h1

Întrupatul şi … împieliţatul… despre evidenţe

decembrie 23, 2007

Care-i deosebirea între Cristos şi … celălalt? Dacă se poate sau nu discuta despre asta, altă problemă.

În urmă cu un an am publicat un text mic într-o carte, era un fel de pauză de gîndire..  🙂

Iată-l AICI.

Diavolul este un maestru al aparenţelor. El se preface tot timpul. Îşi schimbă suprafeţele. Se făţăreşte. Se arată ce nu este.

Cristos nu se preface, El se face Om. Cristos devine. Schimbarea Sa la faţă arată cine este de fapt, cum are de la Tatăl Slava.

Cristos este Întrupatul, El se face sarx kai aima.

Diavolul este numai împieliţat.

Din această pricină cu împieliţatul vom pierde întotdeauna la suprafeţe.

Cu Întrupatul vom cîştiga întotdeauna lăuntrul.

Marea provocare a Crăciunului este tocmai lupta cu aparenţele.

Uitaţi-vă la Crăciun: este o tensiune enormă între suprafaţă şi ceea ce este dincolo de cele ce se văd.

Personajele bune ale Crăciunului reuşescă să treacă dincolo de evidenţe şi să vadă ceea ce nu era de văzut.

Deşi este evident că o fată nu poate rămîne însărcinată fără să ştie de bărbat, după lupta lăuntrică, Iosif reuşeşte să vadă dincolo de evidenţe. Vede Fecioară dincolo de evidenţa pîntecului umflat.

Matei 1:19  Iosif, bărbatul ei, era un om neprihănit, şi nu voia s-o facă de ruşine înaintea lumii; de aceea şi-a pus de gând s-o lase pe ascuns.
20  Dar pe când se gândea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului, şi i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevastă-ta, căci ce s-a zămislit în ea, este de la Duhul Sfânt.
21  Ea va naşte un Fiu, şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.”
22  Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin proorocul, care zice:
23  „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un fiu, şi-i vor pune numele Emanuil” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi”.
24  Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevastă-sa.
25  Dar n-a cunoscut-o, până ce ea a născut un fiu. Şi el i-a pus numele Isus.

Cum or fi rîs prietenii lui Iosif. „Fraierul”. „Prostu satului!”

Deşi este evident pentru păstori că acolo este un prunc, ei văd Mîntuitor. Cum să vezi într-un prunc fragil şi neajutorat un Mîntuitor?

Luca 2:10  Dar îngerul le-a zis: „Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul:
11  astăzi în cetatea lui David, vi s-a născut un mântuitor, care este Hristos, Domnul.
12  Iată semnul, după care-L veţi cunoaşte: veţi găsi un prunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle.”

Ce mai semn? Ce mai semn pentru un Mîntuitor al întregului popor? Un prunc între atîţia prunci? Cum să cauţi prunc între prunci? N-aţi văzut că toţi seamănă între ei? Că toţi sînt înfăşaţi la fel? Toţi gînguresc la fel. Dar … Vă rog să îmi daţi un semn mai limpede şi mai clar în distinctivitatea lui decît un prunc înfăşat într-o… iesle. Căutaţi specialişti mai buni la găsit iesle alţii decît păstorii?

Nu există semn mai epatant decît un prunc într-un loc nepotrivit şi un loc nepotrivit mai uşor de găsit de oamenii cei mai potriviţi pentru asta: ciobani care să găsească un staul.

Deşi este evident că în faţă au o lăuză însoţită de un biet tîmplar speriat de cîte i se întîmplă, deşi este evident că ghemotocul de cîrpe nu e tron, Magii văd un Împărat.

Matei 2:1  După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim,
2  şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al Iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit, şi am venit să ne închinăm Lui.”

Matei 2:10  Când au văzut ei steaua, n-au mai putut de bucurie.
11  Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu faţa la pământ, şi I s-au închinat; apoi şi-au deschis vistieriile, şi I-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă.

Iată prostia, iată nebunia creştinismului. Ditamai oamenii de ştiinţă se închină unui prunc din sînge de sărac ca unui împărat.

Primul Crăciun ori este cel mai tragic circ, ori este cea mai veselă dramă.

Cristosul nostru a venit pentru cei care ştiu să deosebească Împăratul între scutece, Mîntuitorul în iesle, între vite şi pentru cel care este destul de uşor de „fraierit”să creadă că virgina naşte.

Dracul ne pîrăşte, Cristos este Mijlocitorul şi Apărătorul nostru la Tatăl.Diavolul desparte (dia-ballw), Cristos este cel ce uneşte totul în El (syn-ballw)

Lucifer este doar purtător de lumină, Cristos este Lumina cea neapusă.

Împieliţatul creează aparenţele, Întrupatul pe Sine se numeşte Adevărul.

24 comentarii

 1. „Marea provocare a Crăciunului este tocmai lupta cu”. Punct şi puncte, puncte… Sărbători!


 2. Ba nu, marea provocare a Crăciunului este să nu devenim nişte creştini împieliţaţi…
  Nişte făţăroşi, care îşi trag pielea de porc jos doar cînd se face Crăciunul, doar seara, pentru a se reîntoarce la piele atunci cînd se termină sărbătoarea.

  Marea provocare a Crăciunului este să nu fim ipocriţi, farisei, să nu îl scălîmbăim pe Cristos prin felul în care înţelegem noi să „îl imităm”.

  Marea provocare a Crăciunului este ne întrupăm în urmaşi ai lui Cristos de-adevăratelea….

  Lumini din Lumină, îndumnezeiţi din Dumnezeu adevărat, născuţi şi nu făcuţi…

  aia-i!


 3. născuţi şi nu pre-făcuţi…


 4. Ai luat-o, rău, pe arătură!
  Să-ţi mai fac o urătură?


 5. Pe arătură este mai bine ca pe şosea… crede-mă!

  Aşa e minoritarii… „ereticii” ăştia..

  Nu, „las-o, bre, că merge-aşea”… n-o repara!

  Las-o încolo de urătură.

  Oricum, Delavad, recunoaşte, dragă prietene, că e tare opoţia Întrupat-Împieliţat, nu?

  Aia e! 🙂


 6. PS.

  şi n-ai văzut niciodată creştini-împieliţaţi? Eu da!

  Boala este trans şi metaconfesională, aşa că las-o baltă cu „la noi la ortodocşi, la voi, la baptişti” . Nu ţine!

  Peste tot îi întîlneşti, sînt ca un cancer metastatic pe Trupul Sfintei Biserici!


 7. Diplomaţia ta mă doare!…
  Numa’ fiindcă-i Sărbătoare?…


 8. Da, pericolul cel mai mare al creştinului de după 1990 e să fie diluat, slăbit şi căldicel! Dumnezeu să se îndure!


 9. Patratosu,
  foarte faina meditatia, predica, corelatiile.
  Impielitatul este cunoscut dupa faptele sale, Isus este cunoscut dupa roadele Sale.

  Isus a luat chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor, impielitatul ii robeste pe oameni.

  Sarbatori binecuvantate, impreuna cu Sarbatoritul.


 10. Stimabile, eu va pot demonstra o sumedenie de duhuri venite de la impielitat in majoritatea mesajelor dvs, pecare dvs il considerati adevar infailibil, ca de crestini duzinari … Dumnezeu cu mila! Nici pe departe spiritul critic nu este cel mai dur duh, eu ma refer la acele duhuri rele,impilitate considerate, probagate ca inspiratie divina, acele duhuri ascunse in fiecare din noii. Cât timp ele nu sunt identificate cu exactitate nu putem vorbi de crestini desavârsiti,eu le spun crestini de duzina, de care ar fi vai si amar de nu ar exista Hristos mijlocitorul lor.

  Biserica este o sabie cu douo taisuri, un tais da duzina, altul taie din aceasta duzina si pune de o parte marfa de calitate. Diamantele nu se gasesc pe toate drumurile,ele sunt pietre pretioase ce nu pot sta alaturi de copie sau de acele pietre aflate inca în atelierul de lucru. Un pacient vindecat paraseste spitalul…

  Minoritatea dvs (va citez), religioasa, sau atelierul, spitalul, nu a dat pe piata diamante pretioase ci copii,dinc are s-a mai taiat pe acici pe colo si se mai taie. Pacienti intrati in spitalul dvs (minoritar), se afla de ani de zile tot imobilizati la pat când ei saraci puteau puteau parasi spitalul de multa vreme daca si medicul era un bun specialist. Rog sa nu se confunde cu parasirea biserici lui Hristos, dimpotriva, dupa iesire din atelier se expune in magazin, adica biserica adevarata, unde nu exista fatarnicie, nu exista vânzare de frate ci Pace, Bucurie în Hristos.

  Trebuie sa facem o diferenta majora, B.O.R nu interneaza în spital pe totii ceei care se vaicaresc ,sperie de o banala gripa (care poate si ucide) ci B.O.R interneaza doar bolnavi ce necesita operatia, cutiul. B.O.R nu iroseste timpul cu copi a pietrelor pretioase ci investeste masiv in cele pretioase. De ce in B.O.R sunt atât de multe copi si haos in atelier, pai este normal sa fie asa, diamnatul curat nu se gaseste pe toate drumurile el se cauta cu multa migala,ceea ce la dvs fie cu iertare nu este cazul, dvs, minoritari dati pebanda rulanta copi, motiv ptr care si aparentul suces (limitat, Slava Domnului) pe piata, insa, falimentul sta la usa dvs, se pare ca nu il vedeti orbiti de strlucirea siperfectiunea cu care reusti da pe piata copia.

  Si mai avem o mare diferenta, in B.O.R copia nu se poate substitui originalului, la dvs este mai lesne ptr ca predominat sunt aceste copi ce nuse diferentiaza una de cealata, de unde rezulta si sucesul lupilor ce va predica pâna la ameteala si în acelasi timp va vinde ca pe niste ciurucuri de nimic, Kitsch! Din atelierul dvs extrem de rar pot iesi la suprafata si adevaratele diamante, copiile fiind atât de prefecte este aproape imposibil.

  De fapt ce am spus eu mai sus? Creste impreuna bobul de grau cu neghina pâna la vremea secerisului, iar cine are ochi (diamantele,vindecati) o si vede ca a inceput.

  Dar sa omiteti un important apsect; si copiile se vând foarte bine,ba mai bine decât originalul, ceea ce releava,
  vor fi mântuiti ca prin foc
  Vai de crestinul care îsi doreste asa ceva,ca nu stie ce durere cade pe capul lui. Lui Iov i-sa dat inapoi aici , dar crestinului ce se mântie ca prin foc nu se maida nimic aici ci doar suferinta, suferinta si iarasi suferinta,cine o va putea duce, ca eu am avut Harul de la Dumnezeu vedea cum va fi si câti de multi vor cadea, huli pe Dumnezeu, vai si iarasi vai, ce de va spun, iarasi dati in mine cu pietre.

  O vorba buna de craciun, pai vi-o zisasi, ce alta mai buna sa va zic?!


 11. Sfatule, nu-ş cum se face, dar sfaturile tale devin din ce în ce mai lungi.
  REalmente m-am chinuit sa le citesc cu rabdare, dar mi-o pierd imediat, cind vad cum bati cimpii fără graţie.

  Pety, am vreo două predici de editat, cum să ţi le trimit înainte de a le pune pe site? Mi-ai face hatîrul asta, că tu te pricepi aşa de bine la asta?

  titirez, asta a fost pericolul întotdeauna în biserica, nu numai acum, ipocrizia este cel mai mare duşman al creştinismuli, spune-mi altul mai periculos decît acesta? Prigoana? Nu! Ipocrizia, pentru că distruge creştinismul dinlăuntru.

  Nu-i diplomţie, Delavadule, e tristul adevăr! Avem şi noi faliţii noştri, îi aveţi şi voi pe-ai voştri. FAriseismul – împieliţarea creştinismului este cel mai mare duşman al creştinismului autentic, care ar putea schimba ţara asta.


 12. fa pe ele si ai rezolvat-ooo! Ceea ce si faci,


 13. Sa incep cu „vrajeala”

  Ce sa va mai urez si de ce? Tot pramati si tot mai mari cu totii devenim, sa va ( si imi) urez suces, duca-se dracului un asemena suces!

  Nu va iubesc ptr ca nu pot, sunteti prea mari besti ptr a va mai si iubi, nu credeti ca cereti prea mult de la mine?

  Si acum sa lasam vrajeala sa va dam Colinda

  COLIND LA MORMÂNTUL CELOR DRAGI…

  … pãrinþilor ºi surioarei mele…

  Hai, leru-i Doamne Ler, potecile lor
  Arpi de nesomn coborând din cer…
  Îngeri sã se nascã pãstorind pe nor
  Pe poteci de dor leru-i Doamne Ler.

  Crenguþe de brad, pe mormânt pelin
  Leru-i Doamne Ler, steluþe din cer…
  Din ochi-mi pustii plânsu-mi pelerin
  Leru-i Doamne Ler, lacrimã din cer…

  Îngeri s-au nãscut pãstorind pe nor
  Pe poteci de dor leru-i Doamne Ler.
  Arpi de nesomn coborând din cer…
  Hai, leru-i Doamne Ler, dorurile lor…

  MIHAIL TÃNASE


 14. Reverenţa voastră,

  din partea mea şi a părintelui Dorin, vă dorim multă bucurie în viaţa dv şi a familiei dv.

  Un singur amendament am la articolul dv. În Cazania Sfântului Varlaam al Moldovei, de la 1643, ca şi în toate cărţile liturgice ortodoxe, până acum trei secole, „Împieliţatul” = „Întrupatul”, adică Hristos Dumnezeu Întrupat.

  „Împieliţatul” era folosit în cărţile ortodoxe româneşti din vechime (până pe la Sfântul Antim Ivireanul)ca traducere a expresiei ioaneice: „S-a făcut carne/ trup”.

  „S-a făcut trup” era înţeles în sensul de: a intrat în pielea noastră, S-a acoperit cu pielea, cu trupul nostru.

  La mulţi ani şi sperăm să fim mult mai veridici în relaţiile noastre viitoare.


 15. Ce să facem, tocmai de asta vorbim despre evoluţia limbii.

  O limbă este cu atît mai evoluată cu cît simplifică morfologia şi complică lexicul, creînd noi arii semantice…. separînd altele, specializînd cuvinte…, creînd termeni tehnici.

  Cred că astăzi nimeni nu mai foloseşte „Împieliţatul” pentru „Întrupatul”. Ce bine!

  Slavă Domnului că limbajul teologic evoluează.

  Aşa cum v-am urat, doamna preoteasă, şi pe blog: să aveţi Crăciun!

  Voi explica în zilele următoare de ce prefer urarea aşa, fără „fericit!”.


 16. „Cristos s-a întrupat ca noi s-L putem întruchipa, nu sa-I mimam faptele si s-I copiem Cuvintele, nu sa-I împielitam asemnarea.”

  Intreb ca si crestin de buna credinta, pentru a ma dezvolta nu folosesc Imitatio Christi? Cum se dezvolta omul dinlauntru?


 17. Oare se poate discuta, se poate compara Isus cu Diavolul?


 18. Nu, nu se poate discuta despre diferenţa dintre Cristos şi… . De ce? Pentru că, dacă între om şi Dumnezeu este ceva fiinţial comun, dacă Cristos este “homousios hemin”, de aceeaşi substanţă cu noi, după umanitate, şi de aceeaşi substanţă cu Tatăl după Dumnezeire, cum spune Crezul de la Calcedon, Cristos şi … diavolul sînt de judecat în ontologii diferite.


 19. Tot despre diferenţe şi ontologii diferite…
  Athos te caracterizează, Crucernice, la mine pe blog, în câteva cuvinte: „recunosc succesul uluitor al acestui tip, simpatic de felul lui dar batut in cap”… Hâtru tipul!


 20. Faine meditatie!

  The man in the street does not notice the devil even when the devil is holding him by the throat. –Goethe

  The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist … and that those who think he does need to be ignored, or locked away.


 21. da, interesant este numele care i se dă diavolului în greacă, este antonimul SIMBOLULUI!

  Dia-ballw este opus lui Syn-ballw!

  Ce crezi despre numele ebraic, Evedyahu?


 22. […] 2006 […]


 23. Reblogged this on Marius Cruceru and commented:

  De meditat înainte de Crăciun!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: