h1

Arestări şi condamnări din „şi lucruri bune”

Decembrie 15, 2007

Pitt poveste ca prin ’50 erau arestati oamenii noaptea.Un militian il informa din cind in cind: „nu dormi acasa ca esti pe lista, in noaptea asta te vor lua”.

Pitt il anunta pe frate-su, Alexa, apoi se ruga incredintindu-si soarta in mina Domnului si-si pregatea bocancii in caz ca Domnul va hotri sa-l lase arestat…

„N-am dormit nici-odata in alt pat si n-am avut insomnii. Si nici nu m-au arestat.” -povesteste Pitt. cu calm…

Prin ’58 a inceput al doilea val de arestari in Arad: greco-catolici, ostasi, martori, tot felul…”Daca nici acum nu ne aresteaza -zice Domnica Iovin la ora surorilor- inseamna ca suntem slabi si nevrednici”.

La scurt timp i-au luat barbatul impreuna cu tot „lotul Moisescu”.

La proces i se da cuvintul sorei Moisescu ca sa-si condamne sotul pt a scapa si ea de condamnare. Spre uluirea tuturor, femeia aceasta de 1.5 m in loc sa-si condamne sotul a inceput sa recite versete de incurajare pina cind „i-au pus pumnu’n gura”…. la propriu…

În toată povestea asta cu Securitatea şi securiştii ai lor şi ai noştri vorbim de bărbaţi.

Deşi se ştie că şi în România sînt mai multe femei 🙂 , nu vi  se pare ciudat că avem foarte puţine dosare de femei turnător?

Da, şi Iuda a fost tot bărbat, nu Maria Magdalena şi nici „celelalte femei” care slujeau nu l-au trădat pe Domnul.

Ba, mai mult, avem acest fel de istorii ale rezistenţei, femei care au dat dovadă de un curaj „bărbătesc”.

Mamele şi bunicile noastre merită o plecăciune cu sărutare de mîini pentru felul în care au rezistat abuzurilor şi ameninţărilor securităţii.

De fapt… ele aveau cel mai mult de pierdut.

Reclame

12 comentarii

 1. Noi, barbatii, trebuie sa ne depasim sintamantul de sfiala inaintea autoritatilor – reminiscenta adamica din „gradina cu flori multe” 😀 – DUMNEZEU il cauta si Adam-vinovatul e ascuns, trebuie sa inlaturam acea afinitate pentru compromis si turnatorie(femeia ce mi-au dat-o, ea a calcat pe bec! 😉 ) mostenita tot de-acolo.

  Femeile, da, sa le omagiem!!! ele duc greul (sotia mea e langa mine 🙂 ) si sunt mai rezistente!
  Multumim DOMNULUI pt cele care-si preschimba abilitatile in farmecul sfinteniei!


 2. Multumesc,Marius C. pt excelenta observatie. Nu m-am gindit la sat.Intr-adevar, femeile desi-s vas mai slab, au tradat mai putin… Iar cind Dumnezeu n-a gasit barbati vrednici a ales pe unul pe care-l chema Debora.


 3. Cred ca securitatea nu avea incredere in femei,din principiu,considerandu le pur si simplu”femei”
  Nu cred ca au fost contactate prea multe femei.


 4. Agreez cu ideea postarii tale Marius.
  As face remarca totusi ca, pozitia femeii, in biserica si-n societate, nu era de asa natura ca sa fie ‘interesante’ pentru securitate.
  Cand pozitia se schimba – de exemplu o profesoara, sau medic, etc – se schimba si atitudinea securitatii – vezi cazul Mona Musca care era profesoara…


 5. Sa vorbit si scris atat de mult despre fr. Wurmbrand si atat de putin de sora Bintea. Poate ar fi bine sa se faca publica si marturia dansei despre timpul petrecut la Canal si tot ce a insemnat suferinta ca femeie a carei sot fusese intemnitat.

  Din intalnirile si discutiile pe care le-am avut cu dansi pe mine sora W. m-a marcat cel mai mult. Era asa o faptura cum nu am mai intalnit niciodata.

  Daca mi s-ar fi cerut vreodata sa il arat cu degetul pe Isus in oameni/crestini, as fi intins degetul spre sora Bintea fara nici o ezitare, fara sa stau pe ganduri nici o clipa.

  De la dansa am invatat ca puterea trairi cu Dumnezeu sta in a fi o permanenta sursa de incurajare si mangaiere pentru alti. Fara sa fi scris prea mult, fara sa fi incercat sa se faca cunoscuta ca vorbitoare, fara sa fi produs materiale promotionale, a lasat un mesaj greu de imitat. Impresia pe care o lasa era una remarcabila. Nu imi aminteam ceea ce a spus fr. Richard dar nu puteai uita zambetul si dragostea sincera a sorei W.

  Daca fr. W a fost aproape de a deveni „cel mai mare Roman” sora W. a fost pe de departe „cea mai mare Romanca”. Pentru multe femei ea ar trebui sa devina un model demn de urmat.


 6. Draga Cipri, Bine spus… Adam s-a ascuns, ce făcea Eva atunci, Adam vorbeşte, dar Eva tace, cel puţin atunci tace,

  femeia vorbeşte mult acasă, dar nu cu Dumnezeu la tras la socoteală şi se pare că nici la Securităţili alea n-a vorbit …

  Cineva spunea, Doru Radu, că femeile sînt un vas mai slab. Ironic întreaba: unde se sparg vasele mai fragile întotdeauna? „La gură” venea imediat răspunsul.
  ei uite că femeile noastre n-au fost „gură spartă”, numai bărbaţii s-au dedat repede la vorbă

  da, Aurel şi Elisa, da, dacă „erea telectuale” atuncea se schimba situaţiunea, pentru că „ştia să scrie le punea să scrie… şi ele scria” cu acordurile corecte, se înţelege 🙂

  Da, şi eu mărturisesc că sora Binţea mi-a făcut o impresie chiar mai puternică decît RW. „Gîndea mai adînc, dacă nu putem spune că predica mai bine.”

  Cineva mi-a spus cum la o întîlnire în care s-a servit vin, sora i-a luat al doilea pahar pe care RW ar fi dorit să îl ia şi l-a pus pe masă cu o autoritate care nu i-a ştirbit din demnitate soţului, dar care l-a ajutat să fie ceea ce ar fi trebuit să fie: înfrînat.


 7. Sabina este „responsabila” de prima arestare a sotului ei, RW. La acel congres inter-religios dupa care a fost arestat RW, in timpul unei cuvintari a unui prelat ce se „lepada” aproape de Domnul, Sabina i-a spus lui RW: „cine va spala „scuipatul” de pe obrazul Domnuli?”. „Dar asta ma poate costa chiar viata?”-i-a raspuns RW. „Mai bine sa ramin fara sot, decit cu unu sot las”- i-a raspuns Sabina. Wurbrand a cerut sa vorbeasca, iar transmisiunea la radio s-a oprit pt ca ceea ce spunea el nu se potrivea cu propaganda partidului… iar restul e istorie.


 8. Aurel Mateescu,Mona musca nu a fost singura
  profesoara:)din Romania,
  Au fost destule surori care au mai si invatat,cunosc care au avut seminarul,chiar pe vremea aceea ,
  apoi cred ca au mai fost si altele,
  faptul ca nu aveau incredere in gura femeilor,sau desconsideratia fata de femei,e mai degraba cauza ca sunt mai multi barbati,si ca ei erau cei implicati in slujire.


 9. da, este adevărat, Doru, Sabina este responsabilă de prima arestare. I-a dat curaj! Extraordinară femeie.
  Am cunoscut-o în Bucureşti şi mi s-a părut de o adîncime şi de o spiritualitate rar întîlnită.

  se bîrfeşte că dînsa ar fi editat unele dintre cărţile lui RW şi că o mare parte din documentare chiar dînsa ar fi făcut-o pentru Marx şi Satan…

  „Ajutor potrivit”

  Da, Elisa, au fost şi trădătoare, mai ales dintre „intelectuale”. Pe una am cunoscut-o personal. Şi acum este într-o poziţie destul de „vizibilă” în una dintre bisericile noastre. O femeie extrem de inteligentă, dar singură… foarte singură… Cred că asta era unul dintre criteriile de recrutare… femei singure, independente.

  Cîteva au fost recrutate doar ca informatoare, nu ca ofiţeri, prin şantaj, cu vreo chestie care ţinea de „păcatele tinereţilor” pentru a-şi spiona soţii.
  de asta este bine ca unii să nu-şi deschidă niciodată dosarele….


 10. Marius, acordurile (lipsa lor 🙂 dintre subiect si predicat, la munteni, sunt trasatura de stil tot asa cum este accentul la moldoevni 🙂
  Elisa, nu generalizam. Am vrut sa dau doar un exemplu.Marius a exemplificat si mai bine in ultimul comentariu


 11. Langa un soţ credincios Celui de Sus e bună o … barbată. Asemanator cu iş…. işa.


 12. […] 24, 2008 in Marius Cruceru (De la Marius Cruceru) Pitt (Popovici) poveste ca prin ‘50 erau arestati oamenii noaptea.Un militian il informa din […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: