h1

Un amvon comandat de sus din „şi lucruri bune”

decembrie 17, 2007

In ’73 Sega-Arad construia biserica. Ani grei, comunism, se muncea greu cu lopata si cu galeata…In orasul Sfintul Gheorghe jud. Covasna, un tamplar, frate maghiar, mester in mobila curbata, avea un vis.Un batrinel a venit la el (in vis) si i-a spus ;” pregateste material sa faci un amvon”. El s-a trezit dimineata si n-a dat importanta visului . Pe parcursul a doua luni, visul s-a repetat de inca doua ori. A treia oara batrinelul s-a rastit la el suparat (in vis):

„Nu ti-am spus sa pregatesti material pentru un amvon?!” Dimineata fratele a trecut urgent la actiune, si fara sa aiba o comanda anume pentru amvon a adunat materialul.

In acelasi timp, la Sega, L. T. se angaja, sa comande un amvon in orasul Sfintul Gheorghe, fiindca aflase despre iscusitul mester ungur.( L.T. era si el maghiar). La un moment dat fr. Lotzi suna in Covasna si vorbeste cu mesterul. Mesterul raspunde: „Amvonul a fost deja comandat.”- mai avea nevoie doar de dimensiuni si de promisiunea sa fie invitat la deschiderea bisericii.

La deschiderea Bisericii mesterul ne-a povestit istoria amvonului; n- a aceptat nici o plata. (lucrarea era poate 15.000 de lei, o suma enorma atunci) .El a spus:”Cine a comandat, va si plati”.

Sega construieste din nou. Nu stiu ce va face cu amvonul „comandat de sus”. Eu l-as pastra ca piatra de aducere aminte…

Doru Radu

16 comentarii

 1. d-le Doru
  D-ta redai povestioare frumoase, cel putin aceasta cu tâmplaru este frumoasa( dar si cea cu WC mi-a placut foarte mult), in plus nu este nici prea romantata, ptr a lasa cititorului vedea pe Dumnezeu sau daca nu pe Dumnezeu macar sa-i faca placere, fara a omite faptul ca ptr istorici sunt mult mai credibile marturi mai la brut, adica sa nu îsi bage degetele scribul, subiectivism, romantare s.a.m.d.

  In vremea comunismului au existat foarte multi crestini ce au riscat foarte mult, suferit,cunosc si eu câteva cazuri de baptisti cu care m-am intersectat in lucrare. Se stie ca pe vremea aceia B.O.R, nu reusea tipari biblii decât foarte limitat, din diferite cauze dar ceea mai serioasa era hârtia ce nu se aloca neam,iar ceea ce se aloca era folosita tipariri cartilor de cult si asa destul de redusa cantitativ. Mai erau si alte cauze dar nu el voi aminti, cred ca se stie reusita din 1988 a editiei Cantacuzino, cu care ocazie sa putut strecura ceva. Astfel ca impreuna cu maestru meu/nostru care mai conferentia si pe la baptisti se vor alatura grupului nostru (ortodocs) si câtiva baptisti, unul din ei, se ocupa cu introducerea/distributia bibliilor in tara, le prelua de pe la Arad, plus cartea lui R-W Marx si Satan, de la el mai faceam si noi rost de bibli (Cornilescu), ce le folosea si ortodocsi inclusiv preoti mai lucra pe ea, eu si azi mai am una prin casa plus cartea lui R-W primita de la acest baptist, prins, arestat,batut si lasat pe drumuri (om titrat).

  Parerea mea este ca actiunea introducerilor de bibli in tara a fost una temerara, care merita evidentiata, cred ca majoritatea celor implicati au fost prinsi suportând consecinte foarte dure, eu cunosc acest caz, mai mult nu stiu decât din auzite pe aci pe colo. Cum a functionat sistemul ar fi interesant ptr istorici si nu in ultimul rând eu cred ca in general si BOR dar Ro datorita sacrificului multor NP-isti, cât de cât am reusit avea sfinte scripturi în tara. Nici pe departe nu acoperea necesitatile, totusi a fost si ramâne o actiune care merita respect, desigur spre Slava Domnului.

  Sigur; editia Cornilescu nu este optimala traducere, existând multe pasaje controversate, dar de deparate o prima o traducere acesibila si foarte reusita in spatiu românesc. Maestru nostru de care vorbeam fiind un specialist in ebraica si greaca, studind orginalul, era de parere ca editia Cornilescu este indejuns de aceptabila, nu reprezinta nici-un pericol cu exceptia comunicatorilor care pot exploata dupa pofta dogamtica pe care o reprezinta, de fapt aici este marea problema a editiei Cornilescu,mai putin traducerea insasi.

  Prin urmare daca tot sunteti un cronicar va recomand sa faceti o carte cu marturi a celor implicati in diferite aspecte a comunitati care ausuprotat si consecite, punând acentul si pe introducerea scripturilor in tara, sigur, stim ca o parte erau aceptate de regim in urma unei clauze , totusi ca si în cazul de care va vorbeam foarte multe scripturi se introduceau clandestin, ca de cartea lui Richard Wurtembrand /Marx and Satan/, aia deja era considerata crima ptr regim, si aceea carte a fost de importanta covârsitoare ptr acele vremuri ….

  Sincer va spun; nu cred ca baptismul din România va mai scrie o fila de aur in istoria tari precum în perioada comunsita.

  Pâna acum pe acest blog dadura cu pietrele in capul meu baptisti, sa vezi ortodocsi ce o sa faca, NU, astia nu dau, ptr ca sunt ortodocsi induhovniciti, asa sa ajute Dumnezeu si pe baptisti sa ajunga, ca atunci sa vezi ce rivulutie spirituala tragem de lasam pe americani cu gura casca si pe la ei acasa!


 2. „Sincer va spun; nu cred ca baptismul din România va mai scrie o fila de aur in istoria tari precum în perioada comunsita.”

  Stii ce pateau in VT profetii mincinosi, da!?!


 3. Athos:multumsc pt relatarea aceasta; pacat ca n-ati dat nume. Istorie nu am cum sa scriu. Dumnezeu a ridicat tineri valorsi cu ocazii pe care nu le-am avut; pot ei s-o fac mai bine. As scrie o istorie a faptelor lui Dumnezeu care in intelepciunea Sa a trezit duhul unor anonimi sau celebri si i-a folosit cu mare eficienta. Indubitabil, raspindirea de Biblii nu numai ca a tinut credinta noastra sanatoasa (cit de sanatoasa Domnul stie) dar si a fost o mare palma pe sistem. Au avut ei retele informative, am avut si noi: fara e-mail, text messaging, tel. mobile! Cu ajutor de-afara Bibliile au patruns. Auzeam ca depozitele erau la SIbiu (o fi adevarat?) si n-au „cazut”!!!… Acte de credinta/curaj, ba chiar minuni au insotit distribuirea Bibliilor.
  O sora ducea Biblii (format mic) cu o geanta mare pe tren. Miltita face razii cautind prin bagaje. „Doamne orbeste-i Tu” – se roaga sora cu disperare. „I-a orbit, frate” – povesteste dinsa rizind si plingind. „Au deschis geanta” – si-au zi, „nimic susect aici”… Dar multi au fost batuti, inchisi si amenintati ,etc. pt raspindirea Bibliilor/literaturii…


 4. D-le Doru, lasa pe Dumnezeu sa lucre, iar mata publica cum crezi si marturia mea sa fie acolo, ptr ca semantura „athos” nu este de aici de colea,, iar daca doriti publica va trimit o poezie, ptr semnatura originala!!!

  Da-ti o adresa mail!

  P.S
  Eu insumi scriu o carte cu caracter istoric, asa ca nu pot da pe internet date


 5. Athos, daca tot te-ai apucat de-o carte, apucă cu mîna cealaltă şi gramatica limbii româneşti. O loveşti tare cu genitivele cu un singur i şi altele ca astea.

  Nu sîntem prea stricţi pe-aici cu ortografia şi gramatica, dar la tine prea bate ochiul, mai ales dacă vrei să te transformi în autor..

  nu uita, ştiinţa este şi ea o ştiiţa, are metode proprii, tot felul de „alea-alea”, ca orice ştiinţă, acolo nu merge cu declaraţii din astea ritoase şi cu lozinci.

  Grijă mare!


 6. Lui Athos, care cere in disperare:

  „Da-ti o adresa mail!”

  Ma, io iti dau, da’ sa stii ca unu’ Richard III zicea ca da regatu’ pe un cal.
  Tu ce dai sa-ti dau un mail?
  …Negociabil… 🙂


 7. mi se pare ca faceti fericit pe „un nevinovat”
  poate ar trebui „mangaiat”mai mult


 8. OAmeni buni, omul asta (Athos) vorbea serios. Nu-l impingeti in domeniul derizoriului! Preferati prostiile spuse gramatical? Sau rautatea exprimata cu virgule si puncte, dupa toate regulile artei?
  E chiar interesant ce-a spus – cel putin pe mine ma intereseaza.
  Poate ar fi bine sa vorbim si despre luminile care au stralucit in vremurile acelea intunecate. Multi din cei care si-au riscat libertatea, viata poate, sunt inca anonimi. In discutiile despre pigmei si uriasi, ponderea o au pigmeii.
  Vorbiti-mi despre uriasi, scoateti-i din anonimat. Generatia asta are nevoie de modele!


 9. Nu mai da-ti (sic) in pianist.


 10. Exact de asta, DAn H. nu îl trec la spam cum probabil doreşte Athos, pentru că spune şi lucruri interesante şi uneori, trebuie să recunosc, e chiar distractiv 🙂

  Da, tocmai asta fac de cîteva zile încoace, dacă observatţi, cu ajutorul lui Doru RAdu din Detroit tot încerc să adun o serie „şi lucruri bune”.


 11. Pentru Dan H, care intreaba, aparandu-l pe muntele ala de om:

  „Preferati prostiile spuse gramatical?”

  risc sa spun ca DA! 🙂


 12. sînt de partea lui Razvan,
  şi dacă mă înjură cineva, în cel mai bun caz să pună liniuţele unde trebuie!


 13. Draga, ce model ti-ai ales ca partea dreapta e atat de bogata?


 14. draga Ofranda, nu înţeleg la ce te referi.


 15. …..!?


 16. pt teologeanu;
  Se spune ca cea mai buna perioada a baptistilor romani a fost imediat dupa razboi.. a urmat apoi un recul la inceputul persecutiei comuniste… ideosebi cei pocaiti de putin timp provenind din lume s-au retras de frica. Unii au pastrat totusi contactele discrete cu frati si surori. Domnul stie mai bine… Cu Dumnezeu insa oricind poate fi un reviriment. Depinde de mine si de dvs…
  pt Athos: E-mail-ul meu: domn100@hotmail.com… numai sa nu-mi trimiteti forward lucrurile care se rotesc pe internet (primesc deja destule).Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: