h1

Ce facem cu nemţii? Mauthausen 2

februarie 13, 2008

Acum scările morţii şi zidul paraşutiştilor sînt pline de lumină…

zidul-parasutistilor.jpg

…poate şi pentru că acest neam atît de ciudat, germanii, fac cîte ceva să înveţe o lecţie a istoriei…

Cred că avem de învăţat cîte ceva de la ei.
Cele cîteva milioane de euro investite în prezervarea acestor locuri nu pot compensa durerea, dar .. este o posibilă lecţie de tratare a trecutului.

„Prin soarta morţilor să înveţe cei vii”…mortuorum sorte discant viventes, asta scrie pe sarcofagul din mijlocul lagărului..

Nu există uitare fără stîlpi de aducere aminte.

Nu există iertare fără recunoaşterea trecutului.

Nu există memorie fără rememorare.

Nemţii încearcă să îşi amintească şi să ne reamintească ce-au făcut…

Nemţii au curaj, un curaj de care ne-a lipsit pe noi istoria.

Nemţii au îndrăzneala de a privi în trecut şi de a ispăşi uitîndu-se în ochii noştri cu o umilinţă demnă.

În 1999 am întîlnit în Oxford un tînăr, un copilandru, era german. Studia pentru a deveni pastor în Germania natală.

Unul dintre primele subiecte pe care le-a abordat chiar el însuşi a fost ….lagărele de concentrare.

Bunicii i-au povestit.

M-a întrebat imediat de ce naţionalitate sînt şi a vorbit despre răul care s-a făcut atunci.

Am fost mai satifsfăcut de această abordare decît dacă şi-ar fi cerut iertare isteric pentru toate crimele părinţilor lui.

Totul a fost atît de natural, atît de normal.

Am cîntat împreună, un foarte bun pianist…

Mi-a plăcut acel tînăr şi am rămas prieteni.

Cînd am plecat mi-a făcut o surpriză care m-a făcut să lăcrimez ca o fată nemăritată, care pleacă pentru prima dată de acasă.

Trebuia să plec la ora 3 noaptea.

Ne-am luat rămas bun seara şi ne-am dus fiecare în dormitoarele noastre, nădăjduind la un şir de scrisori prin email.

La 3 noaptea pe cînd îmi tîram singur bagajul pe hol, aud o engleză cu un r dur… era M., prietenul meu,

Venise în toiul nopţii să mă conducă la staţia de autobuz.

Eroic, nu-i aşa că există un eroism al gesturilor mărunte…?

Băiatul ăsta ispăşeşte firimituri din Mauthausen prin felul în care îşi arată curajul de a aborda trecutul, istoria şi prin felul natural şi simplu în care înţelege prezentul relaţiei cu „suboamenii”.

Probabil de asta cînd întîlnesc vreun coleg german nu simt nevoia să mă duc la el şi să îi amintesc de lagărele de concentrare şi de evrei… şi de Hitler

Cred că Auschwitz, Buchenwald, Mauthhausen, pot fi modele de la care să învăţăm că „harul este gratuit, dar nu este ieftin”.

Poate oare felul în care se raportează nemţii la trecut să se constituie într-o lecţie şi pentru noi?

Numai că ne trebuie ceva mi mult decît sentimentalisme ieftine, ne trebuie acea formă de curaj şi dîrzenie pe care germanii au cultivat-o de-a lungul istoriei.

Deci, ce facem cu germanii?

Ce facem cu Hitler?

hitler-muzeul-figurilor-de-ceara.jpg

Să nu uităm însă că atunci cînd strîmbăm gratiile, stricăm şi crucea… strîmbăm şi lumina.

Cînd ne amintim amintim strîmb suferinţa, mîngîierea ei este împuţinată.

gratiile-strimbe-si-lumina-strimba.jpg

Click pe dunga asta neagră să vezi ce vezi…

66 comentarii

 1. E necesar sa ne amintim de astfel de evenimente. Cu durere, dar trebuie. Cine nu invata din greseli e condamnat sa le repete, nu-i asa? Eu n-am fost decat la memorialul din Sighet, si acolo era o bucata mare de panza pe care scria in zeci de limbi: „Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi”. Ceva impresionant.


 2. Distanta – geografica si temporala – face ca uitarea sa se aseze pe astfel de catastrofe; compasiunea de care suntem in stare, este limitata si de aceea trebuie impartita drept intre victimele genocidelor de care, din pacate, istoria n-a dus si nu duce lipsa.
  Ma vad nevoit sa insist pe o idee pe care amintit-o deja: sunt alte categorii care de-a lungul timpului, au fost victimizate: armenii, cambogienii, sudanezii, rwandezii, bosniacii. Au trecut 60 de ani de la holocaust in timp ce de masacrele din Rwanda, ne despart mai putin de 13 ani. Poate ar trebui sa revizuim cantitatea de atentie pe care o acordam, precum si publicitatea pe care o facem unui eveniment – ea nu poate fi decat in detrimentul altora care, astfel, sunt trecute sub tacere.


 3. Nemtii si-au platit cu varf si indesat crimele. Si le-au asumat, de asemeni. In ’68, studentii francezi marsaluiau cu portretele lui Lenin si Stalin, pe strazile Parisului si evenimentul este inca tratat ca unul progresist si eliberator, in vest; in prezent in America este o adevarata moda printre intelectuali, sa fie de stanga. Socotelile istoriei se incheie stramb si sunt folosite cantare diferite pentru a aprecia fapte de aceeasi natura.


 4. Razboiul d-lui Bush a ucis un milion de irakieni. Cum ramane cu asumarea si pocainta, in acest caz? Cum ramane cu sprijinul pe care bisericile din USA l-au acordat acestui razboi – cel putin in prima faza a lui? Pozele cu gramezile de cadavre din lagarele naziste, au facut inconjorul lumii. La fel si pozele cu prizonieri irakieni batjocoriti de soldati americani. Deci…care este dreapta masura in toata aceasta ciorba a istoriei?


 5. Daniel, neapărat mă duc şi la Sighet. Nu scap ocazia. Cu copiii.

  DAh. H. sigur că sînt şi alţii… da, nu este totul numai cantitatea, sînt şi circumstnţele şi totuşi, chiar dacă ai pune numai cantitatea… te rog .. compară 100.000 sau 300.000 cu 6 milioane…

  Mai sînt ruşii… 22.000.000

  Augustin are texte superbe despre război, cînd acesta este just?

  Cred că nu îţi imaginezi cumva că aş fi de acord cu ce s-a întîmplat în Guantanamo Bay… cu cele făcute de americani irakienilor.

  Dreapta măsură este numai la Cel Drept… tocmai de aceea trebuie să învăţăm din aceste lucruri, să le privim şi să învăţăm.


 6. uite despre ce vorbeam

  http://degeabatologie.wordpress.com/2008/02/12/scrie-despre-hitler-reloaded/


 7. Cu adevarat dreapta masura o are numai Dumnezeu… caci atunci cand noi, oamenii ne-am inchipuit ca „omul este masura tuturor lucrurilor”, s-a vazut din plin ce fel de masura avem. Sau mai bine zis …masuri!
  Cat despre „ciorba istoriei” (Dan.H.),aceasta are numai gust de sange… Atata sange varsat… Holocaustul istoriei umanitatii.
  Astazi le-am vorbit copiilor numai despre acest subiect. Le-am amintit si de martirii Bisericii. Dar si despre grozaviile contemporaneitatii. Trebuie stiute. Trebuie cunoscute si vazute in lumina adevarului. Pt ca ele sa nu se mai repete niciodata! Dar oare intelegem noi, oamenii, ceva din toata istoria? Ba bine ca nu! Repetam cu o consecventa demna de o cauza mai buna aceleasi si aceleasi greseli. Nu ne mai invatam minte odata, vorba stramosilor nostri.
  M-am bucurat ca subiectul a fost receptat de catre copii. Au sufletele curate inca. Dar si un Hitler a fost candva copil… Ce l-a facut sa ajunga un asa monstru cu fata umana? Am vazut pe calculatorul unui copil un film cu ororile holocaustului. S-a facut o liniste totala in clasa. La asa vedere…incremenesti…
  Nu cred ca exista razboi just. Si nici razboi sfant! Este numai razboi si atat!In care oameni mor si atat suferinta explodeaza in lume… Poate doar „razboiul” impotriva raului, a pacatului, a nedreptatii. Si numai cu armele credintei, cu „arma” imbatabila a Iubirii! Cum ne invata atat de frumos, atat de adevarat Hristos…


 8. Domnule Patratosu,

  Harul cu care va laudati pe aici pe blog nu va scuteste de prostie. Va rog sa ma anuntati si pe mine cand ati citit clar si ati inteles ce am scris.
  Iar daca nu intelegeti, va rog sa imi spuneti si voi scrie pe blogul meu un ghid de traducere a pamfletelor in limba romana pentru Ghita, Nelu, Lenuta si baptisti.

  Cu multa stima,
  machiavellianul


 9. Marius, ce zici de bomba asta de eveniment http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/02/sa-toleram-prostia-cu-profetul-mohamed.html?
  Mă interesează părerea teologului din tine…


 10. Am lucrat alaturi de germani atat in tara cat si in Munchen – consider ca constiinta lor post hitlerista a fost marcata de o schimbare radicala fata de perioada de dinainte. Evenimentele devastatoare i-au influentat si pe ei – practic Germania a fost distrusa, aproape toate cladirile istorice au fost reproduse.

  Ceea ce povestesti legat de prietenul tau M. am simtit si eu in relatiile cu ei desi nu erau crestini.

  Capacitatea lor de organizare, de reconstruire, unitatea bazata pe obiective comune, claritatea in gandire, determinarea cu care fac totul au dus la rezultatele pe care le au acum. Germania de la finele razboiului si Germania de azi sunt la o diferenta pe care noi nu o vom putea realiza nici in 200 de ani.

  Din multe puncte de vedere germanii sunt o „masina” compacta motivata, cu o directie bine determinata, obiectivele lor individuale se subordoneaza celor comune de dezvoltare nationala.

  Sigur ca au si carente in schimb unitatea lor si forta de mobilizare era o caracteristica specifica si inainte de razboaie, fapt de care s-a folosit Hitler pentru a construi masina germana de razboi. Nu Hitler a fost cheia mecanismului ci el a profitat de unitatea lor si de dorinta lor de a face ceva genial, unic – fapt care Hitler vroia sa o transforme in dominatia rasei pure.


 11. oaqmenii de genul asta repara istoria, de multe ori fara a face nimic. Prin felul lor de-a fi. Dar exista si opusul lor. Sunt neo-nazistii din Germania (si nu numai). E de datoria noastra si a celr de dupa noi sa nu lasam istoria sa se repete -stiu, suna ca un cliseu, dar e realitatea. Istoria nu se repeta neaparat in acelasi chip, in acelasi mod.


 12. draga Alex, da, ciorba istoriei este roşie şi are un gust foarte amar.

  Chiar eram curios cum au reacţionat copiii.

  DA, Hitler a fost copil. cine l-a făcut aşa? TAică-său

  Uite aici…

  http://www.fabricadebarbati.ro/magazia/gazeta.htm

  Draga Machiavellianule, nu iti inteleg reacţia…
  Am sesizat doar că se scrie despre Hitler ATÎT.

  NU AM COMENTAT CE SE SCRIE…
  Îmi pare rău n-am capslock mai mari decît atît…

  În rest, să auzim numai de bine… cred că nu este nevoie de dicţionarul cu pricina, dacă te uiţi bine…. am şi eu cîteva pamflete pe-acilea.

  Să ai sănătate!

  Draga Alex, am citit ce ai scris.

  Ce să spun… nu spun nimic. Cred că oamenii au şi ei dreptatea lor.. nici mie nu-mi place să fie reprezentat Cristos grafic. În nici un fel.
  Am nişte „icoane” prin casă, dar le ţin pentru un anume scop. Altă dată despre asta.

  În rest sînt un iconoclast convins.

  draga Romuluss, asta m-a mirat şi pe mine, drag prieten, ce i-a făcut pe germani şi japonezi să se ridice aşa pe propria cenuşă..

  Amîndouă naţiile au pierdut războiul.
  Noi, datorită unei „întoarceri” de ultim moment (unii o numesc laşitate, curvie.. etc.) am fost cîştigători ai războiului alături de Rusia Mamă..

  Ce i-a făcut să se ridice astfel..

  Ştiu „Românul s-a născut poet, neamţul s-a născut… harnic… ”

  da, Ciprian, şi pe la noi sînt legionari, am avut în facultate, în grupele de litere la Bucureşti…

  Nu mai insist că mă apucă durerile de cap.


 13. Alois Hitler

  Alois Hitler (1837-1903)

  ● Căsătorit cu Anna Glassl, are un copil nelegitim cu Thelka, una dintre amante. Mai are un copil cu una dintre servitoare, Franziska Matzelberger.

  ● Se recăsătoreşte cu Klara Polzl. Are alţi doi copii cu aceasta din urmă, Adolf şi Paula.

  ● Fără o ocupaţie permanentă, lucru neobişnuit în secolul 19, sînt mărturii că „nu îi plăcea munca”. A fost pentru scurt timp angajat al vămii germane.

  ● Îl bătea pe Adolf cu sălbăticie pentru „a reuşi în viaţă”, dezamăgit fiind de fiul Franziskai care a sfîrşit prin a fi arestat pentru furt.

  ● Relaţia dintre Alois şi Adolf s-a deteriorat tot mai mult pînă la moartea lui Alois, în 1903.

  ● Ceea ce a urmat este în cărţile de istorie.


 14. Am citit o carte: ‘The Reader’ (‘Cititorul’ sau ‘Cititoarea’), de Bernard Schlink. Schlink este neamt, contemporan, judecator de profesie. In cartea asta este vorba despre un adolescent care intra intr-o relatie nepermisa cu o tipa mai in visrta cu mult decit el. Nu as vrea sa va stric placerea de a o citi, dar ideea e ca tipa a fost implicata in Al Doilea RM. Sint multe chestii interesante in carte, dar principala trimitere este la o relatie nenaturala intre un copil nevinovat (Germania?) si un adult uns cu multe alifii (nazismul?). Copilul nu prea are ce face, e dus pe sus – carnalitatea dezlantuita precoce nu se mai poate controla. Iar adultul nici nu se gindeste prea mult la implicatii – ce se face este pur si simplu cea mai interesanta/incitanta ocupatie a momentului.


 15. “Românul s-a născut poet, neamţul s-a născut… harnic… ”
  Ha, ha, ha! e grozav dictonul asta. Si am mai auzit o completare la nemti: i-a facut Dumnezeu cu o cheie de 16 in mâna!? Sa „surubareasca”. De-aia fac asa masini faine (cum e si „Patratosul” de la Mercedes!)
  Cutremuratoare amanunte despre copilaria lui Hitler…asta explica multe… Ca si pentru alte personaje sinistre (stiti ca si Stalin a facut seminarul?? si ce regim ateist a impus…). De-asta e bine sa ne straduim sa eliminam orice urma de violenta din scoala, din societate…Tot ce poate traumatiza si duce la drame cumplite. Si asa se intampla prea multe… Nepermis de multe. Intr-un mediu in care ar trebui sa rasune numai rasete de copii si voie buna…
  E trist cand o „educatie” defectuoasa poate produce traume cumplite. Povestea odata un psiholog ca a vazut cum un copil care era batut frecvent, isi pedepsea papusile cu maxima severitate! Asta a primit…asta a daruit!
  Draga Marius, felicitari si pt demersurile din „Fabrica de barbati!” M-a socat relatarea despre fotograful nepasator…Poate vorbim odata si despre fenomenul paparazzi. Care a luat-o razna rau…
  Multa sanatate!


 16. Sa urmariti filmul artistic-clasic cu Procesul de la Nurnberg. Acolo Avocatul Apararii preciza.” cine condamna un ofiter neamt;..de fapt se condamma singur pentru starea rea a omenirii” Toti ne facem vinovati pentru ca s-a ajuns la Holocaust practic.


 17. foarte bună metafora, Sderbach,

  Da, Alex, ştiu de Stalin, toată povestea lui..

  Vorbim, vorbim şi depre paparazzi… mîine lumea vorbeşte despre dragoste… sînt curios cum?

  Eu ştiu un text despre dragoste Ioan 3:16

  Alexander.. . Hm, trebuie să vad filmul ca sa vad daca isnt de acord cu replica aia..


 18. Nu vreau sa ma pronunt cu prea mare autoritate dar ca sa raspund la intrebarea ta, Marius, „ce i-a făcut pe germani şi japonezi să se ridice aşa pe propria cenuşă..” propun teoria ca datorita interventiei americane si a stabilitatii aduse in zona de „ocupatia” americana aceste tari au propasit. Si e interesant ca amindoua au reusit la fel de bine (Japonia – a doua economie din lume, Germania – a treia economie, sau invers) in ciuda faptului ca culturile erau asa de diferite. Banuiesc ca peste multi ani vom spune acelasi lucru si despre Irak desi multi spun ca Islamul nu poate avea democratie.
  Uite si un articol interesant despre atitudinea americanilor cu privire la extremism in comparatie cu atitudinea „toleranta” a europenilor. Imi pare rau ca iau atita spatiu…………..
  A GERMAN EDITORIAL
  Mathias Dapfner, Chief Executive of the huge German publisher Axel Springer AG, has written a blistering attack in DIE WELT, Germany’s largest daily paper, against the timid reaction of Europe in the face of the Islamic threat.

  EUROPE – THY NAME IS COWARDICE

  (Commentary by Mathias Dapfner CEO, Axel Springer, AG)

  A few days ago Henry Broder wrote in Welt am Sonntag, „Europe – your family name is appeasement.” It’s a phrase you can’t get out of your head because it’s so terribly true.

  Appeasement cost millions of Jews and non-Jews their lives, as England and France, allies at the time, negotiated and hesitated too long before they noticed that Hitler had to be fought, not bound to toothless agreements.

  Appeasement legitimized and stabilized Communism in the Soviet Union, then East Germany, then all the rest of Eastern Europe, where for decades, inhuman suppressive, murderous governments were glorified as the ideologically correct alternative to all other possibilities.

  Appeasement crippled Europe when genocide ran rampant in Kosovo, and even though we had absolute proof of ongoing mass-murder, we Europeans debated and debated and debated, and were still debating when finally the Americans
  had to come from halfway around the world, into Europe yet again, and do our work for us.

  Rather than protecting democracy in the Middle East, European Appeasement, camouflaged behind the fuzzy word „equidistance,” now countenances suicide bombings in Israel by fundamentalist Palestinians. Appeasement generates a mentality that allows Europe to ignore nearly 500,000 victims of Saddam’s torture and murder machinery and, motivated by the self-righteousness of the peace movement, has the gall to issue bad grades to George Bush… Even as it is uncovered that the loudest critics of the American action in Iraq made illicit billions, no, TENS of billions, in the corrupt U.N. Oil-for-Food program.

  And now we are faced with a particularly grotesque form of appeasement. How is Germany reacting to the escalating violence by Islamic Fundamentalists in Holland and elsewhere? By suggesting that we really should have a „Muslim
  Holiday” in Germany? I wish I were joking, but I am not. A substantial fraction of our (German) Government, and if the polls are to be believed, the German people, actually believe that creating an Official State „Muslim Holiday” will somehow spare
  us from the wrath of the fanatical Islamists. One cannot help but recall Britain’s Neville Chamberlain waving the laughable treaty signed by Adolph Hitler and declaring European „Peace in our time”.

  What else has to happen before the European public and its political leadership get it? There is a sort of crusade underway, an especially perfidious crusade consisting of systematic attacks by fanatic Muslims, focused on civilians, directed against our free, open Western societies, and intent upon Western Civilization’s utter destruction.

  It is a conflict that will most likely last longer than any of the great military conflicts of the last century – a conflict conducted by an enemy that cannot be tamed by „tolerance” and „accommodation” but is actually spurred on by such gestures, which have proven to be, and will always be taken by the Islamists for signs of weakness. Only two recent American Presidents had the courage needed for Anti-appeasement: Reagan and Bush.

  His American critics may quibble over the details, but we Europeans know the truth. We saw it first hand: Ronald Reagan ended the Cold War, freeing half of the German people from nearly 50 years of terror and virtual slavery. And Bush, supported only by the Social Democrat Blair, acting on moral conviction, recognized the danger in the Islamic War against Democracy. His place in history will have to be evaluated after a number of years have passed.

  In the meantime, Europe sits back with charismatic self-confidence in the multicultural corner, instead of defending liberal society’s values and being an attractive center of power on the same playing field as the true great powers, America and China.

  On the contrary – we Europeans present ourselves, in contrast to those „arrogant Americans”, as the World Champions of „tolerance”, which even (Germany’s Interior Minister) Otto Schily justifiably criticizes. Why? Because we’re so moral? I fear it’s more because we’re so materialistic, so devoid of a moral compass.

  For his policies, Bush risks the fall of the dollar, huge amounts of additional national debt, and a massive and persistent burden on the American economy – because unlike almost all of Europe, Bush realizes what is at stake – literally everything.
  While we criticize the „capitalistic robber barons” of America because they seem too sure of their priorities, we timidly defend our Social Welfare systems. Stay out of it! It could get expensive! We’d rather discuss reducing our 35-hour workweek or our dental coverage, or our 4 weeks of paid vacation… Or listen to TV pastors preach about the need to „reach out to terrorists. To understand and forgive”.

  These days, Europe reminds me of an old woman who, with shaking hands, frantically hides her last pieces of jewelry when she notices a robber breaking into a neighbor’s house.

  Appeasement?

  Europe, thy name is Cowardice


 19. Draga Dan H, inteleg ce spui, dar nu incurca borcanele. Nici nu poate fi vorba de vreun fel de comparatie intre ce au facut nazistii si razboiul din Irak. Sa fim seriosi. Cu razboiul din Irak e o cu totul alta poveste. Cu totul alta. Sigur ca aici se despart cei care au fost pro si contra interventiei din Irak. Dar asta e o alta poveste. Iar a compara lagarele de concentrare cu Guantanamo Bay e o alta gluma. Aaaaa, da, ca musulmanii, teroristii musulmani, vor face la fel daca nu mai rau ca nazistii (daca vor fi lasati) asta e o alta poveste. Nu ca deja nu o fac, o fac, dar poate ca inca nu la scara la care au facut-o nazistii. Si problema cu astia e ca „joaca” las, si nu pe fata cum au facut-o nazistii. O forma mai mare de lasitate ca si la islamicii terorisi, nu s-a mai gasit si nu se va mai gasi vreodata pe fata acestei planete.
  Deci, daca e sa aducem discutia in taramul prezentului, in dreptul acestora trebuie discutata ideea noilor nazisti, si nu in dreptul americanilor sau a englezilor, care, ca si atunci, au curajul de tine piept si a confrunta acesti neo- care, daca ar putea, maine ne-ar mauthausen-tiza pe toti „infidelii”. Cate victime ar fi? Cam tot ce ramane pe dinafara din populatia planetei, dupa ce i-ai scos de la numaratoare pe islamici. You do the maths. Asa ca, sa nu confundam lucrurile.

  A propos, poate fi pus si Machiavellian ala alaturi de islamici la socoteala, ca e cam din aceeasi tagma cu ei si cu nazistii. E posibil totusi la el sa fie vorba doar de infantilism. Sa-l mai lasam un an, poate se coace.


 20. Mare dreptate are Mathias Dapfner. Mare dreptate. Articolul ar trebui publicat in orice ziar din Europa si din lume, ar trebui citit de orice european si nu numai. Multumim de articol Daniel.


 21. Agreez si eu ca treaba cu Guantanamo Bay comparat cu lagarele de concentratie e o gluma. Chiar si Abu Ghraib e nimic in comparatie. Ce se intimpla acolo in majoritate este tratamentul ce ar trebui aplicat tuturor teroristilor. Unele lucruri chiar mai sever.


 22. Fiind botezat in Biserica germana si avand parintii spirituali de acolo pot sa va spun ce am invatat de la ei : – punctualitate
  – organizare ( un lucru bine organizat e pe jumatate realizat )
  – seriozitate pe Calea Domnului
  – calitatea lucrului facut
  – corectitudine in relatii
  Ps . Rugaciunea germanului ; Doamne da-mi mintea romanului cea de pe urma !
  Oare de ce ?


 23. draga Dani, foarte bine scris articolul tau,

  Ceea ce face acum arhiepiscopul Bisericii Anglicane nu mi se pare deloc un act de împăciuire înţeleaptă, ci de cedare laşă în faţa islamismului. toate acestea în numele aşa zisei civilităţi.

  Logik, tind să îţi dau dreptate, da, una este războiul din Irak, alta este ce s-a întîmplat în urmaă cu mai bine de 50 de ani.

  Gîndiţi-vă dacă nemţii ar fi avut la dispoziţie mijloacele tehnologice de astăzi, gîndiţi-vă unde s-ar fi ajuns.

  Aici nu sînt de acord cu tine, Dani, sînt pentru pedeapsa capitală, pentru judecată dreaptă, dar nu sînt pentru chinuirea unei fiinţe umane, nu sînt pentru batjocorire…

  Mă abţin doar în dreptul violatorilor de copii… atît, acolo m-aş mai gîndi un pic.

  Acolo i-aş da voie unui Vlad Ţepeş să aibe grijă de ei…

  Wes, cred că ai sintetizat foarte bine calităţile poporului german..

  cum de ai fost botezat în biserica germană, ai putea să ne povesteşti mărturia ta?


 24. S’a platit mult pentru pacate, si inca se mai plateste. Stiti versetul din Ioel „Le voi razbuna sangele pe care nu l’am razbunat inca”?


 25. Daca nu vorbesc despre americani si Iraq o fac pt ca la noi in familie candva se spera ca acestia vor veni si ne vor izbavi de comunism. Totusi am inteles de ce nu au venit, pe masa lor negustoreasca, noi nu existam. Americanii au o mare problema, cand te declari impotriva, esti fie terorist fie las, cand esti de acord, esti aparatorul democratiei. 😦
  Ceea ce fac baietii in Guantanamo este nazismul redus la scara democratiei de astazi, pt ca daca nu s-ar fi demascat mizeria, amploarea ar fi fost alta.
  Sa fim seriosi, america judeca democratia simplu, elementar: a castiga sau a pierde ceva. Altfel spus lupta pt democratie redusa la nivel de negustoreala. Americanul lupta unde i se strica targul, nu unde este nevoie.


 26. „Americanul lupta unde i se strica targul, nu unde este nevoie” –-

  Daca in loc de „Americanul” am pune „Omul” ar fi si mai aproape de adevar, nu?


 27. Cristina,ai dreptate,
  in general este valabil pt om, totusi popoarele mici sunt scutite de ipocrizia „marilor salvatori”, au ele alte probleme totusi….
  Articolul de mai sus in engleza imi pare centrat putin in varf de bocanc. Nu de alta dar este asa de usor sa confunzi curajul cu tupeul, mai ales cand este vorba de….taraba care te intereseaza.


 28. draga Dan, mă sperie cît de sîngeros este Dumnezeul nostru… face baie în sînge, are haina pătată în sînge…

  este cel mai sîngeros Dumnezeu, şi L-a dat şi pe propriul Său Fiu ca să se Răz-bune! (noician vorbind)

  Vlad şi Cristina, păcatul şi prostia sînt universale…. de asta dau dreptate Cristinei… Omul este măsura tuturor prostiilor şi tuturor păcatelor.


 29. Vlad, agreez ca uneori e usor sa confunzi curajul cu tupeul, dar e la fel de usor sa confunzi lasitatea cu toleranta.


 30. Vlad L,
  Azi cand am aterizat pe aeroportul din Miami, FL venind din Midwest, la aterizare stewardesa ne-a anuntat ca intre noi sunt niste persoane importante si deosebite, un grup de soldati care se intorceau din Irak si plecau spre familiile lor. Toti pasagerii au izbucnit intr-un ropot de aplauze. Multumindu-le celor care s-au luptat pentru ca ei sa poata trai liberi. Ce credeti ca ne-a motivat pe toti sa aplaudam/multumim? Daca stii raspunsul nu are rost sa ti-l spun, daca nu-l stii nu are rost sa-l afli pentru ca nu-l vei intelege acum si poate niciodata.


 31. corect, Daniel,

  blegeala se poate confunda cu blîndeţea
  îndrăzneala, cu tupeul
  tot aşa, laşitatea are alt nume astăzi: toleranţa sau political corectness…


 32. Daniel Buda,
  Ai perfecta dreptate.


 33. Da si nu.
  Nu contest terorismul islamic si dimensiunea sa mosnstruoasa. Ceea ce pun sub semnu=l intrebarii este justetea acestui razboi. Nu vreau sa intru in polemici fara sfarsit, pe aceasta tema. Eu m-am referit la esenta: batjocorirea unei fiinte umane de catre o alta fiinta umana, nu conteaza in numele a ce.
  A-ti ucide adversarul pe campul de lupta, mi se pare decent si cavaleresc, chiar daca este trist. A umili, infometa, maltrata, un prizonier de razboi este, cred, un act de aceeasi natura cu ceea ce au facut nazistii. Fundamental, gesturile sunt echivalente, pentru ca au de-a face nu cu o anume motivatie, ci cu cruzimea specifica naturii umane. Din pacate…
  Vlad L., americanii au mai multe probleme si radacina acestora este indepartarea de Dumnezeu; razboaiele lor sunt programate de economisti si duse de soldati…


 34. Cornel Bucur, reactia pasagerilor din acel avion este, scuza-ma, reactia unor oameni care gandesc cu creierele altora si care-si aduna bruma de informatie cu privire la ce se intampla in afara granitelor Americii, de la televiziunile oficiale.
  La ce fel de libertate te referi?
  In ce fel Irakul a amenintat aceasta libertate?
  Afirmatiile de genul asta sunt o insulta la adresa unei inteligente medii…


 35. Diferenta dintre evreii pe care i-au omorit nazistii si teroristii din Guantanamo este ca primii au murit vinovati doar pentru ca au fost evrei. Ce au facut americanii in inchisoarea aceea nu reprezinta Armata Militara, ei au fost judecati si pedepsiti. Nu am auzit de o organizatie de teroristi sa-i pedepseasca pe vre-unul de-al lor daca au facut ceva rau.

  Dar se preia ideea de la televiziunile oficiale ca un lucru rau in America, reprezinta America, si acel lucru rau acopera 100 de alte lucruri bune.


 36. Nu Cristina, evreii nu au fost neaparat inocenti!
  Vezi regimul lui Carol al 2-lea di Romania, si coana Lupescu care era evreica. Vezi celebra „camarila regala”, compusa in mare parte din evrei.
  Vezi faptul ca majoritatea cabaretelor si bordelurilor din Europa, din perioada interbelica, erau patronate de evrei.
  Taal meu mi-a povestit o scena memorabila din viata tatalui sau, subofiter de jandarmi: un evreu care pregatea aluatul pentru paine si-l framanta cu picioarele. A avut loc o altercatie verbala; drept raspuns evreul si-s suflat nasul in coca, si a continuat sa framante aluatul…
  Antisemitismul nu a aparut in 1933, Cristina. Citeste cartile de istorie, publicate de editura Hasefer…


 37. Asa cum am spus: uciderea unui om vinovat, mi se pare justificabila. Nu si batjocorirea lui. In privinta aceasta, nemtii au fost mult mai corecti decat rusii.
  Ceea ce au facut americanii in inchisorile alea este de nejustificat. Din acest motiv, refuz orice urma de intelegere pentru cauza lor. Nu este nici o diferenta intre criminalii de la Abu Ghraib si nenorocitii care au deturnat avioanele ale ain 11 septembrie. Din pacate…


 38. Draga Dan, zici: „A-ti ucide adversarul pe campul de lupta, mi se pare decent si cavaleresc, chiar daca este trist”.

  Ok, dar tocmai asta problema cu islamicii teroristi, am mai spus-o, ca ei nu lupta cavalereste, pe fata, sub stindarduri si uniforme clar distinctibile, cum au avut macar demnitatea sa o faca nemtii. Le zic islamicii teroristi – a se remarca ca nu zic teroristii islamici, pt ca nu exista si altfel de teroristi decat islamici, deci ca sa fie clar, si sa nu veniti cu chestii de genul Irlanda de N etc, unde, din nou, e cu totul totului tot alta poveste).
  Deci forma de lasitate mai joasa si mai puturoasa ca la astia, nu s-a vazut si nu se va mai vedea. Astia nu lupta „decent, demn si cavalereste”. De fapt astia nu lupta deloc. Unii dintre cei mai lasi, se ascund prin pesteri, altii dintre cei mai prosti/prostiti, isi arunca burdihaniile in aer, pentru a ucide…. a ucide ce? soldati? „demn si cavalereste?” Nu, ci civili care mergl a servici, la scoala, la cumparaturi etc. Cum sa ii tratezi pe astia mai? Ce prizonieri de razboi? Care razboi? Ce soldati? Ce sa faci cu astia? Sa le aduni matele si sa ii duci in tribunal, pt ca acum exista suficiente evidente pentru a-i condamna? SA fim seriosi. De aia trebuie facut altceva dinainte de a-si arunca burtile in aer. Ca-i Guantanamo bay, ca-i altceva, dati voi alte solutii. Dar inainte daca se poate. Ca dupa ce au facut-o, e mai greu. Astia se ascund printre civili si pac, bombita, alte sute de morti. Si daca vin represalii din partea Israelului sau US, etc, vezi Doamne la stiri..:”vai, ca au fost omorati nu stiu cati civili bla, bla bla…” Ce civili, ca intre aia unii erau teroristi, daca nu toti. Se ascund gainosii in spatele fustelor femeilor lor (daca nu cumva le trimit pe ele sa-si explodeze intestinele omorand pe altii) si se ascund in spatele pruncilor ca sa atace.

  Asa ca nu fim prosti, ca de prosti geme lumea (mai ales asta civilizata)… Ce lupta demna si cavalereasca… Guantanamo Bay pentru astia e parc de distractii. Nu vreau sa inferbant mai mult firea pamanteasca si sa-i dau mai mult frau, dar sa zica mersi astia, ca nu mai exista un Hitler sau un Tepes sa-i descoase, nu delicatetea de la Guantanamo Bay. Sa zica mersi! Dar o sa vedem pana unde va merge prostia si prostirea lumii de catre aceste vietuitoare, care profita de imbecilitatea si naivitatea vesticilor, confundata de acestia din urma cu toleranta si alte bla bla-uri.

  Cat despre toleranta…. cand toleranta inseamna ca ei in Europa pot face ce vor, si au aceleasi drepturi ca si europenii (si asta e ok, daca ar fi si vice-versa) pot avea peste 5000 de moschei doar in Londra (nu, nu, cifra nu e gresita),indraznesc sa ceara Sharia Law in UK si in alte tari occidentale (si un dobitoc ca si Arh. of Cantebury o mai si sustine cu toata convingerea si o promoveaza pe toate canalele mediatice si politice, „noroc” ca sunt politicieni mai luminati si intregi la cap decat el) deci astia au drepturi aci, ba capata si puteri politice, se inmultesc ca iepurii, in timp ce populatia europeana autentica imbatraneste vertiginos, deci astia acapareaza Europa, sunt tratati cu „toleranta” si cand isi sacrigica matele petru a mai reduce populatia vestica li se gasesc scuze (gen „Islam is peace, islam is bla bla bla”) iar in tarile lor (majoritar musulmane) ia vezi cam de cata toleranta au parte minoritarii crestini, cand is torturati si omorati de o salbaticie inimaginabila, sau prigoniti si oprimati, in cel mai bun caz. De ce nu aud reportaje desre asta si sa vad rascolirea opiniei publice internationale cu privire la asta, si nu atata spuma la gura pentru Guantanamo Bay. Oi fi vorbind eu la nervi acum, dar sa judecam totusi logiK lucrurile si dupa dreapta masura. 😦 😦 😦
  Nu fac discriminare si instigare, dar vreau dreapta masura si de o parte si de alta. Nu numai la noi, naivii si prostii de europeni. Drepturile, toleranta si bla bla-urile astea, sa fie vice-versa, si sa fie pentru toti, peste tot. Daca nu, imi pare rau, dar razboiul dintre civilizatii/culturi este o realitate pe care doar vesticii o neaga, in timp ce islamicii teroristii o practica. Asta e situatia. Dupa parerea mea, impacaciune intre cele doua lumi, nu va fi niciodata. In schimb, prostirea progresiva a vesticilor si acapararea lor de catre ceilalti… ramane o mare posibilitate.
  Solutia? Vino Doamne Isuse! Atat!


 39. Da, stiu ca antisemitismul nu a a parut atunci, nu trebuie sa citesc alte carti, Biblia e clara in privinta asta.

  Nu neg ca nu exista padure fara uscaturi. Insa asta nu presupune sa incerci sa distrugi o natiune. Hitler nu a omorit milioane de evrei pentru ca unul si-a suflat nasul in coca. Impresia mea a fost ca s-a pus pe aceasi scara evreii omoriti de Hitler cu teroristii de la Guantanamo. Refuz sa cred ca sint la acelasi nivel.


 40. Bine zis logik. Am postat cateva comentarii asupra conceptului de pace in Islam. Si am scris si un scurt articol (desi pe graba) comparand pacea in Islam cu cea din VT (la Articles). Cred ca S Huntington a spus-o cel mai simplu si bine (desi a fost atacat din mai multe directii): Islam has bloody borders…

  Dan H. Ma uimesti prin naivitatea ta.
  Trebuie (ca un minim) cel putin sa iei in considerarea ca nu mai traim pe vremea lui Sf Augustin. Daca ataca ei primii cu success, nu mai mor 500-20,000 de oameni, ci poate fi distrus un oras de milioane de oameni….Cum abordezi criza/amenintarea asta? Le dai drumul celor de la Guantanamo sa se intoarca si sa reinceapa „lupta” impotriva lumii civilizate? RAZBOIUL NU SA TERMINAT (ca in WWI or II) sa zici ca acestia se intorc acasa si totul e bine…RAZBOIUL CONTINUA…daca-i dai drumul, ai dat drumul unui dusman care se intoarce inapoi la ‘lupta'(mai corect = TERORISM)…

  Situatia nu e simpla de abordat din punct de vedere crestinesc. Poate ca aia din avion sunt spalati pe creier de CNN (? – desi crede-ma ca au ACCESS LIBER la majoritatea surselor de informare nu ca multi din Orient si f multi nu sunt de acord cu razboiul; asta nu inseamna ca nu aprecieaza sacrificiul soldatilor propri) – dar tu pari sedus/inselat de liberalismul si naivitatea europeana.


 41. LogiK, stiu si eu f. bine ce se intampla in Europa si din pacate trebuie sa-ti dau dreptate.Prostia si indiferenta europenilor, numite atat de naiv „toleranta”, or sa-i coste.
  Insa eu aveam in special in minte nu Guantanamo, ci Abu Ghraib, nu Afganistanul ci Irakul. Se sti acum ca acele arme chimice n-au existat niciodata si ca nu exista nici o legatura intre Sadam si 11 sept. Si atunci cum legi razboul din Irak, de lupta impotriva terorismului, si de ce?


 42. Raman surprins cat de repede trec unii peste tot ceea ce inseamna democratia si printre altele dreptul la un proces just, echitabil si cu probe la vedere. Nemernicia din GB si AG nu exprima decat mentalitatea nazistului care crede ca are dreptul, dispune de viata unui om dupa cum crede el, cu scuza deja plicticoasa ca salveaza multe alte vieti. Ce sa va doresc dragi americanofili, sa fiti arestati, presupusi teroristi, tinuti cativa ani in conditiile din GB, cu tot ce inseamna:presiuni sa recunosti ce nu ai facut, micile mangaieri, privare de libertate si comunicare etc? Nu va doresc decat sa nu aplaudati nici pe unii nici pe altii si sa acceptati ca intotdeauna vor exista motive care sa justifice nemernicia umana, ceea ce este mai trist este ca si unii si altii o folosesc crezand ca fac un serviciu lui Dumnezeu si umanitatii.


 43. Cornel, stiu ce i-a facut sa aplaude pe cei mai multi, sentimentalismul amestecat cu mandria si sa-i spun decent cu naivitatea. Si eu poate as fi facut la fel, dar doresc ca cel putin imediat dupa aceea sa-mi dau tare o palma peste frunte si sa spun:ce usor pot fi prostit. Pai sa crezi tu ca razboiul din Iraq este dus pt libertatea ta ca american cum poate fi numit decat naivitate? Sper ca si tu ti-ai dat palma peste frunte si ca ti-a venit mintea la loc. 🙂 nu de alta dar ca si crestin tu ar trebui sa plangi si pt unii si pt altii, sunt tot atat de vinovati.


 44. Draga Vlad L.
  La inceput am ezitat sa aplaud pentru ca nu poti printr-un gest sa fi 100% drept sau corect in toate. Dar pe urma am aplaudat si eu si nu m-am oprit decat dupa ce toti au incetat asta ca sa recuperez timpul pierdut in prima faza cand doar creierul gandea si era rupt de ceea ce simte omul. Aici este marea problema a celor pasivi, pana nu sunt toate lucrurile aliniate perfect nu fac nimic. De cele mai multe ori in viata nu avem situatii perfecte si trebuie sa actionam asa cum ne dicteaza constinta. Vei face greseli dar ai facut ceva, sper ca se invata din greselile facute si cel putin unele nu se vor mai repeta.


 45. Cornel, uneori este greu sa ramai consecvent principiului mai ales cand risti sa fii tu singurul care nu bate din palme si parca ale tale doua palme care refuza gestul, rasuna mai tare decat toate celelalte.
  Cat despre actiuni si constiinta, sunt de acord ca trebuie sa te misti uneori dar am mai invatat si ca unele miscari costa prea mult ca sa fie justificate doar prin: asa mi-a dictat mie constiinta.
  Partea unde incep eu sa am probleme, cand am actionat, iese prost si refuzam sa o recunoastem, vezi Iraq.
  In rest cred ca suntem de acord, din greseli invatam, numai sa nu invatam doar din acestea.
  Sa nu ne luam cu vorba si sa uiti de chestia aia peste frunte…. 🙂


 46. Draga Cornel, nu ne subestima inteligenţa, înţelegem de ce au aplaudat conaţionalii tăi 🙂

  Draga Dane, este foarte complicat de analizat filozofia războiului… foarte complicat, fiecare soldat lupta pentru altceva, unii au luptat pentru bani, altii ca i-au impins nevestele, altii ca sa demonstreze ca sint barbati… etc.

  Razboiul, ca şi dragostea şi moartea, este complicat

  Cristina, cred ca ai subliniat un lucru foarte important..

  Dragilor, cei de la Guantanamo au fost o minoritate si au fost pedepsiti de justitia militara, s-a luat atitudine.. au fsost citiva obsedati care si-au batut joc de oameni (şi o obsedata, ca sa facem dreptate si sa fim politically corect… )… pe cînd la nazişti a fost ceva generalizat, fenomen de masă

  Da, DAne, antisemitismul nu a aparut in 1933, este vechi de cind cu crucificarea, doar nu vrei să spui că asta ar fi o justificare,

  şi eu am văzut destui români făcînd porcării… nu toţi sînt aşa.

  Fiecare avem faliţii noştri


 47. Vlad, in general nu cred ca e potrivit pentru cineva care nu traieste in America sa se pronunte cu privire la chestiuni despre care nu are toate informatiile. Asa cum canalele de televiziune aici incearca sa ne dicteze gindirea, la fel europenii, cu stilul lor liberal influenteaza si ei opinia publica. Dar in cazul asta nu pot sa spun 100% ca nu ai dreptul sa gindesti asa pentru ca sunt multi americani care gindesc la fel ca tine (in ciuda faptului ca tu ii pui pe toti in aceeasi oala). Dar, tot asa au gindit multi dintre ei cind americanii s-au implicat in WWII. Au fost criticati de multi, incluzind europenii (nu asa de multi ca acum, pentru ca ei beneficiau de servicii). 50 de ani mai tirziu istoria a dovedit ca desi americanii au avut si scopuri egoiste cind au venit, au creeat totusi o stabilitate si o liberatate de care europa se bucura pina in ziua de azi (liberate care le ingaduie sa-i injure pe americani). Nu e garantat, dar ce a facut Bush pentru Irak se va vedea peste multi ani. Citeste articolele pe evedyahu.wordpress.com despre Islam si vei intelege mai mult.
  Nu ma intelege gresit, in aparenta ai dreptate dar ca majoritatea oamenilor te uiti numai la suprafata pentru ca nu ai atita incredere intr-un om (Bush in cazul asta) incit sa examinezi mai in adincime intentiile lui. La fel cum noi ne lasam uneori prostiti de CNN si voi va lasati prostiti de euromedia.


 48. Daniel, nu ma intelege gresit, nu vreau sa creada cineva ca tot ce au facut americanii a fost rau, dar nici nu sunt de acord ca evenimente ca cel din Iraq ar trebui comparat cu un razboi mondial unde nemtii mai putin faceau plaja in Florida. Sunt evenimente care discrediteaza armata americana si implicit „comandantul sau suprem” care intelege ce vrea prin lupta impotriva terorismului. Problema mea este legata de nerespectarea unui minim de drepturi fundamentale si asta prin oglindire in actiuni de genul celor facute de niste oameni indraciti.Pai ne purtam cu ei asa cum se poarta ei cu noi sau incercam sa le aratam ca la noi este mai bine? Actiunile din Iraq nu cred ca pot fi justificate in nici un alt fel decat ceea ce sunt: invazia unei tari care reprezinta un interes strategic pt sua, a inceput cu minciuna si inca nu stim cum se va termina.
  In rest sper sa fim de acord ca noi crestinii trebuie sa vedem raul dincolo de tribul din care facem parte.
  Prea multa ura si incrancenare atunci cand vorbim de islam ca sa fim gasiti intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii. Sper sa intelegi ce spun.


 49. Eu cred ca starpirea este solutia egala terorismului pt ca amandoua au doua handicapuri majore.
  1. sunt incapabile sa convinga si sa determine insusirea valorilor pe care le promoveaza.
  2. amandoua mizeaza pe starpirea adversarului nu pe castigarea lui. asta nu numai ca este slabiciune comuna dar include si pe unii si pe altii in acelasi grup: ucigatorii de oameni.
  Te las pe tine Daniel sa hotarasti care suflete sunt mai pretioase si de ce.


 50. Vlad tu stii ca la Guantanamo toti musulmanii au primit Koranul iar pe gardul celulei au un semn inspre Mecca ca sa se poata inchina? Sunt acestea lucruri care ar fi facute de „criminali”? NU spun ca nimeni nu a fost maltratat acolo in nici un fel. Nu uita ca exista si individuali care lasati putin fara supraveghere fac lucruri urite. Acum citeva zile ma uitam la documentarul „Ghosts of Abu Ghraib”. Auzind marturiile celor implicati am vazut ca majoritatea erau niste retardati mintal care ce-i drept au fost nesupravegheati (poate intentionat). Dar armata americana in general nu face astfel de lucruri. Daca iti amintesti americanii au fost cei care au condamnat Abu Ghraib. Militari americani. Nu altcineva.
  De citeva luni nici un fel de tortura nu este permisa aici. Nici macar „waterboarding” care eu nu o consider tortura ci mai mult „constringere prin inconvenienta”. Reporterul care s-a lasat „torturat” prin waterboarding zimbea la doua minute dupa „tortura” si condamn folosirea ei. Sa ma scuzi dar daca a afla niste informatii care ar salva o grmada de oameni inseamna sa arunci niste apa pe un nemernic eu unul n-am nimic impotriva. Nu este asta echivalentul a ceea ce fac teroristii cu prisonierii. Nu poti sa spui ca ii tratam la fel cum ne trateaza ei.


 51. Daniel, tu ai fost vreodata macar o singura zi inchis pe nedrept. Imagineaza-ti ani de zile in care sa nu fi judecat dar sa traiesti cu Koranul in brate si sa vezi cam cum arata o inscenare pe care sa nu o poti ataca pt ca unele probe sunt top secret si nu pot dezvalui chestiuni de siguranta nationala. Retardatii aia de care spui tu erau soldati americani, apti militar si chiar si cu ceva grade. Daca esti de acord cu mijloace ca scufundarea atunci ma ingrijorezi pt ca nu inteleg cum te disociezi asa de usor de crestinul din tine care il iubeste pe Domnul Isus si care nu cred ca poate accepta tortura fie si in forme de genul acesta.
  Lasa chestile propagandistice dupa nenumarate interventii si condamnari politice cu marele hatar de a le indica Mecca. Intretimp raman privarea de libertate, lipsa dreptului la un avocat in deplina putere cu acces la toate probele si interogatoriile, lipsa unui termen limita de procesare a cazului etc.
  Raman trist ca tu un crestin de la care am pretentii, treci asa de usor peste toate acestea si multe altele atat de urate si condamnate de lumea civilizata uitand ca diferenta intre ei si noi sunt tocmai lucrurile care le calcam atunci cand vine vorba de libertate, echitate, lege, etc.
  Crede-ma toate cele sunt propaganda, diferenta trebuie sa fie in atitudine si fapte altfel suntem aceeasi uratori de oameni ca si ei.

  Nu in ultimul rand ma gandesc la ce spunea Domnul: oricine va voi sa-si scape viata o va pierde, cat de mult incercam noi sa o salvam si ce usor intram in tot felul de pacate, chiar mergand pana acolo ca nu mai iubim pe acesti musulmani fie ei si asa de greu de iubit. Si fariseii isi iubesc prietenii, mai greu este sa iubesti pe unii ca acestia.


 52. Vlad aici nu vorbim de ce as face eu ca individ crestin. Intr-adevar eu nu am nci un drept nici sa ma apar nici sa pedepsesc. Aici e vorba de textul din Romani care da dreptul autoritatilor sa poarte sabia.

  In alta ordine de idei ma surprinde faptul ca tu ii consideri pe cei incarcerati niste nevinovati. In timpul razboiului „enemy combatants” nu au dreptul la proces in acordanta cu legile internationale. Astia sunt lasi care nu aleg sa lupte fata in fata imbracati in uniforme. Ca atare nu li se confera aceleasi drepturi ca prizonierilor de razboi. Dar se pare ca tu ai informatii cum ca astia sunt cetateni de onoare care au luptat cinstit dar au avut nenorocul sa-l intilneasca pe Bush.


 53. Mai Daniel, nu toti au bani de uniforme. 🙂
  Reciprocitatea in tratamente rele aplicate nu face decat sa arate asemanarile, eu incercam sa-ti sugerez sa fi obiectiv si sa vezi ca lipsa multor deosebiri este ingrijoratoare.

  Nu-i consider nevinovati, dar sunt suflete pana la urma si nu in ultimul rand Hristos a murit si pt ei.
  Faptul ca cineva incearca sa-i numeasca altfel doar pt a-si justifica faptele nedemne nu ma face sa ma culc, ci ma fac sa spun: baieti aveti acelasi duh, chiar daca in aparenta unul are uniforma si celalt izmene. Regulile razboiului se schimba permanent si daca folosesti prima data o noua tehnica sau tactica poti oricand sa intri in asazisul grup de teroristi si sa nu-ti mai fie respectat nici un drept.
  Nu trebuie sa te superi daca nu toti ne uitam la SUA ca la cetatea sfanta.Totusi este important sa nu credem ca o guvernare este de la Dumnezeu si cu asta s-au sfintit toate legile si apucaturile. Trebuie sa avem demnitate si sinceritate si sa spunem da nu este normal ca un individ fie el si in izmene, sa nu fie tratat ca atare, daca nu de alta. macar la gandul ca maine foarte usor vei putea fi tu cel judecat in modul acela, asa cum crestinii au mai fost elemente periculoase pt diferite regimuri.
  Toti cei care au luptat impotriva comunismului, in acceptiunea ta, in izmene fiind si fara o armata in sensul la care te referi,ar trebui trecuti pe lista „enemy combatants” si gata cu legea si dreptul.
  Sa avem grija roata se intoarce mai des decat vrem noi.


 54. Logik, da ştiu că te-ai aprins 🙂

  Ce se mai poate adăuga?

  Corect, Hitler nu i-a omorît pe evrei pentru ce au făcu, ci pentru ce credea el că ERAU evreii, pentru că s-au pretins rasă superioară, neam ales etc.

  Evedule, ai atins un punct sensibil, posibilităţile din informare şi propagandă din Romania… din păcate nu am văzut încă presă video mai proastă decît la noi… poate undeva prin Arabia Saudita ar fi mai aiurea.

  Am scris despre asta. ..un articol Ştiri pentru români

  https://patratosu.wordpress.com/2008/01/09/stiri-pentru-romani/

  Draga Vlad, draga Dane, poporul american trebuie înţeles la el acasă. Este foarte uşor să îl judecăm greşit din Europa, aplauzele din avion şi acordul faţă de război trebuie înţelese de pe teritoriul american… de aici se vede altfel, de acolo se vede altfel.

  TRebuie să stai de vorbă cu americanul de rînd, şi nordist şi sudist, ca să înţelegi ce are în minte. este, vorba lui Huntington, în primul rînd un război al culturilor, al mentalităţilor.

  nu este nici pentru petrol nici pentru democraţie… este o ciocnire de culturi şi culturile au ca o coloana vertebrala religia…

  Pînă la urmă orice război este unul religios.

  Dani Buda, CNN, cum se traduce oare Clinton News Network? 🙂

  Cum e aia waterboarding, Dane?

  draga Vlad, eu am fost închis în armată, dar pe drept, oarecumva pe drept şi tot îmi ajunge… Am făcut arest şi am înţeles ce înseamnă să te temi de batjocură.

  am avut noroc că eram instructor de luptă pentru compania mea şi lumea se cam temea intrăm în conflicte, dar tot n-am scăpat de umiinţe, de spălat pe jos cu scobitoarea învelită în serveţel şi altle ca astea…

  de aceea condamn orice batjocorire a persoanei umane, orice arab, orice terorist este făcut după Chipul şi Asemănăarea lui Dumnezeu

  de asta trebuie ţinut cont, dragii mei, nu am văzut argumentul acesta aici

  şi evreii şi arabii toţi sînt creaturile aceluiaşi Dumnezeu, Dumnezeul nostru.

  Nu, Vlad, regulile cavalerismului şi ale războiului nu e schimbă permanent. Şi Bushido şi Don Quijote şi Cowboys au aceleaşi lucruri în comun, chestiui complet străine teroriştilor islamici.

  Este interzis să ataci pe la spate, este nedemn să ataci o persoană neînarmată, nu este onest etc…

  Apreciez că te-ai pus în situaţia de a fi avocatul celor de la AG şi GB, dar să nu pierdem măsura lucrurilor..

  Mîine am un text despre asta.


 55. Marius, nu as vrea sa fiu avocatul nimanui, totusi sunt oameni care inca nu li s-a stabilit vinovatia ca sa putem vorbi altfel de ei. Nu li s-a stabilit pt ca nu s-a dorit lucrul acesta. Dar ceea ce ma deranjeaza mult este ca suntem gata sa folosim aceleasi metode si sa ne credem mai buni.
  Complicat si cu atacul pe la spate etc, pt ca sunt mijloace de lupta care nu dau nici o sansa celui nevinovat-cazul atator bombe, atunci nu putem vorbi de prea multa onoare.
  Nu stiu, poate ca oamenii aia nu au nici o onoare, dar mai trist este ca noi ne-o calcam in picioare pe a noastra purtandu-ne dupa aceeasi lipsa de reguli morale si de drept ca ei.

  Nu sunt de acord ca doar discutiile in SUA iti dau un pdvd corect, sunt destui oameni pe care nu i-am intalnit in persoana si care sunt americani si gandesc la fel despre Iraq, AG GB etc. Ceea ce ma face sa cred ca ne putem apropia de un pdv decent fara sa fim acuzati de partinirea teroristilor sau ura fata de america etc.
  Dupa cum mai stiu si ca poti trai acolo si sa crezi ca: God loves USA, la modul singular.

  Asteptam textul. 🙂


 56. Da, m-am cam aprins Mariuse, si imi cer scuze pentru posibila „sarire a calului” 🙂 pe alocuri. Dar eu traiesc intre ei (In Europa, pentru cei care credeau cumva ca-s americanofil. nu, sunt doar logiK) si de aia vorbesc in mai cunostinta de cauza despre ei. Ii stiu bine si din carti dar si pe viu 🙂
  Unii musulmani sunt oameni exemplari si morali, facandu-i de rusine pe vestici la multe capitole in ce priveste valorile si moralitatea la care crestinii autentici ar trebui sa tina, cum ar fi familia, curatia, decenta, echilibrul etc. Si ii inteleg de ce confunda (suprapun) crestinismul cu vesticii si stilul lor de viata imoral. Ii inteleg de ce sunt intrigati si scarbiti de „vesticii crestini” si stilul lor de viata, care de fapt de mult nu mai are nimic de-a face cu crestinismul. Dar din cauza lor, musulmanii confunda acceptarea imoralitatii, homosexualitatii, avortului, divortului, destrabalarii etc, cu crestinismul. Si atunci normal ca urasc acest „Vest Crestin”, desi inafara de nuanta istorica a expresiei, cele doua sunt ca „nuca si peretele”.
  Dar sunt si musulmani oripilati de ideea atacurilor teroriste, sinucideri, jihad, etc , dar asta pentru ca (desi ei nu o vor spune)ei nu sunt musulmani in adevaratul sens al cuvantului (autentici, fundamentalisti, by the book) acestia sunt niste musulmani civilizati, umanizati, care aplica doar moralitatea din islam la viata lor, si nu tot ce ii invata their book. Pt ca daca ar fi total „by the book”, ar trebui sa fie si ei exponenti infocati ai Jihadului si urii, a sabiei si varsarii de sange, ar trebui deci sa implineasca si versetele din Koran care incita la urmarirea si uciderea si eradicarea infidelilor peste tot (si nu-s putine aceste versete).
  Anyway, eu ma vazut si vad si de unii si de altii almost on daily basis. Ca sa nu mai mentionez ca am si un cumnat fost musulman(autentic), fost student intr-o universitate islamica la el in tara, convertit la crestinism acum. Mi-a devenit cumnat dupa ce se convertise deja 🙂 si studiase teologia si alte scoli prin Europa.
  Dar nu mai lungesc subiectul. Recunosc problema e cu natura umana in cele din urma, pt ca de aia s-au nascut salbatacii ca islamul, si tot dee aia in multe cazuri s-a „salbaticit” si „crestinismul”.
  Natura pacatoasa a omului e problema.
  Solutia? Vino Doamne Isuse! Atat.


 57. Draga Vlad, îţi înţeleg demersul, stai liniştit.

  Nu-i nici o problemă, Logik, nu vad unde ai sărit calul…

  draga Logik, sabia cere sabie, creştinismul devine sălbatic, din păcate, la atacuri de genul asta.
  ESte un cerc vicios din care nu cred că vom scăpa aşa de uşor.

  Creştinii au fost în stare de multe atrocităţi pentru „a salva” şi apăra dreapta credinţă.


 58. Crestinii sunt periculosi cand nu-si respecta si urmeaza Scriptura. Mulsulmanii sunt periculosi cand isi urmeaza Scriptura!


 59. 😦


 60. P.S. Varutule – mergi inainte si apara patria (USA). Ma bucur ca Tibor te-a inspirat. Suntem cu tine!

  Pt ceilalti – va asigur ca cei de la Guantanamo au mai bin health care decat multi dintre voi 😦 😦

  Sad – very very sad!


 61. Evedyahu: „Crestinii sunt periculosi cand nu-si respecta si urmeaza Scriptura. Mulsulmanii sunt periculosi cand isi urmeaza Scriptura!”

  Foarte bine spus

  Exact Mariuse, tocmai din cauza acestui cerc vicios, eu cred ca problema nu are si nu va avea alta solutie, infara de revenirea Domnului. Iar pana atunci, ea doar va escalada si nicidecum atenua.


 62. Apropo de aplicarea Coranului (care e periculoasa) – a citit cineva versetele despre disciplinarea femeii? Sint foarte hazlii. Una din fazele disciplinarii este abtinerea de la sex. Adica, nevasta moare, lesina, vrea sex neaparat, iar musulmanul drept-credincios o pune la punct – nu face sex cu ea. Intrebarea mea e pe ce lume traia Mahomed? Cine vrea sex mai des – femeia sau barbatul? Cine are de pierdut mai mult prin abtinere? (A, sa nu uitam ca aici exista si un alt clenci: barbatul musulman poate avea pina la 4 neveste, si atunci isi poate permite sa aplice terorism conjugal uneia din ele fara probleme…)


 63. Da, ce diferenta in cum Biblia spune s-o tratezi pe femeie si cum scrie in coran. In prima, sotul trebuie sa-si dea viata pentru ea, la cea din urma, nu numai ca o pedepseste cu abtinerea de la sex, dar are voie si s-o bata. Unde sint organizatiile feministe si cele cu drepturile omului??


 64. Amin, Amin, aşa zic şi eu, Logik, doar dacă pune Dumnezeu foarfeca pe istorie, doar atunci vom termina cu prostiile..

  Nu comentez şi nu intru în discuţia voastră sderbach şi Cristina 🙂

  Nu mă ispitiţi, vă rog, că şi aşa s-a dat lumea la mine că sînt prea grafic în expresie 🙂

  Nu ştiu, Evedule, dar eu n-aş schimba casa cu puşcăria lor, chiar dacă au condiţii mai bune de viaţă…

  Prefer libertatea cu preţul cel mai mare


 65. Mariuse – parca te vad strigand ca si Braveheart:
  FRRRREEEEEEEEEDDDDDDDDDDDDDDDDDOOOOOOOOOOMMMM!!!!!

  Bineinteles – nu in conditile lui! :):):)


 66. Why not, why not? numaci că aş striga

  Libertaaaaaaateeeeeeeeeeee!
  Nu .. freeeeeeLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: