h1

Un diacon înţelept ca şerpii din „şi lucruri bune”

decembrie 16, 2007

Rar mi-a fost dat sa vad un diacon atit de abil ca si fr. Oprea de la Sega (traieste in Atlanta).

Dupa lupte seculare, Sega- Arad a primit aprobare sa faca un pisoar igienic.

Fratii au facut WC la parter, conform proiectului, apoi au facut „din greseala” un etaj cu sali de studiu si un acoperis unde au mai incaput sali intr-o mansarda.

„Erare humanum est” au zis ei cind i-au luat la purecat. Comunistii n-au avut umor. Au venit militieni sa demoleze WC-ul . Au venit insotit de muncitorii de la demolari care proveneau din etnia rromilor. In timp ce militienii incercau sa-i convinga pe frati sa se dea jos de pe acoperis, diaconul s-a infiltrat printre muncitori si a-nceput sa le zica (putin bilbiit): „ma, ma baieti sa stiti ca asta nu-i WC, acolo sus sunt sali unde oamenii se roaga si sunt Biblii si Dumnezeu o sa va rasplateasca pe voi si familiile voastre daca nu darimati. Da’ daca le darimati Dumnezeu va poate pedepsi”

Atita le-a trebuit la tigani. Sefule, au zis, ei noi avem copii si ne temem de D-zeu, aduceti puscariasii sa darime…Seara diaconul s-a dus pe la rromi pe-acasa cu pachete si cu Biblii; le-a multumit si le-a vestit Evanghelia. Primaria a amendat in repetate rinduri biserica, dar cladirea a ramas in picioare pina la revolutie… Diaconul juca rol de contrainformator.. Prin slujba lui avea acces la gara.. si dupa ce se terminau sedintele pastorilor, Oprea se ducea la accelaratul de Bucuresti, imbracat cu halat si cu carnetu’n mina nota seriile de la boghiurile vagoanelor… Ce urmarea? Sa auda discutia dintre inspectorul de culte de la Arad si sefu’ de la Bucuresti pe care acesta il conducea la tren. Nu va dati seama ce informatii utile a cules omul acesta despre intentiile lor cu privire la pastorul X sau Y…. Multe am facut si eu, dar sa-i spionez pe dusmani nu m-am gindit….

Doru Radu

7 comentarii

 1. Furtuna de zapada a-nchis bisericile la Detroit… mai suferiti-mi deci putina nebunie (imi comentez propriile ginduri!).
  Oriunde s-a realizat ceva, s-a realizat nu numai cu curaj si sacrificiu dar si cu inteligenta si intelepciunea pe care-a dat-o Dumnezeu copiilor Sai. La comunisti, legile cele mai tari erau cele nescrise: instructiuni, recomandari, telefoane de la partid/securitate -astea erau adevaratele legi. Acolo unde biserica a ramas obedienta, fratii au fost inactivi, s-a batut pasul pe loc. De obicei cind se construia ceva fratii faceau: o sala, o pivnita, sau un balcon in plus. Sau pur si simplu construiau fara autorizatie. Chiar sub nasul lor!!! Unele au rezisat altele, nu! Pretul a fost mare:-La Bistrita, biserica se aduna pe darimaturile cladirii inceputa fara aprobari, in Jud. Bacau (Moreni?) biserica a fost inchisa inainte de Pasti, iar curajosii arestati; la Aradul nou aditia ne-aprobata s-a lasat cu darimari+arestari, biserica din Motru-inchisa, etc. Nu numai curaj dar de multe ori intelepciune. Comunistii reactionau in tot felul: cu cinism, prostie, semi-prostie, inteligenta, indolenta/incompetenta. Si da, erau coruptibili! Dar n-au avut nici pe departe ingeniozitatea, creativitaea, entuziasmul de care-au dat dovada copiii Domnului! Cu tot sistemul lor draconic de urmarire, n-au putut penetra complicatele mecanisme ale bisericii subterane. Obedienta, nu era rasplatita, delatiunea era dar rar (S. Grossu- Calvarul Romaniei C.). Nu-si tineau promisiunile. Nici nu puteau,pt ca Diavolul nu si le tine. Dar D-zeu si le tinea si va continua s-o faca!!! Si de-acea El Si-a condus lucrarea pe cai neintelese de Secu. Cea mai ingenioasa construcite cunoscuta de mine a fost Biserica Bujac/Arad (merita mentionat Simion Medrea). Cind Olah a venit prima data la Bujac, eram 50 de oamnei, intr-o sala mica cu un stilp imens in mjloc (bizar). Pe masura ce veneau mai multi ascultatori se darima cite un zid si aparea inca un bizar stilp mare… Pina la urma am priceput: in dosul zidurilor, sub nasul comunistilor, s-a construit o biserica cu balcoane de jur imprejur cu vre-o 300 de locuri. Fara finisaje si intrarea actuala, practic este aceeasi sala… Da, da pur si simplu n-au vazut-o cu toata reteaua lor de „surse” si para-„surse”.. Au inchis-o dupa ce-a fost gata… dar n-au darimat-o.. iar fratii au redeschis-o in ’89… N-a vrut probabil Dumnezeu ca jertfa enorma a acestor putini ingeniosi sa fie distrusa…Cind, impinsi de la spate, conducatorii Comunitatii au vrut sa-i convinga pe frati sa si-o inchida singuri (un harakiri sfint?)… o tinara practc necunoscuta a imbarbatat multimea socata prin versete alese cu siguranta de Duhul Sfint si spuse cu o pace si autoritate rar intilnitte… Nu, fratii nu si-au facut-o cu mina lor… „Inchideti-o voi” -au zis ei incurajati de tinara aceea.


 2. Multumim, Doru RAdu,
  ne pare rău că stati acasa de Ziua Domnului, dar uite ca tot feoloseste la ceva.


 3. A-ti citit stirea ?.

  Catholica.ro – Joi, 13 decembrie 2007

  http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=14905

  Pentru ca dialogul dintre baptişti şi catolici să avanseze, punctele de neînţelegere trebuie dezbătute cu un spirit deschis, cu respect şi fidelitate faţă de adevărul lui Cristos, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea astăzi, primind în audienţă o delegaţie a comisiei mixte internaţionale la care participă Alianţa Mondială Baptistă (AMB) şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, comisie reunită în Roma în aceste zile.

  Discuţiile reprezintă runda a doua din cea de-a doua serie de conversaţii dintre AMB şi Vatican. Tema întâlnirii este “Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa Bisericii: Scriptură, Tradiţie şi Koinonia”.

  Prima serie de discuţii a avut loc între 1994 şi 1988. A doua serie a început în decembrie 2006 în Birmingham, Alabama, şi va continua până în 2010.

  Papa Benedict a spus: “Sper că discuţiile voastre vor fi rodnice pentru progresul dialogului şi pentru creşterea înţelegerii şi cooperării dintre catolici şi baptişti”. Conform Sfântului Părinte, acest moment “oferă un context promiţător de examinare a problemelor controversate precum relaţia dintre Scriptură şi Tradiţie, înţelegerea Botezului şi Sacramentelor, locul Mariei în comuniunea Bisericii şi natura primatului în structura de slujire a Bisericii.”

  Pentru ca reconcilierea şi fraternitatea dintre baptişti şi catolici să sporească, a spus Pontiful, “teme ca acestea trebuie să fie tratate împreună, cu deschidere, în respect şi fidelitate faţă de adevărul eliberator şi faţă de puterea mântuitoare a Evangheliei lui Isus Cristos”. Apoi a asigurat: “Astăzi, ca întotdeauna, lumea are nevoie de mărturia noastră comună despre Cristos şi despre speranţa pe care o dă Evanghelia”.

  Citând Conciliul Vatican II, Papa Benedict a spus că “lipsa de unitate dintre creştini contrazice făţiş voinţa lui Cristos, oferind o piatră de poticnire lumii şi dăunând sfintei cauze a proclamării veştii celei bune fiecărei fiinţe umane”. AMB cuprinde 214 de convenţii şi uniuni baptiste cu 36 de milioane de credincioşi botezaţi şi o comunitate de 105 milioane de membri.


 4. N-am văzut, Ihtys, dar merită comentată ştirea…


 5. Am şi eu voie la un comment? Merjeţi cu ei, fraţilor, numărul contează! Şi zeciuiala!…


 6. ihtys:
  Interesant: „Citând Conciliul Vatican II, Papa Benedict a spus că “lipsa de unitate dintre creştini contrazice făţiş voinţa lui Cristos, oferind o piatră de poticnire lumii şi dăunând sfintei cauze a proclamării veştii celei bune fiecărei fiinţe umane”.
  Din pacate alte masuri si declaratii ale Papei Benedict contrazic hotaririle si spiritul Conciliului Vatican II. Sper sa nu fie doar o declaratie diplomatica fara continut… ci o revenire la Vatican II. Desi sunt baptist de 4 geneatii nu ma dau in vint dupa AMB, ba chiar dimpotriva.. Domnul sa aiba mila de noi…


 7. Nu mergem cu ei, Delavad, eu nu merg cu ei!

  Doru Radu, retorică, pură retorică, să nu îşi imagineze cineva că BC va negocia transubstanţierea cu baptiştii..

  Să fim serioşi…
  Baptiştii se umilesc ca nişte preşuri în cazul ăsta…

  Alianţa Mondială este o glumă tristă, la fel ca şi Federaţia Europeană.

  De ce credeţi că cei din mandatul trecut au vrut să iasă din asemenea organisme.

  Cei din mandatul actual abia aşteaptă la coadă la „pupat-nbrăţişat-împăcat”Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: