h1

De ce vom fi la fel de posomorîţi şi la sfîrşitul lui 2008?

decembrie 31, 2007

Pentru că facem prostii şi vom continua să facem prostii! De vreo patru ani de zile, zic eu, m-am deşteptat puţin. Unii spun că pe la 33 de ani se termină tinereţea. Cred că au dreptate!

Şi au dreptate şi aceia care spun că pe la 40 de ani pe bărbaţi îi apucă o depresie care se numeşte „midlife crisis”. De ce? pentru că încep să îşi dea seama cine sînt de fapt!

depression5.jpg

Îţi trebuie cel puţin vreo 30 de ani de viaţă ca să îţi dai seama de următoarele lucruri:

1. Uităm că Dumnezeu ne culcă o treime din viaţă. Nani! Asta-i! Trist, mi-e necaz pe somn, dar fără nu se poate. Dumnezeu ne-a împărţit viaţa în trei părţi: o treime o dormim. Dacă ai 24 de ani, ai dormit deja 8 ani, poate chia mai mult 🙂 . Un bătrîn de 75 de ani a dormit 25 de ani în viaţă, în cazul lui… poate mai puţin.

Prostia noastră, a bărbaţilor, este că ne facem planuri ca şi cum am sta treji 24 de ore. Fals.

Din 24 de ore, dormim o treime, ar trebui să muncim cel puţin o treime şi cealaltă treime s-o dăm celor mai importante relaţii din viaţă: Dumnezeu şi familia.

2. Nu avem curajul să privim înapoi! Nu avem curajul să ne uităm la anul care a trecut şi să vedem ce-am făcut din ce ne-am propus şi ce n-am realizat.

Asta este laşitate şi nepocăinţă! Curaj mare îi trebuie unui bărbat să se uite înapoi şi să îşi recunoască falimentele, ratările, eşecurile.

Nooo! Noi plecăm mai optimist spre noul început de an şi facem planuri la fel de proaste.

De ce?

Adevărata pocăinţă înseamnă şi recunoaşterea stării în care eşti: ţi-ai propus să citeşti 52 de cărţi pe an? Ok, n-ai fost în stare decît de 24. N-ar fi mai înţelept să îţi propui să citeşti anul acesta doar 30? De ce ţi-ai propus 100?

Da, recunoaşte că nu eşti mai spiritual de 10 minute de rugăciune petrecute în fiecare zi şi nu eşti mai vrednic de trei sau patru capitole din Biblie pe zi. Nu-i o tragedie! Li se întîmplă şi altora.

De ce nu ţi-ai propune anul acesta 15 minute cu Domnul, patru capitole şi un verset de învăţat pe zi. Dar O ORĂ pe genunchi? Să citeşti Biblia de trei ori într-un an?

Asta-i mîndrie, puştiule, şi în februarie sau cel mai tîrziu în martie te va lăsa entuziasmul.

Apar neprevăzute şi nu uita….dormi o treime din viaţă!

3. Nu ştim să folosm radiera! Vrei să îţi faci planuri, da? Bun! Ok. Fă-ţi planurile pe 2008. Buun! Ai terminat?

Întrebare: cînd ţi-ai făcut planurile pe 2008 te-ai uitat puţin înapoi? Este vreo legătură cu 2007. Ce te determină să crezi că anul acesta vei face revoluţia radicală din viaţa ta? Eşti acelaşi. Ia-o uşor!

Dacă îţi propui obiective prea înalte este descurajant şi an de an vei fi mai uşor de învins. Dacă îţi propui obiective prea mici, nu-ţi este de nici un folos. Te vei mîndri în fiecare an că eşti mai bun ca alţii.

Dacă ai terminat lista cu planurile pe 2008, practică minima înţelepciune acum să tai cel puţin 30-40% din tot ce-i acolo.

Hai! Curaj! La ce renunţi?

De ce să tai? pentru că dormi 30% din viaţă şi asta ai uitat deja? Pentru că apar neprevăzute, pentru că te aşteaptă încă viaţă dincolo de meserie… Mai am încă vreo patru, dar revin eu…. după ce-mi termin planurile pe 2008… pardon, după ce termin de tăiat planurile pe 2008, după ce le termin eu pe ele… 🙂 ca să nu mă termine ele pe mine… pentru că eu zic că m-am deşteptat un pic …

8 comentarii

 1. Patra,
  ai vorbit numai de barbati, zi ceva si despre noi fetele, femeile!
  Sau noi stim sa folosim radiera !? 😉


 2. Ba da, voi ştiţi să folosiţi foarfeca! Ajutaţi-ne să nu mai fim aşa de naivi, să coborîm cu picioarele pe pămînt!


 3. Parca-ar fi o predica de final de an, e?
  oricum, daca era cu chemare, eu ridicam mana!!! 😀
  Vinovat: nu stiu si nu-mi place sa folosesc radiera.
  Si la analiza pe anul care trece, ma inversunez si trag mai tare anul urmator. 😦
  multumesc!


 4. e parte din predica de final de an!

  am şi ceva pentru femei, Ea!

  ….voi scrie ceva despre sarmale şi salata beuf… serios!


 5. M-am desteptat si eu. Nu mai imi fac nici un plan. 🙂
  Insa, scumpa mea sotie nu ma lasa. Imi spune la nesfarsit vorba englezeasca, If you fail to plan, you plan to fail. Ce sa ma fac? Scriu si eu planuri pe agenda care nu o voi mai folosi dupa 14 februarie. Incolo, la cat mai multe patratele anul acesta.


 6. welcome in the club, Cristi!
  Şi eu mă tot deştept zi de zi, ca orice român.

  Cînd nu pot singur, ascult imnul naţional! 🙂

  Ba, facem planuri, facem şi eu zilele astea lucrez la ele, pentru că sîmbătă trebuie să dau socoteala în faţa grupului meu… .

  am o carte bună, nu ştiu cum să o faci să citeşti.

  Making Room for Life, Franzee…
  Excelenta carte.

  Abia aştept sesiune studenţilor!!! 🙂


 7. Sesiunea studenţilor, raiul profesorilor!
  Atunci citim şi scriem cel mai mult! 🙂

  Săracii!


 8. este adevarat ca nu privim inapoi in anul ce a trecut , ne doare trecutul de acea nul privim daca in anul 2008 ai trecut prin boli sau o moarte in familie tie greu sa privesti inapoi ,poti privi dar durerea te doboara ,poti privi inapoi dar nu poti sa nu regreti ca ai trecut anul acela si de multe ori iti pui intrebarea cum de este posibil ca ai trecut si nu ai cazut de pe calea domnului ,el a fost cu tine,poate in anul 209 poti face o depresie cind iti aduci aminte prin ce ai trecut in anul anterior ,dar o poti trece alteori mai greu cazi in ma deznadezde dar dinou duhul lui dumnezeu vine si iti aduce aminte ca el a fost cu tine si iti aduc aminte de unele lucruri pe care lea facut in viata ta ,o vindecare sau o invierie de unul din copii tai care era mort fizic si la inviat prin credinta pe care ai avuto in isus ,eu cred ca de multe ori putem privi trecutul dar vrem ca anul acesta sa fim mai buni ,eu de exemplu vreau ca anul acesta sa dau zeciuila ,in fiecare luna ce anul treut nu am putut din cauza problemelor financiere ,dar este sau era motiv lucrul acesta trebuie facut prima data domnul si dupa acea noi ,as dori sa dau zeciuiala din timpul meu si sa caut mai mult prin rugaciune nu este greu daca iti imparti timpul ,si poti ,nu ete greu ,se paote privi trecutul daca vrei potiLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: