h1

Ce se face cu mazărea?

aprilie 20, 2007

Altă întrebare a lui Naum. În timp ce tocmai mîncam mazăre.

Pentru că era evident că nu un răspuns evident aşteaptă copilul, i-am spus:

Mazărea era folosită în poveşti la testat prinţesele.

Se punea 1, 5 sau 9 boabe de mazăre. Peste ele se puneau perne. De obicei 9 perne moi.

Peste aceste perne era invitată să stea prinţesa potenţial impostoare. Dacă simţea boabele de mazăre prin perne, atunci era cu adevarat prinţesă pentru că era destul de simandicoasă.

Mazărea este cel mai bun test pentru prinţese.

mazarea.jpg

Dar…

Pe Cafeneaua.com Intruder, repovestind „Prinţesa şi bobul de mazăre” a lui Andersen pune o întrebare foarte adîncă: „care-i bobul tău de mazăre”, „Cum va dati seama ce este un om, cu adevarat?…Dupa ce cunoasteti ca nu minte, ca nu fura si nu fuge cu „rata-n gura?” 🙂 Cum „cantariti” persoanele din jur, prietenii, amicii, cunostintele intamplatoare?…Va dati seama imediat sau va trebuie zile, luni si ani?…Dupa ce cunoasteti ca X sau Y este (sau nu) un escroc, un inoportunist, un om sincer sau mincinos, etc? Care-i bobul vostru de mazare?”

5 comentarii

  1. … un posibil raspuns…
    Dupa taria/ onestitatea cu care isi recunoaste sau descopera chiar imperfectiunile, esecurile, rateurile, stiind ca ele nu il vor pune in lumina buna fata de interlocutor, stiind ca se poate sa piarda ceva.


  2. Ce uimire sa descopar acest post chiar dupa o discutie la subiect cu un prieten bun. Ziceam eu ca dupa cateva pacaleli zdravene in ceea ce ii priveste pe „crestinii” mei prieteni, am decis ca bobul de mazare cel mai potrivit este relatia personala cu Dumnezeu. Mai precis, autenticitatea ei.
    Nu faptul ca persoana are sau nu o relatie personala cu Dumnezeu, ci daca relatia este reala, vie, dinamica, transparenta etc.
    Nu e usor sa dai la o parte straturile de machiaj baptist si sa vezi daca e esenta acolo, si in acelasi timp sa fii atent sa nu devii mascat. Si nu se face repede.
    [ma refer doar la prietenii care spun ca Il cunosc pe Dumnezeu; aplic principiul si la alegerea unui partener de viata]


  3. da. Ioa, fiecare avem bobul nostru de mazăre care ne va dovedi autenticitatea.

    Tinerii au un foarte bun detector de fariseism… de aceea se merită să stai în preajma lor.


  4. salut…:)
    uite dom’le ce s-au mai imprastiat boabele de mazare prin patratzele!! 🙂


  5. Ce e ciudat,cel putin pt mine, ca boabele de mazare care raman sub perna neintentionat, le „aud” de cele mai multe ori cum se zdrobesc sun „greutatea” prietenilor credinciosi.
    S-atunci trebuie sa re-trasez coordonatele relatiilor, sa redefinesc prietenia,amicitia, tovarasia,fratia.
    am fost dezamagit de multe ori, in varii feluri; sotia imi spune sa nu ma las afectat pt ca nu toti sunt ca mine.Cum sunt eu? prefer sa pierd, oricand , orinude, decat sa mint, sa fiu ipocrit, sa nu-mi tin promisiunea,etc



Lasă un comentariu