duc mereu prin alte state…biserica locala,poate sa mai astepte si saracii si batranii si bolnavii…ca oricum nu-i viziteaza
  nici cand sunt in tara..


 50. […] de Liviu Olah Perioada în care Pastorul Liviu Olah, un om de un caracter deosebit, a predicat în Oradea a considerată cea mai mare trezire […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: