
Clopotniţa cu termopan
februarie 11, 2008Zilele trecute am văzut un documentar despre cel mai cunoscut turnător de clopote din România.
Mi-a plăcut foarte mult personajul: absolvent al unei şcoli de muzică, s-a apucat de o chestie care a devenit curînd pasiune pentru întreaga familie. Mi-a plăcut filozofia lui de bussiness, dar şi ideea din spatele afacerii.
Mi-am adus aminte de băiatul din Andrei Rubliov, cel care a turnat clopotul acela uriaş ….
În timp ce povestea despre clopote şi acordaje, despre comenzi şi tipuri de aliaje a spus ceva care m-a trimis spre starea bisericii din ziua de azi.
„Mă duc cîteodată să iau cîte o comandă epntru clopote şi preotul îmi spune…. vreau cinci clopote, dar el a construit clopotniţa atît de mică că abia îi încape unul singur şi acela foarte mic.
Altul spune că m-a ajutat deja şi nu mai trebuie să îi încarc nota de plată, mi-a făcut suportul de clopot din şină de cale ferată…. dar şina vibrează şi intră în rezonanţă cu clopotul şi strică totul…,
Altul mă cheamă şi spune că deja a terminat clopotniţa şi vrea un clopot care să se audă de la 7 km…. dar cînd mă uit la clopotniţă pusese deja termopan pe toate ferestrele clopotniţei…”
Cam aşa este şi biserica din ziua de azi.
Este dornică după tot felul de updatări, lacomă după modernizare, încercînd să caute tot felul de soluţii care să îi mărească audienţa, caută să îşi facă clopotul auzit la mari depărtări….
Da, asta ar trebuie să fie rolul bisericii, să fie clădirea cea mai înaltă din oraşe, să domine oraşul cu vederea ei frumoasă şi cu sunetul ei desluşit.
Dar, din păcate, biserica s-a îndreptat spre kitsch, şi-a urîţit faţa precum o adolescentă care vrea să îşi imite mătuşile mature, dîndu-se cu tot felul de creme şi fonduri de ten şi machiaje pe faţă n-a reuşit altceva decît să-şi potenţeze coşurile, distrugîndu-şi frumuseţea naturală.
Din păcate, dorind să îşi schimbe look-ul, biserica şi-a pus termopane la clopotniţă…
Sunetul s-ar putea să fie puternic, dar este înăbuşit de cele care ar fi dovada faptului că biserica a intrat în sfîrşit în epoca modernă.
Biserica se termopanizează, în dauna unui glas clar şi auzibil.
Clopotarii talentaţi care puteau să facă clopotele să plîngă sau să rîdă, trăgîndu-le în dungă sau în plin, au murit şi au fost înlocuiţi de aparate comandate prin GPS programabile pînă în anul 2099…
Ce ironie! S-ar putea ca Mirele să vină să îşi ia Mireasa şi pe un pămînt pustiu şi nevieţuit, clopotele fără clopotari să bată încă, programate electronic, iar sunetul acestora, înăbuşit de termopane să bocească o biserică care a semănat cu o femeie plină de pete şi zbîrcituri, dar care a încercat să se comporte ca o adolescentă plină de mofturi sau ca o adolescentă cu faţa curată, dar care şi-a stricat faţa cu pomezile vîndute de negustori înşelători.
Biserica de astăzi are o clopotniţă cu termopane.
În spatele geamurilor fumurii se ascunde o bijuterie turnată de veacuri cu glasul limpede şi clar, dar este un glas înăbuşit… de dorinţa de popularitate, de majoritate, de statistică, de audienţă.
Acela este clopotul adevărat al Bisericii…
Maranatha, Domnul nostru vine, dar clopotele false vor continua să bată după programe electronice atît timp cît zidurile vor rămîne în picioare, chiar şi fără oameni, atîta timp cît va exista curent electric, chiar şi fără puterea Duhului…
Ce ironie! S-ar putea ca Mirele să vină să îşi ia Mireasa şi pe un pămînt pustiu şi nevieţuit, clopotele fără clopotari să bată încă, programate electronic
………………………
Ironia ironiei: acest scenariu nu este plauzibil decat in teologia acelor biserici care nu prea folosesc clopote.
Noi nu avem clopotnite,dar cand au disparut geamurile,care aduceau a biserica si s-au pus vreo suta si ceva de termopane,si-a schimbat fata,ca doar asta „vrem”…nu mai are aerul acela pe care trebuie sa-l aiba,care sa te atraga si prin asta.
Ne tot modernizam si asa am facut si cu crestinismul.
In loc sa ne pocaim,facem sa rasune tot mai in gol”sunetul”care trebuie sa fie al nostru”cel al STRAJERULUI”
De aceea ma bucur tare mult „cand se pocaieste un pocait”..inclusiv eu,cand ma ajuta Domnul sa ma pocaiesc,de unele,altele.
ai uitat de izolarea cu polistiren! orice, numai sa nu mai iasa inafara nici marturia, dar nici gemetele datorate coatelor ce ni le tragem. In surdina, pt cei de-afara.
Chiar ieri vorbeam cu un prieten din State despre Maranatha! deci, atentie: EL vine!
ciprians
termoizolatia e altceva
are rolul de „a tine caldura inauntru”
Un pik mai jos este o cutie a milei pacat ca nu se vede in aceasta poza….
Din pacate pierdem incet, incet tot ceea ce Hristos a cerut, dragoste, ascultare, modestie si simplitate si le inlocuim cu cele care ne arata cat de jerpanosi ne-am simtit cand eram ceva mai mult dupa voia Sa. Ce gloriosi ne simtim acum cand cu greu mai poate cineva sa ne deosebeasca de lume,nu din pricina termopanelor ci cu mult mai rau din duhul strain de Hristos de a le arata celor din lume ca suntem cineva, fie prin constructii, titulaturi, calitatea spectacolului evanghelistic oferit, etc.
asa-i, Vlade!
Ioane, polistirenu’ izoleaza si fonic, si BCA-ul. ce caldura, dom’le, ce caldura? sau, caldura mare, mon cher, caldura mare… 😀 😀 😀
i de bine ca izoleaza si fonic nu se aud zgomotele din afara si nici……
Imi plac mult clopotele, au un sunet frumos. Cand ma uit insa la turla din imagine, parca imi pare de-a dreptul obscena, o insulta directa asupra a tot ce poate fi chemare a lui Dumnezeu la modestie si bun simt.
Sa vorbesti de nevointele sfintilor si apoi sa te uiti la monstrul acela, parca simbol perfect de antiteza la smerenia ceruta de Dumnezeu. 😦 😦 😦
Da, asa este, cum ziceti. Dar chiar si faptul ca vedeti lucrurile astea, la sa loc sperantei. Christos va avea intotdeauna oameni care sa-l urmeze si sa-l marturiseasca – adica sa refuze confortul termopanelor asa cum El a renuntat la otet, pe cruce fiind.
Daca nu noi, atunci altii…
Primii crestini se rugau in umile catacombe, in locuri dispretuite de ceilalti, dar in care Cerul se cobora peste sufletele lor, facandu-le sa straluceasca de atata sfintenie. Apoi crestinii au inceput sa faureasca locasuri de inchinare tot mai frumoase, mai marete, mai pline de stralucire. Dar sufletele lor nu mai erau ca ale acelora dintru inceput. Stralucirea s-a mutat din suflete in ziduri. Astazi nu mai intelegem nici macar semnificatia locasurilor noastre de rugaciune. Le „prefacem” dupa chipul vietii noastre. Le termopanizam, cum bine spunea Marius.
Am auzit ceva in acest sens. Cineva a fost la Curtea de Arges si a vizitat manastirea lui Neagoe Basarab. A constatat cu stupoare ca la ferestrele acestui monument unic al artei crestine medievale romanesti, tronau niste termopane de „toata frumusetea”! Mai ramane sa dam si la Voronet cu putin var lavabil, sa punem pe Biserica Neagra niste tigle Bramac si totul ar fi perfect!
Cat priveste „biserica” din sufletul nostru….Aici e si mai sumbra perspectiva… Nici macar termopane nu sunt pe acolo! Sunt oare prea pesimist? Vorba lui Ciprian, sunetul gemetelor datorate coatelor ce ni le tragem din greu unul altuia.
Mi-am mai adus aminte de ceva si mai trist. am vazut saptamana trecuta in Buucresti o biserica veche, ctitorie voievodala, in santier de renovare. Pe zidul ei trona un afis de toata frumusetea – o reclama(!!?) la o firma de constructii! Spatiu de afisare… Maine-poimaine poate vedem anunturi cu iz mercantil: „oferim mantuire la promotie! Doua la pret de una!”
apropos de mantuire… e cam fierbinte tema… poate mai vezi cate unu ca isi ia cate doua, trei la pretz de una sa aiba si de rezerva…
probabil asta e imaginea bisericii secolului 21 – shi-a pus termopane ca sa nu mai faca risipa de sunet real… se specializeaza pe cel virtual, nu mai are nevoie de clopote reale… foloseste un mp3-player shi s-a rezolvat problema… cum enoriashii sunt in scadere, nu mai sunt fonduri de platit clopotarul.
Cum or fi „batut clopotele” in Biserica de inceput ca asa de multi au auzit un sunet clar, netermopanizat? Cum de fiecare crestin isi avea la purtator clopotnita si sunetul era asa cald si deslusit ca Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti?
Ce este de facut? Cred ca trebuie sa invatam „sa tragem clopotele” si ca indivizi si ca Biserici, asa ca sunetul sa fie cald si pe inteles (caldura si claritatea pe care le are Cuvantul). Si mai trebuie sa scoatem termopanele de pe clopotnite, chiar daca nu vor mai arata asa de…cool!
ce rost are sa pui geamuri termopan nde e clopotul?
e ca si cum iei microfonul unui cintaret se aude dar cei de linga el atat .
Biserica e cumva din Gherla ?
Asa doar cu titlu informativ.
Draga CNI, sînt sigur că ai prins ideea, Clopotniţa cu termopan nu are legătură cu nici o confesiune, este o alegorie…
sînt sigur că ai priceput asta, nu te mai simţi tot timpul ameninţat, chiar nu am făcut nici o referire la tradiţia din care vii tu, m-am gîndit la biserică în general, biserica de azi…
Elisa, din păcate unele dintre bisericiile de azi seamănă cu orice altceva decît cu o biserică… fără discriminare, biserici ortodoxe, catolice, etc.
Îmi pare rău, CNI, dar de data asta mă leg de o clădire care îmi vine în minte, una urîtă, catedrala Ortodoxă din Arad, chiar la ieşirea spre Oradea şi urîţenia aia neterminată de 14 ani, catedrala din Oradea, chiar în Centrul civic.
este o ruşine, stă acolo cu zidurile putrede de cînd m-am mutat în Oradea…
eu nu înţeleg cum toţi minoritarii îşi pot termina bisericile şi majoritarii nu, mai ales în buricul tîrgului…
Să nu îmi spui iar de fondurile din America… aş considera că rezolvi superficial problema.
Draga Cipri, El nu va avea nevoie de clădirile noastre, frumoase sau urîte, ne duce acolo unde nu sînt decît zidurile cetăţii pătrate 🙂
Ioan Daniel, mi-a plăcut chestia cu cutia milei, da, nu se vede… cîteodată nu se vede cutia, altă dată nu se vede mila..
draga Vlad, din păcate biserica, de-a lungul istoriei ei, a avut mai multe perioade în care a ales triumfalismul deşănţat în locul smereniei şi pocăinţei, şi acum riscăm să cădem în activism în loc să facem Lucrarea, să unim păcatul cu sărbătoarea în locul pocăinţei autentice.
Uneori oamenii au ridicat tot felul de ţepe înspre cer, vezi ţeapa cu măslina care este monumentul revoluţiei… simbolizează perfect ce ne-a făcut Iliescu… o ţeapă…
Amin, Dane, amin… aşa să fie şi să te audă Dumnezeu, faptul că observăm aceste lucruri ne mai dau un pic de speranţă… aşa să fie …
da, Livius, biserica este din Gherla..
Nu-i vinovată biserica aia, dar altă imagine n-am găsit.
Fane, tocmai asta este, vorba de reîntoarcerea la puterea crucii vechi, aşa cum spuena Tozer,
vrem puterea bisericii vechi, dar „umblăm cu fofîrlica”, vorba fratelui Marcu, „cu şmecherii” duhovniceşti
Bogujoy, da, mîntuirea este tot timpul o temă fierbinte, pentru că este vorba de viaţă şi de moarte, nu?
să fie şi cu mp3, şi pe internet să se tragă clopotele, oriunde, numai să fie un sunet clar.
Am fost într-un sat în care de curînd murise clopotarul, un bătrîn care aşa de bine putea să tragă clopotele că de Sînta Maria, clopotele parcă îngînau… „Ma-ria, Ma…ria”…
După moartea lui n-a mai putut trage nimeni clopotele aşa…
Alex Androne, demult s-a înfiinţat sistemul acela… plăteşti ceva la biserică şi ţi se mai iartă din păcate…
Alex celălalt, Ai prins foarte bine ideea cu Voronţul cu var lavabil… pînă la urmă băieţii ăştia cu computerele lor ne vor ajuta să identificăm exact şi albatrul de Voroneţ…
dar nu baietii cu ochi albastrii_?:))
Dar despre biserica aceea mare baptista, tot din Arad, nu foarte departe de noua catedrala, foarte vizibila din tren -i-am uitat numele- ce ziceti?
D.p.d.v. arhitectural, bineinteles?
Am aceeaşi părere, CNI, aceeaşi părere.
putzini sunt ca clopotarul acela… a murit clopotar… a fost clopotar pana la moarte… insa unii nu sunt capabili de performantza in lucrul incredintzat. cel mai plauzibil motiv este ca vor sa faca mai multe lucruri – ca romanu’. am avut harul, si slava Domnului pentru asta, sa traiesc departe de tzara de ceva timp… si ce imi place la poporul asta de aici… scoate untul din lucrul incredintzat… pune suflet in ceea ce face. nu face numai de mantuiala, numai sa fie facut; iar prinde bine vorba aia – k romanu’. si dupa cum arata si proiectul bisericii din poze ii cam de mantuiala facut… suntem prea saraci sa ne folosim de lucrurile ieftine, in rest sa fim noi sanatoshi!
draga Bogujoy, unii nu sînt în stare de performanţă într-un anumit domeniu, într-un singur domeniu, pentru că sînt talentaţi la prea multe lucruri.
aia este problema.
Aşa da, cum spui, în sîngele nostru curge „lucru de mîntuiala” şi „lălăiala”…
Nu noi sîjntem de vină, Genetica! 🙂
Si mie imi repugna „termopanizarea”.
Alex, termopanizarea nu este doar de văzut cu ochiul, este de simţit cu inima…
aia este mai gravă..