h1

Dreptul de a umbla brainless …. sau vangalizarea piscinei

aprilie 3, 2008

Mare victorie, fraţilor, pentru eliberarea femeilor din jugul opresiunii masculine. Iată. Au reuşit. Au luptat, au făcut demonstraţii, petiţii şi au reuşit să obţină victoria: de acum înainte în Copenhaga toate doamnele vor putea să umble pe lîngă piscine şi prin piscine exact ca bărbaţii. Asta au dorit.

Sînt impresionat de ascuţimea luptei şi de obiectivul măreţ.  S-a făcut încă un pas spre egalitatea totală.

Un an de demonstraţii s-a încheiat cu o declaraţie care te pune pe gînduri, dar nu prea mult, că răsar întrebări din toate colţurile minţii.

Iată genialissima afirmaţie:

„Noi femeile ar trebui să avem libertatea de a decide când sânul nostru transmite un mesaj sexual şi când nu”, a declarat Vang, pentru publicaţia britanică. „La piscină clar nu e niciun mesaj sexual. Din acest motiv nu trebuie acoperit, iar noi vom putea face baie topless, exact cum fac şi bărbaţii”.

Deci, ca să fie clar: de azi înainte s-a decretat!

Femeile au dreptul să decidă ce se întîmplă în mintea unui bărbat cînd priveşte orişice. Dînsele decid dacă le putem privi ca pe nişte plante (dînsa, Vang, are dreptul acesta de a fi privită ca o plantă, pentru că activitatea neuronală a dînsei pare la fel de limitată ca a unei muşcate de fereastră, diferenţa constă în faptul că donşoara VAng posedă limbaj articulat), dînsele decid, de asemenea, cînd le putem privi ca pe soţii, prietene, partenere  de viaţă intimă etc.  Şi noi care ne amăgeam cu panseuri  de genul: „Beauty lies in the eye of the beholder”.

Sau cum spunea Şecspirică:

Good Lord Boyet, my beauty, though but mean,
Needs not the painted flourish of your praise:
Beauty is bought by judgement of the eye,
Not utter’d by base sale of chapmen’s tongues

Deci, de azi înainte putem ieşi din casă cum vrem şi decidem dacă corpul nostru transmite semnale sexuale sau nu către ceilalţi. Aşa au decis dînsele. Aşa cum dînsele pot decide ce fel de viaţă este în pîntecul dumnealor, o viaţă care trebuie păstrată sau o viaţă care le încurcă viaţa.

Aşa cum dînsele pot decide ce este mai important: cariera sau maternitatea şi aşa mai departe.

Păi, dragi prieteni, vă mai miraţi de ce în Anglia se petrec atîtea convertiri la Islam. S-au săturat, le-a ieşit pe nas feminismul ăsta care are efecte devastatoare asupra creierului unei femei, altfel, probabil, născută cu un coeficient de inteligenţă relativ normal (culoarea părului şi numărul de cîrlionţi nu are nici o legătură cu mulţimea cutelor de pe creier şi cu numărul de neuroni, sînt convins de asta).

Avem şi noi, bărbaţii,  voie să decidem dacă rîgîitul este ofensator sau nu în prezenţa unei femei? Avem voie să decidem dacă mirosul de picioare bărbăteşti este o senzaţie subiectivă şi ar trebui ca dînsele să treacă cu vederea aceste lucru, iar, dacă tot doresc să fie egale, le rugăm să încerce să facă tot posibilul să ne ajungă şi la aceste capitole?

Să celebrăm: a fost cîştigat încă un drept:

dreptul de a spune prostii topless,

dreptul de a fi citată în ziare, fără ca nimeni să sesizeze că fraza reprezintă o prostie demnă de antologia prostiei omeneşti,

dreptul de a umbla pe la piscină cu creierul spălat complet de orice urmă de dreaptă cumpănire,

dreptul de te simţi liberă, fără nici un fel de urmă de bun simţ,

dreptul de a umbla nu numai cu trupul gol, dar şi cu mintea eliberată de orice prejudecăţi

şi …. în general de orice fel de judecăţi.

Mîine voi decide că orice spun în tîrg nu este prozelitism! E vina lor că interpretează aşa.. mă duc să vorbesc despre Cristos şi Biserica Lui tuturor, în tot tîrgul.

Dacă este cineva ofensat, îl dau în judecată, că nu sînt egal cu donşoara Vang. Dacă dînsa a vangalizat piscinele din Copenhaga, de ce, frăţiilor, după aceleaşi metodologii, nu putem fiecare să facem ce ne tună prin cap, dînd vina pe interpretarea greşită a co-piscinarilor, co-naţionalilor, colegilor, concitadinilor?

91 comentarii

 1. Nu-mi apare nici un comment… E atat de recent postat sau…


 2. Trăim într-o lume ciudată.

  Şi starea asta se consideră a fi normală…

  Mă întreb: Ce înseamnă să fii normal? Să fii ca toţi ceilalţi sau să fii asemenea Exemplului dat de Creator (Iisus)?


 3. Singurul adevar absolut este adevarul ca nu exista nici un adevar. Si aceasta regula se aplica in toate situatiile, cu exceptia situatiilor cand nu se aplica.
  La mai mare….!
  🙂


 4. E socant ceea ce spui Marius dar e f real si intalnim f des acest tip de mentalitate. Evident daca fenomenul se manifesta doar inafara bisericii e o problema diferita, in schimb acest fel de mentalitate incepe sa se manifeste si in interiorul bisericii. Sigur nu ma refer la toplessul din piscina ci la o tendinta de liberalism irational in general. Exemplul precizat de tine este caz particular al fenomenului.

  Am intalnit exemple similare intre crestini, vizavi de o imbracaminte f provocatoare, atitudini f provocatoare. Nu sunt misogin sau adeptul baticului si a izmenelor, dar sunt elemente care deranjeaza. Intr-o firma cu personal predominant crestin, o individa tot cu radacini adanci baptiste din mosi stramosi, avea un mod f provocator de a se imbraca, mai mult era si casatorita. Dupa o perioada s-a convocat o sedinta prin care a fost rugata civilizat sa se imbrace mai decent pentru a nu fi pe post de poster indecent in firma. Atitudinea ei era exact ca si in exemplul tau: „eu nu transmit semnale sexuale – dar ei percep asta e pacatul lor nu al meu, eu defapt ma simt bine asa si apreciata, imi vine bine acest stil de imbracaminte”.

  Sigur in acel caz aberatiile au continuat si de catre alti „specialisti” in consiliere crestina, care afirmau ca atitudinea ei era generata de lipsa de afectiune primita in familie deci era normal sa caute afectiune in alta parte 🙂 . In alte cuvinte aberatii peste aberatii, practic mai avem si „specialisti” avocati ai pacatului.

  Cred ca crestinismul nu este negociabil, nu este un contract ajunstabil la masa de negocieri. Dumnezeu ne prezinta clar oferta sa, iar noi avem doua optiuni – acceptare sau respingere.

  Sigur problema legata de subiecte de acest fel nu este clar dezbatuta in biblie pe articole, paragrafe si nu exista explicit o interpretarea a legii pe acest segment, iar istoria contemporana crestina abunda de aberatii legate de vestimentatie.

  Oricum nu sunt de acord cu argumentari de felul – „nu a primit afectiune in familie”, etc. problema e legata de raportarea noastra la Hristos, eu sunt responsabil in raport cu El nu cu afectiunea, etc. Eu prim botez am semnat un contract cu El care suna clar si explicit „cine nu aduna cu Mine risipeste, si cine nu este cu Mine este impotriva Mea”(parafraz).

  Mediul social fie imi este favorabil fie nu, fie situatia financiara imi este favorabila fie nu contractul cu Hristos este in vigoare, nu este negociabil si nici nu se pot crea acte adiotionale.

  Seriozitatea, severitatea, neatasarea de acte adionale este irevocabila, nu se poate face recurs. Nu exista miscari feministe, nu exista emancipare masculina sau feminina, exista o raportare clara. Nu inteleg ce este asa de greu de inteles aici?


 5. Iisus a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţă.

  Cred că există adevăr. Şi cred că există şi minciuni. Poate cea mai mare minciună e că nu există adevăr.
  🙂


 6. Traim intr-o lume in care diavolul are multa putere asupra celor care nu vegheaza.Trebuie sa stim sa inchidem poarta ,sa nu piermitem nimanui sa aibe putere asupra noastra ,numai asa vom sta tari uneltirilor celui rau .Nu e vorba de a ne separa de ceilalti,ci de a fi gata a face acest lucru atunci cind atitudinea lor in privinta noastra are un impact nedorit asupra vietii noastre de crestin.La ce bun sa acceptam cea ce ne dauneaza.Sint multi din tinerii nostri care au adoptat ce este rau si daunator .Atunci cind gusti falsul prea multa vreme,nu mai stii cum arata originalul,si nu iti mai place originalul!


 7. In scurt timp,o sa se doreasca a umbla pe strada goi,doar mai sunt popoare ,care in cultura lor…

  De asta mi-ste deja peste puteri,sa mai ascult voci de oameni rascumparati,care negociaza ascultarea…

  Mantuirea nu s-a mai negociat,nici de Domnul Isus,care putea sa refuze crucificarea,pentru ca nu o meritam,

  iar noi nu am negociat cand am primit mantuirea,,,
  ne-a fost bine venita la vreme, din nevoia spalarii de pacatele murdare.

  Apoi am uitat ce am fost,ce am primit ,de la Cine,am primit,
  si spunem ca steptam(dupa zeci de ani,de pocainta) incredintarea.

  Si uite as…incet-incet o sa nu mai fim”deosebiti”de restul lumii prabusite.


 8. Multe(i) replica faptul ca nu sunt trendy daca nu adopta un anumit tip de vestimentatie, daca nu au ca si principal program de divertisment – shoppingul, si aceasta este defapt o mica portita pe care daca se intra se ajunge la a fi prins intr-o capcana puternica.

  Vizavi de vestimentatie cred ca la noi domina moda sodomita, gomorita – pt ca am vazut occidentul si le cunosc bine preferintele si mentalitatea. La noi domina un soi de atractie spre fashionul olandez, unde recent s-au aprobat relatii libere intre cupluri indiferent de sex in parcuri, sunt socat de ce se intampla dar e real.

  Cred ca e un mare pericol flirtul cu a fi trendy – dar trendy in viziunea romaneasca.


 9. Sa nu fim chitibusari, cu sutien sau fara, o femeie prezinta acelasi duh si stare. Sa nu ne gandim ca bucatica de material era de vina.
  Sunt si la noi frati si surori pe toate plajele si in toate piscinele, chiar pastorii merg la mare unde nu rareori erau intalnite femei far nici un fel de rusine. Peste cativa ani o sa fie chestiune de incredintare. Adica unde in istoria bisericii, o femeie era in dedesupturi in fata unui barbat si se chema „maturitate”, o fi o maturitate unghiulara dar, eu tot fara rusine o gasesc.
  Sa ne bucuram pt ca prin nerusinarea lor invatam rusinarea si asa cei care confunda crestinismul cu Sodoma mai au o sansa sa se trezeasca.
  Oricum fratii si surorile „e tare” rezistenti la pacat, noi cei care comentam suntem problema.

  Auzi sa stai in costum de baie si sa crezi ca esti in costum. O fi, la asa vremuri conteaza „incarcatura semantica” nu ce a mai ramas din costum.


 10. F de acord Vlad – duhul si starea sunt problema.

  Daca te simti bine ca esti privit(a) (ca si la baietii fitnnesisti care arata f bine se intorc capetele domnisoarelor dupa) si te imbraci provocator doar sa fii dorit(a) atunci cred ca exista probleme. Hainele si starea se autostimuleaza, e un fel de pas in doi ritmic e f simplu de inteles: iei o fustita sexy pt ca asa e trendy, si domnita nu are nici o stare. Dupa cateva ture de oras vazand privirile celor cu care se intalneste, discuta, incepe piano piano sa aiba si stare. Cand incepe sa aiba si stare incepe sa mai dezbrace inca o bucatica 🙂 si acum deja pt ca are stare.

  Initial este totul un joc nevinovat dupa care senzatiile care incep sa alimenteze creierul care mai apoi creeaza nevoia de mai mult.

  Calul Troian – este exact jocul de adusul calului Troian in cetate. A fost recent filmul – Troia cu Brad Pitt. A fost ceva indecent in ce au facut cei din Troia aducand calul?? NUUUUUU!!!!!! Dar ce au facut practic? si-au distrus viata si cetatea a fost sinucidere. Nu sunt extremist imi place linia de mijloc dar cand am discutat cu avocatii crestini – sa imi zica cat de mare e rata de divorturi in lumea crestina din cauza starii si a bucaticii decupate de pe anumite zone si a universului de flirturi la serviciu e ff tragic.

  Noi barbatii nu avem trairile respective sub aceiasi nuanta si semantica pe care le au femeile, dar sunt carti si avem familii de unde putem sa ne informam sa intelegem fenomenul psihologic.

  Jocul cu bucatica starea si duhul calul troian – sunt pericol mare!


 11. Hai sa iau apararea Vangai, ca vad ca nimeni nu are curajul sa o faca. Mai mult, vreau sa ii scriu direct Vangai, ca nimeni nu i-a scris pana acum pe blogul asta!
  Draga Vanga, nu te lasa impesionata de dogmaticii de pe blogul asta! Patratosi cu totii, ce mai! 🙂
  Sunt barbat, sa stii, si mi se pare cinstit ce spui tu: „Noi femeile ar trebui să avem libertatea de a decide când sânul nostru transmite un mesaj sexual şi când nu”.
  As vrea sa te incurajez chiar! Sa stii, sa fii sigura ca tu sau, ma rog, voi, femeile, chiar AVETI LIBERTATEA asta. Nu mai trebuie sa luptati pentru ea! Si nici nu trebuie sa v-o recunoasca nimeni, si cu atat mai putin sa v-o conteste niste… patratosi!
  Nu vad, deci, de ce te omori cu recuoasterea acestei libertati. Nu merita efortul. Libertatea o aveti deja, si o si folositi, nu?!
  Totusi, sa ma scuzi, dar nu tot omul stie ca „la piscină clar nu e niciun mesaj sexual”… Eu unul spre exemplu sunt un pic derutat… daca chiar e sa fiu sincer! Cand vad un san gol imi amintesc de mamica mea si, cuprins de o copilareasca dorinta, m-as apropia de el, cu respectul cuvenit, desigur…..
  Ce ar putea urma, nu mai are rost sa descriu, ca e la fel de clar si pentru voi femeile ca nu poate fi nimic sexual, nu-i asa miss Vang? – pentru simplu motiv ca e… la piscina si sunt destui prin preajma.
  Asadar sunt de acord cu tine ca „din acest motiv [sanul] nu trebuie acoperit”. Totusi cand zici „noi vom putea face baie topless, exact cum fac şi bărbaţii”, iti spun sincer ca dezavuez barbati, fie ei si topless, fie ei si cu sani topless! (ori poate faci tu confuzie intre sanii si pectoralii masculilor?! – sau poate ca nu faci nici o confuzie si, de fapt, marturisesti ca si voi femeile puteti fi la fel de „patern” si „nonsexual” ispitite de noi, astia, adamicii cu pectorali… patratosi!)
  Raman, deci, impartit… si ma despart de tine si subiectulridicat cu un soi de ceata pe suflet: de ce nu avem si noi, barbatii, sutien? Zau, iata un drept pentru care merita sa luptam noi barbatii, daca tot il dati voi, femeile, jos! Atunci chiar ar fi egalitate! Curat egalitate, fetelor! Na!


 12. „Facusem un legamant cu ochii mei,si nu mi-as fi oprit privitile asupra unei fecioare…..”

  Acum trebuie sa mergi cu ochii inchisi,ca sa nu mai vezi cum diavolul cel batran,vrea sa aiba cati mai multi de partea lui…. 😦

  Daca nu faci un legamant cu Domnul,sa nu privesti la ceea ce nu trebuie…pe strada,la TV,sau mai stiu eu unde…poti cadea…ispitele pe care Satana le scoate in cale,vor fi iesite din comun…

  Numai Domnul poate sa ne ajute sa fim tari.


 13. *caci diavolul cel batran
  nu „cum”


 14. Vlad, daca in cer o sa intilnesti pastori( si nu numai) care s-au dus la mare, ce faci, il tragi la raspundere pe Dumnezeu ca sint si ei in cer?


 15. Wow ,Mia, ce adinc gindeeeesti…..!!!?!!!


 16. Romuluss,spui ca nu intelegi…desi e foarte clar,ori accepti,ori respingi pe Hristos..nu intelegi cum de se negociaza contractul cu El.

  Cred ca sunt multi crestini nenascuti din nou.

  Altii ,incepatori,care aud si vad,ca crestinii vechi negociaza,
  ce mai pot pricepe?

  Sunt doua cai ,fiecare alege una din cai.

  Poarta este stramta,Calea este ingusta,Domnul Hristos e Poarta,cine nu intra pe Poarta,si nu merge pe Calea ingusta,
  se inseala singur.

  Sa ne ajute Domnul sa nu fim din aceia.

  Cum sunt vremurile din urma,iar Diavolul stie ca nu mai are multa vreme,vine cu tot felul de siretlicuri.

  Cat de crestineste este sa te duci cu alti oameni la piscina,sa te desbraci?
  Si totusi sunt pastori,care merg cu familia,cu alti frati si surori..la mare.

  Daca a disparut rusinea la crestini,si se desbraca,unii fata de altii,ba mai cer si rugaciuni,in biserica,ca sa aiba timp frumos…
  Apoi se intorc si ne predica…despre rusine si sfiala.
  Atunci cei din lume trebuie sa ne intreaca totusi,
  si fac bai de mare,sau in piscina ,mai desbracati
  ceva,,,decat ai nostrii.


 17. sa speram ca o sa apara si un set de norme metodologice complete . pina acum stim ca la piscina nu e… is curios


 18. Am constatat stand de vorba dealungul anilor cu crestini evanghelici ca nu dispun de o autocunoastere, practic nu intelegem si nu credem ca jocul cu natura adamica este un joc cu calul Troian. Nu ne cunoastem suficient de bine, nu exista acea Lumina spirituala care sa ne determine sa vedem cum aratam intr-adevar launtrul nostru. Lipsa unei Lumini spirituale duce fie la aberatii de care abunda trecutul vizavi de vestimentatie fie de libertinaje moderniste.

  In momentul cand atitudinile noastre sunt alimentate din de dorinte carnale, cum ar fi senzatia f placuta ca suntem priviti pe strada, ca suntem absorbiti din ochii pofticiosi ai trecatorilor lucrurile nu sunt bune, e acel duh si stare de care zicea Vlad.

  In informatica exista o categorie de virusi numiti Trojan Horse, caracateristica de baza a acestora este de a parea inofensivi la prima vedere, in schimb mai apoi preiau controlul asupra softului executat actiunile pentru care a fost creat.

  In acelasi fel jocul cu elemente aparent necompromitatoare pot avea repercursiuni f grave. In alte cuvinte atentie la neatentie si la lucrurile pe care in sine le putem interpreta ca nevinovate dar in esenta sunt ancore grele spre pacat.


 19. Ghita, ce inseamna sa fii normal? Pai cine defineşte normalul? După ce criterii?

  Aşa mă gîndeam şi eu Dan H. 🙂

  Cei care spun că adevărul este relativ au pretenţia să îi credem pe cuvînt, nu? Adică şi acest adevăr, că adevărul este relativ, este relativ, nu? 🙂

  La fel ca la deconstructivişti: limbajul este un simplu joc, i se pot schimba regulile, de fapt nimic nu are sens, dar tocmai am folosit limbajlu ca să îţi transmit asta …

  Da, înţeleg ce spui, Romuluss, atitudinea de genul „De ce vă poticniţi, frate, în rochia mea, eu nu cred că este prea scurtă şi apoi, dacă este.. de ce nu vă uitaţi în altă parte… ” 🙂

  Ba, Viorica, la o piscină de asta m-aş separa de ceilalţi…. să ştii.

  Corect, Elisa, asta este normal, să umblăm aşa cum ne-a făcut mama, nu-i aşa? Dacă era normal să avem haine ne năşteam îmbrăcaţi.

  Vlad, peste doi ani o să discutăm chestia asta cu topless-lul la fel cum discutam acum despre batic… vorba ta, după încredinţarea şi libertatea şi cugetul fiecăruia… la fel ca şi în cazul dărniciei… fiecare cum a hotărît în inima lui.

  Unde este chestia aia: „nu vă învaţă chiar şi firea”?

  Elisa, am rîs la asta.. da, acum trebuie să fii orb ca să poţi să ţii legămîntul 🙂


 20. Elisa, tu spui:
  “Facusem un legamant cu ochii mei,si nu mi-as fi oprit privitile asupra unei fecioare…..”
  , citand-ul de fapt pe Iov.
  Recunosc ca o sa fie cinic ceea ce spun, dar este vorba de un cinism amar: pericolul acesta este din ce in ce mai rar si versetul tot mai nepotrivit culturii noastre. Vreau sa spun ca nu mai prea ai dupa cine sa-ti intorci privirea…


 21. Mia, argumentezi anapoda.
  Daca un barbat vede o femeie fara sutien si cu o umbra de slip si nu simte nimic, eu unul l-as trimite la medic.


 22. Sunt unul dintre pastorii care a fost la mare o singura data, in 1983. Multi dintre colegii mei, pastori, n-au fost niciodata. Pot sa tai de pe lista mea de interes marea, strandurile si toate statiunile balneo din tara. Dar tot raman cu o „problema”: ce fac cu strada, pentru ca si pe-acolo se umbla topless? Stiu ca sunt tari in care indecenta este sanctionata imediat. Asta inseamna ca Biserica din Romania trebuie sa inceapa sa fie mai „vocala” decat pana acum si sa nu se lase intimidata de gruparile ostile. Cand ne rugam prin anii ’70, pentru scoli crestine, eram socotiti fanatici. Trebuie sa-si asume si generatia de-acum riscul de-a fi ridiculizata, eventual, in cadrul unor dezbateri publice. Noi, cei mai in varsta, suntem ingrijorati, dar fiti siguri ca ramanem alaturi de voi in orice lucru bun. Pentru promovarea unor legi bune este nevoie de rugaciune, post si colaborare intre diferitele denominatiuni crestine. Trebuie sa invatam sa fim „pro-active” si nu doar „re-active”. Domnul sa ne-ajute.


 23. Si eu sunt adeptul caii de mijloc in ceea ce priveste hainele: simplitate, bun gust si o combinatie intre decenta si eleganta. Oricum, daca ar fi sa aleg intre extrema liberala si rigiditate, as alege-o, fara sa ezit, pe ultima.
  Cu prima ne-am fript din plin in ultimii ani si am vazut ce produce.


 24. Dane, chiar eşti cinic şi cred că-i o exagerare. Încă mai sînt în bisericile noastre suflete curate, Slavă Domnului!

  Şi eu l-aş trimite, Dane!
  Same here! Mai bine îmbrăcat decît dezbrăcat 🙂

  Unpastor, cîtă dreptate ai! Aşa este, poate că ăsta este un început. Îmi place să cred că pe lîngă atîta dat cu părerea în stînga şi în dreapta, cu multă irosire de timp şi cerneală şi click-uri pe tastatură, încet încet pe aici se formează şi atitudine.

  Aşa să ne ajute Dumnezeu …


 25. Nu la biserici ma refeream, Marius, ci la strada. In biserici suntem cateva ore pe saptamana. In rest…


 26. Atunci înseamnă că eu am fost mai pesimist ca tine 🙂


 27. Nu stiu daca asta este solutia, frate pastor.
  Nu, nu se umbla topless pe strada. Se umbla doar provocator, foarte provocator…
  Nici macar in biserici nu se pot impune reguli de genul: o fusta trebuie sa aibe 50 cm.
  Problema este in mintea bolnava si sufletul murdar, acolo trebuie lucrat. Altfel tencuim ziduri care se prabusesc, inghitim camile si varuim morminte.


 28. Am intalnit cel putin trei motive pt care fetele prefera o vestimentatie ajustata intr-un anumit mod, si cred ca trebuie sa pornim de la ipoteza ca toate constientizeaza faptul ca modul de a se imbraca exercita o atractie pt barbati.

  – unele cred prin asta pot ajunge la persoane care sa le asigure o viata mai buna financiar printr-o casatorie [not a joke, e o statistica in romania]
  – se simt satisfacute de faptul ca li se ofera atentie datorita sex-appealului lor
  – vor sa fie trendy no matter what it means


 29. O problema tare grea, delicata. Le spuneam copiilor ca degeaba ne numim crestini („Romania are o populatie de 99% crestini….bla, bla…vorbe!), daca alegem sa traim ca niste păgâni. Modul nostru de viaţă este atat de necreştin, iar „valorile” pe care le imbratisam sunt departe de ceea ce ne invaţă Domnul de 2000 de ani incoace. Ai dreptate Marius, din fericire mai sunt inca multe suflete curate care duc mai departe făclia credintei. Dar ce facem cu ceilalti, pt ca sunt langa noi, la tot pasul?
  Ceea ce ma mahneste cel mai mult este modul cum este imbratisata orice aiureală asa zis moderna, mai ales de cei tineri, dar nu numai! Fara niciun discernamant si cu un snobism dărâmător. Va mai amintiti in anul 1990, imediat după revolutie, ce impact nimicitor a avut „celebra” Lambada? Cata lume s-a revoltat atunci,vai ce destrabalare! dar si ce repede s-a uitat indignarea si puteai sa vezi de la copii, la batrani, incercand in mod penibil acel dans lasciv si foarte indecent. Astazi nici macar nu ne mai indignam de toate mizeriile ce vin in avalansa pe toate canalele. Cum apare o prostie…gata! Hai si noi! Dar daca am incerca cel mai mic demers crestin…ohoooo! Stai asa ca ne incalci drepturile, ne discriminezi, nu mai avem libertate! (vezi demersurile Ligii Pro Europa din ultima vreme, care nu vrea ora de educatie religioasa in scoala, ca sa nu „violentam” copiii cu mesajul Lui Hristos!!??). Pacatul, viciul, imoralitatea au devenit „drepturi firesti”, iar morala crestina, virtutea, credinta…sunt constrangatoare, discriminatoare!
  Chiar ca s-a intors lumea cu susul in jos…
  Ai dreptatea Marius, trebuie „născută” o atitudine la care sa fie facuti părtaşi cât mai multi. Nu doar un glas „care strigă in pustie”, ci un…cor de glasuri! ca sa se auda bine!


 30. Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine sunt fratii si surorile in varsta care uneori imi face impresia ca sunt mai rai decat tinerii.
  Daca intrebi un credincios: Cum nu iti este rusine sa stai in dedesupturi in fata unei surori? Iti spune ca esti imatur si chiar gandesti ca un tamp.
  Inainte era rusine sa apari in izmene in fata cuiva din familie, acum iesi in chiloti si ti se pare ca ai capat libertatea, maturitatea, intelepciunea de Sus.


 31. Cand am citit acest post am avut un sentiment combinat. Iti vine sa razi cand vezi ce nebuni sunt unii dar in acelasi timp esti indignat de ce auzi si
  vezi. O minte bolnava nu poate sa aiba un comportament normal. Sunt curios daca in standardele psihiatrice aceste tulburari mai sunt socotite psihoze.

  Oricum draga noastra Europa si lumea intreaga merge inspre o paganizare cred ca mai mare decat cea din perioada medievala. Se pare ca ritmul in care se petrece aceasta poate fi asemanat cu o functie exponentiala.

  Ma intreb la ce presiuni, la ce influente vor fi supusi cei care peste cativa ani vor fi adolescenti.

  Cred ca Biserica trebuie sa corecteze cu riscurile pe care le implica aceasta actiune. Aceasta trebuie combinata cu profilaxia. Cei care sunt maturi sda influenteze tinerii, sa-i uceniceasca.


 32. Oh, da isteata fata asta.
  Cand o sa se planga ca a violat-o unul pe cearceaful in care statea ea topless si asexual o sa fie tot vina lui.
  Bine, vinovatul e vinovat dar sa spui ca poti decide cand transmite un san un mesaj sexual si cand nu…

  Oh da, am o idee, hai sa inventam translatorul san – creier-de-barbat. Si sa le vanda tanti asta :))


 33. Dan H., poate ca tu ai o problema daca orice vezi te face sa pacatuiesti si sa te gindesti la lucruri murdare. Eu am 2 baieti care sint tineri amindoi, am fost impreuna in Romania acum citiva ani si am fost si la mare. Afla ca pe ei i-a dezgustat ce au vazut pe plaja si nu au stat nici cele citeva ore care le-am petrecut acolo, au apreciat insa alte lucruri frumoase si sa stii ca sint normali, nu am de ce sa ii duc la doctor, dar ei stiu ce au invatat acasa si din Biblie ca trebuie sa te controlezi si sa stii ca daca ochiul tau te face sa pacatuiesti, scoate-l. Ce faci cu mormanul de reviste cu poze de tii se intoarce stomacul pe dos, care sint expuse la vedere la toate colturile si chioscurile in Romania? Ca unde traiesc eu nu vezi asa ceva,…desi surorile nu poarta batic la biserica,…..ce faci cind treci pe strada si vezi fete si femei care nu-l cunosc pe Dumnezeu, care umbla pe jumatate dezbracate? Ai auzit de infrinare, daca nu esti in stare sa te controlezi pe tine prima data, atunci nu mai acuza pe altii si vezi de care doctor ai tu nevoie. Daca in biserica intra o persoana nepocaita, ce faci, o trimiti sa se schimbe, pacatuiesti cind te uiti la ea, sau te rogi sa o cerceteze Domnul, sau sa iti cerceteze mintea ta cu probleme. Ispite vor fi pe toate drumurile si la toate colturile. E o problema de atitudine, asa ca vezi cine are nevoie de doctor. Iar unde traiesc eu pastorii intra in contact cu tot felul de persoane, vine la consiliere tot felul de femei, fete, crezi ca doar ce le vad si ii apuca pandaliile? Nu, sint oameni cu frica de Dumnezeu asa cum cunosc destui si in Romania, care ajuta si fac mult bine si incearca sa il faca cunoscut pe Domnul celor bolnavi are au terbuinta de EL. Bisericile vor avea probleme nu din cauza lumii, cit a atitudinii fata de cei din biserica si apoi fata de cei din lume. Sint si am fost intotdeauna pentru decenta si bun simt, dar nu pentru fariseim si ipocrizie.


 34. Mia, as mai fi curios cum definesti fariseismul si ipocrizia.
  Trebuie ca dupa tine,cei ce asculta pe Domnul sunt farisei, iar cei ce se imbraca sunt ipocriti, spre deosebire de cei care in maturitatea lor spun ca Epistola catre Corinteni era scrisoarea lui Pavel nu Legea lui Dumnezeu, era chiar Apostol acest Pavel,iar ca insotirea intre frati si surori in lenjerie intima este semnul celor tari.

  Unde am ajuns? Bine spune Scriptura ca batranii nu mai stiu sa dea sfaturi, se repeta istoria.


 35. Wow, Mia, dur… dar sunt de acord cu tine. E foarte usor sa generalizezi si sa judeci fara sa consideri toate circumstantele. Nu toti oamenii sunt la fel. Si eu am auzit un pastor odata spunand unui baiat logodit cu o fata ca nu are voie sa o tina de mana, pentru ca barbatii nici nu au nevoie de stimuli fizici, pentru ca doar cu stimuli vizuali si o iau razna. Am descoperit dupa ce m-am casatorit ca nu toti barbatii sunt asa. Intr-adevar, avem nevoie de infranare. Si noi si ei, ca in ziua de azi, si multe femei au devenit foarte „sexuale”. Si „moda” din ziua de azi nu ne ajuta, nici pe noi, nici pe ei. Oricum, nu toti barbatii sunt obsedati de sex, si nici toate femeile nu sunt neinteresate de sex. Cred ca umanitatea a avut dintotdeauna tendinta de a exagera intr-o directie sau alta. Problema este sa gasim balanta.


 36. Vlad L, de ce faci presupozitii despre ceea ce crede ea? „insotirea intre frati su surori in lenjerie intima este semnul celor tari”- de unde ai tras concluzia asta din ce a spus ea? cred ca discutiile astea incep sa devina un duel intre barbati si femei: voi credeti ca noi va ducem pe voi in ispita, si va place sa dati vina pe noi, iar noi dam vina pe voi ca sunteti obsedati sexual si neinfranati. daca privim lucrurile asa, nici una dintre partile astea nu are dreptate, pentru ca nu sunt totul atat de alb si negru. cred in principii, si moralitate, si asa mai departe, dar de asemenea cred ca fiecare dintre noi suntem responsabili pentru gandurile pe care le ingaduim in mintea noastra, si pentru luptele pe care le purtam.
  reactia ta este foarte dura, si uncalled for. din nou, generalizari: „batranii nu mai stiu sa dea sfaturi”- ce, tinerii detin acum suprematia asupra intelpciunii?


 37. Bine zis Mariuse: „…peste doi ani o să discutăm chestia asta cu topless-lul la fel cum discutam acum despre batic… vorba ta, după încredinţarea şi libertatea şi cugetul fiecăruia… la fel ca şi în cazul dărniciei… fiecare cum a hotărît în inima lui.”

  Si totodata este trist. Cu privire la imbracamintea mai desantata…eu as da „the benefit of the doubt” la unele din fetele noastre. Am fost cu unele in misiune si stiam sigur ca sunt fete f serioase si credincioase, dar se imbracau provocator. Singura mea explicatie – a fost ca ele nu-si dau seama clar de ce impact au asupra celor din jur. Cred ca ele (in mod oarecum inocent?) mergeau „with the flow.” Asta era moda (toate din jur se imbracau cam asa)…si asa se imbracau si ele. Acum – e posibil ca eu sunt naiv – si ele stiau ce fac, dar luand in considerare vietile lor din biserica si misiune, mi-au parut fete f credincioase…

  P.S. La una i-am spus de fata cu mai multi: „Cu ce ti-ai luat bluza aia pe tine, cu lingura de pantofi?” Bineinteles ca toti au ras si ea a cam rosit…Pana la urma sa terminat cu bine (pt ca ma intelegeam f bine cu ea si era totusi deschisa pt mustrare) – si a inteles ce vreau sa spun. (Am mai intrebat-o o data pe aceasi persoana de ce a venit in combinizon (spelling?) la biserica… :):) – deci era un „pattern”).

  Oricum – cred ca marea problema E la parinti (de multe ori; desi sunt constient ca unii parinti nu prea au autoritatea necesara etc). Daca ei nu le spun copiilor lor ca se imbraca indecent, cine sa le spuna – pastorul?


 38. sunt total de acord cu faptul ca parintii au foarte mare influenta in modul in care se imbraca copiii lor. si din pacate, tot mai multi parinti se lasa influentati de cultura, in loc sa influenteze ei cultura, de teama sa nu isi piarda respectul si relatia cu copiii lor. si din pacate, tocmai asta pierd atunci cand nu impun reguli de imbracaminte. si ai dreptate evedyahu, daca parintii nu le zic nimic, atunci cum poate pastorul sau liderul de tineret sa le spuna cum sa se imbrace? nu vor asculta, din pacate. stiu, ca am fost pusa si eu in aceeasi situatie in biserica mea.


 39. Eu sunt din Constanta .In fiecare an zeci de pastorii veneau la mare Unul dintre ei era fr.Marcu Nichifor cu sora Ada mergeau cu alti pastori la Tegherchiol,aveau nevoie de vindecare in oasele lor . Acesti frati au fost educatori nostri spirituali.Printre ei erau fr,Chiu,Mara,Fisca,Popescu ,Niculita Moldoveanu ,Moisescu ,Cruceru ,Husan,Bolea ,Covaci , frati Popovici si multi altii.Ce era rau in asta? Oamenii isi cautau sanatatea . cine ne-a pus sa-i judecam ,punindu-i la un loc cu cei deserti? Numai ochiul pacatos poate gindi la pacat .Bunica mea mergea acum 60 de ani la Amara la bai .Chiar ma intreb ce costum o fi avind?
  Fratilor si surori nu va fortati sa aratati sfintenia pe hirtie ,Domnul ne cunoste pe toti .


 40. Vlad, ……..
  Afla ca am cea mai frumoasa realtie cu copiii mei, ca imi spun tot ce li se intimpla, imi spun ce simt, discutam, ne rugam si avem armonie in familie. Am un sot deosebit, caruia nu ii pasa cum se imbraca unii sau unele, care nu pofteste tot ce vede, care poate sa mearga la mare si ocean si sa nu pacatuiasca, ca el are un Dumnezeu pe care il iubeste si de dragul LUI nu se lasa prada poftelor si ispitelor. Si mai afla ca de dragul sotului meu, pentru bunatatea si dragostea care mi-o arata, il respect, nu umblu dezbracata, nu ma imbrac indecent, nu provoc pe nimeni. Sint o femeie absolut normala si pe deasupra nu sint nici asa batrina…..

  Si sa iti spun ce e fariseismul in ochii mei: o persoana care tine toate legile, da zeciuiala si din marar, se roaga pe la colturi sau tare in adunare si isi striga pocainta peste tot, chiar si pe blog si se oftica atunci cind le spune altora sa se pocaisca si ei nu il asculta. …..

  Nu sustin ca am neaparat dreptate, dar eu asa te percep. Si cu asta te rog inca odata sa iti vezi de ale tale. Dumnezeu va cere din mina ta sufletul sotiei tale, nu pe al meu asa ca lasa-l in grija barbatului meu ca de aia mi l-a dat Domnul. Sint mindra de copiii mei si de familia care o am si asta imi e deajuns.

  Rebeca, ma bucur ca ai sot credincios care nu se impiedica la fiecare colt de ce vede. Sint atitea ispite in jurul nostru ca daca nu am privi la Domnul ar trebui sa stam ca strutul cu capul doar in nisip. Da Cristi ai dreptate, parintii sint cei care trebuie sa indrume copiii in primul rind, dar daca ei nu o fac intotdeauna, cred ca si pastorii pot ajuta in dragoste si cu rabdare, nu cu batjocura sau injosire in fata altora. Nu cred ca solutia e sa pui pe cineva down in fata celorlalti, ci sa actionezi cu intelepciune si dorinta de a cistiga aceea persoana care asa cum ai spus, poate fi o persoana buna, un copil care nu realizeaza cum se comporta.


 41. Biblia reglementeaza conduita in societatea crestina atat la barbati cat si la femei. Nu este vb de o acuzare a femeilor de catre barbati si reciproc.

  evedyahu – nu cred ca femeile sunt inconstiente de impulsurile si provocarile sexuale pe care le transmit si ca ele sunt transmitatoare sau nu. Libidoul lor lucreaza chiar daca ele la nivel cognitiv nu constientizeaza f clar notiune, dar au o anumita cunostiinta a ceea ce se intampla cu ele si in ele.Evident nu incepem sa aducem in discutie copii de gradinita sau de clasele 1-4.

  fiecare dintre noi e constient daca suntem priviti de cineva cu ochi pofticiosi sau nu, problema este ca ne place si ne dezvolam abilitatile in acest sens. Ne place jocul de a incita privirile din jur prim emanare de sex-appeal.

  In Europa in tarile pe care le-am vizitat si unde am stat o perioada mai indelungata, vestimentatia nu este atat de izbitor provocatoare ca in Romania. E f clar ca fashionul romanesc bate topurile, in lumea intreaga avem cele mai faimoase prostituate, cele mai cautate- spun statisticile. Strainii care viziteaza tara noastra spun acelasi lucru ca promovam o babiloniada adevarata, femeile numai ca nu le sar la propriu in brate de la primul contact vizual, la al doilea nu mai are rost sa discutam.

  tot acest cadru influenteaza mentalitatea femeilor din biserica, sunt tentate pt ca obtin posturi mai bine platite, multa „caldura” din partea colegilor de serviciu pe care ii servers cu o gestica direct provocatoare de fatait prin birou, de miscari pe scaunul ergonomic cu o anumita tenta clar sexuala. Am cunoscut femei crestine frumoase care desi erau si maritate au obtinut pozitii bune in firme datorita acceptului de raporturi conjugale secrete cu sefii lor. Ce sa mai zic ca la descoperirea unor lucruri de catre sot, toti fratii si surorile au devenit aparatori inversunati ai ei, incepand sa il acuze de schizofrenie pe bietul om care suferea teribil ca e inselat si fratii ii cereau poze fi casete video ca sa fie crezut. Sigur trecerea timpului a demonstrat ca el ca sot a simtit bine lucrurile. Deci vreau sa zic ca unii crestini sunt si extrem da naivi la a intelege cultura in care traim, influentele de care suntem agresati zilnic. Practic nu pot spune decat nestiinta se poate rezolva prin studiu si dorinta de cunoastere dar prostia nici chiar Biblia nu o poate corecta in noi fara o cere insistenta de Intelepciune si Lumina de sus.

  Sa nu fim naivi in intelegerea faptului ca filonul impulsurilor sexuale este f puternic. Nu degeaba psihologia aloca atat de mult spatiu acestor lucruri. Freund care a creat psihanaliza(desi a sustinut multe lucruri cu care mai apoi psihologii generatiilor ulterioare nu au fost de acord) a inteles ca suntem datorita naturii adamice dominati de impulsurile sexuale.

  Evident natura Celui de-al doilea Adam nu e dominata de asa ceva dar in ce masura suntem dezbracati de vechiul Adam si imbracati cu noul Adam?

  Sigur o persoana care s-a maturizat spiritual vede altfel lucrurile desi oricand poate fi atras in capcana inspitelor, dar cred ca poate sa isi stapaneasca vasul mai bine in sfintenie decat altii.


 42. Cred ca comentariile ar trebui inchise la aceasta postare. Nu se discuta subiectul ci se da cu „parul”.
  Nu comentez asupra textului pentru ca as face frectie la un picior de lemn, momentul acela a trecut. Vlad, cred ca ar trebui sa iei o „pauza” de la postari pana te linistesti.
  Mia nu descuraja, felicitari asupra modului in care ti-ai apropiat copii. Sunt prea putin parinti care pot spune acest lucru.
  Domnul sa ne dea „liniste” si sa nu pacatuim. De multe ori traim unele texte dar calcam in picioare altele. „Fiecare sa se cerceteze dar…” Il aplic doar in dreptul meu.


 43. dragilor, am moderat din nou la greu. Cornel are dreptate,
  Nu vad discutata chestiunea, dar vad ca ati inceput din nou cu lovirea reciproca.

  Ma tem ca din asta nu iese nimic.

  Vlad, nu cred ca asta este calea de a vorbi cu o doamna, mai ales ca n-ai intilnit-o in viata ta!
  Mia, cred ca si tu ai sarit la unele vorbe ale lui Vlad, vorbe care nu cred ca iti erau adresate.

  Sper sa ne racorim un pic (se poate si la piscina 🙂 ) si sa vedem care ar putea fi o solutie pentru lumea in care va trebui sa treaca baiatul meu prin adolescenta.


 44. Marius, imi cer scuze pentru ca m-am ambalat, ce sa-i faci mostenirea asta mioritica. Vreau sa spun inca odata ca sint asa fericita pentru copiii mei si sa stii ca numai cu rugaciune, dragoste, rabdare multa, intelegere si o stare de vorba continua cu ei pot creste frumos si pot trai in lumea tot mai rea si stricata in care traim noi. Domnul a avut mila de mine si mi-a ascultat rugaciunile cu privire la ei, desi nu am fost si nu sint perfecta. Inca odata sorry pentru ca am cam sarit pirleazul. O zi buna la voi si multe binecuvintari.


 45. Draga Mia, raman la ceea ce deja ti-am spus; argumentezi aiurea.
  …..

  Pe de alta parte, e simplu si simplist ca o femeie care se imbraca deochiat sa spuna: este problema barbatilor care se uita la mine, e mintea lor bolnava, etc.
  Poate ca este si asta insa, in ce ne priveste pe noi, trebuie sa avem grija sa nu fim NOI pricina de pacatuire sau de cadere. Da, un barbat trebuie sa se infraneze si aceasta este perspectiva din care el barbat trebuie sa abordeze problema; totodata o femeie trebuie sa fie atenta la mesajul pe care-l transmite prin modul in care se imbraca.
  Iar infranarea poftelor implica sa nu te pui pe tine insuti in situatii care pot sa starneasca aceste pofte.
  Chiar ca nu inteleg, ce nu ti-e clar? Sunt chestiuni absolut simple si de bun simt, acel bun simt care are de-a face cu cei 7 ani de acasa, care sunt sau lipsesc…
  Decenta si bun simt vs. fariseism si ipocrizie – ce vrei sa spui cu asta? Ai habar ce inseamna fariseismul? De ce trebuie sa presupui ca cei care nu sunt de acord cu tine, sunt farisei?


 46. Pacat Marius, ai sters lucruri interesante. Presupun c-o sa-l stergi si pe ultimul postat de mine…
  Evitand conflictul, ratezi climax-ul unei discutii din care poate iesi ceva bun. Oricum, problemele sunt reale…


 47. draga Dane, da, au fost şi lucruri interesante, sînt la moderare, nu le-am şters, n-am timp să le editez…. aşa cum am făcut cu ce ai scris mai sus.

  Am scos remarcile agresive faţă de Mia şi am lăsat comentariul la obiect

  trebuie să ne răcim radioarele un pic.
  Înţeleg că este un subiect hot, dar nici chiar aşa 🙂


 48. Romuluss, lucrez de vreo sapte ani in companii multinationale, in care majoritatea operatorilor sunt femei si unde vin si lucreaza straini. Stiu foarte bine despre ce vorbesti.
  Am vazut de-a lungul timpului chestii care mi-au intors stomacul pe dos.


 49. Dane, ridici o problema interesanta, dacă o soră vine strînsă, decoltată, sulemenită, aproape dezbrăcată, problema este a bărbaţilor „obsedaţi sexual” şi numai a lor, nu-i aşa?

  Am avut o fază penibilă la o nuntă. O domnişoară a venit cu spatele complet gol, complet! O despicătură din aceea pînă jos…

  A fsot un uşier pe fază şi a trimis-o să se schimbe sau să-şi pună un şal pe umeri…. asta după ce reuşise ceea ce şi-a dorit: să scandalizeze.

  Cei scandalizaţi sînt imaturi, nu-i aşa?

  Romuluss, nu mă bag în analiza ta psihologică, dar s-ar putea să ai dreptate….

  Alex, nu ştiu dacă vom putea întoarce chestia asta înapoi doar cu ora de religie, dacă în familii nu se face nimic…


 50. Iancsi, da, cred că ucenicia reală este singura cale care ne poate feri de păgînizare.

  Dumnezeu e ateu, „m-am rîs” la ideea cu „translatoru”. Poate ne ajută cineva cu invenţia asta sau poate am putea angaja vreun famen.

  Mia, dă-mi şi mie voie să fiu un pic mai sceptic cu privire la faptul că băieţii tăi îţi comunică TOTUL. Şi eu am crescut pe lîngă o mamă extraordinară, o prietenă excelentă, dar… am avut nevoie de prieteni băieţi şi bărbaţi credincioşi şi maturi. Dar… fiecare are altă dinamică în familie. Eu sînt un pic rezervat. Cred că asta au vrut să îţi comunice şi Dan şi Vlad.

  Nu oricine pune problema aşa este obsedat sexual, Mia, Rebeca, îmi place să cred că nu sînt printre aceştia, nici DAn şi alţi bărbaţi care au comentat în direcţia asta.

  Responsabilitatea este împărţită. Cînd Domnului Isus i-au adus femeia prinsă în preacurvie (bănuiesc că n-au avut timp să o îmbrace la patru ace, şi scriptura spune că i-au adus-o ca să Îl ispitească…) Domnul a privit în pămînt şi s-a apucat să scrie acolo.

  Uneori simt nevoia de a face acelaşi lucru. Sînt biserici în care am numărat toate ornamentele de pe tavan, toate candelabrele, toate becurile de la candelabre, ornamentele de ghips etc.

  Corect, dacă ochiul tău te face să păcătuieşti, scoate-l. Eu cu unul aproape sînt rezolvat, încă puţin şi voi fi aproape orb. Deci… atunci voi putea şi eu ieşi în lume, în sfîrşit…. vara.

  Da, sînt de acord, ispite sînt peste tot, pe stradă, peste tot… dar MIA, DRAGĂ, DE CE VREI SĂ LE AVEM ŞI ÎN BISERICĂ NEPĂRAT? asta-i o posibilă problemă, nu?
  ca şi la chestiunea cu baticul… de ce în spaţiul dedicat închinării, comunităţii sfinţilor în credinţă, de ce să nu fie ALTFEL????


 51. Rebeca draga, da, de acord, nu toţi oamenii sînt la fel. Tocmai de aceea trebuie să ţinem cont atunci cînd ieşim în public… nu.

  de ce n-am ajusta puţin din felul în care arătăm măcar atunci cînd intrăm în comunitatea Duhului, cînd ne concentrăm asupra lui Dumnezeu, a închinării.

  Mă nimeresc la anumite seri de închinare, în care anumite membre ale grupului sînt îmbrăcate în aşa fel încît le poţi pune pe orice altă scenă a lumii, dar nu în biserică.
  Aia este trupă de „fraudă şi întinare”. Fie vorba între noi, unele dintre ele nici nu prea au voce, dar au „faţă” de scenă.

  I-am întrebat pe unii de ce se manifestă aşa. „Nu ne judecaţi aşa, dorim ca tinerii să fie atraşi, să se simtă bine”.

  „Ok, le-am spus, aţi reuşit, dar data viitoare nu aduceţi şi o bară pentru striptease? Vă garantez că vine juma de cartier… ”

  Evedule, eu cred că ai avut reacţia necesară şi matură.
  Multe chestii din astea poţi rezolva cu puţin curaj şi puţin simţ al umorului şi cu foarte mult bun simţ şi dreaptă cumpănire.

  Nu trebuie să ne transformăm în poliţai spirituali, Nu sînt de acord nici eu cu cei care văd numai astfel de chestii.

  Ce-i de făcut? Se poate întîmpla o dată, dar dacă este recidivă, atunci se poate vorbi discret cu tatăl sau cu soţul, în prezenţa altui frate matur. Niciodată singur.

  Exact, REbeca, de la părinţi trebuie pornit!

  Da, Romuluss, am fost şocat în urmă cu două veri cînd un prieten american care ne-a vizitat în timpul verii, m-a întrebat de ce femeile noastre se îmbracă aşa…

  Soţia mea nu-şi poate cumpăra haine din România, toate hainele parcă sînt designed for … trotuar.

  Cît despre Freud… s-o lăsăm mai moale. Nu totul ne vine de acolo. Psihologia modernă se uită la Freud cu mare condescendenţă acum.

  Mia, n-are nimic, s-au mai ambalat şi alţii la alte posturi, bine că ne putem reveni şi nu trebuie închise comentariile, aşa cum sugera Cornel. Am avut situaţii mai tensionate la care n-am închis comentariile.

  Învăţăm, învăţăm, învăţăm cu toţii.

  Da, Dane, o prietenă care lucra în distribuţie de medicamente pentru o firmă foarte mare a fost instruitră să flirteze cu viitorii clienţi, să le dea de înţeles directorilor de spitale, celor responsabili că pot avea o oarece recompensă, dacă vor cumpăra produsele.
  Se înţelege, totul pornea de la îmbrăcăminte.

  O altă prietenă care a lucrat într-o bancă a fost sfătuită să „îi facă pe clienţi să se simtă bine, chiar de cum ajung la ghişeu”. Meseriaşele au învăţat-o ce fel de decolteu trebuie să aibe atunci cînd se apleacă, ce fel de fustă trebuie să poarte la servici atunci cînd se ridică de pe scaun etc.

  Cînd a insistat să rămînă la felul ei de îmbrăcăminte, a fost ameninţată „ei, aşa s-o crezi tu, aşa nu se poate… „.

  Înţeleg ce spui, Dane, şi asta nu se întîmplă numai în Romania.

  Nu prea mă dau în vînt după statistici, dar în urmă cu ceva luni citeam un articol în care se spunea că circa 80% dintre relaţiile adulterine debutează la birou, la slujbă, între colegi de servici şi mai ales între cei care petrec mult timp împreună în acelaşi spaţiu, bănci, companii de vînzări, poliţişti (bărbat – femeie) etc.

  Cum răspundem noi, creştinii, la chestiune? Ei, grea problemă.

  TErtullian avea o listă a profesiilor incompatibile cu statutul de creştin: actori, sculptori, prostituate, proxeneţi etc.

  Poate că ar trebui revizitată lista şi făcut un update! 🙂


 52. …Am spus bine ,ieri,ca trebuie sa inchizi ochii,cand mergi pe strada,sau sa fii orb.

  Macar in biserica sa ne uitam unii la altii. 🙂

  Nu trebuie sa cunoscti multa fiziologie,ca sa stii la ce este expus un barbat.
  Zicea Sorin Sabou,”un barbat este ispitit si la 70 de ani si poate pacatui”

  Ne facem ziduri de cate ori vine in discutie o problema duhovniceasca,
  si tot scoatem fariseii in fata.

  Fariseii trebuie sa-i intrecem zice Domnul.Deci:
  sa facem tot-tot ce faceau ei…
  dar sa-i intrecem…
  Ma gandesc eu ,de ce?
  Pentru ca noi zicem ca Il mai si iubim pe Domnul..

  Imi zicea si mie un tanar:sora la dv.e problema,uite eu mananc un corn,daca va este pofta sunt eu de vina?
  Pai nu trebuie sa-mi dea si mie . :). 🙂

  Cand ai Duhul Domnului,cred ca vrei sa-ti scoti si ochii…pai imi vine mie,s-o fac,mai ales ca e si pastoreasa,cand ma uit la surori,cata economie de material fac,dar la un barbat?. 😦

  Da,un barbat care nu pofteste o femeie,cand ea e ademenitoare e bolnav,pentru ca infranarea e o problema barbateasca ,in acest caz,care poate fi inteleasa medical si fizilogic.

  Marius,cred ca trebuia cum s-a spus mai sus,in afara de jigniri,dat totul pe dinafara aici…ca sa invatam si sa ne batem. 🙂
  si sa scultam!

  Cine posteaza aici in spiritul Cuvantului,o face de dragul fratilor si al surorilor.

  In Germania,am inteles ca un barbat fara camasa pe el,este amendat..o fi asa si cu femeile indecente?

  Ar trebui un post numai despre pricina de pacatuire,un subiect despre care nu se mai prea predica.

  Viorica,mie mi-e rusine sa ma vada Marius sau sotul tau,sau Vlad,in chiloti si sutien,chiar daca „locul faptei” e pe plaja..mai bine sa mor,fara sa glumesc o spun.

  Incolo”tot ce e bun.ce e adevarat,curat,ce e vrednic de primit…de cinste…

  Ce e curat,ce e vrednic de cinste?Duhul Sfant ne spune,El o face cand intr-un fel,cand in altul.

  Domnul Isus vindeca prin credinta,nu spune „mergeti si va despuitai la mare”(poate singuri,unde nu e populatie,da)ci:
  Faca-se dupa credinta ta.


 53. de parca trupul barbatilor nu ar fi obiect sexual :). ma bucura legea asta. si la noi ar trebui sa fie propusa si aprobata. si ar trebui sa fie legal ca macar la piscina sa poti face plaja gol complet. si baita in piscina la fel. sau macar la mare sa putem face baie in costumul lui adam si al evei. nu-i corect sa trebuiasca sa purtam pe noi lucruri deranjante mai ales la mare unde vreau sa ma simt bine fara chiloti care sa ma incomodeze si fara sutiene care sa-mi zdruncine creierii si simturile.


 54. …Am spus bine ,ieri,ca trebuie sa inchizi ochii,cand mergi pe strada,sau sa fii orb. 😦

  Macar in biserica sa ne uitam unii la altii. 🙂

  Nu trebuie sa cunoscti multa fiziologie,ca sa stii la ce este expus un barbat.
  Zicea Sorin Sabou,”un barbat este ispitit si la 70 de ani si poate pacatui”

  Ne facem ziduri de cate ori vine in discutie o problema duhovniceasca,
  si tot scoatem fariseii in fata.

  Fariseii trebuie sa-i intrecem zice Domnul.Deci:
  sa facem tot-tot ce faceau ei…
  dar sa-i intrecem…
  Ma gandesc eu ,de ce?
  Pentru ca noi zicem ca Il mai si iubim pe Domnul..

  Imi zicea si mie un tanar:sora la dv.e problema,uite eu mananc un corn,daca va este pofta sunt eu de vina?
  Pai nu trebuie sa-mi dea si mie . :). 🙂

  Cand ai Duhul Domnului,cred ca vrei sa-ti scoti si ochii…pai imi vine mie,s-o fac,mai ales ca e si pastoreasa,cand ma uit la surori,cata economie de material fac,dar la un barbat?. 😦

  Da,un barbat care nu pofteste o femeie,cand ea e ademenitoare e bolnav,pentru ca infranarea e o problema barbateasca ,in acest caz,care poate fi inteleasa medical si fizilogic.

  Marius,cred ca trebuia cum s-a spus mai sus,in afara de jigniri,dat totul pe dinafara aici…ca sa invatam si sa ne batem. 🙂
  si sa scultam!

  Cine posteaza aici in spiritul Cuvantului,o face de dragul fratilor si al surorilor.

  In Germania,am inteles ca un barbat fara camasa pe el,este amendat..o fi asa si cu femeile indecente?

  Ar trebui un post numai despre pricina de pacatuire,un subiect despre care nu se mai prea predica.

  Viorica,mie mi-e rusine sa ma vada Marius sau sotul tau,sau Vlad,in chiloti si sutien,chiar daca „locul faptei” e pe plaja..mai bine sa mor,fara sa glumesc o spun.

  Incolo”tot ce e bun.ce e adevarat,curat,ce e vrednic de primit…de cinste…

  Ce e curat,ce e vrednic de cinste?Duhul Sfant ne spune,El o face cand intr-un fel,cand in altul.

  Domnul Isus vindeca prin credinta,nu spune „mergeti si va despuitai la mare”(poate singuri,unde nu e populatie,da)ci:
  Faca-se dupa credinta ta.


 55. Marius,poti strege duplicatul…cand e de doua ori spus,trebuie bagat seama. 🙂


 56. Deci care-i treaba, fratilor, mai pot umbla topless la piscina sau nu, ca barbatush cum ma aflu? 🙂

  Sa vedem sa vedem ca tot n-am ajuns la o concluzie..


 57. Povestitorule,eu cand nu am stiut daca e bine sau nu ceva,cand mi s-a parut ca,parca…parca…m-am rugat,si Domnul mi-a dat lumina,odata pentru veci!. 🙂

  Mai intervine si simtul pudorii.


 58. Ipocrizi


 59. Draga Elisa ca sa nu iti faci o parere proasta despre mine si sa arat ca o ,,femeie usoara” dupa capul tau ,iti spun sincer in fata multor care ma cunoste .Am stat si inca stau linga Domnul in ciuda incercarilor care au venit peste mine .Satana stie unde sa loveasca ,el cunoste punctele slabe din viata noastra .Daca stai in Domnul nici prin gind nu ti-ar da sa pacatuesti si Satan nu are curajul sa se apropie de tine .
  Cu toate ca am trait la mare ,nu am fost la plaja decit de citeva ori si nu m-am despuiat in fata nimanui .Dar…. nici nu am judecat pe fratii care veneau cu fam.la mare .Eu cred ca este o ingustime a mintii sa crezi ca cei care fac baie la plaja dintre crestini sunt pacatosi.
  In legatura baticului Domnul lucreaza ,am indemnul sa ma acopar ,dumineca la biserica voi apare acoperita.
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu o cercetare sfinta.


 60. Marius, te intrebai (la un moment dat) cum sa facem sa rezolvam problema asta: „Noi femeile ar trebui să avem libertatea de a decide când sânul nostru transmite un mesaj sexual şi când nu”, adica sa stie bietii barbati cand e cazul sa saliveze dupa o femeie si cand nu (scuze daca e cam dura exprimarea dar pana si eu, in calitate de femeie cu o vedere mai „liberala” asupra a ce se intampla in jurul meu, m-am simtit oripilata de atata prostie, crasa!).
  Propunerea mea este foarte simpla si este inspirata din realitate: in Bucuresti exista cluburi in care, la intrare, ti se da o bratarica din plastic, de o anumita culoare; exista 4 culori, cu semnificatiile: „Ocupata”, „Nehotarata”, „In cautare de aventura”, „Dispusa la orice”… cred ca nu e necesar sa detaliez…
  Presupun ca, daca in locul accesoriilor vestimentare, incomode si inutile, s-ar purta un astfel de „identificator de mesaj”, totul ar fi mult mai simplu, pentru toata lumea: femeile ar putea sta linistite pe cearsafuri (sic! 😉 ) iar barbatii ar sti cand e cazul sa se arunce in apa, sa se racoreasca un pic, pentru ca oricum „nu e rost de nimic”… 🙂


 61. Sorina, vezi de ce este bun baticul? În loc de brăţară…


 62. Marius, dar tot nu am inteles unde in vreun comentariu al meu am fost de acord cu indecenta sau venitul la biserica fara decenta si bun simt. Am o alta parere cu baticul si cu mersul la mare. Nu toata lumea care merge la mare este pacataosa,… asta a fost de fapt parerea mea si o am si acum. Dar de aici si pina la ce s-a ajuns este drum lung, pentru ca mereu multi cred ca stiu ce ai vrut sa spui, ce este in capul tau, etc,….. Asta arata ca nici macar la acest nivel nu se poate comunica civilizat, fara atac si e adevarat ca aici cad si eu de multe ori, ca de,… firea asta crezi ca moare, dar mai da radacini pe ici pe colo. Marius, eu stiu ca pot pacatui in multe feluri si sa nu stie nimeni, sa ma creada sfinta, pot sa joc un teatru de nu mai e nimeni ca mine, cu batic sub barba si fara sa merg la piscina si vai ce gol poate fi sufletul. Nu ma intereseaza sa pacalesc oamenii, fie ei si frati si cred ca tu stii mai bine ca mine in cite situatii frati sau surori care pareau sfinti, icoana intru-un cui sa-i pui, cum se zice, de fapt aveau o viata urita si plina de pacat. Nu prea suport extremele, care sint rele intotdeauna. Cit despre baietii mei, sa stii ca au un prieten deosebit in sotul meu si in fratele meu. Amindoi petrec timp cu ei, mai merg impreuna si petrec timp doar ei(la ocean, la sky, la pescuit uneori sau doar la o cafea) si acum au o virsta la care pot comunica bine cu ei. Daca imi sint foarte apropiati, nu inseamna ca sint singura lor prietena. De cel mare s-au ocupat 2 pastori americani in mod deosebit si l-au ajutat sa ajunga tinarul care este acum, asa ca nu sint singura prietena in viata lor. Dar am petrecut foarte mult timp cu ei si uneori stiu ce se intimpla inainte sa imi spuna ei. Si pe cit de mult ii iubesc, tot pe atit de stricta am fost cu ei in ceea ce nu era bun pentru ei. Nu le-a placut de multe ori, uneori mai comentau, au mai experimentat pe pielea lor dar pentru ca au respect, dragoste si incredere in noi ca parinti, ne-au ascultat si asta e tot ce conteaza.


 63. Tragedia este ca incercam sa lamurim lucrurile vietii de zi cu zi fara a avea o baza comuna.
  Nu cred ca putem merge foarte departe si asta pt simplul fapt ca Scriptura pt unii este altceva decat un indreptar in viata, un mod scris lamurit dupa care se transeaza problemele.
  Daca pastorul X, baiat bun, desi putea umbla si el in oarece intuneric intr-o problema sau alta nefiind desavarsit, a facut un lucru gata modelul.
  Daca acelasi pastor a rugat surorile sau fratii insistent sa faca un lucru atunci era „ingust si demodat”.

  Cum poate spune cineva despre Cuvantul lui Dumnezeu ca este scrisoarea unui oarecare Pavel, iar apoi sa mai aiba pretentia ca discutam avand la baza voia lui Dumnezeu?

  Poate cei maturi, calmi si bine asezati in ale vietii ma lamureste si pe mine.


 64. *lamuresc


 65. Ce aberant ajungem sa gandim. Sa cerem cuiva sa se imbrace decent ca sa nu fie ispita, sa afirmam ca o facem chiar, ca mai apoi pur si simplu sa ne prezentam in lenjerie intima.

  Cum putem defini asta? Personalitate multipla?

  Soarele rasare si la munte si la campie si langa rauri, locuri care asigura o intimitate si unde omul se poate bucura de soare.

  Si cand te gandesti ca Domnul Isus a lasat gloria, s-a coborat intre oameni, a suferit toate cele si nu a negociat nimic.
  Noi negociem pana si cele marunte cu Dumnezeu.

  Saracii crestini, au trebuit sa astepte 2000 de ani pana a aparut lenjeria de baie si astfel sa-i atinga soarele si sanatatea.
  Nu vremurile fac oamenii, oamenii fac vremurile, iar crestinismul a ajuns asa pt ca a incaput pe mainile noastre.

  Dan H, pt mine nu esti un obsedat sexual asa cum creioneaza poporul, iti doresc si tie si celorlati barbati tarie si intelepciune pt casele lor.

  Iar femeile care au barbat acasa si doar de la el primesc invatatura nu inteleg ce cauta pe blog, poate ar trebui sa-si trimita sotii.


 66. cu aceste cconsideratii despre creierul femeilor ai putea ajunge departe. despre negri ce crezi? la un moment dat, cam prin epoca in care te-ai potrivi tu, s-a demonstrat ca albii sunt superiori negrilor pentru ca paduchii albilor sunt superiori paduchilor negrilor. heil!


 67. Povestitorule, e ruşine să umbli topless, ia-ţi o cravată! 🙂

  Aşa-i, Gigi, aşa-i!

  Viorica, uită-te ce i-am răspuns Miei la celăllat post. Fă şi tu un experiment din dragoste. O singură duminică. Vezi ce se întîmplă!

  Sorina, de unde ştii tu ce se întîmplă în cluburile alea din Bucureşti? 🙂 Sorry, nu m-am putut abţine, dar mi-am adus aminte de un pastor care spunea aşa: „dacă aţi şti ce este într-un bordel?”. L-am întrebat înainte de a pune punctul: „Şi dvs. de unde ştiţi?” 🙂 Sorry, Sorina!

  Acum serios: da, sînt de acord, ideea este interesantă, tocmai asta-i chestiunea, nu? Baticul este un „identificator de mesaj” cum spui tu!

  Mia, stai liniştită, şi eu am fost la mare. E adevărat în ultimul timp am sărit peste, după ce i-am întrebat pe doi tineri care se tăvăleau pe nisip în mod indecent în faţa copiilor, dacă contină acolo sau le dau cheia de la cameră, că nu mai suportam… după faze din astea mi s-a făcut greaţă de Litoralul românesc.

  Dar am fost la mare….

  Înţeleg ce spui despre băieţi. Slavă Domnului! Asta este bine!

  Popandela, bine ai venit pe aici în primul rînd.
  În al doilea rînd, mai citeşte o dată. am făcut nişte remarci acide în dreptul ACESTEI donşoare dornică să-şi arate comoara pe care gravitaţia o va învinge în 20 de ani de-acu încolo.
  În al treilea rînd, dacă ai înţeles ce am spus în postul acesta, înainte de a mă saluta cu Heil, uită-te puţin şi prin context, în alte posturi, unde, la comentarii era să mi se ia gîtul că sînt filoevreu sau că „ce negro spiritual” acilea?

  Trăiască gravitaţia!


 68. Marius, vreau sa lamuresc ca nu am spus niciodata in niciunul din posturile mele ca trebuie sa ne imbracam indecent. Sper ca ma stii suficient, ca sa stii ca nu sunt genul ala de persoana.
  Si inca o chestie: nu imi place deloc modul in care vlad se adreseaza femeilor de pe pagina asta, este foarte dur, nepoliticos si fara respect. inteleg ca l-au deranjat unele afirmatii, dar ideea era sa atacam problema, nu persoana. daca nu respecta pe cei mai in varsta, sau pe femei, macar sa le respecte ca si surori in credinta. poate ca am citit eu prea mult in comentariile lui, dar asta este tonul care l-a transmis. cred ca toti suntem de aceeasi parere in ce priveste articolul, dar ne certam pentru ca nu suntem gata sa incercam sa intelegem lucrurile si din perspectiva opusa. cam atat.


 69. Fr.Vlad crezi ca sotul meu nu stie ce scriu pe blog?
  Eu ii citesc tot ce scriu ,ba ii mai cer si parerea.Este tipul care nu ii place sa scrie pe internet .Considera ca are alte lucruri de facut mai importante decit sa scrie pe computer.Asa sa nu crezi ca daca noi femeile scriem pe bloguri nu avem alte treburii .Eu una nu merg decit pe forumuri crestine ,de unde am multe de invatat ,de indreptat .Nu ne luati va rog in nume de rau ,sintem dornice de imbogatirea cunostintelor si educatie spirituala .Va rog nu loviti in noi!


 70. Viorica, departe de mine gandul sa lovesc dar, daca alegeti sa jucati fotbal intre barbati, nu dati la glezne si dupa strigati ca sunteti femei.
  Ma refeream la cele care emit tot felul de pareri dubioase si care atunci cand sunt mustrate ne povestesc ca singurul care le poate corecta este sotul.Atunci sa scrie sotul.

  Nu erati d-voastra cea care ati facut comentariul deci nu va era adresat indemnul.

  Ma bucur sa citesc ca sunteti dornica sa va imbogatiti cunostintele,unele femei imi fac impresia ca stau la rand sa fie puse papa la Roma si sunt pe aici doar intr-o trecere care ne-o fac ca pe un har.


 71. Acuma studiez originile miscarii feministe.
  Ce carti imi recomanda fiecare ?


 72. Draga Viorica,dupa ce ma i de mult am corespondat si pe privat,de unde ai inteles ca am numit eu pe tine sau pe altcineva,femeie usoara?reciteste..cauta unde?
  Gresesti..nu,nici vorba..
  Stiu ca esti deschisa,de cand eram la „frateleDan”
  Domnul ne vrea inchinatori dupa randuielile Lui,eu incerc prin ceea ce fac,sa-I arat recunostinta,si o atitudine de supunere si ascultare,,,desi am multe,multe de invata..inca,,
  Poate ca sunt mai abrupta,dar o fac din inima,nu din
  considerente care ma ridica pe mine mai sus,Doamne fereste..
  Poti sa mai imi scrii”acasa”Domnul sa te binecuvanteze in continuare,si pe baieti,,bineinteles si sotul. 🙂


 73. Ihtys:BIBLIA. 🙂


 74. Sunt un fost „rocker” cu tot ce implica asta…
  Acum evit strandurile .Daca vreau sa inot trag o fuga pana la Timis, unde sunt de obicei insotite (le este frica sa fie egale cu cei ce au bicepsi mai proeminenti).


 75. Vlade, as fi tare curios sa stiu cati ani ai si daca esti casatorit. Asta numa daca nu te deranjaza.


 76. Vasile, da sunt casatorit de mai bine de 6 ani, am 34 de ani, nu am fost crescut in biserica, am fost un pacatos, am curvit, am furat, am mintit, am avut si alte pacate si am inteles intr-o zi (prin mila lui Dumnezeu si a celui ce mi-a vestit Evanghelia) ca sunt pacatos si ca Hristos a murit pt pacatele mele.
  M-a durut, mi-a parut rau si din clipa aceea, chiar daca unele pacate m-au biruit, nu am mai putut trai in ele asa cum am facut-o inainte sa-i cer lui Dumnezeu sa ma ierte in Numele lui Isus Hristos si sa ma primeasca asa cum spune ca pe un fiu.
  Sunt inca pacatos si caut sa ma las schimbat de Dumnezeu, iar atunci cand pacatuiesc ma lupt si ii cer putere lui Dumnezeu sa nu ma lase in pacatele mele.

  De la frati si surori am asteptat deschiderea si sinceritatea care le-am aratat-o eu. Am primit in schimb dispret, batjocura si tot ceea ce dovedeste maturitatea si credinta lor in Domnul.
  Cele mai mari probleme in ceea ce am facut pana acum pt Domnul le-am avut cu cei veniti din familii de pocaiti, cei batatoriti pana la plictiseala de vechile cai si care sub tot felul de pretexte au incercat sa-mi vanda inapoi lumea la pret de aur si diamante, iar daca le-am spus ca asta deja am gustat, atunci m-au binecuvantat cu batjocura lor.

  Dumnezeu m-a iertat si ma iarta dar, nu mai vrea sa traiesc ca un pagan, in pacate si fara rusine si frica de Dumnezeu. Il iubesc si ma tem, fara sa vad in aceasta o imposibilitate. Caci si de tatal meu m-am temut cand am facut raul si pt asta l-am iubit si m-a iubit.
  Cam asta ar fi in cateva cuvinte.
  Ma cheama asa cum se vede si nu aleg „pseudonimatul”, daca este ceva de care sa ma rusinez, sa mi se spuna, daca trebuie sa ma pocaiesc o fac, daca ceea ce cred nu este binevenit sa mi se spuna,oricum cu cele 4 clase ale mele samd stiu ce am fost si ce pot fi fara Dumnezeu. Nu pot sa uit, in ciuda tuturor pacateleor si slabiciunilor mele, ziua intalnirii cu Hristos si se vede ca nici El nu o uita de vreme ce nu ma lasa in pacatele mele. Numele Sau sa fie slavit!


 77. Frate Vlad .Dumnezeu sa te binecuvinteze .Este adevarat cui i se iarta mult ,iubeste mult .Eu am crescut intr-o fam de pocaiti de 3 generatii.Tatal meu a fost pastor .Nu am cunoscut lumea si nici intinaciunile ei .Ma-m casatorit de tinara ,am crescut 4 copiii,deci eu vad cu alti ochii , si ma mir cum poti sa te intinezi la tot pasul? Toti care sunteti recent la Cristos nu cautati paie in ochii altora ci atintiti-va privirea la Hristos . Fiecare va raspunde inaintea lui Dumnezeu .Nimeni nu este sfint decit Hristos.Fiti binecuvintati si ramineti binecuvintare .


 78. Vlad
  sa stii ca nu esti singur si eu sint in aceeasi situatie…m-am nascut intr-o familie de pocaiti, am plecat in lume la 16 ani si m-am intors la Domnul la 30 trecind prin toate „bucuriile”lumii acesteia si ma doare cind sora mea, care cu ani in urma se ruga pt mantuirea mea, imispune acum ca nu e pacat sa mergi la discoteca si toate amagirile astea liberale.
  E greu, doare dar nu putem tacea,daca doar unul e trezit din adormirea asta a Bisericii si tot e ceva.
  Domnul sa-ti dea HARUL SI PUTEREA LUI.


 79. Draga Rebeca, sigur că te ştiu, tocmai de aia, femeile frumoase ca tine (nu săriţi la mine că nu sînt darnic cu astfel de complimente… e nepoata mea, am ţinut-o în braţe de mică, am fost acolo cînd au adus-o de la maternitate..) trebuie să se „urîţească” un pic cînd ies din casa… la fel ca mireasa din cîntarea cîntărilor…. Spune ea… „m-am îmbrobodit ca o bocitoare” (traducerea după LXX).

  Da, nici eu nu sînt de acord cu felul în care Vlad se adresează doamnelor. Vlad, radiatorul la răcit! 🙂

  Viorica, acum sînt liniştit! 🙂

  Ihtys, este o carte care se poate găsi şi on line. Vezi pe pagina lui John Piper, este cea cu Recovering Womanhood!


 80. Multumesc. am gasit-o.

  Astept si alte recomandari…


 81. This is Rebeca’s husband, David. The danger of this current age we live in (with respect to clothing) is not focusing our attentions on ancillary issues while the major issues go unresolved. Men cannot blame women for the way they dress when they exercise no self-control in protecting their eyes and thoughts; on the other hand, men are clearly visually stimulated (at least with regard to their imaginations) and women would do well to protect men by dressing in a way that honors them and other men. Women cannot blame men for looking when they are dressed nicely if they have a motivation of being seen as hot; on the other hand women have every right to look nice when such things show a woman’s beauty and character through sight without devolving into lust. There are many sides to this „problem” so we don’t solve anything by saying it’s the other sex’s fault. The only way to truly work toward a solution to the issue is to adopt the attitude of Jesus with the other sex: how can I seek his good? How can I honor her, not degrade or oppress her? How will he/she be blessed? What is the best way to love another than to sacrifice my God-given rights for their sake? This isn’t the full answer, but it’s a start…


 82. Lamuriti-ma si pe mine cu o chestie: se recomanda, in special barbatilor crestini, sa nu se duca la mare/ocean/strand/piscina pt ca acolo sunt femei in costume de baie ce pot fi o ispita prea mare pt. ei?!

  eu daca stau in pantaloni scurti de plaja sunt o pricina de poticnire si ar trebui sa-mi fie rusine?!


 83. Paul, chestie de rusine, sfiala, indecenta etc.
  Ispita este o parte a problemei, mai apoi prezenta noastra incurajeaza astfel de „iesiri in decor”.

  Dar cum bine zicea cineva, despre acestea toate vorbea un oarecare Pavel, ce obisnuia sa mai scrie si el niste scrisori unor biserici, nu poate fi Dumnezeu asa de stramt cu nevoile noastre.Mda


 84. @amrius: „Sorina, de unde ştii tu ce se întîmplă în cluburile alea din Bucureşti? ” 😀 Nu m-ai prins, la faza asta! Am mers (o singura data si sper sa nu se repete!!!) cu firma la o petrecere, intr-un astfel de club (ma rog, a fost un pic de „caz de forta majora” alegerea locului); mi-a displacut total (si nu din cauza bratarilor – am luat si eu cateva, luminau frumos! 😛 ) din cauza muzicii infernale si de o monotonie care te imbecilizeaza (parerea mea! – eu sunt o indragostita de muzica dar nu de orice fel) si a „faunei” de pe acolo… In mod clar, nu imi va fi dor de un asemenea loc… Nu mi se potriveste… imi plac locurile mai cu „bun simt si bun gust”… Esti iertat pentru replica ta… dar sa nu se mai repete, te rog! 😀 😉


 85. Succes la citit, Ihtys,

  Hello, David, welcome! I’ve got the point! We are in the same team, I think, but what do you mean by „dressed nicely”.
  Nicely for whom?

  Excellent and very „balanced” comment…
  but, starting from your thoughts, that’s my point…
  „Dear sisters, let us to see the character first… ”

  No, I’m not saying that is the „other sex fault”, when a situation like this appears, we „share” the responsibility…

  I like this: „how can I seek his good? How can I honor her, not degrade or oppress her? How will he/she be blessed? What is the best way to love another than to sacrifice my God-given rights for their sake? This isn’t the full answer, but it’s a start…”

  How can apply this to the majority of women we meet in society and church? I’m refering especially to those who are in the church…

  Thank you for your wise comment!

  Rebeca, ai un soţ minunat! Sînt mîndru că mi-a devenit nepot! 🙂

  Nu, draga Paul, dar întîi se recomandă ceaiul cu bromură 🙂

  Poţi să stai în pantaloni scurţi pe plajă dacă trec eu pe acolo, nu reprezinţi o ispită 🙂

  Iartă-mă, nepoate, oboseala! 🙂

  Nu, nu asta doresc să spună prietenii de pe aici: ai să înţelegi cînd ai copii, cînd băiatul tău de circa 7, 8, 10 ani, rămîne cu ochii pe… (autocenzurat)

  şi întreabă…. (autocenzurat)-

  Iertaţi-mă, scumpilor, dar gîndesc ca un om care am copii şi tocmai planificam să mergem undeva la mare. Marea Neagră este deja ştearsă de pe listă.

  Am copii de 15 şi de 10 ani!

  Sorina, am glumit! mă bucur că te-ai simţit prost la petrecerea respectivă. Asta înseamnă că ai un camion de bun simţ. Bravo!
  Ok, nu se mai repetă!


 86. Marius, ma bucur ca esti de acord cu parerile lui David, si da, cred ca sunteti pe aceeasi lungime de unde. Tot timpul cat scria l-am batut la cap, ca mi-era teama sa nu zica ceva care sa te faca sa gandesti rau despre el. I-am zis, in gluma: „Vezi ce scrii, ca am nevoie de Marius sa ma ajute cu proiectul de licenta”. 🙂 Vezi, inteleg ce ai vrut sa spui prin „teama” Nataliei de a nu zice prostii. :> M-a lasat sa citesc inainte sa posteze, si sunt de acord cu ce a scris. Este un om inteligent, spiritual si cu picioarele pe pamant. Slava Domnului ca in America, cel putin deocamdata, este ilegal sa umblii topless. Poate veniti aici la „mare”, si ne putem intalni. Ar fi fain. Cred ca Naum nu m-ar mai recunoaste. A crescut atat de mult!
  Paul care scrie pe aici, este Paul cumnata-meu? Daca da, salutari, si sa ii fie rusine, ca mie nu am timp sa-mi scrie. :>
  Mi-a placut mult postul tau cu Ravi Zacharias. Foarte bine spus. O saptamana faina va doresc.


 87. Rebeca, nu-ţi stresa soţul!
  Aha, vezi ai înţeles acum ce înseamnă să te temi de bărbatul tău, pentru bărbatul tău 🙂
  da, vă spun pe privat alte detalii despre venirea noastră acolo…

  Da, el este 🙂
  Mai mulţi s-au regăsit pe aici… este o cafenea…

  uite aici

  https://patratosu.wordpress.com/2007/11/19/cafeneaua-mea-la-patratosu/


 88. Paul,eu cred ca Domnul are destule locuri frumoase
  unde poti merge cu copiii,la mare,unde nu e public pestrit in jur.
  Cred ca noi nu trebuie sa ne potrivim veacului si sa ne amestecam cu lumea,mai ales pe plaja aceea unde sunt mii si mii de duhuri.
  Mergeam an de an la mare,dar de cand m-am intors la Domnul,de 14 ani,nu am mai fost niciodata,asa simt in duhul meu.
  Fiecare alege dupa cum doreste.Ma bucur ca mai sunt frati si surori care considera indecenta,a te desbraca fata de proprii copii,
  a,mama poate merge cu fetele ,tata cu baietii..
  Menonitii cu care am facut baie in rau imbracati,eu si fetele lor,inteleg ca te poti racori fara sa te dezgolesti.
  Cred ca nu poti avea liniste in duhul,stand dezbracat
  langa cei din familie,cum nici acasa nu umbli desgolit in casa,e acelas lucru,dar sa ai in jurul tau alte persoane,cu goliciune expusa…..
  Poti sa le vorbesti acolo de pocainta,tu dezbracat?
  Noi ar trebui in orice clipa sa o putem face,nu?
  Asa am primit eu,de la Domnul,asa dau.


 89. Nu stiu de unde va vine gindul cu dezgolitul!!!!!!!!!Cine si cind s-a desgolit,unde? Eu cred ca dezgolita nu poti fi decit in baie .Intre noi crestinii nici nu trebuie discutate aceste lucrurii.Educatia crestina nu permite asemenea purtare.In fiecare dintre noi exista o constiinta .Ce e constiinta? Exista diferite definitii.Un lucru insa e clar;ea nu e de factura umana.Noi nu o controlam,ci ea ne controleaza pe noi .Noi nu o stapinim ci ea ne stapineste pe noi,soaptele ei ei sint indrumari spre bine .Ea e cumpana divina asezata in noi ca sa ne spuna ce e bine si ce e rau .Fara cuvinte ea spune cugetului nostru ce este bine si ce este rau .


 90. Cred ca stapanul blogului nu e acasa,
  nu ne-ar lasa expusi la asemenea mizerii..
  oare nu se vede ce s a scris pe aici?
  aici este decenta si …rusine.


 91. Elisa, ai avut dreptate!

  am fost la lucru.
  N-am vazut ce s-a scris şi nici nu îmi apăruse in inbox.

  scuze tuturor, sper să nu se mai întîmple!

  îl rog pe respectabilul comentator să ne scutească de ACEST Cărtărăscu…Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: