h1

Echipa care a plecat spre Bulgaria…

decembrie 17, 2007

Azi dimineaţă o echipă formată din cîţiva studenţi de la Universitatea Emanuel şi condusă de Cristian Alb şi Ghiţă Achim (Biserica Sfînta Treime din Aleşd) au plecat spre Bulgaria, la prietenii noştri, Pavel şi Monica Vîlkov.

absolvent-pavel-si-moni.jpg

Pavel şi Monica Vîlkov (Bulgaria)

Să ne rugăm pentru ei, pentru protecţie pe drum (accidente, defecţiuni, racheţi, jaf) şi pentru o bună mărturie acolo.

Echipa a plecat în cadrul unui program cu o scurtă tradiţie: de patru ani astfel de echipe merg pentru a-i colinda pe bulgari.

În Bulgaria obiceiul colinzilor este foarte puţin cunoscut şi practicat.

În următoarele zile, spitale, azile de bătrîni, şcoli, biserici vor fi colindate de români care vor colinda în …. bulgăreşte şi în româneşte.

Rugăciunile voastre, prieteni, vor ajuta…

111 comentarii

 1. Mă rog ca Domnul să aibă grijă de ei. Sunt sigur că El le va da izbândă şi vor avea o uşă mare deschisă pentru Cuvânt.
  Domnul să îi păzească de oameni răi şi să fie cu ei la plecare şi la venire
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 2. Mă rog, chestia asta cu „bună mărturie”, la voi, e mai dichisită ca bradul de Crăciun!…


 3. Ce să-i faci, Delavad, fiecare cu slăbiciunile lui! 🙂


 4. Am auzit chiar ieri ca unui frate din Suceava care ducea cadouri pentru copii din Bulgaria i s-a furat masina personala (care era si noua). UE, nu? Nu E …


 5. numai sa nu fure bulgari si misonari români,mai sti ce le trece prin capul lor patrat…

  Oamneii buni; veniti-va in fire; cum sa te duci in Bulgaria Ortodoxa ca sa „crestinezi”,este o jignire adusa unei tari crestinate. Aminteles ca americani sunt ingonranti, dar si români…,in fine sa culegeti roadele asa cum vede si Dumnezeul cel Viu


 6. Am cunoscut si eu pe Pavel Valkov la o conferinta, un om deosebit. Nu stiu de ce, dar am inteles ca in Bulgaria sunt foarte putini crestini, ma bucur de lucrarea de colinda. Este un moment cheie si ma bucur ca cineva profita de el (in sens pozitiv), asa poate se mai molipsesc si ei sa colinde de Craciun. Ce or fi cu Bulgarii nostri, ei nu sunt crestini, dar ce sunt? Musulmani am auzic ca nu, budisti.. am fost pe la ei, nici asta. Oare sunt atei cu totii? Oare cum se considera ei din punct de vedere religios, spiritual?

  Am auzit si eu de inclinatia lor de a fura masini, cum zice „Seraphim”, nu stiu de ce, ca am inteles ca la ei sunt mai ieftine ca la noi. In fine viciul nu are motive intotdeauna..

  Sa ne rugam pentru echipa care va merge acolo si pentru fr Pavel Valkov cu familia lui!


 7. O Bulgarie asa de crestina incat fura masinile fratilor crestini (mai mici sau mai egali)!


 8. Da, Athos, nu vrei să încerci să verifici cu ochişorii tăi cam cu e cu ortodoxia bulgărească?
  Încearcă şi în Republica Moldova, te rog!
  Eu am încercat să văd cu ochii mei!

  Ori îţi modifici credinţa despre ortodoxie, ori îţi modifici impresiile despre Moldova…


 9. De ce-i nevoie sa mergi in Bulgaria sau in Moldova? Avem ortodoxia romaneasca.
  OK, trebuie definit termenul, insa eu ma uit la marea masa a celor care-si spun ortodocsi. In acelasi mod, voi aprecia calitatea bisericii / bisericilor baptiste (evanghelice in general), dupa oamenii de care ma lovesc in viata de zi cu zi, si care-si spun baptisti.
  E bine sa folosim aceeasi unitate de masura, nu?


 10. De ce-i nevoie sa mergi in Bulgaria sau in Moldova? Avem ortodoxia romaneasca.
  OK, trebuie definit termenul, insa eu ma uit la marea masa a celor care-si spun ortodocsi. In acelasi mod, voi aprecia calitatea bisericii / bisericilor baptiste (evanghelice in general), dupa oamenii de care ma lovesc in viata de zi cu zi, si care-si spun baptisti.
  E bine sa folosim aceeasi unitate de masura, nu?


 11. Ma voi ruga (cu ajutorul Domnului), atat pt fr. Ghita Achim si echipa misionara, cat si pentru Pavel si Monica.

  Ne vom ruga cu intreaga biserica pe toata perioada sarbatorilor.


 12. Pe cand vom auzi de misionari plecati in America? Sau Anglia? Sau Olanda?
  Cred totusi ca neoprotestantismul nu are nici o sansa sa devina religia majoritara sau macar a unei minoritati importante in restul europei. Mai degraba Estul va urma calea Vestului secularizandu-se, decat sa se converteasca la diversele confesiuni np. Este si asta o mangaiere:)


 13. Da, intr-adevar asa a fost una din masinile cu care am fost sa ducem cadouri a fost furata din Sofia, dintr-o parcare pazita… !!!


 14. Îmi pare rău, Narcis, extrem de rău, ştiu că şi voi doreaţi să mergeţi acolo şi ne pare rău pentru preţul pe care a trebuit să îl plăţiţi pentru asta.


 15. Asta se intampla intr-o tara crestin ortodoxa dupa cum spunea domnul delavad. oricum Dumnezeu nu s elasa batjocorit. El va interveni. Domnul sa aiba mila si sa pazeasca echipa noastra.
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 16. UPDATE

  au intrat în Bulgaria,
  se îndreaptă spre Stara Zagora!


 17. pt CNI,eu sunt misionar in America !


 18. Incerc sa dau un raspuns dl patratosu si in general

  Nu negam in B.O si B.C precum si B.E secularizarea, formalismul sunt evidente, comparativ cu miscarile NP am ramas departe datorita agresiunilor nu tocmai usor de trecut, omul este slab, pana si mari sfinti, ba si sf apostoli au cazut, avut caderi. Daca in perioada primara când biserica avea stâlpi masivi au existat caderi ce pretenti sa avem azi când Dumnezeu nu mai lucreaza cu semne si minuni asa cum gresit doresc uni, ca dupa aceia tot nu vor crede? Cine se astepta ca din miscarea NP sa iasa la iveala atâtea mizeri? Aveam pretentia ca macar acolo lucruile vor fi fost tinute in frâu, uite ca nu, nici nu se putea.

  Am incercat sa analizez in duhul (duhovniceste) motivatia ptr care Dumnezeu a ingaduit caderi atât de dramatice si am gasit ca si vorba românului ca tot raul va fi spre bine, gasind si motivatie scripturala. Dupa aceia mi-am pus mintea la cercetarea cauzei, radacini problemei. Eu când spun adesea pe aici , cum a fost cazul polemici cu motocicleta, sa nu ne jucam cu duhurile si ca agresiunea acestora se duce ptr a face loc spurcatului sa se pune în Templu luiDumnezeu si dea drept Dumnezeu, adica truprile noastre, multi ma vor crede nebun, alti au si dat cu bolovani in dovleacul meu. Totusi vad ca temele discutiilor de pe acest blog îmi ofera spatiu a insista pâna ce poate se va întelge unde bat si de ce bat, ptr ca; teza mea nu poate fi usor asimilata de crestinatate in exces dogamtizata. Lânga aceasta teza care imi apartine am primit ajutor si de la câti-va teologi de marca ce fara a ne cunaoste au scris ceva asemantor, complectându-ne , lucrarea este deja scrisa,numai ca din teama ca va ajunge pe mâna unor sarlatani prefer sa o las inca nepublicata, circulând intr-un mediu extrem de restrâns. Când eu am facut trimitere spre situl Univ Oradea, ma asteptam ca oameni ai credintei sa priceapa de ce am facut aceasta trimitere si ce vreau sa spun, ptr ca si acele aparent inofesnive …, vor juca un rol in favaoare penetrari si mai adânc in Templu

  Sa revenim la ortodocsie. Dupa 1945 spatiu ortodocs a fost cumplit lovit, clerul a fost schimbat, dintr-un popor s-a ajuns la o populatie, ateismul de stat a fost si ramas devastator, observam elemente aplicate in regimurile ateiste ciudat de asemantoare care se aplica sub ochi nostri,ba chiar biserica le imbrasiseaza cu bucurie nebuna! Ortodocsia cu toate umbrele sale a jucat un rol major in crestinarea profunda a popoarelor (vb strict de ortodocsie), fara de care dupa 70-50 de ani de ateism barbar a fost posibil ca sâmburele credintei sa renasca, practic sa regasit credinta când nimeni nu mai credea a fi cu putinta, aici avem in fata fenomenul de conservare, avem în fata biserica biruitoare, care nu poate fi limitata la un athos, sau np-ist, ce pot claca si chiar clacheaza. Amferma convingere ca daca peste occident si chair USA ar cadea pacostea cazuta pe ortodocsie dupa 50 de ani nu ar mai fi cu putinta revigorarea credintei, dealtfel se observa ca in fapt se aplica lovitura de moarte civilizatiei crestine calopd boslevic sub alta haina, alt decor. Peste 20-30 de ani cine va trai va observa ca crestinismul nu va mai exista si nici o renastere a sa nu va maificu putinta, cum a fost dupa 89 inspatiu ortodocs. As sugera o mai mare atentie sichiar analiza a fenomenelor, tendintelor. Nu stiu câti crestini americani si NP-isti din Ro vor fi observat marea lovitura care se vrea da religiozitati din USA? Vorbim de America profunda,care este o forta si prin credinta ei, tocmai acesteia se da azi sub privirile si aplauzele crestinilor loviturii devastatoare. In cel mult 10 ani, America va suferi o transformare incredibila,pe fond religios, dinamitele au fost puse, trebuie doar fitilulsa fie aprins ca totul sa sara in aer. Va asigur; dupa aceasta explozie America nu se va mai regasi in credinta asa cum s-au regasit tarile ortodocse.

  Stiu, nu ma credeti, multi vor spune ca bat câmpi, dar deja totul este atât de vizibil încât stau si ma gândesc daca mai merita sa spune si eu ceva,considerând ca orce crestin are ochi sa vada, numai ca când vad ca insusi crestini participa la minarea bazei ptr a fi aruncata in aer, ramân putin contrariat. Desigur si BOR a intrat in acest proces , sunt indici clare ca biserica a iesit din istorie,iar cese întâmpla sub ochi noastri nusunt decât pregatirea mormântului, copârseului,urmând sa fie ingropata, deci reintra in catacombe, dar nu ca cele din primele secole, nu, cine asteapta o prigoana fatisa se inseala, prigoana este in plina desfasurare dar mai ales goana dupa sufletele crestinilor este grozava,ptr ca sa intre in altar (inima) spurcatul si si dea drept Dumnezeu.
  As sugera o atentie asupra altui asepect!

  Dupa 1945 agresiunea a fost dictatoriala, nu a fost aceptata asa-zis democratic, dupa 1989 spatiu crestin acepta in cunostinta de cauza, libertate deplina opteaza ptr o directie sau alta, astfel ca fiecare individ va fi raspunzator.

  Cine cunoaste bine ,a prins si perioada interbelica parte din ea, va stii cum era taranul român asa analfabet cum era , respira prin totii pori crestinism autentic, poate ca unul din ceei care a intels crestinismul românesc autentic si de forta majora a fost si ramâne Ghe Zamfir si Horia Bernea.

  Depravarea societatilor nu mai este de tinut in frâu, iar intr-o societate abulita precum ceea româneasca,bulgareasca, ruseasca, lucruile in adevar par fi iesite de sub control, dar as vrea sa tineticont si de mediu socio-politic-economic, clima, hrana si tot ce ne inconjoara,sunt si actiuni inexplicabile anormale ce se datoreaza altor factori,iar crestinismul nu este ocolit, inclusiv cel de sorginte NP, fenomene precum Tanacu si cel recent din USA se vor tine in lant, este doar inceputul unui fenomen ce se datoreaza orbiri crestinatati ce si-a dat mâna cu duhurile rele, nu mai are putere deosebi, Sfântul Duh este respins brutal, insusi Domnul spune; „nu puteti sluji lui Dumnezeu si mamona” Acest mamona si-a schimbat considerabil tactica, crestini NU.

  Cele de mai sus sper sa fie sio dovada ca varianta NP nu este optima asa cum se crede. Partea pozitiva a NP nu trebuie igonorata, a contribuit esential la biserica lui Hristos insa va juca si rolul distructiv in care a intrat,din pacate. Daca prin absurd crestini NP ar adera la B.O, dar in cunostinta de cauza, nu asa la vrajeala, poate ca ar fi o solutie a revigora crestinismul, face fata perversitati mamonei, desigur si in fruntea BO ar trebui sa fie un întelept in Sfântul Duh ca altfel … mai bine lipsa.

  Sunt de acord ca necesitam o reevanghelizare, dar nu evanghelizare ptr ca suntem crestini, nu mai suntem pagâni, de fapt o redescoperire a sâmburelui, a lui Dumnezeu. Piatra pusa de Teoctist la temelia BOR dupa 89 nu este de igonorat, sunt sigur ca rezultatele acestei vor fi vizibile peste 50 de ani, perioada agresiuni in care am reintrat din nou identic ca si dupa 1947, nu excludem nici lucrarea dvs a NP-istilor. Ce va fi de acum inainte va fi pustiire si iarasi pustiire.

  Biserica, crestinatatea trebuie sa-si regândeasca strategia, nu are ce reforma, ea este supermoderna, detinatoare a Cuvântului si mai ales a fortei Sfântului Duh, care trebuie lasat manifesta, alunga duhurile mamonei dupa care vom vedea si treziri spirituale ptr care ne rugam, dar cum sa faca Dumnezeu trezire când insusi biserica este in adormire, posibil sa fie fenomenul celor 10 fecioare, iar daca este asa, atunci numai este nimci de facut, nici macar de misionat, da, nici de misionat,ptr ca daca toate cele 10 dormeau si doar cinci aveau ulei in candela este clar, toata lumea a auzit si stie de Evanghelie. Sa aibe Dumnezeu in vedere pune in mâna biserici trâmbita,iar ea biserica este incapabila pricepe misiunea momentului? Tind sa cred ca da,altfel biserica nu ar fi ajuns in acest punct mort, prin care aparent Dumnezeu pare a nu mai lucra ci doar oameni cu a lor forta, ca de porci ce s-au napustit sfâsia sa nu mai vorbim.

  Disensiunile teologice existente sunt ceea mai reusita arma a diavolului, daca neuitam atent vom observa ca Biserica este unita, dar depinde unde ne uitam. Tare ma tem ca la judecata ne vom rusina de faptul ca noiiamtot trâmbitat unirea biserici dar ea a fost si ramas unita, existenta comunitatilor locale,adaptate dupa cultura dar si clima lor, este alta problema, de aceia varainta NP de sorginte americana nu este optima ptr Europa. Desigur excludem din discutie sectele eretice! Simai cred ceva, ca sainchei cu ortodocsul murdar, derbedeu

  Am convingerea ca daca se duce la biserica, spovedeste si nevoieste cât de cât pe cale va fi si el mântuit, ca prin foc, avem si baza scripturala,ba insusi Domnul o spune raspicat, iar când spune ca unde sa inmultit pacatul se inmulteste si Harul, apoi sa stiti; ca generatia noastra se bucura de cel mai sporit Har din istoria biserici posibil sa fie si ultima revarsare. Ca niciodata in istoria umanitati, nu a fost mai necesar Hristos cum este in zilele noastre, de ce? Va spun altadata ca sa i-au bolovani mai cumpatat in dovelac, ca altfel se farâma si adios athos!


 19. Au ajuns şi la mine colindătorii!!! Îi puteţi vedea pe blog.
  Colindători adevăraţi, în portul de la ţară, fără nade de pescari amatori, ci cu suflete curate vestind, dintru bucuria lor, Naşterea Domnului.
  Lerui ler!(sic!)


 20. Delavad, rescriu postarea ta, omitand cateva cuvinte:

  „Au ajuns şi la mine colindătorii!!! Îi puteţi vedea pe blog. Colindători adevăraţi, în portul de la ţară,…, cu suflete curate vestind, dintru bucuria lor, Naşterea Domnului.
  Lerui ler!(sic!)”

  In varianta asta e foarte frumos si ma bucur pentru ei si pentru tine.

  Acum, stii ce sunt puncte- punctele alea? Sase cuvinte!Iata-le:

  „…fără nade de pescari amatori, ci…”.

  Chiar tii la aceste 6 cuvinte? Veninul incepe cu cifra 6, spune daca nu-i asa!? 🙂


 21. Deci să ne înţelegem, Delavad, colindătorii tăi au venit fără nici un fel de agendă, doar să cînte, fără a dori să îţi vestească nimic altceva decît „au ieşit la vînătoare, boieri cu haine de soare, să vîneze căprioare”, mai puneţi iepuraşi, fruze, flori etc. şi ldin două în două versuri Leru-i ler şi vedeţi cum se poate ocoli mesajul Evangheliei extrem de artistic şi estetic.

  Ok, atunci colinduţele pe care le-ai auzit sînt frumuşele, copii drăguţi, totu-i scufundat în eufemisme şi hipocorisme… totu-i „Domnuţ” şi „pruncuţ” şi „vitişoare” şi „ieslişoare”….

  Probabil de asta am ajuns în ţara asta să nu mai ştim ce sărbătorim la Crăciun… Poate şi colinzile şi colindătorii au o vină.

  Nu găsesc alt prilej mai potrivit pentru „prozelitism” decît Colinda.


 22. Delavad, superbe poze, frumos, dincolo de toate…

  „Iată s-a născut … Cel făr de-nceput.. ” una dintre cele mai grele fraze din limba română.


 23. Frumos Parinte! Cata vreme nu ne uitam si nu ne abandonam traditiile vom putea tine fruntea sus intre ceilalti oameni.


 24. Pătrăţosule, după ce-ţi baţi joc în stil barbar (sincer, nu mă aşteptam de la tine!) de superbele colinde româneşti, încărcate de mesajul VIU al Evangheliei – aşa cum faceţi, dealtfel, cu tot tezaurul Ortodoxiei noastre – o dregi cu „una dintre cele mai grele fraze”… Sunt sute, mii, asemenea în versul plin de sfântă bucurie al colindelor noastre!
  Ca să fiu ironic, nu îndeajuns de rău pe cât aţi merita-o, pomenesc aici gândul că pe „agenda” celui mai potrivit prilej de „prozelitism” e trecută şi înmatricularea în Bulgaria a unor autoturisme din Vestul secularizator. Pentru o mai „bună mărturie”…


 25. refrenul „lerui ler” provine, cel mai probabil, din „aleluia” pe filiera limbii latine: aleluia>(a)leruia>ler(ui).
  QED
  In rest, Domnule Cruceru, va recomand colinzile transilvanene, interpretate de Ioan Bocsa si Ansamblul Icoane.


 26. La curtile lui Craciunu
  S-o nascut Domnu preabunu
  La curtile lui Craciun
  Ca o raza de la soare,
  Si din raiuri mandra floare.
  Jidovii s-o intalesu
  Si doi soli mari o trimasu.
  Solii iute ca plecara
  Si-napoi ca sa-nturnara
  „Spuneti, vazut-ati o ba?”
  „Ba, noi ca nu l-am vazutu
  Ca la El n-am strabatutu
  De fumu tamailoriu,
  De para facliiloriu.”
  Jidovii se maniara
  Si alti doi soli trimisiara
  Solii iute ca plecara,
  Ieslea mandra o aflara
  Lui Iisus sa inchinara
  De jidovi sa lepadara.
  Craciuneasa auzara
  Lui Craciun ase-i graira:
  Fericiti sintem noi doi,
  S-o nascut Hristos la noi.
  De cand Domnu s-o nascutu
  Lumea de dor s-o umplutu.


 27. Cu mare regret si greu ma alatur constatari Pr DeLaVad.

  Colindele rommânesti sunt pline de incarcatura profunda de crestinism autentic prin care România respira si a rezistat tuturor barbarilor, ultimii fiind bolsevici, si mai fie cu iertare;tine pipet si agresiuni religiei americane.

  B.O.R dupa 89 a revigorat la sate intregul ritual sacru, care nu mai are nimic comun cu mos coca-cola, nici cu bradul care ramân anexe secundare. Ignoranta religiei americane îmi provoaca adesea mila. Când spun religia americana ma refer la componentul anticrestin bagat subtil in teologia NP, greu de înteles de catre profanii mai ales NP-isti. A cunoaste scriptura din scoarta in scoarta nu este o dovada a nasteri din nou, draci cunosc mai bine scripturile, sfintii apostolii nu stiau cine este Hristos, dar dracii il recunoscusera de la distanta, in plus, asa cum stim diavolul cu versete biblice ispitea pe Domnul , destul de abil introduse.

  Am spus cele de mai sus ptr crestinii NP sinceri, pe care îi rog sa analizeze cu seriozitate bubele din propria ograda si dupa aceia sa loveasca cu pietre in Biserca Mama, vai de cel care ridica mâna la mama sa.

  Si va mai rog ceva, nu va jucati cu Biserica Mama, ca daca aceasta da anatema este grav, biserica inca nu a anatemizat pe nimeni, cel putin oficial si cu rugaciuni (ritualic) inca nu a facuto, fereasca Dumnezeu sa o si faca,fie ca credeti dvs fie ca nu. Asa cum o rugaciune si a dvs stropita cu sânge martiric valoreaza imens, pai ia gânditi-va câta rugaciune si sânge martiric are B.O.R la baza sa?! Vizitati Niculitelul ptr a va regasi obârsiile, ca acolo scrie clar, sânge martiric!

  Aibe Mila Dunezeu, ca altfel este de rau…


 28. Halleluyah! (Apoc.19)
  Lăudaţi pe Domnul!
  Lerui ler!


 29. CNI,

  Bun colind ai mai gasit, plin de cuvantul ‘jidov’.

  Lectia lui Wurmbrand, Steinhardt si alti „jidovi” nu te-a vibrat, n-avea cum.

  O femeie incerca sa gaseasca o locuinta la Londra. Era insarcinata si primea un invariabil raspuns, desi la inceput acceptau: Nu avem, voi sunteti jidovi!
  Ca sa fie foarte clar pentru toti, cand a nascut, ea a pus fiului ei un nume: Yehudi, adica Jidovul. Apoi l-a circumcis. Apoi pe om il chema Menuhin.
  Daca nu stii despre cine vorbesc nu te complexa, tu ai colindul tau cu jidovii.

  Delavad, strici pozele alea realmente frumoase, pentru ca la preoti e ca la militari: trebuie sa ai eleganta in purtarea tinutei iar tu te impiedici in poala cuvintelor, iar in chestia cu masinile, te cobori sa le aduni de pe jos, vorbele, macu(laturile).


 30. „Jidov” este pur si simplul termenul romanesc mai vechi, de origine slavona, care il denumea pe „evreu”. Asa ca perorati fara rost.


 31. d-le razvan
  de ce fortezi nota? Jidov nu este jignire,iar textul colindei nu contine nici umbra de antijudaism, nu antisemitism cum gresit ai fost invatat,asa ceva Nu exista. In plus d-ta un foarte versat cunoscator al scripturilor sa nu pricepi ca este vorba de Evanghelia Nasteri Domnului, sunt contrariat de cunostina dvs!


 32. Nicicum, Delavadule, nicicum nu îmi bat joc de colinzile autentice româneşti.

  nu ştiu cum este la voi, la Vad, promit că vin să văd, nu te obosi cu ţuica şi cu vinul, că ştii că „pocăiţii nu bea..” (majoritatea 🙂 ).

  dar aici unde locuiesc eu, dar nu nujmai aici, în Iaşi, Bucureşti (unde am locuit) n-am mai auzit de Prunc şi de Domn de o grămadă de ani.

  Amendam o situaţie care se întîmplă în marile centre urbane unde colinzile au fost confiscate de rromâni pentru un scop pe care îl intuiţi foarte bine.

  CNI, mulţumesc pentru colindă


 33. CNI,

  Cauta in dictionar si vezi ca acolo zice despre cuvantul jidov: popular si peiorativ. Iar eu ti-am spus ca din toate colindele populare ai gasit unul dubios. Perorez pentru ca am gasit un rost: pe dvs.

  Si inca ceva: scrieti raspicat ca Domnul Isus este…- si scrieti cuvantul care v-a placut asa de mult. S-o vad si pe asta!

  Tu si Athos, intrebati un evreu ce crede el si mai vorbim. Sau cu ‘jidovii’ nu vorbim? 🙂

  Si sa stii ca aia cu Menuhin e adevarata. Iti place Yehudi, CNI?


 34. CNI, am gasit pentru tine si un text legionar, al lui Vasile Conta. Fii atent contextul:

  „Noi, daca nu vom lupta in contra elementului jidovesc, vom pieri ca natiune”

  (Din discursul contra revizuirii art. 7 din Constitutie, tinut in Camera Deputatilor, sedinta de la 4 Sept. 1879, publicat in Monitorul Oficial nr. 201/1879)

  Chiar perorez, ce zici? Mai omule, cel mai bun amic al meu inca din copilarie e evreu si ma cam pricep. Sa stii ca sunt oameni tare fini la nuante, si au si de ce… da nu mai zic, poate zici tu!


 35. Da iast sara-i sara mare
  Doamne, dai Domnului Doamne
  Sara mare de Ajun,
  Mane-i zua lu’ Craciun
  S-o nascut si Dumnezau.
  Iar Craciun cel mai batran
  Mana-si sluga cea mai mare
  Ca boilor sa le dea.
  El sa dusa si sa-ntoarsa,
  ‘Ntoarsa-n casa, spusa-n masa:
  „Nu ma pot apropia
  De mnirosu’ florilor.”
  Mana-si sluga mijlocie
  Ca boilor sa le dea.
  El sa dusa si sa-ntoarsa:
  „Nu ma pot apropia
  De zvonu’ albinelor
  De versu’ pasarilor.”
  Mana-si sluga cea mai mica
  Ca sa vada si sa creada.
  Ce vazu sa minuna:
  Vazu micu’ craisor
  Mititel, infatasel,
  Fasa dalba de matasa,
  Scutecel de bumbacel,
  Leganel de aurel.
  Vantu’ bate-l legana,
  Neaua ninje si mi-l unje.
  Noi umblam si colindam
  Si la gazda i-o-nchinam.
  Am transcris aceasta colinda doar pentru ca ea exemplifica bine felul in care taranul roman a interiorizat teologia ortodoxa cu care, fara indoiala, s-a impartasit din imnografia Mineiului, in acest caz.
  Cam aceeasi idee a reinnoirii creatiei prin intruparea lui Hristos pe care o exprima colinda de mai sus, o exprima si multe din stihirile si troparele praznicului Nasterii Domnului.
  Consultati mineiul pe dechemvrie in 25 de zile 🙂


 36. Draga Domnule Rasvan Cristian,
  Pariez ca respectiva colinda ardeleneasca este cu mult mai veche decat discursul lui Vasile Conta.


 37. CNI, ai strigat de-atatea ori „lupul”, ca acu’, chiar de te-ar devora, nu m-ar mai interesa!!! 🙂
  adica, ai debitat atatea aberatii contra tuturor minoritarilor, ca acu’, chiar de-ai scoate margaritare pe gurita ta de ortodox sadea, tot n-ai reusi sa ma faci sa te mai citesc!
  …pacat, de obicei incerc sa fiu diplomat, sa nu fiu dur! asta e! 😉


 38. Domnule CNI, cand vrei sa spui ca Eminescu e geniul scrisului romanesc, lasi la urma volumul X ed. Opere Perpessicius, pentru ca acolo e mult folosit cuvantul ‘jidov’ si familia lui si Eminescu avea un dezvoltat simt al limbii, cu atat mai mult cu cat era mare cunoscator de poezie populara. Sau poate tocmai de’aia… Nu, nu Vasile Conta a inventat sensul peiorativ al cuvantului, poate colinda sa fie nevinovata, dar… sa ma ierte autorul popular, versurile:

  Lui Iisus sa inchinara
  De jidovi sa lepadara.

  sunt o prostie. Poporul roman n-a fost totdeauna bun si bland si colinduta pare scrisa de catre rapsodul popular la trasul vinului a doua oara.


 39. Lui Iisus sa inchinara
  De jidovi sa lepadara.
  ***************************
  Asta inseamna a crede in Hristos. „Jidovii” sint aici credinta mozaica de dupa Hristos care este, in adevar, antihristica-la fel ca eresul mahomedan-in aceea ca in mod constient si voit i se opune lui Hristos.


 40. CNI, daca pui versurile astea tampite pe un drapel legionar, te-ar refuza baietii aia? Nici daca ai schimba ‘jidovi’ cu evrei si tot ar fi incantati. Daca ai citit istoria evreilor ai vazut ca au ratacit si au fost urati, saracii, pe unde s-au dus. Cand nenea poporu scria colinda, fii tu sigur ca nu cu drag privea la evreu si de craciun a fost prilejul sa o spuna, oficial: Ba, jidove!

  Stii ce CNI, daca asta e colinda, eu fac post la colinde anul asta. Cant-o tu pe strada ta, in blocul tau, da sa stii ca noaptea de ajun nu-i ‘noaptea de cristal’, stii tu care.


 41. CNI nu scriai tu intr-un comentariu anterior impotriva KuKluxKlan-ului? Cred ca iti faceai autocritica. Eu nu prea agreez cu political correctness tot timpul dar colindul vostru intr-adevar e colind legionar. Rasvan imi e tot mai simpatic ca stie sa prinda foarte bine smecheriile astea ortodoxe. Cind am vazut poza lui sfatcalugaresc parca voiam sa fiu mai respectuos dar cind citesc cometariile ma cam rasgindesc si stau de partea lui Rasvan 😉


 42. De o anume „jidovie” s-a lepadat si Marele Apostol Pavel. Va sfaditi si cu el?


 43. Dvs. aveti idee, Domnule Daniel, cand a aparut legionarismul?
  Corinda asta-i muuult mai veche.


 44. Deja mi se acresta sa mai intervin, dar una eu o spun asumându-mi toate riscurile ca sa cada totiimuntiiin capatâna mea.

  Sunteti din pruncie si predici programati asemeni americanilor, care nu stiu dinistorie decât ca a existat acel blestemeat de Holocaust Nazist, dar despre cel comunist care a depasit pe cel nazist habar nu au, ca de îi luam la geografie sunt bâta!

  Demonstrati ca sunteti analfabeti la istorie si logica, bine ca observati (singura observatie aproxismativ exacta), greselile gramticale, ca a-ti invatat si lectia asta de la bolsevici, când nu mai aveti argumente si sunteti incapabili face fata unei dispute valegati de gramatica sau alte daravele, pe care si voile veti suporta peste 20 de ani.

  CNI. a expus corect si gramatical cu toate acestea nu puteti a va detasa de programarea SS(Z), a carui victima sunteti.
  Eu multumesc lui Dumnezeu ca România este ortodocsa ci nu NP-ist-o-americanizata, sper sa facem fata si acestei agresiuni istorice. Prefer taranul ala „prost” de la Vadul,care respira hristologie in tot ce misca, fotografiile de pe blogul Pr Doru, sunt relevante, desigur ptr cine are ochii si vointa a se pocai cu adevarat,a recunoaste valorile perene,probate si de timp, pe când baptismul dvs nu a trecutinca proba timpului si deja se afla in deriva.

  Mândria este inainte caderi, dvs sunteti pe acest tobogan si nu omiteti;
  sa fereasca Dumnezeu ca un crestin asemeni mie ce va respecta sincer,inca, sa nu va mai apere. Când aud asemena aberati si acuze la adresa românilor, curat antiromânism, oare cu ce se difera de antisemitism? CU nimic! Incep da dreptate Pr Cleopa si bietului Petre Tutea care ne sfatuia sa nici nu stam de vorba cu sectanti , eretici NP, asa îi considera dânsi, se pare ca au avut dreptate.
  Eu am recunoscut valorile dvs, dvs a-le noastre le terfeliti continu, iar in analfabetismul dvs indrazniti pune o si pata cu consecinte grave nu ptr tara ci Biserica lui Hristos, sunteti inconstienti d-lor, ca sa nu spun curat diabolci!

  De fapt ma intreb daca meritati atâta atentie pe care vi-o acordam, sadismul, frustrarile va ies prin totii pori si când taceti.
  La asa invatatura asa rezultat!


 45. CNI,

  „cand a aparut legionarismul? Corinda asta-i muuult mai veche.”

  Da, CNI, e o colinda protolegionara. Da-o incolo de colinda, mai omule, ca trece craciunu… Gata, e cea mai Kosher colinda a anului. 🙂


 46. Athos, ma dau pe scrisul tau ca pe toboganul rasului.
  Uite-te ce scrii:

  „Prefer taranul ala “prost” de la Vadul,care respira hristologie in tot ce misca,…”

  Mai omule, tu asa vorbesti de parintele? 🙂


 47. Vaaai, cum la facut pe parintele.
  Si apostolul Pavel a spus „perete varuit”, dar chiar asa?

  Se cearta fratele calugar cu fratele preot.


 48. Poate de aceea corelatia intre dovleac si bolovani.


 49. Scriptura zice:
  – cine vorbeste mult si greseste.


 50. Trebuia sa-l recunoastem pe Athos cu problemele gramaticale si grija pentru cei ce-l corecteaza!!!!
  Athos uita ca extremismul lui anti-american (??????) este complet nefondat. Imi imaginez ca stie despre America de prin filmele cu Tom Cruise sau YouTube video ca probabil n-a calcat cu piciorul pe acolo. Nu cred ca neoprotestantismul american e solutia pentru Romania dar habar nu ai cind ii amesteci pe toti impreuna si ii blamezi pentru toate problemele lumii.
  Cit despre „credinciosii” ortodocsi….ei sunt unul dintre motivele cele mai importante pentru care nu m-as intoarce niciodata in Romania. Felul lor de traire, nesimtirea, atitudinea asta de „eu sunt crestin” in timp ce-l gasesti in sant beat ca un porc pur si simplu ma dezgusta.
  Multumeste-i lui Dumnezeu cit vrei da’ vezi sa nu multumesti unui Dumnezeu inventat de tine ca n-are cum sa te asculte.


 51. OK, OK, am facut aceeasi generalizare despre ortodocsi pe care Athos o face despre neoprotestanti. Imi retrag cuvintele…..
  E un deserviciu sa argumentez cu Athos in loc sa spun cuvinte frumoase despre cei care au plecat in Bulgaria in slujba Domnului. Ei ar trebui sa fie in mintile si in rugaciunile noastre. Sa-i ajute Dumnezeu!


 52. Eu nu am spus nimic rau de misionari dvs plecati spre Bulgaria, ptr ca nu ma intereseaza astfel de actiunii, nu acord importanta acestor actiuni jignitoare la adresa unor popore crestine, pe care dvs le supraidealizati, insitând ponegri indejuns de primitiv ortodocsia,care nu se limiteaza la acel betiv cazut in sant ce ; poate este un mânutit al Domnului, un Lazar pentru care trebuie avea mila si ruga, caruia trebuia da o mângiere ci nu un sut in fund. Daca ati fi capabili intelge cu adevarat scripturile a´-ti intelge si ortodocsia, motivul pentru care Biserica mama Ortodocsa si Catolica nu inchide usa nimanui si, nu leaga inca nimci pe pamânt, vai de ziua in care Domnul va ordona biserici sa lege, bine face ca nu elaga nimic ca de-aia este mama sa-si ocroteasca fiiul. Si; care pastor îsi ucide oaia ranita? Nu îi leaga ranile, poate la dvs sa fie asa, dar fie cu iertare este religia dvs ci nu a noastra , sa lasam pe Dumnezeu judeca dar si face lumina, desparti caprele de oi, alunga profetii mincionosi ce tipa ca Hristos este la ei. Si mormonii si jehovisti si new-agisti sunt oameni de treaba, afiseaza sfintenia, sunt cunoscatori ai textului scripturilor, ba cunosc pe-de-rost fiecare verset si captiol, ceea ce nu inseamna ca sunt si parte a biserici ci secte eretice.

  Nu am negat niciodata importanta miscarilor evangheice, contributia acestora pe plan local si individual la construirea biserici lui Hristos. Nu am afirmat si nici nu afirm ca la ortodocsi totul este Ok, avem si noii deviati nostrii care pot da mâna cu ai evanghelicilor ,ma refer la ceei care îsi mai spun ortodocsi traitori gen Tanacu si alte aberatii.

  Am rugat sa diferentiem politicul de religie sa descifram soprârle intorduse in dogma, ptr ca numai astfel vom putea uni in duh crestinatatea.

  In loc sa ne bucuram ca ne întâlnim, fiind pe zi ce trece tot mai putini, incepem sa ne atacam, lovim precum oile cu copita, ca nu degeaba suntem definiti oile Domnului, asta se datoreaza faptului ca nu mai avem Pastor, faptului ca turma s-a salbaticit (apropo, ma intreba cienva cu foarte mare ura pe blogul meu, sters -spamuit deja, daca l-am citit pe Pr Arsenie Boca, poate va observa ca din dânsul am citat). Adevarat este ca poporul Domnului este tare rau risipit, numai ca curând va face Domnul si vindecarea, mai întâi sa desparta carpele de oii, fenomen care are motoarele in turatie mare ptr cine are ochii sa vada.

  Reactia dvs violenta si siguranta dvs discutabila cum ca a-ti fi pe drumul cel bun nu este un fenomen limitat doar la acest blog ci generalizat, întâlnirile fizice cu evanghelici sunt la fel de tensionate, suparatoare ptr orce crestin ortodocs sau catolic, prin urmare; cu dvs nu ne putem uni in duh,ca de ecumenism nu putem vorbi fiind o tâmpenie politica.

  Eu cred ca cel mai bine este sa il lasam pe Dumnezeu as face treaba cu fiecare in parte, sa dovedeasca insusi Dumnezeu cine este pe calea cea buna si cine este profet mincinos care in Numele Domnului savârseste cele mai odioase crime cu precadere pe fond spiritual.

  Discutam peste un an sau doi, pâna atunci va mai desparti Domnul multe capre de oii dar si multe asa-zise biserici vor cadea la pamânt, cine sunt cu diavolii se vor manifesta asemeni lor, oile Domnului nu se vor duce in veci dupa acesti demoni!

  As fi vrut sa vorbesc ceva mai placut, dar vad ca numerita sa dau margaritarele ptr ca este evident faptul ca in loc sa se aprecieze mesajul, se întâmpla exact asa cum spune si Domnul în pilda cu margaritarele si cele sfinte…

  Nu am convingerea ca pe dvs va doare de soarta Biserici Domnului ci de a confesiuni dvs limtate in timp si spatiu!

  la revedere


 53. da, la revedere este mai bine decit adio, nu?

  Athos, asta imi intareşte convingerea că eşti mult mai tînăr decît dai să se înţeleagă…

  scrii mult, cu patimă, te superi repede, îţi sare ţandăra imediat, eşti foarte radical… (avea Ţuţea o vorbă despre radicalismul tinereţii şi cazul în care ţi-l păstrezi şi pe la bătrîneţe)

  te dai gîrbovit de ani, dar nu este cazul…
  aşa că, după ce laşi jucăriile acasă, te aşteptăm înapoi 🙂


 54. Imi pare ca s-a cazut in derizoriu cu comentariile aici.

  Daca simplul fapt ca Patratosu a amintit de colindele lipsite de mesaj pe care le canta unii in preajma Craciunului a necesitat o asemenea reactie, atunci nu mai stiu ce inseamna reactie proportionata. E adevarat ca avem in cultura noastra colinde frumoase si cu mesaj, dar la fel de adevarat e si ca exista colinde care nu au foarte mare legatura cu Christos.

  Cat despre partea cu „jidovul”…Pentru mine e clar ca e un apelativ invechit, nu unul peiorativ. Nici nu inteleg de ce ne-ar veni ideea ca e o jignire. La fel cum nu inteleg de ce folosirea unui cuvant intr-un anumit fel in discursul legionar citat inseamna ca acel cuvant oriunde in alta parte aceeasi semnificatie. Ba inca nici acolo nu are semnificatie antisemita cuvantul „jidov” IN SINE, ci fraza care il inconjoara.


 55. Pt. Unomad
  „nu are semnificatie antisemita cuvantul “jidov” IN SINE, ci fraza care il inconjoara.”

  Cand se adunau baietii destepti la Capsa, in Bucuresti, la o cafea, veneau cu ceva cultura in cap. Daca ziceai o prostie, ori nu mai veneai, ori iti taiai limba doua saptamani si citeai acasa, apoi veneai si mai incercai, poate-poate…
  Sa ma ierti, mai bade, stiu ca pe blog nu e cafenea dar sunt boli care dau si dureri virtuale. Sau de la chestia cu iepurasu revolutionar, cum vezi ca zic ceva, hop si tu?
  Deci, repet si pentru tine: colinda e legionara, jidov e peiorativ si reactia e proportionata cu cat o are fiecare. 🙂


 56. Ultima remarca se referea la unomada fraza:
  „atunci nu mai stiu ce inseamna reactie proportionata”. 🙂


 57. Ei da nene patratosu, am o patima si eu aceia ca i-au in serios pe Dumnezeu, s-au cum îi zice Sf Pavel, nebunie ptr Hristos.

  Vârsta mea, pai si eu am uitat existenta anilor fara Dumnezeu , ceei de când am luat legatura cu El se apropie de vârsta dumitale, ramâne sa ghicesti pe ceei pe care si eu i-am uitat a fi existat vreodata. Nu, in nici un caz nu am ajuns cocosat de ani si pensie.

  Dar hai totusi sa fim benefici (exploatam incurcatura) si educatiei copilasilor dumitale ce se hranesc tot cu lapte.

  D-le

  Exista un pericol foarte mare sa cadeam in pacate grave, ce se iarta ele prin Harul Domnului dar nu fara nuielusa si o intoarcere din drum (desavârsiri), stanganere la nivelul pruncilor,pecare eu pot spune spre Slava Domnului am depasito de mult, ma hranesc cu bucate tari,iar de cad in pacatul mândriei risc sa fiu dat inapoi, ba mai trage Domnul si vreo douo cravase pe cocoasa de ma indreapta una douo.

  Acum vb ca intr-e frati,

  – De ce sa i-au eu bah cafteala de la Tata ptr tine?

  Asta o zic asa ptr ca ziceti mata ca as fi tinerel foc.

  Eu agreez glumele,tin la tavaleala, am si puterea analiza cu mintea mea ptr a imi da seama daca nu exista riscul cadea in pacat sau face un micut sa cada. Prin urmare deschiderea dumitale spre dialog prin blogul dvs este binevenita,necesara cunoaste reciproc mai bine, acepta asa cum suntem si respecta,fara a renunta la spiritul critic sau cadea in blestematia politic-corectitudini. Crestinatatea se uneste in Sfântul Duh sau deloc, alta cale nu exista, iar aceasta trebuie pregatita si printr-o mai rapida dezvoltare a rahticilor carora trebuie adimistra vitamine grupa mare fie si cu forta in cazul celor mai râzgâiosi, ca asa sunt sarmani rahitici fac nazuri,da din picioare, tipa si toate cele specifice boli.

  Acum, daca intri intr-o casa trebuie respecti regula si gazda, daca se întâmpla ajunge sa te certi cu toata lumea,inseamna ca trebuie sa îti faci bagajul si te duci invârtindu-te numai sa nu ajungi la cafteala cu meseni dupa ce se machiesc si inching spiritele si mai si. vei spuen ca pocaitii nu beau alcol, stiu, pai ce numai alcolul machieste, pai vedem ca si alte duhuri orbeste mintea, umple inima de ura, pacat greu ptr ca se ajunge la cearta in Numele Domnului ci nu al patratosului sau athosului, in capul ultimului se arunca cu bolovani ca de pe maidan. Nu stiu daca eu am atacat direct vreo persoana, dupa stiitna mea m-am limitat la mesaj si ideie, persoane sau nickname-uri nu imi amintesc sa fi atacat direct, am expus constatatrile mele, cautând sa explic , de unde si lungimea mesajelor ,in speranta intra in discuti mai profunde, schimb de experienta crestina. Eu am aceptat partea pozitiva a cultului dvs,am si evidentiato si nu odata am subliniat faptul ca este necesar sa diferentiem componentul uman (caderi/devieri) de cel divin (parte buna)

  Critica la dresea evanghelicilor se mai datoreaza si faptului ca se insista prea mult si extrem de violent a ne convinge de infailibilitatea dogmatica a cultului dvs. Daca eu ortodocsul crescut la piciorele unui Cleopa si altor mari personalitati, nu sutin ca in afara BOR nu exista mântuire, va recunosc si pe dvs parte din biserica crestina, banuiesc ca suntem deja foarte avansati (ortodocsi), dvs pareti ramâsi in urma ci nu noii orto. Putem discuta critic orce aspect existente in ambele tabere, pe cât posibil fara a cadea in excese si acuze precum cele din urma, de antisemitism,legionarism, in definitiv aceasta este si autentica dezbatere intelectuala de care români sunt inca departe, ca sa nu spun vorba aia mare, in spirit crestinesc, este prea ,prea mult.

  Uff.., iar ma lungisi pâna la Cucuieti, scuze

  si,
  o mai lungesc odata ca sa fie si mai lata

  la revedere si buna vedere …


 58. Unomad, tot pentru tine, ca te vad destoinic:

  Trebuie sa ai tu la tine in oras doi-trei evrei mai bine hraniti. Treci pe langa ei, faci degetele ca urechile la iepuras si dai din context: „Victorie! Jidovii au castigat campionatu european de baschet!”- sau ceva de genul asta. Te astept dupa aia sa-ti pun eu cateva copci ‘in derizoriu’. 🙂
  Vezi tu cum incit eu ‘jidovii’ la violenta?


 59. Athos, te salut si eu, flacaule batran!

  „Eu agreez glumele,tin la tavaleala!”

  Nu numai atat, cu varsta tie ti-au crescut si doua simturi: simtul masurii, care a devenit nemasurat, si simtul umorului, care a devenit involuntar. 🙂


 60. Deci, Razvan, nu te-am jignit si nu am vorbit sarcastic cu tine si nu cred ca retorica mea merita raspunsul pe care mi l-ai dat tu.
  Daca tie ti se pare ca a vorbi cu sarcasm cu toti cei cu care nu esti de acord e o caracteristica crestineasca, daca tot ne laudam ca suntem crestini, atunci mie imi scapa ceva din rationamentul tau.

  Si nu, nu as face experimentul pe care il propui tu, pentru ca, intre momentul in care colindul amintit a fost scris si ziua de astazi, „jidov” a capatat un sens peiorativ. Cam ca si apelative ca si „taran”. Sau „prost”, care altadata era o denumire a oamenilor de rand, care nu aveau titluri nobile, si nu facea referire la capacitatile lor intelectuale.


 61. Rasvan Cristian…
  „colinda e legionara, jidov e peiorativ si reactia e proportionata cu cat o are fiecare” – politicall correctness-ul e boala relativ noua, dar tare grea. Are cam aceleasi consecinte ca si diabetul: provoaca orbire si impotenta, cei drept ca la alte nivele decat acesta.
  Etichetele puse simplist nu te onoreaza si nu onoreaza pe nimeni, cel putin nu pe cei care au pretentia practicarii dialogului. Asa ca dialogheaza, frate, nu cataloga!
  In privinta miscarii legionare, exista si aici o dreapta masura, care nu vine in nici un caz din filmele lui Sergiu Nicolaescu (si am senzatia ca aceasta este principala sursa de informare in domeniiu, pentru foarte multi). Dar asta e alta poveste…


 62. Unomad, nu te infuria:

  Nu te-am facut prost: da copy-paste si mananc pixelii aia. Nu numai prostia doare, uneori si 1/2 cultura, nu am zis ca esti prost ci incult la tema data.
  Ti-am zis ‘bade’ in contextul pur popular al discutiei despre colinde. Tu poti sa-mi spui ‘badita’, ca nu ma supar, fiind mai batran decat tine.
  Uite, pe text, fara suparare: in general nu se incepe o fraza cu ‘deci’, ca doare, cu atat mai mult postarea. Dac vrei, iti explic de ce… Nu te teme, ca nu-s copci! 🙂 Poti sa eviti si modul impersonal, tip ‘s-a dezbatut, a vorbi’ care da un aer de aer la fraza. 🙂 Da’ tu sa nu faci ce zic eu: fa ca tine!
  Iconu tau: cand e mare, pe blogul tau, e revolutie, cand e mic, pe blogul lui Marius, e iepuras. Asta numesti tu sarcastic?
  Unomad, versurile astea stupide se colinda ACUM, nu in trecutul hiperboreal: a colindat CNI cu ele.

  Hai sa te incurajez: daca te simti prost, asta nu inseamna ca si esti. 🙂 Dovedeste chestia asta inlocuind numele Isus din versurile citate, cu PCR, sau Hitler sau Ceausescu: observi rautatea si scarbosenia ‘colindutei’?


 63. Dan H, am dialogat inainte pe tema asta, ai venit tarziu. Nu incerc sa plac politic, antisemitismul e in crestere, daca te informezi ai sa vezi ca am dreptate.
  Nu era o eticheta ci o concluzie personala si lasa-ma sa am macar demnitatea unui borcan cu eticheta bine lipita: nu mi-o razui ca sa bagi conserva ta in el.
  Despre dreapta masura a miscarii legionare: le ce te referi? Miscarea legionara e o rusine a umanitatii!
  Hai sa discutam daca nu esti de acord, nuanteaz-o! Te tin curelele, Dan H? Lasa „politicall correctness-ul e boala relativ noua” si treci la lupta, ca nu esti la TV: duelam?


 64. Am incercat sa dialoghez cu tine, rasvan, dar se pare ca nu poti sa rezisti tentatiei de a-i face inculti si de a-i „taia” cu cuvintele pe toti cei care nu sunt de acord cu tine…Iar chestia cu „Nu SE incepe cu deci…” denota o gandire incadrata in stereotipuri pe care nu ma voi osteni sa le cataloghez.


 65. Gata, din acest moment nu mai spun nimic la ceea ce postezi tu, ca nu cumva sa crezi ca am ceva personal cu tine si ca raspund de cate ori scrii tu ceva.


 66. „Miscarea legionara e o rusine a umanitatii” este inca o concluzie pe care o arunci pe masa, inaintea oricarei discutii.
  Citeste, studiaza, consulta surse din ambele tabere, vezi cum s-a nascut, care i-a fost evolutia si apoi finalul. Adica nuanteaza si fa-o fara patima.
  Miscarea legionara aduna laolalta lumini si umbre, bine si rau.
  Duelam daca:
  1. ma convingi de utilitatea demersului
  2. Marius modereaza toata tarasenia – pana la urma e blogul lui, nu?


 67. Dan H, regizorul ala nu-mi place. Potrivit ar fi sa fi vazut si tu „The Duellists” al lui Ridley Scott. L-ai vazut? Exista un anumit tip de dialog si acolo, pentru ca de asta vorbeai, nu? Superbe imagini!
  Dan H, dom’ comisar, acasa la mine-n cap n-a rulat Sergiulica Nicolaescu, asta e…


 68. Dan H, la:

  „Citeste, studiaza, consulta surse din ambele tabere, vezi cum s-a nascut, care i-a fost evolutia si apoi finalul. Adica nuanteaza si fa-o fara patima.”

  Recunosc ca m-ai infuriat cumplit, necrestineste, nu am indelunga rabdare. Nuanteaza tu asasinarea lui Iorga si Armand Calinescu! Vrei un os de peste sa te duci la doctor sa ti-l scoata? Ia-l: legionarii au fost niste lepre de la inceput pana la sfarsit! Fa tu filozofia crimei. Cu cine vorbesc eu de Ridley Scott! Asa imi trebuie!


 69. … si nu duelez cu orbii, Dan H! 🙂


 70. „Iar chestia cu “Nu SE incepe cu deci…” denota o gandire incadrata in stereotipuri pe care nu ma voi osteni sa le cataloghez.”nu poti sa rezisti tentatiei de a-i face inculti si de a-i “taia” cu cuvintele pe toti”

  Deci, unomad, bine faci. Prin urmare asa deci… nu te teme, ca unde taie cuvantul, creste 🙂 Mai ramane sa-mi spui tu ce…


 71. Pentru voi amandoi, Dan H si Unomad:

  Va marturisesc ca mie in minte mi-a crescut nu dialogul ci pampletul, asta e!
  Un postas voia sa scrie ca si Pablo Neruda, poezii frumoase. Neruda l-a trimis sa priveasca marea si chestia se va rezolva. S-a uitat omu’ la mare pana cand l-a intrebat iubita de ce sta pe mal si se holbeaza.
  „Nu ma holbez, astept sa-mi vina metaforele.”

  Asa am sa fac si eu: am sa urmaresc postarile voastre si am sa astept sa-mi vina dialogu’. 🙂


 72. … corectez, pamfletul 🙂


 73. urât „dumnezeu” mai au unii, adevar este ca fiecare ia chipul dumnezeului sau (idolului), Dumnezeu adevarat vindeca orbi, nu orbeste, iar El vede, aude si raspunde, cel al balilor nici nu vede nici nu aude si in veci nu raspunde, dupa roadele lor îi veti cunoaste.cine din ball nascut era, cu a-le sale roade se manifesta, cine din Dumnezeul cel Viu si Adevarat nascut este, santos la trup si minte se dovedea in toate

  vorbeam si eu asa …, sa nu tac


 74. Nu doar antisemitismul e in crestere, ci si antiamericanismul. Are asta de-a face cu razboiul din Irak, cu aroganta si simplismul cu care sunt abordatealte natiuni si culturi?
  Banuiesc ca acum cineva o sa ma catalogheze drept „antiamerican”…


 75. Succes Razvan.
  sau mai bine priveste marea…
  😉


 76. Dane,

  ce sa spun, cand te uiti la titlul initial al postarii „Echipa care a plecat spre Bulgaria…” si vezi 75 de comentarii… Nici cand a plecat Marco Polo in China n-au fost atatea. 🙂

  Am privit si mi-a venit! Multumesc… 🙂


 77. Poate nu stiati; Formula SS(Z), a nu se confundata cu Sola Scriptura, formula SS(Z) defineste/include in mediile de specialitate exprementul „anti si pro”, punctul central al formulei este limitarea profesionala a pigmeilor la efemerul „0,..?pc”


 78. da, am tolerat înţepăturile de mai sus că şi aşa nu se mai întîmplase demult, tocmai am ieşit puţin la înviorare, nu mai mirosise a adrenalină demultişor pe aici,

  doamnelor, scuzaţi-ne, aşa sîntem noi bărbaţii, ne mai place să ne luaăm de gulere din cînd în cînd să simţim că trăim, dar după aia ne batem pe spate cavalereşte,

  nu numai de la adrenalină se întîmplă, ci şi de la prea mulţi neuroni,
  cam rar se întîmplă să am atîţia tipi deştepţi pe atîţia de puţin centimetri pătraţi ca aici (vedeţi? şi centimetri tot pătraţi sînt, nu rotunzi 🙂 )

  Mă bucur că v-aţi apucat să priviţi… Razvan pe acolo nu poate privi decît Ozana cea frumos curgătoare.

  Draga Razvan, legionarismul şi fascismul au fost o gripă pe lîngă comunism, care este un cancer, iar naţionalismul este SIDA. .. nu mai ştiu cine a spus-o, oricum am improvizat.

  Da, asta-i blogul, porneşti de la subiect şi stăăăăăm la taclale, asta-i frumos.
  Bravo!


 79. Fratilor – un ton mai balantat si mai putin jignitor in aceste discutii este de dorit si mai crestineste.
  Stiu ca se spun unele lucruri care par strigatoare la cer…dar totusi, eu zic sa incercam sa pastram un ton mai bland.

  Athos – si neoprotestantii au fost sub comunism. Diferenta intre NP si BOR e ca NP a crescut considerabil sub persecutie pe cand BOR a dat mult inapoi (sau a fost doar intr-un fenomen de conservare cum spui tu). Dupa parerea mea umila – asta este si unul dintre motivele pt care crestinismul este pe moarte sub Islam (desi acolo problema este mai complicata si mai periculoasa decat sub comunism). Crestinii trec (si au trecut) de-a lungul anilor la Islam pt ca ei sunt (si multi au fost) deja nominali (doar cu numele) cand a ajuns Islamul acolo!!!

  Sper sa fie o inviere adevarata in BOR (cum pare ca zice Athos). Nu scriu ca un dusman al lui BOR – dimpotriva. Prietenul meu cel mai bun din liceu a terminat la Sibiu si a fost preot ortodox (acum preda religia pt ca e divortat).


 80. Bulgaria are si ea nevoie de misionari, ca si Romania, America…si cam toate tarile de pe pamant – nu? Ca o numesti evanghelizare sau re-evanghelizare, nu cred ca are importanta!

  CNI – ma intristezi cand spui:

  „Mai degraba Estul va urma calea Vestului secularizandu-se, decat sa se converteasca la diversele confesiuni np. Este si asta o mangaiere:)..”

  Stiu ca ai semnul ala de zambet acolo – dar daca asta e ceea ce crezi e f trist…Daca preferi indiferenta vestului crestinimului NP – nu cred ca stii ce este credinta adevarata!


 81. Din pacate sau din fericire nu exista inca nici o tara protestanta care sa fi fost cucerita de catre o populatie islamica/evanghelica-asa cum este cazul unor regiuni ca Orientul Apropiat si mijlociu sau Nordul Africii,m foste majoritar ortodoxe sau „monofizite” sau, in cazul Mesopotamiei sdi Persiei, de la un moment dat, „nestoriene”, pentru a vedea pe viu cum ar fi reactionat crestinii protestanti intr-o asemenea situatie. Ca de pe margine ne este foarte usor sa impartim cartonase de ‘crestinism nominal’.
  Cine stie, poate vom vedea lucrul asta in Manchester.
  Eu zic, Doamne fereste!


 82. Eu evedyahu, cand vad, cel putin pe internet, cate organizatii misionare exista cu telul explicit de a elimina sau, cel putin, reduce semnificativ, prezenta BO in Romania, nu prea pot avea intelegere si sentimente foarte calde fata de acesti crestini.
  Nu zic ca obiectiv vorbind, poate ar fi preferabila o convertire la np unei secularizari masive, insa eu pur si simplu nu pot dori acest lucru. Este si dragoste aici, si oarece mandrie si ceva atasament fata de o familie, de un neam, de o iserica etc.
  E ca si cum as zice, in cazul in care mama ar muri, ca ar fi mult mai bine pentru mine sa imi gasesc o mama-substitut. As prefera sa nu mai am nici una, in lipsa celei adevarate si naturale.
  Ma intelegeti, sper.


 83. Incerc sa te inteleg CNI. Cu privire la Manchester…cred ca ai dreptate!

  Din cate stiu eu (si sunt destul de sigur), singurele confesiuni crestine din tarile musulmane care fac progres (oarecum limitat din cauza legilor stricte) sunt NP.

  Bisericile traditionale stgneaza sau dau inapoi. Intepretarea mea (obiectiva) e ca stagneaza pt ca sunt moarte/nominale. Sa nu uitam ca biserica primara a crescut tocmai sub prigonire – pt ca era vie si nu nominala.

  Cu privire la organizatii care vor sa reduca BOR in Romania – nu cunosc. Scopul organizatilor evanghelice (pe care le cunosc eu) este sa-l propovaduiasca pe Isus Hristos celor ce nu au o relatie personala cu El (adica – celor care nu l-au primit [Ioan 1:12] si nu dau dovada ca au roadele Duhului Sfant.

  Spre deosebire de tine (si sunt nascut intr-o familie baptista) – eu prefer sa fie o trezire reala in BOR si asta sa zguduie Romania (si lumea) intr-un sens bun (ca si biserica primara). Sunt constient ca NP sunt vazuti cu suspiciune de multi romani [in general datorita zvonurilor false a unor preoti etc] si au „an uphill battle” acolo. De aceea – stiu ca ar fi mult mai usor oamenilor (cred eu) sa se intoarca (sau reintoarca) la ortodoxie. Eu prefer sa nu mai fie nici macar un BAPTIST (acum sunt sub 2%?) in Romania dar sa fie o trezire reala in BOR si 50% din ei (cel putin) sa fie credinciosi adevarati/biblici.
  Deci, nu-i vreau sa treaca la secularism ca tine (decat sa treaca la o BOR vie).

  Cei mai buni evanghhelisti (NP) pe care-i cunosc eu, nu cheama oamenii la Baptisti?Penticostali etc…ci la Hristos. Daca a-ti face-o voi cu adevarat, s-ar retrage majoritatea misionarilor si s-ar duce in tari musulmane, budiste etc…Asa cred eu.

  O BISERICA VIE MISIONEAZA (vezi biserica primara).

  Si CINE NU MISIONEAZA – DEMISIONEAZA. – Liviu Olah

  Cum sta BOR in aceasta privinta (in mod special in ultimii 500 de ani? 50 de ani? 5 ani?)

  Blessings,
  cristi


 84. evedyahu

  Crestinismul se afla intr-o confuzie fenomenala, la care se adauga unitatea fortelor telurice, a tuturor demonilor existenti in lume si vazduh dusmane lui Hristos. Singurei religi careia s-a oferit marul otravit precum lui Adam si Eva, a fost si ramâne crestinismul care a si muscat,de unde provine confuzia/orbirea de care si Domnul ne avertizeaza în Apocpalipsa, insa am o observatie;

  Nici un crestin,exceptie profeti, traitori ,induhovniciti care desiau spus, nu au fost ascutati-urmati, ca altfel poate marul nu ar fi fost halit,ca de muscat sigur se musca ca si in cazul unei momeli pescaresti. Este momentul sau ne apropiem de marea revelatie (constientizare) a acestei pacalei, muscaturi pe care amfacuto, râmând sa vedem daca cvomcontinua hali intreg marul sau vom avea o asa-zisa nastere din nou, ce va reviogra crestinismul fundamental, care va fi si declansatorul mari priogane impotriva acestora.

  In acel moment; crestinismul care va adopta pozitia lui Adam, femeia pe care mi-ai dato m-a amagit, va cadea definitiv, biserica apostata ce se va duce dupa spurcat si sluji, aici nu mai este vorba de NP sau B.C ori B.O ci de Biserica lui Hristos ce va fi unita in duh.

  Fie cu iertare, biserica nu mai are mesaj, incurca rau de tot in borcanele, ea are teologii superprofesionsiti cum sa despice paduchele in ziua sabatului,pe aici pe colo mai pescuieste câte un amarât de pestisor care tinut intr-un borcan impropiu moare si acela la urgenta. Interesant este faptul ca singura religie care poate da raspuns provocarilor este crestinismul,eu ma minunez când vad atâta blocaj in biserica si a faptului ca se opteaza ptr soluti hibrid, inclocuitori, ceea ce ma face sa cred ca in prezent avem in fata o imitatie de crestinism datorita muscaturi din mar,ei, cine si cum va fi capabil striga crestinilor STOP; nu mai muscati din otrava, atentie; eu spun crestinilor ci nu ateilor, de unde si reticienta mea cu misionarismul evanghelic,fie cu iertare, ca o spun, eu il consider de slaba calitate, tras de par,fortat, care acum este mâine la prima adiere de vânt fie a fost luat,fie sta in borcan ca si pestele mort, adica va hali marul otravit.

  Eu stiu ce vorbesc, am totul pregatit si betonat, studiat la milimetru, as putea spune dovada stiintifica in fata careia nu cred ca vor putea sta nobelesti astia, o spun cu riscul a fi din nou bolovanit de …, sunt ferm convins ca in ziua care Dumnezeu va da caprele si lupii la o parte fie prin mine fie prin altul (va trebui confirmata si prin alte directi,surse, inclusiv ateiste), daca aceasta lucrare va apare , crestinismul va trai o revolutie fundamentala prin care se va apara, nu va musca mai departe , facând posibil ca si Dumnezeu sa implineasca ce ne-a promis prin profet, zece insi vor trage în aceea zi de mantuaua unui judeu (crestin autentic) spunâdn ca vrea sa vina dupa el fiinca a auzit a fi Dumnezeu cu crestinul, vor vedea cu totii diferenta,posibil ca in acel moment crestini sa fie un fel de ingeri ce va uimi pe totii, vor bea otrava, lua serpi înmâna si nu vor fi vatamati precum sunt azi, numai ca azi cresc impreuna grâul cu neghina, oaia cu capra peste care pazeste lupul cu fundita rosie. In prezent se acelereaza despartirea oilor de capre, lucrare pe care o fac dusmani biserici, asa ca evenimente incredibile vor mai fi in biserica indiferent de confesiune , vor cutremura pe multi, unii se vor duce spre haleala integrala a marului, la hristosi, evanghelisti mincinosi au si aparut cu duiumul , putini vor fi curajosi si întelepeti, depinde in acest moment; continua musca nepasatori din mar ori …. minuni va face Dumnezeu cu ei

  Atentie foarte mare, exista o imitatie,confuzie privitor la escatologie si finalul vremurilor, apocalipsa care este provaduita de anumite miscari NP foarte ciudat, premeditat a inocula frica, specialitatea sectelor prin care tin enoriasi sub bâta lupilor, bani si instituti grele se fac de pe urma speculatiilor. Chipul este doar vârful eisbergului pe seama caruia se fac multe aprecieri, dar pâna a se ajunge implanata (2025-2035 generalizat), sub ochi nostrii sicu sprijinul crestinilor zisi traitori se batatoreste intrarea antihristului in Templu ptr a se da Dumnezeu, adica trupurile noastre.

  Iata de ce sutin eu cu incapatânarea necesitate unificari in duh a crestinilor, repet, nu tâmpenia de ecumensim care va strica si mai rau unitatea în duh princ are sa se faca posibil apararea fiecaruia, ptr ca daca stiu ca marul este otravit vor sti cel putin ce parte sa arunce din el sau; iata marea taina si bucurie, ”
  De veti lua ceva de moarte in gura voastra, pe voiu nu va va atinge”

  Crestini care dorm in post si zic, Domnul nu ne lasa, ca asa a promis, se inseala, vor vedea ca vor fi lasati sa cada si duca in alai dupa ceei ce musca adânc din mar. Asta vrea sa ne spuna zilele de azi când ne minunam la auzul si vederea unor evenimente grave pe care le comit si crestini. Sa stiti; nu atei vor blestema pe Dumnezeu in fata in loc sa se pocaiasca (ref din Apoc) ci crestini ce vor fi avut cunostina de Dumnezeu,ptr ca otrava marului intrata in ei, nu le va mai da posibilitatea vedea nicidecum pe Dumnezeu cum lucreaza,vor avea impresia ca striga la Dumnezeu iar Domnul îsi bate joc de ei, nu le raspunde, de aici frustrarile si ura contra lui Dumnezeu. Cioran este un profet in felul sau, si ce profet?!

  In concluzie, crestinismul trebuie sa se regaseasca pe sine, redescopere forta si puterea daruita de Dumnezeu, crestinsimul este unica forta impotriva careai nimic nu poate sta impotriva, de unde si unitatea de granit fenomenala a fortelor telurice contra sa, in ziua când crestinsimul va constientiza marul otravit ce i-l adimistreaza aceste forte, va iesi razboi mare, se lasa cu varsare de sânge, adica se va reveni la prigoana fatisa ceva identic cu primele secole,ptr ca multi idoli imobilizati de forta crestinsimului pe neve sunt resucitati la viata, prinde forta, ptr ca crestini sunt ocupati cu marul, sau cf N.T, mamona.

  Dinaceasta cauza crestinismul este lipist de mesaj si forta in societate, el ,crestinismul este artificial imobilizat,anesteziat, s-a dat un somnifer, fara de care aceste forte telurice nu ar fi avut sanse predomina, rapune si crestini peste care exista rugaciune si mai ales sânge, Sângele lui Hristos si al martirilor Sai! Este foarte,foarte important si carei biserici apartinem mai ales in aceste vremuri, revigorarea neasteptata a BOR de dupa 89 ar trebui sa puna pe gânduri foarte serios,dar este o alta tema , sa nu o mai lungesc


 85. Draga CNI,
  incerc sa ma pun oarecum in locul tau si sa-ti inteleg logica afirmatiilor.
  Crestinismul, in esenta lui este nu multiconfesional ci supraconfesional (nici nu stiu daca exista cuvantul…). Cei care reusesc sa urce suficient de mult in cunoasterea lui Dumnezeu, se intalnesc acolo, dincolo de diferente. Nu cred intr-un ecumenism institutional ci intr-unul spiritual. Mediocritatea, falsul, superficialitatea sunt in aceeasi masura de condamnat atunci cand se regasesc in BOR sau in cultele NP.
  Atasamentul excesiv fata de o anumita forma de manifestare a credintei crestine, poate fi bolnavicios, indiferent care este aceasta forma. Nu de alta, dar s-ar putea sa renunti la continut, datorita faptului ca forma nu este cea dorita.
  Probabil ca as fi si acum parte a BOR, daca aceasta biserica ar fi stiut sa ma intalneasca pe drumul cautarilor mele pentru ca spre ea am pasit in primele momente ale acestor cautari. Nu s-a intamplat acest lucru…
  Eu te-as sfatui sa cauti problema nu in cei catre care se pleaca masiv din BOR ci in locul din care se pleaca: ce lipseste, ce nu functioneazaa, ce revolta intr-o asemenea masura?
  Telul organizatiilor misionare nu este subminarea BOR-ului ci convertirea oamenilor la Christos. Ma rog, s-ar putea sa intelegem foarte diferit notiunea de „crestin” daca luam de bune statisticile…


 86. Draga Athos – sunt de acord cu multe lucruri care le spui…dar e mult prea lung sa am timp sa citesc totul cu atentie. Scuze.

  Draga CNI – ai scris:

  „E ca si cum as zice, in cazul in care mama ar muri, ca ar fi mult mai bine pentru mine sa imi gasesc o mama-substitut. As prefera sa nu mai am nici una, in lipsa celei adevarate si naturale.
  Ma intelegeti, sper.”

  Tot m-am gandit la aceasta ‘ilustratie’ si cred ca esti f f gresit. Deci NU – NU te inteleg de loc.

  Majoritatea copiilor la care le moare mama ar prefera sa aiba o mama ‘vitrega’ buna dacat sa nu aiba o mama deloc. Eu marturisesc ca biserica (mama) mea nu este perfecta, dar este buna…ma hraneste, ma ingrijeste etc…

  Totodata – ceea ce spui tu nu este doar ca preferi sa nu mai ai nici o mama, dar vrei sa moara si TATA. Pt ca, ce este un om secularizat, daca nu un om lui care ia murit si TATA (nu are si nu crede in Dumnezeu) si mama (adica biserica)…De asta am spus ca sunt trist, f trist. Daca moare mama, tu doresti sa moara si tata, decat sa aibe o mama ‘vitrega.’ Nu suna bine deloc!!!


 87. Stiu ca lung este si tare greu de citit-urmarit si gândit intr-o lume rapida, pai de-aia si va tot sucaresc cu cearceafuri de mesaje pai auzi dle evedyahu

  Se punea aici probelma cum ca cartea nu va mai fi citita, asa este, daca continuam fi extrem de rapizi.., am cautat un medicament adecvat, facut din plante naturale.

  Uite fusai scurt ca sa intelaga si tanti Tamara de la Moscova


 88. Pentru Evedyahu, la:
  „Fratilor – un ton mai balantat si mai putin jignitor in aceste discutii este de dorit si mai crestineste.”

  Am venit tarziu acasa si am pierdut momentul sfatos de mai sus. Am si eu…
  o intrebare: accepti ca stilul e omul? (am tradus-o aproximativ) Exemplu: stilul tau ma plictiseste pentru ca e fara viata si mieros.

  o intrebare: vrei sa fim chiar toti ca tine? Dac vei incepe raspunsul cu: fireste ca nu, Rasvan draga…, ai inteles gresit, eu …, nu mai zi nimic.

  ultima intrebare: te deranjaza ca nu mai traim in epoca Judecatorilor? Initiez eu un raspuns? Se pare ca nu…

  Cat despre mine, lasa-ma sa ma infurii cand vreau si nu citi ce scriu. Tu cand jucai fotbal nu ti-a zis nimeni: „Ba, Evedule, tu ce te dai mare, ma…?” Nu, nu ti-a zis, ca la mine se numea maidan locul de jucat cu mingea, iar la tine se numea teren. A, si la mine se numea poarca, nu soccer


 89. Evedule, asta nu inseamna ca tu, CNI, Athos sau Dan H sa nu va desfatati in arta conversatiei. 🙂 Voi sunteti ca inteleptii pesti marini, de mari profunzimi. La mine e mai simplu, ca la pestisoru de aur: ceri si capeti! 🙂
  Poate ne mai vedem… 🙂


 90. Razvane – ai simtul umorului…asta nu se poate nega :):)

  Tu ai vrea sa traiesti in epoca judecatorilor? Initiez raspunsul: cred ca nu!

  Cred ca „stilul e omul”…dar totodata cred in dinamica omului…deci ca oamenii se pot schimba in rau sau in bine…Oricum, sfatul meu a fost prietenos – nu trebuie sa-l iei.

  Trebuie sa recunosc ca stilul tau NU plictiseste 🙂

  Blessings, cristi


 91. Rasvan,
  zburdalnicia stilului compenseaza vidul din continut?
  Iar epoca judecatorilor se caracteriza printr-un haos desavarsit, din cate-mi amintesc eu, un fel de „nobody’s land” in care fiecare facea ce voia muschii lui. Asa ca da, traim in epoca judecatorilor, prietene…


 92. Dragilor, Dan şi Eved, aşa cum am spus şi în cazul meu, aciditatea este modalitatea de apărare a oamenilor hipersensibili.

  Razvan este un astfel de om… şi are şi ce spune şi foarte mult talent la scris.

  Ii multumesc pentru acordul de a-i publica marturia personala,
  poate ca ar merita sa deschidem o pagina noua numai de marturii personale…

  astea chiar zidesc.


 93. oamenii hipersensibili si cei care au suferit mult


 94. Dane,

  „zburdalnicia stilului compenseaza vidul din continut?”

  NU, dar nici sa canti toccate de Bach la mandolina pe versuri legionare si eu sa stau cu partitura in mana sa simt muzica de doua ori, NU!
  Prefer rasul meu facand ecou in vidul tau, scrasnetului nuantat al micului legionar in vidul meu.
  Si macar de-ar fi Micutul si Legionarul (astia ‘e’ din niste carti), da’ nu ‘e’ ei, ci voi.
  Dane, nu vidu e problema ci vitraliile, alea lipsesc. Prin gemuletul de minte galbejit, totul devine sulfuros …


 95. Marius,

  scriam si n-am citit ce-ai scris. Multumesc ca ma astepti pe mal cu pestii fripti si painea franta… si ma inveti sa pescuiesc.

  Blessings, Evedu!


 96. Si pana la urma a mai ajuns echipa aia in Bulgaria ori s-au inecat in apele adanci ale comentariilor de aici? Acuma, ca sa fiu in ton cu Athos: nu dati cu cataroaie in mine, a fost doar o gluma.


 97. don quijote, du-te si vezi, in Bulgaria, nu la fund! 🙂


 98. Razvan,

  Avea Petre Tutea o vorba celebra: Balcanii sunt „fundul” Europei. Bulgaria e chiar fundul.


 99. 🙂


 100. 🙂 Razvan, uneori esti un izvor de inspiratie pentru altii.


 101. Marius,
  ma intorc la chestia cu contextul istoric, vis a vis de legionarism. DAca am fi trait pe la mijlocul anilor ’30, foarte probabil ca toti trei (eu, tu si Rasvan – era sa scriu Ovidiu :-)) am fi defilat imbracati in camasa verde si cantand „Sfanta Tinerete Legionara”. Tu ai fi compus cantece tematice, pe versurile lui Gyr, eu puneam la cale cine stie ce asasinate de dragul cauzei nationale iar Rasvan ar fi scris pamflete la adresa lui Carol si a Dianei Lupescu.
  Har Domnului ca a trecut suficient timp de atunci, ca sa ne permita sa vedem lucrurile in ansamblul lor.
  Nu sunt un apologet al legionarilor (un neoprotestant legionar este echivalentul unui ungur PRM-ist). Totusi, istoric vorbind, exista nuante care in genere sunt ignorate si, pe de alta parte, oamenii astia si-au platit cu varf si indesat pacatele.
  Recunosc ca ma irita etichetele simplist puse. Cei care care vor dreptul de a emite judecati de valoare pe chestii istorice, ar fi bine sa bage un pic nasul in carte, inainte.


 102. Ehei, Rasvane,
  eu prefer Bach la mandolina cand mi se dau ca alternativa versuri crestinesti puse pe manele.
  Si verdele din camasa nu-i chiar asa de brun, atunci cand alternativa camasii verzi este scufia rosie.
  Sper sa n-avem de ales dintr-o paleta asa saraca de optiuni pentru ca mie-mi plac camasile albe…
  Cat despre vid – „umpleti-l”, vorba lui Wurmbrand.
  Vezi? Am citat dintr-un evreu!
  🙂


 103. Surse anonime informeaza ca au ajuns. Fata a fost rapita de pagâni bulgari, baiatul se lupta pe viata si pe moarte cu pagânii sa o recupereze.


 104. d-le Athos,

  De la dvs ma asteptam la mai multa seriozitate.

  Sa va fereasca Dumnezeu de „crestini” doar cu numele.
  Din orice cult/
  Ca toti au „uscaturile ” lor.


 105. Athos, am un sfat12calugaresc pentru tine: abtine-te.


 106. … macar in postul Craciunului.


 107. Excelent sfat pentru un necălugăr, Don, excelent sfat…
  Psihanalizabilă chestiunea pe care o spune Athos….

  Una dintre disciplinele călugăreşti, dragă Athos, este să îţi stăpîneşti nu numai gura, ci şi imaginaţia, că alfeliu cine ştie ce mai visezi…

  Din partea lui Portos şi Aramis, de data asta, ca nu cumva să crezi că este de la vreun alt schivnic


 108. ce pacat mai facusi bre?
  s-a spusi aici; tineri pleaca sa misioneze, evanghelizeze bulgari, s-a spus, deci sunt pagâni, am pus eu ghilimele pagânilor , nu, deci vb serios.

  s-a spus aici ca se fura pe rupte in BU, s-a spus

  s-a mai spus ca ar mai fi si masinute la mijloc, s-a spus,

  acum

  eu bun crestin imi fac mari griji de soarta lor, te pui cu pagâni polistiti bulgari, sunt capabili de orce.

  omul nostru întreba de soarta lor, eu grijuliu nevoie mare pusasi rau inainte,nu profeti eu ca vor dispare ca vor fi furati, na ca se adeveri


 109. Aşa cum am spus, Athos, la chestii serioase abţine-te, că doar e post!

  E o glumă nesărată şi negustată.

  La un moment dat bănuiam că ai simţul umorului fin. Sper că nu m-am înşelat. De umorul gros sînt sătul.

  Nu sîntem în trenul de navetişti aici.


 110. Nu stiu cata activitate se mai duce in acest post, dar cum stiu ca s-a discutat despre colinde mai devreme, vreau sa pun si eu linkul unui colind bizantin, cantat in araba, asta chiar e frumos si foarte profund:


 111. mai athos, sau sfat12calugaresc, sau cum te-o mai chema, dar dai bine cu stangu’ in dreptu’ si inversLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: