h1

PUPILA PĂTRATĂ

pupila-patrata-2.jpg

Ca să vezi altfel lucrurile trebuie să îţi fie „afectat” ochiul. În întregime. Ca să vezi lumea de dincolo trebuie ca ochiul să rămînă nemişcat. Nu se poate altfel. Ochii morţilor, a „celor drepţi” (adică înţepeniţi) sunt plini de uimire, lucioşi reflectînd curbat lumea de aici, dar căutînd la cea de dincolo.

Fiecare retină este texturată diferit şi roşul tău s-ar putea să fie mai intens decît al meu sau spre vermillion sau …

O posibilă afectare a ochiului ar putea fi în-dreptarea pupilelor. Ce-ar fi să ne îndreptăm rotunjimile ochilor şi, odată „în-colţit” ochiul, să vedem cu totul diferit totul.

Pupila pătrată există numai în măsura în care „a murit”. Chiar dacă este a unui om viu, ea este „moartă” prin încremenirea în imagine. Este cu totul înţepenită în fotografia pătrată şi singurul lucru care rămîne de văzut este reflectarea care va fi fost întipărită pe suprafaţa corneană.

Pupila pătrată este o oglindă care deformează ceea ce vede, dar rămîne nemişcată.
În pupila pătrată, moartă într-un fel, rămîne întipărită ultima imagine care va fi fost văzută de pupila vie, rotundă.

Să privim din cînd în cînd deci la amintiri, adică la reflectarea împietrită şi în-dreptată din pupila pătrată, reflectare a lumii reale văzută de pupila rotundă.

În pupila pătrată nu se poate cuprinde alceva decît o amintire.

Prima oglindire

mama.jpg

Prima oglindire în pupila în-dreptată a fost a chipului mamei mele. Frumoasă femeie! A rămas văduvă la 27 de ani, vîrstă la care alţii abia se gîndesc la căsătorie, cu doi copii de crescut. Nu s-a mai recăsătorit. „În ochii mei” a rămas tot aşa. Pe pupilele pozelor mele din copilărie, dacă te uiţi cu atenţie, se vede reflectat acest chip zîmbind, încercînd să îmi atragă atenţia spre obiectivul fotografului.

pupila-patrata.jpg

A doua oglindire

tata.jpg

A doua persoană pe care am văzut-o pentru puţin timp, dar care a rămas întipărită pe corneea strălucitoare în lumina blitz-ului de la un aparat vechi elveţian Berretta este tata. Nu mai sunt multe de spus după ce am spus.

A treia oglindire

armata.jpg

Am văzut tot felul de mizerii şi porcării. Am pietrificat pe suprafaţa globului ocular pe unul dintre bănuiţii ucigaşi, golanii din cartier, bătăile de pe stradă, armata română, hoţii de valize, caraghioslîcul de la 89 şi multe altele. S-au adunat rămînînd ca firişoare roşii pe alb. Urmele acelea se sterg greu, chiar dacă au fost aruncate spre pupile printre gene.

A patra oglindire

ea.jpg

Există şi frumuseţe rămasă întipărită pe luciul ochilor. Părul ei bogat şi lung „mi-a intrat în ochi” şi am început să ne uităm la lume împreună. Se întîmpla asta de 20 de ani.

De atunci am început să văd lumea în culori, dar „la pătrat” şi tot „pătrat”

noi.jpg

 

A şasea oglindire

Neriah (Lumina lui Dumnezeu) şi Naum (Mîngîiere) sunt aşezaţi dincolo de globul meu ocular, în inimă.

neriah-si-nahum.jpg

 

A şaptea oglindire

Neriah s-a născut a doua oară. Şi-a asumat crucea de fiecare zi. Mi-a rămas pe ochi chipul ei în momentul în care am cufundat-o, ca tată şi pastor, în apa botezului. Nu am simţit sentiment mai dulce.

neriah-cruce.jpg

 

Avem aceeaşi imagine pe pupilele încarcerate în „pătratu” ăsta

Ghici, care!?

marius-si-natalia.jpg

 

5 comentarii

  1. Care?


  2. Parcă totuşi cu timpul, supuse vitregiilor naturii, se rotunjesc şi colţurile pupilei pătrate, deteriorând imaginea fixată în ea ca într-un glob din acela de sticlă cum mai obişnuim să ţinem, de dragul frumosului, pe rafturile bibliotecii sau pe noptierele copiilor. Orişicum ar fi, felicitări pentru albumul eternizat în „temniţa” organică a pupilelor. Să ne auzim de bine!


  3. Odraslele, lumina ochilor. 😀


  4. Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică Isus
    (Evrei 12:2)


  5. […] şi continui să privesc lumea prin lentila mea pătrată a unei “săpuniere” pînă ce pupila mi-a devenit pătrată. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: