
Salata Beuf şi sarmalele de Revelion!
decembrie 31, 2007Vă puteţi imagina Revelion fără salata beuf şi sarmale? Vă puteţi imagina revelion românesc fără acestea două şi vin, ţuică, pălinci etc. ?
La noi n-a fost apă! Toate gospodinele din bloc au fost panicate. Cum vor termina salata şi sarmalele?
Salata Beuf şi Sarmalele ne reprezintă atît de bine ca neam! Extraordinar!
Sînt amestecături!
Salata Beuf: Mazăre (am pus-o prima ca asta nu-mi plăcea), carne de toate soiurile, cartofi, morcovi, murături, ardei, castraveţi… etc. Totul spoit apoi cu maioneză! (tot o amestecătură)
Sarmalele: carne de vreo două soiuri, boia (depinde unde eşti), orez, legume etc. Totul învelit în varză sau viţă de vie (preferatele mele)
Uite aşa sîntem şi noi ca neam: o amestecătură! E bine, e rău! Românii sînt ca o salată beuf, ca o sarma! Avem de toate prin sînge, tot ce vrei!
Ştiţi care este culmea? Că mîncarea noastră naţională, sarmalele, nu au provenienţă românească (am mai spus-o). Termenul sarma este turcesc şi cel mai bine le fac grecii. În foi de viţă, servite reci!
Mămăliga?
Oare cum ar fi arătat fără aducerea porumbului încoace?
Să ne bucurăm de diversitate! În biserica noastră sînt maghiari, slovaci, români şi alte naţii şi naţionalităţi.
Vom mînca sarmale şi salată beuf. Pardon, invers. Salată Beuf şi sarmale.
Borş? Ciorbe?
Alte feluri de mixturi! 🙂
na, ca noi navem nici una din astea la Revelion, hi, hi.Sarmale am facut la Craciun (de fapt a facut sotul,e placerea lui 🙂 ), iar salata boeuf nu facem anul asta, ca m-am saturat, prea multa montonie :)).
Facem doar friptura de pui.Va imaginat un revelion doar cu friptura si salata?:))
Nu, Irina,nu îmi pot imagina! 🙂
eu am mîncat doar mere, pui la grătar şi nu mai spui ce…
tii cura de slabire? :)lasa, decat maioneza, porc si alte chestii grele, mai bine mere, sunt mai sanatoase.
ha, ha, apropo de mere, prin copilaria mea aveam prin casa o carte din asta contra „misticismelor” , si imi amintesc ca era acolo o povestire cu un mos care se convertisera la adventisti, si il pusese pastorul sa bea doar suc de mere :))( povestirile erau si despre ortodocsi, parca imi amintesc ceva si de un preot care cica „mintea ” lumea cum ca in biserica se petrec minuni 🙂 ).Oare mai am cartea?cand o sa merg pe-acasa o s-o caut, cred ca m-ar amuza s-o recitesc.
Uraaaa noi le-avem pe amandoua …pe langa altele !!
Patra
Salata boeuf era de la Paste .”Paste fericit” 😉
Mere coapte la cuptor superrrrrrrrr!!!
De langa o saata boef, fara sarmale, iti multumesc pentru multele bunatati pe care ni le-ai daruit si iti doresc sa ai un nou an binecuvantat. La multi ani!
An Nou fericit.
Si sa binecuinteze Dumnezeu cununa anului bunatatii sale, vorba Psalmistului.
nuuuu, de revelion noi mincam cirnati de casa cu mamaliga, brinza. The Best !!
marius, multumim foarte mult pentru reteta. mai ales noi astia de peste lac, ne este tare dor de amestecura asta spoita cu maioneza… chiar si cand nu ne place maioneza.
si mai vroiam sa spun multmesc mult pentru ce ai scris despre tataie. am sa incerc sa scriu si eu o carte despre viata lui, ca si teza mea de licenta.
salutari familiei, imi este dor de voi, si sunt tare curioasa cum mai arata cei mici, care acum nu mai sunt asa mici. va dorim un an nou plin de binecuvantari si tarie sa stati tari in credinta char si in momentele dificile pe care Dumnezeu le va ingadui in viata voastra.
cu multa dragoste,
„nepoata-ta”
La salata Boeuf se pune carne de vita, nu altfel de carne. Mazare nu pune toata lumea. Importanti sunt cartofii, zarzavaturile (morcov, patrunjel, telina) si maioneza. Nu trebuie sa lipseasca mustarul, acriturile castraveti sau gogosari) si condimentele. Mie-mi place mai condimentata, mai picanta, nu sarata. Este un preparat la care sunt exploatat de sotie. Dar nu e un preparat romanesc, nici pe departe. Ca si sarmalele, dealtfel.
Vad totusi ca romanul se emancipeaza si incepe sa renunte la aceste feluri de mancare in favoarea unora mai exotice. Vad ca se vand curcani, peste, legume de import (broccoli, andive, sparanghel) tot felul de salate (lettuce, rucola, varza chinezeasca) fructe exotice.
Dar intorcandu-ne la Scripturi, nu ceea ce intra in om il spurca, ci …
Iubire, inainte de a se face din porumb, mamaliga se facea din mei. MEI. Planta autohtona cultivata chiar si de DACI, stramosii nostri (cel putin ai mei, partial). Se mai numeste si PARING. Stie toata lumea muntele Paring, de acolo i se trage numele !
Avantajul porumbului: mult mai productiv. Fiind considerat de turci spurcat ( porumbul) romanii s-au apucat sa-l cultive in masa(nu mai dadeau haraci).
Ce ti-e cu istoria asta !
S-auzim de bine !
Bine ca le avem macar pe astea. Ceea ce e important e ca nu doar noi le apreciem.
UN AN NOU BINECUVANTAT CU MULTA CREDINTA SI O MAI MARE SCHIMBARE IN FAPTURA NOASTRA!
Nu prea am gustat „postul” acesta :)) Este despre mîncare…am avut destulă mixtă, memixtă. Aş mînca nişte cuvinte de duh…caut eu altundeva! Dar voi reveni.
Mi-aş fi dorit să văd o analiză a fenomenului numit „an nou”, „revelion”. Păgîn, pînă la cer şi-napoi! Ei asta e ! „Crăciunul” este sărbătoarea adevărată ! Şi sarmalele vin mai bine atunci.
‘nimic nu e Nou sub soare”
nici pentru mine n-a insemnat nimic,
in fiecare zi e si o ora 24,
nu inteleg de ce se face atata tam-tam,
Sarbatoarea NASTERII DOMNULUI e o zi binecuvantata!
El ,care a venit in lume,pentru ca sa ne MANTUIASCA,
N-a avut NIMIC!cum zicea un frate,nici casa,nici mormant,nici Crucea nu a fost a Lui…
Sa ne dea Domnul un an ,mai cu folos in cele sfinte.
vanblogh,
poate pe ‘resurse crestine”
Domnule vanblogh,
Gurile rele spun ca, la inceputurile crestinatatii nasterea Domnului era localizata in primele zile ale lunii ianuarie. Lipsita de inspiratie localizare care era precedata de cea a renasterii soarelui. (25 dec era pe vremea aceea socotit solstitiul de iarna, momentul in care soarele porena sa creasca din nou pe cer).
Parintii Biserici au relocalizat sarbatoarea lor in 25 dec, inglobind astfel, una dintre cele mai mari sarbatori imaginabile pentru viata de pe umila planeta Pamin. Acesta este Craciunul pentru romani si albanezi, cred. In celelalte tari denumirea este legata de nastere: Natale,
Anul nou in Europa antica era serbat, asa cum se cuvenea, odata cu renasterea naturii, prin aprilie, martie.
Un minuscul regisor francez a schimbat inceputurile anului nou si l-a suprapus peste sarbatorile de iarna.
De unde o gramada de inadverdente in obiceiuri: plugul si plugusorul in miez de iarna. Si altele.
Ei „domn’le vanblogh”, ce ţi-a trebuit să comentezi p-acilea ? Nu vezi cîţi mucaliţi sînt gata să te lectureze ?
Pt pătrăţos,
aveţi toată stima mea, îmi place cum scrieţi şi de aceea vă vizitez blogul. Voi reveni!
Pătrăţosule! Am făcut o mică investigaţie google-istică despre geomarz. Relevă ceva despre comportamentul online al persoanei ascunse sub pseudonim. Pot să zic doar atît: mare amator de comentarii „întărîtate” pe diverse forumuri ! Nişte exemple: http://www.parinti.com/modules.php?name=News&file=article&sid=19
http://educatielibera.blogspot.com/2007/12/teoria-educationala-falsa-statului.html
http://simplulgand.wordpress.com/2007/12/29/alina-olariu-nu-mai-este-printre-noi/
http://forum.romedic.ro/arataprod.php?id_cat=44&id_sub_cat=151&id_prod=10598&anc=20626
http://artzar.wordpress.com/2007/12/29/degeaba-avem-sanatate-daca-nu-avem-credinta/#comment-368
etc.
Aruncaţi-le o privire, vă veţi da seama despre ce vorbesc. Se pare că este medic şi are timp ! Eu nu vreau să exagerez în nimic aşa să dacă n-am făcut bine, vă rog să-mi spuneţi…
Draga Irina, da, ţin cură de slăbire, am luat-o din nou în jos… am slăbit prea mult dintr-o dată şi am avut probleme cu tensiunea şi ritmul din nou.
Nimic nu trebuie făcut repede. Vorba cuiva „m-am îngrăşat în 12 ani, tot în 12 mă dezgrăş”
Adidutu, să vă fie de bine, sper să nu faci acid la stomac! 🙂
Ea, da de la Paşte în Crăciun… mere coapte merg mai bine iarna.
Multumesc, frumoasă urare, CNI,
da, Cristina, cîrnaţi şi mămăligă, dar după aia ai o seeeteee…
Cristi B. ai dreptate, de asta se sşi cheamă salata Beuf, că este făcută cu carne de vită. Noi le-am adaptat la cultura românească şi am modificat reţeta originală.
da, în principiu putem mînca de toate, slavă Domnului.
azi am avut somon afumat, cu sos de soya şi cu un condiment japonez din hrean verde… bun, dar neromânesc.
Trădez limba sfântă românească, nu dau doi bani pe tradiţiile culinare româneşti, critic neamul nostru scump şi drag, mi-e silă de baladele populare… ce să faci cu unul ca mine?
Geomarz, ai dreptate, mă bucur că te-ai intors inapoi si nu te-ai suparat prea tare… (nu stiu de ce!)
da, vanglogh, vezi care este avantajaul sa umbli pe multe bloguri, ştii mai multe! Eu nu ştiam chestia asta cu meiul şi parîngul.
VAnglogh, cuvinte de duh am încercat să dau cu postul din 1 ian, dar se pare că este mai mult interes pentru mîncare! vezi postul cu Eclesiast.
Singura care a amintit clar că sărbătorile sfîrşitului de an sînt pentru Cristos a fost REgina ANa, în rest toţi au bătut cîmpii…
Vanblogh, nu văd nimic rău în faptul că Geomarz merge si comenteaza pe bloguri… este o ţară liberă, sîntem într-un spaţiu electronic liber. Fiecare poate să comenteze ce vrea, unde vrea.
Nu înţeleg de ce ai abordat problema de genul „l-am prins… „. Bravo lui (ei), daca are timp, uite cîte chestii ştie şi ne învaţă.
Nu ştiu dacă ai făcut bine sau rău, ştiu că ai făcut un exerciţiu inutil gugălind după cineva care comentează mai mult… şi ai pierdut timp preţios…
Cred şi eu că nu-i nimic rău să comentezi pă net dacă o faci cuviincios, dar despre „exerciţiul” meu lăsaţi-mă să-mi dau seama singur dacă-i inutil sau nu. Sau, dacă am pierdut timp preţios…pînă una alta, recepţionaţi hit-uri fiindcă vă vizitez blogul pe timpul meu!
N-ai de ce să te superi, Vanglogh, nu am înţeles totuşi de ce l-ai căutat aşa de perseverent pe geomarz, cineva s-ar putea simţi ameninţat dacă este tratat aşa.. nu crezi?
treaba ta ce faci cu timpul tău, dar hai să nu ne fugărim unii pe alţii prin astfel de chestii, ce spui?
Nu mă interesează hit-urile, nici ratingul, mă interesează relaţiile şi legăturile frăţeşti, dacă se poate!
Să ai sănătate şi La mulţi ani!
Nu-i vorba că m-aş supăra, iar prea mare efort de a căuta ceva cu google-ul nu se face, nu-i aşa? Nici nu cred că s-ar putea ameniţat cineva care se foloseşte nestingherit de net. Dar, ce mă deranjează este cînd ţi se vorbeşte de sus. Iar ceea ce spui la urmă că te interesează, mă interesează şi pe mine. De altfel, cînd mi-am făcut blogul pe wordpress şi am aflat că un creştin este în frunte, m-am bucurat şi de atunci îţi tot vizitez site-ul. Nădăjduiesc să-mi menţin interesul.
Mulţumesc, de urare. La fel !
Mai am ceva de spus:) Tre să se poată cu relaţiile frăţeşti ! E o poruncă, tre să facem orice pt a respecta. De aceea, şi întrebam dacă-i bine ce fac. Mă arătam deschis „îndreptării”. S-auzim numai de bine !
Dacă îmi vorbeşte de sus, Vanblogh, ţine de mai multe lucruri… de vîrstă, de formare, calificare profesională.. unii oameni, dacăsînt medici, profesori, cadavre didactice universitare simt nevoia să îţi vorbească de sus…
tocmai ASTA ESTE SCOPUL blogului meu, unul dintre scopiuri, sa ma expun.
am destule funcţii şi poziţie socială, am nevoie de oameni care să îmi aducă aminte că greşesc, că sînt om, ca să nu mi-o iau în cap.
FAc voit acest exerciţiu de golire, de supunere, mă las jignit, călcat în picioare, mă tratez cu mai puţină seriozitate aici, las imaginea mea publică să fie terfelită pentru că ştiu că ploaia se adună întotdeauna în văi, nu pe munţi, iar celor care se coboară Dumnezeu le oferă înălţarea.
Am un bun exemplu: Domnul Isus. De cîte ori s-a lăsat
De asta cred că oameni ca Nepocăitu, Ironic, Delavad şi GEomarz si alţii ca ei îmi sînt foarte utili, folositori.
Iartă-mi limbajul… seamănă a pragmatism sălbatic, dar cam asta este… ei mă ajută.
Domnul cu tine!
Sînt întru-totul de acord cu ce-ai spui aici, apreciindu-ţi onestitatea. Nu ai greşit cu nimic în limbaj. Aşa este, ei ne ajută !
Draga Rebeca, pe tine, nepoată dragă, te-am lăsat la sfîrşit.
Mă bucur mult că mi-ai scris! Cred că unchiu merită o carte!
Scrie-o! Merită.
Nu aştepta să moară!
Ai încă „arhiva vie”!
Rar mi-a fost dat să văd pe cineva atît de lucid la 88 de ani!
Am uitat să precizez sintagma de excepţie, probabil, sper involuntară: „cadavre didactice universitare” :)) Cred că există ! Probabil din acelaşi motiv şi vorbesc de sus :))
van blogh, se vede că nu mă cunoşti: e voluntară 🙂
Domnule Van blogh,
Se pare ca v-am suparat foarte tare. Atit de tare incit m-ati cautat si m-ati prins cu „mita’n sac”.
Ata e. Numai ca nu prea stiu cum v-am luat pe domniia voastra de sus !
Sau de jos!
Domnule Patratos,
Nu m-am suparat, prea tare… Oricum, mi-a trecut.
Niciodata nu-i prea tirziu sa afli ca se poate si mai rau. Vezi exemplul de mai sus.
geomarz nu păreai convins că nu găsesc nimic de sărbătorit în „anu’ nou” decît poate o altă zi de la Domnul ! Ca prin urmare, ai ţinut să explici de unde provine „sărbătoarea”, şi poate nu era nevoie.
plus, eu nu-mi exprimasem decît la adresa pătrăţosului dorinţa de a fi văzut de la un post despre anul nou, fiindcă-mi place cum scrie ! Şi-mi place blîndeţea domniei sale, de asemenea.
dragilor, să ne liniştim un pic. Un om a murit!
Hai să medităm un pic la asta… Mai bine un sfîrşit decît un început…
Cred că eclesiastul se potriveşte cel mai bine acum..
B O E U F, patratosule! ti s-a mai precizat! Boeuf! ca se face cu carne de vita, iar vita in franceza e boeuf! in rest, ce-mi place discutia!!!! sanatate!
da, să trăiţi, doamna Silvia, da, numai că aşa-i spune românul, a adoptat-o şi lexical, îi spune beof! beuf! 🙂
Aşa-i cum spuneţi!
Citind m-am si cuplat cu norul de pacienti deranjati la stomac ce ne asteapta intre si dupa sarbatori.
Asa ca am decis sa am amestecaturi si prajituri cremoase doar pentru musafiri.
Pentru sanatatea mea am chestii disociate:salata ,,boeuf”fara carne,doar cu legume:mazare,morcov,patrunjel,telina,porumb,castraveti,gogosari,mustar si maioneza cu oua ecologice de la ferma mamei.
Sarmale vegetariene cu ciuperci,soia,telina,ceapa,morcovi,orez sau pasat,e buna si o cana de nuci macinate.Un deliciu al regilor.
Si foarte usor pentru digestie,plin de vitamine si minerale.
Si poti minca pe saturate,fara sa te temi de indigestii.
Felul 2,tot disociat:feluri numai vegetariene sau numai proteice.
Pot fi si animale curate:peste,pui.
Pentru neadventisti,lasam acum de la noi si ii slobozim la snitele vieneze,gratare,mici,cirnat si alte porcarii,mai mult sau mai putin indigeste.
Evident,faptele noastre au consecinte,imediate sau tardive.
Amestecaturile dauneaza grav sanatatii.
Inca un secret:nici un aditiv,nici macar vegeta.
Veti spune ca nu se poate.
Depinde ce urnaresti:gust traznet cu corolarul-alergii,cancere,gastrite,hiperaciditate,intoxicare lenta,dar sigura.
Sau gustul natural lasat de bunul Dumnezeu si sanatate fara vizite la medicul de familie.
Alegerea e ,evident,personala.
Garantata de drepturile alea de la Haga.
Eu am ales schimbarea.
Evident,de musai,ca de voie buna.
Dupa ce am haladuit pe la citeva clinici de cardiologie.
Si am inteles ca ce-si face omu` cu minuta lui e lucru manual.
Sanatate tuturor!
,,Sanatatea ta sa sporeasca asa cum sporeste sufletul tau!”
Amin,fratilor?
Parca nu se aude nimic.
Ori am hipoacuzie neurosenzoriala,de aia…senila?
Voi decideti,daca aud ori ba…
Sarbatori fericite!
Sarbatori fericite cu Domnul Isus Hristos!
Pace si bucurie in toate inimile!
Nu mai pierdetzi timpul pe acilea! Patratosu s-a intors!
http://www.mariuscruceru.ro
PS.
Cel putzin asha sper eu: sa se fi intors!!!
Sunt ani (câţiva) de când nu mai mănânc tradiţional de sărbători 🙂 … şi nu regret deloc! Soţia mea, deşi româncă, nu găteşte româneşte. Acasă, la părinţi, tata avea un fix: Paştele nu e Paşte fără miel & co. iar Crăciunul nu e Crăciun fără porc & co. Ei, aş… Merge şi fără.
La mulţi ani fericiţi tuturor! Şi Sfinte Sărbători cu bucurii!
[…] Salata Beuf și sarmalele de Revelion! Asta este bună! Îmi place chiar și mie… la […]
ar trebui sa incercati si o salata de ciuperci: se iau ciuperci din conserva si se storc (dupa preferinta se pot toca), se adauga sare si usturoi tocat fin si maioneza;
eu si mama nu dam gres niciodata cu salata asta!
A republicat asta pe Marius Cruceru.