h1

Reacţia pastorului Paul Negruţ faţă de mărturisirea pastorului Iosif Ţon

octombrie 18, 2007

Iubiti frati colegi,

Cunoasteti faptul ca nu sunt un adept al internetului ca mijloc si mediu al clarificarilor teologice sau ecclesiale. Nu doresc sa ma abat de la chemarea pe care o am de la Domnul de a predica Evanghelia.

Dar astazi, in mod exceptional, doresc doar sa atrag atentia asupra faptului ca asistam la o deformare periculoasa a invataturii si practicii privitoare la pocainta.

Interviul fratelui Iosif Ton de la BBC aduce in fata noastra o forma de pocainta triumfalista, imbracata in haina de victima, care are menirea de a-i face pe cei care propovaduiesc pocainta biblica sa se simta vinovati, iar pe cei care au fost informatori ai securitatii sa se simta martiri indreptatiti sa primeasca admiratia fratilor.

Psalmul 32 ne prezinta un model Biblic al pocaintei.

In legatura cu afirmatia caau fost multi pastori baptisti care au colaborat, cred ca asistam la o situatie bizara. De indata ce a aparut legea deconspirarii fostei Securitati ca politie politica, Consiliul Uniunii Baptiste a hotarat ca toti pastorii sa dea o declaratie notariala pe proprie raspundere in care sa precizeze daca au colaborat sau nu cu fosta securitate.

Din cate cunosc eu, in declaratiile care au fost date nimeni nu mentioneaza colaborarea cu fosta securitate. Daca se compara afirmatia facuta de fratele Iosif Ton cu declaratiile pastorilor baptisti avem o mare problema. Doua afirmatii contradictorii nu pot fi amandoua adevarate. Ori pastorii au mintit cand au dat declaratia notariala si atunci este grav atat din punct de vedere spiritual cat si penal, ori afirmatia fratelui Iosif Ton este fara acoperire.

Referitor la confesarea in interiorul cercului de fosti informatori si auto-reabilitarea in acelasi cadru, nu pot spune altceva decat ca este impotriva invataturii biblice si a practicii bisericii in decursul istoriei.

Dupa Scripturi, pastorii care au fost informatori trebuie sa marturiseasca in fata Bisericii si a celor pe care i-au vandut, sa
ceara iertare si sa repare daunele pe care le-au produs. Dupa ce mi-am citit dosarul la CNSAS am constatat ca au fost oameni care s-au pus in slujba securitatii comuniste pentru a-mi distruge caracterul, lucrarea si familia.

La comanda securitatii au dat declaratii mincinoase, au raspandit zvonuri calomnioase, au scris scrisori anonime si le-au
raspandit prin biserici, au dat informatii despre lucrari si persoane care au avut de suferit, etc. Oare pocainta acestor informatori inseamna sa se adune ei intre ei si sa se deslege unul pe altul? Cred ca dupa ce au savarsit pacatul de a-si vinde fratii, acum savarsesc pacatul de a-si acoperi pacatul cu pocainta nebiblica.

Am afirmat ca nu voi da numele celor ce m-au vandut la securitate pana cand nu stau de vorba personal cu fiecare, tocmai pentru ca doresc sa mergem pe calea biblica a pocaintei si repararii. Dar nu pot accepta pocainta falsa a nimanui si prin tacerea mea sa las impreia ca ceea ce se intampla este corect din punct de vedere biblic!

In istoria Bisericii, calitatea de Confesor (duhovnic) au avut-o numai aceia care in perioada prigoanei nu s-au lepadat si nu au tradat. Pe acei oameni ai lui Dunezeu i-a considerat Biserica vrednici sa asculte marturisirea celor care au tradat pe frati si s-au lepadat de Hristos.

Prin harul lui Dumnezeu sunt pastori si frati baptisti care nu au cedat santajului, presiunilor, amenintarilor sau ademenirilor vrajmasului si au ramas langa Domnul in ciuda tuturor incercarilor.

Oare de ce nu vor sa se pocaiasca informatorii la lumina, ci prefera obscurul unor pseudo-confesari? Oare nu continua sa traiasca mai departe in minciuna dand impresia ca sunt curati cand de fapt nu sunt?
De ce trebuie sa aflam de pe internet sau din mass media despre informatorii baptisti? De ce pocainta la radio si la televizor si nu pe genunchi, inaintea Domnului si a bisericilor pe care le-au vandut?

Propun sa avem un timp de rugaciune si zile de post si sa cerem de la Domnul vremuri de pocainta, de curatire, de iertare si reabilitare.

Fiul risipitor nu a fost reabilitat in cercul altor fii risipitori ci acasa in prezenta Tatalui si a familiei. Toti au aflat ca acest Fiu a fost mort si a inviat. Bucuria familiei vine dupa pocainta Fiului.

Cu aleasa pretuire in Hristos Domnul,
Paul Negrut

Nota mea: această scrisoare a fost trimisă mai multor pastori din ţară şi din străinătate ca reacţie publică la declaraţii publice.

191 comentarii

 1. Chiar acum am intrat pe blog.Surpriza. In urma cu vreo 10 min. nu era nimic.

  Da, fr. Paul are dreptate in acesta scrisoare.

  Nu inteleg de ce nu a marturisit fr. Iosif Ton pana acum? In ’92(adolescent) eram la biserica nr 2, fr/Paul era in Anglia la doctorat. Ton predica des aici, era pastorul nostru. Dar de atunci si pana astazi nu l-am auzit niciodata afirmand ca a colaborat cu Securitatea. Niciodata.

  Auzim de la BBC ca a colaborat cu Securitatea!!!!
  In cei 15 ani de ce nu ne-a spus nimic? Chiar daca numai era pastor la bis. nr 2 (Emanuel)Oradea, dansul vizita des Oradea/
  Pe mine m-a intristat aceasta atitudine.

  Mda, intelegem ca a colaborat cand era „cazut” de la credinta!!! Dar cred ca era necesara o pocainta sincera in spatiul eclesial. Si cu ceva timp in urma…nu tocmai acum.In fine, Domnul va judeca totul.


 2. La o intrunire a tineretului baptist de la Oradea in 1987, fr Negrutiu ne-a tinut o predica despre „fratele functie” adica fratele doctor, fratele profesor, fratele inginer. Tin perfect minte predica, m-a marcat, era la moda atunci o anumita mandrie care trebuia temperata, nu erau vile, patroni si masini tari, doar ingineri, profesori si doctori.
  Apelativul „frati colegi” tradeaza o profesionalizare a slujbelor.
  Ar insemna ca ar exista: frati si frati colegi.
  Deci pentru ca nu sunt „frate coleg” pot sa nu citesc!
  Oare „Ioan fratele vostru” a avut colegi?
  Oare Domnul Isus cand a spus:”voi TOTI sunteti frati” a avut in plan ca vor aparea si „frati colegi”?
  Ca sa fiu putin si la subiect, cu ochii inchisi, cu inima deschisa si cu memoria treaza dau dreptate fratelui Ton in ceea ce scrie despre amploarea fenomenului colaborarii.
  Nu e numai articolul, cititi si „Confruntari”.
  Am trait acele timpuri, are dreptate.
  Aveti grija ca sub altar stau sufletele care mai au putin de asteptat.
  Ei vor fi si judecatori si ai acestor cuvinte.
  Fratele Gherman, fratele Cruceru, fratele Clipa care au fost ucisi, fratii care au fost inchisi, schingiuiti, degradati social, terorizati sau surghiuniti vor judeca lumea.
  Exista pacate care merg inainte la judecata si pacate care vin pe urma. Acum incepe judecata cu marturisirea, trimiterea inainte.
  Daca ne-am judeca singuri, n-am fi judecati!
  Din cate stiu si am citit eu, au facut marturisiri complete si merg cu pacatele inainte la judecata doar trei: Traian Dorz, Mia Iovin si Ton Iosif.
  Dintre ortodocsi Nicolae Corneanu a avut a atitudine de „pocait” in marturisirea lui.
  Simt ca este un moment unic, de rascruce, daca se trece pe langa el ….nu stiu…nu pot sa spun nimic…mi-e groaza!
  Dar poate asa a fost randuit!


 3. Draga Nicu,

  nu are nimic de-a face „caderea prin credinta” cu colaborarea.

  De ce altii, care nu erau „pocăiţi”, au recunoscut pentru că aşa se face! Aşa cere decenţa, minima sensibilitate faţă de semen şi standardele minime de caracter.

  De ce o fac francmasoni înaintea pocăiţilor?


 4. draga Ianos,

  aici este o adresare care „izoleaza” o categorie asupra careia a fost aruncat foarte „democratic” blamul, pastorii.

  Colegi de pastorala care sint acuzati indirect prin marturisirea fratelui Iosif.

  Nu este chestia cu „fratele functie”.


 5. dar acea marturisire de pe BBC nu este exact textul din cartea Confruntari? Care este noutatea?


 6. Noutatea este ca acum discuta ceilalti despre noi si ne urmaresc „modelul” de pocainta.

  SE uita la noi sa vada cum face „patriarhul” nostru.

  Asta-i diferenta.

  Eu strig cit ma tine gura. NUuuuuu! Nu asta-i modelul!

  Pina acum era intre noi, de asta am tacut!
  n-au citit „Confruntari” atitia citi au ascultat ieri BBc-ul si citi au citit azi Cotidianul.

  O intimplare a capatat amploare de eveniment.

  Imi pare rau, dar vreau ca cei 700 de oameni care vor vedea astazi acest material sa inteleaga ca exista alternativa si ca nu asta-i calea.

  Domnul ne-ar spune „Veniti dupa Mine să vă arăt o pocăinţă mai bună!”


 7. Din cate inteleg a fost initiativa lui Iosif Ton de a iesi in public cu pocainta/marturisirea, nu???

  Oricum, presa la noi functioneaza dupa zicala „S-a scremut muntele si a nascut un soarece” deoarece asta este nivelul cititorului de gazetarie romaneasca.

  Exact ca babele prin biserici: vor cat mai multe noutati (dupa cum vedeti din comentul meu anterior reminiscente sunt si la mine)


 8. Da, a fost initiativa dinsului. Laudabila initial.
  Chiar la vremea respectiva am sesizat problema pe care am verbalizat-o acum, dar m-am abtinut din motive pe care le-am facut publice.

  Motivul pentru care am reactionat, repet cu riscuri, este pentru că in aceasta marturisirea sint patati in mod gratuit alti pastori si se arunca blamul asupra membrilor din comitete.
  Nu mi se pare onest.

  Merita?
  Nu cred!

  Petru a marturisit ce-a facut el, fara sa faca aluzii la ce a facut Iuda sau Toma.
  David s-a pocait pentru ce a facut el, nu a acuzat-o pe Batsheba ca era exhibitionista.


 9. „Atunci cind se vor publica numele tuturor celor care au colaborat cu Securitatea ca informatori, intre ele va aparea si numele meu si lucrul acesta ii va soca pe multi credinciosi.“

  Nu va suparati, insa asta nu mi se pare o motivatie corecta a marturisirii. Credeam ca dinsul o face pentru a se elibera, pentru a corecta public greseala. se pare insa ca doar incearca pe ultima suta de metri sa se „asigure”, pentru ca atunci cind se vor publica numele sa poata spune: eu am recunoscut. cam tirziu!
  De ce aceasta declaratie lasa sentimentul ca, daca nu ar fi existata aceasta dosariada si pericolul de a fi descoperit, fratele Ton ar fi continuat sa ascunda lucrul acesta.
  cit despre improscarea altora, ce sa mai spunem. e ca si cum ai intreba pe un frate:
  „ai curvit?”
  „da, frate, am curvit, dar citi nu au curvit”…
  Ca tinar slujitor, eu un astfel de model de marturisire nu doresc sa il aleg.


 10. Foarte corect! (daca se poate spune asa).


 11. WOW!
  Nu-mi vine sa cred.
  Nu ma asteptam la acest tip de reactie din partea pastorului Paul Negrut. Cu toate, ca, din punct de vedere biblic e corecta, nu ma asteptam.
  Se poate interpreta reactia.
  Stiind ca cei doi au avut conflicte si nu se inteleg, acum pastorul Negrut, prin pozitia sa, vrea sa dea lovitura de gratie.
  Sper sa nu fie asa.

  DAR, daca-i asa, suntem de tot rasul.
  Sper sa nu fie asa.

  Nu sunt baptist, dar si eu sunt crestin neoprotestant.
  Sper sa nu fie asa.


 12. (off topic: din câte ştiu eu baptiştii nu sunt NEOprotestanţi.)


 13. Draga Ciprian Simut,
  sa nu deviem. De la subiect.
  Am pretentii de la domnia-voastra.


 14. nu, sunt consinsa ca fr.Paul nu a vrut sa dea „lovitura de gratie”. Fr. Paul indeamna la pocainta si la smerenie, la rugaciune si post. Oameni buni, aveti ochi pentru a vedea, si urechi pentru a auzi!!!


 15. Draga Nemesis,
  chiar am spus „Cu toate, ca, din punct de vedere biblic e corecta, „.


 16. Iosif Ton era informator???..pai nu am citit eu o carte biografica cu el si povestea cum il anchetau securisti si el nu se lasa…cum a chinuit…NU MAI INTELEG NIMIC?…chiar asa se minte de dupa amvoane CA IN CODRU????????


 17. CONFRUNTARI cumva?


 18. Dragă andrei,
  eu nu vreau să deviem de la topic tocmai de aia am pus în paranteze ce am pus. Era o remarcă asupra căreia se poate reveni. Acesta era scopul comentariului.

  Pretenţii am şi eu.


 19. Draga Ciprian Simut,

  Scuze…
  poate a fost prea subtila …
  n-am sesizat.


 20. @rcc uite un post de pe „Primejdiile marturisirii”:

  Se face o mare confuzie. Ton a turnat la securitate nu cand era pastor ci in perioada lui de cadere. Dupa ce s-a pozait si a devenit pastor a fost hartuit si persecutat de catre securitate. La Ploiesti a fost perioada lui cea mai grea, cand a fost hartuit de securitate timp de vreo 6 luni, zi de zi. A fost batut, arestat, a avut domiciului fortat. Ton povesteste in cartile lui ca era chemat zilnic la securitate si interogat, batut uneori, torturat psihic pentru a-l face sa se lepede de credinta. Ati putea spune ca nu exista nici o garantie ca ceea ce spune el este si adevarat. Eu va spun ca exista dovezi. In acea perioada predicile lui erau cele mai puternice. Tot in acea perioada un ofiter de securitate a murit in timp ce asculta casete cu predicile lui cu scopul de ai gasi o vina. Un alt ofiter care il ancheta a murit in conditii misterioase iar fata unui alt ofiter care il ancheta a murit intr-un accident de masina. Asta i-a cam ingrozit pe securisti si l-au lasat in pace.
  Unul din batranii bisericii crestine dupa Evanghelie din Ploiesti, care se stia ca este informator, a spus ca un ofiter de securitate destul de ingrozit l-a intrebat ce sa faca , ca mor ofiterii care il ancheteaza pe Ton. El l-a sfatuit sa-l lase pe Ton in pace daca vor sa aiba liniste. Dupa episodul asta Ton a fost lasat in pace si la putina vreme dupa aia a plecat la Oradea.

  by George October 18th, 2007 at 5:55 pm
  Nu stiu daca e chiar asa, dar poate te ajuta cu ceva


 21. @rcc uite un post de pe „Primejdiile marturisirii”:

  Se face o mare confuzie. Ton a turnat la securitate nu cand era pastor ci in perioada lui de cadere. Dupa ce s-a pozait si a devenit pastor a fost hartuit si persecutat de catre securitate. La Ploiesti a fost perioada lui cea mai grea, cand a fost hartuit de securitate timp de vreo 6 luni, zi de zi. A fost batut, arestat, a avut domiciului fortat. Ton povesteste in cartile lui ca era chemat zilnic la securitate si interogat, batut uneori, torturat psihic pentru a-l face sa se lepede de credinta. Ati putea spune ca nu exista nici o garantie ca ceea ce spune el este si adevarat. Eu va spun ca exista dovezi. In acea perioada predicile lui erau cele mai puternice. Tot in acea perioada un ofiter de securitate a murit in timp ce asculta casete cu predicile lui cu scopul de ai gasi o vina. Un alt ofiter care il ancheta a murit in conditii misterioase iar fata unui alt ofiter care il ancheta a murit intr-un accident de masina. Asta i-a cam ingrozit pe securisti si l-au lasat in pace.
  Unul din batranii bisericii crestine dupa Evanghelie din Ploiesti, care se stia ca este informator, a spus ca un ofiter de securitate destul de ingrozit l-a intrebat ce sa faca , ca mor ofiterii care il ancheteaza pe Ton. El l-a sfatuit sa-l lase pe Ton in pace daca vor sa aiba liniste. Dupa episodul asta Ton a fost lasat in pace si la putina vreme dupa aia a plecat la Oradea.

  by George October 18th, 2007 at 5:55 pm
  Nu stiu daca e chiar asa, dar poate te ajuta cu ceva


 22. scuze de dublul post… eroare de sistem…


 23. Dragi frati ,

  Lucrurile sint mai complicate decit credem si doar prin simplul fapt al multiplelor posibile interpretari a oricarei declaratii sau marturisiri facute de unul sau de altul si de asemenea al faptului ca sintem romani cu caracteristicile specifice neamului nostru. Tocmai am citit despre un raport plasind Romania ca fiind ” the second most individualistic country on earth” , nu-i dau mare greutate ci doar ca o completare a afirmatiei de mai sus ca avem noi romanii ceva caracteristic noua in mod special care se rasfringe si in modul in care se rezolva sau se abordeaza probleme de genul celeia despre care discutam.
  Motivatiile cu care s-a facut marturisirea acum si felul in care s-a facut precum si raspunsurile sau declaratiile referitoare la aceasta marturisire sint intr-adevar punctul cheie in aceasta poveste si acestea nu le cunoaste decit Dumnezeu si persoanele in cauza. A Lui e judecata, noi insa putem oferi intelegere, compasiune, acceptare, reabilitare, dragoste.
  Domne ajuta !
  Florin Molnar


 24. …daca-i pana la urma, toti suntem pacatosi si trebuie sa ne pocaim !!! Este foarte clara porunca aceasta ….dar…! Nu inteleg de ce fratele IOSIF TON a colaborat cu securitatea ?! Ar fi extraordinar daca fratele TON ne-ar da un raspuns pe acest blog! Frate Patratos ar fi de bun simt si corect sa-l contactati pe fr. Iosif Ton sa ne dea un raspuns. HAR, pace si pocainta


 25. Trebuie sa aratam ca intr-o cronologie corecta a evenimentelor ultimelor zile, primul material despre fr. Iosif Ton l-a postat ziaristul Andrei Badin, senior editor la ANTENA3 TV. Apoi, redactia BBC l-a contactat ea pe Iosif Ton, aflat la Portland,OR, si i-a cerut sa confirme sau sa infirme stirea data de Andrei Badin. Ton a dat un interviu BBC-ului si le-a trimis si documentul continind o mai veche si romantata marturisire a dansului.
  Cine are curiozitatea sa lectureze postarile initiale ale fr. Iosif Ton pe forumul dansului, Masa_Rotunda, poate observa usor ca mult timp fr. Iosif s-a eschivat si a evitat provocarile si interbarile puse pe forum vis-a-vis de colaborarea dansului cu Securitatea, si abia dupa ce fr. Nelu Basa don Phoenix, AZ, a postat un document/declaratie a fr. pastoi Niculescu si A. Popescu, s-a vazut silit pina la urma si fr. Iosif Ton sa faca unele marturisiri/dezvaluri trunchiate.
  Abia publicarea dosarului sau de la CNSAS va aduce lumina completa asupra colaborarii, in etape diferite, a fr. Iosf Ton cu Securitatea si cu sefii Dep. Comunist al Cultelor, unde saptaminal depuneau Note Informative sute de pastori evanghelici din Romania.
  J.I.P.


 26. Draga Florin Molnar,
  intr-adevar, nimeni nu cunoaste motivatiile. Pe mine unul, m-ar interesa sa le cunosc, dar daca nu se poate, nu se poate.
  INSA nu asta e problema.
  Problema e FALSIFICAREA ACTULUI POCAINTEI.
  Inducerea unui fals model nebiblic al pocaintei.
  Nici nu ma intereseaza de ce, pentru ce, cu ce mijloace a colaborat x, y sau z cu securitatea.
  Se stie ca sunt oameni care au suferit din greu in urma „datului cu subsemnatul” la securitate.
  Asta e de acceptat?
  DA. Dar acolo unde exista pocainta.
  Si noi stim sa descoperim FALSUL pentru ca si noi suntem oameni.
  Deci, fara FALS in lucrarea lui Dumnezeu.

  Ce modele de pocainta prezentam noi oamenilor cand noi falsificam principii crestine, noi intre noi?
  Mie imi este rusine daca accept pozitia dumitale.


 27. si daca va spun ca Iosif Ton a mai recunoscut a fi dat o declaratie cind a plecat in SUA, ce spuneti?
  o alta declaratie nu a recunoscut-o (cea mai compromitatoare), desi grafologul a recunoscut ca este scrisul aceleiasi persoane.


 28. L-am contactat pe fratele Iosif Ton la vremea potrivita, in momentul in care pregateam articolul depsre tatal meu.
  atunci am avut o discutie lamuritoare legata de aceste lucruri.

  Am aflat pozitia dinsului. Atit atunci, in privat, mi-am exprimat distanta fata de felul in care vede dinsul aceste lucruri. Acum, publica fiind povestea, ma exprim public.

  Da, toti trebuie sa ne pocaim, dar de diferite pacate si diferetele pacate cer diferite forme de ispasire, pocainta si reparare.

  Daca iti fur 10.000 de euro, ma pocaiesc, dar trebuie sa iti dau si banii inapoi.
  daca am spus ceva nedpret despre tine, nu pot repara cu 10.000 de euro, trebuie sa imi cer scuze public si sa repar.
  daca am dat in cap cuiva, pot sa imi cer iertare familiei, dar trebuie sa platesc si fata de stat etc.
  pentru minciuna si duplicitate exista reparare, simpla marturisire completa, corecta, spunind pacatului pe nume.

  apoi mai este cadrul in care se face repararea.
  cum bine a observat PN, repararea nu se face in clubul pastorilor care au forst informatori.

  Nu se poate face un blog comun de marturisiri, reparearea este individuala si fiecare caz trebuie sa actioneze diferit


 29. Iertare sa imi fie…dar cum vine asta cu …”am colaborat cu securitatea intr-o perioada cand ma departasem de Dumnezeu”? Daca fratele in cauza nu era crestin la momentul inceperii colaborarii cu Securitatea, sigur ca nimeni nu ar trebui sa judece nimic. Dar daca nu a fost asa….

  Si de ce a trebuit sa se apropie momentul adevarului dat de iminenta dezvaluirilor CNSAS pentru ca liderii spirituali de orice confesiune crestina sa iasa la rampa pentru a spune adevarul despre trecutul lor? De ce pana acum nu am auzit despre nici o dezvaluire publica despre colaborarea vreunui lider baptist cu securitatea?

  Si cum se impaca crestinismul biblic cu ideea ca, pe vremea cand un crestin (fost colaborator al Securitatii) care a predicat crestinismul de la Radio Europa Libera nu s-a simtit responsabil sa le spuna colegilor sai despre trecutul cu Securitatea, devreme ce toti cei din Radio Europa Libera erau urmariti pas cu pas de securisti?

  Nu pot sa uit afirmatia justificatoare a faptelor: „cine nu a gresit, sa ridice primul piatra”…Cred ca fratele Ton, in lumina afirmatiei acestea, datoreaza scuze la fel de publice baptistilor care pot fi oricand etichetati ca ar fi facut parte din „multimea” celor care „au fost constransi sa colaboreze”, asa cum cei din lume vor percepe lucrurile…

  Nu tin mortis sa il apar pe fratele Negrut sau sa il judec pe fratele Ton. Faptele insa vorbesc de la sine.

  Ca trebuie sa iertam, DA! Doamne, ajuta-ne!


 30. N-O, stau si ma intreb, totusi, de ce nu a spus nimic pina acum, din moment ce a fost doar in perioada de cadere. deci nu ar fi asa de grav, deoarece se intelege ca nu mai luam in considerare acea perioada. sau asa ar trebui, spunem noi protestantii, deoarece nici Dumnezeu nu isi mai aduce aminte de faradelegile noastre. fratele Iosif a avut alte pacate grave in perioada caderii, de care nu mai spunem nimic si bine facem. deci ce ar fi fost in plus aceasta recunoastere a colaborarii in acea perioada?
  nimic, totul era OK.
  si totusi, de ce fratele a ascuns acest lucru atitia ani, de ce doar acum in preajma deconspirarii, de ce DOAR PENTRU A PREVENI SOCUL CREDINCIOSILOR si nu pentru altceva? de ce?


 31. Nu cred, se practica cenzura….nu poooot sa creeeed.

  Ba pot.


 32. Nu cunosc in detaliu istoria fr Ton dar din cite imi amintesc din marturisirea dinsului colaborarea cu securitatea a avut loc inainte sa-si inceapa lucrarea de predicare si de pastorire a bisericilor (Ploiesti, Oradea) dupa ce rupsese complet colaborarea cu Securitatea. Modul in care Dumnezeu l-a folosit si al carui fapt sintem atitia martori, poate fi o confirmare a pocaintei sincere si punerea la dispozitia lui Dumnezeu.
  De asemenea daca dinsul afirma ca au existat si alti pastori/lucratori colaboratori probabil ca stie ceva, poate chiar a lucrat cu ei. Pentru mine este mai usor de acceptat acespt lucru decit afirmatia fr Negrut conform careia nici o declaratie notariala a pastorilor baptisti nu contine vreo recunoastere a colaborarii cu securitatea. Bine ar fi sa fie acesta adevarul si toti sa fi fost si sa fie curati in continuare, insa dupa cum spuneam mi-e mai usor sa admit pozitia Fr Ton cu privire la aceasta.
  Apoi apelul Fr Negrut de-as cere Fr ton iertare bisericilor care le-a tradat… din nou nu vad prea mult sens din moment ce „tradarea” s-a facut inainte de inceperea lucrarii de pastorat si din marturisirea fr Ton am inteles ca i-a cautat pe cei afectati de colaborarea lui si si-a cerut iertare. Face sens? Pentru mine da.
  De la ce biserica deci sa-si ceara fr Ton iertare?
  Dinsul este poate cel mai important exponent al baptistilor si marturisirea lui publica la radio sau tv sau pe internet cum a facut-o in urma cu aproape un an pe „Masa Rotunda” mi se pare graitoare si suficient sau chiar prea expusa.
  Putea s-o faca mai repede? Da !
  Dece n-a facut-o ? Nu stiu, dar Domnul stie si poate ne v-a spune chiar dinsul de ce acum.
  Domnul sa dea intelepciune si pocainta acolo unde trebuie.
  Florin Molnar


 33. http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/10/071016_marturie_completa.shtml


 34. Eclesiastule, această mărturisire completă este chiar mai penibilă.

  Cine nu vrea să se pocăiască cum trebuie nu are altă alternativă decît să meargă din penibil spre penibilissim.

  Dumnezeu cu mila.

  Ce model este şi acesta.

  Fac păcatul şi mă rog lui Dumnezeu să mă dea pe faţă ca să fiu eliberat????????

  Citiţi sfîrşitul mărturiei!

  Dragii mei, sîntem de rîsul celor care citesc Patericul Egiptean. Acolo găseşti modele mai bune de mărturisire şi pocăinţă decît ni le oferă pocăiţii.

  Doamne, ai milă de noi toţi!


 35. Florin Molnar, odată intrat în hora cu securitatea se poate ieşi doar într-un singur fel.

  TAtăl meu a încercat şi „a reuşit”. Aceea era singura cale, scumpilor.

  Băieţii nu glumeau şi nu glumesc nici acum.

  Vreau să o spun mai clar pentru cine înţelege mai greu subtilităţile.
  De la SEcuritate nu se iese la pensie şi nu se dă demisia, de la Securitate se iese într-un singur fel, prin moarte.

  Otniel Vereş, da, unii vorbesc despre documente care ar dovedi continuarea colaborarii fr. I.T. si dupa 1973, dar deocamdata nu putem decit sa il credem pe cuvint.
  Daca acele documente exista, ele trebuie validate, daca sint validate, atunci pot functiona ca probe.

  Deocamdata, cel putin pentru public, acele probe sint inexistente.


 36. Dragilor, păcatele pe care le-a făcut pentru sine, pentru familia sa şi altele de felul acesta sînt problema dînsului, a familiei etc.

  Problema colaborării cu Securitatea este mult mai complexă. Aici „partea vătămată” este diferită, vătămarea este diferită şi ispăşirea şi iertarea este diferită.

  Să nu strîmbăm căile Domnului.


 37. citez patratosu October 18th, 2007 at 9:24 pm

  „Daca iti fur 10.000 de euro, ma pocaiesc, dar trebuie sa iti dau si banii inapoi.
  daca am spus ceva nedrept despre tine, nu pot repara cu 10.000 de euro, trebuie sa imi cer scuze public si sa repar.”

  Am o singura intreba si nu voi mai da comment la acesta tema: Hotul si-a cerut scuze public si a dat cei 10.000 de euro inapoi?


 38. Dincolo de faptul ca o persoana poate sa cada pentru o perioada si sa faca diverse pacate, treaba care se poate rezolva cu Dumnezeu si cu acele persoane in particular, este bine de stiut faptul ca fratele Iosif Ton nu este un crestin anonim printre baptisti. Daca ar fi fost un anonim, BBC-ul nu l-ar fi bagat in seama…Tocmai de aceea, prezentarea trecutului dansului cu Securitatea intr-o modalitate care sa atinga o audienta la fel de mare ca si audienta care l-a ascultat ani la randul pe dansul ca si pastor si lider spiritual SE IMPUNEA. Dar asta la vremea ei…si in nici un caz sustinuta pe argumente de genul „cine nu a gresit sa ridice primul piatra”, pentru ca distruge si mai mult marturia baptistilor.

  Am o intrebare pentru cei care sustin ca fapta fratelui Ton este marunta si are caracter pur individual: de cate ori ati marturisit Evanghelia si cei cu care ati vorbit nu v-au „plesnit peste fata” cu exemplele negative de asa-zisi pocaiti care fac parte din aceeasi confesiune? Cand veti avea de a face cu astfel de situatii, veti intelege cu siguranta gravitatea situatiei in care se pune acum fratele Ton si mai ales gravitatea usurintei cu care dansul induce opiniei publice ideea ca intre baptisti au fost multi care au colaborat cu securitatea, fara a prezenta si dovezi pentru sustinerea afirmatiei dansului….


 39. Imi dau seama ca aici este o lupta de partide, terenul pare neutru dar nu e asa.
  Pacat de memoria tatalui tau pamantesc, frate Marius.
  Cat despre calauzirea Tatalui ceresc?… in acest caz ar trebui sa fi neutru.
  Am crezut ca aici este acoperis de casa, dar e tot intuneric. Uni-l iubesc.
  Sa judece Dumnezeu.


 40. Puteţi fi mai specific, frateDan, la ce vă referiţi?

  Incercati să vă semnaţi cu acelaşi nume, de asta nu vă intră comentariile.
  V-aţi semnat şi cu „cenzurat” şi cu alte nick-name-uri.

  nu mă acuzaţi pe mine de cenzură din moment ce

  1. vă schimbaţi tot timpul identităţile. Programul este setat să recunoască un singur id, un singur ip şi, după ce dau drumul prima data la un id şi ip, atunci intra şi celelelte. Acest comentariu v-a intrat automat.

  2. incercati sa va exprimati clar. Sterg acele comentarii care sint ofensatoare sau indecente sau… cazul dvs. … neclare.
  DAca aveti ceva de spus, spuneti clar, nu in doi peri si intre doua nick-name-uri.

  cu simpatie,
  p


 41. nu sunt in stare sa judec ceea ce a facut un om. E important ca a maruturisit. Pentru mine marutrisirea e egal cu zero daca nu a fost parerea de rau in fata Domnului. Asa ca poate impresioneaza 2 3 oameni si dezamageste 5 6, dar daca ea nu ii in fata Domnului sincera atunci nu are nici o valoare… Domnul da verdictul de „securist in continuare” sau pocait cu adevarat. Si sa nu uitam ca ceea ce Domnul a iertat noi nu suntem pusi sa aratam cu degetul! ca mie cam asta mi se pare ca ii asta, sa aratam cu degetul spre fratele Ton. Da a gresit si el, toti am gresit, nu la fel de vizibil poate sau nu am avut curaj sa zicem dar fiecare are un joc secund in viata pe care nimeni nu-l stie.
  Sa ne uitam intai la viata fiecarui pe urma la ceea ce a zis fratele Ton. Si sa fim serios ce sa ne poticnim deatat, fratele Ton a influenta, acum suntem noi cei care suntem datori sa influentam. Acuma nu mai e securitate, cum il aratam noi pe Domnul acuma?


 42. ce am scris se referea la faptul ca fratele Ton a recunoscut fata de tatal meu ca era autorul acelei declaratii (deci cel putin una a mai semnat).


 43. da, bineinteles, din nou este vorba despre partide!!!
  iar se incearca deturnarea discutiei!


 44. atunci e grav, pentru ca acele declaratii, din care am auzit ca ar exista xerocopii, sint mai tirzii de anii 73-75.


 45. David a raspuns lui Gad:
  „Sunt in mare stramtorare! Sa cad in mainile Domnului caci indurarile Lui sunt nemarginite dar sa nu cad in mainile oamenilor.” 1Cr.21.13

  Acum inteleg de ce a ales David asa. Daca vom continua in felul acesta, ajung sa ma intreb: ce e mai rau- sa cazi pe mana securitatii sau pe mana fratilor?


 46. da, sint de atunci cind a plecat in state. puteti sa il intrebati pe tatal meu.
  cea pe care nu a recunoscut-o, desi era scrisul lui, era foarte compromitatoare.


 47. nu voi putea uita interventia unui frate, la congresul din mai. nu doresc sa gresesc, cred ca a fost fratele Chiforean sau asa ceva. tocmai cind se discuta despre problema colaborarii, fratele a intervenit si a afirmat ca nu poate sa creada cum tot cei care au colaborat sint eroii, victimele (pe care trebuie sa le intelegem, ca le-a fost greu, aveau familie, etc), iar cei care au suferit, cum a fost si dinsul si au fost batuti si nu au cedat, sint dati uitarii. fratele amintea cum nimeni nu a venit la el sa ii ceara iertare. pentru mine, mesajul sau a fost tulburator.
  de ce tot colaboratorii sint eroi? pentru ca se promoveaza o pocainta si o justificare tip Ton.
  da, e adevarat, nu am trecut pe acolo. nu pot vorbi din experienta. dar mi-a dat DUmnezeu minte sa judec lucrurile si sa imi dau seama ce e bine si ce e rau.

  si inca ceva. de ce ne e la toti teama de adevar? tot timpul aud remarca: sa nu ne facem de ris, se uita cei din afara la noi, rid ortodocsii!
  ei si? oricum rid, fratilor si cred ca rid mai bine atunci cind nu recunoastem ca gresim, cind ne dam sfinti si vine CNSAS-ul sa ne spuna ca nu e chiar asa. de ce sa nu recunoastem noi? de ce trebuie ei sa ne scoata la iveala mizeria? nu e mai rusinos dupa aceea?


 48. nu stiu daca nu a fost fratele Chivoiu.


 49. are dreptate Daniel B; fratele Ton este foarte mediatizat, de aceea are lumea ce are cu dumnealui…dar ce ne facem cu oameni ca Vasile Talpos? Talpos e securis activ, fara gluma; m-a pus sa-l torn pe Oti ca eu sint foarte cuminte si nu stiu ce…si cind l-am refuzat mi-a dat de inteles ca sint foarte grele materiile la care vom avea examene 🙂


 50. Frate Marius,
  Se poate sa aveti dreptate cu afirmatia ca de la Securitate se putea iesi doar mort. Oricum sa dovedesti asa ceva nu cred ca va sta in puteri. Deci ramine doar o parere personala pina una alta.
  A o sustine insa fara dovezi covirsitoare inseamna a-l scoate pe Dumnezeu din ecuatie si a admite ca Securitatea era/este mai tare decit Dumnezeu, afirmatie linga care nu cred ca va simtiti confortabil sa stati.
  Faptul ca au fost cazuri in care unii au fost omoriti nu e o dovada suficienta pentru afirmatia care o faceti.
  Eu nu incerc sa apar nici pe unul nici pe altul ci sa-mi exprim parerea mea asa cum o vad si o inteleg din dovezile care le am.
  Ce se observa insa si cum sublinia cineva inainte este ca exista se pare interes a sta linga o pozitie sau alta, recurg din nou la dreptul meu de interpretare a ceea ce vad.
  Domnul Isus spune ca dupa roade ii veti cunoaste si eu la asta as vrea sa ma uit si ma bucur sa vad roadele bogate atit ale lucrarii fr Negrut cit si a lucrarii fr Ton. In ce-l priveste pe Dumnezeu stim ca „Domnul cunoaste pe cei ce sint ai Lui” si de asemenea „cine rosteste numele Domnului sa se departeze de nelegiuire” .
  Senzatia mea este ca ne bagam prea mult poate in tarimul in care ar trebui sa-l lasam pe Domnul sa-si rezolve „problemele” .
  De asemenea deserviciul care ni-l facem ca si biserica crestina si ca trup al lui Cristos prin judecatile usoare care le emitem in vazul lumii intregi, este mare, prea mare poate sa vorbim cu atita usurinta, sa judecam atit de repede si drastic. Mie mi-e frica sa nu ma asez pe scaunul lui Dumnezeu, dar asa e trebuie sa recunosc ca sint o fire slaba si fricoasa cind vorbesc de asemenea lucruri.
  Pe de alta parte nu mi-e frica sa vorbesc impotriva oricui cind am dovezi clare, incontestabile si cind vorbirea mea ar putea aduce ceva bun si ziditor.
  Har si pace,
  Florin Molnar


 51. Fr. Chivoiu a fost. Totusi Oti, nu stiu daca noi tinerii pastori (sub 28 ani) ne putem permite sa vorbim asa despre fr. Ton. Cred ca nu se cade…inaintea Domnului dar si fata de fratietate. Indiferent cat de lepadat de Domnul ar fi fost „Saul” copilul „David” nu s-a atins de unsul Domnului. Hai sa-i urmam si noi exemplul pentru ca avem slujirea inaintea noastra si vrem binecuvantarea Domnului


 52. Frate Otniel,

  Departe de a polemiza, contextul in care eu am spus ca marturia baptistilor poate fi afectata este acela in care vedem tot mai multe cazuri in care se incearca victimizarea si „eroizarea” celor care au colaborat, nicidecum in contextul in care fara astfel de experiente baptistii nu ar fi ponegriti.

  Voiam in esenta sa atrag atentia ca daca, in mod public, pe canalele media cu audienta larga, ajungem sa ne comportam similar ca si cei din lume, musamalizand si victimizand pe cine nu trebuie, atunci nu numai ca nu ar trebui sa ne mire ponegrirea pe care o avem din partea lumii, ba chiar este vina noastra, sau cel putin a unora dintre noi, ca acum, in spiritul unitatii si dragostei fratesti, incercam sa gasim justificari pentru comportamente precum cele de fata. Intr-un fel cred ca trebuie sa judecam atunci cand lumea ne ponegreste pentru Numele Domnului si in alt fel cand lumea ne ponegreste pentru marturia noastra…

  Inteleg ca la mijloc a intervenit poate o exprimare neclara din partea mea, pentru care cer scuze.

  Eu zic ca un comportament normal din partea fratelui Ton ar fi trebuit sa conduca la o ultima afirmatie de genul: „da, imi pare rau si regret pentru colaborarea mea cu Securitatea, colaborare pe care am tainuit-o fata de cei din Radio Europa Libera si fata de comunitatea baptista din Romania, cu exceptia unor persoane; baptistii adevarati insa nu sunt asa, pentru ca Dumnezeu ne cere sa ne pocaim si sa reparam, pe cat ne sta la indemana si cat de repede, daunele provocate celorlalti”…

  In rest, Dumnezeu sa ne ajute pe toti!


 53. Solideogloria, dragule, ai mare dreptate. Cred ca în toată povestea asta nu trebuie să uităm că, în ciuda faptelor, stăm de vorbă despre un om în vîrstă.

  Perii albi trebuie respectaţi.
  Aici nu judecăm omul, ci ideea, fapta, modelul.
  Insist să nu discutăm despre fratele Iosif, pastorul, învăţătorul, care este admirabil.
  azi am ascultat predica dînsului despre Cina Domnului din Ioan 6. superbă.

  Prefer să revenim la problemă, problema pe care o identifică şi fr. Paul: modelul defectuos de pocăinţă oferit, distanţa dintre ceea ce a predicat dinsul atitia ani si ce face acum, la senectute.

  Fapte, cred că ai prins în formularea ta foarte bine un „textul” pe care l-am fi asteptat cu toti.


 54. Florin Molnar, da, este o afirmatie personala, nu o pot demonstra decit cu ceea ce s-a intimplat tatalui meu. Sint subiectiv.
  Despre tarimul pe care Domnul poate rezolva problemele, cred ca aici avem o problema. Unde anume lasa Domnul teren pentru responsabilitatea noastra?

  Nu noi am adus aceste fapte in vazul lumii. Fratele Iosif, cind a initiat Masa Rotunda a deschis o noua epoca in comunicarea intre noi si in ceea ce priveste comunicarea intre noi si lume.

  Se vor face doctorate din materialele care sint inca pe Masa Rotunda. Acele lucruri sint adunate de oameni din afara lumii evanghelice care ne studiaza.

  Nu mai sintem singuri intre noi, lumea ne priveşte.
  acum ne-a aruncat între leii presei şi vrea să vadă ce vom face.

  Ce vom face? Vom incerca sa ii ducem pe toti cu vorba?
  Nicidecum, vom incerca sa schitam modele teoretice macar despre cum ar fi trebuit sa fim si sa ne purtam.

  Macar atit… teoretice, daca mai mult nu se poate.


 55. Cred ca cel mai minunat lucru pe care si l-ar fi dorit apostolii ar fi fost sa aiba posiblitatea sa iasa „in vazul lumii” cum avem noi astazi. Slava Domnului pentru Internet si pentru presa audio si video! Sarea pamantului si lumina lumii nu trebuiesc ascunse, ci asezate pe un munte foarte inalt, ca sa poata fi vazute de toti.

  Provocarea aceasta ne va purifica si va promova o reviziure a corespondentei dintre aparente si realitati in viata noastra.

  In ce priveste termenul de „patriarh” folosit de presa, cred ca s-ar cuveni sa le spunem ca noi, baptistii, nu avem asa ceva si ca modelul pe care-l luam este viata celui care a semanat sau seamana cel mai mult cu Christos intre noi. Pentru generatia aceasta, eu il propun pe Petru Popovici, ajuns intr-adevar la o varsta patriarhala, si care este pastorul pastorilor din America si probabil nu numai a celor de aici.


 56. Fratele Daniel Branzei a scris 3 volume excelente numite,, Amintiri cu sfintii ” si in acest moment imi aduc aminte si eu de cateva amintiri cu ,,sfintii pastori „.Primul: Frate m-a sunat imputernicitul(era 9 AM lunea)sa-i dau raportul de la serviciile de ieri,asa face in fiecare luni.
  Al-2-lea :Frate nu mi-e frica de diaconul biserici(turnator cunoscut)ca el nu are suportul pe care il am eu la judet.
  Al-3-lea : Frate nu vei putea fi ordinat,eu am dat mana cu securitatea si am fost ordinat ,fa si tu la fel.
  Exemple de acest gen pot scrie si altii,inclusiv fr.Ton ,dand dovezi clare ca multi au mintit la notariat crezand ca vor muri si nu se va afla.
  Fr.Paul crede in buna credinta a ,,fratilor colegi”,poate s-o faca 100% cu cei tineri dar nu cu generatiile de pastori de dinainte de 1989.
  Totusi,fr Ton ,dupa ce te-ai ridicat ,ca un martir in ochii nostri curiosi, de studenti, prin ceea ce ai facut ,apoi ai scris,acum eu va intreb respectuos de ce nu ne-ai spus ca Pavel:,,Viata mea din cele dintai zile ale tineretii mele este cunoscuta de toti Iudeii…” (Fapte 26.4).De ce nu ne-ai spus atunci, ce minune a facut Dumnezeu in viata dumitale ,transformandu-va radical,ca pe Saul din Tars,dintr-un turnator intr-un aparator cu riscul vieti a libertatilor evanghelicilor din Romania comunista ? Pavel a facut-o si nu numai odata (Fapte 22:4-6). Acum a-ti facut-o dintr-o motivatie dubioasa si intr-un mod in care nu va putem urma exemplul de pocainta.
  Nu va puteam judeca pentru ca a-ti facut-o in perioada de eclipsa spirituala ce s-a finalizat cu o pocainta sincera si adanca ,iar binecuvantarile lui Dumnezeu au confirmat-o.(nu inteleg de ce fr.Paul ii cere s-o faca in fata bisericilor ca doar nu era pastorul lor atunci,eu cred ca i-a sarit gandul la altii…).
  Cu toate astea ii multumesc mereu lui Dumnezeu pentru profesorii mei, nedesavarsiti,ca mine,si ii port in rugaciunile mele cu drag.Din multele lucruri care ne-invatat ,,patratosu” unul mi l-am insusit pe deplin: sa veghem sa nu avem in dosarele fratilor nostri decat foi albe,cele negre aruncati-le!.


 57. Solideogloria
  da, este adevarat ce spui, pina la o limita. in sensul in care nu conteaza virsta, ci adevarul. e adevarat, ca e un pas pina la a lovi in persoana, insa problema e atitudinea fratelui Ton, care nu este biblica si nu trebuie sa am 60 de ani pentru a spune asta.
  ce faci daca in biserica un om de virsta fr. Ton greseste? nu il vei mustra pentru ca are perii albi? sau pe acela il vei mustra, dar de atitudinea aceasta nebiblica nu vei spune nimic, pentru ca fr. Ton nu e oricine? aici sta un alt pericol si nu trebuie sa judecam cu doua masuri.


 58. Ce ti-e si cu tehnologia asta… S-a mutat lavitza de la ulitza (unde tzatzele aduceau stirile cele mai proaspete despre unul si altul) in casa noastra… Si incercam sa spiritualizam vestile, sa le dam o coloratura de „filozofie elevata”, cind, de fapt, este vorba de aceeasi birfa imbracata intr-un nou vesmint… Lasati-va de fleacuri si de critici la adresa unui om care a lucrat mai mult pentru Evanghelie decit voi toti la un loc (sa-mi fie cu iertare apelativul acesta, voi). „Daca Pavel nu se ingrijora prea tare de motivul pentru care cineva predica Evanghelia – Evanghelia era predicata – ce va inghesuiti voi care mai de care sa gasiti nod in papura. Care va fi viitoarea metoda prin care Satan va incerca (si va reusi fara indoiala, sa vire zizanie intre frati)?


 59. Eu mai vad o varianta: ce s-ar fi intamplat daca marturisea si recunostea cu acelasi curaj afisat in fata BBC, dar la vremea aia, nu acum? Ar fi fost luat drept exemplu de curaj si multi probabil l-ar fi urmat, intrerupand colaborarea cu securitatea. Va dati seama ce se supara securitatea in cazul asta? Deci ma gandesc ca frica a fost unul din motivele tacerii de atunci.

  Intr-un sistem totalitar e bine sa aplici una din variantele propuse de Steinhardt in „Jurnal”: Soljeniţîn, Zinoviev, Churchill, Bukovski. Cea mai tare mi se pare varianta Bukovski:

  „Bukovski povesteşte că atunci când a primit prima convocare la sediul KGB n-a putut închide un ochi toată noaptea. Firesc lucru, îşi va spune cititorul cărţii sale de amintiri, cum nu se poate mai firesc; nesiguranţa, frica, emoţia. Dar Bukovski urmează: n-am mai putut dormi de nerăbdare. Abia aşteptam să se facă ziuă, să fiu în faţa lor, să le spun tot ce cred eu despre ei şi să intru în ei ca un tanc. Fericire mai mare nu-mi puteam închipui.
  Iată de ce n-a dormit: nu de teamă, de îngrijorare, de emoţie. Ci de nerăbdarea de a le striga adevărul de la obraz şi de a intra in ei ca un tanc!
  Cuvinte mai extraordinare nu cred să se fi pronunţat ori scris vreodată în lume. Şi mă întreb — nu pretind că e aşa cum spun eu, nu, câtuşi de puţin, mă întreb doar, nu pot să nu mă întreb — dacă nu cumva universul acesta, cu toate roiurile lui de galaxii cuprinzând fiecare mii ori milioane de galaxii fiecare cu miliarde de sori şi cel puţin câteva miliarde de planete în jurul acestor sori, dacă nu cumva toate spaţiile, distanţele şi sferele acestea măsurate în ani-lumină, paraseci şi catralioane de mii de mile, toată viermuirea aceasta de materie, aştri, comete, sateliţi, pulsari, quasari, găuri negre, pulberi cosmice, meteori, mai ştiu eu ce, toate erele, toţi eonii, toate timpurile şi toate continuumurile spaţio-temporale şi toate astrofizicile newtoniene ori relativiste au luat fiinţă şi există numai pentru ca să fi putut fi exprimate aceste cuvinte ale lui Bukovski.”

  Eu propun ca la institutele teologice mai cu seama, dar si in biserici, sa se introduca un curs obligatoriu, de fapt un curs special de „Jurnalul Fericirii” pentru asemenea vremuri totalitare. Si care deja se intrevad din nou…


 60. Buna ziua. Am o mare nedumirire domnule Negrut: cum adica UNIUNEA cere sau a cerut astfel de declaratii notariale pe propia raspundere ca ai colaborat sau nu cu fosta securitate?

  Nu e destul ca esti membru al BISERICII si ca te marturisesti; ori marturisirea nu are nicio valoare?

  Are oare in plan UNIUNEA sa incheie si ea un protocol cu guvernul, si sa-i puna astfel la dispozitie declaratile notariale ale pastorilor?

  DOAMNE IISUSE ce vremuri manjite traim!


 61. Fratilor,
  Am fost un fan al fr. Iosif Ton, care a reusit sa intinda o punte intre doctrina baptista si cea pentiocstala;(este adevarat inca ca dansul a beneficiat din plin de sponsorizarle Penticostalilor din Anglia si ale USA Assemblies of God.)
  Totusi, cu adevarul istoric nu este de jucat, nu-ti poti aroga fapte de martiraj pe care nu le-ai trait!.
  Astfel, desi BBC, COTIDIANUL si ANTENA3 TV prin Senior Editor Andrei Badin au preluat CV-urile prezentate de fr. Iosif Ton, nici pina astazi fr. Iosif Ton nu face corectiile si actualizarile care s-ar impune; in realitate fr. Iosif Ton NU A FOST NICIODATA ARESTAT LEGAL in Romania si NICIODATA nu a fost trimis in puscariile comuniste, asa cum se pretinde in CV-ul dansului, Iosif Ton nesuferind nicio condamnare penala sau grave vatamari fizice!!!
  Mintind facem noi, cumva, ADEVARUL sa straluceasca si mai tare ?
  J.I.P.


 62. Pelerinule,
  legea cere acea declaratie notariala. e obligatorie pentru clerici.


 63. Pentru neutru
  Imi pare rau ca nu sinteti asa cum spune nickname-ul: neutru.
  Oare realizarile, fie ele de orice fel tin locul adevarului?


 64. unii nu pot sau nu vor, pur si simplu, sa inteleaga problema pusa in discutie.
  cu adevarat, a gasit satan o metoda de a ataca biserica: prin minimalizarea greselilor, prin deturnarea de la situatia reala, prin echivalarea afirmarii adevarului cu cautatul nodului in papura, prin ascunderea falsa in spatele unor sabloane si sfaturi de lemn biblice, etc.


 65. Vladimir Pustan: Scrisoare către domnul Ţon
  http://www.ciresarii.ro/new/show_editorial.php?id=1009


 66. Otniel
  Despre ce lege faci vorbire? Desi sunt obligat sa cunosc legea, eu nu am auzit despre o asmenea lege. Te-as ruga sa ma ajuti. Iti multumesc anticipat.


 67. Nu as putea sa iti spun cu exactitate, insa pentru clerici exista. chiar si eu am primit o declaratie pe care ar trebui sa o completez, desi nu as fi avut cum colabora, deoarece eram doar un copil atunci (ce sa torn, ca mi-a furat cineva jucariile?).
  ii rog insa pe cei mai mari de pe blog, sau pe fratele Cruceru sa iti raspunda cu exactitate.
  oricum, ai dreptate. traim vremuri foarte minjite, cind nu mai poti pune pret pe cuvintul oamenilor, nici chiar daca e marturisit in biserica (de orice cult). daca au existat preoti care ii turnau pe cei care li se confesau!!!!


 68. Dar disputele dintre Hristos si fratii sai farisei, saduchei etc. unde se desfasurau? in odaite ascunse? sau de pe acoperisul casei in ochii tuturor? Uite asa a fost Hristos rastignit.


 69. fratii ar trebui intre ghilimele avand in vedere ca mama, tatal, fratii sau surorile lui Hristos sunt aceia care fac voia Lui.


 70. Ma pregateam sa scriu ceva in legatura cu acest subiect. Apoi am citit editorialul lui Pustan. Subscriu…

  http://www.ciresarii.ro/new/show_editorial.php?id=1009


 71. asa este don quijote
  dar Pavel cind i-a spus pe nume pe cei care i-au facut rau sau faceau rau lucrarii? de ce nu a rezolvat problema ca in Matei 18, ca tot asta a fost la moda pe aici?
  de ce i-a numit in epistole care circulau si erau citite de toti? vai, dar nu i-a fost teama ca o sa rida necrestinii de ei ca se dau in vileag? si atunci era mai rau pentru ei, decit este pentru noi, din punctul acesta de vedere.
  Daca e sa judecam biblic, putem vedea ca toti cei ce sustin sus si tare ca e necrestinesc ce facem sau ce face fratele Cruceru nu au nici o sustinere, ci uzeaza, asa cum am mai spus, de niste texte si niste lozinci de lemn!


 72. Am citit si eu scrisoarea domnului Pustan.
  am inteles ca unii trebuie sa intram „pe mucles”. bun, nu am trait pe vremea aia, nu sintem decit tari in clanta pe net, etc. de acord.
  problema care va ramine insa in timp si care vad ca e ocolita este: ce ne facem noi, slujitorii mai tineri, care nu am fost batuti de securitate? ce tipar va trebui sa urmam? aici cred ca fratele Negrut a avut dreptate. ni se pune inainte un model de pocainta, se creeaza un precedent. chiar nu ii pasa nimanui de acest lucru? ce modele vom urma? cum ne vom marturisi la rindul nostru, daca va fi cazul?


 73. revin. din aceasta cauza cred ca sintem pina la o limita indreptatiti sa vorbim toti si sa judecam. deoarece sintem cei care, la rindul nostru, va trebui sa trasam linii de urmat pentru altii. de unde ne vom alege modelele?
  pentru mine, cel putin, problema este foarte importanta. am trait o mare dezamagire, din punct de vedere al lucrarii cea mai mare de pina acum, urmind cursurile seminarului din Bucuresti, la care am renuntat. la vremea respectiva, mi-au fost darimate modelele spre care priveam cu admiratie in copilarie, mi-au fost rasturnate toate asteptarile.
  cred ca in cazul de fata, din nou avem de-a face, pe linga alte aspecte, cu o astfel de problema.


 74. Otniel
  Apreciez sinceritatea ta si iti multumesc pentru fapta ta de intrajutorare cerand sprijinul fratilor. Fiindca te simt aproape iti marturisesc ca in niciun fel nu pun la-ndoiala ca ai primit un formular de declaratie (nu stiu de la cine ?)daca ai colaborat sau nu dar mie imi sporeste nedumerirea.
  Crezi ca as putea intr-o zi sa primesc si eu si altii asemenea formulare, prin posta sau prin alt mijloc de comunicare? …si sa completez o astfel de declaratie pentru ca e lege si unde-i lege nu-i tocmeala.
  Pelerinul nu-l judeca pe cel in cauza si nici nu incearca sa-l apere, nu aceasta este menirea lui, …insa se intreba daca o fi fost vreo lege care sa-i impuna?
  Nu toata lumea are vocatie de martir.


 75. Vechea intrebare noua: sunt valide cununiile, inmormantarile, binecuvantarile, botezurile, catehezele, studiile cu nou-botezatii, evanghelizarile, predicile etc, efectuate de un pastor delator nespovedit?


 76. eu nu am nici o CREDINTZA Oficiala , dar un singur lucru stiu . Prin Predicile-cursuri dintre 2 000 si 2.005 de la Cluj-Napoca ale lui Ton Iosif , Dumnezeul Bibliei ( nu al „Crestinilor”de toate culorile de astazi ) si al Vietzi m-a intors inapoi de la SINUCIDERE si( sau ) DEZASTRU .


 77. @otniel veres: ma intrebi de ce nu a marturisit pana acum… nu sunt persoana care sa dea raspunsul. Nu cred nici eu ca marturisirea pentru a preveni socul credinciosilor e buna(din cauza motivatiei, nu pt ca n-ar fi fost buna o marturisire). Cat despre dezamagiri cred ca sunt bune pentru ca te scot din amagirile venite din asteptarile gresite. Adu-ti aminte ce scrie despre omul care se increde in om. Si atunci cred ca nu se mai pune problema unui tipar care trebuie urmat, ci ne „concentram la Sursa” cum zicea cineva aici pe blog.


 78. Ca o mica paranteza pentru ROMA_NIA bine ca ai citit Iosif ton in perioada aia si nu ai ascultat piesa lui Chris de pe BoS 🙂 Sper ca nu te superi…


 79. cred ca o sa mergem din varza-n varza pana ce o sa fie
  o REFORMA si in Biserica de Rasarit =OTODOXA asa cum acum 500 de ani a fost in vest= IN CEA CATOLICA

  FIRESTE ca a fost pregatita si aceea dinainte ( hus , altii prin Anglia si prin toata Europa din cate stiu )

  sa nu va suparati pe mine dar sunt un fel de BECALI mai
  ADEVARAT , nu am cultura si nivelul multora de aici

  dar inima si VERTICALITATEA conteaza , restul se da pe deasupra

  cred ca ROATA se tot intoarce si acum pierde VESTUL teren ( sa nu mi-o luati in nume de rau , dar numai eu am gasit 3sau 4 DOCTRINE BAPTISTE GRESITE = GRESITE Grav in punctele Cheie si esentiale care FIRESTE ca duc la HAOSUL SI LIPSA de Viziune si ne face sa privim in cazul vostru la AMERICANI – in cazul ORTODOCSILOR la RUSI SI GRECI ca la SFINTI ) in cele SPIRITUALE .


 80. AUD DE LA PRIETENII pocaiti ( aia adevarati ) ca de fapt noi romanii nu am avut niciodata crestini VIZIONARI si LIDERI SI FORMATORI de Opinie in Bisericile neoprotestante din Romania si ne-am tot luat dupa vest ca aia sunt mai buni .
  si mare parte din ei cred asta si-mi tot arata BENEFICIILE vestului , punctele lor tari …

  dar naivilor asta nu se poate sa continuie la infinit

  trebuieste sa invatzam sa umblam pe picioarele noastre ,sa mancam hrana tare si sa nu mai asteptam sa vina COMANDA , DIRECTIA de la EST sau VEST …

  poate o sa mai scriu . . .


 81. fireste, ROMA_NIA, eu cred ca esti Adrian Nastase 🙂


 82. Ceea ce inca ma nedumereste este faptul ca recunoasterea greselilor si pocaintza este suficienta inaintea lui Dumnezeu… noi suntem cei care punem la indoiala sinceritatea unuia care a facut-o cu multe decenii in urma si apoi a aratat-o prin fapte (cele vazute, ca ma gindesc ca nimeni nu poate zice ca ar cunoaste si dintre cele nevazute). Despre ce fel de marturisire vorbiti voi? Nu a fost suficient ca a recunoscut la vremea potrivita? Trebuia cumva sa fi mers sau trebuie sa mearga din biserica in biserica si in mod personal sa marturiseasca din nou si sa-si ceara iertare fiecarui membru al bisericii pentru ceva care a facut pe vremea cind era departe de Dumnezeu? Unii dintre cei ce scriu astazi pe acest blog probabil ca nici n-ati stiut ca a fost colaborator pina acum citeva zile sau acum citiva ani cind i-a aparut cartea Confruntari. Citi dintre voi vi-ati recunoscut toate greselile facute fata de altii si apoi ati pornit la drum lucrind din toata inima pentru cauza Evangheliei?
  Domnule Otniel, neutralitatea cere obiectivitate. Poate vi se pare subiectiv ceea ce am scris. Obiectivitatea probabil ca lasa loc pentru „the benefit of the doubt”. Cita vreme nu stim ce e inima omului, nu-l judecati.


 83. Otniel
  Nu stiu daca problema care ar trebui sa ne preocupe este CE AR TREBUI SA FACEM in astfel de situatii; mai degraba intrebarea este daca, atunci cand va trebui sa ne dam propriul examen, vom proceda corect, vom da dovada de integritate si vom fi dispusi sa platim pretul. Cel putin asta este problema care ma preocupa pe mine…
  In prezent biserica crestina din Romania trece printr-o criza profunda – mai grava decat cea cu care s-a confruntat inainte de ’89. Este regretabil pactul cu diavolul (cu securitatea in vremea aceea) facut de unii slujitori atunci. Da, in cazul unora au existat presiuni, amenintari, tortura chiar…
  Cum ar trebui sa inteleg insa apostazia prezenta, Otniel? Cum sa interpretez afacerile dubioase ale unor pastori, micile si marile smenuri, nepotismele, manipularea, etc. Ei de frica cui au cedat? Sau de dragul cui? Si cand se vor pocai – in cazul lor nu exista declaratii scrise care sa le poata fi puse in fata?
  Generatia trecuta si-a avut propriul ei examen si unii l-au cazut. Unii dintre noi am cazut la probe mult mai simple. Eu nu cred ca nimeni n-are dreptul sa judece – avem nevoie de oameni care au autoritatea morala de a judeca si vai de noi daca nu-i avem; mai cred de asemeni ca nu oricine are dreptul sa judece.
  Personal nu sunt de acord cu mesajul pastorului Paul Negrut. Poate ca intr-o zi am sa si spun de ce…


 84. DAn H. mare dreptate ai cu examenul generatiei noastre de pastori,
  tocmai de aceea cred ca trebuie sa nu ne pierdem ascutisul profetic (nu-i vorba de judecata aici) nici pentru ce a fost in trecut nici pentru ce se intimpla azi

  cel ce sta in picioare sa ia seama sa nu cada, ca sa poata scoate paiul din ochiul aproapelui sau.


 85. „sa nu mi-o luati in nume de rau , dar numai eu am gasit 3sau 4 DOCTRINE BAPTISTE GRESITE = GRESITE Grav in punctele Cheie si esentiale care FIRESTE ca duc la HAOSUL SI LIPSA de Viziune si ne face sa privim in cazul vostru la AMERICANI – in cazul ORTODOCSILOR la RUSI SI GRECI ca la SFINTI )”

  e rau cind te ei pe tine sursa autoritatii. de ce sint gresite acele doctrine? pentru ca spui tu?


 86. „Cum ar trebui sa inteleg insa apostazia prezenta, Otniel? Cum sa interpretez afacerile dubioase ale unor pastori, micile si marile smenuri, nepotismele, manipularea, etc. Ei de frica cui au cedat? Sau de dragul cui? Si cand se vor pocai – in cazul lor nu exista declaratii scrise care sa le poata fi puse in fata?”
  sunt cu totul de acord cu Dan H…
  il apreciez f mult pe fr. Ton si nimic nu i poate scadea valoarea in ochii mei.
  tonul mesajului scris de pastorul Negrut (pe care-l apreciez in aceeasi masura) nu mi se pare lipsit de un anume interes de a-l pune pe Ton intr-o lumina proasta ca si cum nu ar fi deja…
  de ce „i-au dat liber” lui Ton de la biserica emanuel din oradea??? de sfinti ce sunt! mi-e sila de cei care vrem sa impunem modele si principii. toti suntem murdari in constiinta noastra,mai ales noi cei tineri. fiti sinceri cu voi si lasati piatra jos ca ricoseaza, fratilor!!!!!
  pastorii tineri si nu numai pastorii, sunteti tari in replici, sunteti destepti!… multi dintre voi ati mancat bine, ati dormit bine, ati avut bani suficienti in fiecare luna a studentiei… de aia e usor sa vorbiti! suntem generatia satula care ne plictisim si, din lipsa de ocupatie,stam pe forumuri…
  mi-e sila si de gesturile largi facute de unii la amvoane, de prezentarile sotiilor voastre si ale familiilor pe care le prezentati in stilul „eu si casa mea vom sluji Dlui”… vorbe goale, numai naivii si comozii va cred… apoi predicile acelea punctate, si hartiile de care nu va puteti desprinde, voi cei care n-ati fi in stare sa debitati ceva consistent pe marginea unui text fara „bibliografie”…
  nu cred o iota din toata teatralitatea cu care iesiti la rampa. cum poti fi pastor de suflete la nici 30 de ani? nici macar Dlui Isus nu i a fost ingaduit sa si inceapa lucrarea inainte de 30 de ani. nu spun ca tre sa asteptam 30 de ani, dar lungul nasului ar trebui sa ni l vedem toti, noi tinerii… sa nu te dai rotund la 28 de ani ca habar n-ai ce-i viata…
  n aveti alte preocupari decat sa debitati ore in sir pe tema lui Ton.
  va cere scriptura sa va alegeti model pe un altul decat Cristos???
  sau vreti sa aratati cat de tari sunteti in argumente?
  sa vada lumea ce destepti suntem noi…
  daca am lucra cu curatie de inima si pentru propasirea spirituala a noastra si a altora, cum ne-ar inspira Sf. Duh sa raspundem si sa punem problema?!
  raspundem toti doar din dorinta de a pune cuiva calusul in gura.
  si mai invatati sa scrieti corect romaneste, unii dintre cei care postati pe forumuri. „ati fost” si nu „a-ti fost”. asa le stiti pe toate: in parte! doar in parte!
  nu e in stilul meu sa dau asemenea replici, dar prea m-am scarbit de o jumatate de ora de cand citesc productiile unor inteligenti de rasa indoielnica. se stiu bine vinovatii, ei sunt cei mai tari in „cioc”…
  nu mi raspundeti, va rog. mi s-ar face sila si mai mare…


 87. Pentru J.I.P.: probabil ca virsta nu va ajuta, dar se faceau arestari pe vremea comunista care nu erau inregistrate nicaieri. Oameni au fost torturati si chiar ucisi in beciurile Militiei si apoi dati acasa familiei sa-i ingroape fara nici o explicatie. Mai documentati-va si cu privire la Iosif Ton, intrebindu-i pe cei care au ceva cunostinte despre el si lucrarea lui (incercati la Ploiesti, la Oradea, etc.)


 88. Categoric ca, colaborare fr. Ton cu Securitatea este de condamnat, dar este de admirat faptul ca a avut taria (chiar daca putin c-am tirziu) sa-si marturiseasca acest pacat.Citind cele scrise de catre alti, m-am gindit ce ar zice Isus de aceste reactii?
  Imediat m-am dus cu gindul la situatia cu femeia prinsa in adulter si adusa la Isus.Ce le-a zis Isus? Cel fara pacat sa ia piatra si sa dea primul.Ce exemplu Dumnezeiesc.Poate multi dintre noi nu am facut pacatul fratelui Ton,dar doamne cite alte pacate am mai facut fiecare.Dar oare citi oameni vor merge in vesnicia lui D-zeu datorita lucrari facute de catre fr.Ton?


 89. PT. OTNIEL VERES . da ai dreptate imi cer scuze ca sunt mai vulcanic si am lasat sa se inteleaga ca ma iau pe mine ca SURSA A AUTORITATII si nu BIBLIA …

  DAR am sa fiu tot mai clar pe zi ce trece

  in cele de mai jos dau dupa puterile mele 1 Exemplu de DOCTINA GRESITA grav
  . . . . .dar Biblia nu a fost destul de clara si este si nu este si noul testament unde te uiti , cu faptul ca , copiii sunt UN Dar si O Binecuvantare de la Dumnezeul cel Viu ???

  oare nu spunea si Hristosul celor din vremea lui viclenilor = Smecherilor = Fatarnicilor sunteti atat de exacti si priceputi si RATIONALI = ca BAPTISTII ( TOT respectul , imi plac pt. ordinea si organizarea din toata viata lor ; din cati oameni am cunoscut sunt cei mai exacti si dornici de perfectionare ) in chestiile care va sunt vitale si va convin dar in cele care aparent va incurca va faceti ca nu pricepeti si le COMPLICATI = gasiti voi cumva cum sa le intoarceti …

  unul din visele mele este sa vad POCAITI cu Ravna – focul si sensibilitatea si numarul de copii ( dupa logica simpla si sanatoasa ,cati da Domnul ) al Penticostalilor si cu LOGICA , analiza , rezerva si Cumpanirea BAPTISTA .

  P.S.
  in postarea de la „”ROMA __ NIA October 19th, 2007 at 8:23 pm „” cand spuneam ” dar numai eu am gasit 3sau 4 ” – ma smeream si ma gandeam tocmai in sensul ca daca eu care sunt un nimeni si mic am gasit 3 sau 4 DOCTINE GRESITE in esentza si la INIMA LEGII , apoi oare cate au gasit Mai Mari vostii , MAI MARII BAPTISTILOR ???? ; dar ca si in vechime si in tot locul nu le fac PUBLICE din vesnicele motive ( frica de dezbinare , placerea calmului si linistii aducatoare de CERTITUDINEA , SIGURANTZA si CONTROLUL zile de maine )

  nu stau acum sa ma gandesc la toate

  voi va cunoasteti mai bine CASA ! !!!

  MAI MARII vostrii ar trebuii sa vi le spuna … motivele normal . ….


 90. pt voi toti care criticati.CRISTOS va judeca .noi avem doar obligatia sa recunoastem si sa marturisim….cei care nu o fac sa treaca ,,pe dreapta,,ca nu prea le merge lucrarea ,Mai mult barfim,vorbim de rau,judecam „noi ocosii”cei tineri. Cum ar trebui sa inteleg insa apostazia prezenta, Otniel? Cum sa interpretez afacerile dubioase ale unor pastori, micile si marile smenuri, nepotismele, manipularea, etc. Ei de frica cui au cedat? Sau de dragul cui? Si cand se vor pocai – in cazul lor nu exista declaratii scrise care sa le poata fi puse in fata?
  Generatia trecuta si-a avut propriul ei examen si unii l-au cazut. Unii dintre noi am cazut la probe mult mai simple. Eu nu cred ca nimeni n-are dreptul sa judece – avem nevoie de oameni care au autoritatea morala de a judeca si vai de noi daca nu-i avem; mai cred de asemeni ca nu oricine are dreptul sa judece.
  felicitari pt dan has


 91. Fratilor,

  Asist, de cateva zile, la ceva ce ma surprinde.
  Neplacut, pentru calitatea de crestin.
  Va aduc aminte ca unul din „punctele cheie” (slabe) ale noastre, ale pocaitilor, este: ORICE VERSET SCOS DIN CONTEXT, NASTE UN PRETEXT.
  Cititi : ORICE FRAZA SCOASA DIN CONTEXT, NASTE UN PRETEXT.
  Daca analizati „marturia penibila” (caracterizata asa de patratos), veti vedea ca este o declaratie pentru timpurile care vor sa vina.
  Si ca undeva, in text, fr. Ton subliniaza ca in 1960 (eu cred 1990), cand era pastor la Brasov, a facut o declaratie asemanatoare, care se afla la Comunitatea din Sibiu.
  De unde atata „ravna” spre a taia firul in patruzeci si patru, cand ceea ce vrea sa ne transmita declaratia respectiva este de o reala cruditate: ceea ce va urma va zgudui, intr-adevar, si bisericile noastre.
  Acesta este crudul adevar, lumesc. Pe care nu vreau sa-l apar. Doar ca este o realitate, care trebuie avuta in vedere. Si din acesta perspectiva, fr. a vrut sa ne pregateasca.
  Ce demonstram noi ?
  Ca rupem contextul cum ne convine noua, analizam felii care sa ne ajute in argumentare si … gata am gasit, spiritualiceste, modalitatea de a ne exprima.
  Din pacate si cu predicile se intampla, de multe ori, la fel.
  Adevarul, lumesc si cotidian, este ca suntem oameni supusi greselilor si ne este foarte greu sa iertam.
  O stiu din proprie experienta. Nu are sens sa-mi scriu marturia aici. Am facut-o de mult, prin anii 95-96, dar am trait sentimentul neputintei cand, dupa ani, am fost intrebat : totusi, nu mai sunteti la secu?
  Nu, nu mai sunt de mult, m-am pocait dar nu am uitat ce a fost. Si ma gandesc, cu tristete, ca ceea ce a spus fr. Ton va deveni o realitate: multe lucruri ascunse vor iesi la lumina, sau vor fi fabricate sa iasa la lumina. Si se vor plati polite, care – lumeste – trebuiau platite. Vor suferii fratii si bisericile.
  Si pentru asta a vrut fratele Ton sa ne pregateasca.
  Nu vreau sa judec marturia dumnealui.
  Nu am nici un drept si nici nu vreua sa ma erijez in postura judecatorului, cand stiu pe unde am trecut. Si mai stiu ca ne va judeca Domnul pe fiecare, pentru ce am spus si am facut ( am trait).
  Sa ne ajute Domnul sa trecem, cu bine, peste ce va fi.


 92. Intrebare pentru toti

  Suntem straini si calatori ? ? ??

  N – avem aici Palate si ARMATE ????

  Insa in Tara Fara Nor ?

  . . . . Ale noastre- s Toate ? ?


 93. Roma_nia
  Nu mai incerca sa te justifici, deoarece tot acolo ajungi: ” cand spuneam ” dar numai eu am gasit 3sau 4 ” – ma smeream si ma gandeam tocmai in sensul ca daca eu care sunt un nimeni si mic am gasit 3 sau 4 DOCTINE GRESITE in esentza si la INIMA LEGII…”
  Asta numai smerenia nu pare


 94. PT. OTNIEL

  M-ai etichetat si tu ca si altii de altfel , dar nu-i nici o problema

  si normal ca nu am cultura , gandirea , contextul si VOCABULARUL vostru pentru ca nu sunt POCAIT de nici un fel
  cred ca de aceea nu va pot indeplinii asteptarile

  deci nu sunt POCAIT repet …


 95. Nu e vorba de asteptari aici.
  nici nu te-am etichetat in vreun fel. am lasat sa se vada ce reiese din afirmatiile tale.
  oricum, sa dea Dumnezeu sa te pocaiesti asa cum trebuie, nu asa cum crezi! poate nu va fi la baptisti, poate la altii!


 96. voi pe aci pe forum ce cult , ce orientari aveti ??

  sa mu-mi spuneti ca sunteti CRESTINI ca asta stiu deja ….. asta le-o spuneti la ortodocsi

  eu nu sunt nici ORTODOX ( doar nascut si botezat cand nu ma putem inca opune ; acum in schimb pot si pot BINE la toti )

  in ce cult s-au botezat cei de aici ??
  stiu ca si se semneaza ceva act sau acte , contracte la BOTEZ ….. astept ….


 97. Stimate frate cu apelativul „neutru”,
  Nu sunt chiar asa de tinerel cum bateti apropo-ul, sunt de mult intrat in deceniul 6 al vietii si am cam 50 de ani de umblare cu Christos. Cred ca-l cunosc mai bine pe fr. Iosif Ton decit dvs., luind masa de multe ori impreuna si colaborand impreuna in lucrarea Evangheliei, chiar in anii aceia grei ai persecutiilor comuniste; impreuna am fost prigoniti si anchtetati si de liderii religioasi oficiali si de Securitate. Decizia de lichidare fizica a mea a fost luata de Securitate in luna Aprilie 1986, dar am fost scapat de un atentat si apoi extras din Romania de o misiune crestina americana.
  Chiar si fr. Iosif Ton a recunoscut ca declaratiile si notele informative transpirate de la Securitate dupa emigrarea sa legala si pasnica in SUA, contin fragmente din declaratiile reale date de fr. Iosif la Securitate, dupa anul 1973 si pina la plecarea dansului definitiva in SUA.{A se vedea declaratiile colonelului de ‘obiectiv-Iosif Ton”, Aurel Zapodeanu). Dupa 1977, fr. Iosif Ton a respectat si dansul tipicul declaratiilor date Securitatii si Dep. Comunist al Cultelor de ceilalti ierarhi ai UBR dupa fiecare intoarcere din delegatiile si misiunile externe efectuate, cind toti erau obligati sa-si depuna pasaporatele si notele informative la DSS imediat dupa fiecare intoarcere din strainatate.
  Din pacate, imediat dupa Revolutia si libertatea instaurata dupa 1989, fratii Talos, Ton, Talpos, Bunaciu sr. si altii s-au opus propunerii facute atunci de fr. Paul Negrut de inaintare a unei solicitari oficiale pt. deconspirarea agentilor, colaboratorilor si persoanelor de sprijin ale Securitatii, MAI si ale Dep. Comunist al Cultelor. Acest lucru este cel mai grav, fr. Iosif, Talos, Bunaciu si Talpos fiind vinovati astfel de conspirarea voita, si dupa 1989, a agentilor atrasi sau infiltrati ai Securitatii. Din pacate, si dupa 1989 zeci de lideri religiosi evanghelici continua sa depuna si acum note informative la SRI, la SIE, si la Secr. de Stat pt. Culte, fiind numiti ‘consulatnti pe probleme religioase’ ai SRI/SIE/MCC.


 98. Multumim, frate J.I.P.


 99. eu cred ca fr Ton a facut foarte bine. ce treaba am eu ce a facut el inainte sa se pocaiasca? daca dansul a avut de marturist a marturisit celor doi frati si cu asta s-a incheiat. cazurile care trebuie luate in seama sunt cele in care pastorii activi colaborau cu securitatea. parerea mea e ca datorita cartii Pigmei si uriasi fr Ton a facut bine ca a povestit despre aceea parte a vietii lui, altfel nici nu avea rost sa dechida subiectul. aceea parte a vietii lui este dinaintea dedicarii sale. cat despre mesajul fr. Negru, un mare adevar a scos in evidenta, cei care au colaborat sa se pocaisca in fata celor pe care i-au tradat, nu in cercul lor de prieteni fost informatori si ei poate.


 100. sincer blogurile mai mult rau fac decat bine. de ce trebuie sa vada o lume intreaga toate mizeriile care ne ies „din gura” folosind tastatura? dupa ce citesti un subiect si toate comentariile te apuca scarba si iti strici ziua. poate ca ar trebui sa mai invatam sa si tacem.


 101. In 1981 dupa ce a ajuns in America pe pamantul liberatii, putea sa faca aceste dezvaluirii de las microfonul Radio Europe Libera…era momentul potrivit pt descatusare…
  In 1990 dupa revenirea in tara, putea sa-i viziteze la Cluj pe cei pe care i-a vandut siu sa nu astepte cativa ani pana sa o faca…
  Acum daca tot vrea o ‘spovedanie publica’ sa se refere doar la sine, fara sa culpabilizeze alti pastori sau frati de credinta…


 102. draga Bihoreanule, da, se puteau face acele dezvăluiri mult mai devreme.
  Pînă la urmă nu asta este esenţial.
  Esenţial nu este nici măcar ce a făcut fratele Iosif.
  Nici cît timp, nici cînd, nici de cîte ori, nici faţă de care serviciu secret (la un mopment dat a fsot acuzat că lucrează şi pentru CIA, tot felul de prostii)

  Esential este următorul lucru:
  1. Fratele Iosif este un învăţător. Unul dintre cei mai mari pe care i-a dat România.
  2. Fratele Iosif a predicat pocăinţa adevărată
  în consecinţă
  3. este legitim să aşteptăm de la un om ca dînsul să fie consecvent, coerent şi consistent cu învăţătura dînsului.

  Acelaşi lucru trebuie să aşteptaţi de la orice învăţător al harului şi pocăinţei.
  Aşteptăm de la un om model o pocăinţă model.
  Cînd melodia sună discordant, atunci biserica trebuie să spună.


 103. am subscris demult, I.Dragomir! pe mine ma intristeaza profund!(de parca nu ne ajung „injuraturile” din presa laica).
  Am dat din greseala pe net peste un articol al lui Alin Cristea referitor la abordarea Patratosului si a noastra, a blogg-istilor, comnetand Congresul.
  Am avut „amar in gura” de la densitatea epitetelor.Nu l-am terminat…jenant, de-a dreptu’!


 104. Iosif TON: „Cand m-am pocait eu?”
  Zilele trecute, dupa ce ziarul central Cotidianul a publicat scrisoarea mea de anul trecut „Eu si securitatea” , BBC mi-a cerut sa le dau un interviu si eu am acceptat si le-am raspuns la toate intrebarile. Pe marginea acestor evenjimente, pe blogul lui Marius Cruceru s-a dezlantuit o dezbatere la care a participat Paul Negrut si multi altii. Intrebarea pusa de Marius Cruceru a fost daca pocainta mea a fost adevarata, avand in vedere faptul ca eu n-am vorbit numai de mine insumi ci si de alti pastori din acea vreme. Concluzia acestor teologi a fost ca pocainta mea nu a fost veritabila. Ceea ce presupun aceste dezbateri este idea ca actul meu de a publica materialul amintit mai sus si interviul la BBC au fost un act de pocainta. Ideea aceasta este ridicola! Numai acum, dupa 40 de ani de la evenimente, fac eu un act de pocainta? Oare a putut Dumnezeu sa ma foloseasca in lucrarea Lui timp de atatia ani fara ca eu sa ma fi pocait de pacatele mele? Sa spun deschis si categoric: Eu nu am scris acest material si nu am acordat interviul la BBC pentru a face un act de pocainta. Pocainta am facut-o acum 40 de ani! Dup ace am stiut ca Domnul m-a iertat de toate pacatele facute in acei ani in care am fost departe de Dumnezeu, in februarie 1968 am vorbit cu Iulian Tataru, pastoral Bisericii in care fusesem membru, Biserica Baptista Cluj-Iris, i-am spus despre intoarcerea mea la Dumnezeu si despre dorinta mea de a reveni in Biserica. El a vorbit cu comitetul Bisericii si am avut o intalnire cu comitetul. Comitetul a decis primirea mea si a convocat adunare generala pentru aceasta. In cadrul acelei adunari generale a Bisericii am recunoscut ca am fost un mare pacatos, ca Domnul Isus m-a iertat si ca cer si Bisericii sa ma ierte. Pe baza acestei marturisiri de pocainta, Biserica a votat in unanimitate reprimirea mea ca membru al Bisercii. Precizez ca regula Bisericilor noastre este sa nu ceara marturisire detaliata a pacatelor comise. O asemenea detaliere a pacatelor nu ar duce la zidire, ci la o otravire si la o poticnire a celor care asculta. O asemenea marturisire am mai facut si in aprilie 1972 in Biserica Golgota din Bucuresti. Din nou, m-am referit si atunci la cel care am fost in anii mei de instrainare de Dumnezeu ca la unul care am fost un mare pacatos, si aceasta a fost sufficient ca fratii sa considere ca am facut o adevarata pocainta. In anii aceia, care raman pe viata mea o pata intunecata, am comis multe pacate. Oare pocainta mea nu este valabila deoarece nu am facut o lista a tutror pacatelor mele pe nume? De exemplu, in anii aceia am scris doua proecte de carte care n-au fost publicate niciodata. Mai tarziu, am ars acele manuscrise.Cui ar folosi sa mai detaliez ce am scris atunci? Cui ar folosi o detaliere a pacatelor cuiva, decat celor care vor sa verse noroi peste viata acelei persoane? In materialul pe care l-am scris anul trecut si in interviul la BBC m-am referit si la altii care au colaborat cu securitatea deoarece acesta a fost un fenomen al acelor vremuri. Eu n-am fost singur in acea situatie. Cine citeste cu atentie materialul „Eu si securitatea” va vedea ca eu caut sa-i apar pe pastorii care s-au frant in anii aceia. Ei au fost victime ale unui sistem pervers si al unor ofiteri experti in frangere si corupere. Arat clar ca au fost extreme de putini aceia care au slujit din convingere securitatea. Amintindu-i pe altii care au fost franti nu urmaresc sa ma justific pe mine sau sa-mi micsorez pacatul meu. Vreau mai de graba sa-i fac pe cei ce n-au trait atunci sa inteleaga ceva mai bine iadul prin care am trecut noi. Consider ca fratii mei amintiti mai sus cu numele sunt de buna credinta, dar ca au interpretat gresit actiunea mea. Lucrul acesta se intampla si este omenesc sa se intample. Ei sunt oameni inteligenti, extrem de talentati, in functii foarte inalte si de mare raspundere. De aceea eu ma rog ca Dumnezeu sa continue sa-i binecuvinteze si sa-si reverse peste ei nemarginita Lui bunatate, pentru binele scolii pe care o conduc si spre binecuvantarea cultului Baptist din Romania. Cei din lume ne rastalmacesc faptele si declaratiile deoarece ei ar vrea sa nu mai existam in Romania. Noi, insa, sa ne amintim de rugaciunea Domnului nostru: „Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine si Eu sunt in Tine, pentru ca lumea sa creada ca tu M-ai trimis” (Ioan 17:21). Credibilitatea noastra in Romania depinde de unitatea noastra. Va chem pe toti sa ne rugam pentru unitate in cultul Baptist din Romania. Cu deosebita dragoste, stima, respect si pretuire pentru toti, chiar si pentru cei care, fiindca nu ma cunosc de aproape, vorbesc rau despre mine din nestiinta.” Iosif Ton

  preluat de la: http://www.santinela.com


 105. OAMENI BUNI DE CE TINETI ASA DE MULT CU TURNATORII SI UITATI DE FRATII CARE AU GEMUT DE DURERE FIZICA SI SUFLETEASCA .
  SE VEDE DE LA MARE DISTANTA CA CEI CARE MANGAE PE TURNATORI AU SI EI O PROBLEMA ,CRED CA SE PREGATESC PENTRU TURA URMATOARE SI DACA NOI APARAM ACUM SI EI LA RINDU NOSTRU NE VOR APARA .
  MARE NENOROCIRE A VENIT PESTE NOI…
  SA PUNA MAINILE PESTE NOI SI SA FACA BINECUVINTAREA COPIILOR NOSTRI SI PE NOI OFITERI DE SECURITATE ,CARE ALTA DATA NE FACEAU RATACITI ,BOLNAVI ,INCULTI .SECTANTI.
  BRAVO FRATILOR TINETII SA VA BINECUVINTEZE COPIII SI NEPOTII.
  DOMNUL SA SE INDURE DE CE A MAI RAMAS


 106. ma bucur ca ati scris domnule IOSIF TON

  Vad ca a fost LASATA PE BLOG la orele intre 8 – 9 dimineata , astazi desi dumneavoastra ati scris-o in jur de ora 3 noaptea .

  de ce oare , nime nu se supara ???


 107. stimate ROMAN-NIA,

  pentru ca autorul postului este pentru prima data sub acest nick-name pe blog,setarea nu ii da voie sa treaca de filtru.

  Dupa ce eu am deschis dashboard-ul, am vazut ca sint comentarii „in moderare”, am dat drumul imediat la comentarii.

  Ba, mai mult, daca observati, l-am pus pe prima pagina.

  Daca un autor, ca dvs. spre exemplu, a mai avut comentarii, acestea intra imediat, fara nici un fel de moderari, numai sa nu va schimbati nick-name-ul, IP-ul, adresa de email, chestii de genul asta, cum a facut „evanghelistul”, „fratele DAn”, „cenzuratul”, aceeasi persoana, dupa care s-a mirat ca este „Cenzurat”

  Deocamdata nu cenzurez decit indecenta, prostia, etc. (desi mi se pare pleonastic sa le alatur…)


 108. Cred ca sunt momente in istorie cand Dumnezeu permite demolarea „monstrilor sacri”. De ce? Pentru a ne ajuta sa intelegem ca inima noastra nu trebuie sa se lege de oameni, ci doar de Dumnezeu. Pentru a ne ajuta sa vedem ca perfidia si teatrul pot merge bine mana in mana, la fel cum odinioara nevasta lui Ieroboam incerca sa se dea drept alta in fata omului lui Dumnezeu cu ochii fizici stinsi de boala si varsta dar cu ochii sufletului larg deschisi spre Dumnezeu. Pentru a intelege ca „cei de care lumea nu era vrednica” nu sunt neaparat cei mai mediatizati dintre noi. Si mai ales, pentru a ne invata pe noi, generatia tanara, o mare lectie de verticalitate si mai ales, cum sa (nu)ne sfarsim alergarea pe acest pamant. Oricum, eu personal ii pot multumi lui Dumnezeu pentru faptul ca am un tata care, desi a fost inchis politic la 16 ani, a ramas drept, fara sa faca nici un compromis.


 109. cu durere si regret va anunt ca a murit intr-un accident

  vineri la CLUJ ( stupid sau suspect accident ? ? mai multe nu stiu . . . ) un frate valoros pentu voi si care promitea mult = Abel Pop ( 27 ani , a facut CONSERVATORUL 3 ani in Romania si 2 in SUA , canta la flaut chiar foarte bine si acum era student la DREPT cred ca in anul 2 sau 3 ) .

  ABEL POP nu te vom uita , eu sigur nu o sa te uit .


 110. Imi pare foarte rau, cred ca, daca nu ma insel, l-am cunoscut pe Abel.

  Ce s-a intimplat?
  Cum putem ajuta familia mai mult decit cu rugaciunile?


 111. astept si eu mai mult si raspunsuri de la altii

  caci desi sunt mai indepartat de frati , ma intereseaza

  ce se petrece in ROMANIA si cu romanii .

  cu toti romanii .


 112. Poate aflu ceva despre asta… am fost plecat din cluj in ultimele zile…


 113. „voi pe aci pe forum ce cult , ce orientari aveti ??

  sa mu-mi spuneti ca sunteti CRESTINI ca asta stiu deja ….. asta le-o spuneti la ortodocsi

  eu nu sunt nici ORTODOX ( doar nascut si botezat cand nu ma putem inca opune ; acum in schimb pot si pot BINE la toti )

  in ce cult s-au botezat cei de aici ??
  stiu ca si se semneaza ceva act sau acte , contracte la BOTEZ ….. astept ….”

  Stimate ROMA_NIA,
  Daca nu te-ai prins inca ce contracte am semnat noi, majoritatea celor care scriem pe aici, e bai… Adica, ca sa o spun mai direct, ar fi de dorit sa te apropii de Biserica si sa-ti faci timp pentru bibliografia obligatorie in domeniu – BIBLIA. Asta te va ajuta sa-i intelegi mai bine nu numai pe romani, ci si pe cei in a caror tara locuiesti acum.
  Restul – nu conteaza…


 114. […] Paul Negrut isi depaseste “frica” de internet si are o reactie publica la marturisirea fratelui Iosif Ton. Patratosul isi spune si el parerea si chiar raspunde la unele intrebari pe care mi le pusesem si […]


 115. Cand am citit articolul despre Pastorul Iosif Ton si colaborarea sa cu securitatea m-am intristat.
  Mi-am adus aminte de rolul pe care l-a avut in viata mea.Am fost membra in Biserica Baptista Emanuel-Oradea si Iosif Ton a fost….un erou al credintei pentru mine si va ramane la fel.
  Dar e doar un om…un om pe care Dumnezeu l-a folosit in viata mea.
  Deci…..cine e fara pacat sa ia piatra si sa o arunce in Iosif Ton!
  Gabriela


 116. pentru :

  Beni October 22nd, 2007 at 3:01 pm

  te rog fi mai Clar si cu privire la cei in a caror tzara locuiesc acum . . .

  cine sunt acestia de fapt ?? eu stiu ca romanii . . .


 117. „astept si eu mai mult si raspunsuri de la altii

  caci desi sunt mai indepartat de frati , ma intereseaza

  ce se petrece in ROMANIA si cu romanii .

  cu toti romanii .”

  ROMA _ NIA,
  Exprimarea de mai sus m-a facut sa cred ca faci parte din diaspora.


 118. OK , ai dreptate , scuze , incerc si voi fi tot mai clar si mai clar . .


 119. Don Quijote:
  Ma bucur ca ati adus in discutie cuvintele lui Buckovski. Si pe mine m-au impresionat. Analiza care se face aici nu tine cont de contextualizare.(Si teologia are o ramura in domeniul acesta). E de-nteles intransigenta tinerilor si asprimea judecatii dinsilor (si noi am fost asa). Dar valoarea analizei/judecatii noastre este diminuata daca nu tinem cont inclusiv de contextul teologic de atunci. Cea mai grozava actiune neo-protestanta a fost probabil in ’77 cind Ton, Niculescu, Popescu, Cioata, etc au fost arestati si batuti in urma uni memoriu. Potrivit unor apropiati ai lui Ton si Niculescu s-au conturat doua atitudini: una de tip Bucovski (Nicolescu et co.)care spunea ca singurul mod de raportare este confruntational. A doua (Ton et co.) care credea ca se mai poate dialoga cu unii. Chiar „Locul Crestinului in Socialism” (autor Tzon) nu contesta legitimitatea socialismului. Asta nu-i face neaparat face pe unii rai si pe altii buni!!! Dvs. cei tineri trebuie sa stiti ca asupra noastra se facea o mare presiune (din interior&exterior) folosindu-se textul din Romani- Supunerea fata de autoritati! AM avut prieteni care s-au inrolat in ALRC condus de Niculescu si care au avut curaj sa scrie pe zid la gara din Arad -Libertate de creditna, etc. Nu cred ca au incalcat Scriptura, dar erau frati sinceri anticomunisti si educati care credeau au acestia au deapsit rolul nostru de crestini… (problema asta se pune si in teologia eliberarii). Nu putem discuta asa in abstract!. Noi ne puneam problema daca ne prinde cu Biblii/literarura, mintim sau spunem de unde le avem? (Problema asta si-au pus-o: Spurgeon, Wurmbrand, Alexa Popovici si oameni marunti ca mine). N-am avut atita cunstinta cit dvs. (sincer!!!!). Nu am cazut toti de-acord asupra atitudinii corecte. AM fost sfatuit de frati care au facut ani grei de puscarie sa nu dam declaratii de ancheta (daca putem)! Unii au putut altii nu! Domnul i-a aparat pe multi prieteni in ancheta si n-au spus ce nu vroiau, dar unii s-au scapat, si au regretat mult timp… L-am admirat pe fratele Negrut in evangheizarile din ’80 si imi amintesac ca ne povestea cum Dl il ajuta la anchetele procuraturii. Il cred si pe el ca si pe fr. Ton (care spune ca au murit ofiterii anchetatori) si pe fr. Niculescu. Ar fi fost interesant, insa, sa ne spuna fr. Negrut cum i s-au parut declaratiile dinsului de ancheta acum dupa 25 de ani!. Ideea dinsului de a-i ajuta sa se pocaiasca pe cei ce l-au reclamat e excelenta, dar oare n-are nimic de regretat, nici-o virgula? Cinste D-lui si ma plec in fata lui daca n-are nici-un regret! Pt ca suntem oameni supusi greselii trebuie totusi sa coborim de pe piedestalul sigurantei de sine si sa evaluam/analizam marturia lui Tzon contextual. Context care, cred eu, ar trebui sa includa propriile experiente nu intotdeauna biruitoare 100%. „Doamne nu intra cu robul Tau la judecata ca nu-i om”…zice Scriptura. Doru Radu


 120. Sunt uimit de multimea reactiilor la interviul fratelui Ton. Am urmarit toate postarile de pe acest blog referitor la subiectul Iosif Ton si m-am tot gandit daca sa scriu sau nu…

  Acum suntem cu totii gata sa aruncam cu piatra in acest om pe care tot noi recunoastem ca Dumnezeu l-a folosit ani la rand.
  Chiar asa? Omul asta nu are nici o sansa de iertare la in fata noastra?
  Am tot respectul fata de fratii Paul Negrut si Vladimir Pustan insa cred ca reactiile care le-au avut sunt putin cam deplasate rau intentionate… Dumnezeu stie cel mai bine ce e in ascuns… in mintea omului…

  Chiar asa suntem noi chemati sa judecam si sa punem la zid un om?
  Cine suntem noi sa o facem?

  Eu recunosc ca nu sunt un mare fan Iosif Ton. Sunt multe lucruri care nu imi plac la domnia sa, dar nu ma apuc sa dau cu caramida in el.
  Apreciez foarte mult curajul care l-a avut sa scrie acea marturisire, iar apoi sa o declare la BBC constient ca isi va pata cu asta toata munca.

  Chiar nu e de inteles perioada lui de slabiciune? Perioada lui de dezicere de Dumnezeu?
  Oameni buni, in special cei tineri… cati dintre voi nu v-ati dezis de Dumnezeu si nu o recunoasteti public? Cati din pastorii nostrii nu au avut momente asemanatoare si nu le recunosc?
  Acum suntem buni sa lovim acest om care a avut o astfel de perioada, dar s-a intors si dupa aceea a suferit pentru convingerea lui Domhul Isus Cristos…

  Eu nu vin cu argumente teologice pentru ca nu sunt domeniul meu, insa vin ca om… si stiu ca Isus m-a chemat sa imi iubesc fratele asa cum e el, si nu imi da dreptul sa ridic piatra asupra lui pentru ca nici eu nu sunt mai bun.

  Inchei dorind ca Dumnezeu sa aibe mila de noi toti si sa ne binecuvanteze cu cat mai multa dragoste.

  Referitor la scrisoarea fratelui Ton posta mai sus, vreau sa va spun ca eu am fost cel care am preluat-o de pe http://www.santinela.com si am postat-o aici, folosind ca nickname „Singuratic” si nicidecum fratele Ton, cum au crezut unii. Exact asa a si fost am postat-o pe la 3 noaptea. 🙂


 121. Priveam aseara dezbaterea de la TVR privind colaborarea cu securitatea a BOR.

  La um moment dat mi-au dat lacrimile privind intreaga istorie a biserici cu precadere in ultimi 50-100-200 de ani si am întrebat în sinea mea,

  Doamne de ce ingadui ca biserica ta sa fie atât de terfelita si mai ales de ce ingadui ca draci sa dantuiasca in sfântul altar? Pâna când Doamne Cuvântul Tau este fara putere si terfelit de aceste satane?

  Pe când stam eu si plângeam starea Sfintei Biserici a Domnului Iisus Hristos vine duhul de lumina de la Dumnezeu, adica Sfântul Duh ca altul nu putea sa fie si-mi arata in memorie intreaga istorie cu tâlcuirile sale duhovinicesti. Dar mai vine un cuvânt, cica ; sa nu le spui nimic nici la uni nici la alti.

  -Pai de ce Doamne, biserica Ta se pierde si tu dormi in paradis, ca eu asa vb cu Domnul ca cu un frate , tata si bun prieten, îi zic tot ce si cum ma doare pe direct,fara vrajeli intelctualist-teologic-invatate.

  Si cum stam eu intepenit de uimire a ceea ce vedeam prin ochii minti (deci duhovniceste) vine un greu cuvânt in mintea mea care nu poate fi spus, dar am sa il redau in simplitatea si adâcinmea Sfintelor Scripturii.

  De .. ani de zile, cine este spurcat , spurca-se,cine este curat curateasca-se, asta este vremea ta, ferice de cine striga Numele Domnului ca aceala tot mai are scapare, vai de cel ce nu chema Numele Domnului. Si atunci am întrebat pe Domnul in mintea mea.

  -Si cu astia ce faci?

  Raspuns in duh

  -De astia nu ar fi fost ingaduiti nici tu nu ai fi…

  Si am plâns cu si mai mare amar ca lumea a parasit pe Bunul Dumnezeu, pe care l-am vazut(tot în mintea mea), cum sufla duh de viata peste om si asta vedenie ma coplesi cumplit, de nu am putut raspunde decât atât

  -NU este posibil asa ceva Doamne!

  -Ba asta va fi scrâsnirea dintilor, de care v-am vorbit cât eram cu voi.

  Voi veti spune ca sunt off topic, pai sa fiu, dar sa fiti si voi din aceia sinceri care cheama Numele Domnului.

  Chemati Numele Domnului, Chmeati Numele Sau peste voi, ptr ca biserica a iesit din istorie, de mult a iesit, ce a fost si este si vedeti, nu este decât satana care sa prefacut in inger de lumina si va însealat.

  Nu mai zaboviti si nici nu va mai uitati la netrebnici, voi uitiati-va în sus si, tot mai sus fie fiecare ce citeste aceste rânduri.

  Privitor la voi asa-zisi pocaiti, pai sa va lumineze Dumnezeu si asupra dvs-stra, ca eu daca va zic ceva ma blestemati sub asa zis cuvânt de binecuvântare, ptr ca voi când ziceti ca binecuvântati , de fapt blestemati, aici este cu adevarat numai si numai adevarata întelepciune ca sa vada unde si când se produce blestemul, vaisi iarasi vai de ceeei care au ochii sinu vad (adica asa-zisi pocaiti)


 122. pt – stie Domnul October 24th, 2007 at 12:37 pm

  ai vorbit mult si ai spus cam putin , adica 50 %

  astept sa spui alternativa , ce-i de facut ??? . . . . . . . sa mergem la ORTODOCSI ?

  stiu ca nu la cei rai , dar sa mergem si sa- i cautam sub staruinta si calauzire pe DUHOVNICII ADEVARATI , pe PARINTII IMBUNATATITI si INDUHOVNICITI ? ? ?


 123. nu ma intereseaza unde mergeti sau unde stati.Treaba si drepturile dvs peste care nici Dumnezeu nu se baga.

  oi fi vorbit eu mult, dar nu va depasesc pe dvs care sunteti vorbitori fara mesaj, super profesionisti la acest capitol.

  Ce este de facut? Hm, pai asculta cineva? Nu cred ca ar da ascultare unul ptr ca nu interesele Biserici lui Hristos le cauta ci fiecare pe a-le sale, nu din unghiul Domnului se priveste ci al materiei, nu se mai lasa Sfântul Duh alege/decide ci duhul omului care asa cum stim mai este si indracit, abia scapa omul religios de influenta nefasta a duhurilor nevazute a dracilor, numai ca bag eu seama si crestini ajung azi a fi stapâniti de aceste duhuri,altfel Biserica lui Hristos nu ajungea fi exclusa din istorie

  acu zisai mai mult de 50%?


 124. @ stie Domnul October 25th, 2007 at 3:22 am – care domn ?? … defineste-ti Dumnezeul din vesnicie in vesnicie , caci romanii au o vorba : ” spune-mi ce Dumnezeu ai ca sa-ti spun cine esti ” .

  sa-ti explice batranul -mosul pe scurt cu ISTORIA

  nici nu trebuia sa se ajunga la APOSTAZIA ” sfintilor Constantin si Elena ” caci eu dupa cat m-a ajutat DUMNEZEUL Vietii am intzeles ca inca inainte de anul 300 dupa HRISTOS Biserica a inceput sa cada , dar sa cada asa rau de tot , si sa se Indraceasca .

  asa ca, parerea mea este ca descoperiile si dialogurile tale cu DUMNEZEUL care-ti spune ca Biserica a cazut acum 150 – 200 sunt total gresite si de la Tatal minciunii .


 125. mai nea Roma-nia

  incepi sa vorbesti mult si prost. La ultimul tau mesaj nu trebuie sa se raspunda, pentru ca se comite un pacat.

  Daca ai fi cu adevarat pocait ai avea ochi sa vezi, dar ptr ca pocainta ta este de fatada, adica super teoretizata de care faceti prea multa parada.

  Faptul ca detineti si voi o parte din samânta buna, nu inseamna ca nu aruncati si neghina pe care semantori vostri nu o mai poate diferentia, nici nu au cum ptr ca ei nu sunt chemati pentru o asemena lucrare. Si asta poate ca nu ar fi nimic daca sa-r limita doar la aruncat samânta, dar ei se mai baga si in treburile lui Dumnezeu, adica lucrarea Sfântului Duh. Mesajul tau refelcta fidel astfel de samantori si a lor neghina .

  Te rog sa ma scutesti ptr ca nu mai intru in acest blog, nu ma intereseaza miscarea voastra, iar cu indivizi de genul tau nu stau de vorba.


 126. @ STIE d

  multumesc si Domnul sa va binecuvinteze pe toti cei care sunteti dusmani ai mei si nu ai LUI .


 127. sunt foarte multi securisti care au o vorbire pusa la punct cu doctrinele ,ca asta au facut tot timpul cum sa trisez printre pocaiti ,si vedeti bine ce argumente au bine tilcuite ca nici nu te duce capul.
  va spun un lucru:
  daca apar o mirsavie ,cu siguranta am musca pe caciula,nu cred sa fie acela care apara pe turnatori mai pocait ca Domnul Isus .
  deci reperul care la dat DOMNUL ISUS a fost acesta, la intrebarea ucenicilor :cum ai vom cunoaste?
  si DOMNUL ISUS a raspuns :dupa ceia ce fac .
  aceias problema discutau ucenicii cu DOMNUL ISUS .
  despre vinzatori si cum s ai scoata dintre ei .
  DOMNUL le a aratat neghina ca era vizibila si ucenici au avut sabii la briu si cutite pina in noaptea in care a fost vindut ,si ei au pus problema imprastieri maruntaelor fizic ca la iuda si nici de cum de lucrare . sa nu i smulgem .
  ucenici au vrut fizic sa i curate ,si Domnul a zi nui smulgeti chiar daca este neghina.
  vreau sa va spun cind smulgi o planta moare fizic .
  deaceia vinzatorii trebuesc tinuti departe de lucrarea lui DUMNEZEU ,si lasati doar printre noi.
  va spun ca nechina va ramine nechina ,nici o data griu .
  nu incercati sa va imachinati ca va iesi vreo data din nechina griu.
  ca Domnul le a dat sentinta de a arde.
  nu va opuneti focului lui Dumnezeu ca va ardeti.
  nu aparati ce Domnul condamna.
  ce aspus DOMNUL A ZIS.


 128. Asta da înteleapta atitudine Slava Domnului, altfel nu raspundeam, aici.
  ……………………………

  @ STIE d

  multumesc si Domnul sa va binecuvinteze pe toti cei care sunteti dusmani ai mei si nu ai LUI .

  by ROMA __ NIA October 25th, 2007 at 10:23 am


 129. sa nu va fie cu suparare la ortodocsi ce zic acum , si altii pot sa invete din asta .

  o iau gradat de sus in jos – de la cel mare la cel mic

  nicaieri in BIBLIE nu se scrie sa BINECUVANTAM sau sa ne Rugam pt. SATAN , dar nici pentru oricefel de demon .
  ( dar nu scrie nici sa-i Blestemam noi , cred ca din cauza ca aici se va aplica prima data vorba DOMNULUI : ” Razbunarea este a MEA ” . deci a lui este si Blestemul .

  La fel despre dusmanii Domnului dovediti ,consacrati , sau pe care DOMNUL ni descopere si ne incredintzeaza ca sunt DUSMANI ai Lui . ( pt. ca Domnul stie ca nu are rost si ar fi o pierdere de vreme = munca fara roade =efect ).

  in schimb , Fratilor ( si acum si uneori cand cred de cuviintza folosesc FRATILOR ) ni se spune sa ne rugam si sa BINECUVINTAM doar pe Dusmanii nostrii , tocmai pentru a ne vindeca noi mai intai de Orbire si BARNA si a-i vedea prin Credintza , in viitor , ca si mantuibili … asa cum ii vedea si ne indeamna si pe noi , HRISTOS .


 130. bine ai spus ca a inbracat haina victimei peste suba de calau .
  chiar tu ai spus de haina nedreapta care a inbracato.
  atunsi care pocainta ?
  numai bine


 131. Esenţa minciunii diabolice este că ea stăruie chiar în rostirea celui mai evident, mai logic, mai raţional lucru. Este o proiecţie infinit duală a aşa-numitei „identităţi inverse”, a cărei intuiţie formal-matematică o găsim în concidenţa laturilor unghiului de 360 de grade cu cel de 0 grade. Demonul, fiind lipsit de identitate, poate juca perfect orice rol, poate plastografia orice, dar mai ales îţi parazitează propria identitate punându-te într-un conflict ireductibil şi labirintic cu tine însuţi, după cum el însuşi este ireversibil fracturat în sine însuşi.

  Chiar şi rolul tău îl poate juca genial şi fabulos, încât până la urmă te înlocuieşte pur şi simplu, iar tu ajungi propriul tău spectator într-un suflet tot mai mai rece şi tot mai pustiu. Numai smerenia şi crucea – ca matrice a luminii, îl dă pe faţă lasându-l să fie; îi spune irezistibil şi la cel mai adânc nivel „Fii ceea ce eşti!”, adică îl restituie lui însuşi, lipsei sale de identitate, abisului în forma sa infernală şi veşnică.


 132. Incercarea credintei va fi coordonata tot de liderii nostrii

  http://laurentiudumitru.ro/blog/2007/10/30/ceremonie-a-cavalerilor-de-malta-in-catedrala-ortodoxa-din-timisoara/


 133. Eu am fost adeptul simplitatii si modestiei si in viata si in pocainta. E adevarat toti vrem dreptate si verticalitate. Cu ce pret. Oare care a fost pacatul lui Luther ca unii au inteles gresit reforma demarata de el si au murit mi si mii, masacrandu-se. Am ajuns sa recitam poezia ” vreau sa iubesc pe fratii mei”… si nu mai pot? Eu stiu ce a facut fratele Iosif pentru Romania si pentru lumea intreaga si stiu si meritele fratelui Paul Negrut. Ceea ce ma doare este ca in timpul acestor discutii , multi , multi crestini au suferit cumplit. Cu unii am vorbit si eu. Si au pus intrebarea: cum se poate si de ce se intampla asa. Doi oameni atat de mult admirati in Romania au ajuns la conflict deschis. Stiu.. Vrem adevarul. Atunci sa ne marturisim cu totii. Pe net, in ziare. Cine continua. Eu sunt gata. Nu am nimic de pierdut. Cine va vindeca inimile acelora care au trait viata de pocainta hranindu-se cu predicile fratelui Iosif, cine striga la Dumnezeu pentru acela care a avut viziunea unei ganeratii de pastori si evanghelsti, care sa impanzeasca Romania,lumea, a editurii crestine, a Institului Biblic etc. Da, el este fratele Iosif. Si altii au continuat lucrarea inceputa de el. Eu nu am stat la cafele cu domnia lui, ci l-am ascultat zi de zi, pe viu, ani la rand, si a imprimat in noi dorinta de a-l sluji pe Dumnezeu. Atat stiu despre el. Si nu vreau sa stiu nimic mai mult. Ii sunt ascultate predicile si in Canada si in America de necrestini, care nu vor sa stie de nici o securitate numai sa-l gaseasca pe Dumnezeu. Petru l-a tradat pe Isus, pe fata. Probabil daca era dupa noi nu mai ajungea apostol in veci!

  Cu respect,
  Teo, Montreal


 134. Nu stiu daca pot scrie un lucru f.adevarat despre Ton,pe care il stiu de vreo 10 ani si nu lam stiut de la inceputul pocaintei mele,ca sa nu ma clatin,asa a a vrut Cineva
  l am aflat mai tarziu
  totusi este important sa ii stim parerea lui despre acest lucru
  Este ceva in afara de colaborarea cu securitatea,pe care Ton nu l a marturisit niciodata,ca eu sa cred in el, ca si credincios,sau in pocainta lui reala.
  Oricum este sec,dand invatura „ca la carte”

  Cand l am auzit prima data la o conferinta ,duhul meu l a respins,din capul locului

  Dupa conferinta am aflat si as vrea sa stiu,cum poate explica el,ca atunci cand a cazut,a scris o scrisoare unei surori dintr un orasel mic),in care scria urat despre Domnul Isus,nu despre fratii mici si umili de pa pamant, ci despre Creatorul nostru,ii pot da personal numele surorii,si orasul

  Daca a putut dupa ce a fost „deja pocait” sa spuna rau despre Domnul,atunci s a pocait a doua oara? apoi a devenit mare predicator?
  Inteleg ca poti sa cazi in una sau alta,dar nu am inteles,cum poate cineva care L a cunoscut pe Domnul Isus,sa scrie asa tocmai despre El
  Cum de a ingaduit Domnul asa o cadere?din pricina mandriei?
  Toti putem cadea ,dar „daca ne marturisim unii altora pacatele”si Domnului,El ne iarta
  Daca a putut sa cada asa de rau,dupa ridicare si ieertarea pe care a cerut o(banuiesc) Domnului,trebuia sa marturiseasca public,
  Dar a ascuns greseala aceasta
  A spus,a scris de fapt, ca Domnul nostru Isus era un sarlatan
  Apoi s a dezvinovatit ,mai tarziu ca un profesor , de la seminar i a insuflat aceasta,marturisire facuta nu stiu in ce context

  Daca marturisea fratilor,cum satana i a jucat asa o festa…. il intelegeam
  dar a ascuns

  Sora care a primit scrisoarea(care facuse seminarul prin1935_40 parca) nu a mai primit alta din care sa reiese ca ii para rau lui Ton
  Pentru mine el este un om ,care a gresit ca toti oamenii desi el nu se considera ca toti oamenii,eu personal l am auzit spunand inainte de predica ca are 6facultati….
  Dar nu s a pocait niciodata,
  pentru ca am fi aflat toti
  acum sa aflu si acest lucru cutremurator,
  e tare greu sa auzi ca unii au fost paraciosii,de asta ei n nu au suferit in regimul comunist
  Are f. multa mandrie si daca am incercat sa abordez un subiect este f.rece,nu are caldura sufleteasca

  Daca ar fi fost asa nu ar fi luptat cu inversunare impotriva ortodocsilor,de la amvon si in scrieri
  sau poate a avut lumina ca acestia is proscrisi si GATA!
  Sa vorbim impotriva lor”pai nu a murit Domnul si penru ei?”
  Deci propavaduia o evanghelie care nu iarta pe ortodocsi,spunand multe lucruri neadevarate,poate ca nici pe …..mincinosi atunci

  Nu s ar prezenta cu cele 6 facultati,cand predica,ci smerit ar spune tuturor oricand,cat de tare a gresit fata de Domnul nostru Hristos si ca pe toate(aceste scoli,le considera ca pe un gunoi)

  Fr.Negrut,singurul care desi era presedinte de uniune,n a luat salar de la stat, ca ceilalti farti presedinti de uniuni(,ce are statul cu biserica?)este un om integru,pe care il doare falsa pocaintaNu mi se pare ca a reactionat iesit din comnun,dar probabil ca stie si alte lucruri si ii e greu sa mai accepte duplicitatea crestinilor


 135. 1 dupa ce te ai pocait sincer,Dumnezeu nu te lasa sa te sfarame oamenii credinciosi si necredinciosi,dimpotriva, in dragostea Lui te ia la EL inainte sa te sfasie omenirea , nu te lasa la cheremul ei
  ba chiar iti acopere toate pacatele,le arunca in marea uitarii
  Nu am auzit nici un credincios ca Domnul sa il faca de rusine cu pacatele pe care le a iertat!(Putea arde dosarul,putea deceda etc)Nu asa e Domnul nostru!

  Mandria merge inaintea caderii,si acum e tot mandru,si cu lux de amanunte vorbeste de altii,ca si cand ….

  Sa arunci piatra se potriveste aici ,ca nuca in perete:

  Dati afara raul acela,nu stati macar la masa ,cu unii care macar ca si zic frate….

  Unde ati mai vazut disciplinarea din vremea apostolilor,la care adunare?

  noi nu dam cu piatra ,ca s ar putea ca ricoseze,fals.Daca trebuie sa ricoseze,inseamna ca ne curateste,nu era vorba de credinciosi acolo

  unii au fost schingiutit si altii fac o fala,dintr o rusine,care nu au putut o ascunde ,pentru ca Cineva nu a mai ingaduit

  sa nu uitam ca a fost pocait, s a lasat si iar a fost pocait nu venea direct din lume

  apoi cenusa si sacul le a lasat altora si a inceput sa bata in ortodocsi,de ce?
  pentru ca stia ce au suferit in inchisori,unii ca nichifor crainic,v.gafencu ( care a renuntat la penicilina lui si i dat o fr.Wurmbrandh,desi era si el cu TBC),CalciuDumitreasa,Antonie Plamadeala,mircea vulcanescu,radu Gir,Galeriu

  nu aveam voie noi sa condamanam ,pe cei de afara,,noi trebuie sa ne curatam csa noastra ,cum zice Pavel

  Daca Domnul a ingaduit sa mai fie intre noi,inseamna ca mai asteapta sa se pocaiasca cu adevarat

  iar smerirea e din cauza ca nu s a smerit singur,cu noi toti face Domnul asta mereu

  Apoi scopul disciplinarii,este si curatirea Trupului lui Hristos si indreptarea pacatosului si „mustrarea „,ca si altii sa priceapa ce misiune avem noi pe pamant

  Niciodata unii oameni,chiar necredinciosi,de dragul semenului,nu ar fi dat pe mana securitatii pe semenii sus,

  de ce l a lasat Domnul sa urce atat de sus?
  a asteptat sa se pocaiasca,dar caderea i a fost mai mare,ca a cazut de la mai mare inaltime,

  oare Dumnezeu accepta situatia aceasta „intamplator?”

  Pe urma ton nu venea din lume,a intrat in biserica , a trait vanzandu si fartii…Iuda nu a rezistat mult cu constiinta incarcata,cum poti dormi atatea nopti,cand stii ca sora Maria sau fratele gheorghe e batut,schingiuit,nu e vorba numai de pacat ci de o mare cruzime,care a tinut atatia ani,ce constiinta a avut,ce fel de om?tortionar?

  Iuda a facu odat pacatul si l a mustrat constiinta,s a cait,dar nu s a pocait

  dar sa il faci iar si iar si sa tot invoci cadrea,caderea de la ce?de la cele mai simple si umane sentimente

  iti e mila daca vezi ca cineva chinuie un cal sau un caiine!


 136. @ Theo November 4th, 2007 at 4:37 am

  imi place ce ai zis

  si altii au tradat si dupa noi nu ar fi fost nimic , decat Mizerii de pacatosi deabia iertati , deabia primiti la coada ” Bisericii ” .

  cam la fel cu Petru , Pavel , etc …


 137. @ crin alb

  nu o sa intind la lungi explicatii si asa nu sunt bun la argumentari logice si bine argumentate si nici sa sintetizez = sa surprind esentialul .

  dar pot sa te incredintez ca daca nu o sa abandonezi cautarea o intelegi mult mai multe decat atat .

  @ pt. toti fratii adevarati : ” cei priceputi vor intelege ” .

  priceputi = alesi = cu inima priceputa = care umbla cu Dumnezeu .
  Domnul va va arata in ce fel de vremuri traim .


 138. Am citit ce au scris unii aci si as vrea sa spun ceva care poate va suna prea dur si prea explicit, ceva pt cei care vorbesc de detalii cu referire la modul in care se pocaieste cineva: Ia spuneti voi dragilor, de cate ori v-ati dus la biserica, la frati, la pastor, la cine vreti voi, sa va marturisiti toate mizeriile personale pe care le-ati trait sau unii le mai traiti inca? V-ati marturisit in detaliu toate poftele, toate curviile (conform afirmatiilor Dlui Isus oricine se uita la o femeie ca sa o pofteasca a si curvit sau preacurvit cu ea in inima lui). V-ati marturisit toate mizeriile privite sau infaptuite in ascunzisurile vietilor voastre, si nu vreau sa devin mai concret de atat…. si sa nu mai vorbesc de atatea alte pacate “mai mari sau mai mici” desi evident ca toti stiti ca asemenea categorisire nu exista in viziunea lui Dzeu. V-ati marturisit? Nici macar aici pe blogul asta nu ati face-o, nici macar sub protectia anonimatului. Nici in rugaciune voastra personal cu Dzeu nu cred ca sunteti foarte expliciti. Poate ca unii pot raspunde afirmativ la asemenea intrebari, desi ma tem ca ar trebui zilnic sa aloce un timp substantial marturisirii pacatelor specific si in detaliu in fata cuiva. Dar sunt convins ca cei mai multi nu au facut-o si nici nu sunt dispusi sa o faca vreodata. Asta nu inseamna ca unii dintre voi nu v-ati pocait real si autentic de ele si ca Dumnezeu nu v-a iertat si reabilitat, numa’ ca nu ati intrat si nu ati intra in detalii cu nimeni referitor la aceste pacate. Nu ca ar fir au sau ca nu as incuraja asa ceva. Doar Scriptura insasi ne spune “marturisiti-va unii altora pacatele ca sa fiti vindecati”. Dar cati o fac, sincer!? Acuma problema e ca de ce nu o fac? Un raspuns simplu si general ar fi in cuvintele acestea pe care le-am citi candva: “Biserica, din pacate, este una din putinele armate(daca nu singura) care isi impusca ranitii”. Ar fi multe de spus si as putea sa dau mai multe exemple dar sunt convins ca fiecare va puteti gandi la cateva pe care poate le stiti personal. Frati care au indraznit, auzi, au indraznit sa asculte de Scriptura si s-au dus la frati sau pastor sau la biserica sa marturiseasca un pacat sau o problema de alta naturaa, in speranta ca vor gasi ajutor, rugaciune, vindecare asa cum zice Scriptura. Si in loc de asta, s-au regasit “raniti impuscati”, distrusi spiritual, emotional, relational, si daca cumva au cutezat sa mai mearga la acea biserica, din proprie initiative, nu ca cineva din fratii care i-au “judecat” si disciplinat sau exclus,i-ar fi cautat cu dragoste ca sa ii reabiliteze sis a ii ridice, nu, ci daca din proprie dorinta au mai mers la biserica, chiar dup ace s-au pocait authentic, au fost tinuti undeva in spatem, pe ultima banca, stigmatizati pnetru restul zilelor. De aia nu prea merge treab cu marturisile intre frati nu-i asa? In privinta asta, as indrazni sa spun, ca mai bine merge treaba cu marturisirile la catolici. Dar daca asa ar ace Dumnezeu, cum face de cele mai multe ori asa numita biserica Lui, care ar trbuie sa ii reprezinte caracterul, oare cum ar fi, cum am fi? Ar mai fi ceva sau cineva? Toti oamenii, absolut toti, am fi pe o imensa ultima banca a universului, si ar fi unica banca a universului. Mark Twain spunea parka daca bine imi amintesc: “In heaven you go by favor, if would be by merit, you would stay out and your dog would go in”. Asa ca de asternut vorbe si pareri pe blog-uri nu e deloc greu. Fiecare ne stim cine suntem si cum aratam in cele mai infundate unghere ale fiintelor noastre. Imi amintesc ce imi povestea acu cativa ani buni in urma, un tanar care a mers sa dea examen de admitere la Univ. Emanuel din Oradea (de fapt nu stiu daca era univ inca pe atunci, oricum erau multi din actual conducere). Voi fi foarte dur poate si explicit in acest exemplu, dar il spun pt ca e unul graitor in ce priveste problema pe care o ridic vis a vis de pacat, pocainta, marturisire, detalii etc. S-a dus acest tanar la admitere, si mi-a marturisit o chestie care m-a socat. La interviul pe care l-a avut acolo cu cei care erau acolo din conducerea scolii, printre alte intrebari si raspunsuri, asa brusc si fara nici un fel de bun simt, ca sa nu zic mai mult, i s-a pus urmatoarea intrebare: “Spune-mi/spune-ne, tu te-ai masturbat vreodata?” Voi ce ati fi raspuns?! Imi pare rau ca nu i-a venit in minte tanarului, dar e de inteles la un asemenea soc, sa ii/il intrebe inapoi foarte senin: “Dar d-voastra?” tare as fi fost curios sa vad ce ar fi raspuns respectivul/respectivii. Sau dand dovada de mai mut bun simt si delicatete, ar fi putut raspunde tanarul acesta in felul urmator:”Raspunsul meu este acelasi cu cel pe care l-ati da d-vostra, sau ar trebui sa il dati d-vostra daca ati fi sinceri cu voi insiva si cu Dzeu”. Acum, ce ziceti voi? Ce sa zic la asa ceva!? Marturisire a pacatului? Chiar daca una fortata, impusa, ca la securitate, ca tot vbeati aci de securitate si cele vremuri. Asta a fost? un bun prilej de marturisire a pcatului penteu tanarul nostru? Sau sa zic, pe langa faptul de a fi socat evident de ce am auzit, ca asta este de o grozavie si dobitocie si nerusinare rar intalnita? Daca asa ar face Dumnezeu cu noi, cum am fi oare?! Sau mai bine zis, am fi oare? Oare, respecatbilii domni din acea comisie de interviu, cum ar fi raspuns la acea intrebare si cat de detaliat? de cand , cum, de cate ori, cand ultimadata? Rusine, ce rusine. Nici nu vreau sa mai insit pe asta ca e prea grozav si rusinos ce au facut si sper ca aceasta practica nu mai exista si azi,si sper ca se ia drept exemplu gingasia si delicatetea si finetea cu care ne trateaza Dzeu pe fiecare, chiar si in cele mai mizerabile clipe ale vietilor noastre, cand nici noi insine nu ne-am iubi, cu cata dragoste se apropie El si vorbeste, si iubeste si cheam si ne face sa ne intoarcem. Sigur El nu acopere sau neaga gravitatea si hidosenia si duhoarea pacatului nostru, dar nu ne scoate ochii cu el, intr-un mod brutal si respingator, desi El, este singurul care ar avea tot dreptul s-o faca. El imbratiseaza cu dragoste, cheama cu gingasie, leaga rani cu delicatete si restaureaza fara remuscari si fara santaje. Asta ma- impresionat intotdeauna cel mai mult la Dzeu si asta m-a facut sa vreau sa traiesc cu El si pentru El. Asa isi castiga El credinciosii si copii. Asta e marea diferenta pe care o are Dzeul crestinilor.Oricum, imi pare rau de asa exemplu, dar l-am dat ca sa intelegeti ce vreau sa spun cand vbiti despre pacat, pocainta si marturisiere si detalii. In cele din urma, fiecare ne stim ce si cine si cum suntem, si nu in cele mai negre momente si locuri din viata noastra, ci zic si eu cum zicea un mare cantaret american : “in my best moments in life, I am still nothing but a sinner saved by Grace”. Hai, acuma scoateti-mi ochii si mie cu “erorile teologice” care se gasesc in aceasta afirmatie :). In fine, ideea este, fiti onesti, pana in toate adancurile voastre sinceri cu Dumnezeu, care oricum ne cunoaste mai bine decat ne stim noi insine, si sinceri cu voi insiva. Aici incepe adevarata pocainta. Si inca ceva as adauga si inchei, vis a vis de acest termen,pocainta, este ceva ce trebuie practicat zilnic (sunt convins ca stiti asta)si nu e ceva ce se regaseste ca si un reper in timp, undeva, candva, acum 40 de ani sau acum 4 zile. Aia e altceva, o hotarare, o marturisire, un legamant, etc, ci e ceva ce tb sa se regaseasca astazi, azi dimineata, astazi, diseara cand mergi la culcare, de faptde indata ce iesi de pe blogul asta pt ca probabil deja ai savarsit, poate constient sau inconstient cateva pacate. Scuze ca vb de lucruri pe care le stiti cu totii dar nu stirca sa ni le mai reamintim unii altora. Eu nu zic deci, in idea ca “cine este fara pacat sa arunce primul …” ca tb sa acoperim pacatul, cosmetizam si etc ce s-a mai spus aici. Sigur ca nu. Eu spun, du-te tu intai dragule si marturiseste ce ai facut aseara in farta computerului sau telvizorului sau in pat, sau pe strada sau in gand sau unde vrei tu, du-te si marturiseste bisericii din care faci parte sau pastorului sau aci pe blog, si apoi vino sa vorbesti despre deatilerea pacatului in pocainta s.a.m.d Deci sa nu mai emitem judecati cu privire la cine are sau a avut o pocainta utentica sau nu. Incepe cu tine si eu incep cu mine si tot asa. Marturiseste tu in detaliu deci pacatele-ti si mizeriile-ti si apoi vorbeste despre altii si despre ce inseamna pocainta autentica si cum trebuie facuta, cat de detaliat etc. Ma repet: fii sincer tu cu tine si tu cu Dzeu, acolo incepe pocainta autentica si acolo se traieste zilnic in pocainta autentica.


 139. Cu riscul de a fi enervant, vreau sa mai fac insa o precizare. In nici un fel nu am scris aici ca sa-l apar pe fratele Ton sau pe altii despre care s-a mai scris in legatura cu fosta securitate. Nicidecum. Legat de colaboratorii fostei securitati si eu zic ca adevarul e bine ca a iesit la lumina, pt ca din cauza unora ca ei au suferit si poate au murit multi. Dar, atentie, asta nu de dragul de a-i terfeli si nenoroci, desi ca oameni, din dorinta fireasca de razbunare si oripilare fata de ce au facut unii, ca Tunea sau Talpos sau Bunaciu, ca sa dau numai cate va exemple, am vrea asa ceva. Dar dorinta lui Dumnezeu ar fi ca ei sa se pocaiasca sincer si sa se schimbe. Acuma, legat de Fr Ton, el si Domnul stie cum si cat de sincera a fost pocainta Lui, si din cate stiu eu, dupa turnura din viata lui, nu i-a fost rusine sa vb de caderea aceea din viata lui si de pocainta lui de multe ori in predicile sale, chiar a si luptat impotriva lor, dac nu ma insel si scris impotriva lor. In fine, Dzeu stie si el, iar Scriptura spune ca dupa roade ii veti cunoaste. Cat despre unii ca Tunea si Talpos si Bunaciu, aci nu stiu, nic macar cat stim de fr Ton ca ari fi existat o pocainta de vreun fel vreodata. De ce? Pentru ca la fr Ton am auzit de ea, dar la astia nu numa ca nu am auzit, dar au si fot mari si luminati si preasfinti lideri spirituali si in continuare, si li s-a dat cinste si onoruri si li s-au scris elogii. Ei, aci e problema. Ok, ai fost constrans si ai fost slab, si ai colaborat cu securitatea, e frica pt familie, sau chiar viata ta, eu poate as fi fost cel mai slab si as fi cedat si mai usor, pe cand alti au murit pt au zis nu sau au fost inchisi, si acuma sa vii sa te pui pe un piedestal si sa te dai mare slujitor la Dlui si al fratilor, sis a primesti elogii, fara sa ai nici cea mai mica remuscare si smerenie. – parca si acuma il vad pe Talpos si Bunaciu cu capetele pe sus, inganfati si plini de sine cum sunt. Ai sa-mi zici patratosule ca de Bunaciu, stiam cu toii ca a colaborat ca doar el a spus-o de n ori. Asa e, dar el s-a laudat cu asta, se mandrea cu asta, si mereu se justifica pt cea afcut si ca a facut bien si de fapt in interesul fratilor. Cel putin de 2 ori l-am auzit eu si alte cateva sute de oameni carel-au ascultat facand asta si vb despre asta cu acea mandrie ca el a facut asta pt frati, pe cand alti fugeau sau luptau impotriva sistemului, in loc sa le pese de frati. Dezgustator. Dar si daca nu ar fi fost sa se laude cu asta, sa scrii tu carti e istoria baptistilor, sa te omagiezi pe tine si pe altii catine, sa primesti asa laude, etc, asta e problema. Ex de diferenta de pocainta intree David si Saul sunt graitoare, judecati voi singuri. Deci, ca sa nu-mi ziceti ca nu sunt consecvent cu argumentul meu de mai sus, cu detalierea in marturisire s.a.m.d, eu nu astept marturisrea lor in detaliu cum au colaborat si ce exact au facut si cu cine, si pe cine au vandut si afectat dintre frati. desi de unii s-a aflat foarte clar si s-a scris si foarte bine s-a facut, tocmai din ratiunile de care vb mai sus,c el putin cu privire la unii ca Bunaciu si Talpos, dar asta e, s-au aflat detalii despre Tunea, marele predicator si pastor si secretar al uniunii, care nu numai ca colabora cu Securitatea, nu numi ca era ofiter de securitate, nu numia ca frecventa cluburile de noapte ale securistilor, dar si se ducea ccu tot felul de femei dupa ce iesea de acolo, dar astea le stiti cu totii din ce s-a scris. deci problema cu e ca ca ce ai facut si cat de grav, ci sa te pretinzi in continuare, farasa exite o pocainta de vreun fel, (cum a fost de ex la fr Ton, asa cum zice el ca a fost si el si Dzeu stie cum a fost, dar stim cu totii ca a fost si l-am ausit in predici nu o data de caderea lui – din nou nu sunt apologetul nimanui, ci vreau doar sa subliniez o diferenta) sa pretinzi in continuare ca tu esti marele om al lui Dzeu si pastor si director de seminar si sa umlbi cu capul sus inghitind la laude si aplauze, asta e de-a dreptul gretos. Si asta veem la unul ca Talpos sau Bunaciu. Eu am zis, cred in reabilitarea lui Dzeu, si asta inseamna ca Dzeu te poate folosi si dupa, intr-un mod extraordinar, indiferent de ce ai facut candva. Dar e una, sa o faci ca unul smerit care nu ti-e rusinesa spui cine ai fost, dar te doare si iti amintesti cu durere si tristete si ce mare si bun este dzeul care te-a iertat si reabilitat, si alta e sa fii cu capul pe sus si sa te lauzi cine esti tu si ce faci tu si ce ai facut tu si sa fi gata sa primesti elogii. Care il cunoasteti pe Talpos, spre exemplu, stiti despre ce vorbesc. ca sa nu mai vorbesc ca pe unii ca Ton, macar ai vazut ca Dzeu i-a folosit extraordinar la nivel national si mondial, dar pe unul ca Talpos, la ce l-a putut folosi, inafara de faptul ca s-a follosit el insusi de el sa se tina de putere si de scaunul lui de la seminar si sa sterorizeze pe altii si pe studenti. Un om asa de mic, exact asa cum zicea fr Daniel Mitrofan in cartea sa: “Pigmei si uriasi”. Unul ca Talpos, chiar a fost si este un pigmeu si la propriu si la figurat. Deci daca e sa vorbim despre fosti icolaboratori s.a.m.d. discutia ar trebui sa fie in alta parte si pe cu totul alte persoane. Unii s-au pocait si au slujit lucrari mari cu Dzeu, altii nu numia ca nu s-au pocait, dar s-au si mandrit, au si umblat si umbla cu nasul pe sus, si nici nu slujesc la nimic, nici oamenilor nici lui Dumnezeu, decat fac paguba, mare paguba imparatiei Lui si fiilor ei. In fine, inchei aici, am vrut dpar as lamuresc unele lucruri ca sa nu se creada ca eu apar pe cineva sau condamn pe cineva. Doar Dzeu are dreptul sa o faca. Am vorbit mult din fire si eu aici, dar pt ca daca e sa vb, cu totul altele sunt persoanele despre care trebuie sa vb, de care nu ca putem discuta daca pocainta lor a fost autentica sau nu si cand, ci ca la ei nici nu au murmurat de vreun fel de pocainta si mai mult, se lauda si sunt laudati si umpla cu capetele pe sus, in timp ce altii au zacut in inchisori sau zac in mormant din cauza lor. De aceea am vorbit cu atata patima despre asta. Dar, hai..ca nu vreau sa-mi justific atitudinea fireasca in vreun fel. De-acum trebuie sa ma duc sa infaptuiesc ceea ce eu insumi spuneam, sa stau cu Dl si sa ma pocaiesc de ceea ce am pacatuit din fire.


 140. S-a mai facut apel la putina cenzura daca autocenzura lipseste la unii pe aici. Ti-e teama sa nu cazi in extrema Patratosule, sau de ce ii lasi pe unii sa bata asa tare campii?!…


 141. Da, imi era teama sa nu cad in extrema, Beni, dar, desi sint in Paris cu o conectie foarte proasta, ma chinui aucum la 12 noaptea aici, sa cenzurez o chestie aiuritoare.

  sint invadat iarasi de personaje istorice, Decebal si Stefan (cel mare?) care este, de fapt, acelasi tip, are acelasi IP si scrie numai prostii (iata ca rimeaza).

  Nu stiu de ce Atilla se inscrie in aceeasi categorie, IP-ul este diferit, dar are acelasi tip de logoree.

  Oare nu exista ceva si pentru „strins la gură”, daca exista pentru „strins la burtă”, ceva de genul ceaiului de menta?

  Am moderat că şi eu m-am săturat de prostii.


 142. Imi cer iertare ca indraznesc sa scriu ceva iarasi, si poate ca am s-o fac pentru ultima oara, dupa calda primire de care am avut parte. Daca cineva exprima o opinie cu care sunteti in dezacord, „bate campii” si spune neaparat „prostii”? Dar, nu te supara ca intreb Beni, ca vorbesti de cenzura si lipsa autocenzurii si de batut campii. Cu ce anume am batut campii si ce anume din ce am scris te deranjeaza asa tare? Adevarul? Sau faptul ca am fost prea explicit in unele exemple? Imi cer scuze, si nu am sa va mai deranjez.


 143. frate eu am urmat sfatul unui prieten bun si am luat un domeniu si cel mai mic paket de gazduire shi nu regret…


 144. draga Bogujoy, bine ai făcut, eu nu am timp încă de aşa ceva.


 145. Draga Attila, da, m-am supărat şi mă supăr foarte foarte greu.
  M-am supărat că mă iei de fraier. Rabd multe, dar nu să fiu luat de tăntălău.
  Ştii mai bine de ce eşti pentru ultima oară pe aici.
  Ştii mai bine de ce ai avut parte de „calda” primire.
  Uita-te mai bine pe tot site-ul.
  Sint foarte multe opinii diferite de ale mele care sint inca on line, mustrari, chiar jigniri, dar numai doi inaintea ta au mai incercat sa isi schimbe IP-urile si sa penetreze cu orice pret on line, dindu-se tot alcineva, încercînd să mă prostească „la mine acasă”, cum se spune.

  Am răbdare cu oponenţii, chiar şi cu şmecherii, dar mă enervează cei care n-au nici măcar creativitatea minimală de a mă păcăli spectaculos, nici simţul umorului de a primi relaxat înfrîngerea, şi nici cavalerismul de a lupta onest.

  Să fii sănătos! Pînă atunci, la spam, tataie!


 146. acum vad ca m-ati trimis la colt si in ” ultima banca a bisericii ” daca nu in afara ei . . . . m-ati cenzurat la greu fariseilor si MARILOR Gargaristi .

  dar eu continui sa ma rog pentru dusmanii mei si nu pt. cei ai Domnului , ca Dumnezeu sa lumineze mintile celor care nu stiu ce fac , iar cu ceilalti voia lui ~~ stie El ce sa faca , caci si Razbunarea cea mai buna este tot a Lui …


 147. ~~~~~~~~~~

  si eu am schimbat IP sau numele sau alte chestii ???

  la mine ce Hiba gasiti ( nu Patratosul = scos la inaintare ) voi cei din spatele lui ???


 148. ce-ai patit ROMA__NIA ?


 149. ~~ @ andrei

  de ce ma intrebi asta ??
  am patit ceva ?

  alti au patit , ma C E N Z U R E A Z A = EXCOMUNICA de pe FORUM si nu lasa 2 oameni care gandesc diferit decat FARISEII sa inchege o discutie ( de exemplu : eu si ~~ atilla ~ ).

  faceti doar ce vreti voi , conduceti discutiile incotro doriti

  si nu lasati ca un dialog care nu corespunde interpretarilor voastre sa prinda radacini .

  de ex: intre mine , atilla si altii posibili interlocutori care vad altfel lucrurile decat voi .


 150. intrebare pentru patratosu:
  pe ce criterii cenzuratzi sau spam-uitzi pe cei care intra pe blog. Eu, de pilda, am urmarit doar discutziile de pe forum fara un input in scris; imiplace foarte mult cum gandeshti insa am impresia ca eshti putzin cam biasat cand dai „ban” la altzii. Greshesc?


 151. da, bapsdanny, care sint criteriile?
  in primul rind sint daor patru sau cinci persoane pe care le-am spamuit pina acum. Unii dintre ei au revenit in conditiile impuse de gazda, onor lor!

  Care sint criteriie? Obscenitatea repetata, abuzul de postari agresive, minciuna, mojicia, batjocura (ironia este acceptata, chiar daca e groasa), rautatea gratuita.
  Cam astea sint.

  In rest am indurat destul de multe, daca ai răbdare să citeşti toate cele 7500 de comentarii 🙂


 152. „Dar, nu te supara ca intreb Beni, ca vorbesti de cenzura si lipsa autocenzurii si de batut campii…”

  Draga Atilla, sincer, nu m-am referit specific la tine. Pe tine pur si simplu nu am putut sa te urmaresc pana la capat, scrii mult si dezlanat, nu neaparat bati campii. Macar prin aranjarea in pagina(paragrafe distincte, alineate noi…)ai putea sa ne ajuti la lecturare. Specific ma refeream la cel dinaintea ta. Dar iata ca ti s-au gasit si alte bube. Daca te consideri nevinovat – nu te teme. Ai sanse sa revii.


 153. Sunteti cam aspri pentru niste pastori plini de dragoste cum ar trebui sa fiti.
  Vad ca aveti foarte mult timp pentru stat la povesti despre trecutul altora…..Ma intreb daca prezentul bisericilor pe care le pastoriti va preocupa la fel de mult…..O sa spuneti ca da…….Nu se vede!
  Dati-mi voie sa va mai spun ceva….Imaginea bisericilor baptiste din Romania nu este deloc teribila.Criza se vede cu ochiul liber….si noi ce facem? Ne luam de unul(Iosif Ton-la dansul ma refer) care a facut ceva.
  Va sta frumos….sunteti plini de dragoste si iertare……
  Ma gândesc ca urmatorii pe care trebuie sa ii judecati sunt Apostolii Petru si Pavel…….
  Sper ca fata de ei domniile voastre vor arata mai multa indulgenta….


 154. pt. petru si echipa,

  Frate Petru, vreti sa spune-ti ca nu conteaza, caracterul omului, ca nu conteaza cuvintele omului, ca nu conteaza faptele omului ci doar lucrarea pe care o face in spatiul public? Nu cred ca vreti sa spuneti lucrul acesta, sau gresesc?


 155. pt. petru si echipa,
  Va aduceti aminte de faza in care Ap. Petru a fost prins de Pavel ca era fatarnic. Ce a facut Pavel? L-a demascat. De ce credeti ca a facut lucrul acesta? I-a vrut raul sau din dragoste? Crede-ti ca Petru s-a apucat sa se scuze sau sa il ameninte pe Pavel? Nu cred. Petru a fost un pacatos ca si oricare. Tocmai smerenia lui si pocainta lui, atunci cand l-a tradat pe Domnul si mai tarziu cand a fost fatarnic, la propulsat ca si lider.

  Un pastor adevarat trebuie sa fie un exemplu de pocainta adevarata, isi va inghiti mandria oricat de mare i-a fost caderea si va da voie Domnului sa il ridice. Pe cei ce ii ridica Domnul nu-i poate dobora nimeni, dar pe cei ce-i inalta lumea, multimile cu siguranta ii doboara Domnul. De ce? Pentru ca El este un Dumnezeu Sfant si gelos, El nu isi imparte Slava cu nimeni. Un cuvant si pentru dvs. si pentru mine.


 156. Vedeti frate Petru ca nici cu Petru nu avem indulgenta, asa ne invata Pavel. Dar cat respect avem fata de el cand ne lasa ca model pocainta lui. Tradator, da, fatarnic, da, pocainta, da.
  Nu a scris prelegeri, tratate, nu a facut filozofia chibritului s-a pocait si toti il iubim.
  Ce mult mi-as dori acelasi lucru de la fratii nostri mai in varsta pe care fr. Daniel Mitrofan i-a amitit, si nu numai.


 157. Foarte interesant ca, comentariul meu de aici a fost sters,adica nu il gasesc de fel.
  Asta-miaduce aminte de ceea ce facea sistemul trecut : ce nu ne convine trecem sub tacere, ascundem.
  Poate cel care este admin pe blog ma lamureste.
  DOMNUL sa va binecuvanteze.AMIN.


 158. pt. Viorel,
  Si mie mi s-a intamplat de cateva ori dar din vina mea. Mai incearca.


 159. pentru Cornel…
  Am spus ca nici unul din cei doi adica Iosif Ton si Paul Negrut nu au procedat corect.
  Ce am gresit?…
  Tu esti pocait cu ironia asta de 2 bani?…
  Stai in genunchi mai mult si roagate.
  Se pare ca aici nu este nici o diferentza intre ziarele de pe vremea lui ceausescu cand era cenzura si aici la fel.
  DOMNUL sa te binecuvanteze.AMIN.


 160. pt. Viorel,
  Cred ca m-ai inteles gresit.
  „Si eu am incercat sa postez si datorita legaturi mele de internet nu am putut posta”. Asta am vrut sa iti comunic. Nu stiu la ce te referi, nu cred ca am fost ironic. Explica-te si imi cer iertare.


 161. Predic in biserica din 2 Cor. am ajuns in cap. 11 si vrand nevrand m-am gandit la ceea ce discutam pe blog:

  2 Cor 11:13 Oamenii aceştia sînt nişte apostoli mincinoşi, nişte lucrători înşelători, cari se prefac în apostoli ai lui Hristos.14 Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.15u este mare lucru dar, dacă şi slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfîrşitul lor va fi după faptele lor.

  Cum comentati aceste versete prin prizma celor discutate pana acum? In contextul nostru se poate aplica acest text? Daca nu, it’s OK. Daca da, la ce categorie de oameni se aplica?


 162. Draga Cornel, cred că se aplică la oamenii despre care vorbeşte textul, care sînt foarte buni în a vorbi despre lucruri pe care nu le trăiesc. Simplu! nu crezi?


 163. Domnule Cornel,
  Ia-ti te rog ochelarii cu dioptrii de critica, cand citesti Biblia.
  Exista posibilitatea ca sa citesti de acum Biblia, si in toate paragrafele unde se vorbeste de: profeti falsi, de apostoli mincinosi etc, sa il vezi pe Iosif Ton. Iarta frate, ai spus destul in a-l acuza, acum trebuie sa mai vina si dovezile. Sigur, am vazut ca ai argumente, nu contest, dar a lovi intr-una, intr-un om, e tare urat.
  Stiu ca nu ai face ceea ce faci, pentru ca te cunosc, daca nu ai avea argumente. Dar las-o mai moale.
  E doar un sfat, daca consideri ca nu e bun, e ok. Oricum ma simt mult mai mic si neansemnat sa fiu luat in seama.
  Domnul sa te binecuvanteze!


 164. Acum vreau sa imi exprim parerea vis-a-vis, de fratele Ton Iosif.
  Este greu sa scrii despre cineva care are asa multa influenta. Are inca un loc aparte in inima mea, ca profesor si pastor.
  Dar incet, incet, imi dau seama, ca oamneii care i-am vazut mari devin tot mai mici.
  Citind pe blogul lui Daniel Mitrofan, corespondenta dintre Daniel si Iosif Ton, lucrurile incep sa se limpezeasca. Dar inca nu stim, doar banuim, a colaborat si dupa ’73?
  Asta e durerea mea, ca nu stim exact si acuzam. Desigur sunt cateva note discordante, apare acest lucru in spusele lui Iosif Ton.
  El se contrazice, e adevarat nici mie nu imi place acest lucru. Pe de o parte spune ca e ucenicul lui Wurmbrand, dar nu e de acord cu ideile lui. Cum poti sa fii ucenicul cuiva si sa nu ii impartasesti ideile si aspiratiile?
  Mai sunt cateva, de exemplu acele note date prin anii ’80, care spune ca sunt contrafacute. Aici avem „cuvantul lui Ton si notele informative”.
  In fine, eu ma rog de acum sa se fac lumina.
  Cu inima deschisa
  Nicu T.


 165. Petru si Echipa, echipa cui?
  Simt vocea incisiva a lui Dugulescu in acest Petru, sau o fi unul din echipa lui?


 166. pt Nicu:
  De-acord cu dvs. ca Tson se mai contrazice. dar in chestia cu Wurmbrand NU se contrazice. De ex. eu sunt Wurmbrandist si baptist; asta e o contradictie in termeni (atentie:pagina e condusa de teolog iar Conel B. e si el pastor evanghelic). Stiu atitea de Wurmbrand (un mare erou al meu)incit as putea scrie o carte.. Doar citeva rinduri… Wurmbrand a luptata nu numai pt apararea crestinilor (Voice of the Martyrs) ci si IMPOTRIVA COMUNISMULUI (Lucia Hossu Longhin aduce elemente interesante din dosarele securitatii). Ei bine nu toate misiunile, teologii si bisericile din Apus au fost de-acord cu asta. Unii se temeau, altii credeau ca acest endeavor (lupta impotriva comunismului) depaseste cadrul biblic. Eu nu cred asta si m-am bucurat de lupta lui Wurmbrand!!!! Dar a-i pretinde lui Tson ca in comunism sa faca elogiul RW insemna a-i cere sinucidere!!!@! Cititi ce spune Lucia Hossu!!! Elogiile lui Billy Graham din anii ’70 la adresa lui RW s-au stins in tacere in ’80, etc. Cind Daniel Brinzei a spus ca RW este controversat am vrut sa-mi cumpar un pistol… M-am oprit pt ca Brinzei il cunoaste mai bine pe RW si a citit mai multe carti ca mine… Asta nu-n seamna ca Wurmbran e controversat… Am mai scris: In procesul Tson tradatorul, Wurmbrand ar trebui chemat martor al apararii si nu al acuzarii!!! Dupa cite l-am cunoscut pe RW, discutia noastra l-ar amuza teribil. Am sa revin poate, cu un amanunt pe care nu cred ca multi il cunosc despre Wurmbrand, sau poate nu e cazul…Oricum RW ramine eroul meu…


 167. Tot citim, tot citim si tot nu vrem sa intelegem. Sau nu vrem sau ne este greu sa acceptam anumite lucruri.

  O sora o data se tot ruga, „Doamne ajuta-ma sa citesc Biblia!”, „Doamne ajuta-ma sa citesc Biblia!!”, „Doamne ajuta-ma sa citesc Biblia!!!”

  La un momenta dat Dumnezeu s-a apropiat de ea si i-a spus, „adu Biblia incoace”. A adus femeia Cartea Sfanta si Dumnezeu a deschis-o si a intrebat-o, „Ce litera este aceasta?”, „Dar aceasta?”, „Si aceasta?” „Hmm. Aceste litere toate impreuna cum se pronunta?”
  „Femeie, tu stii sa citesti. L-a ce sa te ajut te descurci singura.” „Ca nu vrei asta este alta treaba, dar nu Ma mai ruga sa te ajut ca n-o voi face.”

  De multe ori ne rugam rugaciuni la care Dumnezeu nu ne raspunde pentru ca suntem in situatii similare ca femeia din poveste, sau ne-a raspuns deja dar….


 168. Draga Marius,
  Imi place ca inchei cu o intrebare, „nu crezi?” Asta invita la dialog. Sper sa nu fiu prea lung.

  Asa cum spui ti, textul cred pune accent pe faptul ca nu practica ceea ce predica, asta ar fi concluzia/testul. Apoi cred ca se vrea sa se scoata in evidenta faptul ca sunt, „apostoli mincinosi” si „se prefac in apostoli ai lui Cristos”.
  Prima expresie exprima caracterul lor si nu numai, iar a doua actiunea lor.
  Prima expresie: faptul ca nu sunt trimisi de Cristos si ca nu au mesajul lui Cristos chiar daca vor sa dea impresia ca il au.
  A doua: Pentru ca nu sunt trimisi de Cristos si nu aduc mesajul lui Cristos, trebuie sa se prefaca ca sa para apostoli veritabili.
  Ca intotdeauna Cristos isi alege apostoli (general), cei la care face referinta Pavel nu au fost alesi de Cristos, nu au fost pusi deoparte de Cristos, nu au fost formati de Cristos. Ca sa compenseze acest lucru trebuie/vor sa induca in eroare.

  Chemarea, are o importanta deosebita. De ce? Pentru ca cel ce cheama, stie pe cine cheama in lucrare, El stie cum se vor desfasura evenimentele in viitor. Apostolii chiar daca au falimentat pe termen scurt, si din cand in cand, ei au fost oameni extraordinari la sensul general. Stiu exista si cazul lui Iuda, dar aceasta este exceptia care intareste regula.

  De aceea cred ca este atat de important cum isi termina viata cei ce spun ca sunt chemati ca pastori, evanghelisti, lucratori in general.

  Sunt multe caracteristici pe care acesti „apostoli” le au si care se pot citi in text, pe langa faptul ca sunt falsi, mincinosi si se prefac:
  1. Se lauda continu dupa firea pamanteasca. (vs. 18) Si Pavel cade in aceasta extrema, dar o face voit. Nu ca sa treaca neobservat ci ca sa dovedeasca ceva.
  2. Robeau oamenii, ii exploatau (vs. 19)
  3. Ii priveau de sus pe cei „neinitiati”. Genul omului care nu fost chemat ci s-a luptat sa ajunga vazut ca si „chemat”.
  4. Oamenii care au fugit de suferinta in contrast cu Pavel care ne uimeste prin cate a trecut.
  5. Oamenii care se lauda cu ceea ce sunt, au, stiu. Pavel se lauda cu slabiciunea lui ca sa scoata in evidenta puterea, harul, dragostea Domnului.
  6. Oamenii care iubesc multimile si le ametesc cu profunzimea cunostintelor ca sa-i urmeze. Pavel nu dorea decat un lucru, ca in urma mesajelor sale oamenii sa-l urmeze pe Cristos, sa-L slujeasca pe Cristos, sa ramana cu Cristos. Pavel nu dorea fani, nu dorea „rating”.
  7. Nu stau acolo unde pretind ca i-a trimis Domnul mult timp. In cateva saptamani, luni au alta viziune, alta chemare. Nu ma refer aici la cei tineri sub 30 de ani.

  S-a laudat cu un scop dar a revenit la esential in cap. 12:1 „E nevoe să mă laud, măcarcă nu este de folos. Voi veni totuş la vedeniile şi descoperirile Domnului”.

  In acestea era “tare” Pavel. De ce? Pentru ca avea comuniune directa cu cel ce l-a trimis ca ambasador/apostol si avea un mesaj din partea Lui.
  Este una sa predici despre Cristos si din Cuvant si este alta sa-l predici pe Cristos si pe El rastignit.

  Un jurnalist/profesor/ un om care a luat un curs de “Comunicare” si este necrestin poate sa citeasca un text din Biblie, sa traga cateva concluzii, sa-si aleaga cateva ilustratii, glume, etc. si sa “predice” ceea ce a descoperit. Este altceva ca tu sa primesti din partea lui Cristos un mesaj pe care sa-l duci lumi si sa fii dispus sa mori pentru Cel ce te-a trimis. Sa stai acolo unde El ti-a spus sa mergi/stai pana la o alta comanda. Aici este o alta diferenta intre cei ce se tot schimba, vin cu tot felul de idei una mai nastrusnica ca alta, si cei care stiu ca au fost chemati ce sa faca si stau langa Cuvant si turma indiferent de cum “bate vantul” oportunitatilor. Nu orice oportunitate, usa deschisa este “chemarea Domnului”. Desigur depinde cu ce ochii te uiti la evenimente, cu ochii de “apostol” sau cu ochi de “wanabe” apostol.


 169. Draga Cornel, ce-aş mai putea adăuga la mesajul tău? Mai nimic.
  Food for thought…


 170. pentru Cornel : imi cer iertare , am crezut ca te referi sa mai incerc alte articole si ca poate cine stie ce am scris acolo si de aceea au sters mesajul.
  DOMNUL sa te binecuvanteze.AMIN.


 171. pt. Viorel,
  Iertarea este ca lipiciul care tine paginile unei carti, tine si de mine si de tine, ma tine si pe mine si pe tine. Fara iertare cartea se rupe… fara iertare comunicarea si comuniunea intre oameni inceteaza.
  Cele mai alese ganduri.


 172. Se discuta la un moment dat despre cei mai mari, tari, buni predicatori. De obicei predicile se uita, sunt uni foarte buni la partea artistica si chiar continut, dar cred ca un predicator bun este acel om care se lasa folosit de Dumnezeu si nu invers.
  Dati-mi voie sa cred ca cei ce au dus Evanghelia in toata lumea nu au fost oameni cu o vorbire aleasa. Au fost oameni credinciosi chemarii si s-au dus si au predicat Cuvantul si ceea ce le-a pus Domnul pe inima pentru ca Domnul stia ca acola va fi persoana care are nevoie de acel mesaj.

  Eu am ascultat live pe cei mai buni predicatori pe care lumea evanghelica ii are si totusi, imi aduc prea putin aminte de ceea ce au zis si uni si alti.
  De ce imi aduc aminte si nu pot uita? Imi aduc aminte de acele situatii in care eu eram si Dumnezeu mi-a vorbit in contextul in care eu ma framantam cum anumite probleme. De cele mai multe ori subiectul principal al mesajului nu avea nimic de-a face cu ceea ce mi-a vorbit mie Domnul.

  Sa va dau un exemplu de ce cred eu ca Cuvantul este elementul dupa care alearga oameni spirituali. Eu lucrez cu tiganii. La un moment dat am dorit sa aflu ce impact au mesajele mele, si ce ar trebui imbunatatit. Predic in jur de 45-60 minute. I-am intrebat pe fratii si pe surori ce ar trebui schimbat. Eu stiam ca ar trebui sa cam scurtez predica dar vedeam un interes mare in timpul mesajului. Stiti ce mi-au raspuns. Ca singurul lucru care ar trebui schimbat era timpul alocat mesajului. Am zis, bun si ce propuneti. Ei mi-au raspuns, sa predici mai lung. Nu mi-a venit sa cred. La un moment dat m-am simtit flatat. Dar Domnul mi-a descoperit motivul.
  Multi din oameni cu care lucreze eu nu stiu sa citeasca. Chiar daca in lipsa mea de intelepciune le-am dat Biblii si i-am tot indemnat sa le aduca la Biserica si sa le citeasca, ei nu m-au ascultat. Ca si cand ai cere unui orb sa foloseasca ochelari de soare. (imi cer scuze fata de fratii orbi)

  Motivul pentru care voiau mai multa predica este foamea dupa Cuvant, si neputinta lor de-a se hrani singuri, nu setea dupa „intelepciunea mea”. De atunci mi-am facut obiceiul sa citesc pasaje lungi din Biblie pe tot parcursul predici.

  Oamenii isi vor aduce aminte Cuvantul Sfant. Oricat de neindemanatici am fi (nu ma refer la lenea intelectuala), Dumnezeu se arata prin slabiciunile noastre.


 173. Puterea vine de la Domnul,care a facut de rusine intelepciunea acestei lumi,poti predica cu cuvinte mestesugite,daca nu ai har si putere de sus,care vine in urma trairii aproape de Domnul,degeaba,
  nimeni nu va pleca cu nimic in inima,va fi doar
  „slava desarta si slova care ucide”


 174. Draga Cornel, cred ca Dumnezeu se poate folosi citeodata de oameni carora le-a dat daruri extraordinare.
  Dumnezeu ii poate folosi pentru ca apoi să îi judece cu o judecata ma aspră, cum spune Iacov.

  Cui i s-a dat mult i se va cere mult.
  Mai este o posibilitate, uneori îngerii de lumină nu sînt ei înşişi lumină, ci numai îmbrăcaţi în îngeri de lumină.


 175. E bine sa nu ne facem eroi,sa avem mereu in minte SOLA SCRIPTURA,niciodata nu ne va dezamagi!
  De multe ori am asteptat de la oameni,dar ceea ce e bun ,vine numai de la Domnul,prin unii oameni pe care El ii foloseste,
  cu cat exista o traire mai adevarata ,cu atat e putere mai multa in propovaduire

  ptr.fr.Marius
  am rezolvat problema,dupa cum se vede,ce simplu era!caraghios de simplu!


 176. Da, doamna, am primit emailul, va multumesc pentru marturia dvs.
  E mai bine asa!

  Cu adevarat, Cuvintu intrupat si Cuvintul scris nu ne vor dezamagi niciodata

  Eu Îl cred pe Dumnezeu pe Cuvînt!


 177. Draga Marius,
  Sunt de acord cu ceea ce spui. Si cei intelepti si cei mai putin intelepti pot si sunt folositi de Dumnezeu.
  Imi place ceea ce scoti in evidenta. Nu m-am gandit la posibilitatea de-a imbraca lumina ca pe o haina, desi un text ne atrage atentia asupra unora care pentru a se strecura in mijlocul turmei se imbraca cu blana oilor pe care probabil le-a omorat. Lupii in piei de oaie.
  “Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface (trasfigurare) într-un înger de lumină. Nu este mare lucru dar, dacă şi slujitorii lui se prefac (trasfigurare) în slujitori ai neprihănirii.”

  In ambele cazuri; “Satan” si “slujitori”, cuvantul in greaca este acelasi. Aceeasi prefacere, transfigurare. In practica, a te preface si a te transfigura sunt doua stari mai diferite.
  Ultima atinge o corespondenta aproape perfecta. Asta imi aduce aminte de definitia cuvantului “Anticrist”
  o copie aproape identica cu originalul, diferenta aproape imperceptibila. Bacnota falsa dar de un nivel tehnic aproape desavarsit in falsitate.

  Stiu ca uni vor citi printre randuri pe uni si pe alti. Eu raman strict la text si la provocarea pe care mi o face mie de-a nu fi fals si de-a nu folosi neprihanirea ca pe o haina sub care sa ascund falsitate.

  Vin vremuri grele, zicea cineva….


 178. Instalarea Anticristului,se face pe nesimtite,chiar in noi,
  acceptand orice deviere de la Cuvant,pe diferite motive,
  Lipsa Duhului Sfant,pe care il tot intristam(cu durere mi o spun si mie)
  ne face sa dezbatem”omeneste”lucruri esentiale,
  pe nesimtite intram in starea de razvratire,de la cele mai „mici”lucruri,pregatind cadrul noii epoci,care are nevoie de superficialitatea noastra si de deschiderea noastra spre alte invataturi(omenesti)decat SCRIPTURA
  Avem mare nevoie sa ne tinem strans de HRISTOS DOMNUL!AMIN! asa cum suntem,nici apostolii nu au fost totdeauna tari,dar s au tinut de Domnul!


 179. Draga Cornel,

  da, cei care se imbraca nu se pot transforma

  Numai Cristos s-a întrupat, s-a ÎN-TRUPAT, el a DEVENIT om,
  Dracul este ÎM-PIELIŢAT, el îşi schimbă numia pielea, blana, haina, suprafaţa.

  Am un eseu despre asta. Îl voi pune.

  da, vin vremuri grele, azi am descoperit încă o măgărie soră cu ticăloşia de cea mai joasă speţă. Păcat … era vineri…


 180. Draga Marius,
  Asteptam eseul.

  Uni cred ca se intreaba, cum as putea sa nu miros a lup? Ce deodorant exista ca sa indeparteze mirosul?
  Orice deodorant s-ar folosi, lupul lasa „urme” pentru ca nu le poate imita pe cele de oaie.
  Exist galosi cu tot felul de „urme” si incaltati cu ei, urma poate semana cu ceea de oaie. Dar daca o studiem atent vom vedea ca este mai mare. De aceea apostolul ne indeamna sa ne incaltam cu ravna Evangheliei si cu smerenie. Lupul intotdeauna s-a hranit cu oi, de preferinta „miei”.

  Iata ce spune inteleptul Aesop:

  The Wolf and the Lamb.
  WOLF, meeting with a Lamb astray from the fold, resolved not to lay violent hands on him, but to find some plea to justify to the Lamb the Wolf’s right to eat him. He thus addressed him: „Sirrah, last year you grossly insulted me.” „Indeed,” bleated the Lamb in a mournful tone of voice, „I was not then born.” Then said the Wolf, „You feed in my pasture.” „No, good sir,” replied the Lamb, „I have not yet tasted grass.” Again said the Wolf, „You drink of my well.” „No,” exclaimed the Lamb, „I never yet drank water, for as yet my mother’s milk is both food and drink to me.” Upon which the Wolf seized him and ate him up, saying, „Well! I won’t remain supperless, even though you refute every one of my imputations.” The tyrant will always find a pretext for his tyranny.

  Informatori, vanzatori de frati isi vor gasi intotdeauna un pretext pentru ceea au facut.


 181. „Blestemat este omul care se increde in om” spune Scriptura

  dar si ” Calcati pe urmele mele caci si eu calc pe urmele lui Cristos” spune tot Scriptura (aici Pavel)

  interesanta antinomie..?!

  oare sa avem eroi? oare sa nu vrem sa avem eroi umani tocmai pt ca am coborat standardele?

  mie imi place sa am eroi..dar stiu ca fiecare dintre ei a avut pacatele lui/ei..si astfel ei nu sunt norma pt mine..

  ce pustiu ar fi fara eroi, eroii din pustiu sau din cetate


 182. „Erori au fost erori sunt inca,
  Si or fi in neamul romanesc.”

  Imi spunea o data un frate despre care intre timp am aflat ca a fost informator.


 183. ai dreptate, Paul, dar nu putem trăi fără încredere în oamnei, eu am încrederee în soţia mea, spre exemplu şi cred că este minunat acest lucru,

  mă poate trăda, dezamăîgi? da, sigur, este om!

  Dar tot cred în ea.

  Da, Cornel şi cei care au spus chestia asta, informatorul tău speră să ne convingă că este o eroare să credem că ei au fost înformatori.

  erori au fost erori sînt încă…


 184. WOW!
  Maxima notpii:

  erori au fost erori sînt încă…

  Tragi-comedie!


 185. Draga Marius,
  Cred ca a vrut sa spuna ca cei ce vor sa devina eroi nu fac altceva decat sa se transforme in „erori”. Au fost gresiti si raman gresiti. Cu alte cuvinte eroismul este o eroare in mentalitatea informatorului.

  In logica turnatorului, credinciosul adevarat ca fr. Olah Liviu este ” fanatic, impulsiv care de multe ori comite acte necugetate.”
  Iata definitia data de informatori adevaratilor eroi baptisti. Cred ca este o definitie buna, „fanatici (credinta oarba), impulsivi (nu sunt pasivi, lasi, fara viata) si care de multe ori comit acte necugetate (necugetate de ei dar cugetate/gindite de Dumnezeu)

  Un alt inteles ar putea fi urmatorul. El a vrut sa spuna despre ei insisi ca „erori au fost, erori sunt inca”. Gresiti au fost gresiti sunt inca…

  Ciudat nu?


 186. “In order to form an immaculate member of a flock of sheep one must, above all, be a sheep.” Albert Einstein.

  Nu poti fi un bun pastor daca nu ai fost o oaie buna. Pastori se fac din oi, nu prin nastere ci prin chemare (Dumnezeu) si formare (sub tutela unui alt pastor).

  Un pastor bun la pensionare va deveni o oaie buna, pentru ca a fost si este oaie buna. Dar un pastor rau va fi o oaie rea, o caprita neastamparata, intotdeauna nemultumit si gata de bataie. Cap in cap. Dar ca in proverb: capul face, capul trage.


 187. Corect, sau în altă formă spus,

  nu potţi administra autoritate, daca nu ai primit autoritate.


 188. mai multe de ce – pentru fr. Paul Negrut si Marius Cruceru
  Daca imi puteti raspunde pe mail as fi onorat. VA MULTUMESC. DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE SI SA NU UITAM CA SUNTEM MARTORI AI SAI. CE FEL DE MARTORI?

  Pe amandoi ii stimez dar totusi nu asa ca pe fratele Ton si asta pentru ca viata dansului pana acum ma face sa il stimez pe dansul mai mult, pentru ca in mesajul cartilor lui si al predicilor lui pe care Domnul mi-a dat posibilitatea sa le ascult il vad pe Dumnezeu, iar apropierea sa fata de Dumnezeu ma patrunde si ma ridica.

  Fratele Negrut este un evanghelist, fratele Ton este un invatator.
  Pentru fiecare Domnul are un plan, amandoi sunt sa spun „eu” cele mai semnificative personalitati ale baptistilor din ultimii 30 de ani (1980 incoace), amandoi au avut viziuni deosebite ale aceluiasi Dumnezeu, sunt amandoi propovaduitorii aceleiasi doctrine (asta am dedus dupa carti citite, mesaje in direct ascultate ale amandoura (si nu putine), dupa ce caracterul meu a fost format poate de acesti doi oameni mari ai lui Dumnezeu pe care Romania ii are si pe care poate nu ii va mai avea niciodata ), amandoi duc Evanghelia multor oameni si multi oameni se intorc prin ei, si amandoi marturisesc acelasi Isus Hristos Domnul nostru. Amandoi imi sunt dragi si biserica baptista din Oradea condusa de ei doi poate este visul meu care a trecut si nu il voi mai prinde (eu am 27 ani).
  2 oameni care merg pe acelasi drum, spre acelasi tel, prin aceleasi metode (BIBLIA), condusi de acelasi Dumnezeu, calauziti de acelasi DUH. nu se pot intelege. Nu este o contradictie. Nu am inteles niciodata si nu este problema mea sa inteleg pentru ca mintea noastra nu poate pricepe, iar scopul nostru este sa aplicam ce pricepem pentru ca nici asta nu facem dar totusi este un gand cu care am sa mor, si raspunsul poate in cer. Totusi de ce fratele Iosif nu predica in biserica Emanuel din ORADEA. nu a fost chemat la sarbatoarea de 10 ani, nu are nimic cu Institutul pe care l-a infintat. Sunt probleme personale pe care le aveti cu el dar care de afara se vad? De ce nu le rezolvati, de ce striga un crestin baptist din Timisoara care stimeaza Oradea si pe cei 2 lideri si conducatori spirituali pe care ii stimeaza cel mai mult.

  Iar in legatura cu dosarele securitatii, nu inteleg, eu un simplu credincios care cauta in fiecare zi sa placa Domnului ce nu se pricepe.
  Uitativa la viata lui Iosif Ton, aveti vreo indoiala in ce priveste lucrarea sa de 40 de ani din 1968 inainte. Eu vad o curatie profunda in viata acestui om, o putere nemaipomenita in tot ce spune, cum poate un om care minte, care inseala si care ascunde adevarul sa aiba putere. Fr. Paul dumneavoastra stiti la fel ca mine ca atunci cand comiti un pacat, puterea de merge in fata oamenilor si a vorbi dispare, Duhul Sfant se indeparteaza de la tine, dumneavoastra simtiti puterea aceea fara de care nu ati fi nimic, aveti vreo indoiala ca nu a fost peste fratele Ton. Ati lucrat cu el, va rog sa imi raspundeti.

  Eu stiu ca daca azi nu citesc Biblia si nu traiesc cum trebuie , maine nu am nici o putere, Duhul Sfant ma mustra toata noaptea, nu am pace pana cand nu revin la starea de placut lui Dumnezeu si vreti sa spuneti ca 40 de ani fr. Ton a vorbit si a lucrat cu apasatoarea constiinta a unui informator? EU NU CRED, si VIATA nu ma lasa sa cred. DUMNEAVOASTRA CREDETI pentru ca il cunoasteti mai bine.

  De ce mesaje publice, de adunari generale in Biserica Emanuel din Oradea fara urma de pastorul Iosif Ton, de ce nu se rosteste numele lui in aceasta biserica, de ce eu pot sa va pun laolalta si sa va numesc OAMENI MARI AI LUI DUMNEZEU AI VREMURILOR NOASTRE prin care DUMNEZEU NE VORBESTE SI NE INVATA si dumneavoastra nu ii puteti rosti numele, este BIBLIC, asta inseamna iertare? Nu cea pe care am invatat-o eu de la ISUS?

  Nu cred ca atunci cand fratele Paul Negrut sau fratele Ton vorbesc pot sa minta, sa nu spuna adevarul pentru ca atunci Universul meu se naruie. Modelele de viata inseamna ca nu mai exista. Stiu ca Domnul Isus este modelul suprem, dar si Pavel a spus „Calcati pe urmele mele intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos”. Pe cine sa mai iei model daca cei mai mari conducatori religiosi din viata mea se dovedesc a nu fi vrednici de modele?

  IL IUBESC ATAT PE FRATELE IOSIF CAT SI PE FRATELE NEGRUT.
  Nu va imaginati cat de mult ii respect si ii stimez. Am predici pe calculator de la ei, am toate cartile fratelui Iosif Ton si astept carti de-ale fr. Paul Negrut. Am predici scrise din ultimi doi ani de la evanghelizarile fr. Paul din Timisoara, de la Biserica Betania si de la predicile din Biserica Emanuel din Oradea.

  Nu am crezut ca pot vreodata sa spun ceva acestor oameni, ii consider prea sfinti pentru un pacatos cum sunt eu, si totusi astept un raspuns. Daca nu pe Pamant atunci ma straduiesc sa traiesc asa cum doreste Domnul pentru a fi alaturi de cei doi in cer, pentru ca asa cum se spune in Evrei 11:5 Ei doi au primit deja marturia Domnului ca sunt placuti LUI.” înainte de mutarea lui, primise mãrturia cã este plãcut lui Dumnezeu”.

  DOMNUL SA INTAREASCA COMUNITATEA DE CREDINCIOSI. MA ROG PENTRU TOTI ACESTI LIDERI CARE SE CAUTA A FI IMPROSCATI, SI MA ROG CA SA NU NE IMPROSCAM SI NOI UNUL PE ALTUL CI SA NE SPRIJINIM, ACUM CAND TREBUIE.
  SUNTEM O PRIVELISTE si oare ce VEDE LUMEA ACUM LA NOI.

  SOLUTIE – O INTALNIRE INTRE FRATELE TON SI FRATELE PAUL ,o impacare sincera SI O ZI INTREAGA O SAPTAMANA SAU CAT ESTE NECESAR DE RUGACIUNE singuri intr-o camera numai ei doi, si de acolo sa iasa 2 oameni schimbati care prezinta scopul pentru care TRAIESC. DE CE NU SE POATE, NU ASTA NE INVATA BIBLIA? ORGOLII, scaune nu inteleg, va rog ajutati-ma.

  DATIMI DEFINITIA IERTARIIII? Sunteti teologi de seama de la care vreau sa invat?
  TRAITI IERTAREA, caci rugaciunea TATAL NOSTRU ASA SPUNE.
  SMERITIVA AMIN, AMIN!

  VA MULTUMESC, astept un raspuns pe mail sau o clarificare si poate si o colaborare ulterioara, daca nu cer prea mult de la oameni prea mari pentru mine


 189. Tot eu 🙂
  Citind mesajele de mai sus am ajuns la concluzia ca CNSAS cred ca asa ii spune are mai mare autoritate decat DUMNEZEU si BIBLIA.
  Pai fratilor am ajuns sa ne judecam la nelegiuti. Noi care vom judeca pe nelegiuti. Cum ramane cu 1 Corinteni 6? si cu capitolele 3,4 5 din 1 Corinteni.
  Repede uitam Biblia cand ii vorba sa acuzam….

  Nu imi vine sa cred ochilor ceea ce vad aici….
  Doamne Dumnezeule daca fratii au ajuns sa se manance intre ei, ce sa mai discutam de ultimul subiect al celor nelegiuti CLONAREA?

  VA MAI GASI DUMNEZEU CREDINTA PE PAMANT. Pai ultimele statistici spun ca suntem putini pocaiti in registrele bisericilor, dar se pare ca in registrele cerului sunt MULT, MULT mai putini. DOAMNE VINE MANIA TA PESTE NOI, si LA FRATI NU GASIM ALINARE. UNDE SA FUGIM?

  VA VINE SA CREDETI CA FRATELE TON A MINTIT?
  MIE NICIODATA si stiti de ce?Ca doar DUMNEZEU STIE ASTA, nu CNSAS, nici un alt OM. DOAR EL SI DUMNEZEU


 190. interesantLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: