h1

DE CE „PĂTRĂŢOSU”?

h1

Bine că ai venit!

October 19th, 2006

 

Bine ai venit într-o lume “în-colţită” pe un pămînt cu o umbră rotundă! Sferic, cu umbră de cerc.

Aici încercăm să ne gîndim în linii drepte despre unele lucruri care sînt curbe! Vom încerca, cu limite şi umilinţă, să “în-colţim” lumea, adică să îi dăm colţuri, păstrînd marginile. Acesta poate fi un spaţiu în care cercul se îndreaptă.

Un pătrat nu se poate nuanţa. Un pătrat este o dogmă. Ca şi cercul. Paralelogramul şi ovalul sînt deviaţii, abateri de la forma perfectă a cercului şi pătratului.

Cvadratura este un spaţiu temporar. Careul este expresie a limitei şi disciplinei (Militarii se adună în careu, nu-i aşa?), dar este, în acelaşi timp şi promisiunea cubului.

Muchia este lipsa sferei, muchiile sunt proprietate a tetraedrului perfect.

Lumea începe pe sfera pămîntului şi se sfîrşeşte cu un cub.

h1

De ce “pătrăţosu”?

March 13th, 2007

Am fost întrebat ieri din nou: “De ce pătrăţosu?”

“Patratosu” este o poreclă.

Este porecla pe care mi-au dat-o unii dintre studenţi în primul an în care am predat literatură patristică şi limbi clasice în 1994. Au ţinut-o în secret. Unul dintre ei, după ce a absolvit, a avut curajul să îmi spună cum m-au numit colegii lui în timpul studenţiei. Şi el şi eu am căutat legătura, dar nu am avut răspuns, eu, din iubire de sine, el, din timiditate şi mult bun simţ.

Este o poreclă de care, cu timpul, am devenit mîndru pentru că trimite pe ocolite, pe la o altă sclitadă, la lucrurile simple, clasice, solide, bine făcute, pe care te poţi baza.

“Pătrăţosu” este porecla care s-a dat şi unei maşini, Mercedes G-Classe. O maşină de teren clasică, solidă, fără fiţe, bine făcută, pe care te poţi baza. Are un singur defect. Este foarte scumpă şi de aceea foarte rară pe şosele. Este tipul care a avut cele mai puţine reclamaţii de cînd a fost lansat primul model pe piaţă. Toată admiraţia pentru rezistenţă, în ciuda comentariilor despre designul colţuros (a propos de designul care sacrifică paralelipipedul sferei vezi un articol excelent de Cosmin Popan în Cotidianul: Designul e rotund).

Deci, cu această “povară”, tinichea legată de nume, vă invit la lucruri simple, clasice, bine făcute, rare şi scumpe, vă invit “La Pătrăţosu” ca să ne rotunjim colţurile.

“Pătrăţosu”

26 comentarii

 1. […] La patratosu Un loc pentru chestii drepte intr-o lume curba « Un posibil răspuns către un “imbecil” volterian? Uite, Pătrăţosu poate fi şi mai liniştit… » Pentru cine a cerut un filmuleţ cu “Pătrăţosu”… June 7th, 2007 Am găsit. În sfîrşit un filmuleţ cu “Pătrăţosu” ca să îl vedeţi şi în mişcare, nu numai poze, ca la “De ce pătrăţosu?“ […]


 2. E interesant ce vad aici o sa mai intru sa mai citesc


 3. Un blog foarte bun…chit ca nu prea le am eu cu teologia,articolele sunt chiar interesante.


 4. Multumesc, Nantara.


 5. Admir munca pe care o depuneti. Atunci cand tu iti faci partea ta, Dumnezeu isi face partea Lui…si eu cred ca dv v-o faceti foarte bine! 🙂 O zi binecuvantata!


 6. Mulţumesc, Anddij, merită să mai primesc din cînd în cînd şi încurajări, vreau eu să fac pe smeritul, dar nu prea îmi reuşeşte… realmente am nevoie, între atîtea înjurături şi de cîte un cuvînt bun… înjurăturile le-am şters 🙂


 7. Sunt multe lucruri in lume care nu costa nimic dar valoreaza mult. Incurajarea si aprecierea este unul din aceste lucruri, mai ales cand stii ca sunt bine primite si ca este nevoie de ele. Blogul dv m-a ajutat sa inteleg si sa aflu multe lucruri frumoase si interesante. Stiti deja ca este foarte citit si apreciat de multi, si eu nu fac decat sa ma pun pe lista celor care fac lucrul acesta.
  Cat despre partea cu injuraturile…ei bine, ma rog ca Dumnul sa-i lumineze 🙂


 8. Eu una am aflat multe lucruri noi si interesante citind pe-aici… . Uneori am nevoie de „traducator” :-), in rest e fain!
  Faceti o treaba buna!!!


 9. ai dreptate, anddij

  livy, cind vrei traducerea, spune, se va gasi cineva 🙂


 10. Multumesc, fr. Marius, din fericire am traducator…:)


 11. Aveam un profesor de desen la liceu. Noi , adic generatia noastra, i-am inventat porecla de „Fliper”. L-am iubit si dupa niste ani ne-am adunat mai multi colegi si ne-am dus sa-l vedem la liceu.
  Ni s-a plins:
  „Stit cum imi spun elevii ? „Fliper”!”
  „Noi v-am poreclit asa !” i-am raspuns cu indreptatita mindrie.
  A ramas cam blocat, saracul.
  Totusi, noi l-am iubit.
  Probabil si studentii domniei voastre.


 12. Draga Geomarz, simpatica povestea ta.

  Sper ca aşa este că, uite, prietenii mei de aici nu mă mai iubesc 🙂


 13. am vazut ca mai e si „rotundu” si acuma ce urmeaza? dreptunghiularu, hexagonalu, liniaru, cubu, etc… asa facem bloguri cu toate figuriile geometrice… fara suparare „patratosule” 😉


 14. Moflea, nici o problemă se poate face pe orice figură geometrică.

  Numele blogului meu n-a plecat de la figurile geometrice. Rotundu, după oribilul său obicei, a înţeles totul greşit.
  El crede că a înţeles bine. Asta este partea distractivă.
  Partea tristă este că se chinuie singur cu hermeneutica din capul lui. Păcat.
  Multe spume! Cam atît!

  DAcă moare pătratul, ce-o să facă rotundul, care îl parazitează? Asta era întrebarea cuiva zilele trecute pe blogu ăsta..

  Da, bună întrebare.

  Moflea, observ că ai enumerat numai figuri în colţuri, ceea ce este bine. Unde-i elipsa?


 15. asa e, ai dreptate… sincer dupa ce am trimis commentariul am crezut ca o sa te razbuni sau o sa stergi commentariu ca am fost rautacios… Mersi mult ca ai raspuns la commentariul meu.


 16. Nu, Moflea, stai liniştit.

  Cu plăcere şi altă dată.. pînă mîine, cînd moare blogu…


 17. Nu e corect ca sa ne intrerupa”cineva” legaturile..cred ca ar trebui lasat sa functioneze cumva,,fara sef,daca el e ocupat si obosit..


 18. Pe cine mai suparam noi? . 😦


 19. intrebarea asta mi’am pus’o si eu: De ce Patratosu?
  Nu stiu cum se face, dar wordpress e de parere ca aproape toate posturile de pe blogul meu par sa aiba vreo legatura ascunsa cu ale tale… Sub fiecare post nou zaresc cam 3 link-uri catre tine la categoria Possibly related posts…
  Eu una zic ca e un mister… Dar poate ca wordpress are ultrasunete, incearca sa zica ceva si doar delfinii il inteleg :))


 20. asta este fenta ori i-a scapat patratosului un privat mai de demult


 21. O invitatie sa ne rotunjim colturile?! Dar tu esti „Patratosul”!!! E un somn bun…cred ca ma intereseaza…urmeaza sa ne mai intalnim.


 22. Draga PĂTRĂŢOSU daca vrei sa vezi o masina ca si cea de sus trimitem un e-mail si am sa-ti trimit poze, ai fost la noi la Biserica dar am fost ocupat cu alte treburi si nu am putut sa vorbesc cu tine, te felicit pentru Adevarul scris.
  Daca vrei contacteazama pe e-mailul personal.
  Avem un Dumnezeu mare care ne iubeste.


 23. […] Am găsit. În sfîrşit un filmuleţ cu “Pătrăţosu” ca să îl vedeţi şi în mişcare, nu numai poze, ca la “De ce pătrăţosu?“ […]


 24. […] 19 octombrie, 2006, îmi începeam activitatea pe blogul Pătrăţosu. (De ce pătrăţosu? Iată AICI.) Era ora 17.51. A fost un fel de joacă. A rămas un altfel de […]


 25. […] cum ştiţi, pătrăţosu este o maşină, este clasa G de la […]


 26. […] nu ţin contul topurilor şi accesărilor, Pătrăţosu a fost primul care a spart pentru prima dată cîteva ziduri. Şi mai […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: