h1

Isus, „elevatul”, ca piatră de poticnire – Cărbunii Eulaliei 7

martie 5, 2008

Isus, elevatul, ca piatra de poticnire

Isus a exemplificat cel mai bin în viaţa lui ce înseamnă să fii relevant. El a fost elevat. Aici iar trebuie să îl invocăm pe Steinhardt. Isus a fost un boier, nobil, distins, solemn, rafinat, dar nu numai atît.

Isus a fost elevat şi elevant şi în sensul în care a ieşit tot timpul la iveală şi i-a scos pe alţii din anonimitate. Este elevant în sensul în care ne ridică din moarte la viaţă, că îl ridică pe unul ca Petru din deznădejde.

Isus a fost cel sacrificat şi cel care s-a consumat ca o jertfă pentru noi!

Isus, misteriosul, a făcut totul diferit, pentru a crea vizibilitatea în contrast.

Isus, vrăjmaşul vrăjmaşilor lui Dumnezeu, a pus mîna pe bici şi a alungat negustorii din Templu.

Dacă înţelegem relevanţa în contextul sacrificiului, consumării, contrastului, vizibilităţii, misterului, agresiunii şi alungării, iată-L pe Isus, Isus cel paradoxal.

Domnul alungat, dar care alungă la rîndu-I.

Sacrificatul Preot, consumat, dar Judecător.

Cel peste tot văzut şi peste tot prezent, dar ascunzîndu-Se retras în munte.

Ce-a spus a împlinit!

Acest Isus este cel înălţat, elevat, pe Cruce, o cruce peste care nu se poate trece.

Acest Isus, astfel şi biblic înţeles, în contextul Scrierilor Vechiului Testament, este relevant pentru oricare cultură, dar tocmai din pricina elevaţiei Sale.

N-am întîlnit om care să nu înţeleagă despre Isus şi despre Cruce, dacă îi explici cu Biblia în mîini, fără scălîmbăieli şi fără cool-isme.

N-am întîlnit om pentru care să nu fie „relevantă” istoria evangheică a lui Cristos.

Avem nevoie de aşa zisa relevanţă numai ca să le explicăm oamenilor lucrurile secundare Evangheliei, nu Evanghelia.

De asemenea, Isus este relevant, elevant, dar elevat şi într-un alt sens: este ca o ridicătură spre poticnirea tuturor.

Romani 9:33 după cum este scris: „Iată că pun în Sion o Piatră de poticnire şi o stâncă de cădere: şi cine crede în El, nu va fi dat de ruşine.”[1]

Isus este Scandalon. Piatra de care ne împiedicăm toţi, cea peste care nu putem trece. Este piatra peste care cădem sau care cade peste noi[2].

Dacă astfel este Capul, cum ar trebui să fie Trupul? Dacă astfel este Mirele, poate fi Mireasa altfel? Dacă discutăm despre relaţia cu lumea, cum am putea să facem acest lucru fără ne aşeza bine catargul relaţiei dintre noi şi Dumnezeu. Biserica greşeşte prin faptul că dă prea multă atenţie relaţiei dintre Ea şi lumea Ei fără anterioritatea unei teologii solide referitoare la relaţia dintre Ea şi Dumnezeul Ei.


[1] Romani 9:33 καθὼς γέγραπται· ἰδοὺ τίθημι ἐν Σιὼν λίθον προσκόμματος καὶ πέτραν σκανδάλου, καὶ πᾶς ὁ πιστεύων ἐπ᾿ αὐτῷ οὐ καταισχυνθήσεται.
[2] Luca 20:18 Oricine va cădea peste piatra aceasta, va fi zdrobit de ea: şi pe acela peste care va cădea ea, îl va spulbera?”Avertizare: acest text este încă şchiop, are nevoie de sprijin, fiţi extrem de aspri şi foarte generoşi 🙂

Nu, nu este telenovelă, nu va avea atîtea episoade ca „tînăr şi neliniştit”… încă vreo trei şi gata…

30 comentarii

  1. Mi-am dat si eu seama ca, daca traim simplu, daca dorim sa traim ca Isus, imediat esti observat. Ca nu esti ca ceilalti, ca nu te comporti ca ei. Si asta, pentru ei, e enervant. Cand stai lipit de Dumnezeu, e batator la ochi.
    In lume, „normalul” e sa traiesti in pacat. Asa ca, daca traiesti ca un pocait, vei fi obsevat, ca Petru. Pana si vorba ne da de gol, nu?


  2. Marius, nu stiu ce faci dar se pierde lumea la astfel de posturi. 😦

    Vorbeste si tu despre lucruri mai frumoase, mai dulci, m-am saturat de indemnuri la schimbare.
    Pai vrei sa-mi pun o lume in cap?
    Ce o sa zica cei de langa mine cand eu nu vad decat Isus? Oamenii vor sa vina la biserica dar sa asculte o muzica, o poezie, o gluma, o istorioara. Acum cand oamenii se simt jigniti ca „intri” in viata lor, in calitate de ce?
    Acum cand suntem in preajma unor mari festivaluri crestine de tot soiul, iarasi tu te trezesti sa dai cu batul in balta si sa strici dizpozitia si cheful petrecerii….

    Sa-ti fie jena ca ne indemni la schimbare si separare de lume…esti stricator de petreceri. Fata acra si teologie a infiorarii in vremuri de tihna lumeasca.

    Cum indraznesti sa ne strici parerea de sine si sa contesti realizarile atator fete bisericesti in ale prieteniei cu lumea?

    Rusine!!!Esti un element destabilizator.


  3. pai daca Isus a fost eleva(n)t noi ar trebui sa fim un fel de „re-„uri ale Lui. pentru ca Biserica sa fie relevanta in sensul in care a fost Capul ei cand era printre oameni, ar trebui ca fiecare membru al ei sa il lase pe Hristos sa traiasca in el… am impresia ca solutia pt rezolvarea crizei identitatii Bisericii sta in deciziile fiecaruia dintre noi, impreuna. daca Isus a fost elevant, noi trebuie sa fim relevanti, nu in sensul in care incercam sa facem wwjd, ci lasandu-L pe El sa faca ce vrea prin noi
    Transformarea lui petru e interesanta de la stadiul in care Isus il numeste σκανδάλου in matei 16:23 la momentul in care el devine un „re” al Invatatorului sau


  4. Vlad… nu te cunosc si nu te judec pt ca nu e dreptul meu, dar din perspectiva mea, toata viata de dupa ce il accepti pe Isus ca Domn si Mantuitor e o continua schimbare inspre asemanarea cu El, cu ups and downs dar mereu tinzi spre desavarsire


  5. N-O
    ups and downs (arriba y abajo) 😦

    Eu nu cred in aceasta teorie a lui sus si jos in permanenta care pana la urma nu te duce mai sus, ci te lasa cam la acelasi nivel.

    Imi place sa urc chiar daca uneori mai sunt gasit si pe burta sau pe spate cu fata la soare. 😦

    Cum adica sa aiba cineva tupeul sa ma indemne la schimbare, la relevanta atat de abrupta, acum cand consolidam relatia cu lumea, cand atat de bine ne intelegem toti si toate, este adevarat cand vorbim de fotbal de festival, dar nu conteaza, intelegerea este totul restul…

    Acum cand am obtinut diplome si recunoasterea lor, acum cand in sfarsit suntem si noi ceva, cum sa pui in pericol aceasta buna si utila relatie?
    Adica ce vrei sa spui ca simtirea de bine nu-i virtute?


  6. daca imi permiti o mica gluma, element destabilizator suna a acuza din perioada comunista. daca te ofenseaza imi cer scuze anticipat.
    cat despre arriba si abajo m-am referit la asta nu in sensul (co)sinusoidal ci mai degraba in sensul crescator cu unele momente de stagnare sau de „cadere de tensiune” pe interval 😀 eu zic doar sa urmam exemplul lui Isus si atat. nu sa ne separam de lume total dar nici sa nu o invitam sa intre in Biserica ca la ea acasa. nu zic ca e rau sa ai prieteni din lume si sa fii bine vazut, zic dar ca e rau ca un crestin sa isi faca prieteni asemanandu-se cu ei pt ca nu o sa-i tina decat asemanandu-se cu ei din ce in ce mai mult asta in timp ce el ar trebui sa se asemene din ce in ce mai mult cu Hristos.
    Cat despre mine, nu vreau recunoasterea lumii decat ca sa o folosesc pentru largirea Imparatiei. daca am de ales insa intre a ramane credincios lui Dumnezeu si a-mi pastra recunoasterea lumii,nu ezit sa aleg prima. Dar poate asta doar din cauza ca nu prea mi-a pasat niciodata de ce zice lumea. :)>-


  7. Vlad… pentru mine este o onoare să fiu ca Domnul Isus, astfel ca trăirea mea este centrată in Domnul Isus. Nu doresc decat sa fiu convergent spre Christos. Crestinul este „prelungirea” lui Christos pe pământ, este un „Christos” in miniatura. Fratele Wurmbrand spunea: „Cerul este un loc foarte stramt, incape Unul Singur: Domnul Isus Christos si toti cei ce seamană cu El”. Citeste cu atentie Biblia si vei vedea ca a avut dreptate. Imaginează-ti tara noastră(pe care o iubim şi pentru care ne rugam) plină de oameni in asemanare cu Domnul Isus.
    Cu respect si fara duh polemic, ci cu Duh Cristic,
    A.S.


  8. Hei Vlad, nu mai deruta oamenii, doar noii veniti nu te cunosc…


  9. hmmm… eu nus kiar nou, da am lipsit o vreme… Vlad, cine esti? (ca tot era vorba de identitate)


  10. Vlad,
    A mai fost un prooroc la curtea lui Ahab care niciodata nu proorocea de bine. Cam la fel face si Marius (Nu proroceste pe placul fanilor noii relevante). Oricum, Biblia e destul de clara cand spune ca firea trebuie rastignita.


  11. funlw65, ce vrei sa spui?
    N-O, eu sunt Vlad dar tu? (ca tot era vorba de indentitate)
    Schoger, mi-a adus aminte de un sportiv, dar nu mai stiu daca era chiar acesta numele.
    Oricum daca ar fi sa iau in considerare vorbele tale, atunci inseamna ca in cer vor fi foarte putini, ca eu pe ulitele noastre nu vad prea bine pe cei ce seamana cu Hristos.

    La ce folos sa ne despartim de lume la modul acesta abrupt cand putem trai armonios, in pace cu ea, oferindu-i prietenia noastra si mana noastra intinsa in permanenta. Obiceiurile lor daca le tot atacam ne facem numai dusmani, pe cand imitarea lor ne va aduce prieteni.
    Ce ar fi biserica de astazi fara pastori cu diplome acreditate si recunoscute? Cum am fi priviti? Sau fara cei ce canta la opere? Adica sa nu mai cante pt ca Hristos vrea de la ei altceva? De ce daca in felul acela il glorifica pe Dumnezeu?
    Cum ar fi sa ne multumim cu ce avem de mancat si imbracat si sa nu avem bani pentru evanghelizarile pe stadioane si in sali unde numai chiria este o avere?
    Poate a venit vremea sa aratam ca poti avea foarte multa bogatie dar faptul ca dai si ceva Domnului 10 hai 11% arata clar faptul ca inima ta este ok. Banul in sine nu este pacat.

    Sa fii relavant la modul acesta abrupt, pai cum ar arata o biserica unde toti ar semana cu Hristos? Sa n-ai tu comitet, pastor, doar din aceia care-si spala picioarele unuii altora? Cum ne-ar vedea lumea pe noi? Sa vina la tine cineva si sa-ti spuna ceva acru asa ca Patratosul si tu sa raspunzi ca te vei mai gandi. Ce vor spune cei din lume vazand ca nu argumentezi, hermeneutic (arta interpretarii…),apoi homiletic(arta predicarii…) toata chestia? Vor crede ca suntem toti papa-lapte, fara minte si lipsti de cele doua arte.
    Sa n-ai tu o trupa de inchinare, o toba, o poezie in timp ce in surdina se aude azi un clasic, maine unul mai rock, iar in cele din urma relevanta completa un Adrian copilul minune, ultima minune ramasa in picioare, unde am ajunge?


  12. Marius, daca nu te opresti al 7 dute pana la 12 🙂


  13. Mircea,
    al 12-lea titlu Iuda Iscarioteanul ca irelevant.
    N-o sa mai citeasca nimeni, daca la al 7-lea a ajuns asa abrupt in pretentia sa de a ne desparti de lume, atunci ce mai poate urma?

    Iti dai seama sa intre cineva asa in tine si in relatia ta cu lumea,pe care asa de greu o cladesti?
    Ce tupeu? Cum vor mai privi oamenii din lume, cei nemantuiti o biserica care sa fie dupa acest model: in lume si totusi nu din lume?


  14. N-O, inteleg, pana maine nu mai este decat ce-a mai ramas din azi, in caz ca vine. Domnul sa te aiba in paza!


  15. Draga Marius,
    vad un potential fariseu, un farsor in ale celor spirituale, in fiecare dimineata cand trebuie sa ma barbieresc si ma uit in oglinda. In afara unei raportari corecte la Dumnezeu, la jertfa, judecata si harul Sau, si asta permanent, asta ne paste.
    Relevanta, in varianta prezentata de tine, aduce a actorie.
    Probabil de aia nu-mi place mie oratoria in predicare. O asociez cu actoria…


  16. Draga Dane, e tirziu, raspund miine la postul asta, este prea complicat pentru neuronii mei zguduiti de masina dinspre Iasi spre Oradea 🙂

    Eu mîine dimineaţă voi vedea un cort care stă să de desfacă, dar în fiecare diminieaţă cînd văd cortul care se desface recit cu încăpăţînare cîteva versete:

    „Cristos în noi, nădejdea slavei!
    Căci nu mai trăiesc eu…
    Despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic…
    Eu în voi…”

    Şi îmi trece…
    Aşa scap eu de actorie..

    Scopul predicii de pe Munte şi a Epistolei lui Iacov este să ne transmită acelaşi mesaj ca evreilor din primul veac:

    „Nu poţi!” şi
    „Eşti rău!”

    ESte o etică a imposibilului în cele două pasaje…

    Fă asta…. dar să ştii că este absolut impobisil.

    După ce ai ajuns la concluzia asta, Dane, scapi de actorie, crede-mă şi ajungi să nădăjduieşti cu disperare în HAR!

    Cred că acesta este cel mai valoros gînd care mi-a venit azi pe maşină pe undeva pe la Borsec-Topliţa!


  17. interesant si ce zice Paul Washer
    http://www.resursecrestine.ro/editorial-93.htm


  18. Psihologie inversa?


  19. uite că pînă la urmă am ajuns să răspund şi la acest post.
    azi m-am lăsat furat iarăşi de rugăciunea Tatăl nostru şi nu am mai ieşit de acolo…

    să vedem, pe rînd.

    Daniel B, ai prins exact ideea, dacă trăieşti ca Isus devii dintr-o dată relevant în sensul primar al cuvîntului, este imposibil să treci neobservat. Asta-i.

    Draga Vlad, sesizezi bine că trăim o criză în bisericile noastre. tot mai mulţi colegi păstori îmi spun că enoriaşii îi sfătuiesc să o lase mai moale cu predica, să fie mai multă muzică (la un servici am auzită că o oră şi 20 de minute au ţinut-o tot într-o laudă şi închinare).

    Da, aşa am fost faţă acră tot timpul. Să-mi fie ruşine, cum spui!

    N-O că bine ai zis. Soluţia este ÎN NOI, adică Cristos în noi, nădejdea slavei, nu?

    Aşa că fiecare dintre noi ar trebui să fim o piatră de poticnire pentru lume, un ciot în care să se-mpiedice întreg aliotmanul.

    Andy, este mult de povestit la ideea asta de molipsire de Cristos, despre asemănarea cu Domnul Isus, este a asemănare care se petrece ca o ÎN-CHIPUIRE, adică noi îl CHIPUIM pe Cristos zilnic.

    Acelea sînt icoanele noastre, cum spunea fratele Niculiţă cred, „icoanele mele cu salbe de crini, voi fraţi şi surori sînteţi voi.”


  20. Don, cei care nu proorocesc de bine se numesc… „bufniţe”. Asta mi-a fost porecla o vreme între prieteni, pentru mai multe motive…

    draga Vlad, eu sînt urmaşul unui Cristos care n-a avut nici o diplomă recunoscută, n-a fost doctor în teologie, n-a fost rabin, n-a avut o locuinţă permanentă, a avut o singură cămăşă şi cînd a înmulţit pînile a trebuit să se împrumute de la un copilaş.

    Pe acel Cristos Îl urmez eu.

    La ce te referi, Mircea cu 7 şi 12, la numărul postărilor? Aha?

    Vlad, păi sper să ne referim de aici încolo la biserică şi relaţia cu Lumea.

    Dragilor, am şters comentariile în care vă cereaţi adresele unii altora. Sper că le-aţi luat, am şters acele comentarii care n-aveau legătură de nici un fel cu acest post.

    N-o, oricine se poate prezenta pe blogul meu cu o singură condiţie, la fel ca Rasvan să îşi depună mărturia personală a întoarcerii la Domnul.

    La ce te referi, Fun, cu psihologia inversă?


  21. Marius, intr-o lume in care noi crestinii cu greu am ajuns sa fim primiti ca niste egali, este adevarat niste egali „mai mici”, acum rasare dizidentul din tine si ne provoaca la om pocainta care nu se mai gaseste nici in manuale.

    Adica tu vrei sa ne silesti sa ajungem in Ceruri, cand noi vrem atat de mult sa n-o facem cu mana goala.
    Incercam sa ne apropiem de cei care au nevoie de mantuire si chiar daca se intampla cel mai adesea sa ramanem langa ei si sa ne departam de Hristos o facem din dragoste.

    De ce sa luam de buni niste habotnici de reformatori care s-au descarcat „dizidenta” lovind in biserici ce oricum ne sunt surori. Toti suntem frati si surori, da-i incolo de reformatori.

    A iubi pe aproapele inseamna a te cobora la nivelul lui de intelegere chiar cu riscul ca de acolo nu te mai ridica nimeni.
    Atatea principii: Mantuirea sa capata doar prin credinta si singurul Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni este doar Isus Hristos.
    Cum sa te prezinti cu astea doua chestii si sa ii spui unui catolic hei tu esti fratele meu? Pai ce ala este prost, la el spune ca Papa are un rol major peste care nu se trece, loctiitorul lui Hristos pe pamant, iar sfintii i-au fost dati impreuna cu Fecioara, Maica Domnului ca mijlocitori, cum sa te apropii spunand doar ca Hristos?

    Totul este relativ, pt nimic nu merita sa mori, cel mai duios lucru si important este ca suntem frati, nu conteaza prea mult ce credem, dragostea ne uneste si ne arata cine suntem.


  22. Il intrebam pe Vlad dar vad ca vorbeste serios…


  23. Vlad inteleg maniera in care te exprimi, e un fel de imitare a volumului „Pe culmile disperarii” a lui Cioran.

    Adevarul e ca si eu sunt dezamagit de peisajul evanghelicilor din ultimii ani. Vad aproape zilnic cameleonisti infocati care au o viata pervertita la max dar duminica posteaza niste fete luminate, au mare grija la vestimentatie de parca ar fi prezentare de’a lui Catalin Botezatu. Defapt cei care nu au spiritualitate cu ce ar putea iesi in evidenta decat cu non valori?!

    M-am poticnit si eu multa vreme de ei in special cand ajungi volens nolens sa trebuiasca sa ai nevoie de ei. Am ales in schimb un mod de viata in care sunt atent doar la cei care merita.

    Recent intr-o discutie avuta imi zicea un bun prieten al meu – trebuie sa fim atenti la cum ne traim viata pentru ca este unica irepetabila, ireparabila, care va fi judecata dur la final, iar riscul jocului cu pacatul este de al lasa sa ne atraga intr-un cerc vicios din care nu putem iesi – e ca un joc al mortii, in care intri devi ametit de parfumul lui iar apoi nu te mai poti elibera. Riscul e mare sa ne pierdem vesnicia cu Hristos, dar multumiri fie aduse Lui …

    Ma intalnisem cu un priten vechi si cu care am fost f apropiat, l-a parasit pe Hristos pentru placeri si bani, emana un „parfum” al pacatului dezgustator, o privire pe care nu a avut-o imbatata de pacat, intr-adevar casa care a fost maturata,….


  24. draga Romuluss şi Fun, Vlad îşi rosteşte diatriba retoric… textul lui este un antitext care trebuie citit invers, eu aşa l-am citit


  25. Fun,Vlad vorbeste serios ,doar ca trebuie sa fii atent,
    ironizeaza..de fapt lipsa multora de dorinta de afi ceea ce ar trebui sa fim..


  26. Ok, am inteles initial dar Vlad a continuat la fel de serios 😀 .

    Cu totii obosim la un moment dat, dar pe asta se si mizeaza. Oamenii fara nimic din Dumnezeu vor continua sa faca ceea ce fac. Daca sunt mai multi procentual in biserica decat copiii Lui atunci ei fac jocul. Dar avem datoria, noi care vedem aceste lucruri, sa-i punem in garda pe ai nostri, sa-i ocrotim pe cei slabi. E datoria noastra, e talantul pus in slujba Lui.

    Capul sus Vlad. Avem treaba.


  27. […] 2008 – Marius Cruceru: Isus, „elevatul”, ca piatră de poticnire – Cărbunii Eulaliei 7 […]


  28. […] 2008 – Marius Cruceru: Isus, „elevatul”, ca piatră de poticnire – Cărbunii Eulaliei 7 […]


  29. […] 2008 – Marius Cruceru: Isus, „elevatul”, ca piatră de poticnire – Cărbunii Eulaliei 7 […]


  30. […] 2008 – Marius Cruceru: Isus, „elevatul”, ca piatră de poticnire – Cărbunii Eulaliei 7 […]



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: