h1

And Go(d)ogle said…let there be…

ianuarie 20, 2008

….a stupid generation and there was an idiotised generation.”

1_google_logo.jpg

„Google a adus lumina, google este însăşi lumina…. ”

Google a fost un micşor dumnezeu al informaţiei, dar a crescut mare, este ditamai idolul. Gigantul cu picioarele de lut.

Nu vreau să fiu ipocrit, dar nu întotdeauna îmi reuşeşte 🙂
Să fim serioşi… cine nu foloseşte Google. Şi eu folosesc google. Cred că l-am folosit de vreo 20 de ori azi. Pe puţin.

Numai la articolul ăsta mă abţin 🙂

Google este un fenomen! Dovada? Ne-a intrat atît de bine în viaţa de toate zilele că avem şi verbe „a googăli” sau termeni ca „gugălizarea” şcolii. Despre gugălizarea şcolii, altă dată!

N-am nimic cu Google. Să fie sănătoşi, că multă treabă fac!

Din cîte aud, în viitor chestii de genul Google Scholar, transferarea bibliotecilor în formă electronică, vor produce o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte cercetarea şi accesul la informaţie.

Să tot fie! Vă imaginaţi, spre exemplu, pe Pavel Vîlkov din Bulgaria, departe de orice bibliotecă teologică, dar cu acces la internet…. Poate scrie aproape orice lucrare, dacă are cărţile în formă electronică.

Asta este o chestie excelentă.

Ah, bine! da, ştiu. Bazele de date serioase vor fi contra-cost tot timpul, iar materialele de specialitate vor fi accesibile doar în marile biblioteci ale lumii. Cartea în hard copy se încăpăţînează să mai stea pe lîngă noi. Nu va dispare aşa de uşor.

Altcum vreau să pun problema: Idiotizează Google sau nu? (Aici Google înseamnă sistemul de căutare pe internet în general, nu mă refer doar la motorul respectiv)

Probabil da, voi încerca să argumentez.

E de vină Google sau noi?

Păi, părerea mea este că vina este la noi.

Imaginaţi-vă în următoarea situaţie: ai o cercetare de făcut. DA?

Ce făceam în urmă cu 20 de ani?

1. Scormoneam în minte după informaţia dinainte depusă acolo prin lecturi şi memorare. Îmi aduceam aminte pasaje întregi din cărţi şi chiar amănunte de genul… „era în josul paginii 100 sau în sus-ul paginii 99.. ”

2. Dacă nu reuşeam să găsesc ce am nevoie, începea un proces de căutare vulturească, în cercuri din ce în ce mai strînse, o muncă de aproximare, cu intuiţie, detectivistică.

3. Mă duceam la bilbiotecă, pe drum se „coceau” idei noi, se „aşeza” informaţia ca zaţul în cafea.

4. Căutam cărţile, aşteptam după bibliotecare, între timp îmi veneau alte idei.

5. Nu găseam toate cărţile, trebuia să creezi, să improvizezi, mai puţine note de subsol, mai puţină încărcătură inutilă, vorba lui Patapievici cu notele de subsol (trebuie să îmi aduc aminte articolul, dar mă încăpăţînez să nu caut pe google 🙂 )

6. Scriam şi cînd elaboram lucrările… salut bibliotecă… trăiai numai din fişele de lecturi. Informaţia era toată înşirată pe masă.

Ei, uite aşa au scris înaintaşii noştri tomuri întregi, la lumina lumînării, cu fişe de lectură… în cutii de pantofi.

Asta este generaţia care recita din cele învăţate pe de rost (părintele Galeriu m-a impresionat o dată cînd a recitat pasaje întregi din memorie) fără ajutorul hîrtiilor.

Noi sîntem generaţia lap-topului, palm-pilot-ului. O generaţie gugălizată.

Ce înseamnă asta?

Uite ce se întîmplă acum.

Ai o lucrare de făcut. CE faci?

1. Deschizi word-ul.
2. Deschizi şi Google. te gîndeşti la cîteva cuvinte cheie şi editezi primul pasaj. ai nevoie de o informaţie.

3. gugăleşti

4. mai scrii puţin, ai nevoie de o nouă informaţie..

5. gugăleşti

6. Mai scrii puţin..

7. gugăleşti

Observaţi ce s-a întîmplat?

Am căpătat o siguranţă atît de mare în faptul că avem informaţia tot timpul la îndemînă încît nu mai memorăm nimic.

Informaţia este EXTERNALIZATĂ. Adică în afara creierului nostru.

Cînd informaţia este INTERNĂ, în creier.. acest supercomputer minunat face asocieri, trimiteri, legături pe care nici un google nu le poate face niciodată.

Sistemul nostru de căutare mentală este mai rapid şi mai eficient decît toate serverele care slujesc motoarele de căutare.

Problema este să îi dai creierului informaţia pe care s-o poată prelucra.

De ce evreii sînt atît de deştepţi? Pentru că sînt neamul ales?

Probabil că şi de asta, dar în primul rînd datorită sistemului lor de învăţămînt bazat pe memorare.

Secretul?

Memorează cît mai mult, dă-i creierului materie primă şi lasă asocierile pe mai tîrziu. La vremea potrivită creierul va face singur asocierile cele mai fericite, dacă are de unde şi cu ce.

Apostolul Pavel? Ce credeţi că făcea la picioarele lui Gamaliel? Internaliza informaţie. Memora.

Uitaţi-vă la Augustin. Ştiţi de ce a fost mare? Din cauza şcolii pe care a făcut-o, şcoală bazată pe memorare.

Aşa a scris aproape în jur de 4 milioane de cuvinte.

Care-i soluţia?

1. Nu putem renunţa la internet şi la motoarele de căutare… dar

2. Nu trebuie să avem foarte mare încredere în toate resursele postate pe internet… (dacă dă cineva peste postul ăsta, ce este asta, o analiză ştiinţifică a motorului de căutare Google? 🙂 )

3. Nu trebuie să fugim prima dată după informaţii, ci după corelaţii.

4. Ca să putem face asocieri, legături, trebuie să avem cu ce…

5. Memorează, mănîncă cît mai multă informaţie de pretutindeni, dar

6. Nu lăsa motoarele de căutare să facă asocierile şi legăturile în locul tău…

7. Deci şi în concluzie:

MEMORAŢI ŞI CORELAŢI!

Şi nu vă faceţi google cioplit!

Precizare 1: pe parcursul scrierii acestui post nici un google n-a suferit în nici un fel, nici o atingere…

Precizare 2: acest post este google-free... 🙂

22 comentarii

 1. „De ce evreii sînt atît de deştepţi?”
  pe cand un articol pe aceasta tema ..sau i l lasati pana ne intoarcem de la Jeruzalem


 2. vreau întîi să văd cu ochii mei şi evrei acasă la ei 🙂


 3. Daca v a fi cu voia Domnului mai luam 9 pastori de la tara si dusi suntem (anul asta)

  pregatiti pe cineva sa va tina locu ka acolo i skump netu :)))))


 4. Pererea mea că pe google s-a cautat putin pana acuma. Ceea ce cred este că tot mai mult se va accesa de acum incolo. Asta e vreme în care trăim. Măcar Biblia să o memoram si ne va fi de mare ajutor. În felul acesta ne vom apropia de evreii.
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 5. google e hmmm…e deja ceva mistic cred eu… http://waszlaw.wordpress.com/


 6. Interesanta treaba….nu sunt mare baptist sau crestin, dar corectati-ma daca gresesc….chiar un blogger inversunat, care se presupune ca e si un pocait integru si credincios si-a gasit sa comenteze de google? „Si nu va faceti google cioplit” este indemnul unui om, care se presupune a fi al lui Dumnezeu, pentru fratii sai? Hmm…mie imi miroase a ipocrizie, nesimtire si in plus…lipsa de activitate!Oare nu exista nimic mai bun pe lumea asta de facut in afara de adresarea de comentarii si postarea de articole care se vor a scoate la iveala intelepciunea d-lui partatosu?fratilor…..care e scopul in a avea un nenorocit de blogg pentru a comenta vietile oamenilor?o fi cumva lasitatea de a avea discutii personale cu persoanele barfite?sau poate ca oodata cu avansarea tehnologiei avanseaza si sistemul de a barfi?ne dam un upgrade la „exprimarea opiniilor”?se pare ca multa lume care pretinde a fi pocaita, integra, dreapta si justa nu are de lucru decat sa faca vartejuri in pahare cu apa….Fratilor, in lipsa de ocupatie mai luati Biblia la citit….nimeni nu a patit nimic citind biblia…dar se anunta moartea multor neuroni din cauza bloggurilor si barfelor!


 7. Interesanta postare.
  Tin minte ca, in cei cinci ani in care am predat intr-un liceu, incercam sa-i conving pe elevii mei ca si creierul e la fel ca muschii: trebuie antrenat, ca altfel se anchilozeaza. Si il poti antrena prin memorare + discutiile pornite de la ce ai memorat.
  Nu stiu cit de mult am reusit sa-i conving, dar cel putin m-am straduit.


 8. draga Alex,
  în primul rînd tonul pe care „vorbeşti” nu invită deloc la dialog. FAci exces de calificative în dauna oricărui raţionament la rece.

  Dar asta este, fiecare cum l-a făcut Dumnezeu. Unii sîntem mai pasionali, alţii mai raţionali. Greu de găsit echilibrul între cele două.

  1. Se vede că nu mă cunoşti dacă vorbeşti despre „lipsă de activitate”… cu „ipocrizia” şi „nesimţirea” nu intru în dezbatere. Aici nu mă pot evalua eu însumi, dar la activitate, da. 🙂

  2. Se vede că nu prea ai citit blogul în istoria lui, deci ai circumstanţe atenuante. De asta spui „nenorocit de blog”. Se pare că acest nenorocit de blog, cum spui tu, a ajutat pe unii, dar cel mai mult pe mine însumi m-au ajutat comentatorii mei. Chiar şi tu mă ajuţi.

  3. Înţelepciunea d-lui Pătrăţosu? E superbă, dar ar lipsi cu desăvîrşire, dacă n-ar fi avut Domnul milă de mine să îmi descopere cea mai înaltă înţelepciune: El m-a iubit. Asta-i destul!

  4. Ba sigur că există lucruri mai importante pe lumea asta decît blogul meu, chiar şi pentru mine 🙂 . Nu ştiu cum de te-ai pierdut tu în praful blogului meu.
  Blogul este o chestie personala. REpet PERSONALA!!! Aici vine cine vrea, scapă cine poate… 🙂
  Nu eşti obligat să vii pe aici, nu eşti obligat să comentezi, poţi să te scîrbeşti şi să pleci, cui nu-i place să nu mănînce.
  A propos, nu facem prezenţa, să ştii! Eşti absolut liber.

  5. „Vieţile oamenilor?” Măi Alex, scumpete, este vorba de vieţile oamenilor PUBLICI, adică aceia care, dacă stau sau nu stau pe acolo afectează şi viaţa mea şi viaţa ta. S-ar putea ca pe tine să nu te intereseze, dar pe mine da. Şi, eu însumi fiind persoană publică, m-am lăsat la prăjit de multe ori fără să mă supăr şi să dau din picioare isteric, tăvălilndu-mă pe jos.

  6. Mi-am asumat statutul de persoană publică şi asta este! Trag ponoasele 🙂

  N-ai vrea să încerci o doză de luciditate totuşi în acest domeniu, dincolo de fierea pe care o verşi pe aici?

  Citeşte cu răbdare ce ţi-am scris…

  Da, exprimarea opiniilor, tocmai asta este.
  EU am trăit în vremea comunistă în care nu prea îmi puteam exprima opiniile. Nu şti uce vîrstă ai tu, dar mie încă nu mi-a ajuns să îmi descarc toată desaga cu tot ce am de spus, înţelegi?

  7. Cu majoritatea dintre cei de pe aici, care apar prin postările mele, am avut şi discuţii private, unele destul de consistente, aşa că mai uşor cu diagnosticele în privinţa modului de raportare la persoanele vizate.

  8. Biblia? TE-aş ruga să îmi răspunzi sincer la următoarea întrebare, înaintea Domnului: ce ai citit ÎNAINTE DE A SCRIE RÎNDURILE ACESTEA din Biblie. Eu îţi spun.
  ÎNAINTE de a-ţi răspunde ţie şi altora, mi-am luat „doza zilnică” din Biblie, Azi Geneza 49 şi 50 şi Matei cap. 15. Nu m-am putut abţine să nu îl citesc tot, e addictive… trebuia numai pînă la v. 20.

  Tu?

  Dragă Alex, neuronii oricum mor, ce mă tem eu că a murit la unii este bunul simţ şi spiritul de dialog decent, mă tem că la unii le-a murit cu totul organul responsabil de raportarea la ceilalţi, fie în spaţiul deschis, natural, fie în cel electronic.
  Iar altora le-a căzut de tot curajul, se ascund în spatele unor pseudonime ca să poată şi ei să îşi verse oful..

  Dacă eşti din Oradea, te rog să vii la o întîlnire cu mine şi să îmi repeţi „în faţă”, aşa cum se pare că recomanzi tu toate cuvintele de mai sus.

  Abia aştept! 🙂

  Te prinzi?


 9. Alex,
  daca asa te-o fi chemand (ma indoiesc insa), crestin esti. Puteai sa spui ca nu esti crestin si atat, dar ai vrut neaparat sa specifici ca nu esti baptist, dar tind sa cred ca esti np.

  De ce ni te adresezi cu „fratilor”?

  Ai reflexul de a scrie Dumnezeu cu majuscula, ceea ce pentru mine spune multe.

  In alta ordine de idei, preocuparea fata de cei „asupriti” in „dosariada” arata apartenenta, cel putin la ideile, teologia lor.

  Da, ai spus bine. Nu esti mare crestin. Dar chiar sa te prezinti minuscul, chiar nu e bine pentru sanatatea ta spirituala.

  Cei care te cunosc (dupa scris, stil, lipsa spatiu in scriere, terminologie) crezi ca sunt de acord cu tine?

  Oricum, nu l-ai jignit numai pe Marius. Ar trebui sa iei in calcul si acest lucru.


 10. mie nu îmi place google, în schimb îmi place ce scrii tu.


 11. Google este (inca) un pas.

  o zi buna!


 12. off-comment – nu mai faceti reclamele la bloguri pe blogul acesta, ma face sa citesc cu superficialitate commenturile, nu cred ca sunt singurul


 13. nu-nimic, chiar sunt superficiale si cand vine de un asemenea subiect asa si trebuie…ola, buna dimineatza


 14. google e ceva mistic dragi druizi ce se perinda pe aici…pentru google simt ce simtea belbo pentru calculator in pendulul lui focault…mi-as face reclama la site da’ tree sa fug la baie


 15. hai sa zicem k google e un „rau necesar”, desi raman la parerea k nimic nu se compara cu mirosul de carte, nici macar mirosul de computer suprasolicitat.


 16. nu mergi cu calculatorul la baie? Ai facut reclama si acuma te-ai gandit sa te scoti … fii serios si lasa abureala aia de doi bani


 17. Foarte tare articolul tau ! SI mare adevar… eu tin minte ce avantaj fantastic am avut in liceu si facultate ca aveam internet… pe atunci aveam yahoo si lycos dar tot obtineai informatiile dorite, repede…


 18. GOOGLE e un Imperiu ! orice postezi sau scrii pe internet v-a ramane pt. totdeauna in „creierul” sau. Am inceput sa folosesc google cand am primit primul PC. La inceput nu era asa de bun dar acum e mai PRO. Si Americanii s-or dat pe googalit. O alternativa ar fi yahoo search, dar lasa de dorit in comparatie cu …

  (p.s. un prieten ca sa fie in top cu situ la searchu-uit trebuie sa plateasca „google-ishtilor” 50 de bani)

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products


 19. eu stiu ca intr-o zi am multumit Lui pentru Google 🙂 ..serios… aveam nevoie de niste informatii (nu de tipul celor pe care le gasesti in carti ci strict de pe internet) si daca nu as fi avut Google nu stiu ce m-as fi facut… e o ‘platforma’ care uneste o foarte mare parte dintre site-uri…si e nevoie si de asa ceva


 20. Draga Dilema, mulţumesc.. şi mie îmi place google, mai mult decît altele 🙂

  MAdo, încă un pas spre ce? …

  Draga Dane, mulţumesc că ai mai venit pe la noi, am văzut update-ul cu problemele tale pe blogul tău… îţi ţinem strîns pumnii în continuare, îţi ţinem pumnii şi cu genunchii la rugăciune …

  Sperăm să reuşeşti..

  Daniel B. Ai dreptate… dar nu se compară ciupercile pe care le iei de pe nişte cărţi vechi… cu ce microbi poţi lua de pe o tastatură 🙂

  Am făcut practica în arhivele de la Iaşi…. o minunăţie, acolo este un loc în care mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp…. dar am venit cu nişte pete pe piele şi mîncărimi pe mîini… ehe… ani de zile.

  Blestemul FAraonilor..

  Micule teolog, da, google este cel mai tare, dar de ce a trebuit să plătească pentru a ieşi primul, dacă ai un nume ciudat ca porecla mea, dai google, după ce te-ai indexat şi oricum ieşi primul, fără probleme …

  da, Mari, google este util, fără îndoiala, însă nu trebuie să ne înlocuiască creierul, aia e… maşinile sînt bune, dar nu trebuie să ne răpească mersul pe jos… roboţii sînt buni, dar nu trebuie să ne fure plăcerea muncii


 21. Mda , interesant post.
  Mie sa sti ca imi placea mai mult pe vremuri cand se lua curentul si imi faceam temele la lumanare sau cand dadeam fuga la biblioteca sa imprumut o carte.
  Sau chiar daca nu la biblioteca , poate la un prieten si stateam impreuna si cautam informatiile necesare.

  De cand cu internetul nu stiu cata lume mai merge la biblioteca sa imprumute o carte , sau cata lume mai suna un coleg sau un prieten sa se consulte pentru o problema sau alta. Primul nostru gand este internetul si motoarele de cautare … solutia e sigur aici.

  O sa ajungem niste bucati de carne ambulanta care se conecteaza in fiecare dimineatza la un terminal electronic pentru a-si primi programul zilnic.

  Si eu folosesc Google zilnic de fiecare data cand am o nedumerire sau caut ceva anume primul gand este Google.
  In opinia mea Google este si a fost pe acelasi drum pe care a fost Microsoft doar ca Google l-a parcurs mult mai repede.

  Articolul tau nu e ceva nou si nici necunoscut , si nu cred ca e dezbatut in premiera dar poate mi se pare mie mai interesant fiindca este scris in Romina si cu un anume stil mai aparte.
  Imi place.

  Bafta in continuare.


 22. Google nu iti recunoaste pagina de internet, mai ales daca nu a fost accesata de mai multe ori :(. de ex: scrii cuvantul „teologie” Google search iti cauta cele mai tari, mari si cautate situri care au fost cautate dupa cuvantul „teologie”. Ista e Google. Vrei sa fii cautat sa fii printre primii la search ai doua posibilitati 1.fa-ti publicitate ca sa fii accesat de mai multe ori. 2. banii jos si esti primul si in dreapta ta se va scrie „legaturi sponsorizate” :D…….
  Spor la googalit.

  Apropo de Mac: toata lumea ar trebui sa vada urmatorul clip: http://youtube.com/watch?v=TzryoMxK7V8Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: