h1

Sînt sătul de saturaţie…

ianuarie 23, 2008

Vă mărturisesc că m-am săturat de toată discuţia asta pătimaşă în jurul pastorului Iosif Ţon. S-a deviat foarte mult de la ceea ce, probabil, cei mai mulţi ar fi dorit să se discute: deconspirarea în sine şi nu persoane.

Aşa cum spuneam şi altă dată, nu putem pleca de la persoane pentru a discuta principii, din păcate pentru noi, rămînem tot la persoane.

Ne este greu cu argumentaţia, recurgem imediat la verdicte. (Este adevărat că în lipsa informaţiilor este greu de argumentat). Aşa cum observa un comentator ieri (Pety, cred), există cîţiva factori care ne „aburesc” serios judecata.

Nu putem dezbate şi demonstra multe lucruri, dar ne lăsăm ispitiţi de epitete.

Am mai spus aceste lucruri pentru că tocmai aceste căi am încercat să le urmez pe blog: demonstraţie şi argumentaţie, nu epitete şi verdicte „ex burtibus”.

Cred că s-au spus mult prea multe lucruri. Bune, rele, cu mult calm, cu patimă, cu venin, cu informaţii, cu „păreri”, chiar „s-a dat şi cu părerea”.

În dreptul unora peste ani vom spune „Aha, acum pricep ce-a vrut să spună”, în dreptul altora… „eh, păcatele tinereţii… ”

Pentru toate vom da socoteală la vremea judecăţii (Matei 12:36), totuşi, chiar şi în aceste condiţii, cred că a fost un exerciţiu extrem de util pentru spaţiul evanghelic din România. Problema deconspirării a fost întoarsă pe toate feţele, şi pe faţa pătată şi pe dos, care nu-i foarte frumos 🙂

S-a reproşat celor în vîrstă că sînt plini de amărăciune şi nu se pot desprinde de trecut, s-a reproşat celor tineri că au tupeul de a lovi în „titanii credinţei” şi în „martiri”. Cred că s-a greşit şi într-o direcţie şi în alta şi dintr-o parte şi din alta. Şi tinerii au greşit şi bătrînii au greşit.

Poate că blogurile anului 2007 au fost doar un teren de antrenament sau o şcoală în care am învăţat să ieşim în public aşa cum sîntem, cu bunele şi relele noastre.

Reacţia neaşteptată care s-a produs a fost tocmai un semn de admiraţie din partea restului societăţii şi nu, aşa cum era de aşteptat, batjocura. Asta-i un lucru pozitiv, cred.

S-a spus că asta este doar „bîrfă şi scandal” etc. S-au spus de toate: şi în stilul bîrfei şi scandalului şi în modul analizei pertinente, civilizate, echilibrate. Au fost de toate pentru toţi. Numai pentru copii spirituali nu prea a fost …Unii s-au cam înnecat cu bucăţelele de dosare.

Fratele Taloş a încercat să ofere o altă perspectivă. Agora Christi doreşte să ofere o alternativă. Dănuţ Mănăstireanu prezintă problema dintr-o perspectivă cu totul personală, probabil cea mai legitimă deocamdată.

Nu cred că se mai pot adăuga multe lucruri. Aşa cum ne stă bine, ca neam balcanic, asezonat cu urmaşii lui Traian şi cu alte neamuri care ne-au mai călcat între timp, sîntem isterici. Nici în acest caz, nici în cazul Dugulescu nu ne-a ocolit excesul de emoţie. Uitaţi-vă la postul despre update-ul cu înmormîntarea şi la comentarii. Este un simplu anunţ, atît şi are atîtea comentarii. De acolo rezultă disperare, patimă.

Cine ştie nu vrea să spună! Asta e! Cine nu ştie nu tace! Cred că sîntem într-un blocaj din care nu vom putea ieşi decît prin mila cea mare a Domnului.

Părerea mea este că sîntem într-o situaţie în care nimeni nu mai ştie exact ce să facă. Nici conspiraţii, nici deconspiratorii de serviciu.

S-au propus tot felul de soluţii de ultim moment. Cineva s-a oferit să fie poştaşul tuturor reacţiilor vis-a-vis de deconspirare către Uniune, Caius Obeadă a făcut o analiză destul de lungă, dar fără a oferi o soluţie viabilă şi biblică.

Am urmărit toate discuţiile din jurul acestor subiecte în ultimele zile şi, după cum aţi observat unii, am intervenit din ce în ce mai puţin, încercînd să deturnez discuţia.

Mai am de spus ceva, să mă descarc şi apoi, Domnul cu mila.

Nu mă voi referi la ultimele texte pe care le-a scris fratele Iosif, nici la ultimele discuţii din jurul subiectului, dar cred că unele dintre ultimele texte pe care fratele Iosif le-a scris, în urmă cu vreo două luni, ar putea conţine o posibilă soluţie: pocăinţa autentică.

Ei, problema este cum facem diferenţa între pocăinţa autentică şi cea falsă. Cum facem distincţia între mărturisire şi scuze mascate în mărturisire.

Mă voi raporta la un text care cred că este mult mai substanţial decît cele apărute în ultima vreme şi care pune mult mai multe probleme decît raportarea la circumstanţele de atunci şi de acum, acest text pune probleme teologice.

În cursul serii voi reveni cu o ultimă opinie „proprie şi personală” referitoare la problema deconspirării, dar pornind de la unul dintre textele pastorului Iosif Ţon şi cu asta… basta!

Pînă atunci mă mai rog puţin.

76 comentarii

 1. Marius,
  dupa toata dosariada, articolul pe care l-ai scris acum, MIE imi este mai mult decat suficient.

  Felicitari pentru analiza de nota 10.


 2. Marius,ce face fratele Daniel Mitrofan?
  nu l-am „vazut” din 17,o fi in groapa cu lei?:))

  imi place versetul asta”Caci n-as indazni sa pomenesc nici un lucru,pe care sa nu-L fi facut Hristos prin mine,ca sa aduca neamurile la ascultarea de El:fie prin cuvantul meu,fie prin faptele mele.”


 3. draga PEty, doar un cuvînt mai vreau să spun… probabil diseară…

  Mulţumesc pentru îngăduinţa ta, eşti foarte generos..


 4. Marius,
  in mai multe randuri ai publicat referiri la persoane concrete, vis a vis de aceasta dosariada. Asta inseamna ca reactiile patimase sunt explicabile si „asteptabile”. P.Dugulescu si I.Ton nu sunt cifre si nici macar dosare ci fiinte umane, mai mult, sunt personalitati publice. O multime din cei care te citesc i-au cunoscut personal si se raporteaza (si)afectiv la ei – absolut normal, cred eu.
  Asa ca daca-ti doresti o abordare pur tehnica a subiectului…e cam tarziu. Oricum, va trebui sa mergi putin in urma si sa revizuiesti unele lucruri. Sau poti sa continui, cu implicatiile de rigoare.


 5. si imi cer desigur scuze pentru reclama dar e chiar o mare dilema nu am postat linku pentru a promova ceva…


 6. draga DAne, cu siguranţă că acest subiect implică persoane, deci sîntem subiectivi, eu îmi doresc o analiză mai „”rece”, asta nu înseamnă că şi cred că s-ar putea face.

  Sigur că nu putem desprinde idea de dosarida de dosare,
  deconspirarea de persoane, nu sînt un fan al lui Platon şi, deşi îmi doresc ca Agora Christi să reuşească, nu cred că un demers doar la nivelul conceptelor şi ideilor este consistent în acest caz.
  De aceea, diseară voi interacţiona cu un text al unei persoane, nu cu o idee. Voi face referire la fr. Iosif Ton.

  sigur că este normal să ne raportăm afectiv la aceste persoane. şi eu fac la fel… ce am reproşat eu nu este în dreptul a CE SE DISCUTĂ ŞI DESPRE CINE SE DISCUTĂ, CI CUM se discută….

  cam asta-i

  m-am uitat mult în spate, nu am de retras şi de revizuit nimic, chiar dacă în următoarele zile voi fi supus judecăţii fraţilor din Consiliul Uniunii în urma unei reclamaţii faăcute de fratele Beni Lup.

  În ce mă priveşte pe mine voi continua pe drumul pe care am pornit odată cu scrierea articolului despre tatăl meu….
  asta-i calea mea şi pe calea mea nu este obligat să meargă nimeni… vorba fratelui MArcu Nichifor..


 7. Ehei Marius,
  Sa vezi acum morişcă. Eu am trecut pe la Consiliu, aşa că fară glumă cred că Marius, are nevoie de rugăciune. Poate şi tu păţeşti cum am păţit eu.
  „Unde dai si unde capră” (intenţionat).

  Cred ca Beni Lup a fost afectat de imaginea pe care ai pus-o la postul „Luna la care strigă oile”.

  Ne ţii la curent cu deznodământul? Nu de alta dar s-ar putea să fim nevoiţi să facem cu schimbul cine să-ţi ducă de mâncare la bulă…

  Si… uite cum se respectă Scriptura… Mat. 18, direct în Consiliu… măcar ştii care este reclamaţia… Domnul cu tine.


 8. lipsea un semnul ? dupa „reclamaţia?”


 9. Draga Cornel, abia aştept să îl întîlnesc personal pe fratele Beni, pentru că, deşi am fost în Timişoara în biserca în care este membru, dînsul a spus că s-a dus să predice în altă parte, deşi avea ceva împotriva mea..

  Sigur că vă ţin la curent.
  I-am rugat pe fraţii din Consiliu să ia seama de această reclamaţie şi să analizeze blogul meu ÎN ÎNTREGIME şi apoi să vorbească în cunoştinţă de cauză.

  de asemenea, am cerut să fim asistaţi de consilierul juridic.

  Despre Matei 18 nu mai vorbim, pasul intermediar ar fi fost reclamaţia la Comunitatea de ORadea şi Satu Mare…


 10. adica consiliul se intruneste in intalnire extraordinara ca sa-l judece pe Marius Cruceru? pentru ce, totusi……? nadajduiesc sa nu fie un proces de genul celor de pe vremuri de razboi cand sentintele erau deja date inainte de intrarea in sala de judecatat a tribunalului militar. tot e bine ca incepe discipliniarea de undeva… in penuria asta de colaboratori ai fostei securitati e bine sa inceapa judecata cu cei care s-au pocait deja , chiar si pentru faptele parintilor. intotdeauan este nevoie de tapi ispasitori pentru suparvetuirea si prosperitatea sistemelor, fie ele si cultice. Domnul sa ne ierte si sa aiba mila de noi.


 11. marius, ma gandeam la ce ai zis si imi dau seama ca , probabil fara voie, s-a deschis o cutie a pandorei, care inevitabil trebuia deschisa si cred ca niciunul nu ne asteptam la „cadourile” din ea.
  e nevoie sa ne cunoastem trecutul si”martiratul” de asemeanea cred ca e nevoie si de iertare si ridicatul privirii in sus si mers mai departe.
  nu stiu cum sa ma raportez la toata „desconsiprarea” aceasta… poate ar trebui sa ma infuriu, sa dau cu pumnu in vant…, nu stiu, ce stiu si cred e ca toti suntem oameni si avem perioade de slabiciune si cu totii la un moment dat suntem un vas de ocara, vas pe care Domnul il ia si il curateste si il face vas de cinste…
  imi aduca aminte de un citat pe care incerc sa il parafrazez:”oamenii mari, discuta idei; oamenii mediocri, discuta evenimente; iar oamenii mici doar discuta despre alti oameni”…
  restu`? sunt detalii, detalii…


 12. pasii intermediari scripturali nu prea au loc in politica ………


 13. Marius, ma bucur daca reclamatia este de la Beni Lup si nu de la un om serios, altfel era mai groasa treaba. Beni predica fara prea mare ingrijorare, nu are probleme de constiinta prea mari desi ar trebui.

  Trag nadejde ca oamenii de acolo sa nu vada in „adierea Cruceru” nimic mai mult decat nevoia de curatire a bisericii dincolo de slabiciunile noastre ale fiecaruia.

  Ce tupeu la Beni, imi face impresia ca ii stricam imaginea de sine.


 14. Eu am intrat resemnat in problema asta! treaba lor: n-am fost atins direct, DUMNEZEU judeca! Amin!


 15. Asta da tema pentru acasa, analiza blogului in intregime. Parca cititul tuturor cartilor din lista Cartenstein ar fi ceva mai accesibil.


 16. Ciudat!
  Adica poate oricine „ridica para impotriva alesilor Domnului”?

  Marius, daca-ti aduci aminte spuneam de faptul ca cel care invinuieste intra automat, chiar si el, sub incidenta cercetarii. Este important sa i se studieze motivatia, tot atat de mult cat se analizeaza continutul invinuirii. Daca motivatia nu este la locul ei, crestineste vorbind, atunci invinuirea nu mai are aceeasi imagine, interpretare.

  Martorul si/sau invinuitorul poate fi dovedit ca mincinos daca-si ascunde adevarata motivatie.


 17. pety, adevarata motivatie???? crezi ca o recunoaste unul care nu are probleme de constiinta? nu cred.
  este foarte usor sa zici fratilor ce imagine dam noi lumii pe care o evanghelizam? si deja cativa se vor arunca inapoi cu fata la pamant, ce sa mai judece care rusine este mai mare, a marturisirii pacatelor sau nemarturisirii lor.
  Domnul va purta de grija, acum da pety ne putem ruga amandoi ca Domnul sa se proslaveasca prin ceea ce este bun, iar pt cele rele sa ne mai ierte o data, ne destelenim greu.


 18. Se poate analiza de pe blog. Nu degeaba a facut Marius trimitere la analizarea continutului blogului. Problema cred ca este ca cei din bord, consiliu sa faca ceea ce trebuie, Scriptural, nu?


 19. Cand oile se agita e semn ca vine lupul, daca mai latra si cainii si pastoul/ciobanul nu face nimic, atunci nu merita numele de pastor/cioban e un talhar.

  Va fi greu sa se citeasca tot si de fiecare in parte, dar vom vedea, Dumnezeu lucreaza si inca se pot face multe lucruri bune.


 20. fiti seriosi, doar nu va imaginati ca cineva va citi si va analiza… cine are decizia i-a dat deja avertismente la marius sa se opreasca ca nu da bine la imagine blogul. acum cred ca va fi ceva de genul: „ai vazut frate, nu ai ascultat, noi ti-am spus……….” 🙂


 21. mircea sa mai dam o sansa, poate sunt si barbati ai lui Dumnezeu in Consiliu si poate Beni joaca rolul marelui preot, fara voie impinge spre voia lui Dumnezeu.


 22. Cu siguranta Dumnezeu are cunsotinta de ce se intampla si sunt si barbati ai lui Dumnezeu in consiliu. Nadajduim si ne rugam.


 23. Daca vorbeam de Festivalul Sperantei unde un cor de 3000 persoane vor face o reprezentatie tare la Timisoara si despre faptul ca insusi Mitropolitul Banatului Corneanu a facut o invitatie lui F. Graham atunci eram laudati.

  Va dati seama ce momente de trezire in biserica ortodoxa? chiar ei sa cheme pe evanghelici.

  Ma intreb daca au inviat ei sau am murit noi, tind sa cred ca, fiind vorba de festival cu mult spectacol si ridicari de maini, noi suntem cei care am murit.

  Sfatul meu Marius, urmatoarea postare sa fie:

  „Rugaciunea cea mai scurta.”

  conditii:
  1.cea care sa fie spusa la festival astfel incat cineva sa fie mantuit,
  2.sa nu dureze prea mult intre inceperea ei si ridicatul mainii
  3.sa duca la noi statistici evanghelice.

  se cauta participanti.

  Doamne Dumnezeule unde am ajuns!


 24. Liderii Uniunii sunt speriati de cresterea presiunii fratietatii si a opiniei publice nationale si internationale fata de lipsa de asumare a trecutului colaborationist/comunist a multor pastori si lideri ai Uniunii (UBR). Iar in curind Legea de functionare a CNSAS va fi amendata in Parlamentul Romaniei in sensul celor cerute de proiectul de lege al PSD pentru publicarea pe internet a tuturor dosarelor de securitate (DSS, MAI si DIE). Oare cine va mai sta in picioare dintre fostii liderii de culte neo-protestante ? E probabil ca dupa moartea lui Anania si Safira sa mai urmeze si altii dintre cei ce au mintit si intristat pe Duhul Sfint ….


 25. oricum singura solutie mai poate fi cea a publicarii pe net din partea autoritatilor statului. asta cu CNSAS e oricum un fiasco deja. imi vine greu sa cred ca se va realiza. atunci responsabilitatea vine in mare parte in dreptul bisericilor locale. atunci fiecare adunare locala e libera sa-si accepte liderii asa cum sunt sau daca inteleg altfel viata cu Domnul pot sa-si aleaga lideri pe masura respectand prevederile statutului dde organizare si functionare a bisericilor baptiste. Mai deparet fiecare vom sta la judecata inaineta lui Dumenzeu cu faptele noastre si buen si rele, fie lideri colaboratori, fie consumatori de programe far aidei, fara opinii, etc.


 26. probabil ar trebuii sa-i judecam si pe fratii, Paul Negrut, Pavel Niculescu, V.Talos pentru ca au mers impotriva curentului.Apropo cum ramina odata cu adoptarea noului statut stiam ca pastori trebuie sa nu fac parte din partide politice..mai stiam ca odata cu adoptarea lui de catre Guvern el intra in vigoare…este oare adevarat ?
  mai avem pastori in afara Statutului..?pai daca faci parte dintr-un partid esti in afara Statutului..!Fratele meu nu-i bai ca BL a predicat avind ceva impotriva daca unii isi permit sa predice dupa ce au fost (sau poate mai sunt) informatorii.Si cum am putea ca oficial sa cerem Presedintelui Uniunii pozitia sa fata de ce care au fost dar si cei care ar putea fii informatori in bisericile noatre.de exemplu ziaristii au adoptat o astfel de pozitie.


 27. Marius,
  Din pacate cred ca in spatele lui Beni Lup stau alti magnaţi ai gazelor (găurilor negre) şi petrolului (energilor spirituale) care vor să ia o atitudine împotriva „tupeiştilor”. Adică cum… ai tupeul să faci lumină, să ne ridici rochia în cap, să ne faci de râsul cucilor?

  Vor trage concluzia ca au murit oamenii nevinovaţi (de râs) din tot circul cu deconspirarea. Şi uite aşa o făcurăm şi pe asta… pentru ca…

  „Altă dată, altă dată, o s-o facem şi mai şi mai lată…” pentru că nu există disciplină bisericească în Biserică.


 28. „The war ended, the explosions stopped.
  The men surrendered their weapons
  And hung around limply.
  Peace took them all prisoner.”

  „Războiul s-a terminat, exploziile au încetat.
  Soldaţii şi-au predat armamentul
  Şi stau degeaba împrejur
  Pacea i-a luat pe toţi prizonier.”


 29. Autor
  Ted Hughes
  Earth-Numb, „A Motorbike”

  Asa se termina orice dispută in lumea creştină. Deşi cred că deznodămânul ar trebui să fie altul.


 30. Cornel poate totusi intre ei mai este cineva gata sa plateasca pretul urmarii lui Hristos, dincolo de dansuri si onoruri, mai spera si mai cere Domnului sa-si scoata oamenii din pesteri si vizuini nu pt marele spectacol evanghelistic-auzi festival de la Timisoara ci pentru a vorbi in numele Domnului. Hristos nu se va lasa batjocorit de oameni de tip Beni Lup.


 31. Libiu dragule,inainte diavolul lucra impotriva Bisericii prin securitate, deci informatorii, claboratorii dadeau notele acolo si de acolo primeau si recompensele.Acum se pare ca si-a diversificat obtiunile dar, urmarind de unde vin recompensele „sponsorizarile”, intelegi intreg mecanismul si cine sint si personajele.Diavolului i sa dat puterea banilor si multi din mai marii nostri sant corupti astazi in acest fel. DOMNUL sa se indure de noi toti,sa ne rugam e singura noastra sansa ca sa nu cadem.
  Conel Bucur,se pare ca tavalugul PRIGOANEI a inceput sa se miste si primii prigonitori sint din Biserica. Marius n-ar fi primul mai sint si altii; vezi cazul prezbiterului Prelipceanu de la Radauti si ceilalti care au fost fost pusi la disciplina pt ca au luat atitudine in cazul adoi tineri care au curvit.
  DOAMNE intervina TU !


 32. Rasvan, ai sa mori de foame daca ajungem la asa ceva, cei vinovati au vandut nevinovati si nu au probleme de constiinta, crezi ca le pare rau de tine ca la mesele lor bogate o sa se gandeasca la cine face greva foamei.

  Trebuie sa existe o forma de protest unita intr-o forma clara, directa si cu tinte precise, altfel vor cadea cei nevinovati.

  Beni este asa cum ii este si numele, unii sunt parca predestinati sa fie Lupi.

  Am intrat pe teren minat, dar Domnul si de aici scoate pe cel ce umbla in adevar. Deci cine ne va desparti de dragostea lui Hristos, Beni? sau Lupul?


 33. MARIUS ,si eu i-ti doresc PUTERE DE SUS in lupta aceasta pentru adevar si sabia CUVINTULUI sa o invirti in acel comitet si sa tai orice mladita a minciunii pusa de diavolul prin acest LUP numit BENI.

  cam asa scria si cinta fratele MOLDOVEANU care a trecut si el prin multe incercari,

  Cu sabia Cuvintului Divin
  Sa tai mladitele minciunii
  Si-apoi sa vindeci rana pe deplin
  Cu untdelemnul rugacicunii.

  Ma a alatur si eu de tine si asa cum spunea Rasvan, i-mi asum responsabilitatea pentru ce am comentat si poti sa spui uniunii, ca daca e impotriva ta e si impotriva mea .
  Domnul cu tine si cu familia ta.


 34. Vlad, nu gasesc nici un alt mod de a protesta. Nici nu trebuie sa pese cuiva, eu sunt convins ca vor judeca drept, ca nu vor arata cu degetul pe cine nu trebuie. Dar trebuie sa iei in calcul si „imposibilul”: daca vor hotari nedrept, voi face ce am spus. Groaza mare e ca un astfel de om se cheama ca e frate in adunare, om cu studii, reprezinta o felie de România pe unde se duce! Vai de capul nostru ca ţară şi baptişti cu asemenea jalbagii.
  Spune-mi si mie ce i+a spus, ca mor de curiozitate?
  Vlad, nimic, nimic rau! Alta porcarie!


 35. Rasvane
  iti sugerez mai bine niste zile de post stau si eu una oua inca nu am incercat da incerc acum .

  Vorba tamaduitorilor mai bine sa prevenim decat sa facem greva foamei


 36. doua


 37. De cand asteptam sa se intample ceva,iata ca s-a intamplat,este exact ceea ce avem ca si credinciosi baptisti,multa fatarnicie,a celor ce se gudura pe langa amvoane”fara ungere de sus”(ex.dl Lup)


 38. Sunt abordata de Mihai Ciuca ,alt sarman,pe email,vrea sa-mi explice ca blogul lui Marius,s-a becalizat(nu ca al lui..?!)Nu-ti vine sa crezi ce „barbati” avem…
  mie mi-este rusine de-a dreptul,
  e ca si acela cu balariile,pe care le-a vazut acu 30 de ani si nu a mai putut dormi..”cred ca de rusine ca nu le-a cosit el:))”


 39. HOMI HOMINIS LUPUS!
  In rest, doar HARUL DOMNULUI! mari surprize vom mai avea, daca nu vom fi chiar noi „surprize”! 😉


 40. Ioan Daniel,
  e perfect si postul de doua zile inainte de decizia Uniunii. Spune la ce data, sa fim cu toti in post si rugaciune, citi vor mai fi sau numai noi doi.


 41. draga RAsvan, draga prieten, nu sint de acord cu anuntul tau de solidaritate. Am scris asta si pe blogul tau.

  Iti multumesc ca te gindesti la mine, dar sa nu dramatizam.

  Nu a avut loc inca nici o infatisare, sint sigur ca fratii din Consiliu au intelepciune in toata aceasta poveste.

  Al doilea lucru care este dincolo de ceea ce sint este asocierea numelui lui Beni, numelui de familie cu imaginea, care poate inseamna o batjocura la adresa unui nume de familie in care sint si femei, copii, unchi, matuşi etc.

  Probabil si el, ca apostolul Pavel, vede cauza lui si crede ca face un lucru bun.

  Te-as ruga sa modifici anuntul acesta,
  Sa dai imaginea jos, te rog, si „sa domesticesti” ultimele rinduri foarte incisive.

  Iti multumesc pentru prietenie, dar si pentru intelegere…

  Cu drag.

  marius


 42. Rasvan
  mai am sase zile de Cexyl si alte boabe, nu stiu daca astea merg cu postu, daca nu aman o tira tratamentul
  Sa nu postim nici pre mult sa l exmatriculeze pe fratele Lup (numai cat sa se pocaiasca)


 43. Marius, si ciinii ciobanesti au inima, asa ca fie cum spui tu. Stina e a Lui, asa e, iar tu esti pastor la stina. 🙂 Cred ca stii tu ce faci!
  Da daca vine, …., mama-mama ce mai spam ai sa-mi dai!il simt de pe acum. 🙂

  Am scos toata postarea. 😦


 44. Lasa Marius, ca e bine sa sti ca ai prieteni.


 45. Agreez 100% cu articolul tau, Marius, dar nu pot sa inteleg de ce tocmai in comentariile acestui articol care vorbeste despre atacul la persoane ai ales sa-l „deconspiri” pe Beni Lup. Sunt la fel de revoltat de orice „piris” dar ma asteptam ca cei care au schimbat discutia despre articol in atacuri feroce la persoana sa actioneze altfel. Si acum o sa-mi astept si eu soarta ghemindu-ma intr-un colt. 😉


 46. Uneori doare peste valuri când mergi,
  Alteori râzi când pe ele alergi…

  Nu poţi să-nghiţi, de nu muşti mai întâi,
  Dacă-i carnea prea dârză, fără dinte rămâi!


 47. draga Rasvan, iti multumesc din suflet, îmi pare rău pentru „munca” 🙂

  Nu fii trist 🙂


 48. draga Elisa, nu este vorba de nici o groapă cu lei, sînt fraţii noştri şi eu mă bucur ca ne vom întîlni să discutăm şi să dezbatem o dată problema asta cu deconspirarea.

  draga Mircea, nu cred ca se va intilni consiliul pentru asta, este o scrisoare de sesizare care s-a facut consiliului in dreptul meu, din cauza acestui blog şi în dreptul lui DAn, din cauza blogului lui. Sper ca pînă la urmă să ajungem la discuţii care vor avea şi substanţă.

  da, şi eu cred că este nevoie de ridicatul privitului în sus, dar nu sînt de acord să procedăm precum fraţii lui Iosif, l-am vîndut pe Iosif, dar ne prezentăm drept „oameni cumsecade”.

  printrenori, se pare că şi Apostolul Pavel, care nu s-a luptat cu pumnul în vînt, a deconspirat pe unii şi pe alţii de au rămas ptnru totdeauna în Sfintele Scripturi.

  Dani Barna, iau drept compliment ce spui tu despre citirea blogului meu şi comparaţia cu Cartenstein 🙂

  Pety, tocmai de asta tin ca acuzatia sa se discute in consiliu pentru a ajunge la o confruntare despre problematica esentiala a deconspirarii, nu pentru a ma confrunta eu neaparat cu fratele Beni Lup.

  Mircea, mă tem din nou că ai dreptate din nou 🙂

  Draga Mircea, chiar dacă noi vom tăcea, dosarele noastre au intrat deja în mîna cercetătorilor. Ei nu-şi cer voie să publice un lucru sau altul şi sper că se va face şi o anliză ştiinţifică serioasă a fenomenului de către specialişti.

  Cornel, frumos poemul tău, dar trist… 🙂

  Dragilor, dacă ştiu că amendarea din partea consiliului, avertismentul sau chiar ieşirea mea din Consiliu şi din alte funcţii bisericeşti ar aduce ceea ce ne dorim cu toţii, pocăinţă reală şi pace adevărată.. sînt gata să dau de pămînt cu toate galoanele şi titlurili, numai să fiu convins că foloseşte…

  Iertaţi-mă, dragii mei, am mai şters unele comentarii care erau foarte jignitoare la adresa fratelui Beni,

  Nu aş vrea să răspundem răului cu rău. Cred că dînsul a pornit de la o intenţie bună. Cel puţin aşa declară. Nu aş vrea să rănim mai tare decît au rănit alţii pe fraţii noştri şi să apărăm o cauză dreaptă cu unelte strîmbe.


 49. marius, citeam pe prologos.ro si vad ca astia sunt o haita, asta isi pune si cartile citite ca sa ma cucereasca, apoi imi spune ca nu-l cunoaste pe Tutac, dar stie tot comitetul olimpic de la marele festival de la Timisoara unde bineinteles e membru si chiar dirijor Tutac. Imi sta un nod in gat dar nu pot sa nu te intreb, unul din cei din conducere are tatal acel mare turnator „baciul”, daca este asa atunci nu mai am credinta ca se va face curatenie. la noi cum este cu conflictul de interese?


 50. dragilor, dacă cineva spune că acest spaţiu se becalizează trebuie să avem grijă.

  Haideţi să nu ne lăsăm aprinşi căci mînia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.

  Aş dori să facem un pic de post, vorba lui Ioan Daniel, şi să încercăm să ne potolim patima.

  Cred că modul de adresare şi abordare a fratelui Beni Lup au alunecat dincolo de adresarea şi abordarea creştinească în dragoste.

  Aş dori să ne îndemnăm unii pe alţii la dragoste şi fapte bune, altfel, dacă răspundem cu reacţie la astfel de chestiuni, nu rezolvăm nimic,

  În fond fr. Beni a făcut şi el ceva, a luat atitudine. A făcut ceea ce mulţi din bisericile noastre nu au curajul să facă.

  Unii bîrfesc pe la colţuri, doar atît, el cel puţin a făcut un pas în faţă.

  Pentru asta trebuie admirat şi felicitat.

  Nu discut acum conţinutul scrisorii şi acuzele, ci numai atitudinea.

  Haideţi să vedem şi ceva pozitiv în toată povestea asta.

  Draga Dani Buda, şi eu sînt dezamăgit că o astfel de discuţie a degenerat.

  Din pricina asta am amînat postul din seara aceasta.

  Draga Ionatan, îţi mulţumesc pentru versurile frumoase.

  Adevărat balsam după atîtea vorbe risipite.

  După vorbe…. bine că vin şi cuvinte!


 51. dragilor, tocmai am dat un comunicat menit să oprească genul de comentarii care să învenineze pe ceilalţi şi să ne invenineze şi pe noi.

  Aş vrea să luăm un pic de post de la „deconspirare” în comentariile noastre şi să facem un pic de „igienă” la locul faptei.

  Nu slujeşte cauzei tonul acesta..

  Haideţi să ne păstrăm eleganţa şi cavalerismul.
  Sînt două valori în care am crezut şi cred încă…

  Sau … să fim boieri după definiţia lui Steinhardt…


 52. Marius, nu te sătura de afirmarea adevărului. Ticăloşii asta aşteaptă.


 53. Cred ca nu a facut Beni un pas inainte,pentru ca trebuia sa discutati voi doi,inainte de a face gestul lui cavaleresc!
  Nu -mi asum nici o vina,cand parasc?
  ….Si…cum ..nimic nu e intamplator…cred ca Dumnezeu acum va face ceva,
  iar noi sa ne cenzuram putin,ca altfel imi iau jucariile si plec”Acasa”


 54. imi place ce spune Tozer;
  Dumnezeu vorbeste celui ce ia seama,El nu are NIMIC de spus omului superficial!
  Toti conducatorii crestini,care au zguduit lumea, au fost fiecare in parte,barbati ai durerii, a carui marturie in fata lumii,iesea din inimi impovarate(de lacrimi)


 55. Draga Alex, dacă postesc, asta nu înseamnă că nu mai mănînc niciodată… n-am murit încă 🙂

  Omor un pic numai de „firea pămîntească”.

  Aia este altă treabă, Elisa. Ce-a făcut Beni îl priveşte, ce fac eu este important, ce fac eu faţă de ce a făcut el.
  ast este mai important pentru mine decît ce a făcut el.

  Foarte intersant citatul lui Tozer… bun citat.


 56. Am deschis la intamplare Bilia (Editie Jubiliara a Sfantului Sinod tradusa de IP Bartolomeu )
  si uitati ce balsam am gasit.Cartea TOBIT 4:19

  „In orice prilej binecuvinteaza L pe Domnul Dumnezeu si cere I ca drumurile (postarile articolele mesajele ..etc)tale sa fie drepte si ca toate cararile si planurile tale sa izbandeasca ,de vreme ce lumea ntreaga nu are un sfat bun;ci Domnul este Cel care da tot binele si miluieste pe cine vrea .Si acum,fiul meu adu ti aminte de poruncile mele iar ele sa nu ti se stearga din inima

  Ce frumos!!


 57. erata Biblia


 58. Nu-ti va fi deloc usor Marius. Nu uita că încă trăim cu metehnele de ” judecată” din perioada dinainte de 89. S-ar putea să ai parte de o analiză dreaptă, obiectivă…dar se poate si să ti se plătească acum pentru multe. N-ar fi exclus… să fii linsat ( în termenii în care vorbeste Hristos în Predica de pe munte.E această apucătură în unii din liderii baptisti, chiar si în cei care-ti sunt poate prieteni si colaboratori. Mă tem că unii vor face apel si la hotărârea luată în Comunitatea de Oradea, la alegerile precedente …legată de „atacul pe internet”. Stii tu mai bine despre ce vorbesc.
  Pe de altă parte … Marius s-ar putea să înveti un lucru din această posibilă confruntare… Unii s-ar putea să te judece fără se te cunoască în profunzime, altii să te judece pentru că esti în anturajul lui PN. Dacă ti se va întâmpla una ca asta… te rog să te gândesti la următorul aspect… dacă nu cumva si tu în anumite situatii ai dat verdicte… sau te-ai raşiat la o pozitie a cuiva fată de altcineva… fără să cunosti persoana în cauză.
  Domnul să-ti dea si tie si fratilor din Consiliu discernământ si întelepciune!


 59. ” raliat” nu „rasiat”


 60. Asta ii cel mai tare articol de pana acum.
  Ceva ca in politica, stii Marius….cica dupa ce te-am distrus, si nici macar nu stim din ce, dar reputatia ti-am atins-o ca doar nu puteai sa fi tu (fr. Iosif Ton) mai sfant decat papa si decat noi (adica Marius si altii care te-au pus), acu hai sa trecem la alte lucruri ca ii destul..
  Acu ne pocaim de tot ce am spus, l-am ranit noi pe fratele Iosif da el oricum ne iarta daca ii asa cum spune, si noi mergem mai departe, cel putin stim ca si fratele Iosif nu ii un sfant, si noi ne-am facut treaba.
  Frumoasa lucrare Marius, frumos pentru un pastor baptist….ce sa mai spun… astept doar raspuns la mesajul pe care sper sa il accepti pe post-ul „iosif-ton-raspunde”


 61. si mai sunt 2 comment-uri scrise la post-ul „reactia-pastorului-paul-negrut-fata-de-marturisirea-pastorului-iosif-ton”
  tot de mine sub numele meu „Manuel”…
  Poate te induri sa discutam si de alea….Pentru ca cel mai mult imi place mie cand cineva deschide un subiect adica tu, lasa oamenii sa il desfinteze, mai critica si el ceva pe ici pe colo, si apoi gata hai ca mi-e sila, stii cum se cheama asta -> este in Iacov : „Dacã crede cineva cã este religios, si nu-si înfrîneazã limba, ci îsi însealã inima, religiunea unui astfel de om este zãdarnicã.” si continua Iacov in capitolul 3, citeste tu ca poate nu ai mai citit de mult……Ar fi bine sa termini asa cum trebui, cerandu-ti scuze pe blog fata de un om pe care ar trebui sa il respecti.


 62. sent4you, n-are nici o legatură ce s-a discutat aici cu ce spuneti dvs. La mareata dvs. cugetare, citez:

  „Pentru ca cel mai mult imi place mie cand cineva deschide un subiect adica tu, lasa oamenii sa il desfinteze, mai critica si el ceva pe ici pe colo, si apoi gata hai ca mi-e sila, stii cum se cheama asta…”

  Categoric, niciodata nu e prea tirziu sa presupuneti ca Marius are o maniera anume de a ne folosi pe toti, care suntem un fel de idioti ce ne aruncam cu pieptul inainte sa rupem ciolanu aratat de sefu’. Nu conteza ca nu aveti argumente, nici baietii aia cu ochii albastrii nu aveau.

  Fiind in posteala la metafore, nu mai zic nimic, dar daca trece postul asta, 🙂 sunteti omul meu, vom glumi impreuna.

  Poate ca am sa am si o surpriza pentru dvs., legata de un comentariu asupra celebritatii unui om.
  La revedere, America, noi, mioriticii, nani pui!


 63. Razvane, ma bucur ca te-ai apucat tu de curatat cartoful asta, ca daca apucam eu sa-i scriu, mai trebuia sa dea Marius un comunicat (pe langa ca trenuia sa ma cenzureze 🙂 ). De unde apar astia mai? Zici ca au fost plecati pe Marte pentru o vreme, si dintr-o data s-au retrezit printre pamanteni. Vorba cuiva: „mare-i gradina botanica a Domnului, dar aia zoologica e si mai si…”

  Ca si cum nu ar fi fost destul ca „a innebunit lupul” – stii reclama…

  Cu faza cu Consiliul si tot circul ala revin maine, ca is prea multe de spus. Dar zic atata numai: am mai trecut cu vederea ignoranta si lipsa de reactie si atitudine a alora fata de unii ca Bunaciu batranu’, Ton, Talpos, Mara, Tunea etc, dar la ce se intampla acum, nu mai pot sa ma nici un fel de toleranta. Adica pe aia cu „i-au chemat”. S-or trezit sa-l cheme pe Marius. Te pomini ca i-or cere si sa inchida blogul, si l-or si santaja. Pana unde poate merge nerusinarea si nesimtirea? Chiar cred ca ce fac ei va ramane fara efect? Chiar ca toti suntem prosti si idioti? nu vedem faptul ca pe toti aia, tortionari, informatori, vanzatori, inselatori si ce-or mai fi fost, nu-i cheama nimeni la interval dar pe unul care gazduieste discutii desprea adevar si curatirea de aluatul cel vechi il cheama sa il interogheze? Toata marsavenia asta mi se pare exact ca si ce se intampla inainte de 89 si ca si ceea ce facea Uniunea atunci, dupa cum descria fr Talos (a nu se confunda cu TalPos). A propos, sper si de data asta, oameni cu coloana vertebrala ca fr. Talos (a nu se confunda cu TalPos) sa ia pozitie fata de o asemenea nedreptate.
  Sunt de-a dreptul socat. Sper ca oamenii aia din consiliu sa nu se joace cu focul, cum au facut inaintasii lor „pigmeii”. Nu zic mai multe…
  Dar , hai sa cred si eu cu o naivitate inocenta, ca poate din toata chestia asta, va iesi de fapt ceva bun. Si totusi, sunt socat, pana unde merge nerusinarea unora. De asta sent4you cu pluta, nu ma mir, nici de lupul din reclama care „a innebunit”, dar ma mir de ailalti, ca ii mai si iau in seriso pe unii din astia.
  Marius, as vrea sa nu cenzurezi, dar daca totusi trebuie, te inteleg 🙂 Dar realitatea ramene aceeasi, …daca a innebunit, a innebunit, asa ca degeaba… 😀


 64. erata la comentul precedent, paragraful 2, randul 5:

  „Adica pe aia cu colaborarea nu i-au chemat, s-or trezit sa-l cheme pe Marius”


 65. Ca sa nu mai zic de atitudinea copilareasca a lupului: ” 😦 ma duc sa te zic la mami si la tati…”
  Penibil.


 66. Eu cred ca Domnul stie ce face si lui Marius i-a dat intelepciune in toate . Acum este provocat sa lupte ,,pe saltea ” ca-n vremurile trecute avand sustinatori si inamici. Noi doar sa ne rugam pt el, ca stie foarte bine ce are de facut pt a castiga medalia adevarului .


 67. […] Ce mai citesc pe bloguri… ianuarie 23, 2008 Astazi, de exemplu, aflu ca Marius, alias patratosu, a fost chemat la mititica -zice ascensorul spiritual. Postarea a fost […]


 68. E logic ceea ce spui draga Logik.
  Sper si cei din Consiliui Uniunii sa fie logici :):)


 69. Draga patratosule,
  Nu te satura de scris, indiferent despre ce e vorba. „Scrieti baieti, numai scrieti!” Oricum, blogul tau ocupa volume intregi de Tolstoi, Dostoievski sau Thomas Mann. Si cine mai are timp si chef de scris valoros ? Blogul omoara lectura importanta! Da-i inainte, acapareaza timpul si spatiul !


 70. Gamaliel, stai că încă nici nu s-a sesizat Consiliul, scrisoarea a fost trimistă, trebuie luată înevidenţă, trebuie să i se dea nr. de înregistrare, treubie să fie analizată de executiv, apoi propusă pe ordinea de zi, apoi votată ordinea de zi..şi apoi urmează discuţiile.

  AŞa cum spuneam şi altă dată, sînt gata să dau socoteală de orice cuvînt scris sau rostit.

  Da, dacă trebuie să plătesc pentru decizii şi verdicte pe care le-am dat, aşa să fie… Domnul le ştie pe toate, la El este chitanţierul..

  Draga Sent, eşti perseverent, dar perseverenţa nu este întotdeauna semn de înţelepciune şi hărnicia nu este întotdeauna semn de bunătate (Diavolul este cel mai harnic, cea mai harnică fiinţă)… Eu zic să stai întîi şi să mai citeşti una alta pe aici.

  Oricum, fiind începător pe blogul meu, la fel ca celor mai mulţi îţi acord şi ţie dreptul pentru două zile de „profesor al tuturor” şi „moralist de serviciu”, toţi începătorii care nu mă cunosc şi toţi ignoranţii în privinţa celor scrise de mine au dreptul acesta pentru trei zile…pînă se … dumiresc.

  draga Logik, 🙂 am rîs la cugetările tale de seară…

  staţi fraţilor că încă nu m-a chemat nimeni, e doar reclamaţia, atît… să vedem, să vedem dacă se deschide discuţia, eu abia aştept.

  Wes, mulţumesc pentru credit. 🙂

  Draga Aritochel :), dragule, nu, nu mă satur de scris şi nu mă voi sătura pînă nu-mi anchilozează degetele de la reumatism şi tot găsesc o soluţie şi atunci…

  Exact, „Scrieţi, băieţi, scrieţi”, exact asta este lozinca mea, dar şi „gîndiţi, băieţi, gîndiţi lucid”.

  Păi cine te obligă, Aristo, să mai vii pe aici, parcă zilele trecute erai obosit de una şi de alta de pe aici…

  Hai, nu fii ipocrit, îţi place, nu-i aşa? Nu te poţi abţine, e addictive? 🙂

  Vorba mea „acilea vine cine vrea, scapă cine poate…”

  Decontaminează-te de pătrăţoşenie şi îţi va fi mai bine, c mult mai bine lîngă Tolstoi, Mann şi Dostoievsky… nici nu merit să fiu pronunţat în aceeaşi propoziţie…

  Da, ce zici de Herman Hesse, Jocul cu mărgele de sticlă? Merită? O bunăciune!

  Cu aceeaşi simpatie, Platonikos Patratoteles!


 71. 🙂


 72. Nu-i aşa, Aristokeles 🙂 ?


 73. […] 2008 – Marius Cruceru: Sînt sătul de saturaţie… […]


 74. […] 2008 – Marius Cruceru: Sînt sătul de saturaţie… […]


 75. […] 2008 – Marius Cruceru: Sînt sătul de saturaţie… […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: