
Am găsit… „agenda lui Isus”!
decembrie 30, 2007Am găsit agenda lui Isus… se găseşte pe toate drumurile. M-am gîndit la chestia asta acum cînd evaluez anul care a trecut şi fac planuri pentru cel nou.
M-am surprins gîndindu-mi agenda la fel ca înainte de îmbolnăvire: evenimente şi activităţi. Locuri exacte, planificări riguroase, acţiuni ciclice, făptuiri ritmice.
Tot încercam să le potrivesc în calendar. Uneori agenda îmi sună: „activităţi suprapuse”. Anul meu este deja prevăzut şi previzibil. M-am oprit…

În urmă cu ceva timp am scris un text numit Carpe Diem. Oh, de m-aş fi ascultat!….
Îmi pare rău că nu m-am crezut atunci pe cuvînt. Rău îmi pare! Îmi mai adăugam cîţiva ani la viaţă şi aş fi fost înainte cu cel puţin trei sau patru proiecte.
Discutam zilele trecute cu un prieten drag despre felul în care ne-am petrecut ultimul an.
Am fost concentraţi pe agendele noastre cu evenimente, activităţi, locuri exacte şi ore fixe.
Mă uit la Domnul Isus, la apostolul Pavel şi ce descopăr?
1. Agenda lor a fost concentrată pe oameni şi zone.
Isus avea de mîntuit o lume întreagă! Cum de avea timp „să piardă” cu Samariteanca, o ratată?
Cum de-a putut „pierde nopţile” cu unul ca Nicodim?
Isus n-a avut întîlniri programate în agendă, nu „s-a uitat la ceas” în timp ce vorbea cu oamenii, nu şi-a cerut niciodată scuze că trebuie să plece la altă întîlnire, pentru că îl aşteaptă Marele Preot.
A stat cu vameşii în loc să stea în pridvorul templului, a stat la masă în loc să fie la lectură. Tot timpul nepotrivit şi tot locul nepotrivit. Calcă în regiuni interzise şi stă de vorbă cu oameni stigmatizaţi. Credeţi sau nu şi Nicodim era un astfel de „interzis”! Voi reveni să vă spun de ce.
Nu văd nici un alt tipar recurent în viaţa lui Isus, altul decît rugăciunea în noapte. Acesta este singurul program care pare a se repeta. În rest… Domnul nu are program. Nu are agendă… Aminteşte tot de o singură ORĂ în toată viaţa lui.
„Nu mi-a venit Ora, îmi va veni Ora etc.”
„Pierde timpul” cu un nesaţ de neînţeles pentru cineva care trebuia să îşi restrîngă toată activitatea, toată cariera la trei ani şi jumătate.
2. Dacă ne uităm la călătoriile Domnului şi ale Apostolului Pavel mai descoperim ceva uimitor: fiecare an este dedicat unui proiect, fiecare perioadă arată focalizarea pe un singur lucru sau zonă geografică.
Apostolul Pavel stă o perioadă să îi ucenicească pe Aquila şi Priscilla.
O perioadă stă cu Timotei, alta cu Marcu… Stă într-o anumită zonă şi face o anume activitate.
Pierde timpul! De ce nu călătoreşte tot timpul? De ce stă şi coase corturi? De ce nu îşi foloseşte pregătirea şi înţelepciunea la altceva.
Nu observaţi?!! Avem doi supracalificaţi care pierd timpul făcînd lucruri sub calificarea lor, zonal, rural, exterior, în afara mainstream-ului?
Isus spală picioare puturoase. Pavel coase corturi de păr de capră şi cămilă. Nepotrivite îndeletniciri pentru nişte oameni care au schimbat lumea!
Isus şi Pavel au timp pentru lucrurile mici, pentru anonimi, pentru cei fără de nume şi fără de faţă. Au loc şi timp pentru cei care nu fac rînduiala şi ordinea momentului.
Numai la judecată şi la moarte s-au întîlnit cu oficialii ţării! Pilat şi Agripa şi Felix n-au primit temenelele şi delegaţiile şi scrisorile de acreditare nici din partea lui Isus şi nici din partea Apostolului Pavel.
Din agenda lui Isus au lipsit numele importante, iar în agenda lui Pavel s-au strecurat nume ca Filimon şi Erast.
Domnul şi apostolii au investit în oameni şi i-au plimbat pe aceştia în locuri strategice, dar cu libertatea intervalului şi zonei.
Uitaţi-vă în Evanghelii: se dau nume de oameni şi nume de locuri. Nu-i aşa?
Uitaţi-vă la scrierile pauline: ni se dau nume de oameni şi nume de locuri?
Nu ni se descriu case, săli, nici evenimente foarte precise.
Domnul Isus şi apostolul Pavel sînt atît de relaxaţi…..atît de odihniţi în Dumnezeu căruia îi aparţin vremurile şi soroacele încît pe agenda lor se putea scrie larg pe multe spaţii..
Cum îşi evaluează apostolul lucrarea? Cui îi transmite moştenirea spirituală: pomeneşte oameni şi locuri! Relaţii şi regiuni, case şi oraşe, locuri de ucenicie, nu birouri de întîlnire.
3. Am mai descoperit ceva.
Deşi Domnul şi apostolul par să trăiască haotic, aparent la întîmplare… dar sînt tot timpul dependenţi de Duhul, de îngeri şi visuri.
Uitaţi-vă la Iosif şi Maria. Visează să plece în Egipt, visează că trebuie să vină din Egipt şi vin.
Sînt deschişi pentru schimbarea agendei pe loc. Isus are planuri de lungă durată, dar este deschis pe moment la schimbare.
Nu există frustrare în Evanghelii că planurile s-au modificat. Furtuna este la locul potrivit, moartea lui Lazăr nu strică planurile Domnului, numai i le împlineşte. Arestarea lui Pavel nu îl opreşte pe acesta din lucrare, îi aduce şi mai mare nădejde, bucurie şi are timp berechet să gîndească strategic.
Domnul Isus nu îşi gîndeşte viaţa în ore, ci în perioade timp, în intervale.
Domnul nostru nu îşi gîndeşte prezenţa în locuri de întîlnire, ci în regiuni, în zone.
Intervalul, perioada, regiunea, zona, acestea sînt măsurile pentru spaţiu şi timp în Evanghelie.
De ce sîntem aşa de stresaţi noi?
Pentru că ne măsurăm viaţa în minute, în fragmente mici de timp, mîncăm firimiturile care cad de la masa lui Cronos.
Pentru că ne aflăm la locuri exacte, ne limităm la spaţii mici. Viziunea noastră nu trece de orele care urmează, de săptămîna următoare, luna în curs şi de anul care vine.
Domnul nostru lucrează la „vremea secerişului” (ce spaţiu larg, ce interval generos!) Viziunea noastră este redusă la „ora de birou” (Ce spaţiu redus, ce fărîmă de timp!)
In Matei 14, dupa ce afla vestea mortii lui Ioan Domnul Isus isi propune sa se retraga singur la rugaciune.
Agenda Lui e modificata de multimea suferinda, care asteapta sa fie hranita, vindecata, evanghelizata.
Dupa o zi intreaga de munca Domnul inca nu renunta la planul initial. Da drumul noroadelor, ii sileste pe ucenici sa traverseze lacul singuri, iar El face ce Si-a propus.
Scuza lipsei de timp sau a spatiului intim pentru rugaciune tocmai a cazut. Cel mai ocupat Om si cel mai cautat de multime si-a gasit si timpul si locul: noaptea si pustia.
Liniste si singuratate…
Veacul superocupat în care trăim şi obsesia workaholică pe care am preluat-o fără discernământ de la americani ne fac să ne pierdem umanitatea şi să devenim ca nişte maşini.
Recent, un coleg american invitat la o conferinţă organizată de mine remarca cu uimire faptul că grupul nostru îşi permite să petreacă mai mult de o oră cu masa de prânz, ceea ce este de neconceput în America. A trebuit să-i explicăm că în răsărit masa este o formă de celebrare sacramentală a comunităţii, şi nu o banală oparaţie funcţională de umplere a pântecelui, dar nu cred că a reuşit să priceapă ce spuneam.
Îmi doresc, pentru noul an, să văd în jurul meu cât mai mulţi creştini care-şi trăiesc in mod normal umanitatea, fără exagerări pietiste sau seculariste.
Dănuţ
Aha, aha, masa.. …taclaua, şezătoarea, laviţa… instituţiile orientale….
Masa, recordul meu? PATRU ORE! Nu ne mai săturam de discuţii, după ce am terminat de mîncat am băut… ceai.
Eu nu-mi doresc normalitatea, Dănuţ!
Îmi doresc să calc tot timpul în străchini ca Isus!
Asta îmi doresc!
Să fiu ca bufonii lui Shakeaspeare! Ca bufonul regelui Lear! CA „nebunul” faţă de şi pentru lume apostol Pavel.
Asta îmi doresc. Şi să stau „de vorbă” cînd alţii „muncesc în zadar (workalcoholic)” şi să fiu „prieten” cînd toţi apropiaţii se transformă doar în „colegi”!
Nickname, ce dulce fază, cel care are de mîntuit o lume întreagă pierde atît timp să se ducă după deja „puturosul” său prieten, Lazăr! Ce dulce!
Cristos are un talent extraordinar de a pierde timpul. Ca un „boier”, vorba lui Steinhardt!
Normalitatea nu trebuie definită in termenii cotidianului, ci în cei ai Împărăţiei, şi atunci nu mai este nici o contradicţie între ceea ce spun eu şi ce spui tu.
A propos, tocmai ne-am sculat de la o masa românească şi un mic jam session cu Ian Galloway, aici in Glasgow, cu muzică scoţiană, irlandeză şi co colinzi româneşti. Superbă piedere de timp. Numai ca pe lângă ceai am avut şi vin cilian şi coniac armenesc. Pe cel nou îl lăsăm pentru festinul din împărăţie. Mă tem însă că vom sta la mese diferite 🙂
Dănuţ
Ba nu! Că nu-ţi spun ce-am avut eu! 🙂
Sînt persoană publică… 🙂
A propos, mama e la noi!
super ce ai scris aici Marius. stii ce intrebare mi s-a ridicat? 🙂
in ce fel va schimba aceasta „descoperire” agenda lui Marius Cruceru pe 2008? O sa treci la fapte sau ramane doar o revelatei teologica? Din cate inteleg iti este facuta deja si tare sunt curios daca „sistemul” iti va permite sa o schimbi in acord cu ceea ce ai scris. 🙂
ce ai scris mai jos e de-a dreptul revolutionar pentru bisericile baptiste:
„Dacă ne uităm la călătoriile Domnului şi ale Apostolului Pavel mai descoperim ceva uimitor: fiecare an este dedicat unui proiect, fiecare perioadă arată focalizarea pe un singur lucru sau zonă geografică.”
Ar trebui sa schimbe paradigma de
misiune la sate”. Avand in vedere ca esti vice cu misiunea la comunitatea Oradea ma astept la reforme mari in ce priveste misiunea bisericilor baptiste. 🙂
saptamanile treute am citit si eu faptele apostolilor si am observat acelasi lucru ca si tine. am ramas surprins de contrastul dintre modul in care facea pavel misiune si cu facem noi. cum de la asta nu suntem „sola scriptura”? 🙂
Îţi spun mîine, Mircea cum mi-a schimbat deja agenda!
Am trecut deja la fapte.
uite, un an de zile mi-am dedicat blogărelii! Nu-i o primă împlinire?
Reforma este în desfăşurare, mai ţii minte ecclesia semper …
mircea dă-mi un contact pe yahoo să îţi trimit ceva!
Astăzi versetul din Ioan 3:8 a avut alt sens, după ce am citit postul ăsta: „Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”
Mă bucur că a folosit, Ioa, mîine revin cu o chestie pe aceeaşi temă!
„Timpul lui Dumnezeu începe cu o seară, apoi vine dimineaţa.
din întuneric spre lumină, întotdeauna. .
Geneza începe cu o seară.. cu întunericul… Apocalipsa se termină cu o dimineaţă ne-înserabilă!”
Dragii mei,
acum la trecerea dintre ani m-am gandit sa va impartasesc cateva ganduri alaturi de acest clip, acest cantec, pe care l-am descoperit si care m-a pus pe ganduri, ascultand cuvintele, dar si privind la fetele unor cantareti pe care ii stiam si care acum sarbatoresc vesnicia, nu anul nou 🙂 .
Asa cum vedeti aici pe clip, fete pe care poate nu le-ati vazut niciodata, asa multi dintre noi nu ne-am vazut niciodata, si fiecare fata are o poveste a ei, dar totusi toti impartasim aceleasi trairi ca oameni. Asa ca, acum la sfarsit de an, nu stiu ce dureri sau ce bucurii ati avut in anul care a trecut, nu stiu ce lipsuri sau ce binecuvantari ati avut, nu stiu ce pierderi sau regasiri, nu stiu de cate lacrimi sau zambete a cunoscut fata voastra, dar ce va doresc si imi doresc e ca in noul an:
„through it all, through it all
to learn to trust in Jesus
to learn to trust in God,
to learn to depend upon His Word”
Si chiar de au fost si dureri si lipsuri si pierderi si lacrimi, avem totusi pentru ce sa-i multumim:
„I thank Him for the mountains
I thank Him for the valleys
And I thank Him for the storms He brought me through
For if I never had a problem
I wouldn’t know that He could solve it
And I wouldn’t know what faith in God could do
Through it all, through it all
to learn to trust in Jesus
to learn to trust in God,
to learn to depend upon His Word”
Iata clipul:
Si acelasi cantec, complet de data asta si intr-o varianta mai noua:
va doresc un an nou si frumos, in care sa ne innoim si sa ne infrumusetam, tot mai mult in asemanarea cu Dragul sufletului nostru.
LogiK 🙂
Si inca ceva (o vorba/gluma) la care merita sa ne gandim:
Cineva a intrebat o data pe cineva:
– Cati ani ai?
– 40 de ani.
– Aia nu-i mai ai.
Interesant,logiK si true, nu-i asa? 🙂
La Multi Ani!
Scuze de greseala/repetitie 🙂
Mulţumesc, Logik, pentru link-uri şi urări.
Ştii cîţi ani am?
23, numai 23, sînt foarte tînăr!”
Aceştia sînt anii mei cîştigaţi!
În 1985 m-am botezat, pînă atunci am pierdut anii… de atunci încolo sînt cîştigaţi!
„Ştii cîţi ani am?
23, numai 23, sînt foarte tînăr! Aceştia sînt anii mei cîştigaţi!”
atunci eu sa zic k am 2 luni 😀 … si deja vorbesc … precoce ca toti copiii de acum… 😉
Well… atunci La inca Multi Ani, Marius, si sa zic La inca Multe Luni, Ionel 😀
Cind eram ceva mai tinar cam aceleasi idei un orecare C.E. Hummell le trata ca „Tirania Urgentului”
Asta-i frumuseţea în lumea lui Dumnezeu, Ionel, pruncii pot da laudă lui Dumnezeu şi din gura celor ce sînt alăptaţi El scoate cîntări de laudă!
LogiK, eu îmi doresc multe zile, pentru că unitatea de măsură a lui Dumnezeu sînt zilele…
„Să ne numărăm bine zilele
Psalmi 90:12 Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!
Da, Ermit, ştiu articolul, l-am citit în urmă cu ceva ani, cînd studiam la Iaşi Cursurile 2:7. Ce vremuri…
era chiar a doua lecţie..
Mîine pun un articol despre asta, se va intitula „roşcova vesela” 🙂
[…] găsit agenda lui Isus, aşa cum vă spuneam, în urmă cu vreo două zile. Bine! Dar putem să tragem cu ochiul puţin […]
[…] 3. Agenda lui Isus II. […]
[…] as vrea sa imi traiesc viata clipa de clipa. Via Emanuela Petrişor Şi tot în temă AICI şi AICI 0.000000 0.000000 Rate this: Share this:PrintEmailLike this:LikeBe the first to like this […]
[…] Ați mai observat de-a lungul timpului un alt lucru, dacă veți fi citit Evangheliile, și anume că Domnul nu are program, trăieșt…. […]