h1

Iosit Ţon revine cu o notă autobiografică

ianuarie 16, 2008

Trimisă pe Masa Rodundă la început, a ajuns pînă la urmă unde îi este locul, pe blogul lui Dan Mitrofan.

E bine. Asta înseamnă că toată tevatura asta nu-i degeaba.

Dănuţ îşi publică dosarul, fratele Taloş şi-a făcut blog şi aşa cum ne-a promis, treptat, fratele Iosif va face lumină în dreptul său…

Cu toate opintelile, icniturile şi pufăiturile prin colţurile casei Domnului se dă cu pămătuful de praf…

Slava Lui că nu ne lasă…

132 comentarii

 1. Ma bucur ca fratele Iosif isi face timp sa clarifice lucrurile. Sper sa continue chiar daca ii va lua foarte mult timp. Este necesar.

  Am primit cererea domniei sale de rugaciune ca pe o mana intansa dupa ajutor. Evident, am intins si eu ambele maini.

  Sper s-o putem face toti.


 2. slava Domnului. e clar ca nu e zadarnica initiativa lui Daniel Mitrofan, chiar daca multi il trag de urechi.

  sa nu uitam ca de fapt toata „deconspirarea” asta a pornit cu „masa rotunda”. O vreem am crezut ca masa rotunda tintea viitorul. abia in momentul in care a aparut docmentul „eu si securitatea” am inteles esenta acelei initiative. era vorba de trecut……..evolutia mesei rotunde a confirmat ca asta a fost de fapt scopul, dar tot a fost de bine ac a genrat tot ce am trait in cultul baptist in 2007. asta cred eu. Fra masa rotunda, nu cred ca s-ar fi pus problema nici de candidaturi pe baza de viziune la presedintia UBR, nic de aceste deconspirari….. orice am crede despre fratel Ton, trebuie s arecunoastem ac iar l-a folosit Dumnezeu ca sa porneasca lucrurile…. Domnul sa-i dea putera sa mearag pana la capat, cu bune si cu rele……..


 3. IT spune ca citind;
  A Plain man Looks at the Cross (Un om simplu privește la cruce) scrisă de un teolog englez ultra-liberal pe nume Leslie Weatherhead; a cazut de la credinta dar mai tirziu s-a pocait.
  cum se face ca astazi sustine teoria liberala privind femeia? FEMEIA SA DEA INVATATURA ….etc


 4. Un mar incarcat de roade bune statea la margine de drum. Multi loveau in el. De ce?


 5. Crestinul de la tara:
  Cred ca gresesti. Nu cred ca esti familiar nici cu tara nici cu invatatura crestina.

  Fructele sunt roada Duhului Sfant din viata noastra, roadele din pilda nu sunt faptele noastre ci atitudinea din spatele faptelor.

  Prislea cel voinic si merele de aur, marul de langa drum-este folclor nu doctrina. Nu culegi merele spirituale dand in pom. Pomul nu este omul ci Biserica lui Hristos.

  Cei ce dau in IT sunt misei, dar cei ce discuta si analizeaza viata dansului pe care el a adus-o in areana publica nu fac parte din aceasta categorie.

  Avem voie sa discutam persoane publice din viata politica, sociala, economica, etc. si nu avem voie sa discutam o persoana publica din viata religioasa atat de controversata?
  Norica Nicolai este un bebelus in comparatie cu IT. El a scris mult, a facut mult, a fost o vedeta in cercurile religioase. Este normal sa fie pus in discutie. De ce deranjeaza? Dansul si asa nu are timp sa citeasca tot ce se scrie. Iar pe noi ne intereseaza sa aflam adevarul. Cine stie azi maine va fi propus de uni/alti sa fie Patriarhul Evanghelicilor de pretutindeni, este bine sa stim cu cine avem si am avut de-a face.

  Cat despre cei ce citesc blogurile nu te ingrijora orbii nu vor vedea niciodata pentru ca nu pot, cei ce nu vor sa vada se vor blinda cu ochelarii fumurii ca sa impiedice sa patrunda lumina, iar cei ce vad nu au nevoie de baston sau caine, ar arata caraghiosi.

  Crestine, crestine tara arde si baba se pieaptana…


 6. Da, Pety, foarte bine că fratele Iosif vine să clarifice aceste lucruri, avem o singură problemă, afirmaţiile unor oameni care au murit, afirmaţiile unor oameni care pot întreţine cu greu un dialog, versus documente.

  Dănuţ publică dosarul său în care sînt şi cîteva note date de tatăl meu împotriva lui..

  Îl pot eu contracara în felul aceasta: „înainte de a muri, tata mi-a spus, că l-au obligat să scrie chestia aia în urma unei dictări, cu pistolul la cap şi au spus că, dacă nu scrie aşa, îl omoară pe Dănuţ Mănăstireanu… de fapt i-a salvat viaţa… „. .

  Nu-i aşa că notele capătă o altă valoare…

  Cred că merită să ne uităm totuşi şi la ce spune fr. Taloş, ridică nişte probleme importante legate de abordarea oamenilor şi documentelor, oameni versus documente, mărturii orale versus mărturii scrise, securişti versus colaboratori etc.

  Cred că documentul dînsului poate porni o analiză lucidă, mai lucidă…

  De acord, Mircea, cu ce spui despre masa rotundă…

  Crestinule, ca sa cadă merele bune… cele coapte, dacă cad mere pădureţe, atunci concluzia este logică..


 7. Important e sa nu ne grabim dand verdicte.
  Vasile Talos a subliniat deja ideea importantei contextului in care s-au derulat evenimentele.
  Oricand ne putem astepta sa iasa la iveala „o scrisoare pierduta” care ar schimba complet perspectiva.


 8. Da Marius, sunt multe. Eu consider ca este necesar sa nu lase lucrurile asa, chiar daca il pun intr-o lumina proasta.

  Ca un crestin adevarat este preocupat de relatia sa cu Dumnezeu, de imbunatatirea acesteia sau de refacerea ei.

  Pe blogul pesonal am spus motivele pentru care vreau ca Iosif Ton sa ia pozitie (evident cu date reale, documente, marturii).


 9. Marius,
  Am spus si eu cu catva timp in urma ca Biblia ne spune ca marturia personala (a doi sau trei) este suficienta pentru a trage concluzii. De aceea am inceput sa descriu ceea ce am experimentat eu in relatia mea cu IT.
  La fel si multi alti frati au ajuns la aceleasi concluzii. Biblia este ferma vis-a-vis de modul in care judecam fratii. Daca este slujitor 2,3 martori sa vina si sa depuna marturie. Caz inchis. Ce atata taraganare?

  Pe mine actele si dovezile grafologice nu ma incalzesc. Am lucrat la o biserica americana si fr. pastor senior care m-a instruit in acordarea de ajutoare celor ce solicitau bisericii bani, plata facturilor, benzina, mancare, etc. mi-a spus urmatorul lucru, „Cornel cand cineva vine la tine si este blindat cu dovezi sa fii foarte atent.” Oameni sinceri, si seriosi sunt sfiosi, le este rusine, nu sunt pregatiti sa-ti raspunda la tot felul intrebari cu documente.” Asa a fost, a avut mare dreptate. Si astazi tot asa discern oamenii care vin la biserici si la fundatia noastra si solicita ajutor.

  Un om care are un „leak proof case” este intotdeauna suspect.

  Cel ce zice, „Fratilor!”, „asa cum sunt la Tine vin”. Nu ma scuz. Pot explica, dar nu imi voi scuza comportamentul. Acest om are toata stima si respectul meu. Acela este fratele meu adevarat, celalalt imi pare rau… este Domn, Doctor, Inginer, dar nu fratele meu.

  In rest fiecare cu modul lui de-a intelege si explica situatiile. O data relatia stricata, conteaza explicatia, scuza?

  Daca iti inseli nevasta, crezi ca o intereseaza pe dansa, circumstantele, motivele, scuzele, lipsele, carentele? Daca te va ierta o va face pentru ca ti-ai frant inima, asa cum tu i-ai frant ei inima. Chiar si dupa ce te-a iertat, peste ani de zile in clipe de suparare iti va readuce aminte de ziua fatala si daca inima ta nu a ramas franta toata ura si dispretul vor revenii si relatia se va deteriora din nou.

  De ce credeţi ca asistam la aceasta avalansa de atacuri? Cei tradati vad dispretul tradatorilor.

  Nu este vorba despre spiritualitate ci despre starea emotiva, relationala.

  Starea spirituala si impactul generat de tradatori in viata bisericilor si credinciosilor este un alt subiect si mai dureros decat aspect relational.

  De aceea cred ca primul pas ar trebui sa discutam aspectul relational si apoi cel spiritual, asta daca se poate face separat?


 10. don quijote,
  O randunica nu aduce primavara….


 11. scuze nu stiu de ce s-a postat de doua ori…


 12. Ben, stii ce m-a socat pe mine? Mai intai tonul. (1) Un ton semetz si lipsit de orice umbra de regret, jena, indoiala. Cititi in paralel cele doua texte recente, Ton si Talos, si vedeti diferenta. (2) O serie de detalii si argumente puerile, gen, eram in anul doi la seminar si am citit o carte de teologie liberala si mi s-a naruit esafodajul convingerilor si am parasit scoala etc. etc.
  (3) Un fel de autoacordare de circumstante atenuante de genul, nu eram decat predicator angajat (neordinat, paranteza ii apartine); sau nu am fost despartit decat cateva luni de sotia mea (ca si cum divortul nu si-ar fi facut efectul datorita timpului scurt, paranteza mea).
  Deocamdata atat. Dar mai am o multime de neclaritati.
  Crestinule de la tara, aici nu-i vorba de dat cu pietre, ci pus si simplu de citit si comentat un text autobiografic (fragmente autobiografice, cu le-a intitulat autorul). „Din cuvintele tale vei iesi fara vina, dupa cum din cuvintele tale vei fi osandit”, asta e.


 13. Cornel Bucur,
  o randunica nu aduce primavara, dar o prevesteste… asa ca ma Bucur de venirea ei.

  Aici nu e vorba de martori. Este vorba de partide. Iar partidele se formeaza in jurul unor stari emotionale. Nici macar cei care afirmau: „Eu sunt al lui Hristos” nu au fost mai presus de ceilalti inaintea apostolului.

  Citind notele informative postate la centrul de istorie observ indoiala si zazania care au fost semanate de catre securitate si din care au crescut niste buruieni mai mari decat casa. De aceea nu pot da un verdict imediat. Daca ai curaj, da tu sentinta. Eu nu ma grabesc sa judec. Gandeste de 10 ori si taie o data. Stai stramb si judeca drept.
  Nu vezi la ce metode apela securitatea? Cele mai diabolice mi se par a fi denigrarea si inocularea banuielii intre credinciosi / cetatzeni.
  Banuiala era starea de spirit care domnea peste tot. Nu stiai ce sa mai crezi despre cutare. Auzeai si ramaneai perplex: Cum e posibil asa ceva? Pare de necrezut!

  Iarba trebuie taiata rand cu rand. Cu rabdare! Iar cand mai dam de cate o piatra, sa o luam si sa o dam deoparte. Asa se desteleneste un ogor. Cu sudoare!


 14. draga Don, tind să fiu de acord cu tine, să ne grăbim dînd verdicte, dar nu cred că, după 17 ani, aşa cum ne pricepem fiecare, să întîrziem de la analiză…

  Cît despre scrisorile pierdute sînt multe…dar… cred că pînă acum avem deja cîteva lucruri despre fratele I.T. cele mai importante sînt propriile mărturii, care, în unele puncte, se bat cap în cap…

  De asemenea, Cubuletz cred că este foarte lucid cînd analizează tipul argumentelor…

  1. da, tonul a fost întotdeauna „de sus”, chiar şi în prima mărturisire de pe MAsa Rotundă, de genul.. „măi, copii, voi nu înţelegeţi… ”

  2. la fel..
  3. aceeaşi observaţie am avut-o faţă de toţi cei care îşi „explică” colaborarea, dar nu îşi cer iertare…

  De obicei argumentul este „cel mai mare păcat al meu a fost naivitatea, eram tînăr şi neîncercat…m-au speriat consecinţele.. „. Cu aceeaşi scuză s-ar fi putut „rezolva” şi Iosif la tinereţe, nu? Scăpa de puşcărie contra unei plăceri.

  Cam aşa s-a întîmplat şi aici, mulţi dintre aceştia, nu mă refer neapărat la fratele Iosif, dar au schimbat persecuţia reală şi puşcăria cu plecări în străinătate şi alte favoruri (de acestea „a beneficiat” şi tatăl meu, ştiu despre ce vorbesc)

  Creştinule, din moment ce fratele Iosif face public acest fragment (subliniez FRAGMENT) autobiografic, atunci înseamnă că îl lasă dezbaterii.

  Sper că nu este menit să ne închidă gurile, nu?


 15. Cubuletz,

  Stai linistit ca nu noi vom da osanda. Tonul este acelasi. Este al lui Iosif Ton. Acelasi stil.

  Tu ia seama la tine insuti!
  Cat de tare imi place versetul: Dacă vreunul crede că este ceva, MACAR CA nu este nimic, se înşeală singur.

  Stii de ce imi place? Pentru ca nu-mi da voie sa ma inchin mie insumi.


 16. Marius,
  Te citez, „Sper că nu este menit să ne închidă gurile, nu?”
  Eu cred ca acesta a fost unul dintre scopuri. A explicat unele proleme mai bine dar nu a intrat in substrat. Poate fi un analist fin al altor lucruri…

  Cred ca a vrut sa domoleasca „atitudinea contagioasa” a unora, spre a nu da voie sa influenteze masa de „consumatori” de cartii, casete si CD ale dansului.

  Dansul este scriitor si stie ca majoritatea cititorilor sunt influentati de ceea ce spui in introducere si incheiere. Iata ce spune dansul:
  Nota de incheiere: „Post scriptum. Către cei care încă îmi mai citesc cărțile și-mi ascultă predicile.”
  Nota introductiva: „Cuvânt explicativ. Una dintre metodele de luptă a securității împotriva mea au fost acțiunile de denigrare prin care să mă înfățișeze înaintea credincioșilor ca pe un monstru.”

  Cei ce dau in dansul acum continua activitatea securitati de-ai contura imagine de monstru, dar voi iubiti cititori si ascultatori sa nu credeti…


 17. Don,
  Randunica nu a venit inca, din pacate…. Primavara este departe… Sintem inca in anotimpul/tinutul gheturilor care par vesnice…

  Apropo de randunica, aveam si eu un papagal si sotia in mijlocul ierni a deschis geamul si i-a dat voie papagalului sa faca miscare prin casa la aer curat. A zburat pe geam si a ramas inghetat pe acoperis. Era prea devreme, primavara inca nu venise…


 18. Don,
  Vorbesti de sudoare… „Asa se desteleneste un ogor. Cu sudoare!”
  Tu transpiri de 21 de minute pe blog, eu de 21 de ani. E o diferenta, nu crezi? De aceea continu sa cred ca experienta personala pe care cineva o are cu o persoana este mai importanta decat ori ce document. Cu documente demonstrezi ceea ce deja simti, crezi, stii. De aceea Scriptura cere martori, tribunalul cere martori, cerul are/sunt martori.
  Fiecare sa se cerceteze dar pe sine insusi…. Eu pe mine, ceea ce stiu, simt, si cred, si tu la fel. Doamne ajuta!


 19. Ok, o luam de la capat.
  La unu i-a intors spatele, pe altul l-a dat afara de la radio, la altii le-a facut brad de craciun …si dupa ani si ani noi evident suntem buni si iertatori, l-am iertat de mult, dar scriem aici asa sa ne aflam in treaba … el e defapt raul care nu isi cere iertare, noi defapt l-am iertat. Da nu ii mai citim cartile …si sa nu o mai faca nici altii pentru ca odata noua ne-a intors spatele…
  Aaaa, acum incearca sa scrie …de ce scrie , sigur nu e sincer … sau e smecher …
  Aaaa, nu va mai scrie … de ce nu mai scrie ? evident ascunde ceva…sa scrie dom’le …

  Nu imi suna deloc crestineste …
  si cred ca are dreptate cand zice
  „De fapt, cei ce s-au hotărât să creadă că sunt un impostor, vor continua să creadă acest lucru indiferent ce aș mai spune eu.”
  pentru ca din ce vad eu, cei care il acuzati il acuzati mai mult de atitudinea vizavi de voi sau atitudini ale dansului din trecut,
  cat de subiectul in discutie, in speta securitatea.

  Eu simt cuvantul Domnului in cartile sale si voi continua sa la citesc/recitesc.
  Iar pentru autor ma rog Domnului, daca ii doriti sincer binele, asa cum sustineti defapt TOTI aici, atunci poate ar trebui sa faceti la fel.


 20. eram copil cind afost omorit fr crucieru aveam 13 ani dar imi amintesc ca in ziua aceea au venit citiva frati la tata si au discutat mult. Stiau despre problema cu secu,ziceu ca fr Radu Cruceru amarturisit la frati[unii nu la toti pt ca erau si turnatori].
  Unul din cei pe care fratii din Iasi il acuzau ca turnator a facut o afirmatie de curind cu privire la IT.El{SF}spunea ca la inmormintarea fr RC IT i-a intrbatpe frati „ce facem fratilor ingropam un securist? ”
  tinind cont de relatia lui IT in75 cu securitatea cum s-ar putea cataloga atitudinea sa fata de frati?
  s-a schimbat sau a ramas aceeasi?


 21. Ionel Condor,
  Nu ne cunoastem si nu stiu nimic despre tine. Ma surprinde ca tu stii multe despre mine si despre mai multi….
  Pe mine nu m-a dat dansul afara din radio daca asta crezi. Eu mi-am dat demisa pentru ca asa am vrut eu, nu am fost obligat, nu ma putea obliga nimeni eram actionar/proprietar al RVE. Doar moartea si vanzarea…

  Eu aveam 20%, IT 20 %, Cultul Baptist, Crestin, Penticostal fiecare cate 20%. Cand mi-am dat demisa am donat fiecarui cult in mod egal actiunile pe care le detineam.

  Dansul a vrut sa ma scoata din AGA- RVE in mod miselesc si a facut un targ cu cei din AGA ca dupa ce ne dam demisia impreuna, pe el sa-l reprimeasca. Eu am stiut de intelegerea dintre ei de la un membru AGA. Mi-am dat demisa pentru ca asa am vrut eu. Ceea ce a urmat a fost haios.

  Dansul, dupa sedinta m-a poftit afara cu obraznicie. Urma partea a doua, reprimirea dansului. Dar… dar surpriza… celor trei din AGA li s-a facut subit foame. Dupa ce am mancat o ciorba oamenii, au zis „fie domnul cat de mic dupa masa doarme un pic” s-au dus acasa si dusi au fost. IT nu a mai fost reprimit niciodata in RVE.

  Dupa acest incident au inceput luptele dintre IT si statia RVE Oradea, statie pe care o conduceam. Oare de ce crezi ca sa intamplat lucrul acesta? Nu i-a iesit jocul… Asta ca sa clarificam lucrurile.

  Vezi ce diferenta mare este intre ceea ce stii tu si ceea ce am experimentat eu… mare diferenta. Ma intreb cum ti-ai format aceasta parere? Dar nu este nevoie sa raspunzi la ultima intrebare aproape ca stiu.

  Poate ca nu trebuia sa spun toate aceste lucruri. Intr-o lumea normala asa ceva nu se face public. Dar pentru ca vad ca voi „stiti” atunci cred ca este bine sa se stie totul. Apropo… daca vrei martori am cativa care au fost acolo, sunt inca in viata si sunt coerenti.

  Iertarea si aducerea aminte sunt doua lucruri diferite. Iertam dar nu uitam. Doar celor carora li se face „brain wash” uita. Ne aducem aminte din cand in cand pentru ca la o analiza atenta cicatricele raman ori cat de mult timp a trecut de la „accident”.


 22. Ben,
  Mai bine tac… in cazul de fata cred ca tacerea este de aur.

  Desi fr. Moldovan spune:

  Nu pot să tac… O sfântă pară îmi arde inima mereu
  dac-aş tăcea aş şti că merit să mă alunge Dumnezeu.
  ……….
  Nu pot să tac când văd vrăjmaşul stricând Lucrarea lui Hristos
  Când văd pierind nevinovaţii şi-l văd râzând pe mincinos.
  ……….
  Nu pot să tac văzând dreptatea călcată de-al trufiei plac
  Când văd iubirea pângărită nu pot să tac, nu pot să tac!
  ………..
  Nu pot să tac chiar dacă încă de mulţi sânt socotit nebun
  Ştiu bine că soseşte ziua s-adeverească tot ce spun.

  …O, n-am uitat cât preţ de sînge şi chin am dat că n-am tăcut
  Că nu-i pe trupul meu vreo parte să n-aibă-un semn de răni făcut.

  Şi n-am uitat că poate încă urzi minciuna răul plac
  Ştiu Calea Golgotei … şi totuşi nu pot să tac, nu pot să tac.

  Că de-aş tăcea, cumplita pară a tot ce tac deşi-am ştiut
  Mi-ar arde veşnic conştiinţa, şi-aş merita, căci am tăcut

  Şi n-am să tac, ci pân-la moarte striga-voi graiul cel ceresc
  Mai greu e chinul conştiinţei ca orişicare chin lumesc.


 23. Tare mult plac astea cu securitatea .Ben ai o informatie de mana a doua .Asta cu tacerea este buna …


 24. Ce sa facem-sa ne apucam si noi sa ii citim cartile?
  eu citesc Cartea,se cheama BIBLIA,acolo cel putin,stiu pe Cine citesc..
  de rugat,o putem face cu totii,,si pentru triumful ADEVARULUI!fermitate ,curaj,smerenie…


 25. @Cornel Bucur
  Eu am facut o constatare din ceea ce s-a scris aici pe blog dealungul timpului, la alte posturi.Nu am zis ca spuneti neadevaruri.

  Sper sa nu va fi simtit jignit pt neadevarul ca nu ati fost dat afara ci ati plecat, pt mine recunosc nu asta era ideea dar pt cel in cauza evident ca sare in asta si se simte vizat.
  Nici nu stiam cine semnase posturile mai vechi in care povestea din istoria rve sau alte lucruri. Deci in nici un caz nu e ceva „personal”.Scuze.

  Dar ce povestiti acum imi confirma ceea ce am scris putin mai sus: astea cu securitatea sunt pentru multi, poate si pt dvs un motiv sa isi aminteasca tot felul de lucruri… personale.
  Eu asta am vrut sa spun, nu ca ar fi un neadevar ceea ce povestiti. Sunt istoriile dvs personale la fiecare in parte si le respect.

  Dar cred ca astea vor sa sugereze ideea „s-a purtat urat cu x … deci poate si pe faza cu securitatea o fi ceva …”…si asta ma deranjeaza. Cred ca multi se grabesc sa judece ceea ce nu se cunoaste (dosare, marturii) punand in balanta si istoriile dvs personale…si asta nu cred ca este corect.

  Da Elisa, ai dreptate !
  Dar cunostintele vin de la Duhul Sfant si prin alte carti , asa cum vin prin oameni , nu ?
  Si atunci ce facem, nu mai citim cartea lui X pt ca s-a vorbit pe un blog nu stiu ce … ?

  Daca maine se descopera despre Yancey, Stanley sau despre Rick Warren nu stiu ce ? (eu sunt novice, nu am citit inca asa multi :))
  …Atunci ce facem, regretam ca le-am citit ? Ca doar nu le citim pentru a onora autorul si nici nu cerem intodeauna autografe 😉 …


 26. Ionel,
  „Dar cred ca astea vor sa sugereze ideea “s-a purtat urat cu x … deci poate si pe faza cu securitatea o fi ceva …”…si asta ma deranjeaza. Cred ca multi se grabesc sa judece ceea ce nu se cunoaste (dosare, marturii) punand in balanta si istoriile dvs personale…si asta nu cred ca este corect.”

  Aici ai dreptate.


 27. Ionele, cica Rick Warren ar fi cam de-acord cu ordinarea femeilor. Stii ca si in Cluj este o adunare libera in care femeile isi dau drumu’ la gura de pe la amvoane?


 28. Nu Ionel,dar parca ne dadeai indicatii,sa+i citim cartile,uite eu sunt una din persoanele care l+am simtit intotdeauna fals pe acest autor,de asta nu am citit,decat la inceput credinta avdevarata,unde se vorbea de ortodocsii astia care nu au parte,mi s+a parut urat… de mantuire,apoi am auzit in predica de cateva ori ,votbind rau de ortodocsi,de parca erau proscrisi…nu lor trebuia propovaduita evanghelia?
  de..cine eram noi,marii si tarii!
  Eu ma yidesc doar atubci cand stiu ca fratele sau sora are o marturie buna…nu stiam decat ceea ce duhul mi-a facut cunoscut..raceala,mandria,mi-a fost pastor..
  asta nu inseamna ca se ascociaza faptul de a fi una sau alta,…cu cele spuse de mine..


 29. Nu vreau sa ma pronunt, eu sunt cel mai mic mic…si chiar habar nu am.

  Totusi cred ca daca isi dau drumul sa spuna o poezie, sa citeasca un text etc e normal si bine … de aici pana la ordinare cred ca mai este.
  Si poate uneori sunt de vina si barbatii …poate prea comozi,etc.

  Oricum, as citi sau cel putin as „frunzari” o carte a lui Rick Warren care dezbate subiectul enuntat de tine,
  nu as zice „piei satana” nici nu as posta afirmatii de genul „arunc toate cartile lui, gata, cu el am terminat”.
  Daca e asa, cred ca omul e influentat de spiritul vremii, evident de contextul lor de acolo si cred ca se vor mai face multe concesii (or fi concesii?) din astea pe viitor in unele comunitati, tocmai pentru a putea fi tinute in frau (cred unii) alte pareri.

  Poate am deviat de la subiect, dar nu se asemana un pic, f de departe, cu subiectul „fac concesii securitatii fara a face rau fratilor (sper), pt a putea supravietui si poate chiar creste eu ca comunitate” ? Stiu ca aici raspunsul care s-a dat (in alte topice) a fost NU.
  Inclin si eu spre el, dar fara sa fiu in masura a judeca cealalta parte.


 30. Apoi el e de acord ca femeia sa faca ceea ce zice Cuvantul ca e o rusine ptr.femeie ,sa vorbeasca in adunare,”chiar insista…
  Studentul sau,Sabou Sorin ,care era pastor junior,avea o sotie ,careia ii placea sa predice,la Brasov,fratii nu au admis asta.
  Deci nu pot fi de acord cu cei care au intelepciune „prea multa”incat isi permit sa treaca peste ce ne invata simplu Domnul”‘femeii nu-i dau voie sa invete pe altii”,e vorba de adunare..
  si asa cu una cu alta,stim mai bine decat Scriptura ce e de facut.Sunt frati despre care se stie ca au fost marturii adevarate,pe ei ii citesc(Tozer,spurgeon,JMArthur,Waren,Ravenhill,etc plus viata sfintilor parinti.
  Asa ca cititi pe cine doriti,eu am rezervele mele.


 31. Elisa, departe de mine sa dau indicatii … In nici un caz pe domeniu teologic…in nici un caz.
  Am zis ca, cat despre mine, le voi citi in continuare (am rasfoit, nu pot sa zic studiat abia 2-3) asa cum citesc Yancey sau alti autori … si am sugerat sa nu le arunce/defaimeze nimeni. Chiar daca nu le place omul, ceea ce e scris in cartile dansului eu zic ca sunt indemnuri bune. Nu sariti cu „sa respectam opera, nu omul”…ca nu asta am vrut sa zic … ci sa respectam MESAJUL.

  Cat despre pozitia visavi de orto ma abtin pt ca nu cunosc,am citit si eu cartea aia dar nu mi s-a parut rea, din contra am aflat multe lucruri despre incercarile de reforma de acolo si am vazut ca nu vor fi posibile niciodata, asa zic precedentele incercari.

  Cartea nu mi se pare defaimatoare, din contra poate a intarit credinta unora nascuti din nou, nu crezi ? Sau poate i-a pus/ii pune pe ganduri pe altii …?


 32. Ce să spun, Cornel, tu ştii mai bine…. nu ştii cît mă abţin eu..

  Imaginile tale cu păsările mi-au adus aminte de CAnarul GAlben al Phoenix-ului…

  Canarul galben ca un galbenus
  Cu pene moi şi ochii dulci..

  Ionel, tu ai atins un punct foarte important… pe unul aşa, pe altul aşa etc. … unde este cererea aia de iertare… iertaţi-mă, fraţilor, că v-am trădat, că explicaţii avem destule. cărţi întregi.

  Ionel, fiecare doreşte binele autorului, dar, întreabă-l pe Cornel, uneori ne dorim şi binele nostru, că nu putem iubi pe aproapele decît „ca pe noi înşine… „, nu mai mult..

  Cînd ai o experienţă cu un om care a trecut cu tăvălugul peste viaţa ta, cum se pare că poate depune mărturie Cornel şi alţii ca el… Cornel trebuie să îl iubească pe fratele Iosif, dar în măsura în care s-a făcut reparaţia, nu crezi?

  Ben, mulţumesc pentru amintiri 🙂

  Elisa, cum să nu-i citim cărţile, şi eu citesc psalmii lui David, deşi la un moment dat s-a dat la Bath-şeba (cu B de la Bath 🙂 ).


 33. In BIBLIE este scris ca lupii rapitori vor fi cunoscuti „dupa faptele lor” nu dupa vorbele lor, nici dupa cartile lor, nici dupa predicile lor
  Cit priveste pe IT si situatia in care se afla;
  -nu este la voia intimplarii
  -cel rau se foloseste de situatie „dezbina si conduce”
  -IT este singurul care poate opri desbinarea simplu spunind doar;da fratilor am pacatuit si-mi pare rau ,va rog sa ma iertati; si tot ce se scrie si spune impotriva lui s-ar opri ca prin minune.Va spun asta din experienta.
  -indiferent de ce vrea cel rau Dumnezeu va triumfa si SLAVA LUI SE VA ARATA LA SFIRSIT


 34. Asa e Ben,asta vrem toti,AMiN!


 35. Yancey?imi place f.mult,am citi doar pe net,dar vreau sa-mi procur cartile,prin posta poate.A trait niste lucruri bune de invatatura.


 36. Inca ceva Elisa, si poate e o tema buna si pt Marius …
  Cred ca e buna traditia dar atentie sa nu devina ceva in genul orto…din ce citesc eu tot atunci s-au rupt bisericile, comunitatile …cand au existat oameni prea „traditionalisti”…vezi cam toate miscarile de la reforma incoace…dar aici Marius e specialistul.

  Cand traditia poate deveni idolatrie si cand e cazul sa privim spre nou ca o rededicare, ca o reimprospatare … cine se stie …poate si comenta 😉
  Acuma nu ca as sustine (nici nu cunosc prea multe) curente gen carismaticii, etc …


 37. de curind pe la noi un pastor a invitat pe unul din Anglia,unii frati din comitet s-au opus…motivul..la el in biserica pune femeia sa predice.
  „fratilor nu putem sa mai spunem nu, fratele si-a cumparat bilet…si a platit si locul de parcare la aeroport… va dati seama?”
  dezarmant motiv…si a venit si ….va mai veni


 38. Eu as vrea cam in felul urmator (dar e o utopie):
  1. cei care detin reale, concrete privind colaborarea fratelui Ton cu securitatea sa le prezinte;
  2. fratele Ton sa-si prezinte apararea, dar in mod stiintific, academic, fara apeluri subtile la autoritate, experienta cu Domnul, roade, contagiune emotionala s.a.m.d.;

  Cat priveste date, informatii, marturii privitoare la CARACTERUL dumnealui as fi mai rezervat pe blogosfera; cine l-a cunoscut face-to-face de cateva ori cred ca a avut suficient „material” sa-si faca o parere.

  Si nu in ultimul rand dorinta de a face totul in dreptul meu de a ajuta persoana Ton, din punct de vedere crestinesc, fara insa a forta nota, persoane, opiniile si convingerile celorlalti (constient fiind ca fenomenul in sine – Ton si securitatea, Ton si caracterul sau – naste patimi in randul celor ce se implica emotional).


 39. Dragilor, de ce nu citiţi voi cu răbdare şi atenţie materialul fratelui TAloş,
  cred că acolo sînt cîteva chestiuni foarte importante, care ţin de metodă şi de dreptul de a ne exprima asupra acestor chestii,
  condiţiile în care asemenea păreri pot fi exprimate…


 40. …mai ale s locul din parcare..asa suntem noi,
  asa de micuti,ca nu suntem in stare sa zicem NU cand trebuie,
  …Ionel,nu traditiile,imi place sa citesc vietile unor oameni,in afara de sfintii parinti,
  care(Dumnezeu stie de ce i-a tinut la orto,pana au murit)traiau asa simplu,dar cu atat credinta,erau vazatori cu duhul,ii imbarbatau pe oameni,prin puternica lor credinta..dar traiau cu adevarat ,parintele Porfirie,manca cateodata o rosie pe zi,
  nu ca noi batistii,erau tare infranati,smeriti si cucernici,cu trairi extraordinare..


 41. Mai Ionele, tare te mai ratacesti tu! Pai nu gasesti tu locuri destule in Scriptura unde oameni care au pacatuit si s-au pocait au avut parte de iertarea lui Dumnezeu, iar cei ce nu s-au pocait de faptele lor au cunoscut mania lui Dumnezeu?
  Marius a uitat sa spuna ca inca ii plac Psalmii lui David pt ceea ce a fost David dupa ceea ce a pacatuit, daca erau si niste Psalmi ai lui Iuda, nu cred ca ii citea cu prea multa placere, ce zici Marius?
  Un lucru esential, nici macar David nu a trait in pacat ci a pacatuit, cred ca este o diferenta majora intre am turnat sau facut o data ceva rau si am trait intr-o stare de turnatorie sau orice altceva. Ca sa nu mai vorbim de angajamentul scris ca voi pacatui intr-un fel sau altul.
  Ton spune ca pacatul lui major a fost ca i-a dat slava lui Stalin, scuza urmeaza, nu l-a invatat nimeni. Ionel este corect? Nu, eu cand am pacatuit, am pacatuit pt ca am fost in acel moment un netrebnic-vorbesc de mine-pot gasi scuze dar nu potrivesc cu despartirea mea de pacat si cu ceea ce asteapta Dumnezeu de la mine.
  Problema fundamentala este: am cunoscut oameni care s-au lepadat de Domnul, dar el este singurul predicator „gigant” care s-a pus sa scrie impotriva lui Isus Hristos, trebuie sa ai un caracter „deosebit si un obraz „gigant” pt asa ceva.
  Eu de aici as pleca, cum de i s-a mai dat voie sa predice? S-a pocait? De asa pacate te pocaiesti, dar nu te faci „gigant” ramai in banca ta sa vezi daca mai poti fi primit de Dumnezeu, nu-ti mai arde de predici, ii lasi pe cei care au avut mai multa tarie de caracter si dragoste de Dumnezeu sa-i invete pe altii cum pt credinta lor poate vor trebui sa moara.
  Nu mai citi nimic Ionel pt o vreme, face capul prea mare, mediteaza profund la ceea ce ai citit si cauta in Scriptura sa vezi care este voia lui Dumnezeu cu privire la cele citite. Ma scuzi.


 42. Doar o prima observatie legata de acest pasaj:

  „…1979, în America, Aurel Popescu a primit și el un exemplar din această scrisoare. Aurel era atunci supărat pe mine și a scris scrisoarea deschisă întitulată ”Cine ești dumneata, frate Iosif Țon?” folosind mai multe date din scrisoarea lui Ion Plugaru. Când am venit eu în America în 1981, m-am întâlnit cu Aurel și i-am arătat punct cu punct cum toate cele scrise de Ion Plugaru și reluate de el în scrisoarea lui nu sunt adevărate. El mi-a spus: ”Eu le-am luat drept adevărate și de aceea le-am scris. Acum îmi dau seama că lucrurile stau altfel și-mi pare rău că le-am scris. Te rog să mă ierți!””

  Bun, numai ca in scrisoarea lui, A. Popescu, nu pare a vorbi prea mult din „citate” si din auzite a la „Ion Plugaru”, cat vorbeste din experiente pur personale. Iar unde foloseste citate, foloseste din acele „brosuri” ale lui IT, spre a evidentia diferenta dntre acel IT dinainte si IT de dupa. (vezi scrisoarea lui A. Popescu)


 43. Deci…. logik privind lucrurile, …nu prea se leaga.


 44. Şi iată că Dan revine cu o republicare şi cu ceva precizări, după ce a vorbit cu fratele Rădoi la telefon.

  Dacă tot este pe interviu contra interviu, atunci să dăm credibilitate tuturor interviurilor şi tuuror discuţiilor private invocate, nu numai unor discuţii..

  http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/16/pozitia-mea-iosif-ton-republicare/


 45. Desigur Vlad, no probl. Oricum nu vreau polemica.
  Daca revezi topicele cred ca vei realiza un fapt: problema , chiar de cei care il contesta, a fost pusa altfel …in nici un caz cum o pui tu …
  Merci de sfaturi, dar poate revezi si tu expresia
  „De asa pacate te pocaiesti, dar nu te faci “gigant””…
  cred ca faci unele confuzii… temporale , si poate si doctrinare …


 46. Logik patratosu ar trebui sa iti dea nota 10 la hermeneutica si exegeza

  Bravo!
  Fr. I.T. se pare ca a uitat ca aceste documente sunt deja on line si ca le putem compara cu scrisoarea dansului… se pot corobora informatii, fapte …

  Imi pare rau pentru dumnealui dar o astfel de aparare …


 47. Marius apare o situatie grosolana: in cine mai poti avea incredere dintre toti acestia?
  Fratii din conducerea Cultului cred ca se fac vinovati de un pacat, acela ca in timpuri tulburi sa taca prea mult si sa nu faca nimic. NU este normal ca intr-o astfel de situatie sa fie cineva disciplinat, cum fiecare spune altceva si totusi fratele negrut si altii tac. Este Ton vinovat de ascunderea multor detalii importante din viata sa si prin aceasta nesinceritate de fapt nepocaindu-se? daca da, se disciplineaza, daca nu?disciplinati cei ce vorbesc in public despre lucruri neadevarate despre fratele lor, denigratori etc. Nu apare nimic serios, atunci trebuie sa-i multumim lui IT pt ca ne arata cat de subred si neserios este Cultul.


 48. Ionel, problema o analizam fiecare din perspectiva noastra, in momentul in care iti plangi pierderea a mii si mii de „urmasi” care s-ar putea sa-ti intoarca spatele se cheama ca si tu ca si altii ai devenit un „gigant” in ochii tai nu esti servul care se uita la stapanul si care nu se preocupa in modul asta de problema. Schimbarea de topica in cazul lui IT nu ti s-a parut interesanta zici? Cand omul este acuzat de un pacat si el sare la urmasi? Problemele doctrinare apar atunci cand eu sunt baptist cu o marturisire de credinta veche pe care o accept, iar mai tarziu il citesc pe SUA-man si apoi ma gandesc ca fratii mei si eu am fost slabuti dar trebuie ca tipul stie ce vorbeste, nu de alta dar este mai usor de trait asa si este mai „in fashion”.
  In ochii lui IT s-a facut „gigant”, in ochii mei, pateticul negustor din Venetia, fript de propria lacomie unul dupa bani si vanitate IT dupa glorie umana, s-a fript IT inaintea lui Dumnezeu si a bietilor frati ce au suferit in urma vietii lui. Eu pe acestia din urma as incepe sa-i numar. Nu de alta dar s-ar putea sa vloreze cat zece mii din cei ce l-au admirat pe prietenul tau. Polemica este servita deja.


 49. ..numai ca fr Negrut nu mai este in conducerea cultului, deci nu vad leatura…..


 50. …leGatura


 51. Ma refer la cei din fata (Negrut, Marius etc) si(+) cei din conducere Cultului. Jucam pingpong cu IT la Campionatul National Baptist. E vinovat, disciplina, nu e vinovat, disciplinati noi ceilalti.


 52. Logik, acum VEZI legatura?


 53. Citesc cu uimire şi nu-mi pot crede ochilor cu câtă uşurinţă tineri care nici nu şi-au terminat bine studiile şi abia dacă ştiu Sctiptura, că de teologie nici nu pate fi vorba, se trezesc să pună cu superbie şi aroganţa, etichete definitive pe oameni care nu-i cunosc şi pe lucruri despre care n-au apucat să citească nici 100 de pagini. Dacă asta este generaţia tânără de la care aşteptăm normalitatea, atunci să dea Dumnezeu bine, că mai avem de aşteptat 100 de ani, nu 20.

  Marius, nu ştiu cine este acest Ben, dar crezi că este bine să dau drumul pe blog aceste calomnii patentate, despre ce ar fi spus Iosif Ţon la înmormântarea tatălui tău. L-a întrebat cineva pe Iosif Ţon dacă este adevărat? Dar pe Florin Selea?

  Nu cred că mai dau des pe aici, că mi se cam apleacă.


 54. Danut, nu perii albi ne dau intelepciunea, ea vine de la Domnul si daca este putina cautam sa mai primim de la Domnul. Dar generatia ta-caci vad ca ai trecut si tu de o varsta- lasa probleme nerezolvate pt vremurile grele ce vor veni. Nu mai lua totul in tragic, s-ar putea sa primesti de Sus mai mult. Deci nu mai fi asa „aplecos” , pune mana la curatat si atunci vom spune ca n-ai trait degeaba.


 55. Vlad, fii liniştit, nu fac caz de vârstă. Tocmai lipsa înţelepciunii pe aici m-a făcut să reacţionez astfel.
  În ce priveşte curăţenia, am început demult, dinainte de 1989. Dacă nu crezi, întreabă-l pe Marius.
  Cât despre ceea ce generaţia mea lasă nerezolvat, mi-am asumat de nenumărate ori responsabilitatea, prin solidaritate (şi m-am oferit să mă îngropaţi primul :-)) Am şi o listă, la care aştept înscrieri, dar nu se prea înghesuie „cei mari”. Mai au de lucruri la „buticuri” (cine citeşte, săînţeleagă…:-)


 56. Ma iertati, o alta observatie. Acuma, daca tot m-ai laudat draga Visitor, continui exegeza 🙂
  Pasajul cu pricina:

  „Practic, el mi-a arătat că acestea nu sunt metafore, ci sunt realități realmente reale petrecute în domeniul spiritual în Domnul Isus și trăite de noi realmente atunci când ne întoarcem la El.”

  Pai cum e… Sunt „realitati realmente reale”. Ok, pana aici am priceput. Dar mai departe e o problema… „petrecute in domeniul spiritual in Domnul Isus si traite de noi realmente atunci cand ne intoarcem la El”. Aparent suna ok; doar ca, aceste „realitati realmente reale” s-au petrecut si in domeniul fizic, palbabil, istoric, nu doar in cel spiritual. Si daca uitam sa mentionam asta, intram din nou (chiar daca doar d.p.d.v al limbajului) intr-un taram al unei teologii periculoase care disputa/neaga istoricitatea lui Isus. Remember the „historic Jesus” debate?

  Sunt convins ca nu asta a fost intentia, insa faceam numai o observatie. Poate a fost doar o omitere sau o eroare de exprimare, si fac eu prea mult caz.
  My apologies!


 57. No worries Vlad. Got it now 🙂 Thanks.


 58. L-am apreciat si-l apreciez pe fr Ton. Atât cât l-am cunoscut mi-am format propria mea părere despre dânsul şi ” pro” şi ” contra”. Nu putem afirma cei care l-am ascultat predicând că mesajul lui nu a fost şi este unul profund Scriptural. Nu putem afirma cei care l-am văzut acţionând în slujbele avute că nu a avut în el spiritul autoritar. La ca multi alti lideri baptisti, dacă nu-i convenea ceva te punea imediat la punct. Dacă a colaborat sau nu cu securitatea, dacă a făcut sau nu jocul autoritătilor, dacă a jucat cu intelepciune o anumită ” carte” ne e greu nouă să ne pronuntăm. Cel mai bine ar putea să o facă el. Sunt convins că dacă ar fi mult mai deschis la întrebările ce se ridică cu privire la dânsul, lucrurile ar sta altfel. Astept cu nerăbdare ziua când va răspunde poate printr-o carte, în mod echilibrat, echidistan şi cât se poate de exact la întrebările ce îl vizează. Oare va veni acea zi? De va veni, de nu, pentru mine va rămâne acelaşi Iosif Ton, de la care am învătat multe.


 59. Danut
  Ai perfectă dreptate cu privire la generatia tânără. Oare ce-i de făcut?


 60. Multumesc de nota 10, Visitor, esti amabil. Doar ca eu am lasat de mult in urma, perioada studentie si anii cand primeam note 🙂 Sigur, nici o data nu e prea tarziu si pentru alte studii; toata viata invatam anyway – daca vrem sa invatam din viata 😀


 61. Generatia tanara vorbeste pentru ca cei cu experienta tac.
  Daca intelepciunea experientei are nevoie ca jertfa de parerile noastre necoapte, de tineri, pentru a’i auzi glasul atunci si’a primit ofranda.


 62. Gamaliel, cred că ucenicia este singura şansă. Problema este că această artă este pe cale de dispariţie. Cei mai mult fac astăzi clone, yesmani si… era să mai zic ceva ceva legat de pupături, dar e mai puţin „ortodox”, aşa că mă opresc.


 63. Corect Danut. Impartialitatea e necesara, chiar daca e mai greu uneori. Asta e pentru ca toti au afinitati. Chiar si tu, si eu. Unii se debaraseaza mai usor si pot fii mai obiectivi, altii mai greu. Unii sunt „tonisti”, altii sunt „paulisti”, altii sunt „talpositi” etc. Sigur, ca limbajul pare copilaresc, insa stii la ce ma refer. Dar intr-adevar, trebuie sa existe echilibru si obiectivitate pe cat posibil, si fara pupisti, evident. Sigur ca e mai usor sa fim obiectivi, atunci cand, in cazul in care nu facem parte din nici una din aceste categorii (pt ca mai suntem si unii care nu facem parte 🙂 cel putin nu din cele enumerate 😀 ) ne vine mai usor sa fim obiectivi, cel putin in anumite cazuri, ca si cel de fata, ca in altele… se intampla la fiecare 🙂


 64. Trebuie insa, sa acceptam ca ne putem si insela, chiar si in privinta eroilor nostri, si sa fim surprinsi ca nu sunt chiar ceea ce au parut a fi tot timpul. Se intampla. Si mie mi s-a intamplat, chiar daca nu cu cei discutati sau amintiti aici. In unele cazuri poate nu se va sti niciodata adevarul si poate nici nu ne e dat sa-l stim. Dupa cum am mai zis, sunt cuie care nu se vor scoate dect in cer/dincolo.


 65. sorry pentru eroarea din comment-ul de la 12:41, randul al 3-lea: „pot fi” – asa sunt eu mai perfectionist 🙂


 66. […] Ţonomahia de ieri şi de ieri pînă ieri.  Însă adevărata coridă se desfăşoară  în arenele Pătrăţoase, unde fiecare dă cu părerea şi apoi intră în  mănăstire(anu)  şi  mănăstirea(nu) […]


 67. Imi pare rau ca trebuie sa intervin din nou, dar trebuie sa punem lucrurile cap la cap. Doar asa pentru ca mie imi place sa vad logiKa lucrurilor, evident 🙂

  Chestia asta:

  „fratele Nicolae Rădoi, membru fondator ALRC, arestat şi închis în conflictul de la Caransebeş, şi dumnealui mi-a comunicat că scrisorile deschise ale fratelui Popescu nu au fost bazate pe scrisorile puse în circulaţie de “Ion Plugaru” ci pe faptele pe care dumnealor le-au cunoscut şi trăit. ”

  confirma ceea ce in comentul din 16 ian 08 – 10:47, eu doar deduceam logiK in urma analizei a ceea ce spunea IT in „Cuvantul explicativ”:

  http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/15/cuvant-explicativ-fr-ton/

  si a ceea ce de fapt a spus AP in „Scrisoarea deschisa, cine esti tu fr IT” :

  http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/11/continuare-ref-pozitia-mea-alrc-dizidenti-popescu/

  Apoi, daca aveti rabdarea si atentia necesara sa cititi si sa puneti cap la cap:

  1. „Pozitia mea…”:

  http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/16/pozitia-mea-iosif-ton-republicare/

  2. Scrisoarea fratelui A Popescu:

  http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/11/continuare-ref-pozitia-mea-alrc-dizidenti-popescu/

  3. Ceea ce spune fratele Vasile Talos:

  https://patratosu.wordpress.com/2008/01/15/vasile-alexandru-talos-despre-biserica-si-securitate/

  multe lucruri se clarifica, logic. Sigur unii vor sari sa spuna ca depinde cui dai dreptate. Cel putin, inaintea celorlalti, eu ii dau deplina crezare, si sunt motive obiective pentru a face asta. Ma refer la V Talos (A NU SE CONFUNDA CU TALPOS !)
  Ca sa dau doar un ex, atentie la modul in care era Uniunea, vazuta de fr Talos – care constientiza si atunci si acum, ca liderii Uniunii din acea vreme erau toti compromisi, si modul in care e vazuta aceeasi conducere a Uniunii, de catre semnatarul scrisorii „Pozitia mea…” Ca sa nu mai vorbim de celelalte exemple, din lipsa de spatiu 🙂
  Oricum, merita citite toate cu rabdare si obiectivitate, comparativ si punand lucrurile cap la cap. Interesant de vazut la ce concluzii ajunge fiecare.

  In rest… fiti logiKi 🙂


 68. Vlad, o scrisoare a fratelui Iosif nu arată cît de şubred şi neserios este cultul. Fă o diferenţă între lideri, conducere şi oamenii simpli din acest cult, credincioşii de rînd, care sînt oameni cu temere de Dumnezeu. Aici sînt şi mama mea şi mama ta.

  Fratele NEgruţ tace din motive pe care le-a mai explicat. Unii tocmai pe acest lucru se bazează. SE bazează pe lipsa de crdibilitate, datorită bolii, a fratelui Aurel Popescu şi alte circumstanţe..

  Logik, fr. NEgrut este vice cu educatia

  Vlad, cum demonstrezi că este vinovat… împotiva unui presbiter trebuie luate mai multe mărturii… mărturiile s-au dat şi se vor da…
  Aşa cum spunea cineva aici, Cornel cred, cine vrea să fie orb va fi orb şi în continuare.

  Şi mai este ceva: nu acesta este forumul în care poate fi judecat ca vinovat fratele Iosif şi nici Consiliul Uniunii, ci numai biserica din Portland unde este membru.

  Aşa că… nu facem decît să ne dăm cu părerea de dragul gimnasticii intelectuale…dragii mei.

  Draga Danut, si mie mi se face de emetiral citeodata, dar aşa cum fiecare poate decide dacă crede ce spune fr. Ton sau nu… aşa, fiecare poate decide dacă crede pe unul ca Ben sau ca Vlad sau Cornel sau chiar pe mine sau pe tine.

  Nu mă apuc să cenzurez decît acele comentarii care sar calul prin limbjul indecent. Unul din dimineaţa aceasta se referea la tine.

  În rest… Domnul cu mila.

  Nu cred că bănuieşti cumva că sînt de acord cu toate comentariile de aici şi nici nu voi da drumul doar la acele comentarii care mă fac să surîd.

  Este preţul dezbaterii, oamenii îşi spun oful, dacă fac o nedreptate, vor da socoteală pentru acest lucru.

  Atunci cînd fr. Iosif a ieşit în public a presupus că scrisoarea sa va fi analizată, lucru care se întîmplă.

  DAcă mă întrebi pe mine ce cred despre ce a spus fratele Iosif la înmormîntarea tatălui meu? Fratele VAsile Brînzei mi-a spus altceva… Dar prefer să iau în mormînt acele lucruri, dacă şi dînsul le-a luat.


 69. Draga GAmaliel şi eu am învăţat foarte multe din prediicile, pe care încă le ascult cu plăcere, şi din cărţiel fratelui Iosif.

  Are un dar incontestabil de învăţător şi este, cu siguranţă, o personalitate istorică de mare anvergură.

  Chiar ieri discutam cu cineva o predică excelentă pe care a avut-o prin 1991 cînd s-a întors în ţară despre întîlnirea dintre culturi.
  Rar o sinteză şi o pregătire mai bună pentru ce avea să urmeze.

  Una este darul pe care Domnul L-a aşezat în dînsul, alta este situaţia pe care o discutăm.

  Şi eu sînt de acord în parte cu Dănuţ că una este analiza şi alta este judecata, alta este părerea, altul este verdictul.

  Vă îndemn din nou să citiţi documentul fr. TAlos, s-ar putea să mai stingă din entuziasmul de a ne repezi la jugulară.

  Nu degeaba spune Biblia în Plîngeri ca omul cît este tînăr trebuie să îşi umple un pic gura cu ţărînă… Eu trebuie să mă hotărăsc dacă mai sînt tînăr 🙂

  Frumos spus, DAni Barna, cred că părerile noastre, unele aiuristice, sînt numai lemnele de foc pentr jertfă, dar unde este jertfa.

  Punem pariu că Paul Negruţ nu va ieşi curînd din bîrlog… deşi văd că fr. Iosif îl „sileşte”

  Logik, am rîs cu lacrimi, tonisti, paulisti, talpositi, numai la ultimul ai pus sufixul de agent, care arată că unii sînt tonisti prin alegere, paulisti prin alegere, dar cei talpositi au suferit un proces…


 70. Marius,
  Cand abordam problema dosarelor si scrisorilor care exista, sa nu uitam ca avem de-a face tot cu marturii. Marturia unora impotriva altora, si marturia fratilor despre ceea ce s-a intamplat.

  Cred ca Ionel Condor spunea, si il inteleg, ca sunt uni care au avut probleme personale cu IT si de aceea scriu ce scriu, si indemna la a ne rezuma la acte, documente, dosare, dovezi.

  Repet informatia din aceste izvoare istorice sunt tot marturii. Marturia depusa impotriva fratilor de turnator este tot o marturie, asa cum este ea.

  Ceea ce voiam eu sa scot in evidenta prin marturia mea, nu erau dedesubturile care au avut loc ci metodele folosite de IT si cei ca si el. Metodele nu s-au schimbat, din pacate. De aici pornesc eu cand trag concluzii.

  In 1975-76 eram anul 4 (din 5) la liceu si am fost dusi din Oradea la Brasov pentru o perioada de 5-6 luni, nu mai stiu exact, sa lucram la uzina Steagu Rosu, care producea camioane. In aceea perioada am frecventat biserica pastorita de Mara Cornel. Intre tineri am incercat sa organizam ore de rugaciune si studiu pe la case in timpul saptamani. Tin minte si acum f. bine ceea ce s-a intamplat. La tineret intr-o duminica a venit Mara si cu inca cineva si m-a scos afara din sala impreuna cu sora mea (mai mica cu un an ca mine) care venise sa ma vada. In timp ce noi eram afara, tineri erau prelucrati impotriva noastra. Sora mea nu stia despre ce era vorba. Am fost facut atunci in 75’ tonist. Nu stiam ce este si cu ce se mananca. Am crezut ca era o erezie teologica, pana cand cineva mi-a explicat care este diferenta între Ţon si Ton.

  Cand am dat exemplul cu radioul si ceea ce s-a intamplat in AGA, cand am fost scos afara dupa ce mi-am dat demisa, am vazut in aceea actiune exact ceea ce a facut Mara&Co. in ani 70’

  Citind tot ceea ce s-a publicat înteleg toate luptele din culise dintre conducerea Uniuni si IT. Normal eu vad putin diferit lucrurile prin „ochelarii” mei, dar conteaza mai putin.


 71. Ceea ce am vrut sa scot in evidenta sunt „metodele” nu particularitatile.


 72. Domnule Manastireanu,daca ma cunoasteti sau nu, eu cred ca da
  -daca vi „se rupe” sau nu vom vedea in ziua judecatii
  -nu am citit asa de mult ca d-ta pt ca am alta profesie dar cred ca Dumnezeu e cel ce da intelepciunea cu oconditie ‘celor ce se tem de el’ nu zice ‘celor ce au multe scoli si doctorate’ iar pavel spune ca ce a invatat el in scoala lumii e gunoi…in rest…Dumnezeu sa reverse indurarea Lui si cercetarea Lui peste d-ta si familia d-tale pt ca aveti mare nevoie.


 73. Excelenta analiza fratelui Talos.


 74. Marius, intrucat am preferat anonimatul, era la tine decizia si o respect. Totusi, nota de indecenta cred ca vine din expresia „mi se cam apleaca” a d-lui DM din 16.01 Ar putea dansul sa incerce putina exegeza pe marginea ei?


 75. daca „vise apleaca”


 76. „Una este darul pe care Domnul L-a aşezat în dînsul, alta este situaţia pe care o discutăm.”
  Exact, dar oare nu sting darul si nu fac lucrarea celui rau care se chinuie sa stinga darul cei care vorbesc cum vorbesc? Stiu ca 90% nu au intentia asta evident …
  Adica altfel spus, la side-effects s-a gandit cineva,
  sau sa fiu mai hollywoodiane, la collateral damages …invatatura din carti si predici era un exemplu.

  Cat despre „vizibilitate”, uneori vine fara sa vrei, chiar nu vi s-a intamplat sa trebuiasca sa se faca un lucru si sa nu se gaseasca nimeni sa doreasca sa il faca si atunci sa ziceti „ok, il fac eu, simt ca pot” nu ma refer la lucruri religioase si asa in general …si azi faci, maine faci pana la urma lumea te percepe pe tine ca leader si se ia dupa tine.Desi poate ai facut-o pt ca contextul sau delasarea altora au fost prezente.
  Apoi ajunge un pic sa nu fii atent, si mandria te poate fura,chiar temporar doar.

  Evident ca intodeauna apar si criticile celor care au stat jos sau nu au fost asa de vizibili. E un pret pe care leaderii il platesc tot timpul.
  Si cred ca il platesc uneori si pastorii, etc.


 77. Crucerule…Crucerule
  Acum 35 de ani cind tata la vizitat pe tatal tau burienile erau de 2 mt in fata casei voastre si nu leai taiat ,acum ai dat si tu de o catedra si tu si MM faceti curatenie?Mai…Mai…Vorba lui Manastireanu unde a ajuns generatia aceasta…

  La noi in casa au fost toti giganti:TON,OLAH,POPESCU,NICULESCU,WURMBRAND si alti. Oameni care cultul nostru nu a avut decit beneficia,si voi acum ii puneti la punct?nu va este rusine?Eu nu zic ca nu au facut greseli la viata lor dar daca ei sau certat ei sau inpacat.Ce stiti voi in ce circumstante au scris ei ce au scris,daca au lucrat cu securitatea sau nu ,de pacatele lor, veniti voi sai judecati,sai trageti la raspundere?Te gandesti ca cei care mai scriu pe blogul acesta au mai dat cu capul de vreun colt deal tau (Patratosu)si sau mai trezit ,dar cu amar vad ca multi dintre ei umbla dupa gunoaie si sti cum se numesc oameni care unbla dupa gunoaie? Guno–- Personal cred ca aveti multe de invatat si tu Crucerule si celalalt, Mitrofan.In loc sa invatam din greselile inaintasilor nostri , noi le scoatem la iveala sa le vada toata lumea.Sa ne vorbeasca ziarele, uite „pocaiti”,si ce am rezolvat?Spunemi doi pastori in generatia aceeasta care au un inpact asupra oamenilor cum au avut oameni acestia mai sus amintiti.Unde este Harul lui Dumnezeu care ne iarta?Nu uita Dumnezeu lucreaza nu cu cel care are dreptatea in mina ci cu cel care are mila,cu cel care isi vede starea si se pocaieste.ISUS a putut lucra cu toti prapaditi noi nu putem.Nuuuuuu.Dupa roadele lor iti vei cunoaste .Pina acum tot ce am auzit despre tine si MM a fost negativ,de fapt de aceea sint si pe blogul tau sa-ti sugerez ca ceea ce faci cu blogul aceesta nu zideste, ci dai cu bita oride cite ori ai ocazia.La aceeasta esti chemat?Fa cum esti incredintat,darami?sau zidesti.Americanul are o zicala”what goes around,comes around”Ceea ce semeni aceea vei secera.

  Sorin Titean


 78. Ionel,
  Lideri platesc uneori acest pret, pastori il platesc tot timpul. Stii de ce? Pentru ca in afaceri legaturile nu sunt de „sange” in Biserica doare mai tare pentru ca si legaturile sunt altfe. Este mai dureros cand te loveste o rudenie decat atunci cand te loveste un strain.

  Cand un pastor se muta in alta biserica, durerile vin dupa el….

  Cunosc pe cineva care chiar acum experimenteaza o judecata asupra “pacatelor” facute in alta biserica. Asta pentru ca “s-au montat uni impotriva lui” si abia acum fac munca de teren de cercetare si arheologie si aduna “probe” ca sa-l ingroape. Il vor ingropa in gropa sapata de ei, normal nu pentru el, ci de dragul probelor. Dar cum gropile trebuiesc astupate, se va folosi pastorul ca “balast”.
  El chiar nu merita…


 79. Sorin,
  Ma bucur ca ai intervenit dar… gresesti in ceea ce spui. Din pacate, tocmai pentru ca nimeni din generatiile trecute, nu au putut, nu au vrut ori au vrut dar nu au putut face „ordine in ograda noastra” apar aceste manifestari de revolta.

  Mai tii minte manifestarile tale de revolta… de ce nu dai voie si altora sa faca la fel. Daca gresesc, vor invata din greselile lor. Eu vreau ca copii mei sa invete din greselile mele, dar ciudat, nu vor in ruptul capului…

  Si eu si tu am gresit, si am invata cate ceva. Da-le si lor voie sa greseasca. Da-le voie sa invete sa umble. Vor face vanatai dar vor dezvolta echilibrul necesar pentru un mers neschiopatat. Altfel vom schiopata de un picior iar alti “schiopata de ambele picioare”.
  Da-ti si tu cu parerea, adu ceva constructiv, nu demola.

  Ceea ce au facut inaintasi nostri despre care vorbesti este gata facut. Nu poate fi demolat, va fi judecat de Dumnezeu si daca va trece proba focului, va sta, daca nu va arde.
  Inca o data ma bucur ca “existi” pe internet.
  “I think! Therefore I am”


 80. Sorin,
  Ai dreptate, „What goes around, comes around.” Asta si in atitudini.


 81. Pt. Sorin Titean

  Pe cind eram soldat, am dat peste un lentcolonel care se ocupa cu propaganda in unitate. Ala tot asa incepea discursul moralizator:
  „Stoica… Stoica…, fiu de comunist in haine militare…” si da-i cu injuratu’. Rideau toti de el, nu facea rau, dar avea ticuri verbale.
  Vreau sa va intreb daca sunteti cu angajment temporar sau pe timp nelimitat? marius, pune-ti o nicovala la fund, macar sa-i cada unghiile de la picioare cand vorbeste cu ele pe la spatele tau! 🙂

  Titean… Titean 🙂


 82. Danut Manastireanu

  citez:
  „Citesc cu uimire şi nu-mi pot crede ochilor cu câtă uşurinţă tineri care nici nu şi-au terminat bine studiile şi abia dacă ştiu Sctiptura, că de teologie nici nu pate fi vorba, se trezesc să pună cu superbie şi aroganţa, etichete definitive pe oameni care nu-i cunosc şi pe lucruri despre care n-au apucat să citească nici 100 de pagini.” Cu durere spun ca suna a autocaracterizare. Imi amintesc scrisoarea deschisa a fr. Manastireanu cu privire la fr. Paul Negrut, privesc cum se pune, prin citatul de mai sus, cu superbie si aroganta eticheta pe tineri fara sa se stie ceva temeinic despre ei si de asemenea, citesc lectii de istoriografie prin prisma a 100 sau mai multe pagini de dosar personal.

  Despre cazul Ton
  Lucrurile sunt certe ca a fost colaborator cu doua nume conspirative pana la revenirea dansului de la studii din Anglia. La revenire, tin sa-i dau crezare ca a incercat s-o rupa cu securitatea. In perioada aceasta a inspirat mai multe persoane sa lupte pentru castigarea libertatilor religioase ale cultului baptist sau in general. Tot in aceasta perioada, a inceput sa se creeze o duplicitate in actiunile fr. Ton (date aflate din interviuri). Se hotara un lucru in grupul (sa le dau o eticheta) „contestatarilor”, cadeau toti de acord si se intampla ca, in ciuda celor agreate, fr. Ton sa ia deodata alta cale, care ii dezamagea pe ceilalti. Odata cu procesul dansului si cu realizarea implicatiilor ideilor sale (ex. constituirea ALRC, evenimentul Caransebes, Olah, implicatii de care (securitatea, Departamentul si alti frati miscati din spate) il faceau vinovat, fr. Ton da inapoi si se ataseaza cu loialitate de conducerea corupta a Uniunii. Pana aici nu ar fi nici o problema prea grava, sa-i zicem slabiciune omeneasca sau schimbare de ideologie, sau ajustarea conceptelor. Problema cea mai grava, care inca nu este pe deplin elucidata, ar fi reluarea colaborarii cu securitatea dupa anul 1978. Prin intervievarea si discutarea, dupa posibilitati , cu numar de participanti in acele evenimente, prin citirea unor procese verbale ale Uniunii, unor documente de la CNSAS si documente existente (ex. scrisurile fratilor Ton, Popescu, Radoi, Dinca, Nicolescu, articole, Cheston Institute) se contureaza o colaborare prin anii 1980 si chiar dupa plecarea sa in strainatate. Am incercat sa nu dau drumul acuzelor celor mai grave. Sunt activitati suspicioase ale dansului si in State. De exemplu, inainte de 1989, cand Regele Mihai trebuia sa viziteze o biserica din Los Angeles (cea a fratelui Olah) fr. Ton ii sperie ca daca-l vor primi ii vor distruge legionarii. Tot dansul,prin interventia sa, distruge marturia ALRC care milita pentru o neacordare a clauzei natiunii celei mai favorizate (din cauza incalcarilor drepturilor omului) prin motivarea ca, daca nu se va acorda cei mai multi romani o vor duce mai rau. Exista si alte documente si marturii in acest sens. Eu nu doresc sa trag concluzia ca dansul intr-adevar a colaborat si a fost instrumentul securitatii. As dori ca dansul sa spuna cum au stat lucrurile.
  Dupa studierea a zeci de mii de documente (nu 100)(nu toate cu fr. Ton 🙂 )sunt constient de subtilitatile si marsaviile, dezinformarile si contrainformarile, de eroi de carne si eroi de fum,(cei din urma pentru a penetra grupurile dizidente, anti-regim, etc.) discreditari orchestrate, compromiteri comandate,denigrasi, subminari. Sunt constient si de posibilitatea ca fr. Ton sa fie tinta acestor metode (in caz de nesinceritatea dansului nu as vrea sa-i furnizez argumente). De aceea este necasara o confruntare a dansului cu toate aceste marturii si cu toti acesti oameni. Daca este omul integru, pe care toti l-am dori, de ce nu iese la lumina si sa clarifice lucrurile rand pe rand?
  De asemenea sunt constient ca numai Dumnezeu stie cum stau toate lucrurile. Sub soare, cunoastem in parte dar avem responsabilitati cu privire la ce cunoastem. Este posibil pentru orice document sa gasesti o acoperire, un alibi, este posibil ca orice adevar sa-l transformi (in ochii altora, nu in esenta) in minciuna si orice minciuna in adevar. Aici este nevoie disperata de calauzirea Duhului lui Dumnezeu.
  Cred cu toata inima ca, dupa cum Dumnezeu a putut descoperi taina lui Nebucadnetar, tot asa poate descoperi si taina fr. Ton, fie ea buna sau rea.
  Eu cel putin sunt satul de cazul acesta. Imi vine sa le cant la toti cei care au tradat pe fratii lor un cantec de leagan si sa ii salut cu Apocalipsa 22:11,12 „Cine este nedrept, sa fie si mai departe. Cine este intinat, sa se intineze si mai departe. Cine este fara prihana, sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe! Iata, Eu vin curand, si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui.”
  Nu poti obliga pe nimeni, desi as dori, sa vina la lumina si sa se vindece. Din punct de vedere OMENESC, fiecare isi alege destinul. Din punctul lui Dumnezeu de vedere lucrurile sunt nespus de clare pentru Dumnezeu / pentru noi sunt de neinteles.
  Daniel Mitrofan


 83. Sorin Titean,
  e urat ce faceti domnia voastra.
  Marius si-a indemnat cititorii sa lectureze articolul fratelui Vasile Talos, tocmai in vederea abtinerii, a bunei-cuviinte, a intelepciunii.

  De fapt, le aratati celorlalti cum se loveste cu adevarat. Ce au spus unii despre Iosf Ton e „slabut”. Le aratati cum trebuie procedat lovind in Marius.

  Direct, pe la spate, cu sete, cu putere doar, doar va fi KO din prima.

  Aveti dreptate. Da, sunteti mai bun decat ceilalti. Asa e, loviti mai cu maiestrie decat ceilalti. Va pricepeti.

  „Felicitari!”


 84. pety,
  Eu il cunosc pe Sorin. Este un baiat bun, are intentii bune, dar de data asta nu a iesit ceea ce si-a propus. Cred ca este influentat puternic de ceva, cineva sau altceva.
  Propun sa nu il discutam. Sa ii dam voie sa-si revina. Si sa faca „m.. culpa”


 85. Sorin Titean esti cumav prin America de ne zici de „vorba americanului”? ma gandesc ca daca mai erai prin Romania ne ziceai de „vorba romanului”.

  m-as bucura sa fii in Romania si sa aud ca tragi la aceiasi caruta cu cei pe care-i „mustrii cu duhul blandetii”, asa cum ne-a invatat frateel Ton in atatea „cursuri de crestere spirituala”. Dar tare am tem ca totusi, asa de tare te doare de ce se intampla intre baptistii din Romanai ac si tu esti pe undeva printr-un colt pierdut de America ca multi inca altii care stiu din afara ce e mai bine pentru noi astai care am ales sa ramanem aici in tara asta, cu bune si cu rele.

  Mor de curiozitate sa inteleg cu ce „cadere”


 86. ii mustrii pe fratii tai cu atat blandete si dragoste in Cristos.


 87. Frate Cornel Bucur,
  va dau credit. Daca il cunoasteti, ma las pe mana dumneavoastra.

  Sorin, sper ca doar ai fost suparat si te-ai lasat „biruit de o intristare”, asa cum scrie in cartea Estera. Sa nu te lasi prea tare ca cei doi care s-au lasat biruiti de intristare, ca finalul le-a fost groaznic (Estera, capitolul2 – pe final).

  Toti gresim in multe feluri, nu te judec eu. Din contra, doresc sa-ti fiu de ajutor.

  Domnul cu noi toti.


 88. Mircea,
  Sorin a plecat din Romania de cel putin 30 de ani si a fost un copil la plecare. Asa ca nu il luati in vizor… ma refer in bataia pusti.
  Cred ca ii pasa de ceea ce se intampla in Romania altfel nu ar fi scris. Ce a scris este altceva…


 89. Mircea,
  Sorin a plecat din Romania de cel putin 30 de ani si a fost un copil la plecare. Asa ca nu il luati in vizor… ma refer in bataia pusti.
  Cred ca ii pasa de ceea ce se intampla in Romania altfel nu ar fi scris. Ce a scris este altceva…
  Promit da nu ma mai bag in apararea lui. Este mare si va trebui sa explice de ce a scris ceea ce a scris.


 90. Marius, indiferent in ce biserica este IT memebru, atat timp cat el spune una si atatea documente si frati spun altceva, adauga declaratia sa ca va continua sa umbele peste tot, eu cred ca daca disciplinarea in biserica locala nu este la indemana totusi ramane disciplinarea morala pe care o pot face ce-i ce sunt integri si cu rol de raspundere in ceea ce priveste invatatura si linea bisericii, interzicandu-i sa mai predice pana nu-si lamureste lucrurile si indemnd oficial bisericile locale sa accepte disciplinarea acestuia. Nu poti lasa bisericile lipsite de sfatuire in astfel de cazuri, este ca si cum ai spune, uite lupul dar daca il primesti noi suntem prieteni buni, nu conteaza ca nu esti de acord cu mine si ca face prapad lasand sa se inteleaga ca inaintea Domnului se poate trai si asa: tradand, dand la moarte pe fratii tai. Daca nici pacatul acesta nu intra la pacate ci la libera interpretare atunci cred ca pot spune cum va arata biserica in putini ani si asta fara sa fiu profet.


 91. Sorin, lasa „salamul cu soia”. Asa suntem noi astia plecati pe ici pe colo, mai imprumutam de la altii. mai gresim uite la mine „linea”-linia etc. Problema este de atitudine. Daca ceri o minima disciplina, esti rau, daca ii mananci pe cei ce cred ca tine, se numeste ca esti de partea adevarului.
  Ma gandesc ce suflet de piatra trebuie sa ai sa torni pe cineva la modul asta, iar mai apoi sa ai pretentia la a fi urmat, nu pt ceea ce esti ci, pt ceea ce scri.
  Cand te gandesti la Apostolul Pavel, vorba aceea, toata Mediterana la un loc -cum spunea Tutea si cum a trait ca noi sa ne obraznicim adesea la a-l nesocoti, iar altii au trait ca niste „iubitori” de frati si nimic…ei dar au scris si vorbit mult.


 92. draga statutar, expresia „mi se apleacă” se referă la greaţă de la stomac, nu forţa nota… 😦

  Domnul Titean face confuzii, ca şi J.S. Florea Cruceru şi Radu Cruceru au fost fraţi, eu şi Viorel Cruceru sîntem verişori etc.

  Nu înţeleg la ce bălării şi la ce casă se referă. În urmă cu acei ani, tata, mama şi noi stăteam într-un bloc, pe strada Plăieşilor, la J1, în Iaşi… abia ne mutasem din Ploieşti. DAcă este înainte de asta… am stat în Ploieşti, pe Şoimului, am fotografii doveditoare… fără bălării.

  Domnul Titean s-a trezit vorbind dintr-un somn care i-a născut monştri… sper să nu adoarmă la loc…

  Sper să rămînă „treaz”, mai ales după ghiontul prietenesc al lui Cornel 🙂

  Draga Pety, nu înţeleg de ce spui că dl Titean loveşte pe la spate, prin faţă loveşte… dar a greşit ţinta.
  Somnolenţa e de vină 🙂

  E atîta nevoie de oameni ca dînsul că şi aşa am fost acuzat că cenzurez (azi am fost acuzat că nu cenzurez 😉 ) şi că las numai laudele pentru mine pe blog 🙂


 93. Frate Sorin,urat vorbiti,eu am 65 de ani,si caut sa+i inteleg pe acesti tineri(Mitrofan,Marius,etc)
  Aveti stilul lui TON,de sus,dar si f.jignitor,
  „era gardul netaiat”pai cum ati reusit 30 de ani sa traiti cu gardul lui Marius netaiat…auleo!
  ..eu nu sunt curioasa sa va cunosc,mi-e deajuns!

  ce pilda credeti ca puteti fi? ati stat in Romania ati trait bunele si relele?credeti ca o catedra se da pe degeaba…trist exemplu mai sunteti..aparati raul ,pe care Domnul ne cere N O U A sa-l dam afara,ca sa ne pocaim cu adevarat nu doar scriind carti si facamn predici,,,ci D A N D- R O A D A !


 94. erata facand predici


 95. Sorin ,cum ai putut dormi noaptea 30 de ani,
  daca te-au deranjat balariile ..oricui ar fi fost ele,
  mai ales ca ele eerau crescute in alta parte:))
  Ce adevar poti apara cu o astfel de memorie paguboasa?


 96. Sorin Titean mai baiete , ca stiu ca esti mai mic ca mine ,tu ai tupeu sa vorbesti asa urit de Marius, pai si eu am auzit lucruri negative despre tine de la oameni care te cunosc. Stiu ca esti de partea lui I.T.
  si ca mergi la SORIN SABOU la biserica si am auzit ca I.T l-a adus pe pastorul vostru acolo . Oricum tu esti copil de gradinita in ce priveste cunoasterea lucrurilor din anii 70 80 si faptul ca acesti oameni au fost pe la voi pe acasa nu arata ca tu i-i cunosti . Tu spui de balariile din fata casei lui Marius, dar la tine sint in casa chiar daca afara ,landscape-ul la casa ta aia scumpa arata asa frezat bine. Cred si eu ca sora Elisa ca e timpul sa te trezesti ,as spune mai multe dar deocamdata atit.


 97. Draga Elev, nu cred că este cazul…

  Sorin Titean a făcut o confuzie şi îşi va rectifica singur atitudinea…
  nu trebuie să ne dăm aşa unii la alţii.

  în mine a dorit să lovească şi, dacă eu nu m-am ferit, lăsaţi aşa chestiunea… 🙂


 98. Da marius stiu ca nu te-ai ferit ,dar eu nu pot sa stau asa ,adu-ti aminte de faza de la REAL ,vazind asa cum spunea DAVID despre cei care lovesc in oameni mai drepti ca ei ,si eu sa nu spun nimic. Probabil ca afacut confuzie in chestia cu BALARIILE. Dar restul, mie mise pare ca a lovit left & right.


 99. Marius, sa inteleg ca a functionat nicovala? 🙂


 100. Dragă Marius,
  Poţi fi sigur că nu te banuiesc că ai fi de acord cu toate comentariile de aici. Dacă gândeam asta, îţi spuneam. Ştii bine asta. M-am referit doar la faptul că nu mi se pare corect să dai drumul unor calomnii publicate sub pseudonim (ai înţeles bine, acestea îmi produc greaţă, din pricina laşităţii pe care o implică în asemenea cazuri ascunderea propriei identităţi). Atât şi nimic mai mult.
  Îi mulţumesc lui Daniel Mitrofan pentru că mi-a întors caracterizarea. Puţină răzbunare creştinească nu omoară pe nimeni 🙂 nu-i aşa? Comentariul meu despre tineri se referea explicit la unii dintre cei care comentaseră acest post, între care, în acel moment, Daniel nu se afla. Faptul că s-a simţit vizat este. vorba lui Paul Negruţ, psihanalizabil. Oricum, vreau să-l asigur că nu am intenţia de a duce o polemică cu el, decât dacă ajung la concluzia că sare calul prea tare, şi nici n-am să-i fac concurenţă. E loc destul sub soare pentru amândoi, sper.
  În sfârşit, când am vorbit despre cele 100 de pagini nu am intenţionat nicidecum să arăt cât de citit sunt eu. Cei care mă cunosc ştiu bine că am multe păcate, dar cel al superbiei mă încearcă mai rar. Ştiu bine cât de puţin ştiu, şi sunt şi mai conştient de ceea ce nu ştiu. Dacă aveţi îndoieli asupra acestui lucru, întrebaţi-l pe Marius, care mă ştie pe toate părţile, că pe el îl credeţi.


 101. Ah, am citit tirziu ce scria elev despre virsta lui si a lui Titelus. Marius, o sa spuna „prietenii” ca ai inceput „Cruciada copiilor”, de cind pe mosnegi i-ai improprietarit si i-ai lasat la vatra blogurilor. 🙂


 102. Interventia lui D. Mitrofan este impreionanta. Si pare convingatoare. Problema este doar ca dinsul ne spune concluzia personala (poate fi corecta pt ca are documente). Dar dinsul si altii tot spun ca vom vedea documente iar Tson spune ca ele nu exista! Scisoarea lui Popescu am mai citit-o acum 28 de ani. E trista; ridica probleme, dar nu e document al Securitatii. Culmea este ca in dosarul Husan (publicat de centrul de istorie) Tson apare ca desfasurind „activitate dusmanoasa” -afirmatia securistului. Ciudat, nu? Problema e ca pe baza unor dovezi circumstantiale unii il considera pe Tson minicinos de la A la Z. N-ar trebui totusi sa vedem macar 2 documente post ’78 cum ca are nume conspirativ, da informatii, etc…? Ca a fost informator pina in ’73 (ori 4) a mai spus-o; apoi culmea e ca Popescu spune ca le spusese si lor (deci n-a tacut 30 de ani !!!); apoi Popescu colaboreaza cu el in anii ’80 la Europa Libera… Multe ciudatenii pt atita siguranta pe care o arboreaza unii.


 103. Precizare: „activitate dusmanoasa Romaniei” in ’84


 104. Nici n-ar exista aceste discutii daca dupa revolutie ,toti colaboratorii securitati s-ar fi cait de pacatul tradari fratilor.De ce nu si-au luat un an de zile sa stea in SAC si CENUSA si sa nu mai predice si sa-si plinga vina,iar dupa aceea sa fi fost din nou un slujitor curat???Ei au crezut ca nu se va afla niciodata, mare inselatorie.Nu este vorba de iertare ei sint iertati,problema este ca mai sint frati care ii dau ca-si exemple bune.Cum sa nu izbucnesti si sa nu te revolti cind este o minciuna ,ar insemna ca sintem si noi mincinosi si ne mintim pe noi si copii nostri.Daca nu s-ar aduce atitea laude si luari de aparare si ar fi cum am mai spus pocainta in sac si cenusa,n-ar fi atitea lovituri si cautari de adevar.


 105. Nu stiu, RAsvan, nu ma intereseaza disputele minore.
  O disputa minora este cea in care m-as apara de jigniri gratuite, ca cele de fata.

  Daca cineva imi spune „gras” sau „tigan” sau „pui de securist” sau altfel.. asta este. Pacatul sa fie al celui care face chestia asta.

  Draga Danut, după cum ai observat deja bloggingul cere un preţ. Fiecare se hotărăşte să îl plătească într-un fel sau în altul, într-o măsură sau alta. Eu am luat nişte hotărîri pe care nu le pot încălca, deşi uneori îmi vine… 🙂 .

  Dacă moderez ceva, discut cu respectivul pe privat…

  Cred că ai dreptate în ce spui, unii tineri ar trebui să fie mai temperaţi, dar cei care sînt aici nu sînt numai tineri. Doamna Elisa are 65 de ani.

  Am hotărît ca acest spaţiu să fie un spaţiu de dezbateri ceva mai liber, cu toate riscurile. Pînă acum nu ne-am luat de cap şi de gulere…

  S-au mai incins spiritele pe aici, dar nu în măsura în care să ne pierdem demnitatea şi decenţa, cred eu.

  Chiar şi cei din afara spaţiului protestant, spre surprinderea mea (în ciuda faptului că pe alte bloguri sînt foarte virulenţi şi chiar vulgari), respectă eticheta, ceea ce este un mare cîştig.

  Nu eu sînt principalul vinovat de chestia asta, ci mica comunitate care s-a format în jurul acestui blog şi care n-a permis ieşiri în decor prea necuviincioase.

  Că unii sînt mai pătimaşi, alţii mai vorbăreţi… este loc pentru toţi… aşa cum spui.

  Pentru ceilalţi… aşa este cum spune Dănuţ, multe păcate are, dar numai „să se dea rotund” nu este ispitit 🙂


 106. Sorine, sper ca nu ai spalat linoleul dupa ce au trecut gigantii pe la tine prin casa !
  Oricum se pare ca au trecut …degeaba , ca de tine nu s-a prins N I M I CCCCCCCCC !


 107. Interventia mea a fost abrupta pentru ca am vazut, de departe, cum va loviti unul pe altul.
  Nu cred ca sunteti persoanele potrivite sa-i judecati pe cei ca Ton, Popescu, etc.
  Retrag ceea ce am spus despre balarii si catedra. Scuze!
  Mentin ceea ce am spus cu privire la daramare.

  Sorin Titean


 108. Scuzele sînt acceptate, Sorine… da, aici se mai dă la gioale din cînd în cînd…, după cum vezi, şi ai experimentat deja … şi mie, sînt plin de vînătăi…

  dar ne mai şi împăcăm…

  Oricum, unde este agitaţie este şi viaţă, prefer o agitaţie din asta între prieteni, decît o linişte de cimitir… nu crezi?

  Să fii binecuvîntat!


 109. Sorin ziditorule de suflete, daca tu gresesti, lasa-ne si pe noi sa gresim. Este asa de greu sa intelegi ca ne-am saturat de magarii. Pai cum numesti tu pe cei ce-si vand aproapele, asa in dictionarul tau launtric:frati? Este adevarat ca si Iuda era Apostol, dar Domnul iubirii spune ca mai bine nu s-ar fi nascut. Cum il categorisesti pe Domnul Isus? Din graiul tau nu reiese prea limpede daca in termeni asa mai marunti L-ai putea convinge cam cum se mananca blandetea. Pe noi ne-ai pierdut cu totul, dar mai ai o sansa doua daca te pocaiesti. Vezi ce oribili sunt unii dintre noi, te iarta daca te pocaiesti iar tu incepi sa te superi si ne tragi o predica napraznica despre cum ar trebui sa iertam fara ca tu sa faci gestul cerut. Chiar nu simti jalnicul situatiei? Penibilul in ochii nostri? Nu s-a cerut decat marturisire si pocainta, sunt unii si eu printre ei mai iuti la vorba? Nu vezi ca iuteala nu este nici macar asta de folos? Solutia ta: sa mai cumparam o carte, ai domne fugi de aici ca ma ispitesti cu toti gigantii trecuti prin casa, te-au facut opinca nu alta. Chiar nu te jenezi sa faci pe frati gunoieri? Domnul a venit sa te ibaveasca din gunoiul acestei lumi, si pe El il faci asemenea ca pe frati?


 110. citind asa multe mesaje,am si eu o mica intrebare,daca in bisericile d-voastra un membru oarecare isi lasa sotia pt citeva luni,prin divort asa ca si fratele i ton ce poate pati? este exclus si va fi reprimit daca se impaca cei doi soti,dar intreb acum ce drepturi vor avea cei doi soti in acea biserica dupa reprimire? daca cei doi au fost activi in biserica mai au drepturi la fel ca si inanitea divortului?.din cite cunosc eu nu au. oare aceste sanctiuni sunt valabile doar pentru cei mici,sincer ma deranjeza acest lucru ,ca dupa un divort mai poti sa urci la amvon si sa vorbesti din partea domnului si sa mai fi si un exemplu demn de urmat pentru tinerii nostri.vreau sa mentionez ca nu este cazul in familia mea de vreun divort ,domnul mi-a purtat de grija intoata viata pe pamintul acesta.


 111. Danut M : Pe blogul tau indemni la calm si moderatie cand e vorba de oameni dovediti ca si colaboratori (spre ex.IT) Nu-i rau acest indemn dar el nu functioneaza cand e vorba de Paul N. Pe acest om nu-l cruti si nu-l ierti deloc din pricina UEO, chiar daca, se stie, acesta este deasupra oricaror banuieli de colaborationism. Si inca ceva : prea patimasa mi se pare expresia „atat si nimic mai mult” Suna a exclusivism! Parca ai fi intr-o camera cu pereti din oglinzi. Don`t angry!


 112. Sorinele,Sorinel,
  Tson singur si-a facu-to pentru-ca, putea sa stea in bancuta lui la biserica dupa ce a jucat cu Satana si sa fie iertat, dar Tson si in ziua de astazi tot neaga trecutul.
  Nu cred ca lumea il judeca ci lumea spune ce sa intimplat adevarat,nu poti opri gura lumi chiar daca vorbesc mai urit, daca Tson Iosif traia o viata curata altfel se auzea de el. Sorinele esti inca mic si nu sti multe adevaruri…..despre Dugulescu si ceilalti.
  Fi iubit fiule……


 113. Dragilor, lăsaţi-l pe Sorin în pace, a devenit acum ţinta tuturor?

  Please!!!

  Hai să o lăsăm mai moale cu epitetele. Ştiţi regula, argumente, nu epitete.

  Şi oricum aici nu trebuie să spună fiecare tot ce ştie.

  „Un om înţelept nu spune tot ceea ce gîndeşte, dar gîndeşte tot ceea ce spune… „


 114. Liliana draga credinta este una si politica este alta, ai uitat de Clinton, a mintit ei si? Nu mai candideaza el ci nevasta. La noi este o mare problema suntem darnici cu lucrurile altuia. Impartim iertarea lui Dumnezeu ca oricum nu este a noastra si nici de la noi, asta daca ne place omul-chipul, vorba, glasul,cat despre ceilalti a caror pacate se pun impotriva noastra si ne pagubesc direct stirbindu-ne imaginea despre cei pt care am fi gata sa omoram pe altii, nu prea putem imparti iertare, nu de alta dar doare. Concluzia, faci mai multe si devi gigant scapi de judecata, ramai mica si sarmana nu se mai iarta isprava. Cezarul nu poate fi judecat, iar cei ce incearca trebuie loviti, omorati chiar. ce zici? Trista treaba.


 115. Marius,
  in Scriptura este prezentata o practica pe care noi, sau hai sa zic eu, n-am luat-o in calcul pana acum.

  Cel care spune ceva despre altcineva, copil al Domnului, intra automat sub incidenta cercetarii el insusi. Pentru stabilirea, odata a valorii celor afirmate – fals sau adevarat, cat si a motivatiei demersului personal (tipul de relatie anterior cu cel acuzat, polite neplatite etc., etc).

  Sic, pe blogul meu am argumentat, cat de cat aceasta relatie. Evident, opt fi si contrazis.


 116. Citeam acum pe blog-ul lui Daniel M, scrisoarea lui Aurel Popescu si ma incearca o senzatie de greata, literalmente. Cum poate cineva sa fi primit astfel de scrisori in 1988, nu in ’65 si sa mai aiba obrazul sa deschida gura. Ma gandeam ca sunt mare pacatos si ca ma urnesc greu la pocainta cand fac raul, acum sunt ispitit sa ma cred desavarsit cand vad la cel stadiu de josnicie au ajuns unii. Cum poate cineva sa mai evalueze ca pozitiv lucrarea unui astfel de om? Cat intuneric!


 117. Nu este intuneric, Vlad, unii sînt orbi…

  da, fiecare să se cerceteze pe el insusi in vederea Cinei Domnului, dar nu invederea slujirii, pentru slujire este cu totul altceva, Pety.


 118. Nu la asta m-am referit Marius. Ci e vorba de pricini, de marturii, de acuzatii, invinuiri. Nu are a face cu frangerea painii. Nici vorba de asa ceva.


 119. probabil am înţeles eu greşit, Pety…


 120. Vlad,
  la cine te refereai, la semnatarul sau la destinatarul scrisorii?

  Marius,
  am o curiozitate, la cine se referea Sorin T. cand vorbea de MM, pe care tot il asocia cu tine? Am inteles ca in cazul tau si cu „buruielnile” 😀 a facut o confuzie, dar cred ca si in cazul cu MM se face o confuzie, nu?
  Sau s-o fi referit la bomboanele M&M, numai ca a fost omis & -ul? 😕 Si apoi nu vad legatura, decat daca esti un mare consumator de M&M 😀 😀 😀


 121. LOGIK, cred ca avrut sa spuna DM si nu MM , confuzia e ca vorbeste ce nu cunoaste si cred ca are o problema si cu cititul . Sunt sigur ca nu i-l cunoaste pe Daniel Mitrofan asa cum se vede la multi care scriu pe aici.


 122. Logik, cred că s-a referit la Mircea Mitrofan, vărul lui Daniel, aşa cum s-a referit Sorin, probabil la V.Cruceru şi Florea Cruceru… care au stat la casă… dar bălării n-au avut niciodată în faţa casei, nici măcar ornamentale…

  oricum omul şi-a cerut scuze..


 123. Logik si elev,
  Am vorbit cu Sorin T la telefon mult timp. Oricine plecat de mult timp din tara si care nu a citit tot ce s-a prezentat pe bloguri ca documente risca sa traga concluzii pripite.

  Nu din răutate ci din bunătate. Dragostea fără un raţionament în spatele ei este oarbă si poate sau vrea sa denatureze lucrurile.

  Cred ca subiectul in sine trebuie sa ne intereseze. Eu vad normal reactia lui ST, stiti de ce? Pentru că şi mie mi s-a părut aproape imposibil să cred unele lucruri. Îi credeam pe toţi cei ce ştiau argumenta frumos punctul lor de vedere, mă refer la cum zicea cineva „giganţi”.

  La un moment dat am tras concluzia că poate eu sunt schiţofrenic. Că sunt nestabil în concluziile pe care le trag. Am vrut sa iubesc oamenii întotdeauna şi să acopăr toate greselile lor cu dragoste. Ca şi membru în trupul lui Hristos, dacă îmi permiteţi „simplu membru” pot face lucrul acesta fără să mă afecteze prea mult.

  În momentul în care devin lider (păstor, diacon, prezbiter, lider de tineret) deja lucrurile se schimbă. Eu devin formator de opinii. Va trebui să-mi formez eu opiniile mele foarte clar, după care să nu ezit să le fac cunoscute în măsura în care circumstanţele o impun si altora. Ca lider nu pot să-mi îngrop capul în nisip şi să las masele de oamenii să fie influenţate greşit.

  Cei din SUA, Canada, Europa şi Australia fără o experienţă personală cu aceşti oamenii despre care vorbim nu pot pune lucrurile cap la cap. I-au vazut doar la anvoane.

  Aşa cum am mai spus, pe uni nu îi interesează, alţi nu au timp, au alte probleme care îi ard mai tare. În schimb lideri despre care am mai vorbit trebuie să se documenteze şi să formeze opina celor pe care îi conduc.

  Aici trebuie să avem foarte multă grijă. Să nu fim noi greşiţi, să nu avem noi ranchiună în inimă împotriva unora, etc. Cred că ştiţi ce vreau să spun.

  Oamenii ca ST au intenţii bune, vor să apere onoarea celor care i-au slujit de la amvoane, etc. Dar o fac în necunoştinţă de cauză. După ce stai de vorba cu ei îţi dai seama că trebuie „prelucraţi” adică trebuie făcut exact inversul activităţilor pe care le-au intreprins Securitatea.
  Punct cu punct trebui aduşi la lumina care este în Hristos.
  Sorin este un tip care gîndeşte bine dacă are informaţie corectă. Îmi dau seama că, ca şi el sunt sute şi mii între românii evanghelici. Gândiţi-vă la punctul lor de vedere:
  „cine sînte-ţi voi să daţi în „giganţi”, vă credeţi David. (Nu fac nici o aluzie)

  Aşa cum spunea cineva în zilele acestea:
  1. „Păcatul îngropat nu va rămânea nedescoperit.”
  Dumnezeu nu este un detectiv care caută, El ştie ceea ce încercăm să ascundem şi pentru că ne iubeşte nu ne lasă cu „mortăciunile” îngropate.
  2. „Dumnezeu ne urmăreşte” ne urmăreşte pentru că este drept şi face dreptate victimelor şi agresorilor, ne urmăreşte pentru că iubeşte victima şi agresorul.
  Pentru că nu vrea ca nici unul să piară, doreşte mântuirea tuturor.
  Eu personal văd că tot ceea ce se publică are acest scop. Şi mă rog ca „proiectul” să reuşească.


 124. Logik, ma refeream la Iosif Ton, iar acum incep sa pun la indoiala chiar capacitatea de a-si vedea faptele asa cum sunt. Vorba lui Marius, in viziunea unora poate ii „scapau” de la moarte pe cei turnati. Toata comunitatea ar trebui sa-i fie recunoscatoare ca astfel a putut continua sa existe. Victimele sunt mici pierderi necesare in procesul de salvare. Parca nici nu-i asa de greu sa o iei pe aratura. Cum bine spunea Domnul sa luam bine seama ca nu cumva lumina din noi sa nu fie intuneric, cat de mare este atunci intunericul acela.


 125. Sorin Sabou a initiat volumul omagial ,pentru Iosif Ton;a fost adus la Brasov de Ton,unde a fost ales,dupa 4 ani,dar a renuntat,pt.ca fratii nu au putut sa+i faca salariul decent de 1000E(astea sunt informetiile din Brasov,dupa plecarea mea) a lasat biserica si s-a dus in America,fratii u fos f.suparati,au stat fara pasor o vreme(acolo mao sunt si alte probleme,intru cat a ramas familia lui Mara)

  Despre giganti..omeneste vorbim,
  dar biblic nu e nimeni gigant,robii mici si smeriti,vor fi ,fiii Celui prea inalt..nu gigantii invocatii atat de des.
  Noi oamenii facem giganti pe unii,dar ne exprimam ,cu ceea ce de fapt avem in suflet,ca o „femeie din mahala,uite soro ,tu care ai balarii in fata casei…mai tu vorbesti… o traba de prost gust,peste care poti turna zahar cat vrei…nu se topeste
  de ce?pentru ca „din adancul inimii,vorbeste gura”

  Marius,cand ai spus ca citesti psalmii lui David,ai uitat sa spui ca el era dupa inima lui Dumnezeu,
  un pacatos smerit,sincer,caruia i-a parut rau de pacat,l-a marturisit,nu a dat vina pe(unul ce a scris o carte..sau ..pe altii)pe femeia care facea baie dezbracata..
  putea spune Doamne dar ea de ce facea baie dezbracacata?…stii,m -a ispitit..
  Am fi bucurosi sa vedeam asta de la cei avizati..ne-am bucura..
  Ba chiar avem nevoie de a vedea ca oamenilor le pare rau cand pacatuiesc si vor sa se intoarca cu toata fata la Dumnezeu.care nu oboseste iertand.


 126. draga Elisa, pînă nu murim fiecare avem şansa de a devenidupă inima Domnului prin pocăinţă.


 127. Elisa, cred că detaliile astea tehnice despre ce s-a întâmplat la Braşov nu ajută pe nimeni, din contră 🙂


 128. Ioa, ai uitat un pic vorba aceea: „o mana spala pe alta si amandoua fata.”? Uneori conteaza, pt ca sunt oameni care abuzeaza de functia pe care o detin pentru a indrepta barcuta incotro au chef. Daca esti membru intr-o biserica unde marele sef de trib zice pace lui Ttttttt si razboi lui MMMMMMM atunci intelegi sa mori pt o cauza „buna”, daca insa auzi ca marele sef de trib este sef de trib datorita lui TTTTTT, atunci te mai gandesti macar o data daca ordinul de lupta este putin cel bun sau cam personal si care nu are prea mult de a face cu binele tribului.
  Se schimba putin perspectiva? Incearca!


 129. Drag Sorin Titen
  Nu te cunosc decât după nume şi cred că nu mă cunoşti nici măcar după nume,sau poate că da.
  Dar Titean este un nume cu rezonanţă în Olt, este vorba de tatăl tău(dacă nu greşesc). Un om de suflet care a iubit bisericile din Olt şi care în anii 70 , înainte de emigrarea în USA, a ajutat foarte mult la construcţia celor două biserici baptiste din Olt, construite fără autorizaţie.
  Ferestrele au fost făcute de el, din fier forjat , a cumpărat instrumentele de suflat pentru fanfara de la Potcoava, a venit cu fratele Sigheti de la Biserica Şega , Arad , şi ne-a învăţat la instrumente de suflat. Dar dincolo de acestea toate era un CREDINCIOS cald şi devotat lui Dumnezeu şi fraţilor. A petrecut mult timp în casa noastră, cu tata şi cu noi. N-am avut niciodată bălării în faţa casei, dar dacă ar fi fost el tatăl tău ar fi pus mâna pe coasă şi le-ar fi tăiat şi n-ar fi zis nici o vorba la Arad sau Chicago.
  Pentru că „mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu ” am tăcut, dar vreau să îţi spun astăzi, la atâtea zile de la „deraierea” ta verbală că îmi aduci aminte de poezia lui Eminescu, Epigonii
  Viorel Cruceru


 130. Rectificare
  TITEAN


 131. draga Viorel, şi dacă ar fi fost aşa, cu bălării, nimeni nu dă cu „mucii-n fasole” spunînd chestia asta…

  este ca şi cum cineva care ar fi venit la spital să mă viziteze cînd eram cu inima s-ar fi apucat să spună pe blogul meu propriu şi personal cum arătam în pijamale şi dacă am păr pe piept sau nu…

  Oricum, acu iartă-l, şi-a cerut scuze omul…ViorelLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: