h1

De unde a ştiut Wurmbrandt?

ianuarie 8, 2008

Se ştia că Wurmbrand avea un sistem foarte bun de informare. Avea informatorii lui în inima sistemelor comuniste…

Probabil că şi acum organizaţia pe care lăsat-o în urmă lucrează la fel.

R.W. a ştiut totul despre istoria tatălui meu. Care este aceea? Am mai spus şi altă dată. Pun AICI link-ul pentru cei mai noi vizitatori pe blogul meu.

În urmă cu vreo două săptămîni un prieten mi-a trimit următorul document. Click pe link şi uitaţi-vă în dreapta jos!

Eu cred că acest document are o mare valoare istorică.

De ce?

Pentru că transmitea la cîteva luni de la moartea tatălui meu nişte informaţii care s-au putut proba abia acum la deschiderea dosarelor Securităţii.

Acei oameni care au avut curajul să ducă informaţiile dintr-o parte în alta, acei „informatori buni”, spionii lui Wurmbrandt, aceia sînt nişte eroi!

Hmmm!

Ce păcat că nu-i cunoaştem, dar îi vom cunoaşte! Ei sînt cu adevărat eroi, că mare diferenţă este între personalităţi şi eroi.

Nu ducem lipsă de personalităţi, de celebrităţi, dar de eroi şi mai ales de eroi anononimi, care sînt gata să se jertfească fără gloria pămîntească… cîtă lipsă e!

Mă bucură şi mă intristează multe lucruri. Mă intristează acest trecut, dar cel mai mult mă bucură faptul că mă voi întîlni cu Adevărul!

PS.

tocmai am primit confirmarea că acest document este din arhiva personală a fratelui Pavel Nicolescu.

65 comentarii

  1. probabil era agent sub acoperire la CIA 🙂


  2. Mulţumesc Marius, şi Pavel Nicolescu, pentru acest important document.

    Richard Wurmbrand a făcut şcoală comunistă conspirativă înainte de a deveni creştin şi a folosit fără rezerve ceea ce a învăţat la Moscova pentru a-l sluji pe Cristos. Cu alte cuvinte, i-a bătut pe comunişti cu armele lor 🙂 Şi cu un zâmbet în colţul gurii. Cei care au avut harul de a-l cunoaşte pe nenea Richard ştiu bine ce vreau să spun.

    Slavă lui Dumnezeu pentru asemenea oameni. Din păcate, oameni ca el nu prea mai există între noi. Păcat. Mare păcat, că generaţia noastră nu se ridică nici pe departe la valoarea generaţiei de lideri creştini români din perioada interbelică şi imediat postbelică. Aşa cum ne îndeamnă Scriptura, să ne rugăm ca Donmul secerişului să scoată secerători, căci holdele sunt coapte.

    Dănuţ


  3. am citit de curand o carte despre un Constantin Tudose, prieten spune dansul, cu Wurmbrandt. Se pare ca traieste inca. Nu se prea aude mare lucru despre el. Aveti ceva stiri?


  4. Inca o intrebare:Pe ce baza a publicat „The Voice of the Martyrs” si despre Joseph Tzon?


  5. Sunt de-acord cu Danut ca RW i-a batut pe comunisti cu armele proprii.
    RW, mai avea ceva: nimeni nu-l banuia de joc duplicitar si din cauza asta a foslosit metode care la altii ne-ar face sa-i banuim.
    In primavara lui ’90 a venit in Romania prima data. „Sunteti batrin” i-am zis „vorbiti-mi de trecutul dvs. comunist”. „Citeste-mi cartile” -mi-a zis.. I-am spus ca nu-s copil… niciunde nu scria despre asta… A zimbit si mi-a dat un raspuns naucitor: „Intre mine si Iliescu este o intelegere: eu nu ma amestec in politica lui, el nu se amesteca in lucrarea mea!!!” (era inainte de algerile trucate de FSN)…Vazindu-ma naucit. m-a luat de-oparte: „Ma, nu fii prost. Unchiul lui P. Roman (nu tatal!) a fost ranit in razboiul din Spania si afost tratat in Paris la clinica medicala a cumnatului meu (fratele Bintei).”.. Deh, evreul, tot evreu… Nu m-am mai mirat de ce Libraria Stephanus e pe locul celulei unde a fost inchis RW… Dar, dinsul (RW) avea credibiltate in lupta pe care o ducea… pe cind noi, epigonii, dam de banuit si cind tacem.


  6. DanutM,
    „Richard Wurmbrand a făcut şcoală comunistă conspirativă înainte de a deveni creştin şi a folosit fără rezerve ceea ce a învăţat la Moscova pentru a-l sluji pe Cristos.”

    Scoala comunista stiu dar restul, chiar vorbiti serios?
    ‘Presupun ca…’ se foloseste inca in limba romana, DM!
    Parerea mea… 🙂


  7. Bogujoy, e o glumă, nu-i aşa? …

    Danut, da , se ştie că a făcut şcoala la Moscova, Dumnezeu l-a pregăti în pustie pe Moise pentru pustia de 40 de ani cu poporul Israel… Nu-i aşa?

    Nu-i interesant că l-a ţinut la „puşcăria Lui” 40 de ani pentru omucidere tocmai în pustie? LA oi! De ce? Ce alt om mai priceput pentru condus prin pustie 40 de ani se poate imagina altul decit cel care a stat in pustie alti 40 de ani!

    Despre generaţia noastră, Danut, cred că ai dat diagnosticul mult prea devreme, verdictul, mult prea grăbit.

    Inca nu a disparut nici generatia voastra, inca nu a inceput sa lucreze generatia noastra.

    eu aşa aş zice…

    nici tu n-ai murit încă 🙂

    uite, pensionarii fac mai bună treabă la pensie.

    Reagan, s-a pensionat, dar cea mai buna parte a carierei lui a fost dupa pensionare, de la 75 de ani incolo

    se pare ca si la Avram si la Moise a fost la fel
    Avram a emigrat, iar Moise a devenit conducător de popor.

    Eşti încă tînăr, Danut!

    La Dumnezeu nu există limită de vîrstă şi nici menopauză sau andropauză, vezi Avram şi Sarah!

    Plin de suc şi verde!!!!


  8. Fratele Tudose trăieşte, dacă este cel despre care spui.
    L-am cunoscut anul trecut.
    este un om extraordinare. este din Biserica Creştini după Evanghelie.

    Ontzi, pe aceeaşi bază, în cazul tatălui meu n-au greşit! Atît comentez!

    Doru RAdu, vedeţi, ăsta-i modellu, frontal, clar, dur, cu comuniştii ca cu comuniştii, cu nebunul ca nebunul!
    Asta-mi place la REgele Richard inimă de Leu


  9. poate da, poate nu e gluma. 🙂
    mai conteaza?


  10. Mircea, pentru noi conteaza!
    Conteaza, pentru ca numic din scoala de la Moscova nu a folosit Adevarului. Paisprezece ani de temnita, aia i-au folosit, acolo a cunoscut metodele lor. Nu Patrascanu l-a invatat! Bine spunea Wurmbrand, citat de Doru Radu: ‘citeste cartile mele’, si cred ca e destul sa intelegi tot. Nu trebuie sa-l fi atins pe RW ca sa te vindeci de minciuna, ca femeia de scurgerea ei, atingand haina lui Isus ci trebuie sa ai credinta in metodele lui Isus, nu in ale unei ‘moscove roscove vesele’. Stii care poate fi mesajul subliminar al textului lui DM? Ca tot fostii securisti ar fi buni sa ne scoata din impas, folosind metodele ‘lor’ vechi, ca doar ei se pricep mai bine, nu?

    De-asta l-am intrebat daca e gluma, pentru ca din cate am citit, DM recomanda ‘nuantarea’ dar recunosc ca nici nu pot sa-l sufar. 🙂


  11. Din cate am vazut Rasvane, DM este indreptatit sa aiba orice parere despre fostii colaboratori(Marius stie de ce + ca mai are un ditamai dosarul de urmarit) si „nuantarea” lui este o dovada de generozitate.

    Ce mi se pare ca merge foarte greu e aprinderea luminii pe strada noastra evanghelica. Chiar trebuie sa treaca generatia matura in comunism?


  12. Mai important decit de unde stia RW de Tson mi se pare de ce l-a dat in vileag. Dumnezeu stie… Sa nu uitam ca inainte de ’73 i-a propus sa lucreze pt el. Poate Tson i-o fi spus si poate a vrut sa-l ajute sa scape de Secu. divulgindu-l…sau sa faca securitatea sa-l elibereze (fiind deconspirat). Dumnezeu stie…
    Razvan Cristian: nuantare trebuie (ori cit o fi de periculoasa afirmatia). Dvs sunteti prea fin observator si faceti nuantare (chiar excesiva)in alte domenii.


  13. Dani, au existat doua bloguri cu tenta comuna: a lui DM si al lui DM 🙂 .

    DM nu impartaseste metodele lui DM si-i face cunoscut chestia asta. Vin si alti ‘grei’ si-i spun acelasi lucru. ‘Macelarul si operatia pe creier’, fie ea ‘nuantata’, tot lugubra de metafora ramane. ‘Macelarul’ Dm cedeaza si dispare si ramane chirurgul DM. In loc sa fi fost lasat in pace, sa fie nu una, ci doua- noua voci cu deconspiratu’, ca si asa, vraful e inalt, tot DM se intreaba: unde a disparut DM?

    Si, uite asa am reusit sa scriem piesa „Un dosar pierdut”, si nu mai ramane decat sa-i spunem lui Daniel, Catavencu, ca… deh- ‘pe unde o fi, pe unde umbla, ce pune la cale, de ce s-a ascuns?’ pentru ca sa fie comedia, comedie. Dell’ Arte!

    Altfel, ce sa am eu cu DM?

    Am lasat pentru tine, Dani, o exprimare usor confuza, o nedefinire a numelor, pentru ca ceata damboviteana se taie ca icrele, nuantat! 🙂


  14. Doru Radu, asa e… dar 🙂

    Nu credeti ca cel mai corect ar fi sa se publice documentul, apoi sa bocim pe marginea lui? Documentul crud, (la document, crud inseamna galben 🙂 ) apoi sa explicam, sa justificam, sa punem in „contexte”; nu o generatie, ci cate-or fi sa vrea sa interpreteze.

    Cea mai grava acuza care i s-a adus lui DM a fost o… insinuare 🙂 : publicarea preferentiala! Eu nu cred ca DM avea de gand sa faca asta. Parerea mea…


  15. Doru Radu,
    Sunt importante ambele lucruri: 1. de unde stia si 2. de ce l-a divulgat? Faptul ca RW i-a oferit o slujba, a fost o incercare, sa vada daca accepta si in ce conditii.
    Faptul ca nu a acceptat atunci clarifica multe lucruri. RW a fost un om curajos, dar nu a revenit niciodata in tara. IT a fost un om fricos. IT a revenit pentru ca avea spatele asigurat, apoi a plecat exact cand i-a convenit fara sa fi fost rascumparat de nimeni.
    Tu ce crezi ca RW ar fi scris despre IT daca nu ar fi fost adevarat…?


  16. am reafisat documentul! Concentrindum-ma numai la dosarul tatalui meu, am dat si o parte care nu apartinea de aceasta problema.

    oricum,pentru cine este interesat de problema Romaniei,
    Vocea Martirilor numerele

    nr 3 din 1974,
    nr. 4, din 1974,
    nr. 7 din 1976

    sînt foarte importante.

    dragilor, sper ca Daniel va reveni, asa ca vom avea deconspirare de amator, daca profesioniştii nu se bagă,

    cine este calificat să fie chirurg in chestia asta? Probabil Dorin Dobrincu… trebuie sa il punem pe lista celor care ar trebui să aibă blog?

    El este într-o funcţie publică şi nu poate face deconspirări cînd vrem noi, pentru cine vrem noi, cu cine vrem noi… ori totul ori nimic…

    Multa binecuvintare sa ai J.S. Dumnezeu sa îţi dea pacea şi liniştea Lui care întrece orice pricepere.

    Vreţi să vedeţi ce înseamnă „publicare preferenţială”?
    tocmai am decupat documentul pus dimineaţă 🙂

    tema postului nu este Ce crede R.W. despre Iosif Ton, ci de unde a aflat R.W. de tatal meu, prefer să îl lasam pe fr. Ton in pace… sau … in plata Domnului! Cum vreţi, cel putin deocamdata.

    Vorba unuia: „nici nu s-a racit bine Dugu si vreti sa ucideti pe altul?”


  17. Povestea cu generatia care ar putea sa judece dosarele este ca si cu casa in care este vraiste.
    Proprietarul ar putea avea pretentia ca daca nu face el ordine in casa lucrurile nu vor ajunge niciodata la locul lor/in ordine. Aceeasi sintagma ca si dupa Revolutie, pe cine sa alegi? Pai…. tot pe ei ca alti nu pot/nu stiu/nu sunt.

    Ca sa faci ordine, in stilul meu de barbat, tot invarti hartiile si lucrurile dintr-un loc in altul pana cand vor ajunge in ordine. Sotia face ordine altfel: ea scoate totul afara si apoi aduce inauntru ceea ce vrea sa pastreze si lucrurile de care nevoie. Apoi arunca tot ceea ce este murdar si nefolositor. Cand vrei sa faci ordine, trebuie sa incepi de undeva si sa ai un plan.

    Proprietarii acestor dosare sunt prea legati de ele ca sa le faca public, de aceea este nevoie de altcineva din afara ca sa faca lucrul acesta. Asta inseamna aducerea tuturor dosarelor/lucrurilor ascunse la lumina.

    Tot asa cum Dumnezeu ne-a dat Adevarul/Scriptura si nu Comentarii sau Dictionare despre Adevar, tot asa si noi avem nevoie de Adevar/Lumina. Cum interpretam, ce concluzii tragem este o alta treaba. In diversitatea ideiilor si concluziilor sta frumusetea Adevarului.


  18. Nu e deloc adevarata vorba „unuia” citat de tine …
    Dar totusi mai bine lasati-l pe Domnul sa judece …

    Desi postarile dure ale unora nu rezolva mare lucru , e totusi sigur (se vede) ca fara sa vreti provocati cearta, invidie, rautate…


  19. Ionele, inteleg ca tu esti ‘pro sau contra’, mijlocel sa-l treci printr-un inel! 🙂


  20. Sunt CONTRA daca nu sunt dovezi clare ca s-a facut rau, si cand vor iesi, daca vor iesi, se va discuta.
    Daca nu, le va sti doar Domnul si persoanele implicate si oricum cei care au facut si nu s’au cait vor da ei insisi socoteala.
    In rest, orice altceva mi se pare doar vorbarie si acuzatii neprobate clar.
    Vezi recentul caz Dugulescu, vezi mai vechile … hartii care spun „eu x, voi face totul pt statul socialist” si apoi note „x nu vrea sa spuna, x nu ne-a dat lucruri relevante, x nu ne e de folos, renuntam la x, il vom supraveghea”, de ex cazul .

    Dar in presa sau la sezatori online apare mereu „x a fost colaborator” sau „poate x mai are si alte note la dosar, deci pana una alta e posibil sa fie colaborator, e dreptul meu sa cred asa” …nu, nu e dreptul meu sa pun raul inainte.

    Si toate astea:
    – ranesc persoana in cauza
    – ranesc apropiatii
    – dau impresia lumii de „secta certareatza”
    – nu cred ca ne apropie de Dzeu daca vrem noi sa rezolvam lucrurile, in felul nostru
    – scad credinta unora, care privesc mai mult spre oameni decat spre Dumnezeu


  21. generatzia tanara este formata tot de vechii tradatori… asha ca numai cei care au mai trecut prin europa mai au shanse sa schimbe ceva…


  22. ce nu intzeleg io e ca de ce unii au putut sa tzina piept shi altzii nu.


  23. pt bogujoy:
    In unele privinte a fost la fel ca si cu alte ispite… la care unii cadem altii nu. APoi au fost conditii diferite, presiuni diferite, nivele spirituale diferite (unii nu prea pareau in bune relatii cu Domnul in general)… Unii au fost santajati cu pacate… care puteau fi date pe fata…etc.
    O chestie generala: Colaboratorilor li s-a apus sa nu spuna nimanui nici familiei. Cunosc pe cineva ce 4 ani a mers regulat la intilnire si sotia a inceput sa-l banuiasca de infidelitate.. La o predica despre partasia crestina si-a dat seama ca nu umbla in lumina si a marturisit fratilor… L-au „eliberat” ei (Securitatea) din „functie” pot ca a deconspirat… Asta ar trebui sa facem cu toate pacatele de care nu putem scapa singuri: sa mergem la frati (din pacate fugim de ei…ajungind inapoi la pacat). Pt pastori era si mai greu pt ca ei nu prea martusiseau fratilor slabicunile. Cineva sublinia pe un blog ruptura pastor-membri si avea mare dreptate mai ales cu privire la anii de mai de mult…si multe alte motive mai mari si mai importante pot fi citate… Un spion american pocait spunea: „everybody is breakable, sooner or later”… fusese omul torturat in Vietnam… si stia si el ceva…


  24. DM are experienta, chirurgicala, vorba ta Razvane, DM deborda de entuziasm. De aceea nu vad de ce sa nu colaboreze pentru aprofundarea colaborarii mai vechi a altora. Competitia in cazul asta e un cal necastigator, negocierea metodei ar fi un inceput.


  25. Ionele, exact asta spun si eu 🙂 :

    Daca cineva a semnat, a dat nota despre ceva sau cineva, orice, fleacuri, informatii care nu fac rau nimanui (cum a fost si cazul fr. Dugulescu) si acela se numeste ca a fost colaborator cu securitatea.

    Apoi, ‘nuantezi’ vina, explici, nu acuzi, vezi daca legatura cu Secu a omului ala incetat sau nu, pasnic sau tragic.

    Dar daca X, cum ii spui tu, a semnat, nu o mai poate nega nimeni. Vrei un precedent? Cazul Paleologu: a fost, a turnat fleacuri dar a recunoscut si a murit respectat de toata lumea; si s-a mai spus asta aici.

    Da: adevarul doare; rudele sufera; nu ma intereseaza ce zice lumea ca nu sunt Bubico sa fac sluj la ea pentru zaharel; iar de credinta fluctuanta a unora care privesc mai mult spre oameni, aici e meseria lui Marius sa le arate incotro sa se uite. 🙂


  26. Dani, subscriu 🙂


  27. Citesc de mult ce se scrie pe acest blog, cunosc pe ambii DM de ani de zile, pe cel din Bucuresti chiar il stiu foarte bine,(este un om cu suflet mare si fara rautate, dar om ca si noi toti ceilalti )si nu pot sa inteleg imaturitatea multor crestini de la care ar trebui sa avem pretentii, ca macar au ceva ani de credinta in spate,…. dar se pare ca nu ajuta la nimic. Ce este atit de neclar sau rau-voitor intr-un articol, un document semnat de cineva. Este un fact, exista si nu se poate schimba nimic. Efectul, rezultatul nu il vom sti niciodata in intregime, dar ce este rau in a recunoaste o gresala, slabiciune, cadere, etc,…..
    Unii din cei care au fost colaboratori, au facut-o pentru interese si beneficii personale, mers la scoala afara, vizite in vest cind noi nu aveam curent sau gaz sa incalzim o sticla de lapte la un bebelus…..Iar dupa revolutie au devenit „eroi nationali”. Unii frati au dus-o bine sub ambele regimuri, dar asta nu ii face mai mult sau mai putin vinovati. Pacatul este pacat si trebuie marturisit, nu conteaza cit de mare, sau de grav este; ramine pacat si numai Dumnezeu poate curati. Nimeni nu a cerut capul acestor oameni, nu ii pune nimeni pe rug, nu li s-au negat calitatile, lucrurile bune care le-au facut, s-a cerut doar o marturisire si pocainta,…. e prea mult?
    Sau se spulbera faima de eroi, persecutati, etc,……
    Fara adevar, nu vom avea nu vom fi niciodata liberi. Domnul sa aibe mila de noi toti, ca uneori ne cam furam caciula singuri.


  28. La mine internetul merge foarte prost, dar incerc.

    Cornel, bine punctat, vorba aia, daca nu noi, atunci cine… 🙂
    Chestia cu sint putini competenti sa opereze bolnavul…
    Daca esti pe un vas si cineva moare ca i se cangreneaza piciorul nu astepti sa ajungi in sala de anestezie si cu cearceafuri albe, tai piciorul cu fierastrul si il anesteziezi pe cangrenat…. cu …. Coca-cola, ca eu n-am voie sa scriu altceva 🙂

    Ionel Condor, lasati-L pe Domnul sa judece, pai cred ca asta si face! Nu?

    sint dovezi, Ionel, dar, asa cum spune Danut, trebuie sa ajungem la salonul septic sau ne hotarim sa operam bolnavul cu picamerul…

    aici ai fost scump de tot: ranesc persoana in cauza, aici sa nu te temi prea tare, obrazul unora chiar are nevoie de picamer, cu apropiatii sint de acord… stiu ce inseamna asta. „SEcta certareata”, acolo unde este frecare este si viata.
    Multi ortodocsi ne invidiatza pentru libertatea cuvintuli si pentru ca avem curaj sa spunem ceea ce credem.
    sa il vad si eu pe ala caruia i-a scazut credinta ca s-a descoeperit un tunator, adu-l la mine, te rog!
    Dumnezeu este Adevar si sint sigur ca adevarul se simte bine in compania adevarului. Ne apropie de El.

    ce vrei sa spui, Bogujoy, cu generatia tinara este formata tot din turnatori?

    unii au tinut piept pentru ca au avut caracter, altii au cedat pentru ca nu au avut. Simplu!

    Doru Radu, da, toti putem fi infrinti, vorba Fr. Niculescu, nu poti judeca usor un om torturat, dar unul care a facut ce a facut pentru avantaje …

    De acord, o echipa este mult mai sanatoasa pentru deconspirare decit unul singur. Orice calaret singuratic este doborit pina la urma.


  29. Patratosule,de unde pot face rost de cele trei numere ale VOM?


  30. Greu, Almy, greu… acum am cerut accesul la arhivele lor, dar se găsesc microfilmate în America… cineva care are acces la o biblioteca buna le poate prelua.

    Cele trei numere ar deschide prea multa discutie iarasi si iarasi si iarasi. Iar s-ar lua lumea de mine că nu ştiu pe cine atac… etc.

    Prefer să scriu despre Meşteru Manole 🙂


  31. Chestia asta cu „luatu” e chiar de-a lu` Conu Iancu. Adică vinovat nu era David că a curvit ci Natan că l-a dat de gol!
    Vinovaţi nu erau Datan , Abiram şi gaşca , ci Moise că nu a fost de acord cu ei!
    E chiar caraghios! Cei care au fost”turnători” la SECU acuma au tupeu să-i învinovăţească pe cei care cer deconspirarea lor. Şi uite aşa , anormalul devine normal şi normalul devine anormal.
    Cred că este normal să ştim cine au fost cei care au pactizat cu dracu(deşi-i c-am bănuim) asta din cauză că n-au avut bunul simţ să vină în faţa congregaţiei şi să se pocăiacă.
    Dacă n-au făcut-o de bună voie trebuie să-i „ajutăm”.
    Lasă-i pe alţii să scrie despre Meşteru Manole , că oricum nu era evanghelic!
    Până la urmă ştii care e cea mai mare dramă a lor? Nu ce au făcut înainte ci ce fac acuma. Această tăcere gen Ghiţă în dovleci! Iar drama dramelor este în sufletul lor, frica , groaza la cei care n-au fost încă deconspiraţi şi lipsa celei mai mici fărâme de ruine la alţii.
    Băieţi se deschid ….dosarele. Linişte.


  32. la acest subiect zic PAS inca nu am 50 ani sapot sa mi dau cu parerea despre vremili acelea


  33. erata sa pot


  34. „Acei oameni care au avut curajul să ducă informaţiile dintr-o parte în alta, acei “informatori buni”, spionii lui Wurmbrandt, aceia sînt nişte eroi!

    Hmmm!

    Ce păcat că nu-i cunoaştem, dar îi vom cunoaşte! Ei sînt cu adevărat eroi, că mare diferenţă este între personalităţi şi eroi.

    Nu ducem lipsă de personalităţi, de celebrităţi, dar de eroi şi mai ales de eroi anononimi, care sînt gata să se jertfească fără gloria pămîntească… cîtă lipsă e!”

    Nu as fi asa de sigr ca acei informatori sunt eroi.Pot fi si eroi printre ei, dar in cele mai multe cazuri banuiesc ca e vorba de comunisti, ancehtatori etc platiti la randul lor. SI tatal meu a fost racolat de securitate. Tebuia sa dea rapoate despre ce se intampla in biserica. In rapoarte el scrie ceva de genul: „nu s-a intamplat nimic deosebi au fost oar fratide-ai nostri”. Dupa cateva saptamani l-au scos din sediul militiei cu sutri in fund pentru ca mai aveau un informator care scria exactitati. Cand a fost intrebat de ce le-a ascuns lucruri, l a sps vinovat, ca respectivii care au vizitat biserica… erau frati in Domnul. 🙂 . Insa, dupa faza cu pricina, tocmai militianul i-a destainuit tatalui meu cine era celalalt. Prieteneste i-a spus sa se fereasca ca ii vrea rau. Nu l-a scurt timp au urmat si perchezitii si alte cele pe la noi pe-acasa. DIn nou militianul i-a „soptit” lui tata: vezi ca X iti vrea raul si tot scrie rapoarte impotriva ta, fereste-te de el. Extrapolind lucrurile, ma astept ca „eroii” sa fie si dintre militieni, oameni pur si simplu cu unpic de omenie, dar si vedete bine platite care de dragul banului au ciripit detalii din dosare. Sa dea Domnul sa fi fost si crestini anonimi, care aufost informatori de dragul de a-i salva pe altii…


  35. in postul precedent am spus ca generatia tanara este formata=crescuta DE tornatorii la secu, cei care se shtiu (ei=turnatorii), care sunt cunoscutzi de noi si cei care nu ne sunt inca cunoscutzi, sper insa ca pt putzina vreme va fi asha.
    bine ai zis de caracter, multzi ishi formeaza caracterul in cei 7 ani de aksa insa altzii le trebuie zeci de ani…
    daca vrei sa skimbi ceva pentru viitorul urmashilor trebuie sa il lashi pe Manole in pace shi sa treci direct la subiect. Succes!


  36. S-a intors Daniel M. cu un suflu nou!!!


  37. pt Patratosu & bogujoy
    „unii au tinut piept pentru ca au avut caracter, altii au cedat pentru ca nu au avut. Simplu!
    Doru Radu, da, toti putem fi infrinti, vorba Fr. Niculescu, nu poti judeca usor un om torturat, dar unul care a facut ce a facut pentru avantaje…”

    Adevarat, dar nu-i asa simplu: eu NU m-am referit doar la cei torturati si sunt de-acord ca cei care au cistigat avantaje sunt intr-o alta categorie.
    Daca exista cineva din generatia tinara care vrea sa inteleaga si sa invete ceva de la noi „carora ni se cuvine sa ni se umple fata de rusine” merita sa retina citeva fapte:
    -presiunea n-a fost egala nici in timp nici in zone geografice si nici pt toti credinciosii
    -au fost multi curajosi membri de biserica dar si tradatori printre ei
    -presiunea acea mai mare a fost pe conducatori, pastori, evanghelisti de succes, intelectuali…
    -Crestini cu marturie absolut demna (avocat Barbatei) au ajuns jalnici conducatori (vezi cazul Caransebes)… dac-ati sti dvs. ce sperante ne pusesem noi in dinsul
    -cei mai protejati au fost muncitorii… Cu toata idiotenia propagandei de partid .. in anumite situatii clasa muncitoare era mai putin santajabila de catre partid si inclusiv securitate decit intelectualii (pot da exemple dar nu vreau sa plictisesc)
    – pina la sfirsitul lui ’70 comunistii n-au avut specialisti… Daca erai bun profesionist si aveai un director sau secretar de partid cu pile te „acoperea”. Cit erau ei de uriasi, securistii nu puteau deschide dosare oricui si uneori erau fortati sa inchida ochii… Asa se face ca au fost frati strecurati in pozitii cheie… si spre cinstea lor au jucat un rol important si in unele biserici… Protectia aceasta nu era la infinit…dar era una reala..
    -O vreme, dupa razboi, veteranii decorati ai razboiului au fost protejati (av. Barbatei. pastor Cocian) etc..
    – Trebuie sa recunoastem, dragi tineri, ca pastorii nu beneficiau de astfel de protectie (oricit de infima vi se pare dvs.). Pastorii/ preotii erau discreditati de regim si antipatizati de societatea indobitocita de regim. Pastorii/preotii erau considerati lenesi (lucrau o zi pe saptamina) oameni care inseala lumea cu povesti (nu ex. Dumnezeu) si ameninta cu iadul si APocalipsa; o plaga sociala, niste paraziti de o moralitate indoielnica. In primii ani erau amenintati ca sunt impotriva colectivizaii, ca critica sistemul educational si etica muncii in socialism si mai ales exploateaza pe saraci… fiind de altfel vinovati de Inchizitie, Cruciade, exploatarea saracilor, bomba de la Hirosima (Truman era baptist)…
    – In fata celui mai mic rahat (ierati-mi limbajul) din administratie, un pastor era un fel de paria al societatii.. N-avea cine sa le ofere protectie in fata propagandei de partid si mai ales a securitatii (sa nu mai vorbim ca eram si vinduti americanilor)..
    – In contrast cu acest „statut onorabil”, conducatorii Uniunii/Comunitatilor erau rasplatiti cu decoratii, locuri la tribuna oficiala la sarbatori, titluri si calatorii..
    Stiu ca Marius n-a vrut sa faca o analiza exhaustiva a fenomenului delational… si ca s-au scris carti destepte pe tema aceasta… privind insa pe listele informatorilor nu va mirati ca sunt mai multi pastori (au fost destui si membri simpli sau din comitete)si tineti minte ca pastorii erau vinati si pt ca erau leaderi ai comunitatii si CA N-AU avut nici-o protectie omeneasca…pe care, cit de cit, noi laicii, am avut-o… Trebuiau sa se increada in Domnul? Da, dar si noi ceilalti trebuia la fel…Nu avem cu ce sa ne laudam fata de dvs., tinerii; desi au fost exemple de sfinti care s-au mai pomenit pe-aici…Judecindu-i, tineti minte ca n-am fost toti in acelasi pericol…(Ierati-ma pt interventia lunga).


  38. Buna asta allmy 421:

    Chestia asta cu “luatu” e chiar de-a lu` Conu Iancu. Adică vinovat nu era David că a curvit ci Natan că l-a dat de gol!
    Vinovaţi nu erau Datan , Abiram şi gaşca , ci Moise că nu a fost de acord cu ei!
    E chiar caraghios! Cei care au fost”turnători” la SECU acuma au tupeu să-i învinovăţească pe cei care cer deconspirarea lor. Şi uite aşa , anormalul devine normal şi normalul devine anormal.


  39. Asta-mi aminteste de cartea lui Don Richarson: Peacechild. Cand sa dus ca misionar in Noua Guineea (la tribul Sawi)si le-a spus evanghelia…ei au crezut ca Iuda este eroul (pt ca a tradat dupa ce a fost prieten cu Domnul Isus 3 ani)… 😦

    Dar Domnul a putut sa lucreze si acolo:
    http://jewsforjesus.org/publications/newsletter/1997_12/peacechild


  40. Domnule Doru Radu
    Este foarte pertinentă analiza, dar în acelaşi timp „Celui ce i s-a dat mult i se cere mult” iar Hristos Păstorul Cel bun şi-a dat viaţa pentru oile sale.Unii au cedat de frică(şi credeţi-mă că ştiu cum era frica aceea de la tata care a fost închis, anchetat, torturat, arestata de 4 ori din 1948 până în 1989; tocmai că era pastor baptist; dar şi din experienţa mea proprie)Vreau să vă spun că tata nu vorbea nici cu mine, nici cu mama despre ceea ce păţea , doar când era arestat lua familia cunoştinţă de realitatea crudă. Vă mai spun că eu sunt dintr-o zonă albă a bisericilor Evanghelice, sunt mai multe OZN-euri pe cer decât biserici Evanghelice de unde vin eu!!!!, că nu avea pe cine să se bazeze tatăl meu ca să fie ajutat, doar pe Dumnezeu. Asta spune şi azi la aproape 90 de ani şi este adevărat că nu condamnă pe nimeni din cei care au colaborat doar îi curge câte o lacrimă când află de încă unul şi adaugă uneori” Am stat cu el de vorbă, ne-am rugat , m-a vizitat când era la Uniune, sau la Comunitate ” şi oftează.
    Şi eu îmi aduc aminte ce entuziasmat eram când s-au făcut schimbările la Uniune despre care vorbiţi, dar mai târziu am auzit ce a spus unul de la Departamentul Cultelor” Schimbaţii-i voi pe cei ai noştrii şi cei noi vor deveni şi ei ai noştrii”!
    Şi Petru spune ”
    1 Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos, si partas al slavei care va fi descoperita:

    2 pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de buna voie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un cistig mirsav, ci cu lepadare de sine.

    3 Nu ca si cum ati stapini peste cei ce v-au cazut la imparteala, ci facindu-va pilde turmei.

    4 Si cind Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa, care nu se poate vesteji, a slavei


  41. Ooo, dar multe s-au mai intamplat pe aici pe la Patratosu cat am lipsit. Pastorul Dugulescu nu mai e printre noi, S-au scos/reintrodus posturi pe blog. S-au aruncat acuze si invective in stanga si-n dreapta. S-au scos documente noi la iveala.
    Subiectul postului curent este: De unde a stiut RW ceea ce a publicat in Vest despre moartea pastorului Radu Cruceru?
    De la cei dispusi, cu riscuri mari, sa vehicueze astfel de informatii. Nu de la oficialitatile cultice ale vremii. De la oameni simpli, care nu doar ca stiau cum au stat lucrurile, dar indrazneau sa spuna si altora. Am stat si eu de vorba cu oameni in varsta care l-au cunoscut pe Radu Cruceru si mi-au spus ca au stiut cauza mortii lui tragice.
    Doru Radu face o distinctie falsa intre pastori si restul credinciosilor. Pastorii (inclusi in randul intelectualilor) erau mai expusi decat muncitorii sau alti functionari (mi-e greu sa-i scuz exprimarea fata de ei, dar totusi o fac). De ce? Cine-l apara pe muncitorul crestin practicant, atunci cand era zilnic in bataia de joc a colegilor si sefilor, cand era discriminat, injosit, amenintat cu datul afara, taiat de pe listele cu beneficii financiare, amenintat cu evacuarea din locuinta de serviciu etc. Cine-i lua apararea? Pastorul nu, conducerea comunitatii cultice nu. Numai Dumnezeu.
    De ce ar fi fost pastorul mai in pericol? Ii luau carnetul? Ii retrageau recunoasterea? Stiu nenumarate biserici care au avut pastori laici, fara recunoastere fara carnet. Il amenintau cu „munca de jos”? Si ce daca. Ar fi devenit muncitor, ca noi ceilalti. Era pastor datorita chemarii primite, incredintarii primite de la frati si fara carnet si fara recunoasterea statului comunist. Asa cum ajunsese am inteles Liviu Olah. Si ca el, multi altii.


  42. Cristi B.:
    Nu pot sa neg discriminarile la care am fost supusi toti. Tatal meu era inginer si a fost retrogradat presat sa dea declaratii, etc. Eu insumi am fost amenintat la servici. Muncitori activi in Evanghelizare (chiar personala) au fost anchetati, dati afara, copii dati afara din scoli (inclusiv sora mea)…pot face liste lungi. Cu toate acestea, Securitatea/partidul actionau mai eficient in efortul de diminuare pina la disparitie a numarului de credincios/biserici daca actionau impotriva celor ce ar fi trebuit sa intareasca credinta oamenilor, sa pastoreasca turma Sa, cum scrie Petru (allmy 421). In situatia aceasta erau si multi laici deveniti pastori/evanghelisti, diaconi, etc.. Din cauza asta presiunea era mai mare asupra lor decit asupra noastra. Pe pastori nu i-am inclus in lista intelectualilor…dar si dintre intelectuali erai mai vizat daca erai profesor decit inginer sau doctor. Profesori adventisti au facut chiar puscarie pt ca n-au mers simbata la scoala (sub alte pretexte). Asta nu este o scuza pt cei care au cedat. Si Domnul are acelasi standarde pt toti (sfintenia) iar de la prezbiter (in plus) sa se dea pilda turmei, etc.. Fiti insa sigur ca si Securitatea stia versetul „bate-voi pastorul si oile se vor risipi”… Toata admiratia pt fr. Olah, Talos (inaintea lor Marcu, Pitt, Cocian), tatal lui allmy421 si alii care nu au cedat… Cu toate ca nimeni nu-i lua apararea nici muncitorului (decit memoriile din 74-78) aceasta categorie sociala era mai putin santajabila, iar daca aveau nevoie de ei in anumite locuri unde lipseau specialistii, inchideau ochii la activitatea lui de duminica (chiar daca vi se pare de necrezut)…si erau directori/sefi de la partid care riscau, nu de dragul fratilor ci pt ca nu se descurcau fara ei… Vorba lui Steinhart: asta nu-nseamna ca comnunimsu-i bun, ci inseamna ca Dumnezeu este bun…uneori ne dadea trecere in fata sefilor nostri(adaug eu).


  43. Almy, am mai scris despre asta, nu e vinovat curvarul, ci cel care îl descoperă. Alex Petria, care s-a abţinut de la doliu a scris un articol zilele astea foarte acid. Mă tem ca are şi el dreptatea lui.

    Dacă mă prinde poliţia cu viteză şi leşin de frică cînd mă opreşte, ce, e de vină poliţaiu că m-a prins? Cam asta-i argumentul lui foarte simplu…

    ba, Ioan DAniel, tocmai pentru ca ai mai putin trebuie sa iti dai cu parerea..

    Husarule, emotionanta marturia ta, cred ca tatal tau a facut bine. Vorba lui Steinhardt, pe mincions treubie sa il minti fara rusine.

    se poate sa fie adevărat şi ce spui tu, dar nu cred că au fost doar din aceia ,pentru că riscau prea mult.

    Eu am în minte cel puţin doi oameni care au dus informaţii de aici din ţară la plecarea din Iaşi înspre occident, la oameni din aceia mă gîndesc.

    Bogujoy, tocmai am trecut la subiect! 🙂

    Doru RAdu, foarte consistent comentariul tau, n-am nimic de adaugat sau scazut…

    Un frate ne povestea in Congres ca tot comitetul sau era impartit in doua, jumatate erau informatori. Era unul care a spus, cind a fost confruntat: „frate, eu nu v-am tradat niciodata, eu doar verificatm sa vedem daca aia informeaza exact.. ”

    Aia e bună, Evedule… am să citesc articolul..

    Almy, e bună chestia cu mai multe „ozn-uri pe cer decît biserici evanghelice” 🙂 . O să creadă lumea că sîntem rude, după cum te exprimi 🙂

    Cristi B. Welcome back!
    da, oficialităţile cultice ale vremii aveau datoria de a spune că totul este bine în Romania, citiţi ultimele numere din Creştinul Azi înainte de a pleca Mihai de acolo.

    da, Cristi, de asta se temeau, unii nu ştiau să facă nimic altceva decît să lucreze „cu gura” şi cu „pixul”, nu aveau alte priceperi…se temeau de pierderea privilegiilor.


  44. PT DORU ,cred ca ai citit plingerea penala facuta si semnata de Mara si Barbatei impotriva si in urma careia ,RADOI COCIRTEU SI PREJBAN au fost trimisi in judecata. E clar pentru mine ca puteau sa nu o faca ci doar sa-i excluda din cult ,ca erau specialisti in asta. Asfi curios sa vad ce scuza sau circumstante atenuante gasesti pentru MARA SI BARBATEI.


  45. Da, Elev, este cunoscut episodul, puteau să se oprească la nivelul cultului, cu ce inimă şi cu ce explicaţii au mers cu mult entuziasm mai departe, să îşi vîndă fraţii autorităţilor ….

    Asta este greu de explicat…


  46. pt elev:
    Pe Barbatei l-am „pictat” mai sus:
    „-Crestini cu marturie absolut demna (avocat Barbatei) au ajuns jalnici conducatori (vezi cazul Caransebes)… dac-ati sti dvs. ce sperante ne pusesem noi in dinsul”
    ..Si ii gasesc circumstante agravante pt reclamarea fratilor: era singurul jurist (cu experienta in magistratura) pritre „popi”. Stia ce face..Potrivit pastorului Trifu (o fi credibil?)ar fi avut chiar initiativa reclamatiei…A fost o mare dezamagire. In dosarul Olah el fusese printre confidentii fr. Liviu, iar la Uniune, Barbatei, a ajuns „mamaliga nefrecata” (citat Fr. Cure- e voie sa-l mai citez?). Tot potrivit lui Cure, de vina era „scaunul” de la Uniune care era „murdar” (parere impartasita si de tatal lui allmy421)…
    Depre Caransebes stiu multe! AM ascultat procesul inregistrat secret de I Moldovan (profesor la Southern Baptist) in prezenta sorei Radoi si a unui avocat adus de mine din Arad…
    Barbatei fusese o personalitate in lumea evanghelica. Pot sa va spun si un lucru bun. El pretinde ca la discutia pt recunoasterea ca Secretar General, Departamentul CUltelor i-a pus intrebarea cea mai grea: „Ce ziceti de Niculesc?”.. Barbatei pretinde ca ar fi spus (aprox.). Sunt de la tara si tata avea o iapa blinda. Dar intr-o zi tata s-a suparat si a batut-o rau; dupa asta, iapa a devenita agresiva. Asa si Niculescu-ar fi spus Barbatei- a terminat seminarul si nu l-ati lasat in nici-o biserica. A mers la filozofie si l-ati data afara inainte de terminare… Si-a gasit o biserica; nu i-ati dat aprobare… va mirati ca protesteaza?- ar fi incheiat Barbatei depozitia.. O fi adevarat? N-are importanta pt ca „unchiul Paul” nu s-a deosebit de „ceilalti”…


  47. Multumesc frate DORU, daca nu va suparati voi mai revenii si cu alte intrebari.


  48. Frate DORU,Pe pagina THE VOICE OF MARTYRS ,cind afost pusa de Marius era atasat un fragment din aceeasi revista si anume nr 7 din 1976, in care se spune asa;
    A romanian baptist pastor JOSEPH TZON, well-known for his cooperation with the comunist secret police…….
    Cam tot acelasi lucru R.W spune si in VOM.#3 1974 si in VOM #4 1974.
    Intrebarea mea este, daca I.T recunoaste ca a colaborat pe timpul cit a fost la OXFORD in ce a constat colaborarea lui?


  49. Frate Doru ,cum de acum v-ati dat drumul,ca erati cam sceptic,vedeti ca adevarul nu va lasa sa taceti?
    As vrea sa stiu si eu,despre fratii de la Caransebes,aici am copilarit,
    as vrea sa stiu despre doi frati,dar asta doar daca va scriu personal,nu vreau sa apara numele lor,deocamdata,
    aparand ca o curiozitate,e mult mai mult,e altceva.
    As vrea sa stiu despre unchiul meu cred ca-l cunoasteti,
    jorj Mardare,a fost predicator la Simeria in ultimii ani,dar stiu ca mergea peste tot sa predice!
    As vrea sa stiu cum a fost el fata de frati.


  50. Pt elev:
    Ce-a facut Tson in Anglia? Dvs. stiti raspunsul; de vreme ce ati decis cu privire la el! De unde sa stiu eu? AM putea sa-l intrebam. De vreme ce a recunoscut ca a jucat la “Dinamo” ce rost are? Nu cred ca-i obligat sa raspunda!
    Trecind peste ironia dvs si peste lucruri pe care nu le pot scrie in public, v-as raspunde cu ceea ce a scris el in lucrarile sale (Cine-si pierde viata si Locul crestinului in socialism).
    Citeva lucruri:
    1)Nu exista bis. Speranta din Londra, deci nimeni sa nu-si imagineze ca turna pe frati.
    2)El spune ca a combatut propaganda iredentista maghiara (ungurii aveau lobby puternic in Anglia). Intrebare: A facut-o de buna voie sau la comanda “baietilor”?
    a)Ca ardelean si eu as fi facut-o. Cu siguranta ca Ambasadei Romane (Londra) i-a convenit. Ceausescu era copilul rasfatat al vestului (sancta simplicitas) si juca acasa cartea nationalista. Inteligent, Tson a profitat de aceasta situatie.
    b)Varianta dvs.: A facut-o la cererea AMbasadei? E ok, pt ca nu era pacat sa te certi cu ungurii si apoi, oricum, a recunoscut ca “colaborat”.
    Nota (1): Desi Wurmbrand vorbea bine ungureste, nu cred ca asta l-a deranjat.
    3)Ma inseala memoria sau Tson spune ca a combatut teza “bisericii subterane” (lansata de RW)?. Nu stiu cit de popular era Tson, dar chestia asta l-a suparat pe RW, motiv pt care si-a “urecheat” ucenicul in paginile WOM (publicate de Marius).
    A facut-o de buna voie?
    – DA. A vrut sa se intoarca acasa si si-a pregatit intoarcerea! A stiut ca asta convine Bucurestiului si nu numai Bucurestiului!!!! Noi il iubim pe RW, dar dvs. stit ca nu toata lumea l-a iubit. Cercurile eclziastice engleze si intelectualitatea religioasa de pe insula nu se omora de dragul luptei anticomuniste a lui RW!!! Ei se scaldau in barca cu eurocomunismul, stingismul si pacifiscmul finantat de Moscova.Erau adeptii dialogului peste Cortina de fier. Urau mai tare anticomunismul lui Nixon decit „deschiderea” de la Bucuresti . .. Consilul mondial al bisericilor (era sa zic al paginilor) era infiltrate de KGB… Wurmbrand nu putea fi incintat sa fie contracarat de (poate) popularul TSon!!! Stiu ca stiti ca Tson a spus mai tirziu: “acum sper ca RW ma va ierta”! Ce-ati fi vrut sa faca Tson daca vroia sa se intoarca si sa faca reforme???
    NU STIU DACA STITI, dar mi se pare interesant: RW i-a trimis lui Niculescu o caseta (dupa ce ALRC a aderat la Christian Solidarity Internationa); stit ce i-a spus RW?
    “Tu stii la cine te-ai afiliat? –intreaba RW. “CEi de la CSI si Alianta Mondiala Baptista sunt oamnei de acelasi calibru cu Mara, Barbatei, Tsunea…, etc, ei sunt adeptii colaborationismului…” adauga RW. Apoi spune fraza care ne-a amutit pe toti: “I-adevarat ca leii nu i-au facut nimic lui Daniel, DAR NICI EL NU I-A TRAS DE COADA”!!!!! Vi-l puteti imgina pe RW care lupta cu comunismul spunind asa ceva???? Siutatia era grea; pe Brejniew nu-l mai lua … sa nu zic cine… Americanii nu mai dadeau cu bamba atomica…. iar Tson era un om cu curaj si temeri ca si dvs, si mine…
    – Varainta dvs: Tson a facut-o la comanda. E pacat. Dar a recunoscut si a platit pt naivitate sau colaborare, etc…


  51. Frate Doru multumesc. Totusi credeam ca intrebarea mea e mai clara. Stiu ca stiti mai mult dar pina una alta ma multumesc si cu atit dar credeam ca daca I.T i-si asuma colaborarea pe perioada OXFORD am putea sa stim si noi poate de la dinsul in ce a constat aceasta colaborare , stiu ca Daniel Mitrofan a incercat si el dar fara succes. Mai asteptam. Oricum nu cred ca ipoteza aceasta ca RW l-a dat in vileag pe IT pentru ca acesta l-a refuzat sa lucreze impreuna in SUA nu sta in picioare, ci cred ca a facut-o din simplul motiv sa avertizeze pe credinciosi in Romania si SUA de legatura acestuia cu comunistii.


  52. Draga Doru Radu, nu comentez absolut nimic din ceea ce spuneti.

    Draga Elev, nu cred ca putem obliga pe cineva sa spuna ceea ce nue ste de spus si de discutat intr-un astfel de spatiu. Cred ca despre I.T. s-a discutat destul si de bine si de rau si cu exagerari si cu dreptate, dar si cu multa nedreptate, aşa cum stim noi romanii, cu pasiune, cu ură, cu prea multă dragoste, aproape de idolatrie. Ce să-i faci, nu sîntem nemţi!

    Probabil intuiţia dvs. este bună, dar…. Dumnezeu le ştie pe toate mai bine decît noi.
    Fiecare de aici a făcut ce a putut pentru a aproxima cît mai mult adevărul… dar aici nu este untribunal al foştilor colaboratori.

    Ce putem face acum? Dacă spunem ceva despre cineva, să ne asigurăm că avem dovezi, pentru că vom răspunde înainte Dreptului Judecător şi să nu uităm să spunem şi o rugăciune pentru persoanea respectivă… eventual înainte de a scrie ceva…


  53. Marius ai dreptate te rog ssterge comentariul meu, multumesc.


  54. CAre dintre ele, Elev?


  55. Si eu am discutat personal la un ‘jaccuzzi’ cu unul dintre cei trei de la Caransebes care a fost in inchisoare. A fost si a ramas un om a lui Dumnezeu, smerit si care nu are ura sau alte resentimente pt cei care l-au trimis acolo. Din cate-mi spunea mie (cu o sinceritate transparenta si fara nici o ura) – eu zic ca e greu de sustinut negarile colaborarilor unora. Dar Domnul stie.


  56. pe amindoua


  57. Dle Patratos, sunteti un tip destept si de treaba, adica pe gustul meu, dar nu asta conteaza! 😉 citesc cand apuc povestile voastre si-mi plac sau nu. ce nu inteleg eu este ce ai cu Ton? nu-l mentionezi des, decat eventual in unele raspunsuri, dar ironia matale e vadita… toate bune! continuati povestile si fiti siguri ca sunt citite! 😉


  58. Silva, ai observat foarte bine, ai dreptate… nu îl menţionez pe fr. Iosif… dar am declarat aproape tot ce am faţă de dînsul… nu cred că este un secret.
    tot ce am avut de spus am spus..

    Mulţumesc de aprecieri…


  59. Ah, am uitat ceva… lectură plăcută, trebuie să scormoneşti un pic prin blog ca să îţi dai seama că nu am nimic cu fr. Iosif personal…. numai cu o anumită atitudine a dînsului faţă de trecut…


  60. acum te inteleg Marius


  61. Ce anume înţelegi, Nicule… mă îngrijorează întotdeauna cînd cineva îmi spune: „Te înţeleg”, pentru că eu însumi am dificultăţi uneori cu chestia aia 🙂

    Devin dintr-o dată foarte curios… vreau să aflu lucruri noi despre mine, dacă cineva mă înţelege.

    Şi Natalia, după 20 de ani de cînd ne ştim, anul asta 21… tot are probleme să mă înţeleagă cîteodată… 🙂


  62. Interesant documentul adus de Daniel Mitrofan in legatura cu R.W. ,conversatia lui Moskovici cu I.T. Cu siguranta ca R.W stia de dusmania acestora cu privire la el. Poate mai curind vor apare documente din dosarul lui R.W ,cred ca MIHAI WURMBRAND poate sa aiba acces ladosarale parintilor lui.


  63. Marius, am avut rezerve sa comentez reactia ta fata de fr. Ton, dar acum citind tot ce s-a scris, te inteleg. Am fost si sunt un sustinator al lui Ton.
    Dar, nu pot sa accept duplicitatea de care este dovedit Ton.
    E normal sa iti doresti adevarul daca traiesti in adevar.
    Aici la noi( Canada), e foarte ciudata atitudinea unor frati legata de colaborationisti. Cred ca am putea inventa un cuvant nou COLABORA-TON-ISTI
    Sunt scuzati, acestia din urma, de frati prin faptul ca „toti” au colaborat si cineva spunea ca au dat dovada de patriotism prin colaborare.
    Imi vine sa ma prind de par(si asa cade si se rareste) si sa-l smulg, cand vad cum nu ne doare de pacatele Bisericii. Sa faci pact cu un sistem ateu, demonizat si sa spui sa esti patriot.
    Domul sa se indure de Biserica Baptista din Romania! si nu numai.
    Noi ne rugam chiar daca suntem departe, pentru cei din patria noastra.


  64. Te inteleg ca traiesti in adevar, si te doare falsul, minciuna, fatarnicia, ipocrizia, si iti doresti o lume a Adevarului.
    Ce contradictie am scris, „o lume (lumea e lume) a Adevarului”.
    Fii binecuvantat!


  65. draga Nicu, sper ca pînă la urmă şi cei care sînt aşa de mare susţinători ai oamenilor în defavoarea adevărului să o lase mai moale…
    Eu nu cunosc prea mulţi oameni care să trăiască desăvîrşit în adevăr, dar cunosc oameni care Îl cunosc pe Cel ce se numeşte pe Sine Adevărul..

    Nu aştept să mă înţeleagă nimeni pe mine sau pe altcineva…

    Nu ştiu cît trăiesc în adevăr, dar ştiu că încerc… Domnul evaluează cel mai bine asta…



Lasă un comentariu