h1

Publicaţiile – reviste sau cărţi?

august 30, 2007

Am mai discutat problema publicaţiilor. Un profesor este profesor nu dacă este foarte carismatic şi are un talent oratoric extraordinar, ci numai dacă publică şi este publicat. Da, aici este o altă discuţie cantitate-calitate. Se poate dezbate subiectul. Se resimte o lipsă acută a revistelor teologice de specialitate.

Internetul, revistele electronice sînt o posibilă opţiune. Avem tot felul de revistuţe pentru „ochişori micuţi”, dar prea puţine reviste, şi aici mă refer la întreaga ţară şi la toate confesiunile, de specialitate, competitive pe plan internaţional.

Aruncaţi o privire pe site-ul CNCSIS la revistele de categoria A şi B pentru a face o listă cu revistele de teologie. Nici filozofia nu se simte mai bine. Unii încearcă din greu şi eforturile încep să îşi arate roadele. Dr. Dr. Corneliu Simuţ cu Perichoresis-ul este pe cale să reuşească performanţa de a duce revista în „divizia B” din C.

Pe cînd o revistă specializată pe studiile biblice şi numai pe studii biblice, scrisă în România şi pe undeva spre categoria B?
De ce este importantă o revistă? Cărţile sînt bune, dar greoaie în mişcarea de idei. Articolele sînt foarte elastice şi creează imediat emulaţie şi efervescenţă în spaţiul academic.

Să le facem pe acelea şi pe celelalte să nu le lăsăm nefăcute.

Am răspuns deja, cred, şi la chestiunea colaborării pentru publicaţii, granturi etc.

Avantajele unei reviste sînt multe şi greu de inventariat. Vă las pe voi să faceţi asta.

Să scriem cărţi, comentarii etc., dar să punem mînă de la mînă şi pentru o revistă trilingvă specializată de studii biblice. Selecţia pentru o altă şcoală de vară ar fi mult simplificată. Citim cuprinsul.

2 comentarii

  1. Am o nedumerire: inteleg ca reviste teologice nu prea sunt in tara, adica reviste cu referenti seriosi. Dar publicarea in revistele din afara tarii n-ar fi o alternativa? E doar o intrebare, nu un repros, eu sunt in alt domeniu si nu stiu cum e.


  2. draga Octavian,
    ba da, publicarea in reviste in afara tarii este posibila, problema este ca noi, in Romania, avem nevoie de un proces de maturizare a scrisului teologic, de o limba romana teologica tehnica corecta, fara barbarisme ca „propiciere” si altele ca astea.
    ne gasim limbajul scriind in limba romana. Sint citiva colegi de-ai nostri care scriu foarte bine si in romaneste si in engleza si sint publicati in strainatate.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: