
Un Dumnezeu mic şi un Moş mare…
decembrie 25, 2007Crăciunul este perioada în care Dumnezeu se descrie prin diminutive sau în promiximitatea acestora. Îi dăm tîrcoale cu hipocorismele. Ne dă voie să ne apropiem mult mai mult de el prin pogorămîntul pe care îl face lăsîndu-se cuprins în limbaj.
În colinzile noastre Dumnezeul-Om este Pruncuţul, Domnuţul şi chiar preajma îi este micşorată: sînt împrejurui-I vitişoare, legănelul…
Cred că aţi păţit asta cu chelnerii, nu?
Cînd te întreabă vreun chelner la masă te întreabă dacă vrei
„Ciorbiţă, pîiniţă, chifteluţe, fripurică” … de ce? De ce totu-i micşorat? Ca să nu ţi se pară că mănînci mult.
Nu-ţi dă o ciooorboaie, o pîinoaie, nici chifeloaie sau ditamai fripturaaaaa!
Totu-i mic, micuţ, micutel.
Asta-i atmosfera din Staul.
Dumnezeu se micşorează. Domnul coboară la Domnuleţ şi Domn din cer.
Dumnezeul nostru întrupat este micşorat pentru lume.
Măreţul nostru s-a făcut mic, s-a lăsat purtat în braţe, schimbat de scutece, alăptat, învăţat să meargă, învăţat să vorbească…. Dumnezeul nostru a murdărit scutecele în braţele Mamei şi a tras viaţă în El din sînul omului, s-a lăsat dus, încălzit şi a dormit lîngă om.
Dumnezeului nostru i s-a tăiat buricul şi a fost şters de sîngele şi „apa” din om. (Sînge şi apă ne-a lăsat din coasta-I şi la cruce… )
Ar putea fi oare mai mare umilinţă pentru Cel Mare să se facă Mic, pentru Cel prin care toate s-au făcut să se lase născut, pentru Cel făr-de-nceput, să aibă-ncepătură, pentru cel Ştiut să se lase învăţat,…..
…pentru LOGOS-ul însuşi să se lase diminutivat
Dar…
şi aici am ratat din nou.
Crăciunul este pentru un prunc, pentru un micuţ…. nu-i aşa?
Ei… uitaţi-vă peste tot în jur, uitaţi-vă pe „sticlă”….
Crăciunul nostru este un Moş!
N-am putut să ne abţinem! l-am mărit, l-am umflat, l-am îmbătrînit…. de fapt….L-am înlocuit pe Dumnezeul nostru mic, plîns, în scîncet şi tremurat, umilit să iasă dintre vintrele femeii şi smerit în braţe de om, l-am înlocuit cu un Moş dolofan, gras, cu poftă de viaţă şi ho, ho, ho, ho!!!
Idolatrie şi minciună…
In prima fraza „Se descrie ”
intrebare :se descrie sau este descris?????
Nu prea am inteles acest articol, este scris /redat tendentios!!!!
Marea tragedie e că Isus e confundat cu Moş Crăciun. Şi imaginaţa oamenilor nu stă în loc. Numai mintea noastră când o vedem ce pot unii… moş Crăciun crucificat. Mda… din păcate, da…
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20071223/santa_crucified_071223/20071223?hub=TopStories
Un salut pentru cei din America:
To All My Democrat Friends:
Please accept with no obligation, implied or implicit, my best wishes for an environmentally conscious, socially responsible, low-stress, non-addictive, gender-neutral celebration of the winter solstice holiday, practiced within the most enjoyable traditions of the religious persuasion of your choice, or secular practices of your choice, with respect for the religious/secular persuasion and/or traditions of others, or their choice not to practice religious or secular traditions at all. I also wish you a fiscally successful, personally fulfilling and medically uncomplicated recognition of the onset of the generally accepted calendar year 2008, but not without due respect for the calendars of choice of other cultures whose contributions to society have helped make America great. Not to imply that America is necessarily greater than any other country nor the only America in the Western Hemisphere. Also, this wish is made without regard to the race, creed, color, age, physical ability, religious faith or sexual preference of the wishee.
To My Republican Friends:
Merry Christmas and a Happy New Year!
Cornel
@Cornel:
From your republican friends: It’s Christmas! Remember: it’s your obligation to celebrate without regard to the race, creed, color, age, physical ability, religious faith or sexual preference… That’s because America greater than you, nr. 10456332
(december 25, 2017)
Probabil caracterul augmentativ al impostorului Crăciunului Santa (satan) Claus e dat de imposibilitatea omulului de a se smeri..
Oricât de mult s-a smerit Însuşi Fiul lui Dumnezeu să nu rămânem cumva doar la imaginea lui ca prunc, neputincios considerat în mod conştient de mulţi. Să nu uităm de puterea de mântuire şi judecată a lui Isus.
@Cornel : Mă sperie de numa’ salutul american…
Poate din cauza asta Maria canta: Sufletul meu MARESTE…! Ce vrea sa spuna cu asta…? E prea minuscul si are nevoie de marire (ca si cu un microscop care mareste lucrurile f mici)?
Sau e ca un telescop care mareste ceva care este de fapt f f mare, dar nu se vede bine si mare din cauza limitatilor noastre? Eu zic ca e cazul din urma…
Piper spune ca pt unii Dumnezeu e ca o cometa…Adica, ei cred ca el exista (ca si o cometa), dar pt ca semaforul de la coltul strazii pare mai lucios (pt ca e mai aproape si pare mai ‘real’) – pt ei semaforul e mai fascinant decat cometa…care de fapt e mult mai mare si impresionanta (o cometa obisnuita e de milioane de ani lumina in lungime)…
Doamne – fa-ne crestini ca si Maria, sa stim sa te MARIM prin traire si cantare…in asa fel incat cei care te cred la fel de important ca si o cometa, sa se pocaiasca si sa vada intr-adevar MARIMEA ta! AMIN!
[…] comentariile religioase nu e mai mult optimism… Fruntașul categoriei crede că e vorba de idolatrie și minciună… (Am și eu un comentariu aici… cred că merită să-l […]
Marius, acum inteleg ca nu numai in familia mea…
Cumnatu’ meu e om tanar. Asa l-a lovit campania asta cu mos craciun ca s-a dus sa-si cumpere un costum, sa se faca mos. Sotia lui nu i-a dat cati bani voia el si a luat un mos mai convenabil. 🙂 Fetita lor de trei ani(isori) 🙂 nu a fost prea impresionata, se pare ca barba era cam ieftina. Ei sunt ortodocsi si mai ‘aruncam’ cu zambete si sageti peste gard unii catre altii. Pana acum moda era sa ai un prieten care sa faca pe mosu si-l purtai ca pe vier prin tot satu, in campanie de ‘idolatrie si minciuna’, cum zice Marius. Acu, gata, fiecare nevasta cu mosu ei 🙂 Iar fetita isi pune singura muzica si deschide messu…
Cele mai urate tablouri ‘Fecioara cu Pruncu’ sunt cele germane timpurii. Si francezii au cateva. Sunt urate pentru ca pruncul are o fata de batran usor verzui, cu ochi mari si intelepti.
Cornel si Erik, sa aveti campaniuta electorala 🙂 cu succes, ca tot nu prea mai conteaza ce ‘mos’ iese la voi.
Eric,
It is easier to greet Republicans, many of them are still strong Christians. The Liberal Democrats are a lost cause. The few lines were writen to make fun of them as they strugle to be „politically correct” in every circumstance. A futile atempt.
Super post-ul ! Mi-a plăcut mult ! Cu respect!
Ea, ce ţi se pare tendenţios?
Ai dreptate, a fost scris cu agendă anti-Moş Crăciun! 🙂
nu-mi convine cînd dracu ascunde Pruncul pentru a-l scoate pe toate canalele pe un Moş obez şi bucălat, hipertensiv, care se hohoeşte degeaba cînd e vorba de Mîntuirea Lumii…
Dumnezeu se descrie de către noi… 🙂 se descrie prin gura lumii, prin gura bisericii..
Se lasă descris.
Foarte creativă observaţia ta, Evedyahu, sufletul meu MĂREŞTE pe Domnul, tocmai epntru că El s-a micşorat pentru noi.
VAn Blogh, multumesc…. dar Ce anume ţi-a plăcut, că-i trist…
La ceva asemanator ma gandeam si eu .
La Divinitatea diminutivata,datorita alegerii
a Divinitatii de a intra in umanitate, a Eternitatii de a se incalta cu temporalitatea si a Regalitatii de a se imbraca cu straie saracacesti.
Dle Patratosu,
din prima nu am intzeles ca parodiati!
Scuze.
Eu niciodata ,da niciodata nu a crezut ca Mosul asta gras cu haina rosie este substitutul lui Dumnezeu!!!!
Chiar asa , nici acum nu stiu de fapt ce vrea sau pe cine vrea sa simbolizeze Mosul ;!!!
Cineva zicea ca asa este traditia cu Mosu , poate ca asta este traditia , dar credinta nu este traditie, nu?
Cand ziceti Dumnezeu se micsoreaza ce inseamna oamenii Il micsoreaza sau El dumnezeu?
Poate nu sunt familiarizata cu limbajul dvs, pentru cei ca va cunosc totul pare OK, totul are sensul corect.
[…] Un Dumnezeu mic şi un Moş mare… Crăciunul este perioada în care Dumnezeu se descrie prin diminutive sau în promiximitatea acestora. Îi dăm […] […]
foarte fain ce ai scris! pe sticla there is no God, there is only snow and food (+ blocaje de trafic intre Sinaia si Busteni)! 😦
Mi-a plăcut exprimarea şi ce gînduri ale tale reies din ea, cu care întîmplător rezonez. Mi-a plăcut postul şi pentru caracterul lui eseistic. Apoi, am atins cam aceeaşi ideea în ce vorbisem prin biserică zilele astea. Iar după cum văd şi lui Gramo i-a plăcut 🙂
Gînd la gînd cu bucurie, Ihtys! 🙂
Nici o problemă, Ea, dar asta este ce m-a enervat Crăciunul ăsta: nici urmă de Cristos „pe sticlă”, cum spune Gramo, un concertuţ acolo, un talk-show etc., dar am aflat cum se trage sania, ce fel de specii de reni ar fi puttu avea Moşul, cîte feluri de moşi există în lume, cum îi chemaă în limba diferitor popoare etc.
La asta am reacţionat.
Pui o problemă interesantă: relaţia dintre credinţă şi tradiţie.
De asta există baptişti: că ne-am dat seama ca se poate pierde credinţa între tradiţii!
Asta este rostul existenţei noastre, să ne întoarcem la credinţa „dată o dată pentru totdeauna sfinţilor”, adică la Dumnezeul revelat în Fiul Său şi în Scripturi, Cuvîntul scris şi Cuvîntul întrupat.
Dumnezeu se micşoreaza, asta spuneam. Este o altă formă în care se lasă umilit: lingvistic.
Se lasă pe „mîna limbii noastre”, să îi spunem „Domnuţ”
Ea, nu mă lua cu Domnu Pătrăţosu, uite cum sună.
Spune-mi simplu: Pătrăţosu.
Ştiu că sună urît, aşa sună orice poreclă.
Asta-i pedeapsa pentru studenţii mei de aucm 12 ani.
Să vadă acum porecla asta răscumpărată!!! 🙂
Mulţam „fain”, Gramo! Mă tem că ai dreptate, dar n-am vrut să verific, aşa că astă seară n-am deschis „tembelizoru” 🙂
Mulţumesc, Vanblogh, spor la ce spui în biserică… dar… dacă îi place lui Gramo înseamnă că e bine? 🙂
Razvan Cristian,
Spui ca nu conteaza ce „mos” iese la noi…
Este important, stii de ce? Mosul nostru v-a forta mana „mosului” vostru.
Pe de alta parte poate nu are foarte mare importanta pentru ca politica Americana va fi facuta indiferent de omul care iese, la noi democratia funtioneaza (cu slabiciunile ei) Cel ce iese nu face ce vrea. De aceea eu voi vota fie la Budapesta fie la Bucuresti. Votul meu conteaza si aici este diferenta. Multi romani nu mai cred ca votul lor conteaza si de aici se trage pesimismul legat de politica Romaniei.
Romania nu are politica nici interna nici externa. Politicieni romani cand este vorba de politica reactioneaza, asta denota ca nu exista un plan, o politica. Cand este vorba de bunastarea lor, hoho….. sa vezi ce politica dezvoltata au. Totul este planificat pana in cele mai mici amanunte si pe plan indelungat. Propriile interese vs. Interesele Romaniei sau a Romanilor.
Multi nu sunt de acord cu politica externa a SUA, asta este treaba lor. Dar politica interna este adorata mai ales de emigranti. Acesta este si motivul pentru care milioane de oameni isi risca viata in fiecare an ca sa poata ajunge acolo. În democratia Americana lucrurile nu sunt perfecte dar este cel mai bun sistem conceput de om pana in prezent.
Politica EU este si mai draceasca. Iata de ce. Un articol pe care l-am citit recent…
Nevoia de EU – Alexandru Hancu
“Le zice Eurocrati. Aparent, sint politicieni si birocrati. De fapt, sint Marii preoti ai Etatismului. Usor de recunoscut dupa vorba (Euro-speak): subsidiaritate, acquis, Eurojust, codecizie, actori sociali, euro-piloni. Ca si dupa port: Parlamentul European se poarta cu trei sedii (Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg). Mantra lor? Ca sa nu mai existe razboaie intre natiuni, trebuie (desigur) sa nu mai existe natiuni. Limba, traditii, obiceiuri, cutume, idiosincrazii – nici o importanta. Sa fim cu totii cetateni ai Europei – asta conteaza. Cam asa zicea si Internationalismul comunist – Trotky pledase staruitor pentru ‘Statele Unite ale Europei’. Devansat copios de Napoleon (cugetind in detentie, pe insula Sf. Elena). Etatismul e o religie in care locul lui Dumnezeu e luat de Stat. Vorba francezului: L’Etat Providence. Providenta fiind Dumnezeu, vorbim deci de Statul-Dumnezeu. Pe scurt, Statul. Voila. Bitte. Care are grija de toata lumea, din leagan pina-n mormint. Protectie sociala maxima. Ei, leganele-s cam goale, iar pina sa ajunga in mormint, multi pensionari din vest agonizeaza prin aziluri mizere. Apoi mor, in singuratate. Familie? Care familie? Statul a desfiintat / inlocuit familia. Care, pe vechi, facea protectie sociala spontana, nu pe baza de platforma-program.
De cite ori ati auzit un inalt oficial european vorbind de coruptia de pe la UE? N-ati prea auzit, caci nu exista coruptie. Sau nepotism, risipa, incompetenta. Oficial, sint zero. Inexplicabil, Curtea de Audit a refuzat, totusi, sa contra-semneze conturile Uniunii. Pentru al 13-lea an consecutiv. Caci nu ies socotelile. Banii din conturile respective ies din buzunarele dumneavoastra. Chiar daca nu platiti impozite, tot cumparati o piine, o bere, un pachet de tigari, tampoane, ceva. Toate au TVA. Se varsa la bugetul national, care contribuie la bugetul UE. Pe care UE il cheltuie – si de 13 ani nu stie exact pe ce.”
Cornel, la
„Razvan Cristian, Spui ca nu conteaza ce “mos” iese la noi… Este important, stii de ce? Mosul nostru v-a forta mana “mosului” vostru.”
De la ultimele alegeri mi se trage: amandoi, si Bibicu si Mangafaua terminasara Yale si colacei peste pupeze, faceau parte din Skull and Bones, altfel o onorabila societate de fiert oasele pentru piftie;
iar pentru noi nu conteaza, pentru ca tot unui Teo Peter o sa-i striveasca ‘skull and bones’ imunitarii vostrii ale(r)gatori.
Mă tem că are dreptate Cornel, moşul lor va influenţa, cu voia lui Dumnezeu se înţelege, şi soarta moşului nostru..
Razvan Cristian,
Ajuta-ma sa inteleg ce vrei sa spui?
Cornel, nu pot, ca ma autocenzurez, altfel o sa-mi stea Tic(o)-tacu lovit cu diplomatu sau o sa primesc bilet prin sindicat sa fac plaja la Guantanamo Bay, numai dus… 🙂
Apoi, stii cum e vorba, daca iti zic doi ca esti beat, te duci si te culci: Marius a zis ca ai dreptate. 😉
Patratzosu,
Multumesc pentru raspuns , nu credeam sa ai timp pentru asta.
Cum să nu, Ea?
Pentru oameni întotdeauna, pentru Relaţii, Comunitate, Legătura frăţească
Nu asta învăţăm de la Dumnezeu din Geneza 1.
„Nu este bine ca omul să fie singur….”
Dumnezeu însuşi ne învaţă că
RELAŢIILE sînt mai importante ca REALIZĂRILE
COMUNITATEA ŞI COMUNIUNEA mai importantă decît CREAŢIA
LEGĂTURILE FRĂŢEŞTI mai importante decît LUCRURILE
sorry, sună a schiţă de predică?
vezi la ce ajută să răspunzi cuiva, unei persoane reale?
[…] Un Dumnezeu mic şi un Moş Mare. […]