h1

Apărarea mea: vreau să fiu tratat ca un fost securist! 01

mai 20, 2008

Disclaimer: acest post este vechi şi nu era destinat publicarii in aceasta forma. In urma unor discutii pe privat si in urma unui comentariu, caruia i-am dat drumul spre seara, vezi AICI, am hotarit sa public aceasta apologie, desi nu as fi vrut sa închei în această notă. Acest text a fost scris in contextul scrisorii pe care Beniamin Lup a trimis-o catre Consiliul Uniunii. Cred ca, acum la final de cursă, chiar dacă am greşit, cred că merit acelaşi tratament, fără a fi discriminat în vreun fel, cu foştii securişti.

…………………….

Iată că am încheiat cu blogul, fericirea multora. Da, ştiu că „păcatele” 🙂 mă vor urmări muuuultă vreme. Dosarul mi se va face întotdeauna cu citate din blog etc., chestie demnă de Alin Cristea, lăudat şi apreciat de grupul de păstori, de oameni ca dînsul şi ca dînşii, păstrînd totuşi categoriile diferite.

Ei, acum am şi eu pretenţii şi tupeu. După atîtea „scandaluri”, după atîtea greşeli, după atîtea scădinţe, am şi eu o singură dorinţă înainte de moarte.

Vreau să fiu tratat la fel ca un SECURIST, la fel ca un informator. Pe bune!

Atît vreau. Vreau şi eu să mă bucur de aceleaşi drepturi ca şi ei.

……………………………………..

Să presupunem că am greşit cu blogul acesta. Să presupunem. (Eu nu presupun, am avut multe greşeli pe care le ştiu mai bine decît cei care mă vrăjmăşesc)

Să presupunem că am ridicat acuzaţii împotriva presbiterilor, că am murdărit pe fraţi, că am atentat la imaginea lor publică, că unii nu mai pot să se apere, că am aruncat noroiul lor în sus, că am tulburat nisipul din fundurile butoaielor.

Să admitem!

Să presupunem că din cauza mea unii şi-au pierdut slujbele sau alţii vor fi murit. Să presupunem!

Atunci vreau să fiu tratat la fel ca un fost informator.

Cu aceeaşi măsură şi cu aceleaşi îngăduinţe.

Să nu fiu silit să îmi cer scuze, să nu fiu îndemnat la pocăinţă. Se poate?

Pe mine de ce mă vreţi la frigare? Mie de ce mi se pune embargou? (aud că deja într-o comunitate sînt declarat persona non grata…) Iată că acum sînt două!

Să mi se dea aceleaşi iertări, pentru că la dragoste, acoperire şi iertare m-aţi îndemnat, chiar şi fără ca aceia să fi cerut iertare…atunci cînd am discutat problema securiştilor.

Vreau tratamentul pe care li-l aplicaţi lor, exact acelaşi.

Ce mi-aţi cerut mie faţă de ei acelaşi lucru aştept acum din partea voastră faţă de mine.

Aceeaşi măsură fără să fie clătinată şi îndesată 17 ani ca în cazul lor ce 17, 60 de ani….

Acelaşi tratament vreau, fără nici un fel de măsură diferită.

Vreau să fiu suportat în continuare în consiliile voastre, la şedinţele voastre, să zîmbesc condescendent şi vreau şi eu să pot face pe martirul, fără ca nimeni să îmi sară în cap, fără să fiu interzis, fără să fiu pus la punct, fără să mi se ia cuvîntul, aştept şi eu să mă lasaţi în continuare în pace şi în autoritate, să dau învăţătură şi să nu fiu tras la socoteală.

Se poate?

Fără să îmi aduceţi aminte „păcatele tinereţii”? „uite-l pe Pătrăţosu, ăla care s-a legat de securişti şi de …. unul şi de altul… ”

Aştept şi eu aceeaşi trei martori de care vorbiţi, aştept şi eu dovezile şi marea judecată şi venirea Domnului ca să răspund pentru faptele mele.

Veţi spune că nu se pot compara faptele?

Dar comparaţi 15 articole despre subiectele menţionate din 900 scrise într-un singur an, cu notele lor de protocol şi de informare date atîţia zeci de ani … Comparaţi faptele!

Pot şi eu să fac pe martirul? „Sînt dus ca un miel la tăiere”?

Pot să mă declar şi eu ofensat, chiar dacă voi fi făcut rău imaginii fraţilor? Pot să cer scuze public?

Pot să cer socoteală celor care mă acuză, să le spun „bîrfitorii baptiştilor”? Pot!

Vreau şi eu să fiu tratat cu aceeaşi îngăduinţă care mi s-a sugerat faţă de liota de informatori foşti şi actuali, trecuţi şi petrecuţi.

Daţi-mi voie să mă solidarizez cu foştii informatori de pe urma cărora au suferit fraţii, iar unii şi-au pierdut viaţa….

Trataţi-mă la fel ca pe ei, sîntem din aceeaşi categorie… „fraţi, care au greşit, e adevărat”, dar care au nevoie de îngăduinţa voastră, a celor ce mă judecaţi acum.

Suportaţi-mă, îngăduitorilor, treceţi-mă cu vederea, prefaceţi-vă că nu s-a întîmplat nimic….

Aş dori să fiu tratat aşa cum ar fi fost tratat şi tatăl meu, dacă nu ar fi recunoscut trădarea (oh, asta înseamnă că ar fi trăi azi, bine merci), şi dacă şi-ar fi continuat „fără jenă” activitatea pastorală. Acordaţi-mi mie şansa pe care i-aţi fi acordat-o lui şi pe care aţi dăruit-o altora cu generozitate.

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

88 comentarii

 1. Pacat ca inchideti acest blog.. si totusi, nu e pacat, pacatul sa fie al celora care obtureaza adevarul, oricum, doar pentru o vreme.
  Ati fost un informator frate Marius, ne-ati informat de prea multe..
  Sunt scarbit de toate „fetele” bisericesti..care conduc inca, si care au fost informatori, chiar daca nu ii cunosc, si nici nu ma intereseaza.
  ..cu parere de rau, si sictir.


 2. Dragă Marius,

  vreau să răspund altfel la cele de sus, la cele din comentarii şi la cele ale blogăritului.

  Ce vreau eu să spun e că am citit blogul tău cu interes, că m-a bucurat încă de la apariţia lui. Că m-a provocat şi stimulat la gândire pe multe subiecte teologice, pe subiecte de relaţionare de asemenea, de mod al închinării, de muzică, de foto also… 🙂

  Că au fost şi momente mai puţin reuşite… Asta s-a întâmplat în cazul fiecăruia. Cred că te-ai arătat dispus la dialog şi la reparaţii în „bloc”.

  Maratonul – pentru mine – a fost la discuţia despre caracterul privat vs. public al blogului. 🙂 Mi-a făcut plăcere.

  A fost o provocare şi concursul de traducere; iar premiul cu atât mai plăcut. Will remember it.

  Au fost articole la care am râs cu gura până la urechi; comentarii de asemenea, cu duiumul. Ai o spontaneitate care sunt sigură că va rămâne mult şi bine. 🙂 Au fost articole la care am plâns; partea cealaltă a spontaneităţii e că arată şi sensibilitatea. Şi asta sunt sigură că o vei păstra şi bine vei face.
  Au fost articole care m-au pus pe gânduri, altele care m-au ridicat de pe gânduri.

  Am lăsat la urmă ce ar fi mai important (pentru mine): blogul a reuşit să facă ceea ce nu a reuşit, de data asta, contextul facultăţii; să dialogăm de la egal la egal, să cunosc mai îndeaproape omul de dincolo de catedră, să facem schimb de idei şi gânduri, să râdem şi să medităm.

  Salut omul de dincoace de catedră, omul de dincoace de amvon.
  🙂


 3. draga Marius, vor exista intotdeauna unii carora nu le poti cere sa se prefaca ca nu s-a intamplat nimic! sa treaca cu vederea?! nici eu nu reusesc, dar in alt sens decat cei din grupul cel vestit!
  e drept ca am auzit si eu de boicoturi, bla-bla-bla!
  sper ca realizezi ca te poti baza pe respectul cvasiunanim al celor care ti-am trecut pragul, daca asta te poate consola! 🙂

  ai facut un lucru bun, in mare, afara de scaparile inerente naturii omenesti.


 4. Nu sint o persoana care l-am laudat necontenit pe Marius, ba chiar mi-am spus opinia cind a fost diferita de a lui si nu de putine ori, dar acest comentariu al unui”grup de pastori” m-a lasat fara grai. L-am tot citit si recitit si vorba unui prieten al meu mai vechi, nu am vazut nimic din evanghelie in tot ce s-a scris acolo. Fratilor pastori din 2 comunitati, accept ca Marius a gresit in unele postari, dar ura voastra este fara margini, ceva ce nu are acoperire in ceea ce vreti sa spuneti ca sinteti, lucratori in via Domnului. Daca rid ortodocsii de noi, nu o fac din cauza lui Marius, o fac pentru ca ei se uita mai mult la ce facem decit la ce spunem, ei va citesc pe voi si pe mine si vad ca si voi sinteti la fel ca ei: adica sa faci ce spune popa nu cum traieste el. Voi chiar credeti ca avem un Dumnezeu asa neputincios care nu poate sa lucreze pentru ca se impiedica in poastarile lui Marius? Cum puteti sa fiti asa de mojici, iertati-mi exprimarea dar nu gasesc alt cuvint mai potrivit sa exprime acest adevar, sa spune-ti ca tatal lui a murit in rusine; de ce? Ca a avut curajul sa aceepte ca a facut o gresala si sa o indrepte cu pretul vietii? Voi chiar nu aveti rusine,….. Sa inteleg ca Fr. Cruceru omorit de securisti este o rusine pentru noi, iar cel care a murit in Ianuarie e mare erou desi avea aceleasi pacate? De unde veniti voi cu acest dublu standard? Inteleg tot mai mult de ce lucrarea in Romania nu va merge niciodata. Voi atitea comunitati de „pastori” va poticniti intr-un „ciot”? Se pare ca Marius are opiniile lui si nu stiu citi sustinatori are, dar de asta nu aveti voi succes? Si ce e cu grupul Oradea, Bucuresti, etc…. dinc are Biblie e scos? Fratilor daca nu va pocaiti, puteti voi sa scrieti carti peste carti, si predici peste predici ca tot praful se alege de tot. Puneti- va pe genunchi si pocaiti-va toti, uitati-va unii din voi pe la casele care le aveti, pe la masini, luxul care nu lasa un amarit sa se pocaiasca ca nu vede decit spoiala de pe voi,….. Nu va e rusine sa va legati pina si de boala cuiva? Credeti ca daca pe voi nu v-a lovit nimic pina acum este ca nu meritati, nu aveti pacate;….. pentra asta ar trebui sa va fie rusine, si pentru ca va legati de copiii lui Marius si poate si ai altora,…… nu sint fun Marius, ba daca as fi fost aproape sint convinsa ca as fi avut dueluri mai mari cu el decit pe net, dar asta e prea mult chiar si pentru mine. Pacat ca atit se mai vede pe la baptistii romani, ura si razbunare si rautate si multa prostie. Doamne ai mila……


 5. Doamne, apara si pazeste!!!


 6. Lucrarea este a lui Dumnezeu si nu a celor sau celui care s-a dat drept „un grup de pastori” (nu stiu de ce felul cum au scris „pastorii” astea revoltati imi aduce aminte de cum au scris timisoreanul prietenul & gasca, sau de flul cum scrie „Baciu” alias….). Ceo care IL cinstesc pe El sunt cinstiti de El chiar daca sunt scuipati de oameni! Lucrarea merge si va merge si in Romania (iarta-ma Mia) pentru ca Domnul este pe tron si nu ticalosii. O vreme El ii ingaduie pe cei de acum. E si vina celor care i-au votat. O, de s-ar trezi ce au facut!!! De s-ar trezi cei inselati, manipulati, sedusi, pacaliti si mintiti. Blogul acesta a fost ca un clopot care i-a chemat sa se scoale din somn. Un somn ..in vremea caruia vrajmasul seamana neghina. Fiti binecuvintati toti cei care cu discernamint, cu limpezime spirituala, nu cu patima si nu cu dor de scandal, cu durere si dragsote pentru lucrarea lui dumnezeu, pentru Biserica lui Hristos, v-ati facut timp si ati scris ceva pe blogul acesta. Fiti binecuvintati toti cei care v-ati plecat inima si ati adus in rugaciune cele ce trebuiau aduse inaintea indurarii divine. Nu e in zadar. Nu ati pierdut vremea. A meritat. Fiti binecuvintati cei, si mai multi, care nu ati scris, dar ati citit, ati stiut care e adevarul, l-ati aprobat tacit, ati fost de partae lui si, poate, acolo in lumea voastra, l-ati si spus! Fiti binecuvintati toti pastorii care nu faceti parte din grupul cu referire mai sus, pastorii care stati linga turma, ii invatati adevarul Cuvintului, va rugati cu daruire si slujiti cu jertfa! Fiti binecuvintati pastorii din comunitatile care ati hotarit ca daca lucrurile merg cum nu e biblic nu veti participa la o parodie de evanghelizare! Fiti binecuvintati toti cei din Consiliul Uniunii care, desi putini, stati linga cele drepte, votati ca sa placa Domnului si nu va demeti de ocara celor obraznici, oportunisti, firesti si aventurieri.
  Fiti binecuvintati, voi, frati si surori, care nu stiti ce e aceea un blog, nu aveti acces la computer, nu ati citit nimic din dezbaterile de aici, dar, cu credinciosie in post, rugaciune si lacrimi mijlociti pentru mintuirea sufletelor si cresterea Bisericii!
  Marius,
  DOMNUL SA TE BINECUVINTEZE SI SA TE PAZEASCA! DOMNUL SA FACA SA LUMINEZE FATA LUI PESTE TINE SI SA SE INDURE DE TINE! DOMNUL SA-SI INALTE FATA PESTE TINE SI SA-TI DEA PACEA!


 7. n-am cuvinte sa-mi exprim regretul pentru tot ceea ce ti s-a aruncat in carca prin scrisoarea anonima. Imi dau seama prin ce stari ai trecut/treci – socrul meu este pastor. Si cu toate ca este tare, incat ai impresia ca nimic nu-l poate dobori, l-am vazut de multe ori clatinandu-se dupa muscaturi veninoase din scrisori anonime – asta l-a imbolnavit si pe el (gasesti mai greu antidot la asemenea venin!).

  Am fost la fel de indignata de scrisoarea anonima ca toti cei care si-au spus parerea inaintea mea. Nu stiu daca te consoleaza faptul ca mai sunt si oameni care te apreciaza si te admira – if yes, I hope that can over write the bad. Nici n-ar merita efortul ca scrisoarea sa fie citita, daca nu este semnata corespunzator. Si cum sa fie semnata cand autorii ei se preteaza la un asemenea limbaj invectiv? – low class! My, my, mi s-a dat si mie sa citesc afurisenii – baptist pastors’ stile?! (sorry, if i was to harsh on that). Am tot citit si recitit scrisoarea (am crezut ca am sarit peste pasaje la un moment dat)…il cautam si eu pe Isus printre randuri, dar nu l-am gasit. Why would Jesus do, if he was them? hmmm…


 8. a aparut „baptist curat””..imi zice ceva numele acesta..de unde o fi scris tot din Budapesta!


 9. Nu Libiu, nu scriu din Budapeste si nu am de-a face cu smecherii (sau la singular?) care a scris cindva de acolo. Citeste atent ce am scris si te dumiresti.


 10. ce urit pot unii sa scrie sub anonimat, ..daca ei scriu asa oare cum isi conduc turmele..daca patratosu a gresit prin scris..ei de ce s-au obligat sa se coboare asa…!


 11. Adevarata rusine o face grupul asta de „pastori revoltati”. Cu ei ne este rusine in fata concetatenilor de alta confesiune.


 12. (Eratta) What


 13. iarta-mi interventia cu privire la tine „baptist curat „era adresata unui las


 14. mare e gradina Domnului, dar multi sar gardul…:)(vorba nepoatei mele 🙂
  dupa roadele lor ii veti cunoaste, zice Biblia,
  „poate cineva sa culeaga struguri din spini sau smochine din maracini?”
  daca un grup de pastori indignati citeste de un an blogul si abia acum asteapta sa intervina pentru prima si ultima oara ????!!!!…cred ca nu as vrea sa admit ca se numesc pastori, barbati…nici macar indignati.
  asta nu e indignare. e altceva.stim noi ce.
  nu spun ca sunt prea indignata…
  Noapte buna si Judecatorul celor vazute si nevazute sa aiba mila de noi toti!


 15. nu imi vine sa cred ce citesc…nu vreau sa ma „bag” in afacerile interne ale bisericii baptiste, mai ales ca nu ii apartin (sincer, poate ma lamuriti si pe mine care sunt diferentele? eu fiind ortodocsa…)dar inversunarea acelor „pastori” este chiar ciudata…bietii de ei, degeaba au citit ca nu au inteles nimic…pentru ei ce-ne-desparte e mai mare ca ce-ne-uneste si nu ma mai mira aparitia Inchizitiei! Frate, astia daca te prind, te ard de viu! ura de frate e mai rea decat a unui dusman…

  daca te-ai hotarat sa inchizi „mustaria” lasa-ma sa iti multumesc fie si numai pentru ultimele luni in care te-am „vizitat” in casuta ta virtuala si mi-ai dat raspunsuri la intrebari, de multe ori nerostite dar gandite…imi pare sincer rau ca renunti la blogguit pe aici cu noi, dar sper din tot sufletul, sa continui sa iti risipesti cuvintele si gandurile printre cei din jurul tau.
  Multumesc frumos de existenta.


 16. Draga Marius,
  eu zic sa nu fii ingrijorat pentru ca pastorii indignati s-au declarat de acord: „Veti pati ca cei pe care i-ati condamnat ca au colaborat”.
  Pe de alta parte, eu zic sa stai in aceasta ultima noapte la usa blogului si sa ii iei de guler pe toti ortodocsi care iti calca pragul (pentru a nu face de rusine comunitatea baptista). Sau poate, cine stie, esti agent infiltrat (stia Bartolomeu ceva cand vorbea de cartite:)), ca doar sentinta e clara: „consideram ca sunteti un om al ortodoxiei infiltrat intre noi pentru a ne desparti”.

  Oamenii au inlocuit anumite cuvinte nesemnificative din notele informative, de genul agent al burgheziei infiltrat in randurile proletariatului, cu altele din sfera confesionala…

  Imi pare rau ca trebuie sa treci prin asta si sa suporti asemenea atacuri venite de la prieteni (pentru ca eu asa am inteles, cel putin unul iti ti-e/iti era prieten. Sper ca sotia si copiii tai sa nu vada niciodata mesajul asta (dar tare mi-e teama ca l-au vazut deja:()


 17. Da, Manuxer, am fost un „informator” 🙂 Hmmm! Las că sînt alţii să se ocupe de aspectul acesta. Eu nu vreau să mă transform în ofiţerul de presă al nimănui. Nu asta este vocaţia mea.

  Vocaţia mea este „luciditatea” şi „creativitatea”. Poate că în ordine inversă, dar se împacă uneori greu una cu alta. vocaţia mea este Adevărul, nu exactitatea :), relaţiile, nu statistica şi numerele, word-ul, nu excell-ul.

  Eu nu sînt nici scîrbit, nici sictirit, deşi am fost ispitit.

  CAmix, mă „cubur” 🙂 că ai descoperit omul din spatele amvonului şi catedrei mai aproape. DA, asta a fost unul dintre scopurile acestui blog. Să fiu vulnerabil, uman, tranparent, cu greşeli. Puteam să îmi fac „imagine” foarte bine, dar am preferat să mă las descoperit. Unii au profitat de chestia asta din plin.

  Spontaneitatea, ludicul şi creativitatea au fost alte valori pe care am încercat să le cultiv. Nici cu una nici cu alta nu a fost prea greu pentru că le cultiv de multă vreme. Încerc cu tot dinadinsul să rămîn copil în sensul evangheliei.

  Mai mulţi studenţi şi foşti studenţi mi-au mărturisit acest lucru, că m-au descoperit altfel decît la clasă, adică nezîmbitor, prea sobru, prea acid, prea distant etc., adică prea „pătrăţos” 🙂

  Cu unii chiar am recuperat timpul pe care nu l-am avut în facultate. Vezi cazul Wes.

  Dar cel mai mare cîştig? Am noi prieteni!!!

  Da, acelea vreau să le corectez, CiprianS. TRebuie să le corectez. Poate că dacă nu aveam blogul nu ieşeu atît de multe la iveală dintre cele care ţin de omenesc şi firesc. Acele „scăpări inerente firii” mă interesează să le cioplesc.


 18. Frate Marius, eu va multumesc pentru „Patratosu”! Sa nu il pierdeti prin vreun sertar de la birou! Ne-a fost mai mult decat util! A fost o binecuvantare! Il asteptam din nou pe baricade!


 19. Draga Marius,
  am uitat sa-ti multumesc pentru dragostea cu care m-ai „invaluit” atunci cand te-am atacat si jignit. De la tine am invatat sa fiu mai rezervat si mai atent pe blog. De aceea am renuntat la wordpress si mi-am luat domeniu personal. De aceea m-am hotarat sa fiu constructiv, nu distructiv.

  De aceea am hotarat in inima mea sa nu raspund pe bloguri cu aceeasi moneda. Rasvan poate fi marturie, chiar daca mi-a pus in maini niste manusi de pugilist ce nu-mi apartin. Sper ca s-a convins de contrariu. De asemenea sper sa nu sper sperante desarte 🙂

  In fine, „intalnirea” cu tine pe magistrala wordpress a fost in favoarea mea. A inlaturat unele mecanisme din caracterul personal si, cu lupta, a indus trasaturi christice, care tot cu lupta si suport Spiritual se mentin.

  Zica cine-o vrea ce-o vrea, transformarea mea e si opera ta 🙂

  Domnul cu tine! Ai un loc de rugacuine permanent in inima mea. De la Wes am invatat azi efectul rugaciunii de mijlocire.


 20. Mia, mulţumesc pentru susţinere.

  Acest comentariu nu este singurl de acest fel. Au mai fost şi altele. I-am dat drumul on line pentru ca sintetizeaza foarte bine porcăriile din ultima vreme. Au fost şi altele care conţineau injurii, dar le-am şters.

  Am stat mult în cumpănă dacă să îi dau drumul sau nu.

  Da, ai sesizat bine, cea mai mare mojicie este cea referitoare la tatăl meu. Aceşti indivizi, acest individ, pentru că unul singur scrie, n-a înţeles nimic din ce s-a întîmplat cu tatăl meu şi din demersul meu referitor la dînsul.

  Baptist curat, a fost un clopot, dar spart la buză 🙂

  Aşa cum spui, Domnul să îi binecuvînte mai ales pe cei care nu au computer şi care n-au avut acces la dezbaterile noastre de aici.

  Rahela, nu este chiar anonimă. are IP, este adevărat, dinamic şi de Orange, este de pe un telefon mobil.

  Ba da, este o consolare ce spui, mai ales că ştiu că alţii au păţit mai rău. Eu am primit doar vorbe, alţii au primit bătaie pentru cele în care au crezut.

  Petro, şi eu aş fi apreciat o dezbatere cu numele pe faţă, dar asta mă face să cred din nou că blogul, în felul ăsta, cu numele ascunse, nu este cea mai fericită formă de a dezbate probleme atît de complexe.

  Sub protecţia anonimatului acest fel de oameni pot spune ce vor, fără să îşi asume responsabiitatea

  Anca, ce bine că s-a desfiinţat arderea pe rug 🙂

  Era prăjit demult cu unii ca aceştia.

  Nu cred că trebuie să generalizăm. Eu cred că este un singur personaj care reprezintă o minoritate insignifiantă dintre „păstorii-mercenari”, oameni care au intrat „în lucrare” pentru că nu ştiu să facă altceva sau pentru plata lenevirii. Nişte paraziţi.

  Mulţumesc, Anca, pentru cuvintele frumoase. Chiar îmi închei viaţa de blogăr liniştit cu prieteni ca voi.

  Crina, soţia mea a văzut deja mesajul. Este obişnuită, este dintr-un material tare, care nu se mai fabrică. Dacă ea nu ar fi fost lîngă mine în aceşti ani, eram mort demult.

  Chestia cu „agentul ortodoxiei” este veche, este cunoscută în cercuri foarte înguste. Cel care scrie ştie toată acestă istorie. Acuzaţia a fost lansată la adresa mea şi la adresa lui Dănuţ Mănăstireanu de fr. Iosif Ţon în anul 1995. Acest „cineva” cunoaşte această discuţie.

  oh, nu te teme, nu este din partea prietenilor, este din partea „prietenilor” 🙂 . Stilul este a unui securist netrebnic. Recunosc stilul şi deja mi se reduce cercul de suspecţi.

  PaulO, pe baricade, nu, la amvon, la catedră, la masa de scris, la cafenea cu voi, la băncuţa cu poveşti, la şezătoare, da!


 21. Dragi pastori indignati,

  1. asteptam lista cu nume reale pe care sa le putem identifica verificand evidentetele cu pastorii bisericilor din cultul baptist din Romania. Altfel, parerea d-voastra nu conteaza, nu valoreaza prea mult. Marius Cuceru nu s-a dat drept „un pastor indignat” ci si-a asumat deschis opiniile, dovada ca e dispus sa se lase judecat de d-voastra cu aceiasi judecata aspra cu care ii judecati pe cei mai mari dusmani ai bisericii lui Cristos din anii comunismului.

  2. Acum, ca tot ati reusit, „un grup numeros de pastori”, sa-i inchideti gura pe blog asteptam sa citim pe pagina de web a uniunii, realizarile marete ale echipei de la Bucuresti. Acum nu-i mai deranjeaza nimic, pot face vizite si intalniri intre pastori in voie, ba chiar ni le pot aduce din nou la cunostinta in „Stiri baptiste” ac suntem foarte interesati sa stim pe unde au mai calatorit liderii nostrii formali.

  3. Il ponegriti in fel si chip pe Marius Cruceru, dar in acelasi timp recunoasteti ca are influenta. V-ati intrebat cine ii da oare aceasta influenta? Daca nu e de la Dumnezeu lucrarea/infuenta lui se va stinge, dar daca e de la Dumnezeu? Aveti grija sa nu va treziti ca luptati impotriva Domnului.

  4. Noi baptistii, obisnuiti, care nu suntem nici pastori si nici nu avem functii cultice, existam pentru d-voastra in toata ecuatia aceasta complicata a lucrarii pe care o faceti pe stadioane? Vad ca totul se invarteste in jurul pastorilor si in ce scrieti d-voastra si in strategia presedintelui Uniunii de a vizita pastorii. Marius Cruceru si-a facut timp sa coboare de la inaltimea amvonului si a catedrei si sa mai stea de vorba si cu baptistii muritori de rand ca noi cei care am citit acest blog in ultimul an.

  5. Nu, nu, Marius Cruceru nu l-a facut „looser” pe Isus Cristos, asta ati inteles d-voastra de pe culmile inalte ale indignarii la care ati ajuns. Poate mai cititi odata.

  6. Dupa stiinta mea Marius Cruceru lucreaza la Univeristatea Emanuel din Oradea, asa ca documentati-va mai bine cand spuneti lucruri importante in public, ca sa nu ajungeti pe masa de disectie cu „inexactitati” a lui Alin Cristea. Apropo, sunt sigur ca Alin nu va aprecia modul in care ati procedat in acest comentariu.

  7. Domnul sa aiba mila de noi toti, ca tare ne mai vedem indreptatiti sa-i judecam pe altii. Domnul sa ne cerceteze si pe mine si pe Marius Cruceru si pe d-voastra toti care faceti parte din acest grup de pastori indignati. Marius a recunoscut de multe ori public cand a gresit, b achiar si-a cerut si iertare, d-voastar suntei gata sa faceti aceleasi lucruri public daca va mustra Domnul cu privire la ce ati scris in acest comentariu.


 22. reluare punctul 7.
  Domnul sa aiba mila de noi toti, ca tare ne mai vedem indreptatiti sa-i judecam pe altii. Domnul sa ne cerceteze si pe mine si pe Marius Cruceru si pe d-voastra toti care faceti parte din acest grup de pastori indignati. Marius a recunoscut de multe ori public cand a gresit, ba chiar si-a cerut iertare. D-voastar sunteti gata sa faceti aceleasi lucruri public, daca va mustra Domnul cu privire la ce ati scris in acest comentariu?


 23. Marius,
  Securistii acestia,,,dupa ce au fost”trecuti cu vederea”
  au ridicat toate panzele sus.
  Limbajul plin de invective ii da de gol.
  Si acea rautate care se manifesta in toata amploarea ei.
  Cum ar putea tari cineva in prezenta unui astfel de om?
  copiii? sotia?cum pot trai pe langa asa o aspida?
  Cum sa iubeasca ei un om curat,sincer?
  Ei au uitat si pe mama lor,care i-a alaptat>


 24. Draga Marius,

  Inainte sa il ucizi de tot pe „patratos” vreau sa-ti zic:

  1. Multumesc pentru ca ne-ai aratat omul Marius Cruceru si ne-ai dat sansa sa te cunoastem
  2. Multumesc ca ne-ai informat cu realitati din viata noastra ca baptisti romani
  3. Multumesc ca ne-ai invatat sa gandim cu capul nostru si sa vedem dincolo de aparente
  4. Intareste-te si imbarbateaza-te in Domnul, fa tot ce trebuie sa faci, Dumnezeu tau va fi cu tine.


 25. te purtam in rugaciune.


 26. Interesant.
  Incredintarea mea este ca adevarul, oricat de „indesat” de unii si „acuzat” de altii, tot adevar ramane, si nu poate fi ascuns. Domnul va scoate la iveala greselile inerente ale unora, dar si grozavia unor inimi pline de pizma si scrasnire.
  „What goes up must come down…” Legea gravitatiei.
  Important este ca a fost de folos, fie si pentru a scoate la iveala unele fapte care au destupat amintiri dureroase pentru unii, rusinoase pentru altii si vesti uimitoare pentru noi, cei care nu am trait acei ani.
  Vreau sa stiu ca si crestin ca nu umblu dupa oameni care se ascund. Nu sunt mai presus decat cei care a calcat stramb prin simplul fapt ca si eu am pacatuit, insa caracterul se cladeste si ori straluceste, si nimic nu poate sa-i ia stralucirea, ori e mat si miroase greu la prima adiere de zvonuri. Ce e drept, drept ramane, caci e cladit pe stanca. Ce se clatina, cade, sau … moare, e deja dovada unei fundatii slabe.
  Domnul sa aiba mila de noi, incepand cu mine.


 27. Frate Marius,
  Va multumesc si eu ptr felul in care m-ati slujit si pe mine prin acest blog. Recunosc ca mi-ati devenit un „bun necesar” aproape in fiecare zi (cu mici, foarte mici exceptii:)pana la „limita” in care sotul meu a simtit ca e datoria lui sa-mi „atraga atentia” ca mai intai Biblia si-apoi Patratosu…
  Ne-am intalnit „face to face” de doar cateva ori, 2 sau 3 la numar, bucurandu-ma si in prezenta D-voastra si citind postarile de pe blog de acelasi…”parfum”, mai biblic spus „mireasma” :)a integritatii, harului slovei si-al cuvantului care v-a fost dat, coloanei vertebrale a curajului, smereniei, credintei „purificata” in incercari, creativitatii fara limita… dedicarii si DRAGOSTEI jertfitoare ptr lucrare! Dumnezeu sa continue sa va foloseasca, sa va slefuiasca, sa va desavarseasca tot mai mult in asemanare cu Tatal!
  Cora (sotia Ambasadorului 🙂


 28. Si.. Marius, asa cum iti spun prietenii. Mare incurajare am primit. Noi cei care venim din urma, avem modele.
  Se contureaza ceea ce avem de luptat. Se contureaza ceea ce avem de indreptat la noi ca sa ne ferim acum cat se mai poate de a fi schimbati in oportunisti.
  La sezatoare, acolo unde totul devine informal. Imi place. E frumos, ca atunci cand Domnul statea cu ucenicii de vorba, ca unor prieteni le „descalcea pildele…”

  Multe pilde au fost descalcite in acest spatiu virtual atat de dezbatut si combatut, si uneori aprobat.

  Mai vreau… dar stii tu pana unde trebuie mers.


 29. Cum zice si Mircea, fara o identitate clar exprimata afirmatiile lor sunt nule si neavenite.

  Scrisoarea anonima este o exprimare care mai degraba ne este adesata noua. Evident ca pe Marius cine vrea il poate contacta pe private, iar acesti … au vrut noua sa ne transmita noua, cititorilor/comentatorilor cateva elemente:

  – ca exista un grup de opozitie
  – ca aparent ar detine o autoritate si capacitate de influenta(de ce e necesara influneta de acest fel intre crestini????)
  – sa ne manipuleze opinia
  – ca forurile inalte ar avea o opinie negativa fata de blog si autor
  – ca lucrurile se rezolva de la Bucuresti.

  Daca competenta celor de la Bucuresti se rezuma la „hotarari si decrete” de acest fel – atunci raman la a-mi exprima credinta in Hristos, Scriptura,apartenenta la Trup si la a ma dezice de aceste „foruri superioare”.

  Oricum activitatea multor foruri finantate de noi – enoriasii – se reflecta in nivel inalt de trai al „alesilor”, aportul care s-ar subantelege trebuie indreptat DOAR in interesul Lui Hristos.

  Firmele care sponsorizeaza au un regim bine gandit – si anume suma donata se poate utiliza doar in sensul aprobat de donator, altfel donatia se suspenda si contributiile ulterioare sunt sistate.

  Exista o monitorizare precisa a directiei in care se cheltuiesc fondurile, cu comisii de auditori etc. De ce nu se procedeaza similar si cu „alesii poporului” ?

  Ma rezum in a nu intra in detalii desi pt o logica simpla multe lucruri sunt extrem de clare.


 30. Am editat un mesaj al pastorului Ted Pope. M-a frapat o idee. SPunea ceva de genul:
  – suntem noi gata sa platim pretul credintei noastre? Pentru ca un pret va exista, indiferent de forma de plata.

  Draga Marius, cred ca tu ne-ai invatat natura platii.


 31. Astăzi am avut o zi urâtă la şcoală. O zi care mi-a lăsat un gust amar şi multă mâhnire în suflet. Nu am reuşit să intru pe aici toată ziua. Am intrat acum şi am găsit şi mai multă supărare, vorbe grele… Păcat. Marius nu asta a vrut prin tot ce ne-a scris aici. Păcat că în ultimele rânduri ale acestui blog nu putem lăsa deoparte resentimentele. Uite, asta nu pot să înţeleg (probabil că atât mă pricep eu): de ce nu putem noi, oamenii, să facem tot ce ne stă în putere pt a ne înţelege cât mai bine. -De ce să ne fie bine, dacă se poate şi rău, parcă ne-am spune singuri.
  Haideţi să nu ne mai supăram. Haideţi să fim mai buni, că lumea asta geme de atâta răutate. Haideţi să vedem în fiecare dintre noi, tot ce este mai bun, „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”. „Să zicem: fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi.Să iertăm toate pentru Înviere!…”(din slujba Paştilor).
  Dincolo de ranchiune, de supărari şi de mâhniri, rămân cuvintele Domnului, asemeni unui lac adânc de munte, liniştit şi netulburat de nimeni: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă vatămă, binecuvântaţi pe cei ce vă ocărăsc….”
  Amin, oameni buni!


 32. Draga PEty,

  Nici nu îmi aduc aminte ce conflict am avut 🙂

  transformarea este opera Domnului. asta este în viaţa oricui. mă bucur să fi fost un instrument în mîna Domnului.
  eu îţi mulţumesc mult pentru priceperile tale şi pentru ajutorul tău cu fişierele audio.

  Ai răscumpărat din plin totul şi pe deasupra încă. Domnul a fost onorat şi oamenii slujiţi prin felul în care ţi-ai pus talentele la dispoziţie în editarea audio.

  Am învăţat multe de la tine.

  Mircea,

  N-are rost. Pierzi timpul. I-am luat la vorbă pe unii care mă atacaseră indirect, atunci cînd ne-am întîlnit faţă în faţă. Parcă le pilise cineva dinţii. A fost penibil.

  Oamenii aceştia nu au onoare, curaj şi nici argumente. Nu sînt în stare să poarte o discuţie corerentă nici despre teologie, nici despre problemele care frămîntă societatea românească şi mediul evanghelic. Sînt nişte căţei întărîtaţi. Uită-te la retorica lor.

  Stricăm mărgăritarele.

  Da, să dea Domnul, că azi se împlineşte un an de la preluarea mandatului, să dea Domnul să vedem echipa la lucru.
  Dacă eu i-am împiedicat, uite mă dau la o parte. Gata!

  Uite, Mircea, că lucrarea cu blogu s-a stins, înseamnă că nu a fost bună 🙂

  Ah, am rîs la capitolul „inexactităţi”. Da, pprin 1995, cînd se pare că s-a blocat memoria personajului care se intitutlează „grupul de păstori indignaţi”, aşa se numea UEO, Institutul Biblic Baptist din Oradea. Omul a rămas cu memoria blocată acolo.

  Mulţumesc, Mircea, pentru aprecieri. REalmente termin relaxat cu blogul ăsta, văzînd că, în ciuda scădinţelor şi greşelilor a şi slujit.

  Mă bucur că am putut fi cît de cît eu însumi 🙂 , dar nu uita că Pătrăţosu este un personaj… simplu personaj.

  Poate că ai dreptate, unii vor fi învăţat să gîndesccă cu propriul creier şi să privească lucrurile altfel… adică pieziş… periegetic.

  Bogdan, mi-a plăcut aia cu legea gravitaţiei. Pînă la urmă toate aceste lucruri vor ieşi la iveală şi cei care spumegă de ură şi de invidie nu vor putea să îşi mai înfrîneze erupţiile.

  Cora, mă bucur că Biblia a rămas la locul ei. Pătrăţosu dispare, Biblia rămîne în veac. Slavă Domnului pentru asta şi slavă Domnului că a slujit.

  Şi acesta este un motiv pentru care mă retrag, simţeam că Domnul nu mă mai poate şlefui aşa cum vrea El în mijlocul mulţimii. Acum trebuie să mă duc în pustie din nou pentru a fi şlefuit.
  Poate că mă voi întoarce vreodată, dar nu prea curînd.

  Bogdan, Şezătoarea rămîne deschisă, nici o problemă, puteţi comenta acolo.

  Fratele meu, Păcubosu, vă va întreţine!


 33. Marius, Marius
  Am lipsit putin de pe blogul tau si … sunt invitat la priveghi.
  Daca te inmormantezi aici, poate reinvii pe blogul meu din cand in cand. Esti binevenit sa postezi „in strainatate” si de acolo spre „instrainatii” care nu te cunosc asa cum trebuie.
  Serios, nu te vad tacand. Psalmi 58:1 Oare, tacand, faceti voi dreptate? Oare asa judecati voi fara partinire, fiii oamenilor?


 34. Nu, Marius, nu s-a stins, lucrarea ta nu e numai blogul, nu ma convingi. 🙂

  Nu, pentru mine ai fost Marius Cruceru de la inceput, de pe vremea cand nu era prea multa agitatie pe la patratosu, si vei ramane la fel si dupa funeraliile patratosului. :)Eu nu pot trai doar cu realitati virtuale. 🙂

  In plus vad ca deja a aparut pe scena PAcubosul… 🙂


 35. Marius, Hristos in noi nadejdea slavei, restul se duce. Ma bucur ca desi nu ne-am intalnit in trup ne-am intalnit deseori in duh. Desi eu am fost mai acru, tu ai fost mai dulce si unora le-au placut lucrurile dulci acrisoare. Slava este a Domnului, iar noi toti ceilalti suntem robi netrebnici.

  Din toate cele citite in ultimele zile, cred ca acest blog nu a fost o alta „aflare in treaba” si cat timp oamenii au putut sa-l vada pe Hristos a fost un lucru frumos. Acolo unde s-a gresit, eu sunt si mai bucuros, pt ca oamenii au inceput sa vada greseala, am inceput cu totii sa ne dam seama ca este important ce si cum spunem. mai este de slefuit si nu cred ca blogul este cu nimic mai prejos decat alte slujbe. Daca scopul este trairea in Hristos, apropierea de voia Sa, il prefer in locul unei adunari, biserici samd condusa de oameni ca cei mentionati.

  Internetul, atat de murdar adeseori, are nevoie de pulsul lui Hristos, a fost de folos, oamenii o spun.
  Poate fi regandita toata batalia dar, steagul nu trebuie pus jos, altfel ne raman doar pastorii anonimi, iar odata cu ei moartea din cetate.

  Eu as ridica steagul biruintei in Hristos mai sus, nu le-as da peste ceafa cu el dupa cum ar merita dar, nici nu-mi place steagul „biruintei” lor: batista jegoasa, fluturata a plecaciune in fata celui rau.


 36. Draga Romuluss, uite, cum spune fratele meu, Daniel, e noapte de priveghi, de asta mă culc mai tîrziu.

  Nu, afirmaţiile acestea au fost ventilate în ultimele luni în multe cercuri, sînt persoane îăn carne şi oase care le poartă de ici colo.

  Da, voi fi la lucru, dar pe privat sînt disponibil pentru voi, dar nu ca Pătrăţosu, care va muri mîine, ci ca Marius 🙂

  sau …. David… cum preferaţi.

  Romuluss, n-au cum manipula opinia, pentru asta îţi trebuie timp, talent, voinţă etc.

  Nu există un grup de opoziţie, există o majoritate.

  Da, Pety, şi aşa se poate plăti…

  Aşa să fie, Amin, Alex. uite, de dragul tău aş purta cu mîndrie titlul de „agent al ortodoxilor” (nici nu se scrie aşa!)

  Bune şi înţelepte cuvinte ai spus!

  Dacă l-aş cunoaşte pe cel ce a scris… mă pune în imposibilitatea de a-i face bine!

  Draga frate Daniel, încă nu-i priveghi, muribundul trage să moară, dar încă mai suflă 🙂

  Mulţumesc pentru invitaţie, voi ţine cont de ea. Asta mi-a spus un prieten azi: „tu ai furnici în tine”. Vorba cîntecului lui Andrieş: „Am furnici pe toată talpa… „.

  Da, interesantă şi tentantă invitaţia de a „juca în străinătate”. Mulţumesc de găzduire, voi discuta cu fratele meu, Păcubosu, că lui îi las testamentul şi ce mai am de spus, încă vreo 81 de postări 🙂 ca să se facă 1001 de postări.

  Mircea, Păcubosul este fratele meu mai bun şi mai deştept (este o evoluţie de la pătrat la cub, nu?) numai că la fel ca orice „bun şi deştept” este întotdeauna în pagubă.

  De aceea este Păcubosul 🙂 . Păcubosul nu este acru, este senin, cam aşa ca Alex, dar mai puţin alert, este şi un fel de Pîcală cîteodată. Pare uşor de păcălit, dar îi fluieră lui Scaraoţchi cu parul peste cap.

  Păcubosul este mai puţin vorbăreţ ca mine. Poate că este mai matur, mai echilibrat şi mai puţin înclinat spre joc.


 37. Patratosule, iti zic „sit tibi terra levis” si ce pot sa mai zic…sa „inviezi” candva „in trup de slava” 🙂


 38. Marius, ramane nenoricita asta de blogosfera fara colturi, numai cu comentarii rotunde care-mi amintesc de caini care se invart dupa propria coada. O sa-mi lipsesti dar sincer eu tot ma bucur pentru sanatatea ta (am mai vorbit noi despre asta).
  Sper ca acum sa ai timp mai mult sa petrecem fata in fata.
  Drum bun oriunde te duci si Domnul cu tine!


 39. O luminare ce arde la ambele capete va ajunge, inevitabil, si la momentul stingerii. Apoi se vor lasa linistea si intunericul…Dar totusi, draga patratosu’, fiindca este vremea despartirii, iti transmit si eu, de fapt noi, deoarece suntem mai multi, urmatoarea dedicatie: ‘doresc ca linistea ce se va lasa sa fie mult mai graitoare, iar intunericul ce sta sa se astearna sa ajunga mai mult decit orbitor! Si iata o despartire in stil cartarescian…Altfel spus, ‘De ce n-am iubi patratosii?’


 40. Marius, cred că această postare şi comentariile de pînă acum reflectă amalgamul de teme, de planuri, de reacţii, amestecul de seriozitate şi de ludic- cuvînt mult folosit de tine- ca şi întregul tău blog de pînă acum. Grave mi se par acuzele tale adresate baptiştilor români, care promovează vechi securişti- „liota” care se simte bine- care ar fi „onorat” şi pe tatăl tău dacă acesta nu s-ar fi dezis de colaboraţionism. Afirmaţiile le faci la final de blog, deci un moment dur, în care nu mai este posibilă o replică, decît poate aceea a Uniunii, care să arate cu degetul către toate blogurile baptiste care încurajază atacul la persoană. Atacul tău a fost la „grup”. Pentru cei care vor rămîne şi nu vor scrie ceai din apă de ploaie cu petale de trandafir, va fi mult mai greu. Ai acuzat pe Ţon că acuza „la general” pe turnători, dar acum, vorbind de „ei”, fără a da nume, faci exact acelaşi lucru. Gradul de suspiciune este mult mai ridicat de azi, nu crezi? Iar tu pleci… E un lux, e luxul tău.

  La fel de ciudată mi se pare scrisoarea anonimă, din următoarele motive:

  1. E scrisă exact la final de blog, cind si asa nu mai avea nici un rost. Mai mult, tu o puteai şutui la „spam”- eu aşa aş fi făcut.

  2. Reia teme arhicunoscute, fiind în fond o gogoaşă răsuflată, scrisă ca anonimele alcea cu fraze decupate din ziare. Orice imbecil, la orice vîrstă, ar putea să scrie chestia aia- spun imbecil, pentru că nu ajută cauza „taberei” pe care pare că o susţine.

  3. Anonima indică pe cei buni, doi morţi şi mai mulţi vii, ultimii părînd a fi susţinuţi de o majoritate aflată la conducere. Numele acelea devin automat „ţinte”, fiind elemente ale taberei adverse, pentru minoritatea baptistă din „opoziţie”, presupusă a te susţine pe tine şi vechea conducere. Părerea mea că majorităţile şi minorităţile astea sunt doar la vîrf, în lupta pentru putere, nu la pifanul mîntuit, pentru care este o ruşine ceea ce se întîmplă, „ciolaniada” voastră fără sfîrşit. Dar cui îi pasă? Noroc că nu citesc prea mulţi evanghelici români blogurile!

  4. Apare numele lui Alin Cristea, care de curînd a postat o colecţie de adjective adresate ţie, avînd drept corolar substantivul „măgărie”. Acum, după scrisoarea anonimă, AC devine de-a dreptul odios, fiind lăudat de un anonim, nu? Deci, cel care a scris porcăria anonimă este, după opinia mea, un duşman al „Rotundului”.
  Nu vreau să stric prohodul, dar cîţi din cei ce se bat cu aripioarele pe carenă de jale că pleci, au spus ceva despre acuzele aduse de Alin Cristea? Dar ei se fac că plouă, ei sunt „constructivii”… Oare ce gîndesc toate „măscuţele” aste de pe aici citind texte ca acelea?

  Cu alte cuvinte, amestecul acesta de lacrimi, de anonime, cu enciclica ta care este grandilocventă şi scrisă în alte zile, ca o ciorbă reîncălzită, mă face să mă gîndesc la un vodevil baptist în care un cal de lemn mascat loveşte cu copita aerul în gură, de rămîne săracul fără dinţi.
  Păgubosul nu trebuie să-l aduci tu, ca urmaş, el este deja prezent: baptismul nostru net-ologic, pixeliada baptisto- ecumenică.

  Îmi exprim convingerea că nu mai tîrziu de acestă toamnă, vei reveni în cercul anonimilor constructivi, îmbogăţit şi întărit.


 41. Toate cele „constructive” le primesc pe blogul meu, unde am postat acest comentariu, pentru a nu fi eu obiectul descărcărilor electrostatice pe blog „mort”. 🙂


 42. 🙂


 43. Tot vad ca exista hinturi ca inchizi blogul.
  Da’ de ce? Uneori ma distram copios alteori eram interesat sincer, insa n-am urmarit problemele. Poti sa ma intrebti catre un argumentum al acestei inchideri?


 44. Fratilor pastori,ajunge cit ati stricat in Uniunea Baptista.Dati-va pe fata cine sinteti nu va ascundeti .Rusine sa loviti pe la spate .
  Marius Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa se foloseasca de talentul pe care l-a pus Dumnezeu in tine .


 45. Marius,

  imi imaginez ca exista o majorita, si sunt convins ca acea majoritate sunt persoane lipsite de relevanta, de aceea Biserica se afla pe o pista atat de gresita.

  Predicile slabe si submediocre pe care le-am ascultat veneau din partea acestei majoritati, dar majoritatea nu tine cont de faptul ca barna, da barna lipsei de profesionalism este groasa.

  Da majoritatea te acuza ca ai invatat limba greaca, sunt de acord si imi imaginez ca ei nici romana nu o scriu si vb dupa standardele filologice.

  Si in ultimul rand nu se acord si nu vreau sa ascult glasul celor care plictisec enoriasii prin mediocritate, lipsa de bun simt, lipsa de o pastorire corecta a celor din parohia lor.

  Ii voi asculta cand vor ajunge si ei la competenta minima admisa si atunci cu discernamantul de rigoare.


 46. Mariu,
  Ar fi multe de spus dar cred că fr. Daniel mi-a luat cuvintele din tastatură.

  Ţii minte cazul de săptămâna trecută cu femeia declarate moartă de SMURD? Ea şi-a revenit în momentul în care cei de la medicina legală doreau să-i documenteze moartea. Lumina puternică a ”blitzurilor” aparatelor de photo au resuscitat-o.
  Cei de la medicina legală din cadrul cultului baptist ţi-au tras un ultim ”blitz” în boti, sper să te reînvie şi pe tine pe blog.

  Mă rog să depăşeşti faza de „pătrăţosul„ şi să te maturizezi în „cubuleţ„.

  Cred că adevărul aşa cum îl vedem noi trebuie spus, cu greşelile inerente pe care le facem.
  ”Cine nu munceşte nu greşeşte…”, cine nu gândeşte/scrie nu greşeşte. Prefer un om greşit decât unul făţarnic.

  Ţii minte, cazul tot de săptămâna trecută cu femeia care a murit şi a fost ţinută în salon moartă timp de 14 ore lângă celelalte bolnave? Ceva asemnănător se întâmplă şi în cultul baptist, sânt uni care au fost declaraţi morţi dar trăiesc bine mersi… sunt uni care ar trebui declaraţi morţi şi îngropaţi dar nu este cine s-o facă.
  Cei din salonul baptist nu se scandalizează… la fel cum au făcut-o cei din spital.

  La urma urmei biserica este un spital de campanie sau ne-am transformat în morgă?

  Cred că blogul tău a pus poate pentru prima dată foarte serios această problemă şi în timp cred că ni se va desfunda nasul şi vom ”mirosi” unde este defapt putreziciunea.

  Când văd atâta împotrivire din partea celor cu ”aparate” nu pot să nu trag concluzia ”good job Marius”, ”keep up theGood Work!”

  ”cine să trăiască, cine să trăiască… La Mulţi Ani”


 47. Ce e pe blog e si in viata, fiindca blogul este facut de oameni, nu de nonsens. Nu exista evolutie nici macar pe blog…

  Oameni care lucreaza pe la spate, care lovesc, ranesc si apoi iti zambesc, te imbratiseaza, te saruta in public cu mult talent actoricesc. Oamenii acestia sunt reali, la fel de reali ca cei care stau in spatele mesajelor subliminale adresate tot persoanelor reale. Intotdeauna este asa si pretutindeni – cei falsi ii saruta spre vanzarea cea draga de pe urma pe cei adevarati. Prin aceasta nu spun ca dvs ati fi adevarat si nici ca eu as fi etc etc… Prin aceasta spun exact ce spun si intelege exclusiv cine intelege :).

  Printul Caspian va fi si dupa 1300 de ani de intuneric. Adevarul va iesi la lumina. Credinta in adevar trebuie pastrata vie. Mult har de la Dumnezeu in trairea de fiecare zi si… sa ne rugam unii pentru altii.


 48. Probabil ca tot Uniunea…a avut cel mai puternic ghiont…treaba cu ciolanul??/
  ciolanele moarte ale „alor nostrii se scot la vanzare?”
  Marius suflul de viata care era aici,nu poate fi transferat la un anonim pacubos? adica cine e el?
  daca e anonim nu votam!
  de ce nu se supune la vot… . 🙂
  nu e normal”sa te defecteze” strainatatea,,
  lasa acol pe fr Branzei,,le ajunge..


 49. Bai, domnule asta e :). Te-au cenzurat, te-au inchis… Poate o sa iti mearga renumele ca fiind „ala pe care l-au inchis bapistii” :)… Aici e vorba de libertate. Aia la care Isus tinea atat de mult. Parca… 🙂


 50. baptistii, am vrut… Da’ cred ca si asta e un semn, cum ar spune fratii pastori. In grup. :))


 51. Evident ca e vorba de influenta celor din uniune. Inteleg si existenta motivelor particulare pentru ca este oricum o munca istovitoare sa administrezi un astfel de blog.

  Din moment ce sunt majoritari cei din opozitie se subintelege ca ei au boicotat tot.

  Oricum mesajul lor marcat de o retorita care spune multe despre capacitatea lor ca si oameni, ca si cunoscatori ai Scripturii.

  Din pacate la noi in tara sistemul este format si sustinut de personaje ciudate din toate punctele de vedere, care profita de ingaduinta si intelegerea romanului.

  Consider ca existenta unor astfel de oameni in functii cheie este in primul rand vina noastra nu a lor. Daca am fi clari si categorici in admiterea sau demiterea lor din acest fel de functii lucrurile ar arata diferit.

  Inteleg ca pe plan politic nu se pot face modificari datorita fortei sistemului, dar daca si in acest segment al uniunii domina aceleasi caracteristici – imi pare foarte rau de tot sistemul.

  Voi asculta cu mare placere pe pastorii competenti si cu simt de responsabilitate in fata Lui Dumnezeu. Iar de restul cred ca ei sunt cei de care ar trebui sa ne fie rusine ca ii mentinem in pozitii de acest fel.

  Pui de naparci – asta sunt stimabili majoritari.


 52. ..de care trebuie sa ne ferim…conform Cuvantului.

  ma gandesc sa vad cum functioneaza”nazarinenii” ma tot invita la ei.
  Am ascultat predica unui frate nazarinean,,mi-a parut „ceva deosebit” har…si mi s-a spus ca are o viata curata.La ei nu exista uniuni…fala corurilor,ca la noi ..

  este evident ca „maiimarii si mai tarii nostrii sunt
  la conducere,fr.Talos,nu a plecat degeaba,nu a mai suportat.


 53. CIne e Pacubosu’? cand? va fi? sau este?


 54. Costel Pagubosu ? 🙂


 55. Dragă Marius, am citit cu intermitenţe blogul, am renunţat în primul rând la comentarii, după ce am constatat că unii care calcă grumazul cu bocancii vin apoi să pupe să treacă. Eh, nici copiii nu mai cred în aşa ceva! Şi am sărit peste articole referitoare la persoane anume, pentru că pasiunile care se aprindeau acolo în comentarii îmi întorceau stomacul pe dos.

  Atitudinea mea e de a cerceta şi a păstra ce îmi e de folos. Nu are rost să zic că toate au fost bune, că toate au fost rele, reproşurile acestea care vin aşa, la grămadă, sunt superficiale. Ele sunt direcţionate către anumite articole, către anumite controverse, care, desigur, sunt scoase din context.

  Dacă n-ar fi fost nimic bun aici, cum sugerează unii, nici nu s-ar fi adunat lumea. Unde miroase rău, se-mprăştie amatorii. Dacă totul ar fi fost rău, să-l văd eu pe ăla care dă primul cu piatra.

  Eu mulţumesc pentru ce-a fost relevant, pentru poezie, pe care zici că nu o scrii, dar o trăieşti zi de zi, îţi urez curaj în continuare, inspiraţie şi sănătate!

  A.Dama


 56. Asta cu securitatea este o moda acum 😉


 57. Şi eu vreau să vă mulţumesc pentru toată lucrarea pe care aţi făcut-o prin intermediul acestui blog, şi mulţumesc pentru toate răspunsurile pe care le-am primit de la dv., care m-au ajutat şi chiar inspirat în unele situaţii. Mi-aţi fost de mare ajutor.

  1 Samuel 2:30 „[..] căci voi cinsti pe cine Mă cinsteşte […]”, mi-aţi dat odată să iau pentru mine ceea cee era scris pe hârtia din mâna lui Liddell, şi aşa am făcut. Acum vă dau hârtia mea înapoi, aveţi aceeaşi nevoie de ea cum o am şi eu.

  Vă mulţumesc!

  Andrei Jităreanu


 58. Din nefericire moda asta cu securitatea nu a trecut,
  nici la nivel de tara fosta comunista-
  sunt prea multi cu mentalitatea veche..
  carora le- amers din plin,
  din pacate suntem „plini”inca de …ei.
  Se permit prea multe,de ex: tara cu cele mai mari preturi la alimente,desi nivelul de trai e scazut;
  din Europa..si altele..
  aceata e economia de piata,pe care o cunosc securistii.
  Ei au..ce le mai pasa..


 59. Ce greu se invata iertarea asta…
  Cat despre blog, cred ca a fost multora de folos (desigur, si mie)… In rest, numai de bine 🙂


 60. In seara asta am mai avut ocazia sa privesc o scena in care binele si raul se intalnesc şi-şi fac avansuri reciproace. Un spectacol in care binele, oricat ar fi de bun, se transforma contagios in rău.

  Marius Cruceru este un individ gras şi de multe ori antipatic. uneori arogant. alteori de o ironie voit bună şi prietenoasă. Mă enervează cu bonhommmitatea lui mare şi delicată ca un hipopotam îndrăgostit.

  Pe de altă parte, este unul dintre indivizii ce au făcut parte din echipa translatoreasca a Septuagintei bădiliţiene. Nu ştiu exact care a fost contribuţia sa la proiect, însă bănuiesc că a fost apreciată. Şi mai ştiu că nu a fost plătit pentru asta (sau a refuzat paymentu, smth like that). Pe de o încă altă parte, individul poate fi jovial quando dolează. Pe de o a treia părticică încheietoare, dasseinul său ie pastor. Cu toate aiestea, bănuiesc că nu consideră faptul că frecventează Părinţii Pustiei ca pe o erezie. În acelaşi timp, iaşte singurul individ cu o atitudine relaxată referitor la ortodoxie si protestanti.

  Tonight i.ve seen smth rar intalnit sau oricum des intalnit dar niciodata facut public (desi bor.ul incepe sa dea vitejeşte din coate in privinţa asta) in vreo confesiune din, de pe, sau deasupra planetei ăsteia. Cu o logică leit inchiziţională şi cu un limbaj picurat de pe săbiile cruciaţilor, membrii propriei sale confesiuni îl atacă cu o virulenţă şi o lipsă inimaginabilă de minuscul reper moral.

  A fi bun si a fi rau sunt sintagme abstracte. Dar să le luăm aşa. Cred că răul se manifestă prin două modalităţi: violenţa şi prostia. Mai cred că binele nu necesită examinări, explicaţii, pe cand răul are nevoie de un temei. Lucrul greoi, malign, rău ….este interesant cum functionează învinovătirea ca armă în economia răului mundan. De vreme ce nimeni nu ie perfect, tabăra binelui poate fi atacată întotdeauna prin învinovăţire. Aceasta poate fi reală sau imaginară, individuală ori colectivă, ideologică sau accidentală (atacuri ad hominem, calomnii, mutarea conflictului in domenii străine ca cinstea, onoarea, moralitatea), ţintită direct în rude, prieteni, trecut.

  Recurgând la învinovăţire, răul obligă binele să se dezvinovăţească, să se apere. Rezultatul este că răul se estompează pe sine ca rău, apărând dimpotrivă ca apărător al binelui, al purităţii, al consecvenţei: nu el, ci celălalt este răul. Dezvinovăţirea are acest efect chiar şi atunci când învinovăţirea este lipsită de orice temei, când este total imaginară. Calomniaţi, calomniaţi, va rămâne întotdeauna ceva…acel ceva este impresia exterioară pe care o lasă confesiunile evanghelice, cel putin pentru mine, o impresie extrem de cătrănită.

  Asta este intr.adevăr o părere generală. Necunoscând amănuntele conflictului vechi, nu mă pot pronunţa. Însă impresia lăsată de grupul de pastori indignaţi este aceea de prostie crasă. Răul se foloseşte de prostie, proştii reprezentând masa ideala de manipulare datorită numărului lor ridicat. Prostia şi sărăcia sunt stări propice instaurării răului. Lenea găndirii şi confortul moral se instaurează cu uşurinţă în questa conditione.

  Nu ştiu ce favoruri sau defavoruri a făcut Marius Cruceru confesiunii din care face parte. Presupoziţia mea este că oamenii graşi sunt at the same time oameni buni. Însă cu siguranţă, implicit, a făcut un mare defavor. Făcând public acea lettre ouverte al grupului înfuriat de pastori ai propriei sale confesiuni, el a făcut publică şi răutatea şi genunchiul moral al broaştei acestei confesiuni. Mă îndoi de profundis că cineva ce vede acel epistol virulent, mai poate avea încredere în bunătatea şi buna credinţă ce predomină în cadrul acestei confesiuni.


 61. Interesant ca cineva a dat tonul.Si vai de cel prin care vine ispita, nu ne satisface nimeni cu adevarat,suntem inconstienti in dragoste si constienti in ura si dispret .Pacat,ca nu sau asigurat inainte de as da drumul la scris ,daca si-au pus in functie creierul. Dumnezeu nu lucreaza in modul acesta ,El construeste nu demoleaza.Ati lucrat fara pricepere.


 62. Alterema, aşa să-mi fie, carcasele celorlalte maşini să-mi fie uşoare în cimitirul de maşini (nu uita, Pătrăţosu este o maşină, porecla unei maşini, pînă la urmă 🙂 )

  Blogosfera, DAniel, cînd a fost ea plină de noroc? SAu poate că este 🙂

  frumoasă dedicaţie, PAul.

  N-am înţeles perfect ce-ai vrut să spui, Rasvan, dar am încredere că este de bine.

  Dumnezeu e ateu! Poate că frate meu, Păcubosu, 🙂 îmi va deschide testamentul în care voi spune motivele pentru care am închis blogul şi sfaturile pentru posteritate 🙂

  Viorica, aceştia lovesc prin faţă, numai faţa lor nu se arată.

  Fii liniştit, Romulusss, aceştia care au scris, acesta care a scris nu este dintre cei cre au învăţat limba greacă pentru a predica. Retorica este una vitriolică şi fără conţinut.

  Cornel, Cubuleţ este deja adjudecat. Este un prieten drag.

  Dacă a ajutat cu ceva, Cornel, dacă s-au desfundat nasurile, atunci să punem mîna pe treabă să scoatem cadavrul din dulap 🙂


 63. Stimate mangaloy:
  Riscati sa deveniti simpatic ceea ce este un mare pericol pt imaginea pe care vreti s-o creati in jur… Nu va cunosc si nu gasesc atragator modul in care alegeti sa scrieti, desi intuiesc motivele pt care faceti asta… Cred ca, macar uneori, cind era vorba de lucruri extreme de grave, trebuia sa fi lepadat acest stil. Da-i dreptul dvs. sa faceti cum credeti. Daca-i folsitor ori ba, c’est une autre questionne.. Cred ca in dosul atitudinii bascaloase si dur-cinice ascundeti un sentimentalist notoriu. Porbabil n-aveti curajul sa va manifestati dragostea; nu sunteti singurul barbat in situatia asta! Totusi Scriptura ne invatsa sa iubim, sa ne lasam iubiti (nu sentimentalism ieftin);ea ne da exemplul Mintuitorului care i-a iubit pe ai Sai pina la capat, care Si-a iubit si vrasmasii, etc… Apoi dragostea trebuie manifestata… trecind peste caracterizarile fizice (care puteau lipsi-dupa mine) facute lui Marius, pareti sa-l regretati! E frumos! N-a murit inca! Puteti merge sa-l ascultati predicind; veti intelege mai bine pe evanghelici si Evanghelia “dupa evanghelici cetire”. .. Imi pare rau ca evanghelicii vi se par calomniatori si cred ca gresiti. Daca e-adevarat, cu sigurantsa insa si eu am contribuit la aceasta proasta imagine, motiv pt care ma pocaiesc fatsa de dvs.
  …Iertare pt tonul sfatos , incerc sa evit cinismul cu care ma lutpt si eu… Am apreciat si eu atitudinea relaxata a lui Marius fatsa de ortodoxie (si eu sunt relaxat-cred). Tosusi, dvs ati remarcat ca pt noi, evanghelicii, Scriptura e supremul criteriu in materie de doctrina si credintsa, motiv pt care am ignorat (din pacate) scrierile sfintsilor parintsi, dar si motiv pt care NU putem accepta totul din patristica at face value…. Nu vreau sa redeschid acest subiect complicat in care nu intotdeauna crestinii (nu numai evanghelicii) au stiut sa se descurce. Va doresc sa aveti o relatie personala vie cu Dumnezeu, prin Isus Hristos, asa cum o intseleg eu…Vorba Ap. Pavel; “as vrea ca toti sa fiti ca mine, afara doar de lanturile acestea”… Cu prietenie.


 64. Cosmine, nu, nu m-au închis ei, nu m-au cenzurat ei. Niici pe Isus n-au reuşit să îl răstignească ei. Am un precedent strălucit „Eu îmi dau viaţa ca iarăsşi să o iau. O dau Eu, de la Mine!” Domnul şi-a dat viaţa, nu i-a fost luată.

  Eu mă las de blog, nu am fost obligat să-l închid.

  Romulus, hai să-i lăsăm în plata Domnului, de ce să ne amărîm din cauza lor?

  Mă rog ca să îmi iasă unul în cale din acest grup indignat ca să am ocazia să le arăt dragostea!

  Petro, Păcubosu este fratele Pătrăţosu, este un fel de Lolek şi Bolek 🙂

  Nu Păgubosu, Păcubosu, Remuss, pardon, Romuluss. 🙂

  Uite că o să-mi lipsească joaca asta 🙂

  A.Dama, ai pus punctul pe i şi degetu-n rană. Da, mulţi au renunţat ca tine din cauza unora care au fost mult mai tupeişiti şi mult mai vocali şi pe care eu n-am ştiut să îi opresc, unii lipsiţi de bun simţ, precum grupul de care s-a tot amintit.

  De asemenea, cred că articolele care au născut pasiuni şi isterii au fost cele în care s-au pomenit persoane, într-adevăr.

  Mulţumesc pentru încurajare, dacă mă voi întîlni cu Ionatan zilele astea, poate că se va molipsi poezia de la el, poate se va prinde de mine, ca gripa 🙂

  AndreiJ, Mă bucur să-ţi fi fost de folos ţie şi altora. Să ştii că am răspuns la absolut toate întrebările. Răspunsul pe care îl dau cel mai des? „Nu ştiu!” Asta îmi place cel mai mult. După care … nu mai urmează nimic.

  Daniel B. aşa să fie şi să îţi rămînă de folos.


 65. […] in aceste conditii am avut si noi, evanghelicii, printre noi, (si poate-l mai avem, cine stie?) un fenomen. Un fel de ales al blogosferei evanghelice, un fel de Neo rupt dintr-o matrice pe care noi ceilalti […]


 66. MAngaloy,
  cîteva corecţii.
  1. anul trecut, exact pe vremea asta eram mai bun cu 12 kg. 🙂
  2. am lucrat, dar nu singur, ci iimpreuna cu Otniel Vereş, la cîntarea Cîntărilor,
  3. răutatea unei minorităţi din confesiunea mea nu îţi este pretext să „Mă îndoi de profundis că cineva ce vede acel epistol virulent, mai poate avea încredere în bunătatea şi buna credinţă ce predomină în cadrul acestei confesiuni”

  Nu confesiunea din care fac parte este ceea ce mă încîntă şi mă îmbată de bucurie, ci Cristos Însuşi.

  Doru Radu, ai dreptate, Mangaloy este un tip foarte sensibil. Ca şi mine şi alţii, atunci cînd se simte „descoperit” atacă virulent. Aşa se explică mult şi din tonul meu ironic-acid.

  Ciprian, mulţumesc pentru Prohod!
  Ce altă încheiere mai bună pentru o moarte de blogger decît să mă întîlnesc cu un poet, cu Ionatan Piroşca! Poate se molipseşte ceva şi de mine!

  Adio tuturor, prieteni dragi!

  Şi cu asta…. basta!

  Închei aşa cum v-am obişnuit 🙂 cu un zîmbet „în colţul” gurii, cu o picătură sărată „în colţul ochiului”. De asta am fost „colţuros” şi „pătrăţos”, colţul gurii şi colţul ochiului au fost de vină.

  Oare de ce nu sînt emoticoane pătrate? 🙂


 67. Dar de unde vine Pacubosu? si de ce nu Pagubosu ca pe asta il stiam? 🙂

  Remuss 😀


 68. Marius,

  Adică emoticoane de-astea nu sunt???

  http://www.vbulletin.org/forum/showthread.php?t=114697

  😀 Va fi deliciul tău.

  Acum, dacă tot eşti Păcubos, să fie şi camerele, şi uşile etc. 🙂

  Nu spune adio, că vine sarea peste noi. 🙂 Spune: să ne revedem 3D, adică la puterea 3, adică păcuboşi. 🙂


 69. Uite chiar pentru WordPress:

  http://www.deepmojo.com/mini-emoticon-smilies-set-for-wordpress/


 70. Of, când citesc acele cuvinte:”adio tuturor, prieteni dragi”…ma întristez foarte tare. Pătrăţosu’ nu a murit, el nu este un simplu personaj, un simplu rol care se încheie odată cu sfârşitul stagiunii. Spunea odata un mare actor român că atât de tare se transpune în pielea personajului, încât şi după sfârşitul piesei resimte stările sufleteşti prin care a trecut jucând pe scenă. Aşa şi cu Pătrăţosu’
  Pătrăţosu’ eşti chiar tu, dragă Marius, aşa cum ne-ai obişnuit pe toţi cei care te-am tot vizitat pe aici în ultima vreme. Cu zâmbet colţuros, cu isteţime colţuroasă (pt unii cam tăioasă la colţuri, dar nu pt toţi), cu veselie, dar şi sobrietate, cu bunătate şi înţelegere…În sfârşit, aşa cum ai ştiut să ne bucuri, dăruindu-ne cu generozitate atâtea bunătăţi. Fără a dori să loveşti sau să răneşti, chiar dacă unii aşa au înţeles.
  Pătrăţosu’ nu a murit, el încă mai este şi-l vom purta în inimă cu drag. O să ne lipsească la mulţi bucuria de a ne întâlni aici, oameni care nu ne-am văzut niciodată. Cred că vom mai intra încă mult timp în acest loc, pentru că aşa ne-am obisnuit. Si pt ca ne era drag „să fim împreună”, nu? Oare asta poate fi ceva rău? Păcat pentru cei care nu au înţeles decât altceva…Mă rog, fiecare…
  Multă sănătate, dragă Marius, Pătrăţosu’ nostru drag! Poţi să spui şi Pă-cubosu’, tot „pătrăţos” o să rămâi pentru cei care te-au înţeles şi apreciat şi o vor face în continuare.
  La bună vedere tuturor! Aici şi în Cetatea cerească!
  Cu mult drag,


 71. Ma tot intreb cine este acel grup de frati indignati? Or fi mai multi sau numai unul? Indiferent cine il formeaza, nu seamana cu fratii mei. Fratii mei in Hristos nu sunt anonimi, ei au curajul sa spuna cine sunt, are fiecare un nume; fratii mei sunt oameni de caracter, care nu se ascund sub un nume generic „grup de frati indignati”; nu sunt lasi, ci sunt gata sa fie confruntati suportand consecintele; fratii mei nu acuza copiii pentru trecutul parintilor lor.
  Cu siguranta ca acest grup citeste toate comentariile de pe blog. Aveti curajul sa va dezvaluiti identitatea. Marius a avut curajul sa-si arate toata vulnerabilitatea, si asta apreciez.
  Da, nu am fost de acord intotdeauna cu cele postate pe blog, dar am admirat incercarea lui originala de a ne scoate din lancezeala provocandu-ne sa ne folosim creierul. Parerile lui nu au fost intotdeauna la fel cu ale mele, dar le-am admirat pentru ca si le-a expus public, neobligandu-ne sa i le acceptam, ca doar blog-ul lui este un jurnal propriu. A fost constient ca se expune criticelor, sarcasmelor, rautatilor, glumelor proaste, jignirilor.
  Voi, ce-ati facut, fratilor indignati? Ati scris o scrisoare anonima plina de acuzatii. Cu ce sunteti mai buni decat el, atunci? 72. Patratosule… eu unul scriu destul de rar pe blogul tau… Ca sa folosesc un pur jargon bucurestean, „ne-am si luat in clont” la un moment dat…

  Ti-am mai spus-o, dar ma repet, cu riscul de a cadea in desuetudine… Te-am respectat si te respect, am apreciat in mod deosebit activitatea ta pe blog… Dealtfel, eu unul am auzit de tine mai intai datorita blogului tau si al publicitatii lui Alin Cristea, care ne tot spunea de „un blog evanghelic in top WordPress… doua bloguri… zece bloguri…”. Abia apoi am aflat de contributiile tale la progresul stiintific evanghelic romanesc.

  In fine, ca sa nu o lungesc prea mult. Marius, dragul meu prieten pe care nu l-am vazut niciodata „in carne si oase”, dar de care ma simt legat dintr-un motiv mai presus de intelegerea mea, si onorat in acelasi timp de lucrul acesta, intotdeauna au existat si vor exista „oameni de bine” care, costumati in „pastori” si „lucratori” si sub masca anonimatului, incapabili sa-si asume responsabilitatea afirmatiilor si actiunilor proprii, au lovit miseleste, nu crestineste, pe cei care, intr-un fel sau altul, intr-un domeniu sau altul, au reusit sa „faca ceva”, sa iasa din anonimatul in care ei insisi se zbat fara speranta de a se putea ridica vreodata. Si, sub masca religiozitatii, nu s-au sfiit niciodata sa muste cu o sete de sange cel putin ciudata pentru un crestin… Ascultandu-i, aproape ca iti vine sa crezi in bunele lor intentii, asezonate din belsug cu citate biblice si vorbe evlavioase… Dar fiind atent la continut, la mania si chiar la… ura lor, nu poti sa nu iti spui ca asa ceva nu poate veni dintr-o inima curata…

  Patratosule, eu unul am incredere in maturitatea deciziilor pe care le vei lua. Stiu ca majoritatea acestora (nu toate…) sunt bine cumpanite si ne-pripite. Dar indraznesc sa cred si ca, la fel ca oricare dintre noi, ai nevoie sa auzi, in momente grele, ca ceea ce ai facut a fost bun si bine-primit.

  Daca unii ti-au pus embargo in bisericile lor… Poti sa imi spui oare ca te surprinde? Daca unii nu te-au placut… E ceva nou? Daca te-au murdarit… e prima oara? Cu toate acestea, ai continuat sa duci lupta pe care ai dus-o, considerand ca este una buna.

  Nu vreau sa iti aduc acum argumente pentru a continua sa fii „pastorul cruceru” in mediul virtual, acela de care s-au impiedicat atat de multi, pe care l-au criticat atat de multi, dar pe care de-abia asteptau sa il citeasca cu mult mai multi…

  Permite-mi sa iti aduc insa un verset… Da stiu, o fac atat de rar… Dar cand o fac, este din suflet…

  Nu iti dau decat referinta… Tefania 3:17… Am incredere ca il vei citi in contextul lui si sunt sigur ca vei intelege ceea ce vreau sa iti spun…

  PS Sunt bucurestean get-beget… So… Nu ma lua pe mine cu prostioare gen „patratosu a murit”… Hai… Capul sus… Si lupta, frate, precum Sangiorgiu… daca tot fusasi acuzat ca aduci ortodoxia mascata intre baptisti… Stiu… are multe capete dihania…


 73. a foat UN OM care s-a luptat cu fardiseii si in final a fost invins si ASA ramanea daca nu invia.Binecuvintez ziua cand v-am filmat la cele doua predici.Regret ca nu am dat mana cu Dvs.Zilnic Va citem cu multa admiratie .Erati inaintea ziarelor sau altor informatii.Acun rgrete eterne si o banda neagra pe monitor dar nu mai mult de trei zile.Anonimii mor dar anonimele niciodata.Rusine lor acun si in veci vecilor AMIN.Ps.118:25


 74. Marturisesc ca am auzit acest gen de retorica la Conferinta Nationala de la care ai lipsit, la Timisoara, Patratosule.

  Nu stiu daca este un grup sau nu, poate ca este o singura persoana, dar sigur ca am auzit acest tip de argumente.

  S-a discutat in pauze si despre Patratosu si bloguri, era o singura intrebare pe buzele acestora: cum poate fi oprit?

  Imi pare rau ca au reusit!

  De ce in cazul acesta este adevarat faptul ca intunericul a biruit lumina?

  Cu mare parere de rau ca si de data asta au reusit ei.


 75. mai degraba un grup de pastori intriganti…cata lasitate

  ce sa-i faci, nici omleta nu iese daca nu spargi oua

  cand citesti imprecatiile acestor oameni revoltati te gandesti cat de rar e bunul simt in ziua de azi

  la noi cam greu prinde ceainaria ..la noi merge birtul..ca ne incingem usor de la betia asta de cuvinte

  o sa ne lipsesti pana revii intr-o noua formula, draga Patratosule

  parca Byron spunea: Adevarul e o stanca de care-mi sparg creierii

  asa ca astept cam nerabdator sa-mi sparg creierii pe blogurile tale


 76. Patratosule, sterge celalalt comentariu:

  Aici voiam sa pun asta:

  Am shi eu cateva intrebari de om “lucid”. De la MArius am invatzat! E deshtept 🙂

  – de unde shtitzi ca sunt mai multzi si nu e doar unul?
  – de unde shtitzi ca e pastor baptist? daca e unul?
  – de unde shtitzi ca nu e un diversionist care ishi bate joc de noi to(n)tzi acu shi rade cu gura pana la urechi? Spre exemplu, unul ca nepocaitu?
  – de ce suntetzi asha de siguri ca nu este o alta lucratura a serviciilor secrete. Eu, daca ash fi securist, ash face o boroboatza din astea. Asha ca timp liber!!!!!
  – de ce numai acum la sfarshit?
  – de ce Marius nu l-a dat in vileag dupa IP ca pe TUTAC?
  – de ce altzi pastori din tara nu reactzioneaza ca sa dezminta ca nu ei sunt shi ca nu ii reprezinta.
  – asha cum pana si Alin Cristea care are “cristalinu” de la ochiu drept defect pe Marius a declarat solidaritate, frumos ar fi fost shi de la unu ca Tutac sau altzii ca ei sa spuna macar atat: nu suntem noi!

  Ce sa-i faci, Patratosule, ne-ai invatatzat sa ne punem intrebari incomode 🙂


 77. Da, Paul, acum am vazut chestia cu blogurile cu spartu creierului… ai dreptate 🙂

  Uite ca eu m-am spart deja 🙂


 78. Se pare ca Marius este serios. Nimic! O zi intreaga. Nici post, nici comentariu!

  Se pare ca acestea au fost ultimele cuvinte ale raposatului:

  „Ciprian, mulţumesc pentru Prohod!
  Ce altă încheiere mai bună pentru o moarte de blogger decît să mă întîlnesc cu un poet, cu Ionatan Piroşca! Poate se molipseşte ceva şi de mine!

  Adio tuturor, prieteni dragi!

  Şi cu asta…. basta!

  Închei aşa cum v-am obişnuit 🙂 cu un zîmbet “în colţul” gurii, cu o picătură sărată “în colţul ochiului”. De asta am fost “colţuros” şi “pătrăţos”, colţul gurii şi colţul ochiului au fost de vină.

  Oare de ce nu sînt emoticoane pătrate? :)”

  Acum chiar ca este …. emotionant. 😦


 79. Patrix, foarte bune intrebarile tale, dar am auzit in gura unor oameni aceste vorbe si mai sunt detalii pe care numai unii dintre pastori si numai o anumita parte a lor le cunosc. Astea sunt argumentele.

  Cred ca este autentic din cauza temelor enumerate. Am fost martor „indignat” la genul acesta de discutii. Persoanele respective erau din anumite parti ale tarii si la anumite varste la care ai constiinta incarcata.

  Si de fapt aici este o greseala, nu ssunt numai doua comunitati, ci trei: Timisoara, Sibiu, Bucuresti.

  BAgati pe langa asta si Statele Unite ale Americii. Unele biserici nici nu vor sa auda de Patratosu 🙂 . Mi-a scris o rudenie dintr-o biserica mare din Statele Unite si mi-a spus ca s-a discutat la nivel de comitet ca Patratosu sa nu fie primit in anumite biserici. Motivul? Sa nu „tulbure” iar cu problema turnatorilor.

  Si daca ar fi scrisa de un securist scrisoarea, atunci este un mare profesionist. Ne stie foarte bine. Este foarte bine informat! Il felicit!


 80. securisti au o vesta antiglont-politica 🙂

  eu nu ti-as dori sa fii tratat ca ei


 81. Marius,

  Bine ai facut ca l-ai inchis. Poate pe unii i-ai ajutat, dar pe multi i-ai facut sa pacatuiasca si sa se impiedice pe cale. Domnul sa aiba mila de tine! Si de noi toti!


 82. am fost studentul lui Marius Cruceru patru ani.
  ca profesor a fost exact cum s-a descris:
  distant, sobru (prima data cand l-am fazut zambind la clasa a fost sarbatoarea grupei).

  unul dintre lucrurile care mi-au placut cel mai mult
  la el a fost ca si atunci cand spunea o prostie era foarte convins de ea. Cred ca Romania are nevoie de
  oameni convinsi, pasionati, plini de energie, nu de lingai. Cred ca Marius Cruceru este un asemenea om.
  E adevarat ca e mai ciudat de felul lui, dar cred ca Romania s-a saturat de atatia pastori copii
  (cu accent pe prima silaba).

  frate Marius, aproape ca mi-au dat lacrimile cand am vazut „dedicatia” acelor pastori, mai ales cand am citit ce au spus despre tatal d-voastra. Nu stiu d-voastra cum v-ati descurcat …

  abia in august am un an de cand sunt pastor si am ramas socat sa vad cum in tara asta realmente se mananca pastorii unul pe celalalt.

  vreau sa va spun ca pentru mine ati reprezentat intotdeauna o provocare si o mare binecuvantare.
  Am si un mare mare regret in ceea ce va priveste: ca nu v-am cunoscut mai bine, mi-as fi dorit tare mult …

  ma rog ca Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va invie, poate si inainte de ziua de apoi …


 83. Cei care sau impedicat si au pacatuit ,nu au fost cu noi au fost impotriva noastra ,pe mine m-a ajutat mult si pe multi din acest blog.Blogul acesta a fost ,,adunarea noastra” oameni din toate colturuile tarii si din afara, am ramas ca niste oi imprastiate .Pacat!


 84. Am cam lipsit la ultimele lectii, vad ca se termina scoala si profesorul nostru Patratosul, isi ia ramas bun de-la studenti. Am invatat mult de la tine si cum spun si altii regret ca te retragi.
  De fapt poti sa deschizi alta clasa sub alt nume, numai da-ne un clue. Cu privire la ce-i care te sapa e ceva foarte dubios, este clar ca-i deranjaza faptul ca s-a aflat care au fost turnatori, si le e frica sa nu fie si ei descoperiti.
  Rautatea din ei dovedeste ca nu sint curati, nu inteleg ce au cu Oradea, parca de unde sint ei toti sint sfinti. Dumnezeu va face dreptate la timpul potrivit atunci vom vedea cine se va rusina.


 85. as indrazni sa-i dau un sfat fr. Marius:
  Luca 9:60 „Lasa mortii sa-si ingroape mortii, si tu du-te de vesteste Imparatia lui Dumnezeu”
  si Luca 23:34a „Iarta-i caci nu stiu ce fac!”


 86. Exemple, exemple, exemple vrem, BenyPeter, exemple de prostii, ca sa ii continuam dosarul 🙂


 87. […] Pe data de 20 mai, Patratosul isi exprima ultima dorinta “… vreau sa fiu tratat ca un fost securist“. […]Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: