h1

„Bunavestire” şi „buna-îngerire”

martie 25, 2008

Cineva m-a întrebat dacă baptiştii ţin Bunavestire? De ce nu se fac slujbe etc?

Ba da, ţin. În biserica noastră se ţine slujba de dimineaţă, de la 10, şi slujba de seară, de la 18.00.

Fecioara a fost „evanghelizată” de înger. I s-a dat buna-veste (nu asta este eu-anggelizw) iar îngerul a „bine-îngerit”.

fraangelico2.jpg

Buna vestirea este arhetip al oricărei evanghelizări, cum să nu o celebrăm?

Ce cred baptiştii despre Fecioara?

Ce să creadă despre Cea care a purtat Dumnezeirea în pîntec 9 luni de zile?

Ce să creadă despre Cea care a împărţit sîngele şi carnea cu Mîntuitorul?

Ce să creadă despre Cea care L-a alăptat pe Cel ce S-a numit Apa Vieţii?

Ce să creadă despre Cea care L-a învăţat să gîngurească şi să vorbească pe Cuvîntul?

Ce să creadă despre Cea care L-a ajutat să facă primii paşi pe Cel ce este Calea?

Ce să creadă despre Cea care L-a schimbat de scutece pe Cel ne poate elibera de povara mizeriei omeneşti?

Ce să creadă despre cea aleasă, vas pus de-o parte pentru Domnul?

16 comentarii

  1. Ce frumoasa prezentare a fecioarei Maria,care era de o smerenie si umilinta nemaiintalnite.
    Oare daca ar avea loc acum evenimentul,cum ar arata ea in exterior?Precis conform interiorului.
    Ca o fecioara purtand pe Dumnezeu.


  2. „Taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută, prin tine, Născătoare de Dumnezeu celor de pe pământ s-a arătat; Dumnezeu întru unire neamestecată întrupându-Se şi Crucea de bunăvoie pentru noi luând; prin care înviind pe cel întâi zidit, a mântuit din moarte sufletele noastre”.


  3. Nu a-ti raspuns la obiect.Asta o stiam de la ovoda grupa nmica acun 7o ani.Intrebarea a fost simpla. Cand este bucuria mare; Cand afli de lozul sau decizia de numire,sau cand esti in posesia lui sau ei


  4. Ce frumos scrii tu, Marius. Asa este! Cum ar putea cinva sa nu o cinsteasca cu toata inima si credinta pe acea fiinta minunata prin care a fost posibila „Intruparea Fiului lui Dumnezeu”. Dumnezeu s-a facut om prin carnea si sangele Fecioarei Maria, dar mai ales prin toate acele virtuti spirituale prin care au putut fi posibila aceasta în-omenire a divinului. Prin toate acestea şi prin faptele vieţii sale, ea va rămâne unică şi Mama noastră spirituală. „Femeie, iată fiul tău!” – nu doar Ioan, ci fiecare din noi putem fi fii ai săi.
    Vestea cea buna (Evanghelia) a mântuirii noastre să răsune în inimile fiecăruia, spre mântuire, spre dragostea lui Dumnezeu!


  5. Da, ai spus frumos, foarte frumos. Nici nu poate fi altfel. Cine nu vede răspunsul în întrebările tale, nu ştie nimic despre rostul bunei vestiri.


  6. este maica Fiului lui Dumnezeu , iar Arhanghelul Gabriel a adus vestea cosmica a nasterii Fiului Creatorului

    cata taina in aceasta sarbatoare !
    ne bucuram ca si baptisti serbeaza aceasta sarbatoare minunata ar trebui lume aintreaga sa stie si sa inteleaga aceasta minunata veste care a coboart acum mai bine de 2000 de nai pe pamant si care din acel moment noua oamenilor ne-a deschis o poarta larga spre cerul subtil al sufletelor spre Lumina

    felicitari pentru blog !


  7. De fiecare data imi dau seama ce intelept si bun crestin e Patratosu. Ma intorc aici cu inima deschisa, citesc articole geniale si mult duh al adevarului, si plec contrariat si intristat de uraciunea si obtuzitatea credintei mele. Asa vorbe aurite, mai rar, felicitari.
    (NOT)


  8. Procletule, mare proclet esti. Il cunosc pe Patratosu. Nu-i bun crestin, dar nici prost nu e ca sa nu iti recunoasca ironia 🙂

    Are noroc ca reuseste sa se autoironizeze mai mult el pe el insusi decat reusesc sa o faca altii.

    A facut-o si duminica in Arad si a facut-o bine, era cat pe ce sa il cred 🙂


  9. Departe de mine ironia, dar recunosc ca uneori nu conoastem omul si tindem sa-l judecat prin prisma blog-ului, dar si asta e desartaciune…


  10. Draga Ionatan, cred că unii au răspunsuri fără nici o întrebare, au răspunsuri la întrebări pe care nu le-a pus nimeni, eu mă bucur de întrebări, răspunsurile la aceste întrebări se dau în tăcere, fiecare pentru el însuşi.

    Bluefairy, a dus vestea că se naşte, că va avea un început Cel făr-de-nceput… fără de început din veac şi cu început în lume.

    Mulţumesc pentru generozitate.

    Procletule 🙂 , fie aşa cum spui, era să îl cred pe Patrix 🙂

    Lasă că, dacă ne cunoaştem, am eu grijă să te dezamăgesc 🙂


  11. Sincer, ceea ce ai exprimat tu despre Maria nu reprezinta decat ceea ce crede baptistul MDC. Ca daca ii intrebam pe frati si surori prin tzara nu vor putea sa inchege prea multe fraze despre Miriam. No offence, asta e. Suntem cam extremisti, incat ne paste pericolul sa credem ca Iisus isi are inceputul in ieslea Betleemului iar nu in pantecele binecuvantatei lui maicute. Sad, but true.


  12. draga Alterema, te contrazic cu entuziasm, nu este aşa.

    Daca ii intrebi pe fratii si surorile de la tara despr easta vei vedea cu cit bun simt si temere si frica vorbesc despre Fecioara.

    eu de acolo am invatat aceasta teologie, nu din alta parte.

    Urbanitatea ne-a determinat sa fim asa de nesimtiti.

    Eu zic sa incerci o serie de interviuri despre Cina Domnului si despre Fecioara in bisericile noastre de la tara, Vei avea mari, mari surprize


  13. #
    #

    draga Alterema, te contrazic cu entuziasm, nu este aşa.

    Daca ii intrebi pe fratii si surorile de la tara despr easta vei vedea cu cit bun simt si temere si frica vorbesc despre Fecioara.

    eu de acolo am invatat aceasta teologie, nu din alta parte.

    Urbanitatea ne-a determinat sa fim asa de nesimtiti.

    Eu zic sa incerci o serie de interviuri despre Cina Domnului si despre Fecioara in bisericile noastre de la tara, Vei avea mari, mari surprize
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    Asta doar datorita mediului cultural ortodox din care provin si in care traiesc baptistii romani, mai ales la sate, si nu ca ar fi cinstirea Maicii Domnului inerenta traditiei baptiste.
    Dati o tura si prin satele din North Carolina:)


  14. N-aş băga mîna în foc, CNI, familia noastră e baptistă de trei generaţii. Întotdeauna s-a purtat acest gen de „bun simţ”.

    Nimeni n-a discutat în familia noastră dacă Isus a avut şi alţi fraţi sau nu, din pricini uşor de înţeles.

    De asemenea, bunul simţ nu este confiscabil confesional.

    Mai este ceva. Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat şi pentru care lupt este specificul baptismului românesc, cu iz oriental. Lupt împotriva americanizării, anglizării, germanizării, rusificării baptismului românesc.

    Cei care au primit credinţa aceasta au primit-o într-un context specific şi înaintaşii noştri au avut înţelepciunea de a identifica esenţa şi n-au aruncat şi copilul cu apa din albie.


  15. sunt la volanul masinii si pe tecerea de pietoni fac un accident grav.Tanarul de langa mine trece in locul meu si ma salveaza de a murii in inchisoare {eu fiind batran cu boli cronice}.Cui voi aduce multumiri?Ii voi multumi si mamei lui pentru educatia care a dat o dar pe el il voi vizita si duce pachete in permanenta cu o recunostinta vesnica.El este salvatorul meu.Mult respect si salutari di Ps.118 v 25.


  16. Draga Ioan Rusu, înţeleg alegoria… are limitele ei.
    Interesant pusă problema!



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: