h1

Mi-am luat lumea-n cap….

ianuarie 7, 2008

Uite aşa arată lumea mea… Lumea mea este o lume cubică:

cubic-earth-sursa-fotolia.jpg

Mă bucur că în mai multe capete s-a născut ideea asta… 🙂

Acum cînd toată lumea caută isterizată poze de la înmormîntare, transmisia live etc. mă gîndesc nu la cele de jos, ci la cele de sus…. dacă au ajuns, unde au ajuns cei care au murit în Domnul, azi, ieri, alaltăieri?

Dar cei care au murit… mîine? (că ştiţi că la Domnul nu există trecut, prezent şi viitor)

Mi-am adus aminte de un post mai vechi… Unul dintre primele texte scrise pe aici.

Nu am făcut link pentru că l-am modificat puţin, avînd gîndurile… în altă parte, pe lumea cealaltă, la o altă cetate… insist.. CUBICĂ!

Apocalipsa 21:16 Cetatea era în patru colţuri, şi lungimea ei era cât lărgimea. A măsurat cetatea cu trestia, şi a găsit aproape douăsprezece mii de prăjini. Lungimea, lărgimea şi înalţimea erau deopotrivă.
17 I-a măsurat şi zidul, şi a găsit o sută patruzeci şi patru de coţi, după măsura oamenilor, căci cu măsura aceasta măsura îngerul.
18 Zidul era zidit de iaspis, şi cetatea era din aur curat, ca sticla curată.
19 Temeliile zidului cetăţii erau împodobite cu pietre scumpe de tot felul: cea dintâi temelie era de iaspis; a doua, de safir; a treia de halchedon; a patra, de smarald;
20 a cincea de sardonix: a şasea, de sardiu; a şaptea, de hrisolit; a opta, de beril; a noua, de topaz; a zecea, de hrisopraz; a unsprezecea, de iacint; a douăsprezecea, de ametist.
21 Cele douăsprezece porţi erau douăsprezece mărgăritare. Fiecare poartă era dintr-un singur mărgăritar. Uliţa cetăţii era din aur curat, ca sticla străvezie.
22 În cetate n-am văzut nici un Templu; pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca şi Mielul, Sunt Templul ei.
23 Cetatea n-are trebuinţă nici de soare, nici de lună, ca s-o lumineze; căci o luminează slava lui Dumnezeu, şi făclia ei este Mielul.
24 Neamurile vor umbla în lumina ei, şi împăraţii pământului îşi vor aduce slava şi cinstea lor în ea.
25 Porţile ei nu se vor închide ziua, fiindcă în ea nu va mai fi noapte.
26 În ea vor aduce slava şi cinstea Neamurilor.
27 Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi în minciună; ci numai cei scrişi în cartea vieţii Mielului.

Nu-i aşa că e frumos?

Iată textul:

Dacă înmulţim lumea cu lumea, teoretic doar, atunci rezultă o lume la pătrat.
Dacă înmulţim lumea mea cu lumea ta atunci avem o lume, lumea noastră la pătrat. Este lumea mea mai bogată şi lumea ta, mai plină. Eu schimb lumea ta şi lumea ta schimbă lumea mea în fel şi număr.

Lumea mea şi lumea ta, îmbogăţită cu lumea lui Dumnezeu este o lume la cub. Este cu aceeşi măsură pe lungime, cum este şi pe înălţime, cum este şi pe adîncime.

Lumea desăvîrşită a lui Dumnezeu, lumea care încheie istoria este o lume care trece dincolo de lumea mea, dreaptă, rectilinie, într-o singură dimensiune, pămînt al singurătăţii; acea lume, cealaltă lume depăşeşte lumile noastre înmulţite, împărţite şi cîntărite, în două dimensiuni, a ta şi a mea, lumi ale comuniunii.

Este o lume în dimensiuni pe care nu le putem intui. Dumnezeu trebuie să adauge măsura Lui la socoteala noastră pentru a ieşi Cetatea. Nu ştiu încă numărul acela tainic pe care numai El îl ţine în minte, constanta care va fi adăugată înmulţirii dintre lumea mea cu lumea ta, dar …. om muri şi-om vedea!

Un lucru ştiu: mă voi duce într-un cub, voi pleca din sferă…

Prima creaţie a lui Dumnezeu, pămîntul, este o sferă.
Această sferă, cu tot ce este pe ea, va arde.
Ne vom duce în Cetatea lui Dumnezeu.
Cetatea lui Dumnezeu este un cub.

Între sferă şi cub, eu trăiesc într-o lume la pătrat, cel puţin …. deocamdată

Pînă Dumnezeu încheie socoteala, pînă ne va ridica la cub, eu trăiesc în lumea mea pe care o voi înmulţi cu-a ta. Amîndurora ne va ieşi acelaşi rezultat. Vom fi diferiţi, dar cu număr egal, lumea la pătrat.

Pînă atunci încerc că îmi înghesui pămîntul într-un cub, ca să îi îndrept marginile…

Pătrăţosul… deocamdată.

De ce l-am pus acum şi aici? Se pare că în ultima vreme am avut destul de mulţi vizitatori noi pe blog. Majoritatea nu au avut răbdarea să vadă despre ce este vorba. Au crezut că acest spaţiu este cel în care s-au dat în vileag dosare, au crezut că aici este locul în care a fost atacat fr. Dugulescu. Aţi greşit adresa, dragii mei, dar dacă a ajutat cuiva să se descarce de durere dînd palme în stînga şi în dreapta, m-am bucurat că a slujit cumva şi că aţi dat şi pe un obraz şi pe celălălat pe capul meu pătrat. Îmi pare rău că v-aţi lovit în colţuri.

În rest…. cam asta-i intenţia şi explicaţia de la început.

Sper să îi ajute aceste două texte. Mai ales primul 🙂

Oricum era cît pe ce „să îmi iau lumea-n cap”, cînd am văzut ce comentarii mi s-au lipit de blog. 🙂

Ba nu, de fapt chiar „mi-am luat lumea în cap”, dar „cealaltă lume”.

34 comentarii

 1. nu sunt defel genul de ‘devoratoare’ de bloguri….citesc putine bloguri (vreo 2) si destul de rar…cu ocazia ‘scandalului’ am apucat sa mai ‘frunzaresc’ cateva bloguri dintre cei care se dadeau mari si tari si atacau…..si e o diferenta ca de la cer la pamant intre respectivii si Patratos

  asa ca o sa continui sa ma bucur de blogul asta, mai ales de posturi ca si asta (gen de posturi ce cred ca se gasesc rar in ‘blogosfera’)

  deci, pana ne va ridica Dumnezeu lumea la cub, haideti sa traim frumos la patrat 🙂


 2. Draga Marius,
  dincolo de frumusetea ideii si dupa regulile matematicii, doar trei elemente identice fac un cub atunci cand sunt inmultite. Adica A X A X A = cu A la a 3-a (formula volumului unui cub).
  Eu cred ca acest A reprezinta dimensiunea cerului care va inghiti in intregime lumea noastra mica si intunecata, ca o cutie de conserve ermetic inchisa. Adica ceea ce este muritor va fi imbracat in neputrezire si volumul si pentru ca A tinde la infinit , volumul acestui cub coincide cu nemarginirea. Sper sa ne regasim acolo, in ciuda aglomeratiei…
  🙂


 3. draga Dan, ce bine este să ai ingineri pe-aproape! 🙂

  Ce bine să ai ingineri cu Dor de cer… unul dintre prietenii mei chiar şi-a luat acest pseudonim, Dordecer!

  A fost tot inginer, dar s-a converit la literatură, poezie… 🙂 Încă nu şi-a făcut blog, din păcate, ca ar avea ce să ne spună!

  Mari, după atîtea săgeţi aruncate spre mine (mai ales că pe blogul meu se poate scrie mult mai uşor ca pe Bănăţeanul… şi comentariile sînt mai uşor de vizualizat) atît de bine face şi un cuvînt bun…

  Mulţumesc, să ştii că aveam nevoie, mai ales după ce tribunalul blogosferei neoprotestante aproape că m-a scos vinovat de asasinat.


 4. Aşteptam articolul ăsta :-D. Mă gândeam când va apărea. Aşteptăm şi imagine de blog pe cândva. 😛

  Îmi venea să mă iau de cap când am văzut mitralierele din ultimele zile. E mai bine că ţi-ai luat tu lumea în cap.


 5. CAmix, şi pînă acum a fost tot acolo, dar cei care spun că mi-au citit blogul n-au dat peste el….

  Dacă cineva îmi spune că mi-a citit blogul în două zile ….aş vrea să îl iau ca profesor de lectură, mi-ar place aşa de mult să pot citi aşa de repede.

  cineva tocmai mi-a spus că a citit cuvînt cu cuvînt comentariile şi posturile, cam la 1000 de pagini??? 🙂

  E bun! Vreu şi eu să îl cunosc pe cel care a avut răbdarea asta, că eu nu am avut-o şi nici nu cred că mă înarmez vreodată cu ea!


 6. Păi… atunci complicat. Am văzut că ai specificat că ţi-ai amintit de un articol mai vechi. Dar, la câte ai avut tu – cu sutele – trebuie să ai memorie de elefant. 🙂 La fel şi cu piesa aceea muzicală de care spuneai că ai avut-o pe blog şi pe care n-am localizat-o decât foarte vag pe hardu’ propriu.

  Cel cu 2 zile, poate totuşi doar articolele, fără comentarii.
  Iar cel cu… ‘cuvânt cu cuvânt’, sigur nu era cuvânt cu cuvântu’ de pe diagonală? 🙂
  Eu vreau nu doar să în cunosc, ci vreau un transfer de RAMi, nu si poati? Mă face să-mi amintesc de Johnny Mnemonic; interesting movie.


 7. Păi… atunci complicat. Am văzut că ai specificat că ţi-ai amintit de un articol mai vechi. Dar, la câte ai avut tu – cu sutele – trebuie să ai memorie de elefant. 🙂 La fel şi cu piesa aceea muzicală de care spuneai că ai avut-o pe blog şi pe care n-am localizat-o decât foarte vag pe hardu’ propriu.

  Cel cu 2 zile, poate totuşi doar articolele, fără comentarii.
  Iar cel cu… ‘cuvânt cu cuvânt’, sigur nu era cuvânt cu cuvântu’ de pe diagonală? 🙂
  Eu vreau nu doar să în cunosc, ci vreau un transfer de RAMi, nu si poati? Mă face să-mi amintesc de Johnny Mnemonic; interesting movie.


 8. Si iata ca se pot linisti apele. Mulumesc frate Marius. Cu aceasta postare ne-ati aratat o frantura din linistea si pacea pe care le vom avea in lumea cubica de dincolo 🙂 .


 9. Marius, stiai ca omul cand e in burta mamei, viseaza? Visele fetusului intrauterin! Viseaza despre mama lui sau despre lumea de-afara, pe care n-o cunoaste dar o presimte?
  Comportamentul lui dupa nastere este legat de muzica pe care a ascultat-o mama, de vocile pe care le-a auzit el, de ‘nervii’ taticului, de fumul inhalat si alcoolul baut de mama.
  Copiii care au ‘ascultat’ Metalica intrauterin sunt mai agresivi. Unde sonore care fac valuri in lichidul amniotic, care apoi se sparg de mal, se sparg de fat, care apoi…
  Tu visezi frumos despre Imparatia Patrata a lui Dumnezeu pentru ca asculti vocea Lui.
  Nu stim cum va fi, dar cred ca Fetii Frumosi ai lui Dumnezeu sunt cei care viseaza frumos despre El.


 10. Frumos spus Razvane.


 11. Marius, dar unde o fi localizat iadul?

  Pe asta unde l-a pus Dumnezeu?
  Tu nu poti raspunde, pentru ca nu asculti muzica aia, nu-ti plac cartile alea. Cred ca satanistii- si am inteles ca sunt ‘cativa’ in lumea asta, viseaza despre iad cum visezi tu despre Imparatie.
  Am vazut agonia unor oameni care mor fara Dumnezeu: cumplit lucru, sa stii!


 12. draga Camix, aşa este am memorie de elefant, prinde greu şi uită repede. 🙂

  la care piesă te referi…

  tocmai asta facem aici, transfer de soft… ram…

  Draga Morodac, m-aş bucura ca acestă linişte să crească în toţi, dar mai ales în mine1

  Rasvan, iti multumesc pentru cuvintele de îngăduintă,

  nu ştiu unde este Iadul şi nici nu vreau să aflu ….

  şi eu, de copil şi ca pastor am văzut nu mulţi, dar cîţiva şi am mai observat ceva. Cei care mor în Domnul sînt senini, nu inspiră teamă apropierea de ei…

  sînt morţi frumoşi, chiar cei care au mrit în accidene de maşină, zdrobiţi sau în chinuri cumplite în cancer.

  Domnul le-a dat o frumuseţe deosebită.


 13. Te iubesc!
  Naum


 14. Ăăăm… nu mai ştiu care piesă, uitai :-)) Catastrofiţă îs. Eu reţin mai mult prin asociere; şi nu mai ştiu la care articol; ceva recent; iar tu ţi-ai amintit (cică uiţi repede!) pe loc că ai avut cândva un articol cu ea.

  AAA! Sting! Cu… hmm… Fragile? Aşa! Na, ca să vezi. Cred că îmi făcu domnu’ cu memoria un transfer la secundă de pică aşa fisa.


 15. Aici este, Camix,

  https://patratosu.wordpress.com/2007/06/22/cit-de-fragili-sintem/


 16. Naum, am primit mesajul, dragul tatii! 🙂


 17. Aşa aşa! Şi postasem şi versurile complete de la piesă!!! Vai… de groază, nu altceva! 🙂

  Deci eu te-am crezut, nu vroiam să-ţi dau de lucru prin stivele de arhive. Că acum sunt stive! 🙂


 18. Wrong! de la piesa din Leon erau versurile.
  nu-i bai, important că îl văzusem şi pierise prin multitudinea de fişiere prin Read Only Memory… 😀


 19. No problema!

  Vrei piesa de la filmul Leon?


 20. Camix,

  Sting-Shape of my heart ?(il gasesti pe youtube) ca nici eu nu mai retin titlul postului


 21. Ah! Nu, că ştiam (o ştiu pe de rost :-), ca multe din cele ce îmi plac). Eu doar mă comentam pe mine şi memoria.
  Mulţumesc şi ţie, Marius, şi ţie, Ihtys… 🙂 O să mă luaţi de cap! 😛


 22. Iooiii…ce drag mi-o fost Naum cu postul alaaa`!! …asa m-i de drag sa vad prunci zicand de-asteaaa 🙂 😀 …iooii ce scump o fooost…..cati ani are? 🙂


 23. 10 şi ce naşte din blogger blogger se face.
  are propriul lui blog cu fabrica de narnieni!

  https://patratosu.wordpress.com/2007/09/25/cea-mai-trista-intimplare-din-viata-mea-de-blogger/

  A păţit-o şi el ca blogger. Are cicatricile lui!
  toţi bloggerii au cicatrici.

  A fost si greşeala mea că l-am lasat singur o clipă on line. De obicei navighează în prezenţa mea pe un alt computer care este lîngă mine, cu ecranul întors pre mine

  Ale mele sînt adînci, şi foarte dureroase cînd este frig afară 🙂 ca acum ….


 24. Marius, chestia cu Naum a fost cea mai tare din ultimele zile. 🙂
  Mai tii minte visul meu? Asta era! 🙂


 25. hehe….ar putea sa fie la mine la grupa 😛 (pruncii ‘mei’ is de 10-11 ani 🙂 )

  mi se pare foarte fain ca e ‘educat’ de mic intr-ale netului de catre un parinte….ca oricum ar fi dat de net cu sau fara ajutorul parintilor, dar acuma va si sti cat de cat cu ce se ‘mananca’….din pacate vad multi dintre copiii sub 10 ani chiar care folosesc internetul aiurea tocmai pentru ca nu au fost ‘educati’ in sensul asta..

  oricum, felicitari pentru un asa baiat`! 🙂 Domnu` sa-l creasca frumos`! 🙂


 26. Multumesc, Mari, daca nu uiti sa spui o rugaciune si pentru el.. din cind in cind..

  Da, Rasvan, tin minte visul tau! 🙂


 27. Cand am deschis prima data site-ul WordPress, mi-a atras atentia un nume din lista blogurilor cele mai cautate: „patratosu”. Si am zambit la un asa nume. Caci imi amintisem de niste desene animate din copilarie, cu un personaj viteaz: Pătrăţel! Apoi am fost curios sa vad „oare ce scrie omul asta?”. Si m-a impresionat o asemenea puzderie de amanunte „patratoase”. Pe care nu am avut pana acum timp si ochi sa vad ca sunt asa. Sau ca pot fi si …patratoase, colturoase, ne-rotunde. Apoi m-am gandit ca patratul este o figura geometrica aparte, cu toate laturile egale. Un patrulater regulat care duce cu gandul la ordine, la armonie. De aceea, am vrea ca in viata noastra lucrurile sa fie cat mai…patrate. Adica armonioase, perfecte si mai ales stabile. Ca un patrat sau ca un cub – o insumare de patrate. Cred ca ai dreptate, lumea cealalata sigur e cubica! Adica perfecta.


 28. Alex, şi tu mai ţii minte desenele cu pătrăţel? Aşa mi-ar place să găsesc pe You Tube ceva de genul ăsta! 🙂

  Mă bucur că mai am un adept care susţine că pătratul este perfect 🙂


 29. Salutare!
  Nu numai ca imi amintesc de acele desene animate din copilarie, dar acel nume – Patratel – mi-a placut atat de mult, incat l-au si purtat vreo 2 caini pe care i-am avut si la care am tinut enorm. Si lor le spuneam ca in desenele animate: „Bravooo Patratel!”. Unde or mai fi azi acele desene animate? Si atatea altele atat de frumoase? Cand vad pe Cartoon sau Jetix ce bazaconii de desene inghit copiii de azi, aproape ca nici nu mai ma mir de comportamentul ciudat pe care il au atat de multi. Uneori chiar ii compatimesc ca nu au parte de acele bucurii mici ale copilariei, dar care noua, celor mai…copti, ne-au umplut viata atat de mult. In locul acelor creatii simple, copilaresti, dar pline de sentimente frumoase, de invataminte folositoare, indemnuri, sfaturi si exemple, azi copiii se „delecteaza” cu niste monstri galactici, super-roboti si tot felul de ciudatenii care incita la atat de multa violenta.
  In sfarsit, ar fi multe de spus si pe aceasta tema….Dar mai voiam sa-ti spun o intamplare cel putin simpatica. Am facut la scoala cu elevii un cerc scolar pt probleme si preocupari crestine, dar ne gandeam sa nu-i mai spunem la fel de banal ca la toate celelalte discipline: cercul de…, ci sa-i spunem „Patratul de religie”!!!! A fost un haz general. Asta da originalitate. Pana la urma a ramas cerc, desi ideea cu patratul nu ma lasa. Asa ceva chiar nu a facut nimeni! S-au si gasit unii sa intrebe ce inseamna o asemenea idee! Greu cu tiparele astea din care unii nu pot sa iasa.
  Un gand bun pentru Patratosu de la un alt …patratos (la propriu si la figurat!)care are „talentul” sa tot impunga prin jur cu colturile lui…patratoase.


 30. De acord, nişte otrăvi acum mla Jetix sau Cartoon… preferăm DVD-urile de unde putem alege ce dorim.

  Ha, e bună, cu „pătratul de religie”, da, de ce toate erau cercuri?

  de ce nu se făcea TRiunghiul de desen? 🙂


 31. Mare mi-a fost mirarea azi dimineata, cand repetand creatia cu copiii, unul dintre ei in varsta de cinci ani zice: „inainte sa se desparta cerurile de uscat, pamantul era patrat…” 🙂
  o fi dat de blogul Patratosului?!?


 32. E dulce faza, willing, astăzi o mamă mi-a spus că băieţelul ei de circa doi ani vrea tot timpul să meargă la domnu Isus… şi tot timpul pleacă spre mine…. 🙂

  vedeţi că se poate mai rău decît cu epitetele alea din „This is not my Jesus?”…


 33. […] Eu deja mi-am luat lumea-n cap! […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: