h1

Casierul din Simeria din „şi lucruri bune”

Decembrie 11, 2007

Prin ’70 l-au arestat pe pastorul Vadan si pe casierul bisericii, fr. Moise Alexandroni.

Acuzatia: au furat banii bisericii. Nu stiu ce scriu dosarele; cred ca Vadan era nevinovat pt ca pastroul nostru ne-a povestit cu teama ca au fost chemati la Arad si li s-a spus sa-si bage mintile in cap si sa nu boteze membri de partid daca nu vor s-ajunga ca Vadan.

Nu vreau sa polemizez ci sa scriu despre casier. Fratelui Moise i s-a spus: „declara ca pastorul a furat si-ti dam drumul, n-avem nimic cu d-ta”. „Pastorul n-a furat”, a zis casierul. Vazind ca nu cedeaza, militienii au recurs la ceva neobisnuit: au lasat informatorii bisericii sa-l viziteze in arestul preventiv. Acestia i-au spus minciuni: „semneaza, ca familia ti-a fost scoasa din casa, fata cea mare ti-au dat-o afara de la medicina, fetita mica e pe moarte, iti mor copii de foame”. „Cu tine n-au nimic!!!”

Casierul a zis: „Dumnezeu ii va pazi; nu pot sa declar ce nu-i adevarat!”

Au fost nevoiti sa-i puna pe informatori sa depuna marturie mincinoasa si i-au condamnat pe pastor si casier. Apoi i-au batjocorit in ziar! Eliberat prin gratiere, casierul a constatat ca Dumnezeu i-a pazit familia si totul a fost tortura psihica.

„Doamne -si-a zis omul- daca tradam ce rusine ma apuca si nu era nici o garantie ca as fi scapat…”

Doru Radu

Reclame

9 comentarii

 1. Extraordinar, cata inversunare au avut lingaii securisti… Dar slava Domnului pentru alesii Lui care au tinut piept satanei cu mult curaj.


 2. Slava numai Lui. El i-a ţinut pe-ai Săi!


 3. Doamne, ce frumoasa marturie. Ce frumoasa incredere in El.

  Fie-I numele laudat!


 4. Au existat oameni simpli si anonimi, zicem noi, dar care au trait cu Domnul. Fr.Moise a facut razboiul 6 ani (incorporat in pre-mobilizarea din ’39) si lasat la vatra in ’45. Povestea copiilor cum Domnul l-a ocrotit si de gloantele rusilor si de-ale nemtsilor… si apoi l-a ocrotiti si de-ale „fratilor”. Trebuie sa recunoastem ca desi, cei mai pomeniti acum sunt pstorii, conducatorii colaboratori, au fost „cozi de totpor” si dintre noi, membri de biserica sau comitet. Iar tinta au fost de obicei pastorii/leaderii, toti cei ce-si foloseau darul spre slava Domnului. Chiar si cei „patati” aveau si dosar de urmarit si de retea (dac-am inteles eu bine).


 5. De acum incolo renunt la „andrei”.

  Eu ma bucur din suflet ca au existat si mai exista oameni „mici”, care au rezistat cu stoicism opresiunii comuniste si securitiste.

  Domnul sa ne ajute si pe noi sa le urmam exemplul de integritate.


 6. Ok, Pety, rămîi cu numele ăsta, mie îmi plăcea mia mult Andrei! 🙂


 7. Cel care l-a acuzat pe fratele casier si pe pastorul de la Simeria a fost Sandulescu, economistul Uniunii Baptiste, venit sa faca control. Nu s-a lasat nicicum induplecat si i-a dat pe mina autoritatilor. A ramas linistit la Uniune pina la adinci batrinete si azi figureaza in arhiva de fotografii cu inaintasi de pe holul Bisericii Golgota din Bucuresti


 8. „baptist_curat” e trist ce spuneti. La proces au participat si reprezentantii Uniunii/Comunitatii din Brasov dar, dupa sttinta mea, n-au fost martori ai apararii. Ca procesul a fost cusut cu ata alba rezulta si din faptul ca avocatul apararii (fr. Barbatei) a fost trecut pe banca acuzatilor si apoi sanctionat, lucru destul de rar in justitie… dar la comunisti totul era posibil! Tot in favoarea nevinovatiei casierului sta si faptul ca dirijorul de orchestra era din biserica noastra (Arad-Shega) si el a fost martor al apararii. „Corpul delict” ar fi fost banii pt instrumentele muzicale care ar fi fost insusiti de pastor in cirdasie cu casierul. Din cauza asta dirijorul a fost chestionat. Marturia lui in biserica noastra a fost tot pt nevinovatia celor 2. L-am cunoscut bine si era un om integru (dirijorul n-a fost acuzat in proces, ci martor)


 9. da, confirm povestea lui baptist curat, unul dintre păstorii bătrîni mi-a povestit de acest Săndulescu, era un personaj glacial, îngheţai în prezenţa lui.

  Povestea este adevărată, o ştiu din cel puţin trei surse.

  trist este că săndulescu se dădea frate cu noi.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: